VI SAMMANSTÄLLER TESTER

Det är precis vad vi gör, kollar vad andra tycker om produkterna. Idén med Test.se är att sammanställa experttesterna från nätet och tidningarna på ett ställe, låta någon av våra redaktörer analysera dem och rekommendera en produkt. Sidorna uppdateras löpande allt eftersom nya produkter och tester publiceras. Läs mer

Ändrad 22 Oktober 2021
Så väljer vi vinnare

Så väljer vi vinnare

Test.se har en lång historia av att utse testvinnare i en mängd olika produktkategorier – men hur väljer vi egentligen ut de bästa produkterna?

I första hand är våra testvinnare produkter som har fått topplaceringar i jämförande tester hos välkända aktörer. Vi lägger mycket tid på efterforskning för att kunna presentera ett så pålitligt och korrekt resultat som möjligt. När urvalet görs lägger vi även stor vikt vid produktrecensioner, både från experter och konsumenter.

Ibland stöter vi dock på produktkategorier där det saknas både tester och recensioner. Detta kan antingen bero på att produkten i fråga är ny på marknaden, eller att produktkategorin är ovanligt begränsad. I dessa fall väljer vi att presentera produkter från välkända och etablerade varumärken inom respektive segment.

Se den bästa röjsågen 2021

Behöver du röja bort mycket sly på din tomt? Då kan en röjsåg vara ett perfekt trädgårdsredskap för dig som effektivt gör jobbet åt dig. Vi ger dig fyra testvinnande röjsågar och en stor köpguide för att du ska välja rätt.

Vi har jämfört
 • Kraftkälla.
 • Trimmerteknik.
 • Effekt.
 • Övriga egenskaper.
Vi på Test.se rekommenderar
Test och produktrecensioner
Bäst i test Test.se - Bäst i test
Husqvarna
Husqvarna 336 FR Kombimaskin
Bäst i test
Bäst i test
Husqvarna
Husqvarna 336 FR Kombimaskin
En effektiv och lättanvänd bensindriven röjsåg med många inställningsmöjligheter.
Testvinnare hos Pricerunner 2021.
Högt betyg på test hos Bäst-i-test.se 2021.
Populärt val hos Pricerunner.
Kraftkälla: Bensin.
Trimmerteknik: Tråd och klinga.
Effekt: 1400 watt.
Maxeffekt: 8400 varv/minut.
Cylindervolym: 34.6 cm³.
Vikt: 7 kg.
Tankvolym: 0,6 liter.
Ljudnivå: 98 dB.
Garanti på 2 år.

Svenska Husqvarna grundades 1689 och är ett anrikt företag som till en början var en stor tillverkare av symaskiner. Idag är de stora inom utomhusprodukter där de bland annat gör högtryckstvättar, motorsågar, gräsklippare och röjsågar. Deras röjsågar finns med i flera kategorier bland våra testvinnare. 

Husqvarna 336FR är en bensindriven röjsåg som utsågs till testvinnare hos Pricerunner i deras stora test om röjsåg. I ett test hos Bäst-i-test.se utsågs den till bästa premiumval. Det är en röjsåg som kommer komplett med trimmerhuvud, gräsklinga, sågklinga, kombiskydd och klingskydd vilket gör att du kan använda den till mycket. Det är ett mycket bra val av trädgårdsredskap när du ska sköta om din trädgård. Enligt recensioner är den lätt, smidig och lättstartad.

Röjsågen trimmar med tråd eller med klinga när det är lite tuffare vegetation. Den har en motoreffekt på 1400 watt och är mycket välbalanserd. Den väger sju kilo och kommer med en smidig sele för högre komfort. Handtaget är också bekvämt, justerbart och har en tvåhandsfattning. Röjsågen har många inställningsmöjligheter för styret för att passa din trädgård och ditt behov.

 • Butiker & priser
 • Priser för Husqvarna 336 FR Kombimaskin
  • Betyg 4.4 av 5 på Trustpilot
   Öppet köp 90 dagar

Bästa budget Test.se - Bästa budget
Stiga
Stiga Röjare SBC 226 JD
Bästa budget
Bästa budget
Stiga
Stiga Röjare SBC 226 JD
En prisvärd och stark röjsåg med lång drifttid.
Toppbetyg på test hos Pricerunner 2021.
Toppbetyg på test hos Bäst-i-test.se 2020.
Populärt val hos Pricerunner.
Kraftkälla: Bensin.
Trimmerteknik: Tråd och klinga.
Effekt: 700 watt.
Arbetsbredd: 43 cm.
Cylindervolym: 25,4 cc.
Tråddiameter: 2,4 mm.
Vikt: 7 kg.
Tankvolym: 0,67 iter.
Ljudnivå: 89 dB.

Stiga är ett svenskt företag som grundades 1934 av Stiga Hjelmquist som gör bordtennisprodukter, bordshockeyspel och snowracers. Det är också ett välkänt varumärke inom gräsklipparbranschen och erbjuder ett stort utbud av trädgårdsredskap, som bra röjsågar.

Stiga SBC 226 JD är en prisvärd bensindriven röjsåg som vi valt att utse till bästa budgetval. Den har fått höga betyg på tester hos Pricerunner och Bäst-i-test.se och som trots sitt låga pris gör ett mycket bra jobb när du ska röja sly på tomten. Drifttiden är längre än hos många andra röjsågar. Motorn har en effekt på 700 watt och har en lätt vikt på sju kilo vilket ger en maskin med bra balans. Arbetsbredden är på 43 centimeter.

Röjsågen kommer med en enkelsele så att du kan arbeta säkert, även om den enligt recensioner inte hör till de mest ergonomiska. Röjsågen har en rak rigg och ett dubbelhandtag som också ger en högre säkerhet och bra kontroll när du arbetar. Klingan är tretandad och klarar även kraftigare sly. Enligt Husqvarna är detta ett mycket bra val av röjsåg för första köpet.

 • Butiker & priser
 • Priser för Stiga Röjare SBC 226 JD
  • Betyg 4.4 av 5 på Trustpilot
   Öppet köp 90 dagar

Bästa batteridrivna Test.se - Bästa batteridrivna
Husqvarna
Husqvarna 535iFR
Bästa batteridrivna
Bästa batteridrivna
Husqvarna
Husqvarna 535iFR
En batteridriven röjsåg med tråd som går att använda till mycket.
Populärt val hos Pricerunner.
Populärt val hos Prisjakt.
Kraftkälla: Eldriven.
Trimmerteknik: Tråd och klinga.
Arbetsbredd: 45 cm.
Maxeffekt: 8200 varv/minut.
Vikt: 4,5 kg.
Ljudnivå: 80 dB.
Garanti på 2 år.

Svenska Husqvarna grundades 1689 och är ett anrikt företag som till en början var en stor tillverkare av symaskiner. Idag är de stora inom utomhusprodukter där de bland annat gör högtryckstvättar, motorsågar, gräsklippare och röjsågar. Deras röjsågar finns med i flera kategorier bland våra testvinnare. 

Husqvarna 535iFR är en populär batteridriven röjsåg med 36 volt. I priset ingår trimmerhuvud, en tretandad gräsklinga, sågklinga och sele. Röjsågen är robust och effektiv med en arbetsbredd på 45 centimeter och passar fint för röjning av gräs, sly och lättare skogsvegetation. Att den är välbalanserad ökar komforten och gör att du kan använda den länge.

Motorn är borstlös vilket gör att den har en lång livslängd. Maskinen har tre olika hastigheter så att du kan jobba på i den takt du önskar. Att den är vattentät gör också att du kan använda den i alla väder.

 • Butiker & priser
 • Priser för Husqvarna 535iFR Batteritrimmer/Röjsåg
  • Betyg 4.4 av 5 på Trustpilot
   Öppet köp 90 dagar

Bästa kombinerade Test.se - Bästa kombinerade
Husqvarna
Husqvarna 115iL Grästrimmer
Bästa kombinerade
Bästa kombinerade
Husqvarna
Husqvarna 115iL Grästrimmer
En batteridriven grästrimmer som även kan användas som röjsåg.
Toppbetyg på Bäst-i-test.se 2020.
Toppbetyg på test hos Pricerunner 2020.
Högt betyg på test hos Gör Det Själv 2020.
Högt betyg på test hos Byggahus.se 2020.
Högt betyg på test hos Aftonbladet Plus 2017.
Populärt val hos Prisjakt.
Populärt val hos Pricerunner.
Bra kundbetyg hos Prisjakt.
Bra kundbetyg hos Pricerunner.
Kraftkälla: Batteri.
Trimmerteknik: Tråd.
Arbetsbredd: 33 cm.
Vikt: 3,5 kg.
Maxeffekt: 5 500 varv/min.
Drifttid/Laddningstid: 30 min/75 min.
Ljudnivå: 83 dB.

Husqvarna är ett anrikt svenskt företag som grundades redan 1689 och som till en början var en stor tillverkare av symaskiner. Idag är de stora inom utomhusprodukter där de bland annat gör högtryckstvättar, motorsågar, gräsklippare, grästrimmers och röjsåg.

Husqvarna 115iL är en grästrimmer som har fått bra betyg på Bäst-i-test.se och Gör Det Själv under flera år och även i de senaste testen. Den kan också användas som röjsåg vilket gör att vi valt att utse den som den bästa kombinerade röjsågen. Det är en stark och effektiv maskin med dubbla trådar som är både enkel och bekväm att jobba med. Trimmern startar mjukt och är tystgående vilket gör att den är behaglig att använda. Den har en klippbredd på 33 centimeter och en rotationshastighet på 5 500 varv per minut.

Grästrimmern kan köras i två hastigheter: en lägre för finliret och en högre för röjning av större ytor. Både skaftet och greppet kan justeras för bästa balans och en högre användarvänlighet. Enligt recensioner är det en mycket bra grästrimmer som gör jobbet utan problem. Är du ute efter en billigare röjsåg kan den här grästrimmern göra ett mycket bra jobb.

 • Butiker & priser
 • Priser för Husqvarna 115iL Batterigrästrimmer

Ytterligare läsning

Bäst i test röjsåg - se testvinnande röjsågar.

Köpguide

Har du mycket sly eller högt gräs på tomten? Då kan en röjsåg vara ett perfekt trädgårdsredskap att använda. Det är ett multiverktyg med bärsele som ofta har flera användningsområden men med målet att få en mer välskött trädgård eller tomt. Det finns flera olika modeller och varianter av röjsågar att välja mellan med olika egenskaper och drivmedel.

Så använder du en röjsåg

En röjsåg används för att röja sly, högt gräs, buskar, tuffare vegetation och ibland även mindre träd på din tomt eller trädgård. Det är inte alltid gräsklipparen kommer åt överallt, eller så har du ytor som kräver lite mer arbete. Röjsågen är en motordriven maskin som består av två handtag, en lång stång och ett huvud med trådar eller klinga. Till utseendet är den lik en grästrimmer, fast mer robust design. Maskinen ska glida från sida till sida, utan att hugga.

Röjsågen ska alltid användas med en bärsele som ska vara rätt inställd för dig med bra balans, men också ha en fungerande säkerhetsutlösning. Behöver du ställa om något ska du också stänga av röjsågen först. När röjsågen sitter bra ska den balansera lätt mot marken när du släpper handtaget.

Skillnaden mellan röjsåg och grästrimmer

Röjsågen har många likheter med grästrimmern och båda används för att få en fin trädgård. Hos vissa leverantörer kallas röjsågar ibland för grästrimmers, men deras egenskaper skiljer sig lite åt. Röjsågen kostar mer, är tyngre och mer robust, har starkare motor och en bärsele som stabiliserar arbetet. En starkare röjsåg fungerar lite som en grensax som klarar rejälare stammar. En grästrimmer är en lättare maskin och är mer som ett komplement till gräsklipparen. Istället för sly och större täta klungor av gräs trimmar grästrimmern gräskanter runt gräsmattan, buskar och rabatter. Röjsågarna drivs till störst del av bensin medan grästrimrarna främst drivs av sladd eller batteri. Dock kan vissa bensindrivna grästrimmers röra sig lite i gränslandet mellan röjsåg och grästrimmer.

Läs också: Bäst i test – grästrimmer

Kipp med kniv eller tråd

Röjsågen kan utrustas med både trådspole och olika sorters klingor, vilket gör att du får en stor bredd i arbetsuppgifterna. Tråden snurrar i hög hastighet och slår effektivt av gräs och sly. Ju tjockare nylonsnöret är desto tuffare jobb klarar maskinen av. Väljer du att jobba med en kniv klarar den en grövre växtlighet. Det kan ingå lite olika sorters klingor beroende på vad ditt behov är och de vanligaste är gräsklinga, kompostklinga, slyslinga och sågklinga. Båda varianterna är bra för olika tillfällen. Välj tråd vid mer ömtåliga områden och klinga för tuffare terräng. Både trådarna och knivarna behöver underhållas eller bytas emellanåt. Många har färdiga trådar på rulle som du enkelt monterar på riggen.

Bensin eller batteri?

Röjsågen kan drivas av lite olika drivmedel. De flesta går på bensin men det finns också batteridrivna modeller. De bensindrivna röjsågarna är effektiva, starka och ofta av högre kvalité. De batteridrivna röjsågarna är mer miljövänliga än de bensindrivna, även om de bensindrivna blivit allt bättre. De låter mindre och väger också ofta mindre.

Tänk på säkerheten

När du använder en röjsåg är det viktigt att tänka på säkerheten för att det inte ska ske en olycka. Det är en stark maskin som först och främst endast ska användas av en vuxen. Det kan skvätta grus, jord och pinnar när du arbetar och ljudet kan under en längre period skada din hörsel. Använd därför alltid hjälm, skyddsglasögon, hörselkåpor, skyddshandskar och rejäla skor eller stövlar. Se också till att andra människor och djur håller sig minst tio till femton meter från där du arbetar.

Det är också bra att rengöra maskinen från växtdelar efter varje användning. Har röjsågen en klinga ska denna också slipas regelbundet för att behålla sig tillräckligt vass.

Köpa röjsåg – att tänka på

Det finns flera bra saker att tänka på när du ska köpa en röjsåg.

 • Har ser behovet ut? Har du en tomt med större behov av röjsåg ska du också köpa en modell med kraftigare motor.
 • Har maskinen de säkerhetsfunktioner som krävs av ett vasst skärverktyg, som till exempel kåpor och snabbstoppsfunktioner.
 • Hur ergonomisk är selen?
 • Vikten spelar stor roll för belastningen. Även om selen hjälper till ska du inte välja en röjsåg som är för tung om du inte har möjlighet att använda den.

Tillbaka till början – våra toppval


Redaktionen
Test.se
testse@qualityunlimited.com

Vanliga frågor

 • En röjsåg är ett trädgårdsverktyg som liknar en grästrimmer, men med en kraftigare motor. Med den kan du röja bort sly från tomten. De flesta är bensindrivna, men det finns även modeller som går på batteri.
 • De flesta röjsågar väger lite mer och kommer med en bärsele för en högre komfort när du arbetar. Du röjer effektivt sly, gräs och lättare vegetation med röjsågen. När du använder maskinen ska den glida från sida till sida, utan att hugga.
 • Vi har valt att utse Husqvarna 336FR till den röjsåg som är bäst i test. Flera av Husqvarnas röjsågar finns med bland våra vinnare och Husqvarna 336FR är den som fått bäst betyg i tester och är ett populärt kundval. Den bensindrivna röjsågen är effektiv och lättanvänd med många olika inställningsmöjligheter.
Innehållsförteckning

Innehåll
Bäst i test:
Husqvarna Husqvarna 336 FR Kombimaskin