VI SAMMANSTÄLLER TESTER

Det är precis vad vi gör, kollar vad andra tycker om produkterna. Idén med Test.se är att sammanställa experttesterna från nätet och tidningarna på ett ställe, låta någon av våra redaktörer analysera dem och rekommendera en produkt. Sidorna uppdateras löpande allt eftersom nya produkter och tester publiceras. Läs mer

Ändrad 19 Juli 2021
Så väljer vi vinnare

Så väljer vi vinnare

Test.se har en lång historia av att utse testvinnare i en mängd olika produktkategorier – men hur väljer vi egentligen ut de bästa produkterna?

I första hand är våra testvinnare produkter som har fått topplaceringar i jämförande tester hos välkända aktörer. Vi lägger mycket tid på efterforskning för att kunna presentera ett så pålitligt och korrekt resultat som möjligt. När urvalet görs lägger vi även stor vikt vid produktrecensioner, både från experter och konsumenter.

Ibland stöter vi dock på produktkategorier där det saknas både tester och recensioner. Detta kan antingen bero på att produkten i fråga är ny på marknaden, eller att produktkategorin är ovanligt begränsad. I dessa fall väljer vi att presentera produkter från välkända och etablerade varumärken inom respektive segment.

Handdriven gräsklippare bäst i test 2021

En handdriven cylinderklippare passar utmärkt för dig med en liten trädgård, eller som ett komplement till en bensin- eller eldriven gräsklippare. Det enda som behövs för ett riktigt bra resultat är du själv. Se testvinnande handdrivna gräsklippare och läs köpguiden.

Vi har jämfört
 • Max klippbredd.
 • Klipphöjd.
 • Övriga egenskaper.
Vi på Test.se rekommenderar
Test och produktrecensioner
Bäst i test Test.se - Bäst i test
Husqvarna
Husqvarna 540
Bäst i test
Bäst i test
Husqvarna
Husqvarna 540
En tystgående och bra handdriven gräsklippare som har en klippbredd på 40 centimeter.
Bäst i test på test hos Råd och Rön 2020.
Högt betyg på test hos Testfakta 2019.
Bra betyg på test hos Taenk.dk 2018.
Populärt val hos Pricerunner.
Populärt val hos Prisjakt.
Max klippbredd: 40 cm.
Klipphöjd: 12,7-38,1 mm.
Klippteknik: Cylinderklippare.
Vikt: 9,1 kilo.
Mycket tystgående gräsklippare.

Husqvarna är ett anrikt svenskt företag som grundades redan 1689 och var till en början en stor tillverkare av symaskiner. Idag är de stora inom utomhusprodukter där de bland annat gör högtryckstvättar, motorsågar och gräsklippare. De erbjuder produkter för både privat- & yrkesbruk där många har fått goda recensioner och bra betyg.

Husqvarna Novolette 540 är en handdriven gräsklippare på 9,1 kilo och modellen är en av de mest tystgående på marknaden. Det är en gräsklippare med friklippartyp där knivbladen löper bredvid varandra utan friktion som gör den väldigt tyst och lättkörd. Klippbredden ligger på 40 centimeter och klipphöjden ligger mellan 12,7 till 38,1 millimeter. Enligt tester är den mycket bra på kortare gräs, men något sämre vid långt och vått gräs.

Gräsklipparen har ett mjukt och ergonomiskt handtag och starka hjul för att hålla länge. Den handdrivna gräsklipparen kan användas tillsammans med en uppsamlare, som köps separat. Gräsklipparen har fått goda betyg på tester under många år.

 • Butiker & priser
 • Priser för Husqvarna Handklippare 540 NovoLette Silent
  • Betyg 4.4 av 5 på Trustpilot
   Öppet köp 90 dagar

Bra val Test.se - Bra val
Klippo
Klippo Handgräsklippare Free
Bra val
Bra val
Klippo
Klippo Handgräsklippare Free
En lätt och kompakt handdriven gräsklippare som både är enkel att använda och ger ett klippsäkert resultat.
Högt betyg på test hos Råd och Rön 2020.
Bra betyg på test hos Taenk.dk 2018.
Populärt val hos Prisjakt.
Max klippbredd: 40 cm.
Klipphöjd: 12-38 mm.
Klippteknik: Cylinderklippare.
Vikt: 9,2 kilo.

Klippo är ett svenskt företag som grundades i Malmö 1945 och som idag ägs av Husqvarna. Klippos gräsklippare har fått högt betyg på flera tester genom åren. De gör gräsklippare som går i arv till nästa generation och när det är dags för en ny väljer många Klippoägare att köpa en likadan. De gör flera testvinnande modeller och alla är omsorgsfullt byggda för att en perfekt gräsmatta.

Klippo Free är en handdriven cylindergräsklippare på 9,1 kilo som arbetar tyst och är lätt att köra. Detta tack vare den låga vikten och den beröringsfria fembladiga knivcylindern. Alla grässtrån klipps separat vilket ger ett bra klippresultat. Gräsklipparens hjul är breda och bidrar också till att den rullar lätt över gräsmattan. Den är också stabil och går att rulla på ett hjul om du behöver komma åt längs rabatterna. Enligt tester klarar gräsklipparen blött gräs bra, men långt gräs lite sämre.

Handtaget är mjuk och gör det bekvämt att klippa gräset. Du kan ställa in klipphöjden på fyra olika nivåer och få en klipphöjd mellan 12 och 38 millimeter.

 • Butiker & priser
 • Priser för Klippo Handgräsklippare Free
  • Objektiva prisjämförelser
   Omdömen och recensioner

Bästa budget Test.se - Bästa budget
Stiga
Stiga SCM 240 R
Bästa budget
Bästa budget
Stiga
Stiga SCM 240 R
En prisvärd handdriven gräsklippare som ger en perfekt klippt gräsmatta.
Högt betyg på Testfakta 2019.
Populärt val hos Pricerunner.
Populärt val hos Prisjakt.
Klipphöjd: 25-60 mm.
Klippteknik: Cylinderklippare.
Vikt: 10,5 kilo.

Stiga är ett svenskt företag som grundades 1934 av Stiga Hjelmquist och gör bordtennisprodukter, bordshockeyspel och snowracers. Det är också ett välkänt varumärke inom gräsklipparbranschen och erbjuder ett stort utbud av trädgårdsredskap, som gräsklippare. Deras gräsklippare är lätta att använda och finns med flera olika kraftkällor och skärsystem.

Stiga SCM 240 R är en handdriven cylindergräsklippare på 10,5 kilo. Den har en gedigen konstruktion med fem vassa vinklade knivar i härdat stål som ger ett högklassigt klippresultat. Den har en bakmonterad roller hjälper till att jämna till gräset efter klippningen. Du kan också köpa till en uppsamlare om du har behov av detta.

Du kan välja mellan tre klipphöjder i storleken 25-60 millimeter. Gräsklipparen ger ett rent snitt och är bra på både kort, långt och vått gräs. Ljudet är jämnt och behagligt och handtaget går att justera efter användarens längd för en högre komfort. Du har två års garantin på Stigas gräsklippare

 • Butiker & priser
 • Priser för Stiga SCM 240 R
  • Världens största butik på nätet
   Gratis frakt över 229 kr, leverans nästa dag
  • Alltid låga priser
   Snabba leveranser

Bästa smala Test.se - Bästa smala
Gardena
Gardena Classic 330
Bästa smala
Bästa smala
Gardena
Gardena Classic 330
En handdriven smalare gräsklippare för dig med mindre trädgård.
Testvinnare hos Bygghemma.se 2021.
Högt betyg på test hos Råd & Rön 2020.
Populärt val hos Prisjakt.
Populärt val och högt kundbetyg hos Pricerunner.
Max klippbredd: 33 cm.
Klipphöjd: 12-42 mm.
Klippteknik: Cylinderklippare.
Vikt: 8 kg.

Gardena är en stor tillverkade av trädgårdsutrustning och är ett företag som grundades 1961 i Tyskland. De gör både trädgårdsredskap och smart bevattning. Miljontals trädgårdsinnehavare tar hand om sina trädgårdar med hjälp av Gardenas produkter. De säljer flera olika sorters gräsklippare och robotgräsklippare.

Gardena Classic 330 är en handdriven gräsklippare som ger ett mycket bra klippresultat och passar till en gräsmatta som är upp till 150 kvadratmeter stor. Den utsågs till testvinnare hos Bygghemma.se och kom på en tredje placering på ett oberoende test om handdrivna gräsklippare hos Råd & Rön.

Klippbredden är på 32 centimeter och tack vare beröringsfria knivar blir ljudnivån när du klipper låg. Klipphöjden är justerbar i fyra steg och kan klippa en höjd mellan 12 och 42 millimeter. Klipparen är utrustad med stora hjul som ger ett säkert grepp och bra styrbarhet. Handtaget är delbart vilket för att gräsklipparen tar mindre plats vid förvaringen. Classic 330 är Gardenas minsta handdrivna gräsklippare och den finns även i en större storlek med en arbetsbredd på 40 centimeter under namnen Gardena Classic 400 och Gardena Comfort 400 C.

 • Butiker & priser
 • Priser för Gardena Classic 330 Cylindergräsklippare
  • Fri frakt över 625kr
   Sedan 2007
  • Världens största butik på nätet
   Gratis frakt över 229 kr, leverans nästa dag
  • Betyg 4.4 av 5 på Trustpilot
   Öppet köp 90 dagar

Ytterligare läsning

Bäst i test - handdriven gräsklippare.

Köpguide

Att klippa gräset med en helt manuell klippare är oerhört flexibelt: det krävs varken bensin eller el och konstruktionen är så kompakt att det är lätt att komma åt där större klippare går bet. Men samtidigt är det ett tyngre arbete att klippa med en handdriven klippare, och det tar längre tid än med en bensin- eller eldriven. Men så länge gräsmattan som ska klippas inte är alltför stor eller ojämn är det inte ett bekymmer.

Handdriven gräsklippare – bra för miljön och plånboken

Miljövänligare än såhär blir det inte att klippa gräset. Det blir inget utsläpp och det är bara din egen energi som går åt för att driva den framåt. Ekonomiskt är det också; klipparen kostar ingenting i drift och ger dig motion på köpet. Gräset klipps fint och sprids ut, vilket ger en naturlig gödsling av gräsmattan samtidigt som du slipper tänka på att ta rätt på gräsresterna.

Olika sorters handdrivna gräsklippare

Cylinderklipparen kan delas in i två kategorier: traditionell klippare och friklippare som också kallas lågfriktionsklippare. De ser likadana ut med en balk som ligger mot klippcylindern. Den traditionella klipparen låter cylinderskären gå mot balken och ger dem på så sätt en liten skärpning varje gång de passerar balken. Det gör också att klipparen rullar lite trögare och att den låter något. En friklippares cylinderskärare slår inte i balken, vilket gör den mer lättrullad och tystare. Men samtidigt får bladen ingen automatisk slipning, vilket gör dem känsligare för skador och slöa fortare.

Flexibel och mångsidig

En handdriven gräsklippare väger oftast 6–13 kilo och har en klippbredd på 30–40 centimeter. Klipphöjden kan ställas in på samma sätt som på en klippare med motor, men många gånger går det att få en lägre klipphöjd med den handdrivna klipparen. Perfekt för dig som vill ha en riktigt marknära klippning med andra ord! Många modeller kan användas ihop med en gräsuppsamlare som antingen ingår eller kan köpas separat.

bästa handgräsklipparen

Köpa handdriven gräsklippare – att tänka på

Tänk på att plocka undan leksaker, grenar och annat som kan tänkas ligga i vägen för klipparen. Skräp och leksaker på vift sliter onödigt mycket på bladen och kan i värsta fall fastna i cylindern.

Läs också: Bäst i test eldriven gräsklippare

Läs också: Bäst i test bensindriven gräsklippare

Läs också: Bäst i test åkgräsklippare

Tillbaka till början – våra toppval


Redaktionen
Test.se
testse@qualityunlimited.com

Vanliga frågor

 • En handdriven gräsklippare är en gräsklippare som du varken behöver bensin, ström eller ett batteri för att använda. Den klipper genom din handkraft och är ett miljövänligt alternativ till dig med mindre och medelstora gräsmattor som är jämna.
 • Du kan använda en handdriven gräsklippare på mindre och medelstora gräsmattor. Det är en fördel om gräsmattan är relativt jämn.
 • Vi har valt att utse Husqvarna 540 till den handdrivna gräsklippare som är bäst i test. Det är en cylinderklippare som är mycket tystgående, har en bred klippbredd och har fått goda betyg och bra recensioner. Husqvarna är dessutom ett välkänt varumärke som gör ett stort utbud av gräsklippare.
Innehållsförteckning

Innehåll
Bäst i test:
Husqvarna Husqvarna 540

Du kanske även är intresserad av: