HANDLA SMART
HANDLA TESTVINNARE
Vi sammanställer experttester för att hitta den bästa produkten just för Dig!
handdrivna gräsklippare - Bäst i test

Test av handdrivna gräsklippare

7 ST PRODUKTER TESTADE

trädgård uppdaterad 21:e Maj, 2018, Baserad på 4 experttester.

En handdriven cylinderklippare passar utmärkt för dig med en liten trädgård, eller som ett komplement till en bensin- eller eldriven gräsklippare. Det enda som behövs för ett riktigt bra resultat är du själv!

Jag kan allt om handdrivna gräsklippare – klicka här för att komma direkt till testvinnaren!

Att klippa gräset med en helt manuell klippare är oerhört flexibelt: det krävs varken bensin eller el och konstruktionen är så kompakt att det är lätt att komma åt där större klippare går bet. Å andra sidan är det ett tyngre arbete att klippa med en handdriven klippare, och det tar längre tid än med en bensin- eller eldriven. Men så länge gräsmattan som ska klippas inte är alltför stor är det inte ett bekymmer.

Bra för både miljön och plånboken

Miljövänligare än såhär blir det inte att klippa gräset! Det blir inget utsläpp och det är bara din egen energi som går åt för att driva den framåt. Ekonomiskt är det också; klipparen kostar ingenting i drift och ger dig motion på köpet. Gräset klipps fint och sprids ut, vilket ger en naturlig gödsling av gräsmattan samtidigt som du slipper tänka på att ta rätt på gräsresterna.

Automatisk slipning med en traditionell klippare

Cylinderklipparen kan delas in i två kategorier: traditionell klippare och friklippare (även kallad lågfriktionsklippare). De ser likadana ut med en balk som ligger mot klippcylindern. Den traditionella klipparen låter cylinderskären gå mot balken och ger dem på så sätt en liten skärpning varje gång de passerar balken. Det gör också att klipparen rullar lite trögare och att den låter något. En friklippares cylinderskärare slår inte i balken, vilket gör den mer lättrullad och tystare. Å andra sidan får bladen ingen automatisk slipning, vilket gör dem känsligare för skador och slöa fortare.

Flexibel och mångsidig

En handdriven gräsklippare väger oftast mellan 6–13 kilo och har en klippbredd på mellan 30–40 cm. Klipphöjden kan ställas in på samma sätt som på en klippare med motor, men många gånger går det att få en lägre klipphöjd med den handdrivna klipparen. Perfekt för dig som vill ha en riktigt marknära klippning med andra ord! Många modeller kan användas ihop med en gräsuppsamlare som antingen ingår eller kan köpas separat.

Innan du kör igång…

Tänk på att plocka undan leksaker, grenar och annat som kan tänkas ligga i vägen för klipparen! Skräp och leksaker på vift sliter onödigt mycket på bladen och kan i värsta fall fastna i cylindern. 

Läs hela texten - gratis!

Bäst i test: Gudenaa GU 400

Produktbeskrivning
Specifikationer

Vi på Test.se har valt att rekommendera Gudenaa GU 400! Det är en traditionell cylinderklippare som slipar sig själv medan du använder den. Gräset blir perfekt klippt, oavsett om det är vått eller torrt.

Maskinen är ganska tung, viket gör den robust och tålig. På plan mark spelar vikten ingen roll, men i en kuperad trädgård kräver den här lite mer styrka. Gudenaa GU 400 är välbalanserad och kommer fram överallt. 

Det har inte utförts särskilt många tester av handdrivna klippare de senaste åren, men vår ultimata testvinnare håller fortfarande måttet! Ta gärna del av omdömena på Prisjakt. 

Visa hela texten
Klippteknik:
Traditionell
Klippbredd:
40 cm
Klipphöjd (min–max):
1,9–3,8 cm
Vikt:
14 kg
Medföljande uppsamlare:

Vi rekommenderar också:

Husqvarna 540

Klippteknik:
Friklippare
Klippbredd:
40 cm
Klipphöjd (min–max):
1,2–3,8 cm
Vikt:
9,1 kg
Medföljande uppsamlare:
Visa alla specifikationerna

Klippo Free

Klippteknik:
Friklippare
Klippbredd:
40 cm
Klipphöjd (min–max):
1,2–3,8 cm
Vikt:
9,1 kg
Medföljande uppsamlare:
Visa alla specifikationerna

Handdrivna gräsklippare - JÄMFÖRELSETABELL

RELATERADE TESTER

Robotgräsklippare

UPPDATERAD 17:e Augusti, 2018

Grästrimmers

UPPDATERAD 18:e Juli, 2018

Eldrivna gräsklippare

UPPDATERAD 20:e Juni, 2018

Bensindrivna gräsklippare

UPPDATERAD 21:e Maj, 2018

Experttester vi läst (4st)

Nedan listas vilka tester vi läst och använt som underlag för att utse vår testvinnare tillsammans med en sammanfattning.

Råd och rön

Publicerad

En gräsklippare ska inte bara vara snabb, utan den ska klippa jämnt och fint, vara lätt att hantera och dessutom gärna vara billig, tystlåten och så energisnål som möjligt. Råd och rön har testat olika gräsklippare och flera modeller får genomgående bra samlat betyg. En handdriven gräsklippare är att fördra av en rad olika skäl. Den är billig vid inköp, den är gratis att köra och man får massor av bra motion. Däremot klipper den inte speciellt bra. Den duger om man är en noggrann trädgårdsägare som klipper gräset två gånger i veckan, men att komma tillbaka efter semestern och försöka klippa gräset, är helt lönlöst. Två av de handdrivna gräsklipparna i testet klarar av att klippa långt gräs och blött gräs, med ett okej resultat – testvinnaren Gardena 380 c och Husqvarna 540. Gräsklipparna är lätta att hantera och det är heller inga problem att klippa i sluttningar med dem. Däremot klarar ingen av dom av kantklippning intill rabatter och gångar. Till de flesta handdrivna gräsklipparna kan man köpa en uppsamla som extra tillbehör, men Råd och röns test visar att inte heller dessa är bra. Det är alldeles för små och öppna, så att gräset lätt flyger ur behållaren. Det betyder att man ändå måste kratta, om man inte är en av de som ofta klipper gräset – då fungerar de klippta gräset som gödning.

Vinnare i det här testet

Expressen.se

Publicerad

På Expressen.se kan man hitta ett test av gräsklippare i tre olika kategorier. I det här testet kan du läsa om modellerna som är handdrivna! Bäst är Gudenaa, som först och främst vänder sig till proffs. Gräsklipparen ger alltid ett riktigt bra resultat och tar sig fram enkelt överallt utan att slira eller fastna ens i segt och fuktigt gräs. När man ställer ifrån sig den, står den mycket stadigt utan att välta oavsett om man har fällt ned handtaget eller låtit det vara uppfällt. Dess montering är lätt och man behöver inte ha några verktyg till det. Den är även enkel att fälla ihop. Skil 0725 har tagit andra plats i testet och modellen har en klippbredd på 30 cm. Den passar lika bra för en liten tomt eller som komplettering vid svåråtkomliga områden. Gräsklipparen är lätt att ställa undan och förvara, tack vare dess lilla format och att handtaget är helt rakt. Den här modellen är dock riktigt högljudd.
På tredjeplats finns modellen från Al-Ko, Soft touch. Detta är en smidig klippare som, trots sin plastiga design, känns ganska gedigen. Modellen fungerar bra på torrt och krispigt gräs, men den har en tendens att glida över gräset utan att klippa om gräsmattan är seg och fuktig. Övrigt är gräsklipparen ganska tystgående och enkel att fälla ihop för förvaring.

Vinnare i det här testet

Smartson

Publicerad

Smartson har testat 8 olika handgräsklippare, och det är jämnt i toppen! Fyra produkter har fått 20 av 25 möjliga i betyg, och vi på Test.se har valt att lyfta fram Smartsons "Bästa i test" och "Bästa budgetval" som nummer 1 och 2, och har efter analys och övervägning valt ut nummer 3.

Bäst i test är Gudenaa GU 400, en riktigt proffsig maskin. Den är i tyngsta laget, vilket kan vara en nackdel i uppförsbackar. Ska du köra nedför är det istället en fördel! Klipparen kommer fram överallt och ger ett utmärkt resultat, både i torrt och vått gräs. Maskinen är stadig och lätt att montera.

Stiga Handyclip har utsetts till testets bästa budgetval. Det är en klassisk modell som hängt med ett tag, och den är fortsatt effektiv! Handtaget är skönt att hålla i och lätt att montera, även om det krävs verktyg för att få ihop det. Däcken har en tendens att slira lite på vått gräs.

Som nummer tre har vi valt att lyfta fram Husqvarna 540, som beskrivs som testets bästa friklippare. Den ger ett gediget intryck och det något svårmonterade handtaget är skönt att hålla i. Handtagets form kan kännas lite ovan i början, men när du vant dig ger det ordentligt med kraft.

Vinnare i det här testet

Råd och rön

Publicerad

Råd och rön har testat handdrivna klippare med Husqvarna som bäst i test. Både Husqvarnas modell och den från Gardena har fått riktigt bra samlade betyg. Dessa modellerna klarar att klippa alla sorter av gräs, där andra handdrivna klippare kan ha problem. Gräsklipparna är gratis att köra, ger en massa motion och ger inte ifrån sig massa oljud som kan störa omgivningen. Nackdelen med dessa är istället att de inte klipper speciellt bra. Klipparna är lätta och behändiga och det är även mycket enkelt att klippa i slänter med dem. Däremot klarar ingen av klipparna i testet av att klippa snyggt vid kanter. Handdrivna gräsklippare är cylinderformade och de har skär som kapar stråna istället för att slita och trasa sönder dom, som vissa robotklippare kan göra. Ändå klarar de inte av att klippa gräsmattan, så att den blir sammetsmjukt jämn och fin, som de bensin- eller eldrivna. Till de flesta handdrivna modellerna kan man köpa en uppsamlare, som extra tillbehör, men de fungerar inte speciellt bra i testerna. Men om du klipper gräsmattan ofta, är detta ett riktigt bra val av gräsklippare och uppsamlaren blir i så fall onödig – låt istället gräset ligga kvar som gödning.

Vinnare i det här testet

VILKEN BÄST I TEST VINNARE ÄR EGENTLIGEN BÄST?

Hos test.se får du svaret - helt gratis!

Vi samlar produkttester från seriösa aktörer i magasin, på TV och på nätet, och presenterar deras topp 3. Därefter analyserar vi de sammanslagna resultaten och kan på så sätt utse de ultimata testvinnarna inom alla produktkategorier! Här hos oss får du med andra ord ta del av produkternas crème de la crème, och kan på så sätt göra smarta val i alla dina inköp.