VI SAMMANSTÄLLER TESTER

Det är precis vad vi gör, kollar vad andra tycker om produkterna. Idén med Test.se är att sammanställa experttesterna från nätet och tidningarna på ett ställe, låta någon av våra redaktörer analysera dem och rekommendera en produkt. Sidorna uppdateras löpande allt eftersom nya produkter och tester publiceras. Läs mer

Ändrad 19 Juli 2021
Så väljer vi vinnare

Så väljer vi vinnare

Test.se har en lång historia av att utse testvinnare i en mängd olika produktkategorier – men hur väljer vi egentligen ut de bästa produkterna?

I första hand är våra testvinnare produkter som har fått topplaceringar i jämförande tester hos välkända aktörer. Vi lägger mycket tid på efterforskning för att kunna presentera ett så pålitligt och korrekt resultat som möjligt. När urvalet görs lägger vi även stor vikt vid produktrecensioner, både från experter och konsumenter.

Ibland stöter vi dock på produktkategorier där det saknas både tester och recensioner. Detta kan antingen bero på att produkten i fråga är ny på marknaden, eller att produktkategorin är ovanligt begränsad. I dessa fall väljer vi att presentera produkter från välkända och etablerade varumärken inom respektive segment.

Bäst i test jordfräs 2021

Är du en av många husägare med storslagna trädgårdsdrömmar? För att anlägga ett odlingsland behöver du ha en bra jordfräs som luckrar upp jorden. Vi hjälper dig att välja jordfräs – se alla testvinnare här och läs våra bästa tips.

Vi har jämfört
 • Kraftkälla.
 • Arbetsdjup.
 • Arbetsbredd.
 • Övriga egenskaper.
Vi på Test.se rekommenderar
Test och produktrecensioner
Bäst i test Test.se - Bäst i test
Stiga
Stiga SRC 550 RB jordfräs
Bäst i test
Bäst i test
Stiga
Stiga SRC 550 RB jordfräs
En kompakt och självgående jordfräs med stort arbetsdjup.
Högt betyg på test hos Bygghemma.se 2021.
Populärt val hos Gardenstore.se.
Populärt val hos Prisjakt.
Populärt val hos Pricerunner.
Kraftkälla: Bensin.
Arbetsdjup: 20 cm.
Arbetsbredd: 50 cm.
Cylindervolym: 125 kubikcentimeter.
Vikt: 42 kilo.
Antal växlar: 2 st.

Svenska Stiga grundades 1934 av Stiga Hjelmquist och gör bordtennisprodukter, bordshockeyspel och snowracers. Det är också ett välkänt varumärke inom gräsklipparbranschen och erbjuder ett stort utbud av trädgårdsredskap, som gräsklippare och jordfräsar.

Stiga SRC 550 RB är en kompakt, användarvänlig, självgående och bensindriven jordfräs som fått bra resultat på test hos Bygghemma.se. Det är dessutom ett populärt kundval hos både Prisjakt, Pricerunner och Gardenstore.se. Med jordfräsen är det lätt att luckra upp jorden i trädgårdslandet inför årets sådd. Det är en kraftfull jordfräs som klarar att jobba i hårdare jord med fyra metallrotorer. Arbetsbredden är på 50 centimeter och arbetsdjup är på 20 centimeter. Den har en växel framåt och en bakåt vilket gör den enklare att arbeta med. Tack vare skyddande sidotallrikar kan du använda maskinen även nära träd.

Jordfräsen har ett justerbart handtag som går att ändra i både höjd- och sidled och ger en bekväm arbetsställning. Det är en tyngre maskin på 42 kilo, men tack vare två transporthjul är det lätt att förflytta den när du har arbetat färdigt. Ljudvolymen ligger på 93 decibel. Är du ute efter en högkvalitativ och robust jordfräs är detta valet för dig!

 • Butiker & priser
 • Priser för Stiga SRC 550 RB
  • Betyg 4.4 av 5 på Trustpilot
   Öppet köp 90 dagar

Bästa budget Test.se - Bästa budget
Texas A/S
El-Tex 300 Texas jordfräs
Bästa budget
Bästa budget
Texas A/S
El-Tex 300 Texas jordfräs
En prisvärd elektriskt jordfräs som går att använda till exempel blomrabatter.
Populärt val på Byggmax.
Populärt val hos Pricerunner.
Kraftkälla: Elektrisk.
Arbetsdjup: 15 cm.
Arbetsbredd: 19 cm.
Vikt: 5 kilo.

Texas El-Tex 300 är en prisvärd elektriskt jordfräs som är tyst och lätt att använda. Det är en mindre jordfräs på endast fem kilo som passar bra till exempel blomrabatter eller mellan buskar. Den har en arbetsbredd på 19 centimeter och ett arbetsdjup på 15 centimeter. Jordfräsen har en motoreffekt på 300 watt och knivhastigheten är på 230 varv per minut. Ljudnivån är på 93 decibel.

Tack vare den låga vikten och att den är lätt att använda är jordfräsen snäll mot både rygg och skuldror. Detta är ett bra val av jordfräs för dig som är ute efter en mindre maskin som är lätt att använda och samtidigt är prisvärd.

 • Butiker & priser
 • Priser för Jordfräs El-Tex 300 Texas
  • Alltid låga priser
   Snabba leveranser

Bästa för nybörjare Test.se - Bästa för nybörjare
Husqvarna
Husqvarna T300RH Compact Pro Jordfräs
Bästa för nybörjare
Bästa för nybörjare
Husqvarna
Husqvarna T300RH Compact Pro Jordfräs
En mångsidig jordfräs med många tillbehör.
Bästa grundmodellen hos Husqvarna.
Populärt varumärke.
Kraftkälla: Bensin.
Arbetsdjup: 15 cm.
Arbetsbredd: 24 cm.
Cylindervolym: 25 kubikcentimeter.
Vikt: 12 kilo.
Antal växlar: 1 st.
Växellåda: Snäckväxel/manuell.

Svenska Husqvarna är ett anrikt företag som grundades redan 1689 och var till en början en stor tillverkare av symaskiner. Idag är de stora inom utomhusprodukter där de bland annat gör högtryckstvättar, motorsågar, gräsklippare, häcksaxar och jordfräsar. De erbjuder produkter för både privat- & yrkesbruk där många har fått goda recensioner och bra betyg.

Husqvarna T300RH Compact Pro är Husqvarnas grundmodell och ett utmärkt första köp av jordfräs. Det är en mångsidig bensindriven jordfräs på 12 kilo som är enkel att köra. Den har en arbetsbredd på 24 centimeter och ett arbetsdjup på 15 centimeter. Den har en lättstartad Hondamotor och en kraftfull snäckväxel. Knivskyddet gör att stänk av skräp från knivarna minimeras. Den har ett fällbart styre staget är lätt att justera.

Jordfräsen har bra tillbehör som mossrivare, kupplog, ogräsrensare, kant- och vertikalskärare som gör den användbar till mycket. Detta är ett bra val av jordfräs att använda i din trädgård hemma.

 • Butiker & priser
 • Priser för Husqvarna T300RH Compact Pro Jordfräs
  • Objektiva prisjämförelser
   Omdömen och recensioner

Bra val Test.se - Bra val
AL-KO
AL-KO MH 350-4 jordfräs
Bra val
Bra val
AL-KO
AL-KO MH 350-4 jordfräs
En jordfräs med stor arbetsbredd som passar fint till den mindre trädgården.
Populärt val hos Pricerunner.
Populärt val hos Prisjakt.
Högt kundbetyg hos Amazon.
Populärt varumärke.
Kraftkälla: Bensin.
Arbetsbredd: 35 cm.
Cylindervolym: 148 kubikcentimeter.
Vikt: 26 kilo.
Antal växlar: 1 st.

AL-KO är ett tyskt företag som grundades 1931 och har sedan dess skapat professionell trädgård- och skogsutrustning av hög kvalitet. Deras viktigaste faktorer är komfort, glädje och säkerhet.

AL-KO MH 350-4 är en bensindriven jordfräs som passar fint för den mindre trädgården. Det är en lättmanövrerad maskin med en växel för uppluckring av jord. Den har fyra knivar och en arbetsbredd på 35 centimeter. Den kraftfulla Briggs & Stratton-motorn på 1900 watt klarar även hårda och tunga lerjordar. Detta är en stadig maskin på 26 kilo som garanterat ger dig en mer levande trädgård. 

 • Butiker & priser
 • Priser för Jordfräs MH 350-4 AL-KO
  • Världens största butik på nätet
   Gratis frakt över 229 kr, leverans nästa dag
  • Betyg 4.4 av 5 på Trustpilot
   Öppet köp 90 dagar
  • Alltid låga priser
   Snabba leveranser

Ytterligare läsning

Jordfräs bäst i test - se testvinnande jordfräsar.

Köpguide

Vill du kunna odla potatis, grönsaker och färska örter hemma i trädgården? Eller drömmer barnen om ett stort jordgubbsland? Då behöver du också ha ett trädgårdsland att odla i. För att enklast anlägga det perfekta trädgårdslandet behöver du ha en jordfräs.

Vad är en jordfräs?

En jordfräs är det perfekta hjälpmedlet när du antingen ska anlägga en gräsmatta eller fixa ett trädgårdsland hemma i din trädgård. Den kan också vara bra till större arbeten på nya tomter. Jordfräs är en maskin utan hjul som används när du ska vända på jorden och gödsla innan det är dags att så. Den luckrar upp och slår sönder jordklumpar så att jorden blir mer lättarbetat. Samtidigt syresätter den jorden bättre så att chansen att få en riktigt levande trädgård är stor. Maskinen har oftast en till tre växlar beroende på hur mycket den klarar.

Jordfräsen används till:

 • Trädgårdslandet.
 • Anläggning av gräsmatta.
 • Större arbeten på nya tomter.

Så använder du en jordfräs

Jordfräsen luckrar upp jorden med rotorblad eller snett rullande knivar och förbereder den inför sådden. Knivarna är placerade framtill på maskinen och är ofta fyra till fem stycken. En framåtdriven jordfräs bearbetar jorden samtidigt som den drivs framåt. Denna modell av jordfräs passar bäst vid mjuk typ av jord. En bakåtdriven jordfräs drivs istället av hjul och knivarnas rotation är inte styrda av maskinens hastighet. Den här modellen passar även till hårt packad jord och tung lerjord och finfördelar också jorden effektivt. Det finns också modeller som har både fram- och backväxlar och de har oftast en högre effekt och en bredare arbetsbredd, vilket gör att de klarar de allra tuffaste jobben.

Fördelar med en jordfräs

Det finns många fördelar med att använda en jordfräs när du ska anlägga din odlingsplats. Den största anledningen är att arbetet går att utföra med liten ansträngning. Att anlägga ett trädgårdsland för hand tar lång tid, och den tiden kan du istället lägga på att planera, rensa och skörda. Istället för att gräva av egen kraft gör maskinen snabbt och effektivt jobbet åt dig. Du sparar dessutom på kroppen och är snäll mot både rygg och skuldror. Även om jordfräsen gör jobbet åt dig kan det vara bra att känna till att maskinen är stor och tung så du behöver trots allt vara stark för att använda den.

Bensin, batteri eller el – så drivs jordfräsen

En jordfräs kan drivas på antingen bensin, ström eller med ett uppladdningsbart batteri.

Bensindriven

De flesta större jordfräsarna drivs av bensin och de har också en större effekt. Jordfräsen används både i trädgårdslandet, på gräsmattan och vid större arbeten. Har du ett mindre land kan du välja en mindre jordfräs som har en lite smalare arbetsbredd.

Eldriven

En eldriven jordfräs har en sladd som kopplas till ett eluttag. Den här modellen av jordfräs är vanlig vid lite mindre arbeten som inte kräver en lika hög effekt eller att du kommer lika djupt ner i marken. De eldriva jordfräsarna är till exempel bra till trädgårdslandet, men mindre bra för nya gräsmattan. En eldriven modell väger mindre än en bensindriven.

Batteridriven

Även om det inte är lika vanligt så finns det jordfräsar som går på uppladdningsbart batteri. De fungerar också fint att använda i trädgårdslandet.

Djup och bredd

När du väljer jordfräs är det också bra att fundera på vad du ska använda den till. Är det ett mindre jordgubbsland eller rabatt kanske en mindre maskin klarar jobbet bra. Är det en större yta med mycket hårt packad jord kan en större maskin passa bättre. Kika på motorns effekt för att se hur kraftfull den är, antal växlar och om den är fram-eller bakåtdriven. Det är också viktigt att ta reda på hur stor arbetsbredden är och hur arbetsdjupet ser ut. Arbetsbredden varierar en hel del och en riktigt bred maskin kan ligga på 80 centimeter medan en mindre maskin kan ha runt 25-30 centimeter. Arbetsdjupet ligger oftast på antingen 15 centimeter eller 30 centimeter. Det kan också vara bra att köpa en jordfräs med justerbart handtag eller ett handtag som går att fälla ihop för att ta mindre plats vid förvaringen.

Smarta tillbehör

Vissa jordfräsar är utrustade med smarta tillbehör vilket ger dem ett större användarområde. Det finns till exempel jordfräsar med tillbehör som mossrivare, vertikalskärare, plog och kantskärare.

Köpa jordfräs – att tänka på

 • Hur ser marken ut som du ska använda jordfräsen på? Ju hårdare marken är desto högre effekt bör maskinen ha.
 • Vilken arbetsbredd och vilket arbetsdjup behöver du ha? Är jorden svårarbetad behöver du också ha en maskin med högre arbetsdjup.
 • Hur mycket får jordfräsen väga? Är du ute efter en lättare ska du köpa en eldriven, och många av dem väger under tio kilo.
 • Köper du en tyngre jordfräs är det en fördel om den är utrustad med rejäla hjul.

Då ska du använda jordfräsen

Även om du kan använda jordfräsen året om är tidig vår den bästa tiden att använda den, innan det har börjat växa för mycket. När ytan är renare är det också lättare att arbeta.

Tänk på säkerheten

En jordfräs är en stor och tung maskin som endast ska användas av vuxna. Det är alltid viktigt att läsa igenom manualen innan du använder den första gången. Se över muttrar och skruvar med jämna mellanrum så att de sitter fast ordentligt. Vill du ha en säkrare maskin ska du välja en jordfräs med tvåhandbrytare som gör att den slår ifrån om du tappar greppet.

Tillbaka till början – våra toppval


Redaktionen
Test.se
testse@qualityunlimited.com

Vanliga frågor

 • En jordfräs är det perfekta hjälpmedlet när du ska till exempel ska anlägga en gräsmatta eller fixa ett trädgårdsland hemma i din trädgård. Det är en maskin som luckrar upp jorden och gör att du kan planera i den.
 • Jordfräsen har roterande knivar som luckrar och syresätter jorden du ska så i.
 • Vi har valt att utse Stiga SRC 550 RB till den jordfräs som är bäst i test. Den bensindrivna jordfräsen är robust med en stor arbetsbredd och bra djup. Den klarar att arbeta i tyngre jord och är både bekväm och lättkörd.
Innehållsförteckning

Innehåll
Bäst i test:
Stiga Stiga SRC 550 RB jordfräs