VI SAMMANSTÄLLER TESTER

Det är precis vad vi gör, kollar vad andra tycker om produkterna. Idén med Test.se är att sammanställa experttesterna från nätet och tidningarna på ett ställe, låta någon av våra redaktörer analysera dem och rekommendera en produkt. Sidorna uppdateras löpande allt eftersom nya produkter och tester publiceras. Läs mer

Ändrad 27 Februari 2024
Så väljer vi vinnare

Så väljer vi vinnare

Test.se har en lång historia av att utse testvinnare i en mängd olika produktkategorier – men hur väljer vi egentligen ut de bästa produkterna?

I första hand är våra testvinnare produkter som har fått topplaceringar i jämförande tester hos välkända aktörer. Vi lägger mycket tid på efterforskning för att kunna presentera ett så pålitligt och korrekt resultat som möjligt. När urvalet görs lägger vi även stor vikt vid produktrecensioner, både från experter och konsumenter.

Ibland stöter vi dock på produktkategorier där det saknas både tester och recensioner. Detta kan antingen bero på att produkten i fråga är ny på marknaden, eller att produktkategorin är ovanligt begränsad. I dessa fall väljer vi att presentera produkter från välkända och etablerade varumärken inom respektive segment.

Anlägg odlingslandet med en bäst i test jordfräs 2024

Är du en av många husägare med storslagna trädgårdsdrömmar? För att anlägga ett odlingsland behöver du ha en bra jordfräs som luckrar upp jorden. Vi hjälper dig att välja jordfräs – se alla testvinnare här och läs våra bästa tips.

Vi har jämfört
 • Kraftkälla.
 • Arbetsdjup.
 • Arbetsbredd.
 • Övriga egenskaper.
Vi på Test.se rekommenderar
Priser visas i samarbete med Prisjakt
Test och produktrecensioner
Bäst i test Test.se - Bäst i test
AL-KO
AL-KO MH 1150 Jordfräs
AL-KO AL-KO MH 1150 Jordfräs - Test
Bäst i test
AL-KO
AL-KO MH 1150 Jordfräs
Jordfräs med en arbetsbredd på 115 centimeter för större arbeten.
Testvinnare hos Bygghemma.se 2024.
Andra plats på test hos Bygghemma.se 2023.
Populärt varumärke.
Kraftkälla: Bensin.
Arbetsdjup: 36 cm.
Arbetsbredd: 115 cm.
Vikt: 98 kilo.
Antal växlar: 3 st.
Justerbart handtag.
Sidoskydd.
Transporthjul.

AL-KO är ett tyskt företag som grundades 1931 och har sedan dess skapat professionell trädgård- och skogsutrustning av hög kvalitet. Deras viktigaste faktorer är komfort, glädje och säkerhet.

AL-KO MH 1150 är en bensindriven jordfräs med hög kapacitet för arbetsytor upp till 670 kvadratmeter. I ett test hos Bygghemma.se kom den på första plats med betyget 9,1 av 10. De rekommenderar den till dig som vill ha en tung och kraftfull jordfräs med stor arbetsbredd.

Jordfräsen har en arbetsbredd på 115 centimeter, ett arbetsdjup på 36 centimeter och jobbar med hjälp av åtta knivar. Den starka motorn på 212cc regleras med två växlar fram och en bak.

Handtaget går att justera i både höjdled och sidled för att få den perfekta arbetsställningen. Transporthjul gör det lättare att flytta jordfräsen. Den har även sidoskydd som ser till att andra plantor inte blir förstörda under arbetet. Det finns flera tillbehör att köpa till så att du även kan använda jordfräsen som kupplog, enkelsidig plog eller potatisplog. Jordplogen är i storleken H 78 x L 86 och väger 98 kilo.

 • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Bästa allround Test.se - Bästa allround
Husqvarna
Husqvarna TF 335 Jordfräs
Husqvarna Husqvarna TF 335 Jordfräs - Test
Bästa allround
Husqvarna
Husqvarna TF 335 Jordfräs
Husqvarnas bästsäljande jordfräs med en stor arbetsbredd och bra djup.
Testvinnare hos Bygghemma.se 2022.
Populärt val hos Prisjakt.
Populärt val hos Pricerunner.
Bästsäljare hos Husqvarna.
Populärt varumärke.
Kraftkälla: Bensin.
Arbetsdjup: 30 cm.
Arbetsbredd: 80 cm.
Cylindervolym: 208 kubikcentimeter.
Vikt: 58 kilo.
Antal växlar: 3 st.
Växellåda: Kedja/manuell.

Svenska Husqvarna är ett anrikt företag som grundades redan 1689 och var till en början en stor tillverkare av symaskiner. Idag är de stora inom utomhusprodukter där de bland annat gör högtryckstvättar, motorsågar, gräsklippare, häcksaxar och jordfräsar. De erbjuder produkter för både privat- & yrkesbruk där många har fått goda recensioner och bra betyg.

Husqvarna TF 335 är Husqvarnas bästsäljande jordfräs och det är en högkvalitativ och tillförlitlig allroundmodell i deras 300-serie. Den har blivit testvinnare i ett test hos Bygghemma.se under flera år och beskrivs av dem som kraftfull och användarvänlig. Hos både Prisjakt och Pricerunner är den ett populärt val bland deras jordfräsar. 

Jordfräsen drivs av bensin, väger 58 kilo och är lättanvänd med tre växlar varav en backväxel som gör arbetet lättare. Arbetsdjupet är på 30 centimeter så du kommer ordentligt ner i marken och arbetsbredden är på 80 centimeter. Styret går att justera och även fälla vilket ökar komforten.

Jordfräsen har en Briggs & Stratton-motor med en effekt på 4500 watt och en växellåda som är både med kedja och manuell. Maskinen har transporthjul, motvikt och plantskydd för högre användarvänlighet. Detta är en mycket bra jordfräs för dig som är ute efter en kraftfull jordfräs med en stor arbetsbredd för större trädgårdar.

 • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Bästa för nybörjare Test.se - Bästa för nybörjare
Husqvarna
Husqvarna T300RH Compact Pro Jordfräs
Husqvarna Husqvarna T300RH Compact Pro Jordfräs - Test
Bästa för nybörjare
Husqvarna
Husqvarna T300RH Compact Pro Jordfräs
En mångsidig jordfräs med många tillbehör.
Bästa grundmodellen hos Husqvarna.
Populärt varumärke.
Kraftkälla: Bensin.
Arbetsdjup: 15 cm.
Arbetsbredd: 24 cm.
Cylindervolym: 25 kubikcentimeter.
Vikt: 12 kilo.
Antal växlar: 1 st.
Växellåda: Snäckväxel/manuell.

Svenska Husqvarna är ett anrikt företag som grundades redan 1689 och var till en början en stor tillverkare av symaskiner. Idag är de stora inom utomhusprodukter där de bland annat gör högtryckstvättar, motorsågar, gräsklippare, häcksaxar och jordfräsar. De erbjuder produkter för både privat- & yrkesbruk där många har fått goda recensioner och bra betyg.

Husqvarna T300RH Compact Pro är Husqvarnas grundmodell och ett utmärkt första köp av jordfräs. Det är en mångsidig bensindriven jordfräs på 12 kilo som är enkel att köra, även för nybörjaren. Den har en arbetsbredd på 24 centimeter och ett arbetsdjup på 15 centimeter. Jordfräsen har en lättstartad Hondamotor och en kraftfull snäckväxel. Knivskyddet gör att stänk av skräp från knivarna minimeras. Den har ett fällbart styre staget är lätt att justera.

Jordfräsen har bra tillbehör som mossrivare, kupplog, ogräsrensare, kant- och vertikalskärare som gör den användbar till mycket. Detta är ett bra val av jordfräs att använda i din trädgård hemma.

 • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Bästa batteridrivna Test.se - Bästa batteridrivna
Ryobi
Ryobi RY36CVXA-0
Ryobi Ryobi RY36CVXA-0 - Test
Bästa batteridrivna
Ryobi
Ryobi RY36CVXA-0
Batteridriven jordfräs med justerbar arbetsbredd och borstlös motor.
Populärt val hos Prisjakt.
Populärt varumärke.
Kraftkälla: Batteri.
Arbetsdjup: 20 cm.
Arbetsbredd: 28-40 cm.
Vikt: 28,1 kilo.
Robusta transporthjul.
Ergonomiskt handtag.

Ryobi är ett företag som grundades i Japan 1943 och de är en världens största producenter av elverktyg. De gör prisvärda verktyg med proffsegenskaper och de erbjuder både batteridrivna och elektriska. 

Vill du ha en batteridriven jordfräs rekommenderar vi Ryobi RY36CVXA-0. Den hjälper dig att luckra upp och syresätta jorden i dina rabatter och trädgårdsland. Den är kraftfull men samtidigt smidig eftersom du slipper både bensin och elsladdar som är i vägen. Jordfräsen är en del av Ryobis 36 V-system Max Power vilket gör att du kan använda samma batteri och laddare för flera av deras trädgårdsmaskiner. Både batteri och laddare köps separat.

Den justerbara arbetsbredd på 28-40 centimeter är smidig om du har olika bredd på dina plantrader. Jordfräsen har dubbla metallskovlar med fyra vinklade tänder som har ett arbetsdjup på 20 centimeter. Du kan anpassa den borstlösa motorns hastighet beroende på hur hård jorden är och välja mellan 155 och 180 varv per minut. De stora hjulen hjälper till om underlaget är svårbearbetat.

Jordfräsen har ett ergonomiskt handtag med lättillgängliga reglage. Den har en robust metallram som du kan använda som handtag när du flyttar på den.

 • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Ytterligare läsning

Jordfräs bäst i test - se testvinnande jordfräsar.

Köpguide jordfräs

Vill du kunna odla potatis, grönsaker och färska örter hemma i trädgården? Eller drömmer barnen om ett stort jordgubbsland? Då behöver du också ha ett bra trädgårdsland att odla i. För att enklast anlägga det perfekta trädgårdslandet behöver du ha en bra jordfräs som är anpassad efter vad du ska odla och hur marken ser ut. Här får du all information inför ditt köpa av jordfräs!

Vad är en jordfräs?

En jordfräs är det perfekta hjälpmedlet när du antingen ska anlägga en gräsmatta eller fixa ett trädgårdsland hemma i din trädgård. Den kan också vara ett bra hjälpmedel till större arbeten på nya tomter. Jordfräs är en maskin utan hjul som används när du ska vända på jorden och gödsla innan det är dags att så. Den luckrar upp och slår sönder jordklumpar så att jorden blir mer lättarbetat. Samtidigt syresätter den jorden bättre så att chansen att få en riktigt levande trädgård är stor. Maskinen har oftast en till tre växlar beroende på hur mycket den klarar.

Jordfräsen används till:

 • Trädgårdslandet - När du ska odla grönsaker, örter eller jordgubbar.
 • Anläggning av gräsmatta - När du ska göra om eller anlägga ny gräsmatta. 
 • Större arbeten på nya tomter – När du har köpt tomt och ska förbereda den. 

Så använder du en jordfräs

Jordfräsen luckrar upp jorden med rotorblad eller snett rullande knivar och förbereder den inför sådden. Knivarna är placerade framtill på maskinen och är ofta fyra till fem stycken. En framåtdriven jordfräs bearbetar jorden samtidigt som den drivs framåt. Denna modell av jordfräs passar bäst vid mjuk typ av jord. En bakåtdriven jordfräs drivs istället av hjul och knivarnas rotation är inte styrda av maskinens hastighet. Den här modellen passar även till hårt packad jord och tung lerjord och finfördelar också jorden effektivt. Det finns också modeller som har både fram- och backväxlar och de har oftast en högre effekt och en bredare arbetsbredd, vilket gör att de klarar de allra tuffaste jobben.

Bäst i test jordfräs - se testvinnande jordfräsar.
Du använder en jordfräs för att luckra upp jorden inför en plantering.

Fördelar med en jordfräs

Det finns många fördelar med att använda en jordfräs när du ska anlägga din odlingsplats. Den största anledningen är att arbetet går att utföra med liten ansträngning. Att anlägga ett trädgårdsland för hand tar lång tid, och den tiden kan du istället lägga på att planera, rensa och skörda. Istället för att gräva av egen kraft gör maskinen snabbt och effektivt jobbet åt dig. Du sparar dessutom på kroppen och är snäll mot både rygg och skuldror. Även om jordfräsen gör jobbet åt dig kan det vara bra att känna till att maskinen är stor och tung så du behöver trots allt vara stark för att använda den.

Bensin, batteri eller el – så drivs jordfräsen

Det finns jordfräsar för alla smaker och den kan drivas på antingen bensin, ström eller med ett uppladdningsbart batteri.

Bensindriven jordfräs

De flesta större jordfräsar drivs av bensin och de har också en större effekt vilket gör att de också klarar tyngre jobb. Jordfräsen används både i trädgårdslandet, på gräsmattan och vid större arbeten. Har du ett mindre land kan du välja en mindre jordfräs som har en lite smalare arbetsbredd.

Eldriven jordfräs

En eldriven jordfräs har en sladd som kopplas till ett eluttag. Den här modellen av jordfräs är vanlig vid lite mindre arbeten som inte kräver en lika hög effekt eller att du kommer lika djupt ner i marken. De eldrivna jordfräsarna är till exempel bra till trädgårdslandet, men mindre bra för nya gräsmattan. En eldriven modell väger mindre än en bensindriven, men tänk på att du alltid måste ha tillgång till ett eluttag och har koll så att sladden inte körts över och klipps av. 

Batteridriven jordfräs

Även om det inte är lika vanligt så finns det jordfräsar som går på uppladdningsbart batteri. De fungerar också fint att använda i trädgårdslandet, men kommer oftast med en lägre motoreffekt. Den här typen är mer miljövänlig än en bensindriven jordfräs och smidigare än en som drivs av el. 

Jordfräsens egenskaper

En jordfräs har flera egenskaper som kan vara bra att jämföra när du ska göra ditt köp. 

Storlek

När du väljer jordfräs är det också bra att fundera på vad du ska använda den till. Är det ett mindre jordgubbsland eller rabatt kanske en mindre maskin klarar jobbet bra. Är det en större yta med mycket hårt packad jord kan en större maskin passa bättre. 

Effekt och antal växlar

Kika på motorns effekt för att se hur kraftfull den är - ju högre effekt desto mer klarar den och ju tyngre jobb kan du använda den för. Antal växlars spelar också stor roll och och om jordfräsen är fram-eller bakåtdriven. 

Arbetsbredd och djup

Det är också viktigt att ta reda på hur stor arbetsbredden är och hur arbetsdjupet ser ut. Arbetsbredden varierar en hel del och en riktigt bred maskin kan ligga på 80 centimeter medan en mindre maskin kan ha runt 25-30 centimeter. Arbetsdjupet ligger oftast på antingen 15 centimeter eller 30 centimeter.

Hjul och bärhandtag

Vissa jordfräsar är utrustade med ett hjul som hjälper till att driva den framåt. Hjul underlättar dessutom när du ska förflytta jordfräsen. Har den även ett bärhandtag blir den också lättare att bära med sig. 

Handtag 

Det kan också vara bra att köpa en jordfräs med justerbart handtag eller ett handtag som går att fälla ihop för att ta mindre plats vid förvaringen.

Bäst i test jordfräs - se testvinnande jordfräsar.
Vad ska du ha jordfräsen till? Köp en som har den bredd och det djup du har behov av.

Smarta tillbehör

Vissa jordfräsar är utrustade med smarta tillbehör vilket ger dem ett större användarområde. Det finns till exempel jordfräsar med tillbehör som mossrivare, vertikalskärare, plog och kantskärare. Fundera på vilka tillbehör du har behov av och om det ingår i priset eller om det behöver köpas separat. 

Köpa jordfräs – att tänka på!

När du köper en jordfräs finns det mycket att tänka på – här är några saker du kan ta med dig. 

 • Hur ser marken ut som du ska använda jordfräsen på? Ju hårdare marken är desto högre effekt bör maskinen ha.
 • Vilken arbetsbredd och vilket arbetsdjup behöver du ha? Är jorden svårarbetad behöver du också ha en maskin med högre arbetsdjup.
 • Hur mycket får jordfräsen väga? Är du ute efter en lättare ska du köpa en eldriven, och många av dem väger under tio kilo.
 • Köper du en tyngre jordfräs är det en fördel om den är utrustad med rejäla hjul.

Då ska du använda jordfräsen

Även om du kan använda jordfräsen året om är tidig vår den bästa tiden att använda den, innan det har börjat växa för mycket. När ytan är renare är det också lättare att arbeta.

Tänk på säkerheten

En jordfräs är en stor och tung maskin som endast ska användas av vuxna. Det är alltid viktigt att läsa igenom manualen innan du använder den första gången. Se över muttrar och skruvar med jämna mellanrum så att de sitter fast ordentligt. Vill du ha en säkrare maskin ska du välja en jordfräs med tvåhandbrytare som gör att den slår ifrån om du tappar greppet.

Tips när du ska anlägga en köksträdgård

Är du nybörjare och vill anlägga ditt egna trädgårdsland för första gången? Enligt experterna är det bäst att börja i liten skala – runt nio kvadratmeter. Placera trädgårdslandet på en solig plats i trädgården eftersom både grönsaker, bär, kryddväxter och kryddörter växer bäst vid mycket ljus. Är tomten nyplanterad ska du ha ett djupare matjordslager än de 15 centimeter som läggs för gräsmatta. Det är också bra att sätta praktiska kanter runt landet för att få den mer lättskött för att hålla ogräset borta. Brädorna ska helst vara grova och inte impregnerade. I början kan det vara bra att välja lättodlade grönsaker, som persilja, dill, plocksallat, bönor, morötter och kryddörters som oregano och gräslök. Lägger du ribban för högt är det lätt att ge upp om odlingen inte tar sig. Vattna ordenligt, håll efter sniglarna och rensa bort ogräset.

Andra typer av trädgårdsredskap

När du tar hand om din trädgård finns det flera bra trädgårdsredskap som du kan ha behov av. Här får du några vanliga!

Vertikalskärare och mossrivare

Har du en gräsmatta som gärna blir full av mossa? Då är en vertikalskärare eller mossrivare din bästa vän! Det här maskinen liknar en gräsklippare och hjälper dig att hålla gräsmattan både frisk och frodig. En vertikalskärare luftar gräsmattan med hjälp av vassa dubbelknivar vilket förhindrar att gräsfilt skapas som är en grogrund för mossa. En mossrivare river bort mossan med hjälp av en vals med korta stålpinnar.

Grästrimmer

Har du mycket buskar, rabatter och träd på tomten? Då är det inte alltid lätt för gräsklipparen att komma åt överallt. Med en grästrimmer kan du hålla gräset vältrimmat och det går snabbt att köra över med den efter gräsklippningen.

Röjsåg

Har du behov av att röja bort sly på tomten kan du ta hjälp av en röjsåg. Röjsågen är ett bra multiverktyg med bärsele som du kan använda till flera olika arbeten. Med den kan du röja bort sly, högt gräs, buskar, tuffare vegetation och också mindre träd.

Populära varumärken:

Länktips:


Några exerttester vi har läst

Bygghemma.se (2024)

Bygghemma.se har tittat närmre på fem populära jordfräsar från populära varumärken. På första plats kom AL-KO Mh 1150 med betyget 9,1 av 10. Den passar dig som behöver en kraftfull modell med stor arbetsbredd. På delad andra plats kom Husqvarna TF 225 med betyget 9 av 10. Den beskrivs som mångsidig och användarvänlig. På delad andra plats kom Jordfräs Werkraft med Justerbar Arbetsbredd 196cc med betyget 9 av 10. Enligt Bygghemma är den prisvärd med hög kapacitet. 

Tillbaka till början – våra toppval


Redaktionen
Test.se

Vanliga frågor

 • En jordfräs är det perfekta hjälpmedlet när du ska till exempel ska anlägga en gräsmatta eller fixa ett trädgårdsland hemma i din trädgård. Det är en maskin som luckrar upp jorden och gör att du kan planera i den.
 • Jordfräsen har roterande knivar som luckrar och syresätter jorden du ska så i.
 • Vi har valt att utse AL-KO MH 1150 Jordfräs till den jordfräs som är bäst i test. Den bensindrivna jordfräsen är robust med en stor arbetsbredd, bra djup och stark motor.
Innehållsförteckning

Innehåll
Bäst i test:
AL-KO AL-KO MH 1150 Jordfräs
Newsletter image Test.se logo
Håll dig uppdaterad med Test.se:s nyhetsbrev
Vi meddelar när en ny testvinnare tar över tronen
Exklusiva erbjudanden på vinnare bara på Test.se
Din epostadress
Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev godkänner du test.se sekretesspolicy.
Gå med kostnadsfritt
Tack för din prenumeration!
Du har nu valt att prenumerera på vårt nyhetsbrev.
Stäng