VI SAMMANSTÄLLER TESTER

Det är precis vad vi gör, kollar vad andra tycker om produkterna. Idén med Test.se är att sammanställa experttesterna från nätet och tidningarna på ett ställe, låta någon av våra redaktörer analysera dem och rekommendera en produkt. Sidorna uppdateras löpande allt eftersom nya produkter och tester publiceras. Läs mer om oss

Ändrad 28 Maj 2024
Så väljer vi vinnare

Så väljer vi vinnare

Test.se har en lång historia av att utse testvinnare i en mängd olika produktkategorier – men hur väljer vi egentligen ut de bästa produkterna?

I första hand är våra testvinnare produkter som har fått topplaceringar i jämförande tester hos välkända aktörer. Vi lägger mycket tid på efterforskning för att kunna presentera ett så pålitligt och korrekt resultat som möjligt. När urvalet görs lägger vi även stor vikt vid produktrecensioner, både från experter och konsumenter.

Ibland stöter vi dock på produktkategorier där det saknas både tester och recensioner. Detta kan antingen bero på att produkten i fråga är ny på marknaden, eller att produktkategorin är ovanligt begränsad. I dessa fall väljer vi att presentera produkter från välkända och etablerade varumärken inom respektive segment.

Bäst i test – Bästa kompostkvarnen för trädgårdsavfallet 2024

För dig med trädgård blir det lätt en hel del avfall att ta rätt på; grenar, löv, kottar och annat smått och gott växer snabbt till stora högar. Högar som antingen måste eldas upp eller i omgångar köras till en återvinningsstation. Med en kompostkvarn slipper du det, här har vi samlat de bästa kompostkvarnarna så att du kan hitta den som passar dig bäst!

Vi har jämfört:
 • Motoreffekt
 • Maximal kapacitet på grentjocklek
 • Övriga egenskaper
Vi på Test.se rekommenderar
Priser visas i samarbete med Prisjakt
Test och produktrecensioner
Bäst i test Test.se logo
AL-KO
AL-KO Easy Crush LH 2810
AL-KO AL-KO Easy Crush LH 2810 - Test
Bäst i test Test.se logo
AL-KO
AL-KO Easy Crush LH 2810
En tystgående och effektiv kompostkvarn med rymlig uppsamlare.
Testvinnare hos Bäst-i-test.se 2024.
Andra plats på test hos Bygghemma.se 2024.
Populärt val hos Prisjakt.
Populärt val hos Pricerunner.
Motorkapacitet på 2800 W.
Maximal grenkapacitet på 42 mm.
Rymlig uppsamlare på 48 liter.
Har praktiska hjul.
Enkel att använda.

Det tyska företaget AL-KO grundades 1931 och har sedan dess skapat professionell trädgårds- och skogsutrustning av hög kvalitet. Deras viktigaste faktorer är komfort, glädje och säkerhet.

AL-KO Easy Crush LH 2810 blev testvinnare hos Bäst-i-test.se och är ett populärt val hos både Prisjakt och Pricerunner. Kompostkvarnen hjälper dig på ett effektivt sätt att finfördela grenar som du sedan kan använda till din odling. Enligt test är den mycket lättanvänd och klarar både grövre och tunnare grenar. Dessutom är det en prisvärd maskin där du får mycket för pengarna.

AL-KO Easy Crush LH 2810 är en elektrisk kompostkvarn med vals och en motoreffekt på 2800 watt. Kompostkvarnen har en maximal grenkapacitet på 42 millimeter, en väl tilltagen tratt att mata ner grenarna i och en stor och uppsamlare på 48 liter. Uppsamlaren är transparant så att du enkelt ser när den börjar att bli full. Kompostkvarnen är utrustad med hjul som gör att det går smidigt att flytta runt den i trädgården. Den är tystgående och självstängande med rotation både framåt och bakåt.

Vill du hellre ha en kompostkvarn med kniv är även AL-KO Easy Crush MH 2810 också ett populärt val hos bland annat Prisjakt. 

 • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Bästa premium Test.se logo
Bosch
Bosch AXT 25 TC
Bosch Bosch AXT 25 TC - Test
Bästa premium Test.se logo
Bosch
Bosch AXT 25 TC
En testvinnande favorit från Bosch.
Bästa premium hos Bäst-i-test.se 2024.
Tredje plats på test hos Bygghemma.se 2021.
Toppbetyg hos Amazon.
Toppbetyg hos Pricerunner.
Populärt val hos Prisjakt.
Motoreffekt på 2500 W.
Maximal grenkapacitet på 45 millimeter.
Avtagbar tratt.
Låg bullernivå.
Finfördelar avfall upp till 230 kg/h.

Bosch grundades i Tyskland 1886 och är ett företag som gör ett stort utbud av produkter till hushållsapparater, vitvaror och trädgårdsredskap. De har länge tillverkat trädgårdsmaskiner av mycket hög kvalitet, och när det kommer till kompostkvarnar har de flera olika modeller att välja mellan.

Vi väljer att utse Bosch AXT 25 TC till vårt bästa premiumval, då den fått många positiva kundrecensioner och är en kompost av hög kvalitet. I ett test hos Bäst-i-test.se kom den på andra plats och utsågs till bästa premium med betyget 4,5 av 5. Där beskrivs den som en stark och tyst kompostkvarn med smidigt underhåll. Hos Bygghemma fick kompostkvarnen också höga poäng och kom på deras tredje plats. 

Det som verkligen sticker ut med AXT 25 TC, är att den är extremt tystgående. Detta trots den kraftfulla motorn på 2500 watt. Den klarar av att finfördela alla olika typer av trädgårdsavfall, och grenar upp till 45 millimeter. Denna modell är cirka 30 procent mindre i storlek än sin föregångare, mycket tack vare den avtagbara tratten vilket gör att kvarnen inte mäter mer än 67 centimeter. Det patenterade Turbin-Cut systemet finfördelar upp till 230 kg/h trädgårdsavfall utan att kärva. Detta är kort och gott en riktigt kraftfull maskin, men som ser ut och låter som en liten.

 • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Bästa budget Test.se logo
Einhell
Einhell Kompostkvarn GH-KS 2440
Bästa budget
Bästa budget Test.se logo
Einhell
Einhell Kompostkvarn GH-KS 2440
Billigare kompostkvarn med robusta hjul och hög motorkapacitet.
Populärt val hos Prisjakt.
Motorkapacitet på 2500 W.
Maximal grenkapacitet på 40 mm.
Utrustad med stor tratt.
Överhettningsskydd.
Robusta hjul.

Einhell är ett tyskt företag som ger hemmafixare en möjlighet genom att göra användarvänliga och effektiva verktyg. Företaget grundades 1964 och är idag marknadsledande inom verktyg och trädgårdredskap.

Är du ute efter en prisvärd kompostkvarn rekommenderar vi Einhell GC-KS 2540. Den är ett populärt val hos både Prisjakt och Gardenstore. Detta är ett tillförlitligt trädgårdsredskap som finfördelar dina grenar och kvistar på ett effektivt och enkelt sätt.

Kompostkvarnen har två robusta och vändbara blad i specialstål. Motorkapaciteten är på 2500 watt och kvarnen har en hastighet på 4500 varv/minut utan belastning. Den har en automatsäkring som gör att motorn skyddas mot överhettning.

Kompostkvarnen är utrustad med en tratt med stor öppning som gör det lätt att mata in det material du vill ha finfördelat. Du kan använda den till grenar som är upp till 40 millimeter i diameter. Tratten är även utrustad med ett säkerhetslås och kan fällas ner när du ska rengöra den. Uppsamlingen sker i en skräppåse som du fäster på maskinen via en krok.

Tack vare ett robusta chassit på hjul kan du transportera kompostkvarnen runt i trädgården. Den har ett integrerat transporthandtag som också gör förflyttningen lättare.

 • Butiker & priser

Bästa billiga Test.se logo
Makita
Makita UD2500 Kompostkvarn
Makita Makita UD2500 Kompostkvarn - Test
Bästa billiga Test.se logo
Makita
Makita UD2500 Kompostkvarn
En populär kompostkvarn som är enkel att använda och förflytta.
Testvinnare hos Bygghemma.se 2024.
Tredje plats på test hos tidningen Gör Det Själv 2024.
Andra plats på test hos Råd & Rön 2016.
Toppbetyg hos Proffsmagasinet.se.
Populärt val hos Prisjakt.
Populärt val och högt kundbetyg hos Pricerunner.
Motorkapacitet på 2500 W.
Maximal kapacitet grentjocklek: 45 millimeter.
Rymlig uppsamlare.
Enkel att förflytta.
Enkel att använda.

Makita är ett japanskt företag som grundades 1915 och som idag är en av världens ledande tillverkare av elverktyg. De tillverkar elverktyg, tillbehör och tjänster och gör både bensindrivna och eldrivna gräsklippare.

Makita UD2500
är en nätdriven kompostkvarn som på ett snabbt och effektivt sätt maler ner ditt trädgårdsavfall. I ett äldre test hos tidningen Gör Det Själv kom den på tredje plats och hos Råd & Rön på den på andra plats. Kompostkvarnen är dessutom ett populärt val hos Prisjakt och har fått höga kundbetyg hos Pricerunner. 

Den klarar av att mala ner grenar med en tjocklek på upptill 45 millimeter till organisk biomassa. Den rymliga uppsamlaren har en kapacitet på 67 liter. Kvarnen har två praktiska handtag och en rotationsomkopplare till både höger och vänster. Den maximala spindelhastigheten är på 40/min. Tack vare robusta hjul är kompostkvarnen lätt att flytta. 

 • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Bra val Test.se logo
Stiga
Stiga Bio Silent 2500
Stiga Stiga Bio Silent 2500 - Test
Bra val Test.se logo
Stiga
Stiga Bio Silent 2500
En populär, kompakt och smidig kompostkvarn.
Andra plats på test hos tidningen Gör Det Själv 2018.
Populärt val hos Prisjakt.
Motoreffekt på 2500 W.
Klarar av grenar upp till 40 millimeter.
60 liters uppsamlare.

Stiga är ett svenskt företag som grundades 1934 av Stiga Hjelmquist och gör bordtennisprodukter, bordshockeyspel och snowracers. Det är också ett välkänt varumärke inom gräsklipparbranschen och erbjuder ett stort utbud av trädgårdsredskap, som gräsklippare och kompostkvarn. I ett äldre test hos tidningen Gör Det Själv kom kompostkvarnen på en andra plats. 

Med Stigas kompostkvarn Bio Silent 2500 kan du enkelt förvandla trädgårdsavfallet till näringsrik mull att skydda dina rabatter med över vintern. Kvarnen är elektrisk med en borstlös motor vars maximala effekt är 2500 W. Detta gör att maskinen snabbt och effektivt kan tugga sig igenom avfallet. Den klarar av grenar som är upp till 40 millimeter tjocka. Kompostkvarnen är kompakt och smidig, tack vare de två rejäla hjulen kan den enkelt förflyttas utan svårigheter. Uppsamlaren har en kapacitet på 60 liter vilket står sig bra jämfört med konkurrenterna. Maskinen styrs av två knappar vilka är placerade ovanpå kvarnen.

 • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Ytterligare läsning

Köpguide kompostkvarn

Bor du i villa eller radhus med trädgård? De flesta trädgårdar kräver en viss trädgårdsskötsel och det kan bli en hel del restavfall efter att ha rensat i rabatter och stuprör, beskärning av träd och gräsklippning. Med hjälp av en kompostkvarn är det lätt att trolla bort både löv och grenar, som annars blir liggande på gräsmattan. Här får du tips på saker att tänka på innan du köper en kompostkvarn.

Vad är en kompostkvarn?

En kompostkvarn gör det enkelt att ta rätt på trädgårdsavfallet! Det är en trädgårdsmaskin som finfördelar snabbt och effektivt ner löv och kvistar till flis. Det kan vara kvistar, grenar, löv, kottar och annat trädgårdsavfall som du samlar ihop hemma.

Detta kan du göra med en kompostkvarn:

 • Hemmagjort flis.
 • Komprimering av trädgårdsavfall.

Så fungerar en kompostkvarn

En kompostkvarn är en maskin som mal ner organiskt material till mindre bitar. Du kan mata ner sly, grenar eller annat trädgårdsavfall i kvarnen till organiskt flis. Ju färskare material, desto lättare är det för kvarnen att bearbeta.

Det är enkelt att använda en kompostkvarn – du trycker igång startknappen och matar sedan maskinen med materialet du vill mala ner. Vissa modeller har en automatisk inmatningsfunktion vilket gör arbetet ännu enklare. Kompostkvarnen maler ner med hjälp av valsar eller knivar. När du maler ska du dock vara uppmärksam så att inget fastnar i maskinen. Vissa maskiner har möjlighet att arbeta baklänges vilket gör att grenen som fastnar frigörs. Fliset samlas upp i en uppsamlingsbox och kan sedan läggas på komposthögen, eller användas som gödsel eller täckbark i rabatterna.

Bäst i test kompostkvarn - se testvinnande kompostkvarnar.
Du kan mata ner sly, grenar eller annat trädgårdsavfall i kvarnen till organiskt flis

Fördelen med en kompostkvarn

Det finns flera anledningar till att köpa en kompostkvarn. Här kommer några av de vanligaste!

Du slipper högar

Med hjälp av en kompostkvarn kan du snabbt och enkelt ta vara på ditt trädgårdsavfall. På så sätt slipper du ha rishögar som ligger och skräpar i trädgården, samtidigt som du inte behöver ta dig tiden att åka iväg med avfallet till en återvinningsstation. Perfekt om det är långt till närmsta station, eller om du inte har bil.

Snabbare kompostering

Kompostkvarnen maler ner ditt avfall så att du kan återvinna det som gödsel hemma, vilket blir både klimatsmart, effektivt och bra för plånboken.

Detta kan du använda fliset till – ett evigt kretslopp

Fliset kan du ha stor nytta av i din egen trädgård: det kan användas som marktäckning eller läggas på komposten. Ju finare flis desto snabbare bryts det ner och kan användas som gödning i rabatten eller köksträdgården. Marktäckning förhindrar att ogräs får fäste och håller fukten kvar i jorden längre. Finfördelat flis kan dessutom användas som halkskydd på vintern, som ett alternativ till sand och salt.

Tänk på att alltid använda kvarnen så fort du får avfall! Maskinerna fungerar inte lika bra med grenar som hunnit torka.

Egenskaper

En kompostkvarn har olika egenskaper som kan vara bra att jämföra när du ska göra ditt köp.

Uppsamlingslåda

Många modeller har en uppsamlingslåda som du enkelt plockar loss för att sedan hälla ut fliset där du vill ha det. Uppsamlingslådornas storlek kan variera stort mellan olika modeller, så fundera över hur mycket du kan tänkas behöva!

Motoreffekten

Motoreffekten är ett kvitto på hur mycket avfallskvarnen klarar av. En vanlig effekt brukar ligga på runt 2500 watt.

Maximal grenkapacitet

Den maximala grenkapaciteten säger hur stora grenar kompostkvarnen har möjlighet att mala ner. Denna brukar ligga på mellan 40 och 45 millimeter, men kan såklart skilja sig mellan maskinerna.

Uppsamlarens storlek

Hur stor uppsamlaren är kan också vara bra att känna till – ju större desto mer sällan behöver du tömma den.

Storlek och vikt

Både storlek och vikt kan spela en stor roll. Har du ont om plats kan en mindre modell vara att rekommendera, medan en som är större och väger något mer oftast upplevs som mer rejäl. Ju tyngre maskinen är desto jobbigare är det också att förflytta den mellan olika platser.

Ljudvolym

Vissa kompostkvarnar kan ha en rätt hög ljudvolym. Vill du ha en mer tystgående modell ska du kika på en med lägre decibel.

Transporthjul

De flesta kompostkvarnar kommer med ett robust chassit och rejäla hjul så att du har möjlighet att förflytta den på ett smidigt sätt. Perfekt när du ska ta in och ut den ur garaget eller förrådet och sedan runt i trädgården.

Möjlighet att arbeta baklänges

Har maskinen möjlighet att arbeta baklänges? Detta är en funktion som kan komma väl till pass om en gren skulle fastna och du behöver få loss den.

Bäst i test kompostkvarn - se testvinnande kompostkvarnar.
Du kan välja mellan en kompostkvarn som jobbar med vals och en som jobbar med kniv.

Olika typer av kompostkvarn

Det finns två typer av kompostkvarnar: de som jobbar med vals och de som jobbar med kniv.

Kompostkvarn med valskvarn

En valskvarn består av en metallcylinder som trycker sönder grenar trädgårdsavfallet mot ett mothåll, och knivkvarnarna jobbar med knivar som i mycket hög hastighet klipper av avfallet.

Kompostkvarn med knivkvarn

En knivkvarn skär sönder grenar tvärs igenom fiberriktningen och ger ett fint flis, medan en valskvarn pressar och maler sönder avfallet och ger ett grövre flis. Knivmodellerna arbetar med ett högre varvtal, vilket gör att de väsnas och hoppar rätt ordentligt medan en valskvarn är mer stillsam.

Välj mellan el eller bensin

De flesta kompostkvarnar är batteridrivna och drivs via ett eluttag, men det finns även mer kraftfulla modeller som drivs av bensin. De bensindrivna kompostkvarnarna brukar också komma med en dyrare prislapp.

Riktiga strömslukare!

Det krävs en hel del ström för att driva de kraftfulla maskinerna. För att inte slå ut andra maskiner i hemmet bör du alltid koppla in kvarnen i en stickkontakt i en grupp där ingen annan strömkälla är inkopplad. Om du inte redan har en stickkontakt som är ansluten till en säkring på 16 A är det rekommenderat att du anlitar en elektriker och ber denne sätta upp en. På så sätt kan du känna dig säker på att du slipper strömrelaterade problem.

Tänk på säkerheten

Se till att alltid vara uppmärksam på din omgivning när du använder din kompostkvarn, och var alltid försiktig när du handskas med den! Glöm inte hörselskydd, använd helst handskar och stäng alltid av maskinen innan du öppnar den för att försöka ta bort något som fastnat!

Fler bra trädgårdsredskap

Det finns fler trädgårdsredskap du kan använda när du ska beskära träd, buskar och häckar. Här är några fler för att du ska lyckas med din trädgård.

Sekatör

En sekatör är en behändig sax som används för att klippa blommor och mindre grenar. Detta är en av de vanligaste och billigaste trädgårdsredskapen för dig som ska göra trädgården fin.

Häcksax

Med en häcksax klipper du häcken snygg – på ett både effektivt och enkelt sätt. Du kan välja mellan en manuell och batteridriven häcksax.

Grensåg

En grensåg används när du ska beskära buskar och grenar. Den har tänder som är böjda åt olika håll och används på beskärning av lite grövre grenar.

Grensax

En grensax är ett grovt skärverktyg med långt skaft och stor skäryta som hjälper dig att klippa kraftiga buskar och grenar och att röja sly.

Populära varumärken:

Länktips:


Några experttester vi har läst:

Bäst-i-test.se (2023)

Bäst-i-test.se testar kontinuerligt kompostkvarnar från märken som AL-KO och Ryobi. I sitt uppdaterade test har de testat och betygsatt fyra olika modeller. I testet har de tagit hänsyn till prestanda, användarvänlighet och material. AL-KO Easy Crush LH 2810 utsåg till bäst i test med betyget 4,5 av 5. Enligt testpanelen är den stark och klarar större grenar än tillverkaren själva anger – och dessutom är den prisvärd. På andra plats och som bästa premium kom Bosch AXT 25 TC. Den fick samma betyg som testvinnaren – 4,5 av 5 och beskrivs som en tystgående kompostkvarn med hög prestanda och bra säkerhetsfunktioner.

Tillbaka till början – våra toppval


Redaktionen
Test.se

Vanliga frågor

 • En kompostkvarn är en trädgårdsmaskin som maler ner större organiskt material till mindre bitar.
 • De främsta fördelarna med en kompostkvarn är att du kan enkelt och smidigt kan ta vara på ditt trädgårdsavfall hemma. Du behöver inte släpa med dig stora rishögar till en återvinningsstation. Dessutom kan du använda dig av fliset till gödsel eller som täckbark i dina rabatter.
 • Vi har valt att utse AL-KO Easy Crush Mh 2810 till bäst i test. Det är en kompostkvarn som både vunnit tester och är populärt bland konsumenterna själva. Den har en rymlig uppsamlare, är enkel att använda och klarar att mala ner både tunnare och tjockare grenar.
Innehållsförteckning

Innehåll
Bäst i test:
AL-KO AL-KO Easy Crush LH 2810