HANDLA SMART
HANDLA TESTVINNARE
Vi sammanställer experttester för att hitta den bästa produkten just för Dig!
eldrivna gräsklippare - Bäst i test

Test av eldrivna gräsklippare

29 ST PRODUKTER TESTADE

trädgård uppdaterad 18:e Maj, 2020, Baserad på 13 experttester.

Fördelarna med en elektrisk gräsklippare, som antingen drivs med batteri eller sladd, är många! Att maskinen är lättare att dra runt på, låter mindre och att du slipper bensinångor är några av dem. Här har vi samlat allt du behöver veta innan du köper en eldriven gräsklippare!

Jag kan allt om eldrivna gräsklippare – klicka här för att komma direkt till testvinnaren!

Elgräsklippare lämpar sig bäst för mellanstora trädgårdar, upp till ungefär 800 kvm. Men eldrivna gräsklippare blir bara starkare och starkare, inte minst de batteridrivna, så för många nyare modeller är även större trädgårdar inte längre ett hinder.

Bättre för miljön – och för dig

En eldriven gräsklippare är av förståeliga skäl mycket miljövänligare än en bensindriven; ingen bensin – inget utsläpp. Utöver att vara bättre för miljön är det också bättre för dig, eftersom du inte behöver vistas i bensinångor varje gång du ska göra trädgården fin. Elgräsklippare väger dessutom inte lika mycket som sina bensinkusiner, vilket gör dem lättare att manövrera. På minussidan är de å andra sidan inte lika kraftfulla som bensinklippare, men så länge du klipper regelbundet och inte låter gräset bli för högt är det inte ett problem. Blött gräs är däremot nästan alltid tufft för en elektrisk klippare, så om du har möjlighet är det alltid bättre att vänta tills det torkat något innan du tar dig an gräsmattan efter en regnskur.

Startgaranti med sladdriven gräsklippare

En gräsklippare som går på nätdrift kommer alltid att starta! Bensinen eller batteriet sinar inte, utan den enda begränsningen ligger i hur långt sladden når. Vanligast är att sladden är mellan 8–17 meter. Sladden kan givetvis inte vara för kort utan måste vara tillräckligt lång för att du obehindrat ska kunna ta dig runt i din trädgård, men viktigt att tänka på är att sladden heller inte får vara för lång! Är den det blir det dels svårt att hålla koll på den och dels kan det belasta elnätet på ett osäkert sätt. Se till att alltid ha sladden där du redan klippt för att vara säker på att du inte kör över den.

Flexibel med batteri

En elgräsklippare som går på batteri ger dig större rörelsefrihet än en sladdförsedd klippare, men du måste istället ta hänsyn till maskinens batteritid. För att vara helt säker på att inte stå utan batteri innan gräsmattan är färdigklippt är det en bra idé att ha ett extrabatteri. På så sätt kan du enkelt byta batteriet mitt i klippningen utan att behöva ta något längre klippuppehåll. Om du har andra batteridrivna trädgårdsmaskiner är det mycket möjligt att batterierna till dem också går att använda till gräsklipparen, så glöm inte kolla vilka maskiner de batterier du redan har är kompatibla med! För att arbetet ska gå så smidigt som möjligt är det ett stort plus om batteriet är lätt att ta av och på.

Det billigaste alternativet

Bensindrivna gräsklippare är alltid dyrare än de eldrivna gräsklipparna (bortsett från robotgräsklippare, som är billigare i drift men dyrare i inköp)! Utöver att bensingräsklipparen så gott som alltid är dyrare att köpa är den betydligt mycket dyrare att använda. Att klippa gräset på en 250 kvm stor yta med en bensinklippare kostar mellan 20–35 kronor, och samma klippning kostar ungefär 1 krona med en elgräsklippare.

Välj efter dina behov

Utöver vad som driver den framåt fungerar en elgräsklippare på samma sätt som som en bensindriven, och du ska ha samma saker i åtanke oavsett vad för slags gräsklippare du väljer.

Klippbredd: Hur brett knivarna kan klippa i ett enda svep. Bredden varierar mellan olika maskiner, men ligger vanligtvis mellan 35–56 cm. Ju större klippbredd desto snabbare går det att klippa. Kika också på hur långt ut knivarna når; ju längre ut på klipparen de når desto närmare buskar, husväggar och annat kommer de åt att klippa. 

Klipphöjd: Hur kort maskinen klipper gräset. Det här är oftast justerbart mellan 2–6 cm, men de exakta måtten varierar. Hur det justeras är också olika; vissa klippare kräver att du ställer in höjden manuellt för varje hjul medan andra kan höjas och sänkas överallt samtidigt.

Ergonomi: Att klippa gräset kan bli ett slitigt arbete, särskilt om gräsklipparen inte är bekväm att köra! Ett justerbart handtag är att föredra, särskilt om .i är flera personer i olika längder som ska köra maskinen. Ljudnivå och vibrationer är två andra saker du också bör ha i åtanke när du väljer din klippare.

Om du har möjlighet är det alltid bra att testköra gräsklipparen innan du köper den, för att se hur handtaget passar dig och hur svår den är att manövrera. Det är förstås inte alltid lätt att testköra utomhus och med motorn igång, men att köra den inomhus när den är avslagen kan också ge ett hum om hur den känns att köra.

Skippa krattan – mal ner gräset!

Att behöva gå över gräsmattan med en kratta för att städa bort fula ränder av klippt gräs är ingen höjdare, och ingenting som en välutrustad gräsklippare kräver av dig! Många klippare är försedda med en uppsamlingspåse (eller har en som ett frivilligt tillval för en extra peng) som du enkelt tömmer på komposthögen eller i trädgårdsavfallet. En annan vanlig funktion är att klipparen klipper gräset väldigt fint (kallas oftast för mulching, multiclip eller BioClip) och sedan sprider ut det jämnt över gräsmattan. Att sprida gräset på det sättet låter det fungera som gödning.

Tips på vägen

  • Regelbunden gräsklippning ger en tät gräsmatta utan mossa.
  • Klipp aldrig mer än en tredjedel av gräsets totala längd för bästa resultat!
  • Om klipparen är batteridriven bör btteriet vinterförvaras på en varm plats.
  • Ha ordentliga skor på dig när du klipper för att undvika olyckor.
  • Klipp inte gräset när det regnar och låt gräsklipparen stå torrt mellan klippningarna.
  • Stäng alltid av motorn om du måste kontrollera eller byta något i klipparens underrede.
  • Glöm inte hörselskydden! Även om elektriska gräsklippare har lägre ljudnivå än bensindrivna kan de låta en hel del. Ta därför det säkra före det osäkra och använd hörselskydd, särskilt om din trädgård är någorlunda stor.
Läs hela texten - gratis!

Bäst i test: Makita DLM431

Testresultat
Gör det själv 2019,    Gör Det Själv, nr 8/-17 2017
Snabb laddning Dubbelladdare Effektiv
Bara 23 minuters klipptid
Produktbeskrivning
Specifikationer

Vi rekommenderar Makita DLM431Z till bäst i test av de eldrivna gräsklipparna. Den är mycket effektiv och klarar av att klippa stora ytor av gräsmattan trots att den bara kan köra i 23 minuter på en laddning. Klippbredden är 43 cm och det gör det möjligt att klippa 16,4m² i minuten. Något som gör denna modell extra bra är att den har två mindre batterier istället för ett stort. Första fördelen är att du kan använda dessa batterier i andra maskiner från Makita. Den andra fördelen är att dessa batterier laddas upp snabbt i den medföljande dubbelladdaren.

Visa hela texten
Effekt:
730 W
Batteri- eller nätdrift?:
Batteri
Antal höjdlägen och klipphöjd:
13 st: 2–7,5 cm
Klippbredd:
43 cm
Vikt:
18,3 kg
Uppsamlare:
50 liter
Justerbart handtag:
Funktioner:
Hopfällbart handtag

Vi rekommenderar också:

Bosch Rotak 43

Testresultat
Gör Det Själv, nr 8/-17 2017,    Råd & Rön 2016,    Gör Det Själv 2015,    Råd & Rön 2015,    Hus & Hem 2014
Recensioner
Omdömen Via prisjakt

Stabil Lättkörd trots att den saknar självkörning Uthålligt batteri
Får kämpa lite med riktigt högt och vått gräs
Effekt:
1 800 W
Batteri- eller nätdrift?:
Batteri
Antal höjdlägen och klipphöjd:
6 st: 2–7 cm
Klippbredd:
43 cm
Vikt:
13,9 kg
Uppsamlare:
50 liter
Justerbart handtag:
Funktioner:
Hopfällbart handtag, Gräskam
Visa alla specifikationerna

Eldrivna gräsklippare - JÄMFÖRELSETABELL

RELATERADE TESTER

Robotgräsklippare

UPPDATERAD 6:e Juli, 2020

Bensindrivna gräsklippare

UPPDATERAD 18:e Maj, 2020

Handdrivna gräsklippare

UPPDATERAD 18:e Maj, 2020

Grästrimmers

UPPDATERAD 10:e Maj, 2019

Experttester vi läst (13st)

Nedan listas vilka tester vi läst och använt som underlag för att utse vår testvinnare tillsammans med en sammanfattning.

Råd och rön

Publicerad

Råd och Rön har uppdaterat sitt stora test av gräsklippare med ytterligare sex modeller. Av de nya modellerna placerade sig batteridrivna Makita DLM 46OPT2 bäst. Den hamnar på en nionde plats i den totala tabellen, och på en sjätte plats av de eldrivna gräsklipparna. Med eldrivna menas både gräsklippare som är nätanslutna (med sladd) och batteridrivna.

Av de eldrivna varianterna ligger Stihl RMA 339.0 C på första plats och Wolf-Garten 72V Li-Ion Power 37 på andra placering. De placeringarna har de även i den totala tabellen. Som tredje bästa eldrivna gräsklippare hittar vi Bosch Advanced Rotak 750.

Vinnare i det här testet

Gör det själv

Publicerad

Gör Det Själv har testat de bästa batteri-drivna gräsklipparna på marknaden just nu. Bäst i test blir Makita DLM431Z som har lång batteritid och otroligt snabb uppladdning. De två 18-volts-batterierna på maskinen kan även användas till en Makita-skruvdragare om du har en sådan, smidigt! Monteringen är enkel och gräsuppsamlaren är redan på plats. Handtaget är bekvämt utrustat med skum som gör gräsklippningen behaglig. Stiga SLM 4048 AE hamnar på andraplatsen och känns som en riktig kvalitetsprodukt. Den har testets största räckvidd tack vare det stora batteriet. Den har en bioklipp-funktion som gör att man inte behöver samla upp gräset. Det ligger istället kvar och göder gräsmattan. Handtaget går enkelt att justera beroende på vilken längd du har. Tredjeplatsen tar STIHL RMA 235 som är en av testets tystaste gräsklippare. Designen är smal och det gör att den är lätt att manövrera, speciellt genom trånga passager och om du har mycket hinder på gräsmatta tex träd, buskar, möbler. Den är robust och den enda kritiken som nämns är det hårda handtaget i metall. Detta behöver monteras med verktyg.

Vinnare i det här testet

Aftonbladet Plus

Publicerad

Aftonbladet plus har testat 7 olika batteridrivna gräsklippare, och bäst i test är Ryobi OLM1841H. Klipparen är med sina 19,2 kg en av testets tyngsta, men det märks inte avsevärt mycket när man kör den. Den är lätt att manövrera runt buskar och annat och klarar av att klippa upp till 500 kvm på en laddning.

Två gräsklippare delar på andraplatsen: Husqvarna LC 141Li och Worx WG778E. Worx maskin har anses vara den som ger dig mest för pengarna, och därför har vi på Test.se valt att lyfta fram den som nummer två. Worx WG778E är "liten, men naggande god"! Den orkar inte med en för stor gräsmatta (klarar ca 230 kvm på en laddning), men sommarstugetomten eller radhusets gräsplätt klarar den med bravur. Den är relativt tystgående och kommer åt att klippa nära hinder.

Husqvarna LC 141Li är en dyrare maskin, men så är den å andra sidan väldigt bra. Gräsklipparen har väldigt hög säkerhet, är lättkörd och höjden är enkel att justera. Batteriet är snabbladdat och kan klippa upp till 450 kvm på en laddning. Minus för att den är något högljudd.

Vinnare i det här testet

Gör Det Själv, nr 8/-17

Publicerad

Magasinet Gör Det Själv har testat batteridrivna gräsklippare, och hittade en favorit i Stiga Combi 48 S AE. Klipparen är tillverkad i stål, vilket gör den stadig och robust. Det gör den också något tung (28 kg), men det är enligt testarna ingenting som märks. Klipparen klarar vått gräs utan problem och med perfekt resultat. Den har självkörande bakhjul och handtaget kan justeras i höjden. Det är lite svårt att byta handställning medan man kör och klipphöjdsjusteringen saknar millimeterskala, men i övrigt är det en riktig vinnarmaskin som är minst lika bra som en bensindriven klippare!

Andraplatsen hos GDS är delad, och vi på Test.se har efter analys och övervägning valt att lyfta fram Bosch Rotak 43 Li 36V som nummer två. Bosch maskin känns robust och gör ett utmärkt jobb, förutsatt att gräset inte är för vått och högt. Handtaget är justerbart och ett rejält handtag mitt på klipparen gör att det är enkelt att lyfta den. Den är inte självkörande, men i och med att den inte väger mer än 14 kg är det inte ett problem. 

Den tredje maskinen, som alltså fått lika högt betyg som Rotak 43, är Makita DLM431 36V. Makitas maskin har en riktigt smart batteriindikator på handtaget som gör det enkelt att ha ständig koll på hur det ligger till med batteriet. Gräsklippningen går lätt så länge gräset inte är för högt eller vått; om gräsmattan är torr och välskött kan klipparen utan problem köra 750 kvm på en enda laddning. Makita DLM431 är inte självgående, men den låga vikten (18,5 kg) gör den lätt att köra. Gräsklipparen låter aningen högt och vibrerar något.

Vinnare i det här testet

Råd & Rön

Publicerad

Råd & Rön testar regelbundet gräsklippare. I år har de återigen testat ett par modeller i tre kategorier - batteridrivna, bensindrivna och eldrivna. Varje klippare testas i alla typer av gräs, långt, tjockt och t.o.m. blött. De eldrivna modellerna är bäst om du tar hänsyn till miljö, pris, vikt och bullernivå, men av tradition dominerar ändå bensinklipparna eftersom det är få som tycker om att dra runt med en sladd. Men elklipparna klipper lika bra som de bensindrivna. Eftersom bensinen är dyr, blir också varje klippning avsevärt mycket dyrare än en klippning med en elklippare. När gräset växer som mest kan du behöva klippa ett par gånger i veckan. En klippning med el kostar omkring 1 krona för en yta på 250 kvm, medan samma klippning med bensin kostar från drygt 20 upp till 35 kronor. Har man då en stor gräsmatta på 1000 kvm kan klippkostnaden uppgå till ett par hundra kronor i veckan om du klipper med bensinklippare. Flera av klipparna i testet klarar av att klippa både långt och blött gräs riktigt bra. Bland eldrivna gräsklippare är det Bosch Rotak 43 ErgoFlex som blir testets vinnare. Gardena Powermax 37 E har fått samma höga betyg (77 av 100) som testvinnaren, och inte långt därefter kommer Bosch Rotak 40 med bara ett poäng lägre.

Vinnare i det här testet

Gör Det Själv

Publicerad

Tidningen Gör Det Själv(GDS) har lagom till sommaren testat åtta olika gräsklippare som är batteridrivna. Man konstaterar att denna produktgrupp bara blir bättre och bättre. Har du en plan och inte alltför stor gräsmatta är detta den bästa lösningen. De gräsklippare som figurerar i testet är sådana som skall skjutas framåt. Därför är det viktigt att de är lätta och enkla att styra.

På förstaplats i testet hittar vi gräsklipparen Bosch Rotak 43 Li. Det är en rejäl maskin som klipper effektivt oavsett om det är högt eller halvhögt gräs. Bosch gräsklippare är härligt tyst och är begåvad med ett mycket uthålligt batteri. Den klarar 1145 kvadratmeter innan batteriet tar slut. Vidare har den ergonomiska handtag som går att höjdjusteras. Slutbetyget blir 8,8/10 och priset ligger på ca 5000 kr.

Viking MA 443 heter gräsklipparen som kommer på andraplats i GDS:s test. Denna maskin är stark och har hög prestanda. Viking har inga som helst problem med något gräs. Resultatet blir perfekt. Nackdelen med denna gräsklippare är dess tama batteri och dess höga pris. Viking MA 443 kostar nästan 7000 kr och batteriet räcker till endast 630 kvadratmeter. Slutbetyget blir 8,0/10. På delad tredjeplats hamnar gräsklipparna Ryobi RLM 36X 46L 5F och Stiga Combi 40 AE. De får betyget 7,5/10 och är två batteridrivna gräsklippare med bra egenskaper.

Vinnare i det här testet

Råd & Rön

Publicerad

Råd och Rön har testat ett stort gäng gräsklippare, både bensindrivna och eldrivna. I denna artikel väljer vi att titta närmare på de eldrivna. Enligt Råd och Rön är dessa betydligt bättre än sitt rykte och klarar både tjockt, långt och vått gräs med bra resultat. En annan fördel med de eldrivna är att de är lättare, låter mindre och är billigare. En yta på ca 250 kvadrat kostar endast 1 krona per klippning, vilket kan jämföras med en bensindriven gräsklippare som kostar mellan 20 till 35 kr.

Bäst bland de eldrivna gräsklipparna är Bosch Rotak 43 Ergoflex. Klippförmågan är mycket bra och den imponerar särskilt på långt gräs. Handtaget med extra grepp underlättar styrningen. Betyget blir 77 poäng av 100 möjliga. Den har ett cirkapris på 2500 kr. På delad andraplats återfinns Bosch Rotak 37 Ergoflex, Bosch Rotak 40 Ergoflex och John Deere R43EL. Samtliga dessa får betyget 73 poäng. Klart dyrast bland dessa är John Deeres gräsklippare som kostar hela 5200 kr.

Vinnare i det här testet

Hus & Hem

Publicerad

Hus & Hem har kikat närmare på åtta olika batterigräsklippare. Fördelarna med dessa är att de inte för speciellt mycket oväsen och inte släpper ut några avgaser. De testade gräsklipparna ligger i prisintervallet 2 800 kr – 7 000 kr. Vissa av gräsklipparna har extra batterier, vilket är ett stort plus. Ett köp av extrabatteri är ofta en dyr historia. Hus & Hem har bedömt batterigräsklipparna efter design, kapacitet, kvalitet, funktioner och prisvärde. Man har kört maskinerna med ett fulladdat batteri och mätt körtiden.

Bäst i testet är batterigräsklipparen Bosch Rotak 43. Den har en låg vikt och rullar enkelt fram på underlaget. Rotak 43 klipper effektivt och fungerar bra nära husväggar. Ljudet är behagligt och det medföljer ett extrabatteri. Bosch Rotak 43 kostar ca 5 000 kr och slutbetyget blir 4 poäng av 5 möjliga.

Bästa budgetval är Biltemas gräsklippare BLM 37. Den är slimmad och har ett skönt grepp. Maskinen klipper fullt godkänt, men är något trög att rulla. Biltema BLM 37 har en praktisk batteriladdare, men det tar mer än 3 timmar att ladda batteriet. När du väl laddat kan du köra i 41 minuter, vilket är ett riktigt bra resultat. Biltemas gräsklippare har ett cirkapris på 3 000 kr.

Vinnare i det här testet

Gör Det Själv

Publicerad

Tidningen Gör Det Själv har testat tio batteridrivna gräsklippare. Fördelen med dessa är att de nästan är ljudlösa och att du inte behöver snubbla in dig i sladdar. Förutom detta slipper du fylla på bensin och de luktar dessutom inte. Några nackdelar finns också; de behöver laddas upp och har en begränsad drifttid.

Gör Det Själv har delat upp testet i några olika delkategorier. Dessa är följande; Styrka, Hantering och Ergonomi. Man har sedan viktat betygen för de olika kategorierna; Styrka vägs in med 50 %, Hantering vägs in med 30 % och Ergonomi vägs in med 20 %. Man har också valt att dela ut penningpåsar för hur prisvärd produkten är i förhållande till dess kvalité.

Den klara vinnaren i Gör Det Själv:s test är Bosch Rotak 37 LI. Gräsklipparen från Bosch imponerar vid klippning av både vått och torrt gräs. Allra bäst är den på vått gräs. Batteriet håller hög kvalité och räcker till många vändor. Den är lätt att dra och skjuta framåt samt enkel att komma åt med. Gräsklipparens handtag är sköna att hålla i och man kan dessutom ändra handställningen om så önskas. Bosch Rotak 37 LI är testets lättaste gräsklippare med sina 13,7 kilo. Slutbetyget blir 8,9 poäng av 10 möjliga.

Två andra gräsklippare som får fina betyg i testet är Ryobi RLM 36X40 LI och Stiga Combi 40AE. Den förstnämnda är en stark gräsklippare som fungerar bra både på blöt och torr gräsmatta. Batteriet håller länge och gräsklipparen från Ryobi är enkel att starta. Gör Det Själv utnämner Ryobis gräsklippare till ”Bra Köp”. Stigas gräsklippare har lång drifttid och klipper gräset mycket effektivt. Den är enkel att ställa in höjden med och har testets bästa vinkelinställning.

Vinnare i det här testet

Råd och rön

Publicerad

En gräsklippare ska inte bara vara snabb, utan den ska klippa jämnt och fint, vara lätt att hantera och dessutom gärna vara billig, tystlåten och så energisnål som möjligt. Råd och rön har testat olika gräsklippare och flera modeller får genomgående bra samlat betyg. En eldriven gräsklippare passar bäst för en mindre radhus-gräsmatta och inte lika bra för större ytor. De eldrivna gräsklipparna har blivit mer och mer populära och de har givetvis sina uppenbara fördelar. De är, bland annat, relativt skonsamma för miljön och de är betydligt billigare än bensinklipparna både vid inköp och i drift. Nästan hälften så dyra faktiskt. De väger dessutom mindre, man slipper avgaser och man slipper också krånglet med att skaffa och fylla på med bensin. I Råd och röns test har de flesta eldrivna gräsklipparna fått 75 eller högre i samlat betyg, vilket är mycket bra. Bäst i test blir Viking ME 339, som också är den dyraste. Denna modellen är lätt att hantera och den klipper långt gräs, blött gräs och ängsgräs med samma utmärkta resultat. Den ger även ifrån sig ett mycket bra resultat när det gäller att klippa sluttningar och intill kanter. Den kostar dock nästan en tusenlapp mer än Bosch Rotak 37, som tagit andraplats, men Viking är också bättre i nästan alla avseenden – inklusive klippkostnaden.

Vinnare i det här testet

Expressen.se

Publicerad

På Expressen.se kan man hitta ett test av gräsklippare i tre olika kategorier. I det här testet kan du läsa om modellerna som drivs av el! Bäst i test är gräsklipparen från Bosch. Rotak 34 är en modell som startar upp snabbt och som sätter högsta fart direkt. Även om modellens klippbredd är begränsad, klipper den med imponerande kraft även i grövre vegetation. Modellen ger ett nätt intryck och dess volym är helt okej, men uppsamlaren är riktigt krånglig att tömma. Stiga Turbo 41 El har tagit andra plats i testet och detta är en kraftfull modell som kan ge ifrån sig lite mer ljud än man önskar. Tack vare sina rejäla hjul tar den sig fram riktigt bra överallt och handtaget ger en bekväm, ergonomisk position. Handtaget har även höjdanpassning, men det känns lite väl instabilt. Sist, men inte minst, hamnade Viking ME 340. Detta är en liten gräsklippare som mer ser ut som en leksaksmodell, men ger ändå ett riktigt bra intryck. Dess arbetsljud är behagligt och mycket dämpat, men klipphöjden kan bara justeras genom att man först får skruva av hjulen. Handtaget kan inte ändras på höjden och gräsklipparen har en begränsad uppsamlingsvolym.

Vinnare i det här testet

Aftonbladet.se

Publicerad

Aftonbladet har låtit testföretaget Smartson testa 12 stycken el- och bensin drivna gräsklippare. Bäst i test bland elklipparna är Toro Eurocycler 34. Det är den mest funktionsrika modellen i testet, som ger möjlighet att välja mellan recyclerteknik (mulcher/bioklipp) eller uppsamlare. Det är lätt att byta mellan lägena och det finns även andra smarta designlösningar. Klippningen går mjukt – nästan försiktigt – och gräsklipparen är nästan helt tystgående. Handtaget är skumgummi-beklätt för att ge ett mjukare grepp och det kan anpassas till användarens längd, samt fällas ihop vid förvaring. Klipphöjden justeras genom att trycka in en knapp och sedan lyfta eller sänka klipphuset.
På andra plats hamnade Bosch Rotak 34 som är en snabbstartat modell som sätter högsta fart direkt. Man får ett nätt intryck och även om klippbredden är begränsad, så klipper den med en imponerande kraft även vid grövre vegetation. Uppsamlaren har god kapacitet, men tömningen blir ganska krånglig då den har en liten öppning. Modellen är välbyggd med handtag som kan justeras i två lägen och en bra utformad spak för att ändra klipphöjd. På tredjeplats finns GR3400, från Black & Decker. Med tanke på dess pris, funktioner och klippförmåga är detta ett ganska vettigt val. Den har låg ljudnivå  och hög effektivitet, då den klipper bra även i tjockt gräs. Modellen har fem klipphöjder som enkelt justeras med en spak på klipphuset och dess ergonomi är genomtänkt med bra längd på handtaget. Även det går att justera – i två lägen. Uppsamlaren är enkel att tömma och gräsklipparen ger en bra kvalitetskänsla.

Vinnare i det här testet

Råd och rön

Publicerad

Råd och rön har testat el- och batteridrivna gräsklippare och bäst i test är Viking ME 545V och på andra plats har Gardena hamnat. Modellen klipper jämnt och snyggt även om marken är ojämn. Den klarar alla sorters gräs utan problem, precis som de övriga gräsklipparna i testet. De eldrivna klipper bra i slänter och med några undantag klarar de också av att klippa gräskanterna snyggt. Det beror på att de har en praktisk konstruktion där hjulen sitter jäms med klippytan på maskinerna. De väger inte heller lika mycket som bensindrivna klippare och de är därför lätta att göra, även för kvinnor. En uppsamlare ingår oftast vid köp av en eldriven gräsklippare. De är slutna och rejält tilltagna, men Vikings uppsamlare har fått minus för att man tömmer den uppifrån. Bosch Rotak är också en bra klippare. Den fick samma betyg som klipparen från viking. Dess Litium batteri laddas snabbt – på en timme – och kan klippa i 26 minuter vid fulladdning.

Vinnare i det här testet

VILKEN BÄST I TEST VINNARE ÄR EGENTLIGEN BÄST?

Hos test.se får du svaret - helt gratis!

Vi samlar produkttester från seriösa aktörer i magasin, på TV och på nätet, och presenterar deras topp 3. Därefter analyserar vi de sammanslagna resultaten och kan på så sätt utse de ultimata testvinnarna inom alla produktkategorier! Här hos oss får du med andra ord ta del av produkternas crème de la crème, och kan på så sätt göra smarta val i alla dina inköp.