VI SAMMANSTÄLLER TESTER

Det är precis vad vi gör, kollar vad andra tycker om produkterna. Idén med Test.se är att sammanställa experttesterna från nätet och tidningarna på ett ställe, låta någon av våra redaktörer analysera dem och rekommendera en produkt. Sidorna uppdateras löpande allt eftersom nya produkter och tester publiceras. Läs mer

Ändrad 5 Mars 2024
Så väljer vi vinnare

Så väljer vi vinnare

Test.se har en lång historia av att utse testvinnare i en mängd olika produktkategorier – men hur väljer vi egentligen ut de bästa produkterna?

I första hand är våra testvinnare produkter som har fått topplaceringar i jämförande tester hos välkända aktörer. Vi lägger mycket tid på efterforskning för att kunna presentera ett så pålitligt och korrekt resultat som möjligt. När urvalet görs lägger vi även stor vikt vid produktrecensioner, både från experter och konsumenter.

Ibland stöter vi dock på produktkategorier där det saknas både tester och recensioner. Detta kan antingen bero på att produkten i fråga är ny på marknaden, eller att produktkategorin är ovanligt begränsad. I dessa fall väljer vi att presentera produkter från välkända och etablerade varumärken inom respektive segment.

Handdriven gräsklippare bäst i test 2024

En handdriven cylinderklippare passar utmärkt för dig med en liten trädgård, eller som ett komplement till en bensin- eller eldriven gräsklippare. Det enda som behövs för ett riktigt bra resultat är du själv. Se testvinnande handdrivna gräsklippare och läs köpguiden.

Vi har jämfört
 • Max klippbredd.
 • Klipphöjd.
 • Övriga egenskaper.
Vi på Test.se rekommenderar
Priser visas i samarbete med Prisjakt
Test och produktrecensioner
Bäst i test handdriven gräsklippare.
Här kör Test.se Gardena Comfort 400 C, som är syskon till den gräsklippare vi utsett till bästa premium.
Bäst i test Test.se - Bäst i test
Husqvarna
Husqvarna 540
Husqvarna Husqvarna 540 - Test
Bäst i test
Husqvarna
Husqvarna 540
En tystgående och bra handdriven gräsklippare som har en klippbredd på 40 centimeter.
Testvinnare hos Taenk.dk 2023.
Testvinnare hos Råd och Rön 2021.
Populärt val hos Pricerunner.
Populärt val hos Prisjakt.
Max klippbredd: 40 cm.
Klipphöjd: 12,7-38,1 mm.
Klippteknik: Cylinderklippare.
Vikt: 9,1 kilo.
Mycket tystgående gräsklippare.

Husqvarna är ett anrikt svenskt företag som grundades redan 1689 och var till en början en stor tillverkare av symaskiner. Idag är de stora inom utomhusprodukter där de bland annat gör högtryckstvättar, motorsågar och gräsklippare. De erbjuder produkter för både privat- & yrkesbruk där många har fått goda recensioner och bra betyg.

Husqvarna Novolette 540 är en handdriven gräsklippare på 9,1 kilo och modellen är en av de mest tystgående på marknaden. Det är en gräsklippare med friklippartyp där knivbladen löper bredvid varandra utan friktion som gör den väldigt tyst och lättkörd. Klippbredden ligger på 40 centimeter och klipphöjden ligger mellan 12,7 till 38,1 millimeter. Enligt tester är den mycket bra på kortare gräs, men något sämre vid långt och vått gräs.

Gräsklipparen har ett mjukt och ergonomiskt handtag och starka hjul för att hålla länge. Den handdrivna gräsklipparen kan användas tillsammans med en uppsamlare, som köps separat. Gräsklipparen har fått goda betyg på tester under många år.

 • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Bästa premium Test.se - Bästa premium
Gardena
Gardena Classic 400
Gardena Gardena Classic 400 - Test
Bästa premium
Gardena
Gardena Classic 400
En handdriven gräsklippare som är tystgående och lätt att använda för att få en fin gräsmatta.
Andra plats på test hos Taenk.dk 2023.
Tredje plats på test Råd och Rön 2021.
Populärt val hos Pricerunner.
Populärt val hos Prisjakt.
Högt betyg av kunder hos Pricerunner.
Max klippbredd: 40 cm.
Klipphöjd: 12-42 mm.
Klippteknik: Cylinderklippare.
Vikt: 8,9 kilo.

Gardena är en stor tillverkade av trädgårdsutrustning och är ett företag som grundades 1961 i Tyskland. De gör både trädgårdsredskap och smart bevattning. Miljontals trädgårdsinnehavare tar hand om sina trädgårdar med hjälp av Gardenas produkter. De säljer flera olika sorters gräsklippare och robotgräsklippare.

Gardena Classic 400 är en mycket bra cylindergräsklippare på 8,9 kilo som du använder för hand. Den har placerats bra på test genom åren, bland annat hos Råd & Rön och Taenk.dk. 

När du skjuter gräsklipparen framåt rör sig cylinder och bottenblad utan att röra varandra och gräset klipps av som en sax. Eftersom de inte rör vid varandra är gräsklipparen också tystgående vilket ger ett behagligare arbete. Gräset får rena och fina snittytor och gräsmattan ser riktigt välskött ut, vilket också beror på att bladen är gjorda i kvalitetsstål.

Gräsklipparen har en klippbredd på 40 centimeter och klipphöjden är mellan 12 och 42 millimeter och går att justeras i fyra steg. Gräsklipparen har stora hjul, är enkel att styra och har en möjlighet att klippa en yta om 200 kvadratmeter. Enligt tester klarar den blött gräs bra, men långt gräs lite sämre.

Skaftet går att ta av så att gräsklipparen tar mindre plats vid förvaringen. Detta är ett miljövänligt alternativ till en vanlig bensingräsklippare. Även den mindre systermodellen av Gardena Classic 330 och Gardena Comfort 400 C har fått bra betyg på flera tester. 

 • Butiker & priser: Classic
 • Butiker & priser: Comfort
 • Priser för Gardena Classic 400
 • Gardena Comfort 400C Cylindergräsklippare
  • Fri frakt över 625kr
   Sedan 2007
  • Produkter av bra kvalité med låga priser
   Leverans på 1-2 vardagar
  • 4.6 av 5.0 i betyg hos Trustpilot
   30 dagars öppet köp
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Bästa budget Test.se - Bästa budget
Stiga
Stiga SCM 240 R
Stiga Stiga SCM 240 R - Test
Bästa budget
Stiga
Stiga SCM 240 R
En prisvärd handdriven gräsklippare som ger en perfekt klippt gräsmatta.
Andra plats på test hos Bygghemma.se 2024.
Högt betyg på Testfakta 2019.
Populärt val hos Pricerunner.
Populärt val hos Prisjakt.
Klipphöjd: 25-60 mm.
Klippteknik: Cylinderklippare.
Vikt: 10,5 kilo.

Stiga är ett svenskt företag som grundades 1934 av Stiga Hjelmquist och gör bordtennisprodukter, bordshockeyspel och snowracers. Det är också ett välkänt varumärke inom gräsklipparbranschen och erbjuder ett stort utbud av trädgårdsredskap, som gräsklippare. Deras gräsklippare är lätta att använda och finns med flera olika kraftkällor och skärsystem.

Stiga SCM 240 R är en handdriven cylindergräsklippare på 10,5 kilo. Den har en gedigen konstruktion med fem vassa vinklade knivar i härdat stål som ger ett högklassigt klippresultat. Den har en bakmonterad roller hjälper till att jämna till gräset efter klippningen. Du kan också köpa till en uppsamlare om du har behov av detta.

Du kan välja mellan tre klipphöjder i storleken 25-60 millimeter. Gräsklipparen ger ett rent snitt och är bra på både kort, långt och vått gräs. Ljudet är jämnt och behagligt och handtaget går att justera efter användarens längd för en högre komfort. Du har två års garantin på Stigas gräsklippare

 • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Bästa smala Test.se - Bästa smala
Gardena
Gardena Classic 330
Gardena Gardena Classic 330 - Test
Bästa smala
Gardena
Gardena Classic 330
En handdriven smalare gräsklippare för dig med mindre trädgård.
Testvinnare hos Bygghemma.se 2023.
Tredje plats på test hos Råd & Rön 2021.
Populärt val hos Prisjakt.
Populärt val och högt kundbetyg hos Pricerunner.
Max klippbredd: 33 cm.
Klipphöjd: 12-42 mm.
Klippteknik: Cylinderklippare.
Vikt: 8 kg.

Gardena är en stor tillverkade av trädgårdsutrustning och är ett företag som grundades 1961 i Tyskland. De gör både trädgårdsredskap och smart bevattning. Miljontals trädgårdsinnehavare tar hand om sina trädgårdar med hjälp av Gardenas produkter. De säljer flera olika sorters gräsklippare och robotgräsklippare.

Gardena Classic 330 är en handdriven gräsklippare som ger ett mycket bra klippresultat och passar till en gräsmatta som är upp till 150 kvadratmeter stor. Den utsågs till testvinnare hos Bygghemma.se och kom på en tredje placering på ett oberoende test om handdrivna gräsklippare hos Råd & Rön.

Klippbredden är på 32 centimeter och tack vare beröringsfria knivar blir ljudnivån när du klipper låg. Klipphöjden är justerbar i fyra steg och kan klippa en höjd mellan 12 och 42 millimeter. Klipparen är utrustad med stora hjul som ger ett säkert grepp och bra styrbarhet. Handtaget är delbart vilket för att gräsklipparen tar mindre plats vid förvaringen. Classic 330 är Gardenas minsta handdrivna gräsklippare och den finns även i en större storlek med en arbetsbredd på 40 centimeter under namnen Gardena Classic 400 och Gardena Comfort 400 C.

 • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Bra val Test.se - Bra val
Wolf-Garten
Wolf-Garten TT380 DL
Wolf-Garten Wolf-Garten TT380 DL - Test
Bra val
Wolf-Garten
Wolf-Garten TT380 DL
Handdriven gräsklippare för dig som inte låter gräset bli för långt.
Fjärde plats på test hos Råd & Rön 2021.
Max klippbredd: 38 cm.
Klipphöjd: 13-138 mm.
Klippteknik: Cylinderklippare.
Vikt: 9 kilo.
Mycket tystgående gräsklippare.
Uppsamlare går att köpa till.

Wolf-Garten grundades 1922 och är ett tyskt varumärke som tillverkar ergonomiska, användarvänliga och effektiva trädgårdsmaskinen och trädgårdsverktyg för bra pris. De brinner för trädgårdsarbete och är en av marknadens största aktörer.

Wolf-Garten TT380 DL är en handdriven gräsklippare som passar dig som har en mindre gräsmatta eller som vill göra ett mer miljömedvetet val. I ett test hos Råd & Rön kom gräsklipparen på fjärde plats med betyget 64 av 100. Enligt deras test är den lätt att klippa med framförallt på en standardgräsmatta. På blött gräs klipper den bra, men sämre på långt gräs.

Denna cylinderklippare har friktionsfria knivblad som gör den tillsammans med de kullagrade hjulen lätt att klippa med. Den är utrustad med ett ergonomiskt handtag med mjukt grepp. Önskar du en uppsamlare går detta att köpa som tillbehör.

Gräsklipparen har en klipphöjd på 13-138 millimeter och en maximal klippbredd på 38 centimeter. Den är 34 centimeter lång, 131 centimeter hög och väger nio kilo.

 • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Ytterligare läsning

Bäst i test handdriven gräsklippare.
En handdriven cylinderklippare passar bra för dig med en liten trädgård.

Köpguide handdriven gräsklippare

Har du en trädgård med gräsmatta och funderar på vilken gräsklippare som passar dig bäst? Har du liten gräsmatta kan en handdriven gräsklippare vara det bästa valet för dig! Här har vi sammanfattat de bästa tipsen och råden inför ditt köp av handdriven gräsklippare.

Vad är en handdriven gräsklippare?

En handdriven gräsklippare är en manuell gräsklippare som du endast använder egen handkraft för att använda. Den fungerar precis som en vanlig bensindriven gräsklippare och klipper ditt gräs på ett effektivt och enkelt sätt.

Fördelen med handdriven gräsklippare

Det finns många bra anledningar till varför du ska köpa en handdriven gräsklippare. Här är några av fördelarna!

Flexibelt

Att klippa gräset med en helt manuell klippare är oerhört flexibelt: det krävs varken bensin eller el och konstruktionen är så kompakt att det är lätt att komma åt där större klippare går bet.

Miljövänligt

Miljövänligare än såhär blir det inte att klippa gräset. Med en handdriven gräsklippare blir det inget utsläpp och det är bara din egen energi som går åt för att driva den framåt.

Bra för plånboken

Det är ekonomiskt med en handdriven gräsklippare – den kostar ingenting i drift och ger dig motion på köpet.

Naturlig gödsling

Gräset klipps fint och sprids ut, vilket ger en naturlig gödsling av gräsmattan samtidigt som du slipper tänka på att ta rätt på gräsresterna.

Bäst i test handdriven gräsklippare - se alla testvinnare.
En handdriven gräsklippare är flexibel och kräver varken el eller bensin.

Vem ska ha en manuell gräsklippare?

Har du en tomt med en mindre gräsmatta kan en manuell gräsklippare passa dig perfekt och den drivs av dig egen handkraft. En handdriven gräsklippare kan även vara ett smidigt komplement till en robotgräsklippare för att användas på ytor roboten inte kommer åt.

Olika sorters handdrivna gräsklippare

Cylinderklipparen kan delas in i två kategorier: traditionell klippare och friklippare som också kallas lågfriktionsklippare. De ser likadana ut med en balk som ligger mot klippcylindern. Den traditionella klipparen låter cylinderskären gå mot balken och ger dem på så sätt en liten skärpning varje gång de passerar balken. Det gör också att klipparen rullar lite trögare och att den låter något. En friklippares cylinderskärare slår inte i balken, vilket gör den mer lättrullad och tystare. Men samtidigt får bladen ingen automatisk slipning, vilket gör dem känsligare för skador och slöa fortare.

Egenskaper

En handdriven gräsklippare är inte lika avancerad som en bensindriven eller eldriven gräsklippare, men besitter ändå flera egenskaper som du kan jämföra.

Vikt

En handdriven gräsklippare är en lättare gräsklippare och väger oftast 6–13 kilo. Eftersom du för den framåt av egen handkraft spelar den låga vikten stor roll för smidighetens och ergonomins skull.

Klippbredd och klipphöjd

Det är vanligt att klippbredd på en manuell gräsklippare ligger på runt 30–40 centimeter. Klipphöjden kan ställas in på samma sätt som på en klippare med motor, men många gånger går det att få en lägre klipphöjd med den handdrivna klipparen. Perfekt för dig som vill ha en riktigt marknära klippning med andra ord!

Gräsuppsamlare

Många modeller kan användas ihop med en gräsuppsamlare som antingen ingår eller kan köpas separat.

Handtag och hjul

För att hitta en handgräsklippare som passar dig kan du även kika på hur handtaget är. För att du ska orka klippa gräsmattan är det en fördel om det är ergonomiskt med ett bra grepp. Även storleken på hjulen spelar roll. De ska gärna vara robusta så att de kan ta sig fram ordentligt - och på samma gång vara lättrullade. 

Bäst i test handgräsklippare.
Gräsklipparens handtag bör vara ergonomiskt och ha ett bra grepp.
Bäst i test handgräsklippare.
Jämför hjulen för att välja en gräsklippare som passar dig. Här kör redaktionen Gardena Comfort 400 C, en gräsklippare som har stora hjul, är enkel att styra och har en möjlighet att klippa en yta om 250 kvadratmeter.
Bäst i test handdriven gräsklippare.
Det går att ställa in klipphöjden så att du får den höjd på gräset som du önskar.

Vad kostar en handdriven gräsklippare?

En handdriven gräsklippare kostar vanligtvis mellan 800 kronor och 1500 kronor. Ju dyrare desto fler funktioner har den oftast, men även en billigare modell kan vara av hög kvalitet.

Köpa handdriven gräsklippare – att tänka på!

Tänk på att plocka undan leksaker, grenar och annat som kan tänkas ligga i vägen för klipparen. Skräp och leksaker på vift sliter onödigt mycket på bladen och kan i värsta fall fastna i cylindern.

bästa handgräsklipparen

Så ofta ska man klippa gräset

När du har tomt med gräsmatta behöver du också sköta om den. Grundförutsättningen för att gräsmattan ska må bra är att du klipper den regelbundet. Det är bra att klippa gräsmattan när gräset har vuxit fyra till fem centimeter sedan att du senast klippte den. Under våren är det bra att klippa gräsmattan en till två gånger i veckan. På sommaren när det är varmare växer gräset långsammare – då räcker det med runt en gång i veckan. Under vinterhalvåret, mellan november och slutet på februari, kan du låta gräsklipparen stå. Förutom att sköta klippningen ska du vattna gräsmattan. Gärna 25-30 millimeter vatten var sjätte till tionde dag under årets varmaste månader.

Andra typer av gräsklippare

Har du behov av fler än en typ av gräsklippare? Här är fler vanliga gräsklippare för dig med trädgård.

Bensindriven gräsklippare – medelstor till stor gräsmatta

En bensindriven gräsklippare drivs av bensin och är den vanligaste modellen. Den är oftast starkare än en eldriven gräsklippare och klarar dessutom en tomt med lite tuffare terräng. Detta är en gräsklippare för dig som har ett hus med en medelstor till stor gräsmatta.

Eldriven gräsklippare – miljövänligt val för dig med mindre gräsmatta

En eldriven gräsklippare drivs antingen med batteri eller en nätverkskabel. Vill du ha en lite mer miljövänlig gräsklippare än en bensindriven och har en mindre gräsmatta? Då är detta ett bra val för dig!

Robotgräsklippare – för dig som vill ha det bekvämt

Önskar du att jobbet gör sig självt? Med en självgående robotgräsklippare blir detta möjligt! Ställ in schemat för när klippningen ska ske och så sköter den allt jobb åt dig.

Åkgräsklippare – för dig med stor gräsmatta

Har du en större tomt med stor gräsmatta kan det vara värt att köpa en åkgräsklippare eller trädgårdstraktor. Detta är en större gräsklippare som du åker på och som klarar av både en större yta och tuffare terräng. Ofta går den dessutom att använda till fler saker än gräsklippning, som snöröjning på vintern.

Populära varumärken:

Länktips:


Några experttester vi har läst:

Råd & Rön (2021)

Råd & Rön uppdaterar kontinuerligt sitt test om gräsklippare och i testet finns nu 88 olika modeller. I sorteringen handdrivna gräsklippare finns det flera vinnare från kända varumärken. Testvinnare blev Husqvarna Novolette 540 med betyget 69, på andra plats kom Klippo Free med betyget 66 och på tredje plats kom Gardena Classic 330.

Tillbaka till början – våra toppval


Redaktionen
Test.se

Vanliga frågor

 • En handdriven gräsklippare är en gräsklippare som du varken behöver bensin, ström eller ett batteri för att använda. Den klipper genom din handkraft och är ett miljövänligt alternativ till dig med mindre och medelstora gräsmattor som är jämna.
 • Du kan använda en handdriven gräsklippare på mindre och medelstora gräsmattor. Det är en fördel om gräsmattan är relativt jämn.
 • Vi har valt att utse Husqvarna 540 till den handdrivna gräsklippare som är bäst i test. Det är en cylinderklippare som är mycket tystgående, har en bred klippbredd och har fått goda betyg och bra recensioner. Husqvarna är dessutom ett välkänt varumärke som gör ett stort utbud av gräsklippare.
Innehållsförteckning

Innehåll

Du kanske även är intresserad av:

Newsletter image Test.se logo
Håll dig uppdaterad med Test.se:s nyhetsbrev
Vi meddelar när en ny testvinnare tar över tronen
Exklusiva erbjudanden på vinnare bara på Test.se
Din epostadress
Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev godkänner du test.se sekretesspolicy.
Gå med kostnadsfritt
Tack för din prenumeration!
Du har nu valt att prenumerera på vårt nyhetsbrev.
Stäng