Vi sammanställer experttester för att hitta den bästa produkten just för Dig!

Test av handdrivna gräsklippare

trädgård uppdaterad 14:e Augusti, 2017, Baserad på 3 experttester.

Är du ute efter en handdriven gräsklippare? En manuell cylinderklippare är ett perfekt alternativ för den som har en mindre tomt att klippa eller för den som vill få motion och samtidigt sköta om gräsmattan. Med en handgräsklippare får du oftast det bästa resultatet, eftersom man dels kan klippa gräset mycket lågt och dels för att man får en bra spridning av gräsklippet för en naturlig gödsling.

En handdriven gräsklippare är mest lämplig för gräsmattor upp till cirka 100 – 300 kvm. Givetvis kan man klippa större ytor om man, framför allt, är ute efter motion och om tiden är mindre viktig. Den är inte lämplig för kuperade gräsmattor eller om man inte klipper gräset så ofta och gräset hinner växa sig högt och kraftigt, eller om gräset är blött när det ska klippas.

Test.se rekommenderar

Gardena 400 - bäst i test bland Handdrivna gräsklippare 2018
Gardena 400, bäst i test.

Gardena 400 - Tidigare har vi på Test.se rekommenderat handgräsklipparen Gardena 380 c, men den finns inte längre att köpa. Så istället rekommenderar vi nu dess efterföljare - Gardena 400! Precis som Gardena 380 c är 400-modellen mycket enkel att köra och tystgående. I och med att den inte kräver vare sig bensin eller el är den också oerhört flexibel. Klippcylindern är tillverkad i kvalitetsstål och är både härdad och klibbskyddad. Den plockar upp grässtråna och klipper av dem ungefär som en sax, vilket resulterar i en jämn och fin gräsmatta. Klipphöjden kan enkelt justeras i 4… Läs mer

Bästa pris Bästa pris

Handdrivna gräsklippare - Bäst i test

RELATERADE TESTER

Grästrimmers

UPPDATERAD 20:e Juli, 2017

Robotgräsklippare

UPPDATERAD 13:e Juni, 2017

Eldrivna gräsklippare

UPPDATERAD 15:e Februari, 2017

Bensindrivna gräsklippare

UPPDATERAD 7:e Juni, 2016

Experttester vi läst (3st)

Nedan listas vilka tester vi läst och använt som underlag för att utse vår testvinnare tillsammans med en sammanfattning.

Råd och rön

Publicerad

En gräsklippare ska inte bara vara snabb, utan den ska klippa jämnt och fint, vara lätt att hantera och dessutom gärna vara billig, tystlåten och så energisnål som möjligt. Råd och rön har testat olika gräsklippare och flera modeller får genomgående bra samlat betyg. En handdriven gräsklippare är att fördra av en rad olika skäl. Den är billig vid inköp, den är gratis att köra och man får massor av bra motion. Däremot klipper den inte speciellt bra. Den duger om man är en noggrann trädgårdsägare som klipper gräset två gånger i veckan, men att komma tillbaka efter semestern och försöka klippa gräset, är helt lönlöst. Två av de handdrivna gräsklipparna i testet klarar av att klippa långt gräs och blött gräs, med ett okej resultat – testvinnaren Gardena 380 c och Husqvarna 540. Gräsklipparna är lätta att hantera och det är heller inga problem att klippa i sluttningar med dem. Däremot klarar ingen av dom av kantklippning intill rabatter och gångar. Till de flesta handdrivna gräsklipparna kan man köpa en uppsamla som extra tillbehör, men Råd och röns test visar att inte heller dessa är bra. Det är alldeles för små och öppna, så att gräset lätt flyger ur behållaren. Det betyder att man ändå måste kratta, om man inte är en av de som ofta klipper gräset – då fungerar de klippta gräset som gödning.

Vinnare i det här testet

Expressen.se

Publicerad

På Expressen.se kan man hitta ett test av gräsklippare i tre olika kategorier. I det här testet kan du läsa om modellerna som är handdrivna! Bäst är Gudenaa, som först och främst vänder sig till proffs. Gräsklipparen ger alltid ett riktigt bra resultat och tar sig fram enkelt överallt utan att slira eller fastna ens i segt och fuktigt gräs. När man ställer ifrån sig den, står den mycket stadigt utan att välta oavsett om man har fällt ned handtaget eller låtit det vara uppfällt. Dess montering är lätt och man behöver inte ha några verktyg till det. Den är även enkel att fälla ihop. Skil 0725 har tagit andra plats i testet och modellen har en klippbredd på 30 cm. Den passar lika bra för en liten tomt eller som komplettering vid svåråtkomliga områden. Gräsklipparen är lätt att ställa undan och förvara, tack vare dess lilla format och att handtaget är helt rakt. Den här modellen är dock riktigt högljudd.
På tredjeplats finns modellen från Al-Ko, Soft touch. Detta är en smidig klippare som, trots sin plastiga design, känns ganska gedigen. Modellen fungerar bra på torrt och krispigt gräs, men den har en tendens att glida över gräset utan att klippa om gräsmattan är seg och fuktig. Övrigt är gräsklipparen ganska tystgående och enkel att fälla ihop för förvaring.

Vinnare i det här testet

Råd och rön

Publicerad

Råd och rön har testat handdrivna klippare med Husqvarna som bäst i test. Både Husqvarnas modell och den från Gardena har fått riktigt bra samlade betyg. Dessa modellerna klarar att klippa alla sorter av gräs, där andra handdrivna klippare kan ha problem. Gräsklipparna är gratis att köra, ger en massa motion och ger inte ifrån sig massa oljud som kan störa omgivningen. Nackdelen med dessa är istället att de inte klipper speciellt bra. Klipparna är lätta och behändiga och det är även mycket enkelt att klippa i slänter med dem. Däremot klarar ingen av klipparna i testet av att klippa snyggt vid kanter. Handdrivna gräsklippare är cylinderformade och de har skär som kapar stråna istället för att slita och trasa sönder dom, som vissa robotklippare kan göra. Ändå klarar de inte av att klippa gräsmattan, så att den blir sammetsmjukt jämn och fin, som de bensin- eller eldrivna. Till de flesta handdrivna modellerna kan man köpa en uppsamlare, som extra tillbehör, men de fungerar inte speciellt bra i testerna. Men om du klipper gräsmattan ofta, är detta ett riktigt bra val av gräsklippare och uppsamlaren blir i så fall onödig – låt istället gräset ligga kvar som gödning.

Vinnare i det här testet

VILKEN BÄST I TEST VINNARE ÄR EGENTLIGEN BÄST?

Hos test.se får du svaret - helt gratis!

Vi samlar tester från de mest seriösa aktörerna, bl.a Råd & Rön, Testfakta, SVT Plus, Folksam och Aftonbladet. Vi låter sedan våra redaktörer analysera och utse EN officiell BÄST I TEST produkt!"