VI SAMMANSTÄLLER TESTER

Det är precis vad vi gör, kollar vad andra tycker om produkterna. Idén med Test.se är att sammanställa experttesterna från nätet och tidningarna på ett ställe, låta någon av våra redaktörer analysera dem och rekommendera en produkt. Sidorna uppdateras löpande allt eftersom nya produkter och tester publiceras. Läs mer

Ändrad 7 Oktober 2021
Så väljer vi vinnare

Så väljer vi vinnare

Test.se har en lång historia av att utse testvinnare i en mängd olika produktkategorier – men hur väljer vi egentligen ut de bästa produkterna?

I första hand är våra testvinnare produkter som har fått topplaceringar i jämförande tester hos välkända aktörer. Vi lägger mycket tid på efterforskning för att kunna presentera ett så pålitligt och korrekt resultat som möjligt. När urvalet görs lägger vi även stor vikt vid produktrecensioner, både från experter och konsumenter.

Ibland stöter vi dock på produktkategorier där det saknas både tester och recensioner. Detta kan antingen bero på att produkten i fråga är ny på marknaden, eller att produktkategorin är ovanligt begränsad. I dessa fall väljer vi att presentera produkter från välkända och etablerade varumärken inom respektive segment.

Eldriven gräsklippare bäst i test 2021

Fördelarna med en elektrisk gräsklippare, som antingen drivs med batteri eller sladd är många. Att maskinen är lättare att dra runt på, låter mindre och att du slipper bensinångor är några av dem. Se testvinnande eldrivna gräsklippare och ta del av våra bästa tips inför köpet.

Vi har jämfört
 • Max klippbredd.
 • Klipphöjd.
 • Uppsamlare.
 • Övriga egenskaper.
Vi på Test.se rekommenderar
Test och produktrecensioner
Bäst i test med sladd Test.se - Bäst i test med sladd
WOLF-Garten
WOLF-Garten Elgräsklippare A 400 E
Bäst i test med sladd
Bäst i test med sladd
WOLF-Garten
WOLF-Garten Elgräsklippare A 400 E
En bra elektrisk gräsklippare med sladd, bra räckvidd, stor storlek på uppsamlaren och bra klippbredd.
Högt betyg på test hos Råd och Rön 2020.
Bäst på test hos Bäst-i-test.se 2020.
Populärt val hos Pricerunner.
Högt betyg av kunder hos Pricerunner.
Högt betyg av kunder hos Amazon.
Max klippbredd: 40 cm.
Klipphöjd: 25-75 mm.
Uppsamlare: Ja.
Typ av klippteknik: Rotorklippare.
Funktioner: Mulching.

Wolf-Garten grundades 1922 och är ett tyskt varumärke som tillverkar ergonomiska, användarvänliga och effektiva trädgårdsmaskinen och trädgårdsverktyg för bra pris. De brinner för trädgårdsarbete och är en av marknadens största aktörer.

Wolf-Garten A 400 E är en bra elnätsdriven gräsklippare med sladd, en vikt på 14 kilo och en motoreffekt på 1800 watt. Den har en klippbredd på 40 centimeter vilket är bra vid trånga utrymmen och den kan täcka upp en klippyta på upp till 800 kvadratmeter. Gräsklipparen har sex höjder att välja mellan och du kan få en gräshöjd på mellan 25 och 75 millimeter. Du har flera val när det kommer till vad du ska göra av gräset – mulcha det, kasta ut det på gräset direkt eller samla upp det i den 45 liter stora uppsamlaren. Det ergonomiska handtaget är mjukt, justerbart och går att fälla ihop för att ta mindre plats när gräsklipparen inte används.

Ljudvolymen är på 96 decibel, vilket är lite högre än hos många andra gräsklippare. Detta är ett mycket bra val av elektrisk gräsklippare. Wolf-Garten lämnar två års garanti på alla utbytbara LI-ION POWER-batterier och tre år på alla motoriserade trädgårdsredskap.

 • Butiker & priser
 • Priser för WOLF-Garten Elgräsklippare A 400 E
  • Prisgaranti på alla varor
   Öppet köp i 14 dagar

Bästa premium med sladd Test.se - Bästa premium med sladd
Bosch
Bosch Advanced Rotak 750 Gräsklippare
Bästa premium med sladd
Bästa premium med sladd
Bosch
Bosch Advanced Rotak 750 Gräsklippare
En tyst och bekväm elektrisk gräsklippare med sladd som ger ett imponerande resultat.
Högt betyg på test hos Råd och Rön 2020.
Populärt val hos Pricerunner.
Populärt val hos Prisjakt.
Högt betyg av kunder hos Amazon.
Max klippbredd: 45 cm.
Klipphöjd: 20-80 mm.
Uppsamlare: Ja.
Typ av klippteknik: Rotorklippare.
Funktioner: Självgående.

Bosch grundades i Tyskland 1886 och är ett företag som gör ett stort utbud av produkter till hushållsapparater, vitvaror och trädgårdsredskap. Deras gräsklippare håller hög kvalitet och har fått goda betyg i många tester.

Bosch AdvancedRotak 750 är en självgående elnätsdriven gräsklippare med en vikt på 16 kilo och en motor på 1700 watt. Gräsklipparen har sju klipphöjder för gräset och du byter enkelt med ett knapptryck. Det går att få gräset på en höjd mellan 20 och 80 milllimeter. Den är lätt att köra med lättrullande hjul och med teleskophandtaget kan du enkelt ställa in valfri höjd för en mer ergonomisk hållning. Handtaget går också att fälla ihop för att ta mindre plats vid förvaringen. Gräsklipparen har fått goda betyg vad gäller både långt och blött gräs och den klarar att klippa kanter och i sluttningar bra. Gräset samlas upp i en uppsamlare på 50 liter och töms enkelt när den är full. Samtidigt som den klipper samlar den upp och strimlar löv.

Gräsklipparen har en ljudvolym på 89 decibel, vilket är lägre än många andra gräsklippare och en fördel om du bor nära grannarna. Detta är ett bra val av elektriskt gräsklippare med sladd på tio meter som passar till mindre trädgårdar.

 • Butiker & priser
 • Priser för Bosch DIY Advanced Rotak 750 PS Gräsklippare
  • Objektiva prisjämförelser
   Omdömen och recensioner
  • Nu i Sverige!
   Snabba leveranser
  • Produkter av bra kvalité med låga priser
   Leverans på 1-2 vardagar

Bäst i test med batteri Test.se - Bäst i test med batteri
Gardena
Gardena PowerMax Li-40/32 gräsklippare med batteri
Bäst i test med batteri
Bäst i test med batteri
Gardena
Gardena PowerMax Li-40/32 gräsklippare med batteri
En lätt och lättkörd gräsklippare som drivs av batteri för mindre gräsmattor.
Högt betyg på test hos Råd och Rön 2020.
Populärt val hos Pricerunner.
Populärt val hos Prisjakt.
Högt betyg av kunder hos Amazon.
Högt betyg av kunder hos Pricerunner.
Max klippbredd: 32 cm.
Klipphöjd: 20-60 mm.
Uppsamlare: Ja.
Typ av klippteknik: Rotorklippare.
Batteri: 40 volt, 2,6 Ah.

Gardena grundades 1961 och är ett tyskt varumärke som tillverkar trädgårdsutrustning och produkter för smart bevattning. Miljontals trädgårdsinnehavare tar hand om sina trädgårdar med hjälp av Gardenas produkter. De säljer flera olika sorters gräsklippare och robotgräsklippare.

Gardena PowerMax Li-40/32 är en batteridriven gräsklippare på 40 volt som väger endast 9,1 kilo. Gräsklipparen är lättmanövrerad och klipper mindre gräsmattor upp till 280 kvadratmeter med utmärkt resultat. Tack vare ett specialhärdat blad ger den ett optimalt klippresultat och på grund av gräskammar på sidorna om höljet klipper den både kanter och mot hårda föremål bra. Gräsklipparen har tio klipphöjdsnivåer och du kan få en höjd på 20-60 millimeter. Den har en klippbredd på 32 centimeter och kommer åt på även mindre ställen. Uppsamlaren har en volym på 30 liter. Det bekväma handtaget gör att det blir enklare att köra gräsklipparen och det går också att fälla ihop för att spara plats.

Batteriets drifttid är runt 30 minuter och tiden visas på en LED-skärm. Laddningstiden är på 1 timme och 30 minuter. Gräsklipparen levereras med batteri och laddare.

 • Butiker & priser
 • Priser för Gardena PowerMax Li-40/32 Gräsklippare med batteri och laddare
  • Objektiva prisjämförelser
   Omdömen och recensioner
  • Fri frakt över 625kr
   Sedan 2007

Bra val med batteri Test.se - Bra val med batteri
Stihl
Stihl RMA 339 C gräsklippare med batteri
Bra val med batteri
Bra val med batteri
Stihl
Stihl RMA 339 C gräsklippare med batteri
En lätt och smidig batteridriven gräsklippare för mindre gräsmattor.
Högt betyg på test hos Råd och Rön 2020.
Populärt val hos Pricerunner.
Bra betyg av kunder hos Pricerunner.
Max klippbredd: 37 cm.
Klipphöjd: 20-70 mm.
Uppsamlare: Ja.
Typ av klippteknik: Rotorklippare.
Funktioner: Mulching.
Batteri: 32 volt, 3,2 Ah.

Stihl är specialister på motorredskap och är världens mest köpa motorsågsmärke. De utvecklade kedjesågen 1926 och har efter det utvecklat ett stort utbud av produkter för både skog och trädgård. De gör kvalitetsprodukter för medvetna proffskunder och krävande konsumenter som är ute efter det bästa. Deras gräsklippare finns som el-, batteri- och bensinklippare, har under många år fått goda betyg och recensioner och ger en grön och välmående gräsmatta.

Stihl RMA 339.0 C är en batteridriven gräsklippare på 16 kilo med ett batteri på 32 volt och en kapacitet att klippa en yta om 250 kvadratmeter. Den är både smidig att köra och tystgående. Den har sex olika inställning för klipphöjden och en höjd mellan 20 och 70 millimeter som gör att du själv kan bestämma om gräsmattan ska vara riktigt kortklippt. Klippbredden är på 37 centimeter vilket är bra om du har en trädgård med många rabatter eller behöver komma åt på små ställen. Gräsklipparen har en uppsamlare på 40 liter där allt gräs samlas. Tack vare möjligheten att använda mulchingfunktionen kan din gräsmatta få näring av det klippa gräset. Handtaget är hopfällbart så att gräsklipparen tar mindre plats när den inte används.

Batteriet är uppladdningsbart och du laddar det efter varje användning. Gräsklipparen levereras med batteri och laddare.

 • Butiker & priser
 • Priser för Gräsklippare Stihl RMA 339 C, 36 V
  • Öppet köp i 30 dagar
   Fri frakt till butik
  • Betyg 4.4 av 5 på Trustpilot
   Öppet köp 90 dagar

Ytterligare läsning

Bäst i test eldriven gräsklippare.

Köpguide

Behöver du en ny gräsklippare? Elgräsklippare lämpar sig bäst för små till mellanstora trädgårdar, upp till ungefär 800 kvadratmeter. Men eldrivna gräsklippare blir bara starkare och starkare så för många nyare modeller är även större trädgårdar inte längre ett hinder.

Vad är en eldriven gräsklippare?

En eldriven gräsklippare är en gräsklippare som går på antingen ström eller ett uppladdningsbart batteri. Den fungerar precis som en vanlig bensindriven gräsklippare men har vissa egenskaper som skiljer dem åt.

Fördelar med en eldriven gräsklippare

Det finns många fördelar med en eldriven gräsklippare. Eftersom den har en sladd eller ett batteri slipper du fylla på bensin och behöver inte heller ladda något batteri.

En eldriven gräsklippare är av förståeliga skäl mycket miljövänligare än en bensindriven; ingen bensin – inget utsläpp. Utöver att vara bättre för miljön är det också bättre för dig, eftersom du inte behöver vistas i bensinångor varje gång du ska göra trädgården fin.

Elgräsklippare väger dessutom inte lika mycket som sina bensinkusiner, vilket gör dem lättare att manövrera.

På minussidan är de å andra sidan inte lika kraftfulla som bensinklippare, men så länge du klipper regelbundet och inte låter gräset bli för högt är det inte ett problem. Blött gräs är däremot nästan alltid tufft för en elektrisk klippare, så om du har möjlighet är det alltid bättre att vänta tills det torkat något innan du tar dig an gräsmattan efter en regnskur.

Startgaranti med sladdriven gräsklippare

En gräsklippare som går på nätdrift kommer alltid att starta. Den enda begränsningen ligger i hur långt sladden når. Vanligast är att sladden är 8–17 meter. Sladden kan givetvis inte vara för kort utan måste vara tillräckligt lång för att du obehindrat ska kunna ta dig runt i din trädgård, men viktigt att tänka på är att sladden heller inte får vara för lång. Är den det blir det dels svårt att hålla koll på den och dels kan det belasta elnätet på ett osäkert sätt. Se till att alltid ha sladden där du redan klippt för att vara säker på att du inte kör över den.

Flexibel med batteri

En elgräsklippare som går på batteri ger dig större rörelsefrihet än en sladdförsedd klippare, men du måste istället ta hänsyn till maskinens batteritid. För att vara helt säker på att inte stå utan batteri innan gräsmattan är färdigklippt är det en bra idé att ha ett extrabatteri. På så sätt kan du enkelt byta batteriet mitt i klippningen utan att behöva ta något längre klippuppehåll. Om du har andra batteridrivna trädgårdsmaskiner är det mycket möjligt att batterierna till dem också går att använda till gräsklipparen, så glöm inte kolla vilka maskiner de batterier du redan har är kompatibla med! För att arbetet ska gå så smidigt som möjligt är det ett stort plus om batteriet är lätt att ta av och på.

Det billigaste alternativet

Bensindrivna gräsklippare är alltid dyrare än de eldrivna gräsklipparna. Utöver att bensingräsklipparen så gott som alltid är dyrare att köpa är den betydligt mycket dyrare att använda. Att klippa gräset på en 250 kvadratmeter stor yta med en bensinklippare kostar runt 20–35 kronor, och samma klippning kostar ungefär 1 krona med en elgräsklippare.

Välj efter dina behov

Utöver vad som driver den framåt fungerar en elgräsklippare på samma sätt som som en bensindriven, och du ska ha samma saker i åtanke oavsett vad för slags gräsklippare du väljer.

Klippbredd: Hur brett knivarna kan klippa i ett enda svep. Bredden varierar mellan olika maskiner, men ligger vanligtvis 35–56 centimeter. Ju större klippbredd desto snabbare går det att klippa. Kika också på hur långt ut knivarna når; ju längre ut på klipparen de når desto närmare buskar, husväggar och annat kommer de åt att klippa.

Klipphöjd: Hur kort maskinen klipper gräset. Det här är oftast justerbart 2–6 centimeter, men de exakta måtten varierar. Hur det justeras är också olika; vissa klippare kräver att du ställer in höjden manuellt för varje hjul medan andra kan höjas och sänkas överallt samtidigt.

Ergonomi: Att klippa gräset kan bli ett slitigt arbete, särskilt om gräsklipparen inte är bekväm att köra. Ett justerbart handtag är att föredra, särskilt om det är flera personer i olika längder som ska köra maskinen. Ljudnivå och vibrationer är två andra saker du också bör ha i åtanke när du väljer din klippare.

Skippa krattan – mal ner gräset

Att behöva gå över gräsmattan med en kratta för att städa bort fula ränder av klippt gräs är ingen höjdare, och ingenting som en välutrustad gräsklippare kräver av dig. Många klippare är försedda med en uppsamlingspåse, eller har en som ett frivilligt tillval för en extra peng, som du enkelt tömmer på komposthögen eller i trädgårdsavfallet. En annan vanlig funktion är att klipparen klipper gräset väldigt fint, vilket oftast kallas för mulching, multiclip eller BioClip, och sedan sprider ut det jämnt över gräsmattan. Att sprida gräset på det sättet låter det fungera som gödning.

Tips på vägen

 • Regelbunden gräsklippning ger en tät gräsmatta utan mossa.
 • Klipp aldrig mer än en tredjedel av gräsets totala längd för bästa resultat.
 • Om klipparen är batteridriven bör batteriet vinterförvaras på en varm plats.
 • Ha ordentliga skor på dig när du klipper för att undvika olyckor.
 • Klipp inte gräset när det regnar och låt gräsklipparen stå torrt mellan klippningarna.
 • Stäng alltid av motorn om du måste kontrollera eller byta något i klipparens underrede.
 • Glöm inte hörselskydden. Även om elektriska gräsklippare har lägre ljudnivå än bensindrivna kan de låta en hel del. Ta därför det säkra före det osäkra och använd hörselskydd, särskilt om din trädgård är någorlunda stor. 

Läs också: Bensindriven gräsklippare bäst i test

Läs också: Robotgräsklippare bäst i test 

Läs också: Bäst i test handdriven gräsklippare

Läs också: Bäst i test åkgräsklippare

Tillbaka till början – våra toppval


Redaktionen
Test.se
testse@qualityunlimited.com

Vanliga frågor

 • En eldriven gräsklippare drivs inte av bensin utan istället av el eller ett batteri. De är lättare, mer miljövänliga och klarar oftast av mindre till medelstora trädgårdar.
 • Den fungerar på samma sätt som en bensindriven gräsklippare. Den största skillnaden är vilket drivmedel den har, vilket är antingen eldrivet eller uppladdningsbart batteri.
 • Vi har valt att utse Bosch AdvancedRotak till den eldrivna gräsklipparen som bäst i test. Det är en eldriven gräsklippare med sladd som fått bra betyg i tester och goda recensioner.
Innehållsförteckning

Innehåll
Bäst i test med sladd:
WOLF-Garten WOLF-Garten Elgräsklippare A 400 E

Du kanske även är intresserad av: