VI SAMMANSTÄLLER TESTER

Det är precis vad vi gör, kollar vad andra tycker om produkterna. Idén med Test.se är att sammanställa experttesterna från nätet och tidningarna på ett ställe, låta någon av våra redaktörer analysera dem och rekommendera en produkt. Sidorna uppdateras löpande allt eftersom nya produkter och tester publiceras. Läs mer

Ändrad 22 Mars 2024
Så väljer vi vinnare

Så väljer vi vinnare

Test.se har en lång historia av att utse testvinnare i en mängd olika produktkategorier – men hur väljer vi egentligen ut de bästa produkterna?

I första hand är våra testvinnare produkter som har fått topplaceringar i jämförande tester hos välkända aktörer. Vi lägger mycket tid på efterforskning för att kunna presentera ett så pålitligt och korrekt resultat som möjligt. När urvalet görs lägger vi även stor vikt vid produktrecensioner, både från experter och konsumenter.

Ibland stöter vi dock på produktkategorier där det saknas både tester och recensioner. Detta kan antingen bero på att produkten i fråga är ny på marknaden, eller att produktkategorin är ovanligt begränsad. I dessa fall väljer vi att presentera produkter från välkända och etablerade varumärken inom respektive segment.

Bästa grässaxen för gräsmattan – Bäst i test 2024

En grässax är ett bra trädgårdsverktyg för att hålla gräsmattans kanter i trim. Det finns både manuella och batteridrivna grässaxar att välja mellan. Se de bästa grässaxarna just nu och ta hjälp av vår köpguide innan du gör ditt köp.

Vi har jämfört
 • Kraftkälla.
 • Vikt.
 • Svärdbredd.
 • Batteritid.
Vi på Test.se rekommenderar
Priser visas i samarbete med Prisjakt
Test och produktrecensioner
Bäst i test Test.se - Bäst i test
WOLF-Garten
WOLF-Garten Finesse 30 R
WOLF-Garten WOLF-Garten Finesse 30 R - Test
Bäst i test
WOLF-Garten
WOLF-Garten Finesse 30 R
En manuell grässax som ligger fint i handen och går att vrida 360 grader.
Testvinnare hos Bygghemma.se 2024.
Populärt varumärke.
Kraftkälla: Batteri.
Vikt: 0,5 kilo.
Svärdbredd: 8 cm.
Batteritid: 40 minuter.

Wolf-Garten grundades 1922 och är ett tyskt varumärke som tillverkar ergonomiska, användarvänliga och effektiva trädgårdsmaskinen och trädgårdsverktyg för bra pris. De brinner för trädgårdsarbete och är en av marknadens största aktörer.

WOLF-Garten Finesse 30 R är en batteridriven grässax med en klippbredd på åtta centimeter. Det är ett bra verktyg att klippa gräskanter och fintrimma mindre buskar med. Saxen är av mindre modell och perfekt formad för att komma åt överallt. Saxen har dessutom en bra batteritid på 40 minuter och blir fulladdad efter fem timmar.

Är du ute efter en bra grässax från ett mycket populärt trädgårdsmärke är detta ett bra val. Grässaxen kom på andra plats i ett test hos Bygghemma.se med poängen 8,9 och beskrivs av deras testpanel som lätt i handen och enkel att använda. 

 • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Bästa manuella Test.se - Bästa manuella
Gardena
Gardena 8734-30 Comfort Grässax
Gardena Gardena 8734-30 Comfort Grässax - Test
Bästa manuella
Gardena
Gardena 8734-30 Comfort Grässax
En manuell grässax som ligger fint i handen och går att vrida 360 grader.
Testvinnare hos Bygghemma.se 2024.
Populärt val hos Pricerunner.
Högt kundbetyg hos Pricerunner.
Kraftkälla: Manuell.
Vikt: 0,265 kilo.
Vridbart i 360 grader.
Garanti på 25 år.

Tyska Gardena grundades 1961 och gör trädgårdsredskap till miljontals villaägare och trädgårdsinnehavare. De gör både trädgårdsredskap och smarta bevattningssystem till stora och små trädgårdar. Bland de manuella grässaxarna kommer Gardena Comfort 8734-20 högt upp på Pricerunner och har även fått ett högt kundbetyg vilket gör att vi utsett den till den bästa manuella grässaxen. I ett test om manuella grässaxar hos Bygghemma.se utsågs den till testvinnare. Gardena har flera grässaxar i sitt sortiment som också fått bra recensioner.

Comfort 8734-20 är en prisvärd och vridbar grässax som gör det möjligt för dig för enkel kanttrimning. Eftersom skäret kan vridas 360 grader kommer du lättare åt på även de svåraste ställena. Den passar dessutom både höger- och vänsterhänta. Handtaget är ergonomiskt med mjuka plastdetaljer och ligger fint i handen. Den går att låsa med en snabb enhandsfattning. Det självslipande skäret är vågslipat och klibbskyddat och ger ett jämnt resultat. Höjdguiden gör att klipphöjden alltid blir samma. Detta är en mycket hållbar investering då garantin hela 25 år.

 • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Bästa med långt skaft Test.se - Bästa med långt skaft
Fiskars
Fiskars GS46
Bästa med långt skaft
Bästa med långt skaft
Fiskars
Fiskars GS46
Grässax med långt skaft som ger en mer bekväm arbetsställning.
Testvinnare hos Bästihemmet.se 2023.
Kraftkälla: Manuell.
Vikt: 0,74 kilo.
Skaftlängd: 101,2 cm.
Långt skaft och ergonomiskt handtag.
Vridbar i 360 grader.
Med utväxling.

Fiskars grundades 1649 i Finland och är ett av de äldsta företagen i västvärlden. De gör ett brett utbud av smarta lösningar för vardagen med produkter till kök, hushåll och trädgård.

Fiskars GS46 är en manuell grässax med långt skaft och med den är det lätt för dig att klippa fint i trädgården. När Bästihemmet.se testade åtta olika grässaxar från kända varumärken utsågs denna till bäst i test med betyget 4,9 av 5.

Tack vare det långa skaftet får du en bra arbetsställning när du använder Fiskars grässax och du är snäll mot kropp och rygg. Handtaget är ergonomiskt med en greppvänlig design som också bidrar till en högre komfort. Saxen har servoutväxling som gör att skären inte fastnar i varandra, vilket underlättar klippningen. Du kan vrida saxen i 360 grader vilket gör det både enklare och mer bekvämt att arbeta. Bladet är dessutom självslipande och detta både underlättar arbetet och förlänger livslängden.

 • Butiker & priser
 • Priser för Fiskars Servo-System GS46 Grässax långt skaft
  • Fri frakt över 625kr
   Sedan 2007
  • Nu i Sverige!
   Snabba leveranser

Populärt val Test.se - Populärt val
Bosch DIY
Bosch DIY ISIO III Multisax
Bosch DIY Bosch DIY ISIO III Multisax - Test
Populärt val
Bosch DIY
Bosch DIY ISIO III Multisax
Perfekt batteridriven grässax att klippa både gräs och buskar med.
Populärt val hos Prisjakt.
Populärt val hos Pricerunner.
Populärt varumärke.
Kraftkälla: Batteri.
Vikt: 0,55 kilo.
Svärdlängd busksaxblad: 12 cm.
Svärdbredd gräsklipparblad: 8 cm.
Knivavstånd: 8 mm.
Batteritid: 50 minuter.
Teleskophandtag.

Bosch är ett populärt varumärke när det kommer till el- och trädgårdsverktyg och grundades i Tyskland redan 1886. Deras sladdlösa och batteridrivna grässax Isio III är ett populärt val hos både Prisjakt och Pricerunner och är därför den grässax vi utsett till bäst i test. Den är kompakt och har en lätt design.

Bosch Isio III är ett perfekt val av multifunktionsverktyg för buskar och gräskanter och det går snabbt att växla mellan kantsax och busksax utan verktyg. Svärlängden är på 12 centimeter, svärdbredden är på åtta centimeter och knivavståndet ligger på åtta millimeter. Grässaxen är smidig att hålla i handen och väger endast 0,55 kilo. Handtaget är ergonomiskt och ökar också komforten när du arbetar i trädgården.

Saxen har ett antinypsystem som ger en extra klippkraft. Tack vare lithiumbatteriet kan du klippa upp till 50 minuter på en ladding. Grässaxen går även snabbt att ladda upp igen och är fulladdad på cirka 3,5 timme.

 • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Ytterligare läsning

Bäst i test grässax - se testvinnande grässaxar.

Köpguide grässax

Är du noga med gräsmattan? Då kan en grässax vara ett bra trädgårdsverktyg att investera i för att få riktigt snygga kantklippta kanter. Det kan du få med en grässax, som är ett bra alternativ till grästrimmern, som oftast bara behövs vid en större trädgård.

Vad är en grässax?

Det kan ibland vara svårt att komma åt överallt när du har klippt gräsmattan med en gräsklippare. Kanter, trånga passager och rabatterna kan behöva justeras i efterhand, oavsett hur bra gräsklippare du än har. En grässax är ett trädgårdsverktyg med vassa skär som du kan kantklippa med för dig som vill uppnå ett perfekt resultat. Handtaget är ergonomiskt och gör det enkelt för dig att klippa.

Olika sorters gräsaxar

Det finns både batteridrivna och manuella grässaxar att köpa, beroende på vad du har behov av. Fundera på vad som passar dig och din trädgård bäst.

Batteridriven grässax

En batteridriven grässax är ett perfekt val av grässax som är lätt att använda om du har mer att klippa. Arbetet blir enklare och det går också fortare att klippa än med en manuell modell. Handtaget är ofta ergonomiskt med mjuka plastdelar och är svängbart. Batteritiden på en bättre grässax brukar ligga på runt 40-50 minuter vilket gör att du också hinner beta av en större yta. Laddningstiden är snabbt – oftast på på bara några timmar.

Manuell grässax

Har du en mindre trädgård eller inte har behov att använda grässaxen en längre tid kan en manuell vara ett bra alternativ. Den är mer prisvärd än en batteridriven och väger mindre. Du behöver dessutom inte ta hänsyn till batteritid eller laddning.

Fördelen med en grässax

Det är lätt att samla på sig en massa trädgårdsverktyg som du sedan inte har någon användning av. Men en grässax är ett hjälpmedel som du kommer att dra mycket nytta av. Eftersom det är svårt att komma åt med en gräsklippare, oavsett om det är en vanlig gräsklippare eller en robotgräsklippare, så kommer du att behöva finjustera för att få gräsmattan perfekt. Vissa eldrivna grässaxar går också enkelt att göra om till busksax och går då bra att använda när du ska forma buskar och häckar. En busksax är mindre än en häcksax och klarar inte av lika kraftiga grenar.

Bäst i test grässax - se testvinnande grässaxar.
Välj mellan en manuell och en batteridriven grässax.

Därför ska du köpa en grässax

Det finns många anledningar till varför du ska satsa på en grässax till din trädgård.

 • Det är enkelt att kantklippa gräsmattan.
 • Det är ett bra trädgårdsverktyg för dig med mindre eller medelstor trädgård.
 • De batteridrivna grässaxarna gör att du orkar arbeta längre.
 • Många modeller går att göra om till busksax.

Grässaxens egenskaper

Grässaxen har flera egenskaper som du kan titta på och jämföra för att hitta den sax som passar dig och din gräsmatta bäst.

Material

Ju mer metall som grässaxen är gjord av desto mer hållbar blir den. Är en stor del gjord av plast är risken stor att saxen bryts av och går sönder. Däremot ger ett plasthandtag en mer ergonomisk passform som gör att det blir enklare att klippa gräsmattans kanter.

Vikt

Ju högre vikt en grässax har desto mer sliter du på händer och armar eftersom det då krävs mer energi att klippa. En låg vikt gör att du kan hålla på och arbeta en längre stund. Däremot kan en högre vikt ge en hint om att grässaxen är mer robust och mer hållbar.

Knivblad

Det är en fördel om grässaxen har en bra skärpa som gör att det blir lättare att klippa gräset. Det går både snabbare och är mer snällt mot kroppen. Välj gärna en grässax där bladet självslipas så behåller den både skärpa och funktion längre.

Långt eller kort handtag

När du ska köpa en manuell grässax kan du välja mellan en modell med långt handtag eller en med ett kort handtag. Väljer du en grässax med långt handtag får du en mer bekväm arbetsställning eftersom du kan stå upp och jobba. Däremot ger en grässax en mer precis klippning som är svår med en modell med kort handtag. Det är också bra om saxen går att vrida i 360 grader så att du enklare kommer åt på svåra ställen.

Grässax eller grästrimmer?

När ska man då använda sig av grässax och när passar en grästrimmer bäst? Allt beror såklart på tycke och smak. Men har du en större trädgård kan det vara bra att satsa på en grästrimmer istället vilket är en maskin med tråd och plastknivar. Det finns grästrimrar för alla sorters trädgårdar, oavsett storlek och hur stort behovet av trimning är. Att trimma ger också en mer ergonomisk arbetsställning då handtaget är långt och du står upp. En grässax är utmärkt för den med en mindre till medelstor trädgård eller för dig som trivs bättre med den modellen. Saxen har istället metallskär och är mindre än trimmern. Handtaget är kort och du använder den i en sittande ställning, även om det också finns saxar med tillhörande längre teleskophandtag. Fördelen med en grässax är till exempel att den inte stänker upp gräs som kan hamna på stenplattor eller stenmur. Du kommer dessutom åt även de innersta grässtråna.

Köpa grässax – att tänka på!

När du köper en grässax finns det flera saker du kan tänka på inför ditt köp. Här får du en bra checklista att ta med dig!

 • Är du ute efter en manuell eller batteridriven modell?
 • Hur är svärdbredden?
 • Hur mycket väger den?
 • Om den har batteri – hur lång är batteritiden?
 • Är handtaget ergonomiskt och går det att vrida i 360 grader?
 • Är det ett långt eller kort handtag?
 • Finns de funktioner du önskar?
 • Är bladet självslipande?
 • Hur lång är garantitiden?

Skötselråd av grässax

För att grässaxen ska hålla längre behöver du också ta hand om den på rätt sätt. Torka därför av den efter varje användning så att smutsen inte fastnar och bladet riskerar att rosta. Det är även bra att förvara saxen inomhus för att minska risken för rost och andra yttre påfrestningar som vind och väder kan orsaka.

Tänk på säkerheten!

Det är kanske inte något du tänker på, men grässaxen är ett verktyg och använder du den fel kan det uppstå skador på både dig och gräsmattan. Hantera den därför varsamt, använd handskar, håll den borta från små barn och se till att den har någon form av låsfunktion. När du inte använder grässaxen är det bra att förvara den på så att varken du eller någon annan kommer åt det vassa bladet. Är den batteridriven ska den stängas av på rätt sätt och det är viktigt att du vid rengöringen är försiktig så att du inte skadar dig.

Andra vanliga trädgårdsredskap

Det finns fler bra trädgårdsredskap och trädgårdstillbehör som du kan ha användning av när du har en tomt med gräsmatta. Här kommer några flera bra förslag på saker du kan köpa för att få en snygg och välskött trädgård.

Gräsklippare

Gräsklippare finns i alla dess former – allt från en traditionell bensindriven gräsklippare till handdriven gräsklippare, robotgräsklippare, batteridriven gräsklippare och åkgräsklippare. Under sommarhalvåret är det bra att klippa gräset en till två gånger i veckan för att få en frisk och grön gräsmatta.

Vertikalskärare och mossrivare

Vill du få gräsmattan fri från mossa? Med en mossrivare river du bort befintlig mossa och med en vertikalskärare luftar du gräsmattan vilket gör att mossan trivs sämre i gräsmattan.

Sekatör

En sekatör är en behändig sax som du kan använda när du ska klippa blommor och mindre grenar. Detta är en av de vanligaste och också billigaste trädgårdsredskap för dig som vill göra det snyggt i trädgården.

Kompostkvarn

En kompostkvarn är en perfekt maskin för dig som har mycket avfall att ta rätt på som grenar, löv, kottar och andra växer. Med en kompostkvarn hemma behöver du inte åka till återvinningsstationen utan du kan strimla ner det och strö ut över rabatterna.

Så ofta ska du klippa gräset

För att du ska hålla din gräsmatta grön och fin behöver du klippa den regelbundet – ungefär när den har vuxit fyra till fem centimeter efter att du senast klippt den. En vanligt höjd på gräsmattan ligga på mellan fyra till fem centimeter och höjden går att ställa in på gräsklipparen. När det är torrare väder ska du gärna ställa in höjden på cirka 1,5 centimeter högre än vanligt. Under våren ska du klippa gräsmattan en till två gånger i veckan. På sommaren när det är varmare ute växer gräsmattan långsammare och då räcker det med att klippa en gång i veckan. Glöm dessutom inte att vattna gräsmattan, gärna med 25-30 millimeter vatten var sjätte till tionde dag under sommarmånaderna. Från november till slutet på februari behöver du inte klippa gräsmatta alls.

Bäst i test grässax - komplettera din gräsklippning med klippning av kanterna.
Med en grässax och en gräsklippare kommer du långt i din jakt att få en fin gräsmatta.

Populära varumärken:

Länktips:


Några experttexter vi har läst

Bygghemma.se (2024)

Bygghemma.se har jämfört tre populära manuella grässaxar. De har tagit hänsyn till pris, garantitid, anpassning, användarvänlighet och extrafunktioner som låsfunktion och servomekanism. Grässax Gardena Comfort Vridbar 08734-30 utsågs till testvinnare, på andra plats kom Grässax WOLF-Garten RI-LL och på tredje plats kom Grässax Fiskars Servo-System GS42.

Bygghemma.se (2024)

Bygghemma.se har jämfört tre populära batteridrivna grässaxar, som gör det möjligt för dig att klippa detaljer i trädgården med minsta ansträngning. I deras jämförelse har de tittat på pris, garanti, användarvänlighet, drifttid och kapacitet som klippbredd och batteriets spänning. Testvinnare blev Grässax WOLF-Garten Finesse 30 R som beskrivs som testets lättaste vinnare. På andra plats kom Ego Power+ Kit med batteri, som hade högts klippkapacitet. Tredje plats gick till Gardena ComfortCut Set, som var den modell med längst drifttid.

Bäst i hemmet (2023)

Bäst i hemmet har utsett sina tre favoriter bland populära grässaxar. De har tagit hänsyn till att grässaxen ska vara enkel att använda och då är det viktigt att ha saxens hantering, handtag och storlek i åtanke. På första plats kom Fiskars GS46 Servoutväxling Långt Skaft, som rekommenderas för dig som vill ha en ergonomisk modell. På andra plats kom WOLF-Garten LI-ION Power 100 och på tredje plats kom Fiskars GS42. 

Tillbaka till början – våra toppval


Redaktionen
Test.se

Vanliga frågor

 • En grässax är ett trädgårdsverktyg som du kan kantklippa gräsmattan med. Det finns både batteridrivna och manuella grässaxar att köpa, beroende på vad du har behov av. Det är ett bra komplement till en grästrimmer.
 • En grässax är ett bra val för dig med en mindre till medelstor trädgård och något du använder istället för en trimmer. Med grässaxen klipper du till snygga kanter där gräsklipparen inte kommer åt. Vissa eldrivna grässaxar går också att använda som busksax.
 • Vi har valt att utse WOLF-Garten Finesse 30 R till den grässax som är bäst i test. Det är en batteridriven modell med en klippbredd på åtta centimeter. Perfekt att klippa gräskanter eller trimma mindre buskar med.
Innehållsförteckning

Innehåll
Bäst i test:
WOLF-Garten WOLF-Garten Finesse 30 R
Newsletter image Test.se logo
Håll dig uppdaterad med Test.se:s nyhetsbrev
Vi meddelar när en ny testvinnare tar över tronen
Exklusiva erbjudanden på vinnare bara på Test.se
Din epostadress
Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev godkänner du test.se sekretesspolicy.
Gå med kostnadsfritt
Tack för din prenumeration!
Du har nu valt att prenumerera på vårt nyhetsbrev.
Stäng