VI SAMMANSTÄLLER TESTER

Det är precis vad vi gör, kollar vad andra tycker om produkterna. Idén med Test.se är att sammanställa experttesterna från nätet och tidningarna på ett ställe, låta någon av våra redaktörer analysera dem och rekommendera en produkt. Sidorna uppdateras löpande allt eftersom nya produkter och tester publiceras. Läs mer

Ändrad 30 Augusti 2021
Så väljer vi vinnare

Så väljer vi vinnare

Test.se har en lång historia av att utse testvinnare i en mängd olika produktkategorier – men hur väljer vi egentligen ut de bästa produkterna?

I första hand är våra testvinnare produkter som har fått topplaceringar i jämförande tester hos välkända aktörer. Vi lägger mycket tid på efterforskning för att kunna presentera ett så pålitligt och korrekt resultat som möjligt. När urvalet görs lägger vi även stor vikt vid produktrecensioner, både från experter och konsumenter.

Ibland stöter vi dock på produktkategorier där det saknas både tester och recensioner. Detta kan antingen bero på att produkten i fråga är ny på marknaden, eller att produktkategorin är ovanligt begränsad. I dessa fall väljer vi att presentera produkter från välkända och etablerade varumärken inom respektive segment.

Kompostkvarn bäst i test 2021

För dig med trädgård blir det lätt en hel del avfall att ta rätt på; grenar, löv, kottar och annat smått och gott växer snabbt till stora högar. Högar som antingen måste eldas upp eller i omgångar köras till en återvinningsstation. Med en kompostkvarn slipper du det, här har vi samlat de bästa kompostkvarnarna så att du kan hitta den som passar dig bäst!

Vi har jämfört:
 • Motoreffekt
 • Maximal kapacitet på grentjocklek
 • Övriga egenskaper
Vi på Test.se rekommenderar
Test och produktrecensioner
Bäst i test Test.se - Bäst i test
AL-KO
AL-KO Kompostkvarn Kniv Easy Crush MH 2810
Bäst i test
Bäst i test
AL-KO
AL-KO Kompostkvarn Kniv Easy Crush MH 2810
En tystgående och effektiv kompostkvarn med rymlig uppsamlare.
Testvinnare hos Bäst-i-test.se 2021.
Populärt val hos Prisjakt.
Populärt val hos Pricerunner.
Motorkapacitet: 2800 W.
Maximal grenkapacitet på 42 mm.
Rymlig uppsamlare på 48 liter.
Har praktiska hjul.
Enkel att använda.

Det tyska företaget AL-KO grundades 1931 och har sedan dess skapat professionell trädgårds- och skogsutrustning av hög kvalitet. Deras viktigaste faktorer är komfort, glädje och säkerhet.

AL-KO Easy Crush Mh 2810 blev testvinnare hos Bäst-i-test och är ett populärt val hos både Prisjakt och Pricerunner. Kompostkvarnen hjälper dig på ett effektivt sätt att finfördela grenar som du sedan kan använda till din odling. Enligt test är den mycket lättanvänd och klarar både grövre och tunnare grenar. Dessutom är det en prisvärd maskin där du får mycket för pengarna.

AL-KO Easy Crush är en elektrisk kompostkvarn med vals och en motoreffekt på 2800 watt. Kompostkvarnen har en maximal grenkapacitet på 42 millimeter, en väl tilltagen tratt att mata ner grenarna i och en stor och uppsamlare på 48 liter. Uppsamlaren är transparant så att du enkelt ser när den börjar att bli full. Kompostkvarnen är utrustad med hjul som gör att det går smidigt att flytta runt den i trädgården. Den är tystgående och självstängande med rotation både framåt och bakåt.

 • Butiker & priser
 • Priser för AL-KO Kompostkvarn Kniv Easy Crush MH 2810
  • Objektiva prisjämförelser
   Omdömen och recensioner
  • Nu i Sverige!
   Snabba leveranser
  • Produkter av bra kvalité med låga priser
   Leverans på 1-2 vardagar

Bästa premium Test.se - Bästa premium
Bosch
Bosch AXT 25 TC
Bästa premium
Bästa premium
Bosch
Bosch AXT 25 TC
En testvinnande favorit från Bosch.
Testvinnare hos test.de (2011).
90/100 recension hos grasstrimmeerviews.
Toppbetyg hos Amazon.
Toppbetyg hos Pricerunner.
Populärt val hos Prisjakt.
Motoreffekt på 2500 W.
Maximal grenkapacitet på 45 millimeter.
Avtagbar tratt.
Låg bullernivå.
Finfördelar avfall upp till 230 kg/h.

Bosch har länge tillverkat trädgårdsmaskiner av mycket hög kvalitet, och när det kommer till kompostkvarnar har de flera olika modeller att välja mellan. Vi väljer att utse AXT 25 TC till vårt bästa premiumval, då den fått många positiva kundrecensioner och är en kompost av hög kvalitet. Helt enkelt bra betyg av de som köpt och använt den som en konsument.

Det som verkligen sticker ut med AXT 25 TC, är att den är extremt tystgående. Detta trots den kraftfulla motorn på 2500W. Den klarar av att finfördela alla olika typer av trädgårdsavfall, och grenar upp till 45mm. Denna modell är cirka 30% mindre i storlek än sin föregångare, mycket tack vare den avtagbara tratten vilket gör att kvarnen inte mäter mer än 67 cm. Det patenterade Turbin-Cut systemet finfördelar upp till 230 kg/h trädgårdsavfall utan att kärva. Detta är kort och gott en riktigt kraftfull maskin, men som ser ut och låter som en liten.

 • Butiker & priser
 • Priser för Bosch DIY AXT 25 TC Kompostkvarn
  • Objektiva prisjämförelser
   Omdömen och recensioner
  • Betyg 4.4 av 5 på Trustpilot
   Öppet köp 90 dagar
  • Produkter av bra kvalité med låga priser
   Leverans på 1-2 vardagar

Bästa billiga Test.se - Bästa billiga
Makita
Makita UD2500 Kompostkvarn
Bästa billiga
Bästa billiga
Makita
Makita UD2500 Kompostkvarn
En populär kompostkvarn som är enkel att använda och förflytta.
Toppbetyg hos proffsmagasinet.
Populärt val hos Prisjakt.
Toppbetyg hos bygghemma.se.
Toppbetyg av konsumenter på Pricerunner.
Motorkapacitet på 2500 W.
Maximal kapacitet grentjocklek: 45 millimeter.
Rymlig uppsamlare.
Enkel att förflytta.
Enkel att använda.

Makita är ett japanskt företag som grundades 1915 och som idag är en av världens ledande tillverkare av elverktyg. De tillverkar elverktyg, tillbehör och tjänster och gör både bensindrivna och eldrivna gräsklippare.

Makita UD2500
är en nätdriven kompostkvarn som snabbt och effektivt maler ner ditt trädgårdsavfall. Den klarar av att mala ner grenar med en tjocklek på upptill 45 millimeter till organisk biomassa. Den rymliga uppsamlaren har en kapacitet på 67 liter. Kvarnen har två praktiska handtag och en rotationsomkopplare till både höger och vänster. Den maximala spindelhastigheten är på 40/min.

 • Butiker & priser
 • Priser för Makita UD2500 Kompostkvarn
  • Nu i Sverige!
   Snabba leveranser
  • Fri frakt över 625kr
   Sedan 2007

Bra val Test.se - Bra val
Stiga
Kompostkvarn Bio Silent 2500 STIGA
Bra val
Bra val
Stiga
Kompostkvarn Bio Silent 2500 STIGA
En populär, kompakt och smidig kompostkvarn.
Topp-placerad av tidningen Gör Det Själv.
Populärt val hos Prisjakt.
Motoreffekt på 2500W.
Klarar av grenar upp till 40 millimeter.
60 liters uppsamlare.

Stiga är ett svenskt företag som grundades 1934 av Stiga Hjelmquist och gör bordtennisprodukter, bordshockeyspel och snowracers. Det är också ett välkänt varumärke inom gräsklipparbranschen och erbjuder ett stort utbud av trädgårdsredskap, som gräsklippare och kompostkvarn. 

Med Stigas kompostkvarn Bio Silent 2500 kan du enkelt förvandla trädgårdsavfallet till näringsrik mull att skydda dina rabatter med över vintern. Kvarnen är elektrisk med en borstlös motor vars maximala effekt är 2500 W. Detta gör att maskinen snabbt och effektivt kan tugga sig igenom avfallet. Den klarar av grenar som är upp till 40 millimeter tjocka. Kompostkvarnen är kompakt och smidig, tack vare de två rejäla hjulen kan den enkelt förflyttas utan svårigheter. Uppsamlaren har en kapacitet på 60 liter vilket står sig bra jämfört med konkurrenterna. Maskinen styrs av två knappar vilka är placerade ovanpå kvarnen.

 • Butiker & priser
 • Priser för KOMPOSTKVARN BIO SILENT 2500 STIGA
  • Prisgaranti på alla varor
   Öppet köp i 14 dagar

Ytterligare läsning

Köpguide

Med hjälp av en kompostkvarn kan du snabbt och enkelt ta vara på ditt trädgårdsavfall. På så sätt slipper du ha rishögar som ligger och skräpar i trädgården, samtidigt som du inte behöver ta dig tiden att åka iväg med avfallet till en återvinningsstation. Perfekt om det är långt till närmsta station, eller om du inte har bil. Kompostkvarnen maler ner ditt avfall så att du kan återvinna det som gödsel hemma, både klimatsmart och effektivt.

Trädgårdsmästarens bästa vän

En kompostkvarn gör det enkelt att ta rätt på trädgårdsavfallet! Den finfördelar snabbt och effektivt ner löv och kvistar till flis. Många modeller har en uppsamlingslåda som du enkelt plockar loss för att sedan hälla ut fliset där du vill ha det. Uppsamlingslådornas storlek kan variera stort mellan olika modeller, så fundera över hur mycket du kan tänkas behöva!

Så fungerar en kompostkvarn

En kompostkvarn är en maskin som mal ner organiskt material till mindre bitar. Du kan mata ner sly, grenar eller annat trädgårdsavfall i kvarnen till organiskt flis. Ju färskare material, desto lättare är det för kvarnen att bearbeta. Fliset kan du sedan lägga på komposthögen, eller använda som gödsel eller täckbark i rabatterna. De flesta kvarnar är batteridrivna, men det finns även mer kraftfulla modeller som drivs av bensin.

Ett evigt kretslopp

Fliset kan du ha stor nytta av i din egen trädgård: det kan användas som marktäckning eller läggas på komposten. Ju finare flis desto snabbare bryts det ner och kan användas som gödning i rabatten eller köksträdgården. Marktäckning förhindrar att ogräs får fäste och håller fukten kvar i jorden längre. Finfördelat flis kan dessutom användas som halkskydd på vintern, som ett alternativ till sand och salt.

Tänk på att alltid använda kvarnen så fort du får avfall! Maskinerna fungerar inte lika bra med grenar som hunnit torka.

Jobbar med vals eller kniv

Det finns två typer av kompostkvarnar: de som jobbar med vals och de som jobbar med kniv. En valskvarn består av en metallcylinder som trycker sönder grenar trädgårdsavfallet mot ett mothåll, och knivkvarnarna jobbar med knivar som i mycket hög hastighet klipper av avfallet. En knivkvarn skär sönder grenar tvärs igenom fiberriktningen och ger ett fint flis, medan en valskvarn pressar och maler sönder avfallet och ger ett grövre flis. Knivmodellerna arbetar med ett högre varvtal, vilket gör att de väsnas och hoppar rätt ordentligt medan en valskvarn är mer stillsam.

Riktiga strömslukare!

Det krävs en hel del ström för att driva de kraftfulla maskinerna. För att inte slå ut andra maskiner i hemmet bör du alltid koppla in kvarnen i en stickkontakt i en grupp där ingen annan strömkälla är inkopplad. Om du inte redan har en stickkontakt som är ansluten till en säkring på 16 A är det rekommenderat att du anlitar en elektriker och ber denne sätta upp en. På så sätt kan du känna dig säker på att du slipper strömrelaterade problem.

Säkerhet framför allt!

Se till att alltid vara uppmärksam på din omgivning när du använder din kompostkvarn, och var alltid försiktig när du handskas med den! Glöm inte hörselskydd, använd helst handskar och stäng alltid av maskinen innan du öppnar den för att försöka ta bort något som fastnat!

Läs också: Test av grensax

Läs också: Test av häcksax

Tillbaka till början – våra toppval


Redaktionen
Test.se
testse@qualityunlimited.com

Vanliga frågor

 • En kompostkvarn är en trädgårdsmaskin som maler ner större organiskt material till mindre bitar.
 • De främsta fördelarna med en kompostkvarn är att du kan enkelt och smidigt kan ta vara på ditt trädgårdsavfall hemma. Du behöver inte släpa med dig stora rishögar till en återvinningsstation. Dessutom kan du använda dig av fliset till gödsel eller som täckbark i dina rabatter.
 • Vi har valt att utse AL-KO Easy Crush Mh 2810 till bäst i test. Det är en kompostkvarn som både vunnit tester och är populärt bland konsumenterna själva. Den har en rymlig uppsamlare, är enkel att använda och klarar att mala ner både tunnare och tjockare grenar.
Innehållsförteckning

Innehåll
Bäst i test:
AL-KO AL-KO Kompostkvarn Kniv Easy Crush MH 2810