VI SAMMANSTÄLLER TESTER

Det är precis vad vi gör, kollar vad andra tycker om produkterna. Idén med Test.se är att sammanställa experttesterna från nätet och tidningarna på ett ställe, låta någon av våra redaktörer analysera dem och rekommendera en produkt. Sidorna uppdateras löpande allt eftersom nya produkter och tester publiceras. Läs mer

Ändrad 28 November 2022
Så väljer vi vinnare

Så väljer vi vinnare

Test.se har en lång historia av att utse testvinnare i en mängd olika produktkategorier – men hur väljer vi egentligen ut de bästa produkterna?

I första hand är våra testvinnare produkter som har fått topplaceringar i jämförande tester hos välkända aktörer. Vi lägger mycket tid på efterforskning för att kunna presentera ett så pålitligt och korrekt resultat som möjligt. När urvalet görs lägger vi även stor vikt vid produktrecensioner, både från experter och konsumenter.

Ibland stöter vi dock på produktkategorier där det saknas både tester och recensioner. Detta kan antingen bero på att produkten i fråga är ny på marknaden, eller att produktkategorin är ovanligt begränsad. I dessa fall väljer vi att presentera produkter från välkända och etablerade varumärken inom respektive segment.

Gräsklippare bäst i test 2023 – Flera olika testvinnande modeller

Behöver du köpa en gräsklippare till din gräsmatta? Här får du fem olika testvinnande gräsklippare och en hjälp att bestämma vilken modell du ska välja eftersom utbudet är stort.

Vi har jämfört
 • Max klippbredd
 • Klipphöjd
 • Uppsamlare
 • Övriga egenskaper
Vi på Test.se rekommenderar
Test och produktrecensioner
Bästa bensindrivna Test.se - Bästa bensindrivna
Stihl
Stihl Gräsklippare Bensin RM 448 TC
Bästa bensindrivna
Bästa bensindrivna
Stihl
Stihl Gräsklippare Bensin RM 448 TC
En slitstark bensindriven gräsklippare med flera höjdsteg som klarar både ojämnt underlag och blött gräs.
Testvinnare hos Bäst-i-test.se 2022.
Högt betyg på test hos Pricerunner 2022.
Tredje plats på test hos Råd & Rön 2021.
Andra plats på test hos Gör Det Själv 2020
Max klippbredd: 46 cm.
Klipphöjd: 25-75 mm.
Uppsamlare: Ja
Typ av klippteknik: Robotklippare.
Funktioner: Självgående.
Motoreffekt: 2100 watt.

Stihl är specialister på motorredskap och är världens mest köpa motorsågsmärke. De utvecklade kedjesågen 1926 och har efter det utvecklat ett stort utbud av produkter för både skog och trädgård. De gör kvalitetsprodukter för medvetna proffskunder och krävande konsumenter som är ute efter det bästa. Deras gräsklippare finns som el-, batteri- och bensinklippare, har under många år fått goda betyg och recensioner och ger en grön och välmående gräsmatta.

Vi har utsett Stihl RM 448 TC till den bästa bensindrivna gräsklipparen. Den utsågs till bäst i test i ett uppdaterat test om bensindrivna gräsklippare hos Bäst-i-test.se – ­där fick den betyget 4,5 av 5. Enligt testet är den lättkörd och klarar tuffare terräng och mer komplicerade uppdrag helt utan problem. I Pricerunners test om gräsklippare fick Stihls gräsklippare också höga betyg och bra omdöme. I ett uppdaterat test om gräsklippare hos Råd & Rön kom Stihls gräsklippare på en delad tredje plats, när du sorterar ut de bensindrivna modellerna. I testet får den särskilt höga betyg på klippförmåga och hanterbarhet. I ett äldre test hos Gör Det Själv kom gräsklipparen på en delad andra plats med betyget 7,6 av 10. I deras test fick den främst höga betyg på ergonomi och kvalitet och den skiljer sig visuellt på grund av den smala och lätta konstruktionen.

Stihl RM 448 TC är utrustad med ett chassi av hårdplast och väger 27 kilo vilket är lite för att vara en bensindriven gräsklippare. Gräsklipparen är bekväm att köra, mycket tack vare den låga vikten och framåtdriften. Klippbredden är på 46 centimeter vilket gör att gräsklipparen är ett bra alternativ för dig med en medelstor gräsmatta på upp till 1200 kvadratmeter. Den är utrustad med en kraftfull, enväxlad och lättstartad motor på 2100 watt. Gräsklipparen klarar att klippa både högt och vått gräs bra och den går fint både när marken är ojämn och mot föremål som är hårda. Den har en klipphöjd på mellan 25 och 75 millimeter och denna kan justeras i sex steg.

Gräsklipparen har en uppsamlare på 55 liter och den är lätt att tömma på gräs. Önskar du kunna bioklippa kan du köpa till ett biokit som gör att den kan göras om till en effektiv bioklippare. Du har en garanti på gräsklipparen på två år.

 • Butiker & priser
 • Priser för Stihl Gräsklippare Bensin RM 448 TC
  • Objektiva prisjämförelser
   Omdömen och recensioner

Bästa eldrivna Test.se - Bästa eldrivna
Bosch DIY
Bosch AdvancedRotak 750
Bästa eldrivna
Bästa eldrivna
Bosch DIY
Bosch AdvancedRotak 750
En tystgående elektrisk gräsklippare med sladd som ger ett imponerande resultat för dig med mindre trädgård.
Bästa elektriska gräsklipparen hos Råd och Rön 2021.
Populärt val hos Pricerunner.
Populärt val hos Prisjakt.
Högt betyg av kunder hos Amazon.
Max klippbredd: 45 cm.
Klipphöjd: 20-80 mm.
Uppsamlare: Ja.
Typ av klippteknik: Rotorklippare.
Funktioner: Självgående.

Bosch grundades i Tyskland 1886 och är ett företag som gör ett stort utbud av produkter till hushållsapparater, vitvaror och trädgårdsredskap. Deras gräsklippare håller hög kvalitet och har fått goda betyg i många tester.

Vi har utsett Bosch AdvancedRotak 750 till den bästa eldrivna gräsklipparen med sladd på tio meter. När Råd & Rön testade gräsklippare kom denna på första plats bland de eldrivna gräsklipparna med betyget 74 av 100. Gräsklipparen är dessutom ett populärt val hos Prisjakt och Pricerunner.

Detta är en självgående elnätsdriven gräsklippare med en vikt på 16 kilo och en motor på 1700 watt. Du kan välja mellan sju olika klipphöjder justeringen sker enkelt med bara ett knapptryck. Det går att få gräset på en höjd mellan 20 och 80 millimeter. Gräsklipparen är ergonomisk och lätt att köra med lättrullande hjul och ett teleskophandtag där du kan ställa in valfri höjd. Du kan även fälla ihop handtaget vilket gör att gräsklipparen tar mindre plats vid förvaring. Gräsklipparen har fått bra betyg både vid klippning av långt och vått gräs och den klarar att klippa kanter och sluttningar bra. Gräsklipparen har en uppsamlare på 50 liter som är lätt att tömma när den är full.  Den kan dessutom samlar upp och strimlar löv.

Gräsklipparen har en ljudvolym på 89 decibel, vilket är lägre än många andra gräsklippare och extra bra om du klipper på kvällen eller har grannar som bor nära.

 • Butiker & priser
 • Priser för Bosch DIY Advanced Rotak 750 Gräsklippare 1800 W
  • Objektiva prisjämförelser
   Omdömen och recensioner
  • Nu i Sverige!
   Snabba leveranser
  • Produkter av bra kvalité med låga priser
   Leverans på 1-2 vardagar
  • Nordens största marknadsplats
   Trygg ehandel sedan 1999

Bästa handdrivna Test.se - Bästa handdrivna
Gardena
Gardena Classic 400
Bästa handdrivna
Bästa handdrivna
Gardena
Gardena Classic 400
En miljövänlig och tystgående handdriven gräsklippare som gör det lätt att få en fin gräsmatta.
Högt betyg på test hos Råd och Rön 2020.
Bra betyg på test hos Taenk.dk 2018.
Populärt val hos Pricerunner.
Populärt val hos Prisjakt.
Högt betyg av kunder hos Pricerunner.
Max klippbredd: 40 cm.
Klipphöjd: 12-42 mm.
Klippteknik: Cylinderklippare.
Vikt: 8,9 kilo.

Gardena är en stor tillverkade av trädgårdsutrustning och är ett företag som grundades 1961 i Tyskland. De gör både trädgårdsredskap och smart bevattning. Miljontals trädgårdsinnehavare tar hand om sina trädgårdar med hjälp av Gardenas produkter. De säljer flera olika sorters gräsklippare och robotgräsklippare.

Letar du efter en riktigt bra handdriven gräsklippare rekommenderar vi Gardena Classic 400, som fått både bra betyg hos Råd & Rön och danska oberoende konsumentrådet Taenk. Det är en cylindergräsklippare på 8,9 kilo som du kör med egen handkraft. När du skjuter klipparen framåt över gräsmattan rör sig cylinder och bottenblad utan att röra varandra och gräset klipps av som en sax. Därför är den också mycket tystgående och ger en mer behaglig klippning. Gräset får fina och rena snittytor och gräsmattan ser välskött ut, vilket också beror på att bladen är gjorda i kvalitetsstål.

Klippbredden är på 40 centimeter och klipphöjden går att justerar i fyra olika steg och kan bli mellan 12 och 42 millimeter. Gräsklipparen är utrustad med stora hjul, är enkel att styra och har en möjlighet att klippa en yta på upp till 200 kvadratmeter. Enligt tester kan klipparen användas till vått gräs, men klarar långt gräs lite sämre. Du kan ta av handtaget så att gräsklipparen tar mindre plats vid förvaringen. Detta är ett miljövänligt alternativ till en vanlig bensingräsklippare.

 • Butiker & priser
 • Priser för Gardena Classic 400 Handgräsklippare
  • Objektiva prisjämförelser
   Omdömen och recensioner
  • Fri frakt över 625kr
   Sedan 2007
  • Nu i Sverige!
   Snabba leveranser

Bästa åkgräsklipparen Test.se - Bästa åkgräsklipparen
Husqvarna
Husqvarna Rider 214TC
Bästa åkgräsklipparen
Bästa åkgräsklipparen
Husqvarna
Husqvarna Rider 214TC
Husqvarnas bästsäljande åkgräsklippare – effektiv och högpresterande.
Testvinnare hos Bäst-i-test.se 2021.
Testvinnare hos Pricerunner 2021.
Populärt val hos Prisjakt.
Populärt val hos Pricerunner.
Bästsäljare hos Husqvarna.
Klippbredd: 94 cm.
Klipphöjd: 25-75 mm.
Hjulstorlek: 170/60-8.
Uppsamlare: Nej.
Drivkälla: Bensin 4-takt.
Vikt: 244 kg.
Effekt: 9,7 kW.
Garanti på 2 år.

Husqvarna är ett anrikt svenskt företag som grundades redan 1689 och var till en början en stor tillverkare av symaskiner. Idag är de stora inom utomhusprodukter där de bland annat gör högtryckstvättar, motorsågar och gräsklippare. De erbjuder produkter för både privat- och yrkesbruk där många har fått goda recensioner och bra betyg.

Husqvarna Rider 214TC är en testvinnande åkgräsklippare som utsetts till bäst i test hos Bäst-i-test och Pricerunner och en storsäljare hos Husqvarna. Enligt tester passar den såväl stora som små förare. Gräsklipparen är prisvärd, flexibel och kraftfull med en 15 hp stark tvåcylindrig motor från Briggs & Stratton.

Åkgräsklipparen är bakvagnsstyrd och har ett frontmonterat klippaggregat som ger en mycket bra klippåtkomst även runt buskar och rabatter. Klippbredden är på 94 centimeter och förstklassig mulching och bakutkastklippning. Klipphöjden går att justera mellan 25 och 75 millimeter. Åkgräsklipparen går även att använda med tillbehör som snöblad, vagn, mossrivare och spridare.

 • Butiker & priser
 • Priser för Husqvarna Åkgräsklippare Rider 214C Inkl. klippaggregat C94
  • Objektiva prisjämförelser
   Omdömen och recensioner

Bästa robotgräsklipparen Test.se - Bästa robotgräsklipparen
Bosch
Bosch Indego S+ 400
Bästa robotgräsklipparen
Bästa robotgräsklipparen
Bosch
Bosch Indego S+ 400
En liten och smidig robotgräsklippare med låg ljudvolym som ger en jämn klippning.
Högt betyg på test hos Taenk.dk 2020.
Högt betyg på test hos Gör Det Själv 2020.
Högt kundbetyg hos Gardens World.
Bra recension hos The Adventurer.
Bra recension hos Garden Ninja.
Klippbredd: 19 cm.
Klipphöjd: 3-5 cm.
Max klippyta (kvm): 500 m².
Max lutning: 15 °.
Ljudnivå: 63 dB.
Medföljande avgränsningskabel: 125 m.
Batterikapacitet: 2,5 Ah.
Batteritid (drifttid): 45 min.
Laddningstid: 45 min.
Vikt: 7,6 kilo.

Bosch grundades i Tyskland 1886 och är ett företag som gör ett stort utbud av produkter till hushållsapparater, vitvaror och trädgårdsredskap. Deras gräsklippare håller hög kvalitet och har fått goda betyg i många tester.

Bosch Indego S+ 400, också kallad för Bosch Indego 400 Connect är en liten robotgräsklippare som fått högt betyg på test hos Taenk.dk och Gör Det Själv. Trots sin kompakta storlek har den en klippbredd på 19 centimeter. Den får ett klippresultatet som är jämnt och snyggt, där få robotar kan konkurrera. Robotgräsklippare är intelligent med flera bra finesser, som automatisk schemaläggning med hjälp av väderprognoser. Till skillnad från andra modeller som klipper enligt ett slumpmässigt schema, har Bosch utvecklat en speciell teknik som de kallar LogiCut. Då scannar gräsklipparen av området som ska klippas för att sedan jobba sig igenom ytan metodiskt i parallella linjer. Gräsmattan blir prydligt klippt utan att några ytor missas, men utan att klippa samma områden flera gånger.

Robotgräsklipparens laddningsstation är kompakt och kan placeras i hörn för att ta liten plats. Enligt tester är den enda nackdelen med den här modellen att den inte har lika lång driftstid som andra robotgräsklippare, men i gengäld så laddar den mycket snabbare.

 • Butiker & priser
 • Priser för Bosch DIY Indego 400 Connect Robotgräsklippare
  • Objektiva prisjämförelser
   Omdömen och recensioner

Ytterligare läsning

Bäst i test gräsklippare - se testvinnande gräsklippare.

Köpguide gräsklippare

Har du ett hus med gräsmatta och behöver uppdatera dig med en ny gräsklippare eller är du kanske en nybliven husägare på jakt efter din första gräsklippare? Det finns många fler gräsklipparmodeller än den traditionella bensindrivna gräsklipparen – och utbudet är större än många tror. Det finns en gräsklippare för varje husägare – som passar både dig och din tomt. Vill du ha områdets snyggaste gräsmatta måste du hålla gräsmattan i trim genom bland annat kontinuerlig gräsklippning. Vilken sorts gräsklippare du ska köpa beror på gräsmattans storlek, hur den ser ut och hur mycket tid och kraft du själv vill lägga ner på arbetet. En gräsmatta på flera kvadratmeter kräver mycket mer än en mindre gräsplätt. Har du en kuperad tomt och mycket buskar, rabatter eller andra hinder är det också bra att ta med det i åtanke när du ska välja gräsklippare.

De här gräsklipparna kan du välja mellan:

 • Bensindriven gräsklippare
 • Eldriven gräsklippare
 • Handriven gräsklippare
 • Åkgräsklippare
 • Robotgräsklippare

Bensindriven gräsklippare – den populäraste gräsklipparen

Den vanligaste gräsklipparen att ha hemma är den bensindrivna gräsklipparen. Den klarar mer än en eldriven eller handdriven gräsklippare och klipper gräset ordentligt även om det har gått en tid mellan gångerna. Den bensindrivna gräsklipparen klarar både högt och vått gräs och en mer kuperad tomt. Nackdelen med den här modellen är att den kostar mer än en eldriven eller handdriven gräsklippare och är tyngre. Välj gärna en gräsklippare som har självdrivande hjul för att underlätta klippningen.

Bäst i test bensindriven gräsklippare.
Bensindrivna gräsklippare är den vanligaste typen av gräsklippare.

Eldriven gräsklippare – för små och medelstora gräsmattor

En eldriven gräsklippare eller elektriskt gräsklippare drivs antingen med nätverkskabel eller uppladdningsbart batteri. Det är ett miljövänligare val än en bensindriven gräsklippare, men den är också lättare, låter mindre och är många gånger billigare. En eldriven gräsklippare passar dig med en mindre till medelstor trädgård, även om de numera görs allt starkare. Dock klarar de inte alltid högt eller vått gräs lika bra som en bensindriven gräsklippare. Fördelen med en modell med sladd är att du aldrig behöver tänka på varken bensin eller att ladda batteriet. Väljer du en med batteri är du inte beroende av någon sladd.

Bäst i test eldriven gräsklippare - se alla testvinnare.
En eldriven gräsklippare kan drivas med batteri eller sladd.

Handdriven gräsklippare – miljövänligt val för små gräsmattor

Har du en liten gräsmatta kan en handdriven gräsklippare var det smidigaste alternativet för dig. Den drivs av din egen handkraft och är ett miljövänligt alternativ eftersom du varken använder bensin eller ström. Dock är det ett tyngre jobb som kräver mycket av dig själv, men är gräsmattan liten och inte särskilt ojämn ska det inte vara några problem.

Bäst i test handdriven gräsklippare - se alla testvinnare.
En handdriven gräsklippare passar dig med mindre gräsmatta.

Åkgräsklippare – passar dig med stor gräsmatta

Har du en riktigt stor trädgård är en åkgräsklippare ett bekvämt sätt att klippa gräset med. Välj mellan en åkgräsklippare eller en mångfaldig trädgårdstraktor som gör jobbet både enkelt, effektivt och bekvämt. En åkgräsklippare har ett klippaggregat med en eller flera knivar och klarar tuffa sluttningar och att på ett smidigt sätt klippa runt både buskar, rabatter och andra hinder. De flesta är bensindrivna, men det finns även eldrivna åkgräsklippare för den som föredrar det.

Bäst i test åkgräsklippare - se alla testvinnande åkgräsklippare.
Har du en större gräsmatta kan en åkgräsklippare eller trädgårdstraktor vara ett bra alternativ.

Robotgräsklippare – för dig som vill ha det bekvämt

Har du varken tid eller möjlighet att klippa gräset regelbundet är en självgående robotgräsklippare din bästa vän. Fördelarna med robotgräsklippare är många och gräsklipparen ger dig en välskött gräsmatta samtidigt som du kan syssla med annat. Idag är det rätt smidigt att installera den – och du kan själv bestämma när och hur ofta den ska gå.

Med en robotgräsklippare får du den smidigaste gräsklippningen.

Egenskaper hos en gräsklipparen

Gräsklippare har flera olika egenskaper som kan vara bra att kika på inför ditt val.

Klippbredd

Klippbredden handlar om hur brett knivarna kan klippa i ett enda svep. Ju större klippbredd gräsklipparen har desto snabbare går klippningen.

Klipphöjd

Gräsklipparens klipphöjd talar om hur kort maskinen klipper gräset. På de flesta gräsklippare kan detta justeras så att du växla mellan längre och kortare gräs beroende på hur din gräsmatta mår och hur du vill ha det.

Ergonomi

Att klippa gräsmattan kan vara ett slitsamt arbete och då är det bra om gräsklipparen är ergonomiskt utformad. Handtaget ska kunna justeras efter vem som kör och både ljudnivå och vibrationer spelar stor roll.

Uppsamlare eller mulching

Det finns gräsklippare med uppsamlare och modeller som spottar ut gräset bakom maskinen. Många har även en funktion som heter mulching eller bioklippning vilket gör att gräset klipps flera gången till små bitar som sedan förmultnar och ger gräsmattan gödning.

Tips när du ska klippa gräsmattan

Ta del av våra bästa tips för att få den perfekta gräsmattan.

 • Klipper du gräsmattan regelbundet blir den tät utan att få mossa på sig.
 • Klipp aldrig mer än en tredjedel av gräsets totala längd för att få bäst resultat.
 • För att undvika olyckor ska du alltid bära ordentliga skor för att undvika olyckor och gärna hörselskydd.
 • Undvik att klippa gräset när det regnar och låt gräsklipparen stå torrt mellan klippningarna.
 • Ska du kontrollera eller byta något i gräsklipparens underrede är det viktigt att den alltid är avstängd.

Köpa gräsklippare – att tänka på

Att välja gräsklippare är inte alltid så lätt som du kan tänka dig, med dagens breda utbud. Innan du ska klicka hem dig en gräsklippare behöver du fundera på saker som hur stor gräsmatta du har, hur den ser ut och hur bekvämt du vill ha det.

 • Har du en stor eller liten gräsmatta?
 • Hur ser gräsmattan ut – är den plan eller kuperad?
 • Har du många rabatter, buskar och andra hinder att ta med i beaktningen?
 • Hur mycket tid har du att lägga på att klippa gräset?
 • Vilket drivmedel ska gräsklipparen ha? Bensin, el, batteri eller endast din egen handkraft?

Så ofta ska du klippa gräsmattan

Under våren bör gräsmattan klippas en till två gånger i veckan för att hålla sig fin. När värmen tilltar och sommaren växer gräset långsammare vilket gör att du inte behöver klippa lika ofta, gärna en gång i veckan. Gräsmattan behöver även vattnas för att må bra, gärna 25-30 millimeter vatten var sjätte till tionde dag under sommarmånaderna.

Populära varumärken

Länktips:


Några experttester vi har läst

Pricerunner (2022)

Pricerunner har uppdaterat sitt test och i testet finns nu 28 olika modeller. För att utses till bäst i test måste gräsklipparen vara välbyggd, uthållig och prisvärd. I testet finns både eldrivna och bensindrivna gräsklippare med. Stihl RMA 443 PV utsågs till bäst i test och beskrivs som en mycket bra batteriklippare med användarvänliga funktioner för dig med en medelstor gräsmatta. På tredje plats och utsedd till bästa budget kom AL-KO EnergyFlex 3.85 Li.

Råd & Rön (2021)

Råd & Rön uppdaterar kontinuerligt sitt test om gräsklippare och i testet finns nu 88 olika modeller. I testet finns batteridrivna, bensindrivna, elektriska och handdrivna gräsklippare med. Testvinnare blev EGO LM1701E-SP, Stihl RM650 V och Stihl RMS 330.0 C med betyget 77 av 100. På delad andra plats kom Boch Advande Rotak 750 och Husqvarna LC247SP med betyget 74 av 100. På delad tredje plats kom Bosch Advanced Rotak 36-650, Bosch Advanced Rotak 650 och Makita DLM 460PT2 som fick betyget 73 av 100.

Tillbaka till början – våra toppval


Redaktionen
Test.se
testse@qualityunlimited.com

Vanliga frågor

 • Det lättaste sättet att ta reda på vilken bensin som passar din gräsklippare är att titta i användarmanualen. De flesta gräsklippare har fyrtaktsmotorer, vilket innebär att du inte behöver blanda i någon olja. Välj bensin som är rent och blyfritt, gärna alkylatbensin.
 • Vilken gräsklippare du ska välja beror på hur din gräsmatta ser ut och hur mycket tid och arbete du själv vill lägga på att klippa gräsmattan. En bensindriven är vanligaste och en eldriven gräsklippare är ett miljövänligt alternativ till den. Välj en handdriven modell om du har en liten gräsmatta, medan en åkgräsklippare är ett bra val om tomten är stor. För den bekvämaste gräsklippningen – köp en robotgräsklippare.
 • Vi har valt att utse Stihl RM 448 TC till den bästa bensindrivna gräsklipparen. Det är en lättkörd gräsklippare med hög effekt och ett bra klippresultat.
Innehållsförteckning

Innehåll
Bästa bensindrivna:
Stihl Stihl Gräsklippare Bensin RM 448 TC

Du kanske även är intresserad av: