VI SAMMANSTÄLLER TESTER

Det är precis vad vi gör, kollar vad andra tycker om produkterna. Idén med Test.se är att sammanställa experttesterna från nätet och tidningarna på ett ställe, låta någon av våra redaktörer analysera dem och rekommendera en produkt. Sidorna uppdateras löpande allt eftersom nya produkter och tester publiceras. Läs mer

Ändrad 19 Juli 2021
Så väljer vi vinnare

Så väljer vi vinnare

Test.se har en lång historia av att utse testvinnare i en mängd olika produktkategorier – men hur väljer vi egentligen ut de bästa produkterna?

I första hand är våra testvinnare produkter som har fått topplaceringar i jämförande tester hos välkända aktörer. Vi lägger mycket tid på efterforskning för att kunna presentera ett så pålitligt och korrekt resultat som möjligt. När urvalet görs lägger vi även stor vikt vid produktrecensioner, både från experter och konsumenter.

Ibland stöter vi dock på produktkategorier där det saknas både tester och recensioner. Detta kan antingen bero på att produkten i fråga är ny på marknaden, eller att produktkategorin är ovanligt begränsad. I dessa fall väljer vi att presentera produkter från välkända och etablerade varumärken inom respektive segment.

Se den bästa grässaxen 2021

En grässax är ett bra trädgårdsverktyg för att hålla gräsmattans kanter i trim. Det finns både manuella och batteridrivna grässaxar att välja mellan. Se de bästa grässaxarna just nu och ta hjälp av vår köpguide innan du gör ditt köp.

Vi har jämfört
 • Kraftkälla.
 • Vikt.
 • Svärdbredd.
 • Batteritid.
Vi på Test.se rekommenderar
Test och produktrecensioner
Bäst i test Test.se - Bäst i test
Bosch DIY
Bosch DIY ISIO III Multisax
Bäst i test
Bäst i test
Bosch DIY
Bosch DIY ISIO III Multisax
Perfekt batteridriven grässax att klippa både gräs och buskar med.
Populärt val hos Prisjakt.
Populärt varumärke.
Kraftkälla: Batteri.
Vikt: 0,55 kilo.
Svärdlängd busksaxblad: 12 cm.
Svärdbredd gräsklipparblad: 8 cm.
Knivavstånd: 8 mm.
Batteritid: 50 minuter.
Teleskophandtag.

Bosch är ett populärt varumärke när det kommer till el- och trädgårdsverktyg och grundades i Tyskland redan 1886. Deras sladdlösa och batteridrivna grässax Isio III är ett populärt val hos Prisjakt och är därför den grässax vi utsett till bäst i test. Den är kompakt och har en lätt design.

Bosch Isio III är ett perfekt val av multifunktionsverktyg för buskar och gräskanter och det går snabbt att växla mellan kantsax och busksax utan verktyg. Svärlängden är på 12 centimeter, svärdbredden är på åtta centimeter och knivavståndet ligger på åtta millimeter. Grässaxen är smidig att hålla i handen och väger endast 0,55 kilo. Handtaget är ergonomiskt och ökar också komforten när du arbetar i trädgården.

Saxen har ett antinypsystem som ger en extra klippkraft. Tack vare lithiumbatteriet kan du klippa upp till 50 minuter på en ladding. Grässaxen går även snabbt att ladda upp igen och är fulladdad på cirka 3,5 timme.

 • Butiker & priser
 • Priser för Bosch DIY ISIO III Multisax med 1,3Ah batteri och laddare
  • Objektiva prisjämförelser
   Omdömen och recensioner
  • Nu i Sverige!
   Snabba leveranser
  • Fri frakt över 625kr
   Sedan 2007
  • Produkter av bra kvalité med låga priser
   Leverans på 1-2 vardagar

Bästa budget Test.se - Bästa budget
Gardena
Gardena 9850-20 Grässax
Bästa budget
Bästa budget
Gardena
Gardena 9850-20 Grässax
En prisvärd batteridriven grässax som gör dina gräskanter en vacker form.
Populärt val hos Prisjakt.
Populärt varumärke.
Kraftkälla: Batteri.
Vikt: 0,56 kilo.
Svärdbredd: 8 cm.
Batteritid: 40 minuter.
Ergonomiskt handtag.

Tyska Gardena grundades 1961 och gör trädgårdsredskap till miljontals villaägare och trädgårdsinnehavare. De gör både trädgårdsredskap och smarta bevattningssystem till stora och små trädgårdar.

Gardena AccuCut Li är en prisvärd batteridriven grässax som ger gräskanterna vackra former och som är ett populärt val på Prisjakt. Klippbredden är på åtta centimeter och saxen väger 0,56 kilo. Saxen är kompakt och det ergonomiska handtaget gör den lätt att använda. På handtaget sitter även en stor spärrknapp som ökar säkerheten.

Bladen är precisionsslipade och spända vilket prydliga gräskanter i trädgården. När bladen är slitna går de enkelt att byta ut. Grässaxen har en batteritid på 40 minuter vilket gör att du kan arbeta länge och har en laddningstid på 3,5 timme. Gardena har flera olika modeller av grensaxar och även varianter som går att förlänga.

 • Butiker & priser
 • Priser för Gardena 9850-20 Grässax
  • Objektiva prisjämförelser
   Omdömen och recensioner
  • Betyg 4.4 av 5 på Trustpilot
   Öppet köp 90 dagar
  • Nu i Sverige!
   Snabba leveranser
  • Fri frakt över 625kr
   Sedan 2007

Bra val Test.se - Bra val
WOLF-Garten
WOLF-Garten Finesse 30 R
Bra val
Bra val
WOLF-Garten
WOLF-Garten Finesse 30 R
En manuell grässax som ligger fint i handen och går att vrida 360 grader.
Bra val hos Prisjakt.
Populärt varumärke.
Kraftkälla: Batteri.
Vikt: 0,5 kilo.
Svärdbredd: 8 cm.
Batteritid: 40 minuter.

Wolf-Garten grundades 1922 och är ett tyskt varumärke som tillverkar ergonomiska, användarvänliga och effektiva trädgårdsmaskinen och trädgårdsverktyg för bra pris. De brinner för trädgårdsarbete och är en av marknadens största aktörer.

WOLF-Garten Finesse 30 R är en batteridriven grässax med en klippbredd på åtta centimeter. Det är ett bra verktyg att klippa gräskanter och fintrimma mindre buskar med. Saxen är av mindre modell och perfekt formad för att komma åt överallt. Saxen har dessutom en bra batteritid på 40 minuter och blir fulladdad efter fem timmar.

Är du ute efter en bra grässax från ett mycket populärt trädgårdsmärke är detta ett bra val.

 • Butiker & priser
 • Priser för WOLF-Garten - Finesse 30 R
  • Objektiva prisjämförelser
   Omdömen och recensioner

Bästa manuella Test.se - Bästa manuella
Gardena
Gardena 8734-30 Comfort Grässax
Bästa manuella
Bästa manuella
Gardena
Gardena 8734-30 Comfort Grässax
En manuell grässax som ligger fint i handen och går att vrida 360 grader.
Populärt val hos Pricerunner.
Högt kundbetyg hos Pricerunner.
Kraftkälla: Manuell.
Vikt: 0,265 kilo.
Vridbart i 360 grader.
Garanti på 25 år.

Tyska Gardena grundades 1961 och gör trädgårdsredskap till miljontals villaägare och trädgårdsinnehavare. De gör både trädgårdsredskap och smarta bevattningssystem till stora och små trädgårdar. Bland de manuella grässaxarna kommer Gardena Comfort 8734-20 högt upp på Pricerunner och har även fått ett högt kundbetyg vilket gör att vi utsett den till den bästa manuella grässaxen. Gardena har flera grässaxar i sitt sortiment som också fått bra recensioner.

Comfort 8734-20 är en prisvärd och vridbar grässax som gör det möjligt för dig för enkel kanttrimning. Eftersom skäret kan vridas 360 grader kommer du lättare åt på även de svåraste ställena. Den passar dessutom både höger- och vänsterhänta. Handtaget är ergonomiskt med mjuka plastdetaljer och ligger fint i handen. Den går att låsa med en snabb enhandsfattning. Det självslipande skäret är vågslipat och klibbskyddat och ger ett jämnt resultat. Höjdguiden gör att klipphöjden alltid blir samma. Detta är en mycket hållbar investering då garantin hela 25 år.

 • Butiker & priser
 • Priser för Gardena 8734-30 Comfort Grässax vridbar
  • Objektiva prisjämförelser
   Omdömen och recensioner
  • Betyg 4.4 av 5 på Trustpilot
   Öppet köp 90 dagar
  • Fri frakt över 625kr
   Sedan 2007
  • Produkter av bra kvalité med låga priser
   Leverans på 1-2 vardagar

Ytterligare läsning

Bäst i test grässax - se testvinnande grässaxar.

Köpguide

Är du noga med gräsmattan? Då kan en grässax vara ett bra trädgårdsverktyg att investera i för att få riktigt snygga kantklippta kanter. Det kan du få med en grässax, som är ett bra alternativ till grästrimmern, som oftast bara behövs vid en större trädgård.

Vad är en grässax?

Det kan ibland vara svårt att komma åt överallt när du har klippt gräsmattan med en gräsklippare. Kanter, trånga passager och rabatterna kan behöva justeras i efterhand, oavsett hur bra gräsklippare du än har. En grässax är ett trädgårdsverktyg med vassa skär som du kan kantklippa med för dig som vill uppnå ett perfekt resultat. Handtaget är ergonomiskt och gör det enkelt för dig att klippa.

Olika sorters gräsaxar

Det finns både batteridrivna och manuella grässaxar att köpa, beroende på vad du har behov av. Fundera på vad som passar dig och din trädgård bäst.

Batteridriven grässax

En batteridriven grässax är ett perfekt val av grässax som är lätt att använda om du har mer att klippa. Arbetet blir enklare och det går också fortare att klippa än med en manuell modell. Handtaget är ofta ergonomiskt med mjuka plastdelar och är svängbart. Batteritiden på en bättre grässax brukar ligga på runt 40-50 minuter vilket gör att du också hinner beta av en större yta. Laddningstiden är på bara några timmar.

Manuell grässax

Har du en mindre trädgård eller inte har behov att använda grässaxen en längre tid kan en manuell vara ett bra alternativ. Den är mer prisvärd än en batteridriven och väger mindre. Du behöver dessutom inte ta hänsyn till batteritid eller laddning.

Fördelen med en grässax

Det är lätt att samla på sig en massa trädgårdsverktyg som du sedan inte har någon användning av. Men en grässax är ett hjälpmedel som du kommer att dra mycket nytta av. Eftersom det är svårt att komma åt med en gräsklippare, oavsett om det är en vanlig gräsklippare eller en robotgräsklippare, så kommer du att behöva finjustera för att få gräsmattan perfekt. Vissa eldrivna grässaxar går också enkelt att göra om till busksax och går då bra att använda när du ska forma buskar och häckar. En busksax är mindre än en häcksax och klarar inte av lika kraftiga grenar.

Grässax eller grästrimmer?

När ska man då använda sig av grässax och när passar en grästrimmer bäst? Allt beror såklart på tycke och smak. Men har du en större trädgård kan det vara bra att satsa på en grästrimmer istället vilket är en maskin med tråd och plastknivar. Det finns grästrimrar för alla sorters trädgårdar, oavsett storlek och hur stort behovet av trimning är. Att trimma ger också en mer ergonomisk arbetsställning då handtaget är långt och du står upp. En grässax är utmärkt för den med en mindre till medelstor trädgård eller för dig som trivs bättre med den modellen. Saxen har istället metallskär och är mindre än trimmern. Handtaget är kort och du använder den i en sittande ställning, även om det också finns saxar med tillhörande längre teleskophandtag. Fördelen med en grässax är till exempel att den inte stänker upp gräs som kan hamna på stenplattor eller stenmur. Du kommer dessutom åt även de innersta grässtråna.

Därför ska du köpa en grässax

Det finns många anledningar till varför du ska satsa på en grässax till din trädgård.

 • Det är enkelt att kantklippa gräsmattan.
 • Det är ett bra trädgårdsverktyg för dig med mindre eller medelstor trädgård.
 • De batteridrivna grässaxarna gör att du orkar arbeta längre.
 • Många modeller går att göra om till busksax.

Läs också: Bäst i test grästrimmers

Läs också: Bäst i test gräsklippare

Tillbaka till början – våra toppval


Redaktionen
Test.se
testse@qualityunlimited.com

Vanliga frågor

 • En grässax är ett trädgårdsverktyg som du kan kantklippa gräsmattan med. Det finns både batteridrivna och manuella grässaxar att köpa, beroende på vad du har behov av. Det är ett bra komplement till en grästrimmer.
 • En grässax är ett bra val för dig med en mindre till medelstor trädgård och något du använder istället för en trimmer. Med grässaxen klipper du till snygga kanter där gräsklipparen inte kommer åt. Vissa eldrivna grässaxar går också att använda som busksax.
 • Vi har valt att utse Bosch Isio III till den grässax som är bäst i test. Det är en batteridriven grässax som du kan klippa både gräs och buskar med. Grässaxen är effektiv och batteritiden lång.
Innehållsförteckning

Innehåll
Bäst i test:
Bosch DIY Bosch DIY ISIO III Multisax