Vi sammanställer experttester för att hitta den bästa produkten just för Dig!

Test av eldrivna gräsklippare

trädgård uppdaterad 15:e Februari, 2017, Baserad på 9 experttester.

Eldrivna gräsklippare är de som säljer bäst just nu. De kostar betydligt mindre än bensindrivna klippare och har dessutom en mycket låg bullernivå. En nackdel med elklipparna är att de har ganska låg effekt. En annan nackdel är att batteriet måste laddas eller att du måste koppla gräsklipparen till ett eluttag.

Eldrivna gräsklippare är mest lämpliga för gräsmattor upp till cirka 400 – 600 kvm. Dock bör inte kabelns längd vara längre än 25 meter, på grund av att husets säkring kan lösa ut av belastningen. Tänk också på att om du använder kabel vid klippningen, kan kabeln fastna i träd, buskar och staket, samt riva av blommor i trädgården. Elklipparen är inte ett bra alternativ om du klipper gräset sällan, så att gräset hinner växa sig högt och kraftigt eller om gräset är blött när det ska klippas.

Test.se rekommenderar

Bosch Rotak 43 - bäst i test bland Eldrivna gräsklippare 2018
Bosch Rotak 43, bäst i test.

Bosch Rotak 43 - Här på Test.se väljer vi att rekommendera den eldrivna gräsklipparen Rotak 43 från Bosch. Den har flera gånger blivit bäst i test, bl.a. hos Råd & Rön (14/3-16) och hos Gör Det Själv (1/5-16). Främst fick den höga betyg för dess låga ljudvolym och dess uthålliga batteri -  den klarade av att klippa hela 1145 kvadratmeter innan batteriet tog slut.


Rotak 43 är en extra kraftfull elklippare - maximal effekt till kniven, tack vare Powerdrive-motorn och den klipper upp till 30 cm högt gräs, med en klippbredd på ca 43 cm. Den… Läs mer

Eldrivna gräsklippare - Bäst i test

RELATERADE TESTER

Handdrivna gräsklippare

UPPDATERAD 14:e Augusti, 2017

Grästrimmers

UPPDATERAD 20:e Juli, 2017

Robotgräsklippare

UPPDATERAD 13:e Juni, 2017

Bensindrivna gräsklippare

UPPDATERAD 7:e Juni, 2016

Experttester vi läst (9st)

Nedan listas vilka tester vi läst och använt som underlag för att utse vår testvinnare tillsammans med en sammanfattning.

Råd & Rön

Publicerad

Råd & Rön testar regelbundet gräsklippare. I år har de återigen testat ett par modeller i tre kategorier - batteridrivna, bensindrivna och eldrivna. Varje klippare testas i alla typer av gräs, långt, tjockt och t.o.m. blött. De eldrivna modellerna är bäst om du tar hänsyn till miljö, pris, vikt och bullernivå, men av tradition dominerar ändå bensinklipparna eftersom det är få som tycker om att dra runt med en sladd. Men elklipparna klipper lika bra som de bensindrivna. Eftersom bensinen är dyr, blir också varje klippning avsevärt mycket dyrare än en klippning med en elklippare. När gräset växer som mest kan du behöva klippa ett par gånger i veckan. En klippning med el kostar omkring 1 krona för en yta på 250 kvm, medan samma klippning med bensin kostar från drygt 20 upp till 35 kronor. Har man då en stor gräsmatta på 1000 kvm kan klippkostnaden uppgå till ett par hundra kronor i veckan om du klipper med bensinklippare. Flera av klipparna i testet klarar av att klippa både långt och blött gräs riktigt bra. Bland eldrivna gräsklippare är det Bosch Rotak 43 ErgoFlex som blir testets vinnare. Gardena Powermax 37 E har fått samma höga betyg (77 av 100) som testvinnaren, och inte långt därefter kommer Bosch Rotak 40 med bara ett poäng lägre.

Vinnare i det här testet

Gör Det Själv

Publicerad

Tidningen Gör Det Själv(GDS) har lagom till sommaren testat åtta olika gräsklippare som är batteridrivna. Man konstaterar att denna produktgrupp bara blir bättre och bättre. Har du en plan och inte alltför stor gräsmatta är detta den bästa lösningen. De gräsklippare som figurerar i testet är sådana som skall skjutas framåt. Därför är det viktigt att de är lätta och enkla att styra.

På förstaplats i testet hittar vi gräsklipparen Bosch Rotak 43 Li. Det är en rejäl maskin som klipper effektivt oavsett om det är högt eller halvhögt gräs. Bosch gräsklippare är härligt tyst och är begåvad med ett mycket uthålligt batteri. Den klarar 1145 kvadratmeter innan batteriet tar slut. Vidare har den ergonomiska handtag som går att höjdjusteras. Slutbetyget blir 8,8/10 och priset ligger på ca 5000 kr.

Viking MA 443 heter gräsklipparen som kommer på andraplats i GDS:s test. Denna maskin är stark och har hög prestanda. Viking har inga som helst problem med något gräs. Resultatet blir perfekt. Nackdelen med denna gräsklippare är dess tama batteri och dess höga pris. Viking MA 443 kostar nästan 7000 kr och batteriet räcker till endast 630 kvadratmeter. Slutbetyget blir 8,0/10. På delad tredjeplats hamnar gräsklipparna Ryobi RLM 36X 46L 5F och Stiga Combi 40 AE. De får betyget 7,5/10 och är två batteridrivna gräsklippare med bra egenskaper.

Vinnare i det här testet

Råd & Rön

Publicerad

Råd och Rön har testat ett stort gäng gräsklippare, både bensindrivna och eldrivna. I denna artikel väljer vi att titta närmare på de eldrivna. Enligt Råd och Rön är dessa betydligt bättre än sitt rykte och klarar både tjockt, långt och vått gräs med bra resultat. En annan fördel med de eldrivna är att de är lättare, låter mindre och är billigare. En yta på ca 250 kvadrat kostar endast 1 krona per klippning, vilket kan jämföras med en bensindriven gräsklippare som kostar mellan 20 till 35 kr.

Bäst bland de eldrivna gräsklipparna är Bosch Rotak 43 Ergoflex. Klippförmågan är mycket bra och den imponerar särskilt på långt gräs. Handtaget med extra grepp underlättar styrningen. Betyget blir 77 poäng av 100 möjliga. Den har ett cirkapris på 2500 kr. På delad andraplats återfinns Bosch Rotak 37 Ergoflex, Bosch Rotak 40 Ergoflex och John Deere R43EL. Samtliga dessa får betyget 73 poäng. Klart dyrast bland dessa är John Deeres gräsklippare som kostar hela 5200 kr.

Vinnare i det här testet

Hus & Hem

Publicerad

Hus & Hem har kikat närmare på åtta olika batterigräsklippare. Fördelarna med dessa är att de inte för speciellt mycket oväsen och inte släpper ut några avgaser. De testade gräsklipparna ligger i prisintervallet 2 800 kr – 7 000 kr. Vissa av gräsklipparna har extra batterier, vilket är ett stort plus. Ett köp av extrabatteri är ofta en dyr historia. Hus & Hem har bedömt batterigräsklipparna efter design, kapacitet, kvalitet, funktioner och prisvärde. Man har kört maskinerna med ett fulladdat batteri och mätt körtiden.

Bäst i testet är batterigräsklipparen Bosch Rotak 43. Den har en låg vikt och rullar enkelt fram på underlaget. Rotak 43 klipper effektivt och fungerar bra nära husväggar. Ljudet är behagligt och det medföljer ett extrabatteri. Bosch Rotak 43 kostar ca 5 000 kr och slutbetyget blir 4 poäng av 5 möjliga.

Bästa budgetval är Biltemas gräsklippare BLM 37. Den är slimmad och har ett skönt grepp. Maskinen klipper fullt godkänt, men är något trög att rulla. Biltema BLM 37 har en praktisk batteriladdare, men det tar mer än 3 timmar att ladda batteriet. När du väl laddat kan du köra i 41 minuter, vilket är ett riktigt bra resultat. Biltemas gräsklippare har ett cirkapris på 3 000 kr.

Vinnare i det här testet

Gör Det Själv

Publicerad

Tidningen Gör Det Själv har testat tio batteridrivna gräsklippare. Fördelen med dessa är att de nästan är ljudlösa och att du inte behöver snubbla in dig i sladdar. Förutom detta slipper du fylla på bensin och de luktar dessutom inte. Några nackdelar finns också; de behöver laddas upp och har en begränsad drifttid.

Gör Det Själv har delat upp testet i några olika delkategorier. Dessa är följande; Styrka, Hantering och Ergonomi. Man har sedan viktat betygen för de olika kategorierna; Styrka vägs in med 50 %, Hantering vägs in med 30 % och Ergonomi vägs in med 20 %. Man har också valt att dela ut penningpåsar för hur prisvärd produkten är i förhållande till dess kvalité.

Den klara vinnaren i Gör Det Själv:s test är Bosch Rotak 37 LI. Gräsklipparen från Bosch imponerar vid klippning av både vått och torrt gräs. Allra bäst är den på vått gräs. Batteriet håller hög kvalité och räcker till många vändor. Den är lätt att dra och skjuta framåt samt enkel att komma åt med. Gräsklipparens handtag är sköna att hålla i och man kan dessutom ändra handställningen om så önskas. Bosch Rotak 37 LI är testets lättaste gräsklippare med sina 13,7 kilo. Slutbetyget blir 8,9 poäng av 10 möjliga.

Två andra gräsklippare som får fina betyg i testet är Ryobi RLM 36X40 LI och Stiga Combi 40AE. Den förstnämnda är en stark gräsklippare som fungerar bra både på blöt och torr gräsmatta. Batteriet håller länge och gräsklipparen från Ryobi är enkel att starta. Gör Det Själv utnämner Ryobis gräsklippare till ”Bra Köp”. Stigas gräsklippare har lång drifttid och klipper gräset mycket effektivt. Den är enkel att ställa in höjden med och har testets bästa vinkelinställning.

Vinnare i det här testet

Råd och rön

Publicerad

En gräsklippare ska inte bara vara snabb, utan den ska klippa jämnt och fint, vara lätt att hantera och dessutom gärna vara billig, tystlåten och så energisnål som möjligt. Råd och rön har testat olika gräsklippare och flera modeller får genomgående bra samlat betyg. En eldriven gräsklippare passar bäst för en mindre radhus-gräsmatta och inte lika bra för större ytor. De eldrivna gräsklipparna har blivit mer och mer populära och de har givetvis sina uppenbara fördelar. De är, bland annat, relativt skonsamma för miljön och de är betydligt billigare än bensinklipparna både vid inköp och i drift. Nästan hälften så dyra faktiskt. De väger dessutom mindre, man slipper avgaser och man slipper också krånglet med att skaffa och fylla på med bensin. I Råd och röns test har de flesta eldrivna gräsklipparna fått 75 eller högre i samlat betyg, vilket är mycket bra. Bäst i test blir Viking ME 339, som också är den dyraste. Denna modellen är lätt att hantera och den klipper långt gräs, blött gräs och ängsgräs med samma utmärkta resultat. Den ger även ifrån sig ett mycket bra resultat när det gäller att klippa sluttningar och intill kanter. Den kostar dock nästan en tusenlapp mer än Bosch Rotak 37, som tagit andraplats, men Viking är också bättre i nästan alla avseenden – inklusive klippkostnaden.

Vinnare i det här testet

Expressen.se

Publicerad

På Expressen.se kan man hitta ett test av gräsklippare i tre olika kategorier. I det här testet kan du läsa om modellerna som drivs av el! Bäst i test är gräsklipparen från Bosch. Rotak 34 är en modell som startar upp snabbt och som sätter högsta fart direkt. Även om modellens klippbredd är begränsad, klipper den med imponerande kraft även i grövre vegetation. Modellen ger ett nätt intryck och dess volym är helt okej, men uppsamlaren är riktigt krånglig att tömma. Stiga Turbo 41 El har tagit andra plats i testet och detta är en kraftfull modell som kan ge ifrån sig lite mer ljud än man önskar. Tack vare sina rejäla hjul tar den sig fram riktigt bra överallt och handtaget ger en bekväm, ergonomisk position. Handtaget har även höjdanpassning, men det känns lite väl instabilt. Sist, men inte minst, hamnade Viking ME 340. Detta är en liten gräsklippare som mer ser ut som en leksaksmodell, men ger ändå ett riktigt bra intryck. Dess arbetsljud är behagligt och mycket dämpat, men klipphöjden kan bara justeras genom att man först får skruva av hjulen. Handtaget kan inte ändras på höjden och gräsklipparen har en begränsad uppsamlingsvolym.

Vinnare i det här testet

Aftonbladet.se

Publicerad

Aftonbladet har låtit testföretaget Smartson testa 12 stycken el- och bensin drivna gräsklippare. Bäst i test bland elklipparna är Toro Eurocycler 34. Det är den mest funktionsrika modellen i testet, som ger möjlighet att välja mellan recyclerteknik (mulcher/bioklipp) eller uppsamlare. Det är lätt att byta mellan lägena och det finns även andra smarta designlösningar. Klippningen går mjukt – nästan försiktigt – och gräsklipparen är nästan helt tystgående. Handtaget är skumgummi-beklätt för att ge ett mjukare grepp och det kan anpassas till användarens längd, samt fällas ihop vid förvaring. Klipphöjden justeras genom att trycka in en knapp och sedan lyfta eller sänka klipphuset.
På andra plats hamnade Bosch Rotak 34 som är en snabbstartat modell som sätter högsta fart direkt. Man får ett nätt intryck och även om klippbredden är begränsad, så klipper den med en imponerande kraft även vid grövre vegetation. Uppsamlaren har god kapacitet, men tömningen blir ganska krånglig då den har en liten öppning. Modellen är välbyggd med handtag som kan justeras i två lägen och en bra utformad spak för att ändra klipphöjd. På tredjeplats finns GR3400, från Black & Decker. Med tanke på dess pris, funktioner och klippförmåga är detta ett ganska vettigt val. Den har låg ljudnivå  och hög effektivitet, då den klipper bra även i tjockt gräs. Modellen har fem klipphöjder som enkelt justeras med en spak på klipphuset och dess ergonomi är genomtänkt med bra längd på handtaget. Även det går att justera – i två lägen. Uppsamlaren är enkel att tömma och gräsklipparen ger en bra kvalitetskänsla.

Vinnare i det här testet

Råd och rön

Publicerad

Råd och rön har testat el- och batteridrivna gräsklippare och bäst i test är Viking ME 545V och på andra plats har Gardena hamnat. Modellen klipper jämnt och snyggt även om marken är ojämn. Den klarar alla sorters gräs utan problem, precis som de övriga gräsklipparna i testet. De eldrivna klipper bra i slänter och med några undantag klarar de också av att klippa gräskanterna snyggt. Det beror på att de har en praktisk konstruktion där hjulen sitter jäms med klippytan på maskinerna. De väger inte heller lika mycket som bensindrivna klippare och de är därför lätta att göra, även för kvinnor. En uppsamlare ingår oftast vid köp av en eldriven gräsklippare. De är slutna och rejält tilltagna, men Vikings uppsamlare har fått minus för att man tömmer den uppifrån. Bosch Rotak är också en bra klippare. Den fick samma betyg som klipparen från viking. Dess Litium batteri laddas snabbt – på en timme – och kan klippa i 26 minuter vid fulladdning.

Vinnare i det här testet

VILKEN BÄST I TEST VINNARE ÄR EGENTLIGEN BÄST?

Hos test.se får du svaret - helt gratis!

Vi samlar tester från de mest seriösa aktörerna, bl.a Råd & Rön, Testfakta, SVT Plus, Folksam och Aftonbladet. Vi låter sedan våra redaktörer analysera och utse EN officiell BÄST I TEST produkt!"