VI SAMMANSTÄLLER TESTER

Det är precis vad vi gör, kollar vad andra tycker om produkterna. Idén med Test.se är att sammanställa experttesterna från nätet och tidningarna på ett ställe, låta någon av våra redaktörer analysera dem och rekommendera en produkt. Sidorna uppdateras löpande allt eftersom nya produkter och tester publiceras. Läs mer

Ändrad 19 Juli 2021
Så väljer vi vinnare

Så väljer vi vinnare

Test.se har en lång historia av att utse testvinnare i en mängd olika produktkategorier – men hur väljer vi egentligen ut de bästa produkterna?

I första hand är våra testvinnare produkter som har fått topplaceringar i jämförande tester hos välkända aktörer. Vi lägger mycket tid på efterforskning för att kunna presentera ett så pålitligt och korrekt resultat som möjligt. När urvalet görs lägger vi även stor vikt vid produktrecensioner, både från experter och konsumenter.

Ibland stöter vi dock på produktkategorier där det saknas både tester och recensioner. Detta kan antingen bero på att produkten i fråga är ny på marknaden, eller att produktkategorin är ovanligt begränsad. I dessa fall väljer vi att presentera produkter från välkända och etablerade varumärken inom respektive segment.

Gräsklippare bäst i test 2021

Behöver du köpa en gräsklippare till din gräsmatta? Här får du fem olika testvinnande gräsklippare och en hjälp att bestämma vilken modell du ska välja eftersom utbudet är stort.

Vi har jämfört
 • Max klippbredd
 • Klipphöjd
 • Uppsamlare
 • Övriga egenskaper
Vi på Test.se rekommenderar
Test och produktrecensioner
Bästa bensindrivna Test.se - Bästa bensindrivna
AL-KO
AL-KO Comfort 51.0 SP-A
Bästa bensindrivna
Bästa bensindrivna
AL-KO
AL-KO Comfort 51.0 SP-A
En slitstark bensindriven gräsklippare med flera höjdsteg som klarar både ojämnt underlag och blött gräs.
Bäst på test hos Bäst-i-test.se 2020.
Högt betyg på test hos Råd och Rön 2020.
Högt betyg på test hos Pricerunner 2021.
Populärt valt hos Pricerunner.
Max klippbredd: 51 cm.
Klipphöjd: 30-80 mm.
Uppsamlare: Ja.
Typ av klippteknik: Rotorklippare.
Funktioner: Självgående och multiklipp.
Motoreffekt: 2100 watt.

Det tyska företaget AL-KO grundades 1931 och har sedan dess skapat professionell trädgårds- och skogsutrustning av hög kvalitet. Deras viktigaste faktorer är komfort, glädje och säkerhet. De har flera gräsklippare i sortimentet som fått goda recensioner och gott betyg på tester.

Vi har valt att utse AL-KO Comfort 51.0 SP-A till den bästa bensindrivna gräsklipparen, då den blivit testvinnare hos Bäst-i-test och fått höga betyg hos Råd & Rön. Det är en uppdaterad modell av den tidigare testvinnaren AL-KO Highline 51.SP-A. Gräsklipparen är i robust stålplåt, väger 35,3 kilo och har en klippbredd på 51 centimeter. Dess kapacitet är hög och den kan klippa upp till 1800 kvadratmeter. Den starka enväxlade motorn på 2100 watt ger en hög effekt, men samtidigt en lägre bensinförbrukning. Klipphöjden går att justera i sju steg och då mellan 30 och 80 millimeter.

Den här bensindrivna gräsklipparen är bakhjulsdriven och klarar både ojämnt underlag, tuffare sluttningar och att klippa både lång och blött gräs. Chassit är förskjutet viljet gör att det blir lättare att komma åt och klippa mot fasta föremål. Gräsklipparen har en uppsamlare i hårdplast på 60 liter, bioklippning och sidoutkast som spottar tillbaka gräset ut på gräsmattan. Handtaget är ergonomiskt och ljudnivån räknas som låg. Du startar gräsklipparen med quickstart så att du inte behöver choka maskinen före start. AL-KO erbjuder en garanti på 2+2 år.

 • Butiker & priser
 • Priser för AL-KO Comfort 51.0 SP-A Gräsklippare
  • Betyg 4.4 av 5 på Trustpilot
   Öppet köp 90 dagar

Bästa eldrivna Test.se - Bästa eldrivna
Wolf-Garten
Wolf-Garten A 400 E
Bästa eldrivna
Bästa eldrivna
Wolf-Garten
Wolf-Garten A 400 E
En eldriven gräsklippare med sladd som klipper den mindre gräsmattan fin.
Högt betyg på test hos Råd och Rön 2020.
Bäst på test hos Bäst-i-test.se 2020.
Högt betyg av kunder hos Pricerunner.
Populärt val hos Pricerunner.
Högt betyg av kunder hos Amazon.
Max klippbredd: 40 cm.
Klipphöjd: 25-75 mm.
Uppsamlare: Ja.
Typ av klippteknik: Rotorklippare.
Funktioner: Mulching.
Motoreffekt: 1800 watt.

Wolf-Garten grundades 1922 och är ett tyskt varumärke som tillverkar ergonomiska, användarvänliga och effektiva trädgårdsmaskinen och trädgårdsverktyg för bra pris. De brinner för trädgårdsarbete och är en av marknadens största aktörer.

Wolf-Garten A 400 E är en eldriven gräsklippare som blivit testvinnare hos Bäst-i-test.se och fått höga betyg hos Råd & Rön – och får därför vår titel bästa eldrivna gräsklippare. Det är en elnätsdriven gräsklippare med sladd på 14 kilo och en motoreffekt på 1800 watt. Klippbredden är på 40 centimeter vilket gör att den passar bra vid trånga utrymmen. Den har en kapacitet för att klippa en yta på upp till 800 kvadratmeter. Klipphöjden ligger på 25-75 millimeter och du kan välja mellan sex olika höjder. Du har dessutom flera val när det kommer till vad du ska göra av gräset – mulcha det, kasta tillbaka det ut på gräsmattan eller samla upp det i uppsamlaren som är på 45 liter. Handtaget bidrar till en god ergonomi och det är mjukt, justerbart och går att fälla ihop när du inte använder gräsklipparen.

Den eldrivna gräsklipparens ljudvolym är på 96 decibel, vilket är lite högre än hos många andra gräsklippare. Wolf-Garten lämnar två års garanti på alla utbytbara LI-ION POWER-batterier och tre år på alla motoriserade trädgårdsredskap.

 • Butiker & priser
 • Priser för WOLF-Garten Elgräsklippare A 400 E
  • Objektiva prisjämförelser
   Omdömen och recensioner
  • Alltid låga priser
   Snabba leveranser

Bästa handdrivna Test.se - Bästa handdrivna
Gardena
Gardena Classic 400
Bästa handdrivna
Bästa handdrivna
Gardena
Gardena Classic 400
En miljövänlig och tystgående handdriven gräsklippare som gör det lätt att få en fin gräsmatta.
Högt betyg på test hos Råd och Rön 2020.
Bra betyg på test hos Taenk.dk 2018.
Populärt val hos Pricerunner.
Populärt val hos Prisjakt.
Högt betyg av kunder hos Pricerunner.
Max klippbredd: 40 cm.
Klipphöjd: 12-42 mm.
Klippteknik: Cylinderklippare.
Vikt: 8,9 kilo.

Gardena är en stor tillverkade av trädgårdsutrustning och är ett företag som grundades 1961 i Tyskland. De gör både trädgårdsredskap och smart bevattning. Miljontals trädgårdsinnehavare tar hand om sina trädgårdar med hjälp av Gardenas produkter. De säljer flera olika sorters gräsklippare och robotgräsklippare.

Letar du efter en riktigt bra handdriven gräsklippare rekommenderar vi Gardena Classic 400, som fått både bra betyg hos Råd & Rön och danska oberoende konsumentrådet Taenk. Det är en cylindergräsklippare på 8,9 kilo som du kör med egen handkraft. När du skjuter klipparen framåt över gräsmattan rör sig cylinder och bottenblad utan att röra varandra och gräset klipps av som en sax. Därför är den också mycket tystgående och ger en mer behaglig klippning. Gräset får fina och rena snittytor och gräsmattan ser välskött ut, vilket också beror på att bladen är gjorda i kvalitetsstål.

Klippbredden är på 40 centimeter och klipphöjden går att justerar i fyra olika steg och kan bli mellan 12 och 42 millimeter. Gräsklipparen är utrustad med stora hjul, är enkel att styra och har en möjlighet att klippa en yta på upp till 200 kvadratmeter. Enligt tester kan klipparen användas till vått gräs, men klarar långt gräs lite sämre. Du kan ta av handtaget så att gräsklipparen tar mindre plats vid förvaringen. Detta är ett miljövänligt alternativ till en vanlig bensingräsklippare.

 • Butiker & priser
 • Priser för Gardena Classic 400 Handgräsklippare
  • Betyg 4.4 av 5 på Trustpilot
   Öppet köp 90 dagar

Bästa åkgräsklipparen Test.se - Bästa åkgräsklipparen
Husqvarna
Husqvarna Rider 214TC
Bästa åkgräsklipparen
Bästa åkgräsklipparen
Husqvarna
Husqvarna Rider 214TC
Husqvarnas bästsäljande åkgräsklippare – effektiv och högpresterande.
Testvinnare hos Bäst-i-test.se 2021.
Testvinnare hos Pricerunner 2021.
Populärt val hos Prisjakt.
Populärt val hos Pricerunner.
Bästsäljare hos Husqvarna.
Klippbredd: 94 cm.
Klipphöjd: 25-75 mm.
Hjulstorlek: 170/60-8.
Uppsamlare: Nej.
Drivkälla: Bensin 4-takt.
Vikt: 244 kg.
Effekt: 9,7 kW.
Garanti på 2 år.

Husqvarna är ett anrikt svenskt företag som grundades redan 1689 och var till en början en stor tillverkare av symaskiner. Idag är de stora inom utomhusprodukter där de bland annat gör högtryckstvättar, motorsågar och gräsklippare. De erbjuder produkter för både privat- och yrkesbruk där många har fått goda recensioner och bra betyg.

Husqvarna Rider 214TC är en testvinnande åkgräsklippare som utsetts till bäst i test hos Bäst-i-test och Pricerunner och en storsäljare hos Husqvarna. Enligt tester passar den såväl stora som små förare. Gräsklipparen är prisvärd, flexibel och kraftfull med en 15 hp stark tvåcylindrig motor från Briggs & Stratton.

Åkgräsklipparen är bakvagnsstyrd och har ett frontmonterat klippaggregat som ger en mycket bra klippåtkomst även runt buskar och rabatter. Klippbredden är på 94 centimeter och förstklassig mulching och bakutkastklippning. Klipphöjden går att justera mellan 25 och 75 millimeter. Åkgräsklipparen går även att använda med tillbehör som snöblad, vagn, mossrivare och spridare.

 • Butiker & priser
 • Priser för Husqvarna Åkgräsklippare Rider 214C Inkl. klippaggregat C94
  • Objektiva prisjämförelser
   Omdömen och recensioner

Bästa robotgräsklipparen Test.se - Bästa robotgräsklipparen
Bosch
Bosch Indego S+ 400
Bästa robotgräsklipparen
Bästa robotgräsklipparen
Bosch
Bosch Indego S+ 400
En liten och smidig robotgräsklippare med låg ljudvolym som ger en jämn klippning.
Högt betyg på test hos Taenk.dk 2020.
Högt betyg på test hos Gör Det Själv 2020.
Högt kundbetyg hos Gardens World.
Bra recension hos The Adventurer.
Bra recension hos Garden Ninja.
Klippbredd: 19 cm.
Klipphöjd: 3-5 cm.
Max klippyta (kvm): 500 m².
Max lutning: 15 °.
Ljudnivå: 63 dB.
Medföljande avgränsningskabel: 125 m.
Batterikapacitet: 2,5 Ah.
Batteritid (drifttid): 45 min.
Laddningstid: 45 min.
Vikt: 7,6 kilo.

Bosch grundades i Tyskland 1886 och är ett företag som gör ett stort utbud av produkter till hushållsapparater, vitvaror och trädgårdsredskap. Deras gräsklippare håller hög kvalitet och har fått goda betyg i många tester.

Bosch Indego S+ 400, också kallad för Bosch Indego 400 Connect är en liten robotgräsklippare som fått högt betyg på test hos Taenk.dk och Gör Det Själv. Trots sin kompakta storlek har den en klippbredd på 19 centimeter. Den får ett klippresultatet som är jämnt och snyggt, där få robotar kan konkurrera. Robotgräsklippare är intelligent med flera bra finesser, som automatisk schemaläggning med hjälp av väderprognoser. Till skillnad från andra modeller som klipper enligt ett slumpmässigt schema, har Bosch utvecklat en speciell teknik som de kallar LogiCut. Då scannar gräsklipparen av området som ska klippas för att sedan jobba sig igenom ytan metodiskt i parallella linjer. Gräsmattan blir prydligt klippt utan att några ytor missas, men utan att klippa samma områden flera gånger.

Robotgräsklipparens laddningsstation är kompakt och kan placeras i hörn för att ta liten plats. Enligt tester är den enda nackdelen med den här modellen att den inte har lika lång driftstid som andra robotgräsklippare, men i gengäld så laddar den mycket snabbare.

 • Butiker & priser
 • Priser för Bosch DIY Indego 400 Connect Robotgräsklippare
  • Objektiva prisjämförelser
   Omdömen och recensioner

Ytterligare läsning

Bäst i test gräsklippare - se testvinnande gräsklippare.

Köpguide

Har du ett hus med gräsmatta och behöver uppdatera dig med en ny gräsklippare eller är du kanske en nybliven husägare på jakt efter din första gräsklippare? Det finns många fler gräsklipparmodeller än den traditionella bensindrivna gräsklipparen – och utbudet är större än många tror. Det finns en gräsklippare för varje husägare – som passar både dig och din tomt. Vill du ha områdets snyggaste gräsmatta måste du hålla gräsmattan i trim genom bland annat kontinuerlig gräsklippning. Vilken sorts gräsklippare du ska köpa beror på gräsmattans storlek, hur den ser ut och hur mycket tid och kraft du själv vill lägga ner på arbetet. En gräsmatta på flera kvadratmeter kräver mycket mer än en mindre gräsplätt. Har du en kuperad tomt och mycket buskar, rabatter eller andra hinder är det också bra att ta med det i åtanke när du ska välja gräsklippare.

De här gräsklipparna kan du välja mellan:

 • Bensindriven gräsklippare
 • Eldriven gräsklippare
 • Handriven gräsklippare
 • Åkgräsklippare
 • Robotgräsklippare

Bensindriven gräsklippare – den populäraste gräsklipparen

Den vanligaste gräsklipparen att ha hemma är den bensindrivna gräsklipparen. Den klarar mer än en eldriven eller handdriven gräsklippare och klipper gräset ordentligt även om det har gått en tid mellan gångerna. Den bensindrivna gräsklipparen klarar både högt och vått gräs och en mer kuperad tomt. Nackdelen med den här modellen är att den kostar mer än en eldriven eller handdriven gräsklippare och är tyngre. Välj gärna en gräsklippare som har självdrivande hjul för att underlätta klippningen.

Eldriven gräsklippare – för små och medelstora gräsmattor

En eldriven gräsklippare eller elektriskt gräsklippare drivs antingen med nätverkskabel eller uppladdningsbart batteri. Det är ett miljövänligare val än en bensindriven gräsklippare, men den är också lättare, låter mindre och är många gånger billigare. En eldriven gräsklippare passar dig med en mindre till medelstor trädgård, även om de numera görs allt starkare. Dock klarar de inte alltid högt eller vått gräs lika bra som en bensindriven gräsklippare. Fördelen med en modell med sladd är att du aldrig behöver tänka på varken bensin eller att ladda batteriet. Väljer du en med batteri är du inte beroende av någon sladd.

Handdriven gräsklippare – miljövänlig val för små gräsmattor

Har du en liten gräsmatta kan en handdriven gräsklippare var det smidigaste alternativet för dig. Den drivs av din egen handkraft och är ett miljövänligt alternativ eftersom du varken använder bensin eller ström. Dock är det ett tyngre jobb som kräver mycket av dig själv, men är gräsmattan liten och inte särskilt ojämn ska det inte vara några problem.

Åkgräsklippare – passar dig med stor gräsmatta

Har du en riktigt stor trädgård är en åkgräsklippare ett bekvämt sätt att klippa gräset med. Välj mellan en åkgräsklippare eller en mångfaldig trädgårdstraktor som gör jobbet både enkelt, effektivt och bekvämt. En åkgräsklippare har ett klippaggregat med en eller flera knivar och klarar tuffa sluttningar och att på ett smidigt sätt klippa runt både buskar, rabatter och andra hinder. De flesta är bensindrivna, men det finns även eldrivna åkgräsklippare för den som föredrar det.

Robotgräsklippare – för dig som vill ha det bekvämt

Har du varken tid eller möjlighet att klippa gräset regelbundet är en självgående robotgräsklippare din bästa vän. Fördelarna med robotgräsklippare är många och gräsklipparen ger dig en välskött gräsmatta samtidigt som du kan syssla med annat. Idag är det rätt smidigt att installera den – och du kan själv bestämma när och hur ofta den ska gå.

Egenskaper hos en gräsklipparen

Gräsklippare har flera olika egenskaper som kan vara bra att kika på inför ditt val.

Klippbredd

Klippbredden handlar om hur brett knivarna kan klippa i ett enda svep. Ju större klippbredd gräsklipparen har desto snabbare går klippningen.

Klipphöjd

Gräsklipparens klipphöjd talar om hur kort maskinen klipper gräset. På de flesta gräsklippare kan detta justeras så att du växla mellan längre och kortare gräs beroende på hur din gräsmatta mår och hur du vill ha det.

Ergonomi

Att klippa gräsmattan kan vara ett slitsamt arbete och då är det bra om gräsklipparen är ergonomiskt utformad. Handtaget ska kunna justeras efter vem som kör och både ljudnivå och vibrationer spelar stor roll.

Uppsamlare eller mulching

Det finns gräsklippare med uppsamlare och modeller som spottar ut gräset bakom maskinen. Många har även en funktion som heter mulching eller bioklippning vilket gör att gräset klipps flera gången till små bitar som sedan förmultnar och ger gräsmattan gödning.

Köpa gräsklippare – att tänka på

Att välja gräsklippare är inte alltid så lätt som du kan tänka dig, med dagens breda utbud. Innan du ska klicka hem dig en gräsklippare behöver du fundera på saker som hur stor gräsmatta du har, hur den ser ut och hur bekvämt du vill ha det.

 • Har du en stor eller liten gräsmatta?
 • Hur ser gräsmattan ut – är den plan eller kuperad?
 • Har du många rabatter, buskar och andra hinder att ta med i beaktningen?
 • Hur mycket tid har du att lägga på att klippa gräset?
 • Vilket drivmedel ska gräsklipparen ha? Bensin, el, batteri eller endast din egen handkraft?

Så ofta ska du klippa gräsmattan

Under våren bör gräsmattan klippas en till två gånger i veckan för att hålla sig fin. När värmen tilltar och sommaren växer gräset långsammare vilket gör att du inte behöver klippa lika ofta, gärna en gång i veckan. Gräsmattan behöver även vattnas för att må bra, gärna 25-30 millimeter vatten var sjätte till tionde dag under sommarmånaderna.

Tillbaka till början – våra toppval


Redaktionen
Test.se
testse@qualityunlimited.com

Vanliga frågor

 • Det lättaste sättet att ta reda på vilken bensin som passar din gräsklippare är att titta i användarmanualen. De flesta gräsklippare har fyrtaktsmotorer, vilket innebär att du inte behöver blanda i någon olja. Välj bensin som är rent och blyfritt, gärna alkylatbensin.
 • Vilken gräsklippare du ska välja beror på hur din gräsmatta ser ut och hur mycket tid och arbete du själv vill lägga på att klippa gräsmattan. En bensindriven är vanligaste och en eldriven gräsklippare är ett miljövänligt alternativ till den. Välj en handdriven modell om du har en liten gräsmatta, medan en åkgräsklippare är ett bra val om tomten är stor. För den bekvämaste gräsklippningen – köp en robotgräsklippare.
 • Vi har valt att utse AL-KO Comfort 51.0 SP-A Gräsklippare till den bensindrivna gräsklippar som är bäst i test. Det är en gräsklippare som fått bra betyg och omdömen i tester, goda kundrecensioner. Den tillverkas av tyska AL-KO som är duktiga på gräsklippare.
Innehållsförteckning

Innehåll
Bästa bensindrivna:
AL-KO AL-KO Comfort 51.0 SP-A

Du kanske även är intresserad av: