HANDLA SMART
HANDLA TESTVINNARE
Vi sammanställer experttester för att hitta den bästa produkten just för Dig!
grästrimmers - Bäst i test

Test av grästrimmers

34 ST PRODUKTER TESTADE

trädgård uppdaterad 10:e Maj, 2019, Baserad på 16 experttester.

Har du mycket buskar, träd och rabatter i din trädgård? För hålla gräset runt om riktigt snyggt kan en grästrimmer vara till stor hjälp! Slipp störa dig på det som gräsklipparen inte når genom att snabbt ta ett varv med trimmern efter varje klippning.

Jag kan allt om grästrimmers – klicka här för att komma direkt till testvinnaren!

En grästrimmer kommer enkelt åt där gräsklipparen går bet. Har du en anlagd trädgård kan trimningen vara skillnad mellan en vacker, omhändertagen trädgård och en som ser misskött ut. Behöver du klippa ner en äng eller annan rätt så vildvuxen yta är en grästrimmer ett bättre alternativ än en gräsklippare. Om årets första tur till sommarstugan inte blir av förrän en bit in i sommaren kan det därför vara en bra idé att köra över hela gräsmattan med trimmern istället för att brottas med och svära åt din stackars, kämpande gräsklippare.

Sladd, batteri eller bensin?

Vad för slags trimmer du ska ha beror förstås på ditt behov och dina preferenser! De billigaste maskinerna är i regel sladdrivna, och har du en liten trädgård där det bara är små ytor du behöver klippa ner med en trimmer räcker en sån alldeles utmärkt. De är mer än tillräckligt starka för att klara av kantröjning och underhåll!

Batteridrivna grästrimmers kan täcka en större yta än de sladdrivna, eftersom de inte begränsas av en sladd. De begränsas å andra sidan av batteritid istället, men om det bara rör sig om kantröjning och finputs hinner du utan problem med det på en laddning! För större arbeten kan det vara värt att ha ett extra batteri tillgängligt. Köper du dina trädgårdsmaskiner från samma tillverkare går samma batteri i regel att använda till alla maskiner!

Bensindrivna grästrimmers är i regel något tyngre, men motorn är starkare och linan grövre än på andra trimmers. Det finns så gott som inga omständigheter den inte klarar av, och de starkaste bensintrimrarna kallas ofta för röjsågar istället. Det är förstås inte det mest miljövänliga alternativet, och att gå runt i bensinångorna är inte särskilt roligt i längden.

Röjsåg – det kraftfullare alternativet

Röjsågar är kraftfullare, tyngre maskiner som hängs på kroppen med en sele. De används för att röja bort riktigt svår sly, buskar och i vissa fall mindre träd. Det går att använda en röjsåg som en grästrimmer också, men en grästrimmer kan inte användas som en röjsåg. Är du bara i behov av en maskin som klarar av att röja gräs finns det ingen anledning till att lägga minst en tusenlapp till på en röjsåg! Röjsågar kallas förvirrande nog ibland för grästrimmers, men om maskinen är utrustad med sele och är dyrare än andra grästrimmers kan du dra slutsatsen att det nog i själva verket handlar om en röjsåg. Bensindrivna trimmers kan ofta röra sig i gränslandet mellan grästrimmer och röjsåg.

Klipp med kniv eller tråd

Grästrimmers arbetar vanligtvis med en tråd som snurrar i hög hastighet och slår av gräset, men det finns också varianter som är utrustade med kniv istället. Båda varianterna har förstås sina fördelar! Den största fördelen med tråd är att det finns fler maskiner med den tekniken, vilket innebär att det kan vara lättare att hitta den bästa grästrimmern för just dig. En annan fördel är att det går att arbeta mer exakt med tråd än med knivar, så det är lättare att komma riktigt nära inpå sådant som du inte vill klippa ner. En trimmer med kniv är istället mer effektiv mot grövre växtlighet och klarar av tuffare ogräs än en med tråd.

Tråden och knivarna behöver bytas eller underhållas emellanåt, och det ska kunna göras utan bekymmer! Se till att alltid ha startspärren aktiverad när du hanterar linan/kniven.

Tjockare tråd klarar svårare gräs

Trådens tjocklek spelar roll för hur svårt arbete trimmern klarar av. En grov tråd jobbar sig igenom både vått och torrt gräs utan problem och lämnar efter sig ett snyggt och putsat intryck. Risken finns dock att den också lämnar efter sig fula märken om du råkar slå i något. En tunnare tråd lämnar inga märken, men kan inte jobba sig igenom allt på samma sätt som en grövre.

Tänk på det här när du väljer grästrimmer!

Trädgårdsarbete kan vara tungt, inte minst om tunga maskiner är inblandade. Därför är det viktigt att maskinerna i fråga är lätta att arbeta med! En tung maskin som är jobbig eller svår att hantera kommer slita onödigt mycket på kroppen. Ha följande punkter i åtanke när du väljer din trimmer:

  • Det ska vara enkelt att styra och vinkla maskinen utan större påfrestning på kroppen.
  • Vikten måste vara välbalanserad och vibrationerna får inte vara för kraftiga.
  • Handtaget ska kunna hanteras utan problem, även när du använder handskar. Stödhandtaget likaså!
  • Skaftet bör kunna justeras så att personer i olika längd utan problem kan använda samma maskin.
  • Är du vänsterhänt? Då ska du verkligen försäkra dig om att modellen du kikat på kan användas av vänsterhänta, det är nämligen ingen självklarhet!

Be att få prova grästrimmern i butiken innan du köper den, så att du känner att den är välbalanserad och bekväm att använda.

Trimma säkert!

Använd alltid hörsel- och ögonskydd! Maskinerna låter mycket, och det är lätt hänt att småsten eller annat slungas iväg som små projektiler. Håll koll på din omgivning, och se till att din omgivning har koll på dig. Se också till att ha oömma kläder och skor på dig, det stänker nämligen en hel del gräs när man jobbar med en grästrimmer.

Vem behöver en grästrimmer?

Mången säljare skulle säga att alla med gräsmatta behöver en grästrimmer, men nu är ju vi inga säljare. Har du en gräsmatta så kan det finnas ett behov av en grästrimmer, men det vet ju bara du. Stör du dig på de områden som gräsklipparen inte kommer åt? Ja, då behöver du nog en grästrimmer. Så enkelt är det.

Läs hela texten - gratis!

Bäst i test: Husqvarna 115iL

Testresultat
Bäst-i-Test.se 2018,    Gör Det Själv, nr 10/-18 2018,    Aftonbladet Plus 2017
Recensioner
Omdömen Via prisjakt

Stark Kan användas som röjsåg Välbalanserad
Vinklad för högerhänta Kan inte trimma vertikalt
Produktbeskrivning
Specifikationer

Vi på Test.se har valt att rekommendera Husqvarna 115iL! Det är en stark och effektiv trimmer som är både enkel och bekväm att jobba med, även under längre stunder. Den startar mjukt och jobbar tyst, vilket förstås bidrar till att den är så behaglig att använda!

Husqvarna 115iL kan köras i två hastigheter: en lägre för finliret och en högre för röjning av sötörre ytor. Det har en hög vikt, men det kompenseras med god balans. Både skaftet och greppet kan justeras för optimal balans och användarvänlighet. Värt att nämna är att bygelgreppet är vinklat på ett sätt som gör maskinen enklast att jobba med på höger sida. 

Visa hela texten
Kraftkälla:
Batteri
Rotationshastighet:
5 500 RPM
Klippbredd:
33 cm
Vikt:
3,5 kg
Tråd eller kniv?:
Tråd: Ø2 mm
Ljudnivå:
83 dB
Drifttid/Laddningstid:
30 min/75 min
Funktioner:
Trådmatad, Justerbart handtag, Justerbar längd

Köp den till dessa priser idag:

Bästa budgetalternativ: Gardena EasyCut Li-18/23R

Testresultat
Bäst-i-test.se 2017,    Gör Det Själv 2016,    Råd & Rön 2014
Prisvärd Lätt att montera Kraftfull
Något plastig Knivarna slits rätt fort
Produktbeskrivning
Specifikationer

För ett riktigt bra och lite billigare alternativ kan vi på Test.se rekommendera Gardena EasyCut Li-18/23R. Trimmern jobbar med plastknivar istället för den traditionella linan, och knivarna klarar av det mesta som kommer i deras väg! De slits dock relativt fort, men är enkla att byta ut.

Trimmern är enkel att komma igång med; monteringen kräver inga verktyg över huvud taget. Den känns något plastig och bulkig, men för en så pass kraftfull maskin till ett lägre pris får man räkna med kompromisser.

Visa hela texten
Kraftkälla:
Batteri
Klippbredd:
23 cm
Vikt:
2,4 kg
Tråd eller kniv?:
Kniv
Ljudnivå:
77,1 dB
Drifttid/Laddningstid:
25 min/3 timmar
Funktioner:
Extra handtag, Justerbart handtag, Justerbar längd

Köp den till dessa priser idag:

Vi rekommenderar också:

Stihl FSA 56

Testresultat
Gör Det Själv, nr 10/-18 2018,    Gör Det Själv 2017
Kraftkälla:
Batteri
Klippbredd:
28 cm
Vikt:
2,5 kg
Tråd eller kniv?:
Tråd
Ljudnivå:
86 dB
Funktioner:
Trådmatad, Justerbart handtag
Visa alla specifikationerna

Bosch AdvancedGrassCut 36Li

Testresultat
Gör Det Själv, nr 10/-18 2018,    Råd & Rön 2018
Omdömen Via prisjakt

Kraftkälla:
Batteri, 36 V
Rotationshastighet:
8 300 RPM
Klippbredd:
30 cm
Vikt:
4 kg
Tråd eller kniv?:
Tråd
Ljudnivå:
93 dB
Drifttid/Laddningstid:
14 min/70 min
Funktioner:
Extrahandtag, Justerbart handtag, Trådmatad, Vridbart trimhuvud
Visa alla specifikationerna

Black & Decker GLC3630L20

Testresultat
Gör Det Själv 2016,    Aftonbladet 2015
Recensioner
Omdömen Via prisjakt

Hög kapacitet Enkelt att byta mellan trimmning och kantklippning Välbalanserad
Batteriet töms lite väl snabbt när hastigheten höjs
Kraftkälla:
Batteri
Rotationshastighet:
15 000 RPM
Klippbredd:
30 cm
Vikt:
3,5 kg
Tråd eller kniv?:
Tråd: Ø1,8 mm
Ljudnivå:
80 dB
Drifttid/Laddningstid:
?/90 min
Funktioner:
Trådmatad, Justerbar längd, Vridbart trimhuvud
Visa alla specifikationerna

Grästrimmers - JÄMFÖRELSETABELL

RELATERADE TESTER

Robotgräsklippare

UPPDATERAD 6:e Juli, 2020

Bensindrivna gräsklippare

UPPDATERAD 18:e Maj, 2020

Eldrivna gräsklippare

UPPDATERAD 18:e Maj, 2020

Handdrivna gräsklippare

UPPDATERAD 18:e Maj, 2020

Experttester vi läst (16st)

Nedan listas vilka tester vi läst och använt som underlag för att utse vår testvinnare tillsammans med en sammanfattning.

Gör det själv Nr 7

Publicerad

Gör det själv har testat flera populära grästrimmrar i olika prisklasser. Bäst i test är Gardena CC 500/27, en välbalanserad trimmer som trots sin höga vikt är riktigt behaglig att arbeta med. Det främsta handtaget och klipphuvudet kan justeras så att du kan anpassa till olika användningsområden. Motorn är stark och den utför arbetet lätt och snabbt. På andraplats är AL-KO GTE 550 Premium som får utmärkelsen Bra Köp från GDS. Den är lätt att styra trots tyngden och har en riktigt kraftfull motor. På tredjeplats ligger Bosch ART 24 som har en ganska liten motor, vilket är avgörande för så låg vikt som möjligt. Den är lätt att använda och har en låg bullernivå. Den klarar sig även bra i styrketestet trots den lilla motorn. Detta beror på att den har dubbel trådspole.

Vinnare i det här testet

Bäst-i-Test.se

Publicerad

Bäst betyg har Husqvarna 115iL. Trimmern är kraftfull och klarar att klippa stora mängder gräs, både ogräs och tjockare tuvor. Den enda gången den får lite problem är när gräset är fuktigt, då säger motorn ifrån eftersom den behöver jobba hårdare. Vid extremfall av långt, tunt gräs kan det fastna i trimmerhuvudet. Men vanliga normala grästuvor är inga problem. På andraplatsen ligger Ryobi RLT183225 som utsetts till bästa budgetval. Med denna trimmer kan du klippa länge tack vare batteritiden. Den är ergonomisk och ger bra grepp vid handtaget. Modellen har spole istället för knivar. Det är lätt att byta rulle och den gör ett mer än godkänt jobb gällande klippning på olika terränger. Ljudvolymen och avsaknad av bygel är det enda som nämns som negativt. Helt enkelt en mycket bra grästrimmer till ett bra pris. Tredjeplatsen har AL-KO GT 2025. Denna modell passar dig med normalstor trädgård som behöver en kraftfull trimmer. Den använder sig av en tråd som klarar det mesta men tätt tjockt gräs som hunnit växa ett tag kan bli en utmaning. Den saktar ner men stannar inte. Den är enkel att montera ihop men det krävs dock verktyg för att göra detta, något som flera andra konkurrenters grästrimmers inte behöver.

Vinnare i det här testet

Gör Det Själv, nr 10/-18

Publicerad

Magasinet Gör Det Själv har testat sju batteridrivna grästrimmers. Bäst i test blev Husqvarna 115IL, som enligt testarna är i en klass för sig. Den startar mjukt, jobbar tyst och var ett nöje att använda. Den är något tung, men det vägs upp av att den är välbalanserad. Maskinen är kraftfull och klarar av att klippa även lite grövre växtlighet.

Två trimmers delar på andraplatsen. Den första är Stihl FSA 56 som är riktigt behaglig att jobba med. Det går att ställa in både skaftet och handtaget så att det passar just för dig. Klippsystemet är riktigt effektivt, men skyddsskärmen är något för liten.

Nästa andraplatstagare är Bosch AdvancedGrassCut 36. Trimmern har riktigt hög kvalitet och är både stark och effektiv. Täta och envisa brännässlor var ingen match! Tyvärr är trimmern något tung och obalanserad, vilket drar ner betyget.

Vinnare i det här testet

Råd & Rön

Publicerad

Råd & Rön har testat 13 batteridrivna grästrimmers, och testet visar att inte minst batterierna skiljer sig mycket åt mellan de olika modellerna.

Bäst betyg har Bosch AdvancedGrassCut 36Li fått. Den får genomgående höga betyg, med undantag för balans och ljudnivå. Batteriet ligger över medel men är inte testets bästa.

Som nummer två i testet, med ett poäng mindre än Bosch maskin, ligger Honda HHTE38BE. Den är så gott som lika bra som Bosch trimmer, men klipper inte riktigt lika bra längs med gångar. Batteriet är ungefär lika bra, men laddas upp fortare.

Den tredje grästrimmern i Råd & Röns lista är Black & Decker STC5433PC. Den är något svårare än maskinerna ovan att montera och batteriet behöver 2 h 30 min på sig att laddas upp efter användning, men allt som allt är det en mycket duglig grästrimmer.

Vinnare i det här testet

Bäst-i-test.se

Publicerad

Testsajten Bäst-i-test.se har testat 4 olika grästrimmers, och Ryobi RLT183225 står som testvinnare! Ryobis trimmer har fullgod batteritid och det blir inte tungt eller smärtsamt att arbeta med den. Den klarar av att hålla hög fart genom hela batteritiden och hela maskinen känns gedigen. Både handtaget och trimmerhuvudet är enkla att justera, men batteriet är ibland lite svårt att få loss. Grästrimmern är kraftfull och klarar medelsvåra arbeten. Minus för en något för brötig ljudprofil!

Den andra maskinen som presenteras hos Bäst-i-test, Gardena Li-18/23R, har fått lika högt betyg som testvinnaren. Det är en stark maskin som är lätt att förstå sig på och använda. Den levereras med kniv (plus extraknivar) istället för rulle, vilket gör att den klarar av även en del lite tyngre sly och ogräs. Designen känns tyvärr lite plastig och trimmern ger ett billigt intryck.

Den tredje grästrimmern i testet är AL-KO GTLi 18V Comfort. Trots att trimmern är utrustad med rulle klarar den av riktigt tuff terräng! Den har dessutom automatisk trådmatning. Det är en robust maskin som är enkel att använda, men den kan upplevas som något tung. Kort batteritid bidrar också till att betyget inte blir högre.

Vinnare i det här testet

Aftonbladet Plus

Publicerad

Aftonbladet har hakat på trenden av batteridrivna verktyg och har testat sex stycken grästrimmers. Först i Aftonbladets test hamnade STIGA SGT 48 AE, en trimmer som klarar ”det mesta och lite till” enligt testpanelen. Den är riktigt kraftfull och tar sig utan problem an både grovt ogräs och rotskott från häckarna. Den har stödhjul i kåpan och är enkel att vinkla för att komma åt överallt. På en delad andraplats ligger Cocraft LXC GT18 och Husqvarna 115/L. Cocraft är en billigare grästrimmer som passar utmärkt för den lite mindre trädgården utan alltför grovt ogräs. För att vara så billig har den dessutom bra drifttid, 25 minuter, och den blir fulladdad igen på under en timme. Husqvarnas grästrimmer är nästan lika kraftfull som en röjsåg och har en riktigt bra balans, vilket gör den skön att hantera. Husqvarnas trimmer är dock bra mycket dyrare än Cocrafts, därför har vi på Test.se valt att placera Cocraft som nummer två och Husqvarna som nummer tre.

Vinnare i det här testet

Gör Det Själv

Publicerad

Tidningen Gör Det Själv har i nummer 10/2017 testat 7 olika batteridrivna grästrimmers. De testade hur bra de olika trimmrarna fungerar i både torrt och fuktigt gräs, längs med kanter och väggar och hur ergonomiska och lätthanterliga de var. De tog också hänsyn till hur lång driftstid de har och hur lång laddtid de har. Absolut bäst i testet visade sig AL-KO GT 36 LI vara. AL-Kos trimmer är lätt att ställa in rätt och därmed även riktigt lätthanterlig. Den är bekväm att hålla i och maskinen klipper jämnt och fint i nästan en timme innan batteriet ger med sig. På andra plats i Gör Det Själv test hamnade STIHLs grästrimmer FSA 56. Trimmern är inte så imponerande i sin utformning, men den levererar riktigt bra på nästan alla punkter. Den är otroligt välbalanserad och det främre greppet kan enkelt ställas in och anpassas till olika arbetsställningar. Huvudet är litet och kommer in i nästan alla skrymslen och vrår. Trimmern är dessutom väldigt tyst, men testpanelen tyckte att den med sin endast 30 minuter långa drifttid tappade en del poäng. På tredje plats i testet hamnade BOSCH ART 23-18 LI, som också fick märkningen ”Bra köp”. Den beskrivs som en maskin som är väl värd pengarna och ett utmärkt val till den lilla trädgården utan för mycket snår. Trimmern klipper riktigt bra, även om den får kämpa en del med högt och segt gräs. Den har ett teleskopskaft som är enkelt att använda och ett vridbart huvud. Drifttiden lämnade dock en del att önska – efter bara 18 minuter måste trimmern laddas om.

Vinnare i det här testet

Gör Det Själv

Publicerad

Gör Det Själv har testat åtta batteridrivna grästrimmers och det visar sig att de har blivit lika starka som de sladdförsedda modellerna. Black & Decker är tillverkaren som klarar testet bäst. Här har man valt bra plastmaterial och gett trimmern ett läckert utförande med snäpplås för justering av skaftlängden. Den är robust och har rikligt med överskott för att klara vanliga jobb på tomten. Den tuggar sig igenom både gräs och nässlor utan besvär! Batteriet ger en gångtid på 42 min, vilket även räcker till en ganska stor trädgård. Ett litet minus är dock att huvudet som kan vinklas 180 grader, inte kan vridas. Stödhandtaget kan flyttas upp och ner, men inte vinklas. På testets andraplats hamnar Gardena EasyCut Li18/23 R som är en billig och lätt trimmer som byggts upp av kvalitetsmaterial och kommer utan tvekan att hålla länge i trädgården. Istället för nylontråd, har Gardena försett sin trimmare med plastkniv som arbetar både fint och mycket tyst. Batteritiden är mycket tillfredsställande, men svaga knivar och lång laddningstid drar ner betyget. Gardena blir ändå utsedd till “Bra köp”. Makitas grästrimmer DUR181 hamnar på tredjeplats och klarar tufft arbete under långa perioder - hela 61 minuter i testet. Om man planerar att arbeta en längre tid är ergonomin viktig och Gör Det Själv hittade ingenting att anmärka på. Den är välbyggd med bra material och de flesta viktiga justeringsmöjligheterna erbjuds.


Vinnare i det här testet

Aftonbladet

Publicerad

Aftonbladet har i samarbete med WiseGuide testat sex sladdlösa grästrimmers. Dessa batteridrivna maskiner är ofta bra för att slippa buller, trassliga sladdar och avgaser. Fyra av de testade grästrimmers klipper med tråd och två av dem klipper med tråd och två av dem klipper med plastkniv. De med tråd får generellt bättre betyg än de med plastkniv i Aftonbladets test.
Bäst i test är Black & Decker 36 V Grästrimmare 30 cm 2.0 Ah(GLC3630L20). Kapacitetsmässigt är den överlägsen de andra grästrimmers. Oavsett om det rör sig om långt ängsgräs eller finlir längs rabattkanter så levererar den. I övrigt är denna välbalanserade maskin skön att jobba med och tråden enkel att byta. Priset för denna topptrimmer är ca 2500 kr och betyget blir 5/5.
På delad andraplats hamnar Ryobi 36 V Lithium+ Grästrimmer(RLT36C3325) och Bosch ART 23-18 LI. Den förstnämnda är kraftfull och har suverän ergonomi. Passar för tyngre jobb, men sämre för precisionsarbete kring kanter. Priset ligger på ca 2500 kr och betyget blir 4/5. Bosch Grästrimmer är den bästa med plastkniv. Om du har en normal villaträdgård är detta ett bra val. Pluspoäng för bekvämt handtag och tåliga knivar. Prismässigt ligger den i mellanklass med sina 1150 kr.

Vinnare i det här testet

Gör Det Själv

Publicerad

Tidningen Gör Det Själv(GDS) har lagom till sommaren testat åtta olika grästrimmers. Fyra av dessa är bensindrivna och fyra är nätanslutna. De batteridrivna finns inte med i detta test. GDS tog med testobjekten till en vildvuxen gräsmatta som dessutom var våt.

Bästa grästrimmern med liten marginal blev Ryobi RLT 26 CDS. Denna bensindrivna trimmer fick slutbetyget 8,4/10 och imponerade på testpanelen med sin effektivitet och hållbarhet. Knapparna är rejäla och skyddskåpan är kraftig. Klippbredden är bred och varvtalet högt vilket ger en mycket effektiv klippning. Priset ligger på ca 1500 kr.

På andraplats endast 0,1 poäng efter testvinnaren återfinns Gardena Powercut 500. Denna nätanslutna maskin är lättskött och klipper tyst och effektivt. Dess huvud går att vinkla i tre olika lägen, vilket är praktiskt när man skall trimma under buskar och bänkar. I övrigt har Gardenas trimmer låg vikt och en bra balans. Den kostar ca 1200 kr.

Vinnare i det här testet

Aftonbladet

Publicerad

Aftonbladet har tagit hjälp av WiseGuide i detta test om batteridrivna grästrimmers. Något som är anmärkningsvärt är att några av de billigaste produkterna klarar sig bäst. Av de testade modellerna använder sig tre av plasttråd och tre av plastblad. Skillnaden är att trådarna är mer förlåtande om du råkar vinkla maskinen fel mot underlaget. Plastbladen är inte lika förlåtande utan gräver sig mer ned i underlaget och kan lämna hål i gräsmattan efter sig.

Vinnaren i Aftonbladets test är Rusta Grästrimmer 18V Li-ion. Denna trimmer använder sig av plastblad och du kan vinkla maskinhuvudet 90 eller 180 grader genom att vrida skaftet. Rustas trimmer fungerar bra på alla underlag och den är enkel att ladda. Priset är också riktigt överkomligt, 700 kr.

En annan billig grästrimmer som klarar sig bra i testet är Cotech LXC GT 18. Cotechs modell använder sig av två trådar, vilket ökar effektiviteten. Andra plus är kort laddningstid och att det är billigt att köpa ett extra batteri. Nackdelen med Cotechs grästrimmer är att den inte fungerar perfekt på grövre material. Övriga grästrimmer i testet får godkända betyg, men eftersom priset på flera av dessa ligger över en tusenlapp får dom inte någon topplacering.

Vinnare i det här testet

Råd & Rön

Publicerad

Råd & Rön har testat 9 st grästrimmers som drivs av 18 volts litiumbatterier. Både kvalitet och pris varierar ganska mycket. Den billigaste grästrimmern ligger på 400 kr och den dyraste ligger på 1700 kr. Det finns inget direkt samband mellan pris och kvalitet, exempelvis testets dyraste grästrimmer får näst sämst betyg. Laddningstiderna för de testade batterierna är väldigt långa, så det gäller att planera din trimtid väl.

Den grästrimmer som får bäst betyg i Råd & Röns test är Gardena Easy Cut Li-18/23R. Den klarar alla sorters gräs; högt gräs, kraftig vegetation och tuvor utan problem. Till skillnad från flera av konkurrenterna använder den sig av en plastkniv istället för en lina. Detta är en fördel jämfört mot linorna eftersom plastkniven inte lika lätt går sönder och trasslar in sig.

En relativt billig trimmer som hamnar högt upp i betygslistan är Clas Ohlson Cotech LXC GT18. Den får nästan lika bra betyg som testvinnaren och kostar drygt 400 kr mindre. Det bästa med Clas Ohlsons grästrimmer är dess batteri. Det tar kort tid att ladda upp och du kan trimma i över 20 minuter.

Vinnare i det här testet

Gör Det Själv

Publicerad

Tidningen Gör Det Själv(GDS) har i detta test trimmat och klippt med tio olika grästrimmers. Fem av dessa är batteridrivna och fem drivs på ström(nätanslutna). Batteridrivna grästrimmers är oberoende av eluttag och begränsas inte av sladdlängden. Dock håller batteriet inte för långa arbetspass och styrkan är inte lika stor som hos de nätanslutna. Fördelen med de grästrimmers som drivs på ström är att man kan jobba hur länge man vill och att de är kraftfullare.
Bäst bland de nätanslutna grästrimmers är Gardena Easycut 400. Den får totalbetyget 8,1/10 och är enkel att jobba med. Den klarar alla arbeten och går att justera i både längd och vinkel. Alla knappar och lås fungerar klanderfritt och ljudnivån är relativt låg. Gardena är definitivt prisvärd med sitt låga pris på 550 kr.
Bäst bland de batteridrivna grästrimmers är Gardena Accucut 450 Li. Den påminner i många avseenden om den nätanslutna versionen. Samma fina funktioner och okomplicerad att jobba med. Ergonomin är på topp och Gardena Accucut levereras med stödhjul vilket hjälper till att precisionsstyra. Det som skiljer Accucut från Easycut är vikten och priset. Den väger 400 gram mer än sin nätanslutna kusin och du får betala ca 1400 kr.

Vinnare i det här testet

Hus & Hem

Publicerad

Hus & Hem har testat åtta batteridrivna grästrimmers. Bäst i test blev Ryobi, som är mycket smidig och skön att använda, då ett axelband ingår. Det avlastar både armar och axlar vid användning. Både gas- och säkerhetsknappar måste tryckas in om trimmern ska starta och dessa är bra placerade, samt i en bra storlek. Ryobis handtag är ergonomiskt utformat och vändbart, så att även vänsterhänta kan använda trimmern utan problem. Grästrimmern är utrustad med tråd med automatiskt utmatning och dess klippbredd är stor. Batteriet är mycket kraftfull och det är enkelt att placera i laddaren. Trimmern klipper sig igenom det mesta, men den är inte reglerbar i längden och batteriet är tungt. Utmärkelsen ”Bästa budgetval” gick till Biltemas grästrimmer. Den är lätt och smidig vid användning, samt att man kan ställa in längden på handtaget då trimmern har teleskopfunktion. Klippresultatet blir mycket bra och den klarar även grövre vegetation bättre än förväntat. Det är en riktigt lättanvänd grästrimmer med stödhjul, till ett lågt pris. Tredjeplats har gått till Gardena AccuCut. Trimmern är utrustad med bra inställningsmöjligheter, exempelvis ställbart klipphuvud och stång med teleskopfunktion. Man får ett bra resultat i lättare vegetation, men vid grövre områden räcker inte dess kraft till. Nackdelarna är att den är lite för kort för långa personer, dess gasknapp är placerad långt bak och det finns ingen säkerhetsknapp för vänsterhänta.

Vinnare i det här testet

Vi i Villa

Publicerad

Vi i Villa har testat och betygsatt fem batteridrivna trimmers, där Bosch blivit bäst i test. Trimmerns motor är stark och den klarar av tjockt, kraftigt ogräs och även små rotskott. Vid montering påträffades lite problem, då skyddskåpan av plast skulle tryckas på med mer kraft än vad man ville använda. Det gick bra tillslut och kåpan höll. Grästrimmern laddas snabbt första gången, den har en behaglig vikt och har en fin, ergonomisk konstruktion. På andra plats har Gardena hamnat, med sin modell AccuCut 450 Li. Det är en effektiv grästrimmer med plastknivar, som enkelt klipper kraftigt ogräs och små rotskott. Batteriet har ingen separat laddare, utan kopplas direkt till ett eluttag med sladd och eftersom inga delar ska skruvas fast, kan trimmern användas direkt när den laddats. Om man vinklar trimmerhuvudet, finns en axel med dubbla hjul som fälls ned när man ska klippa. Utöver det känns trimmern tung, men den är som sagt mycket effektiv. Ryobi, som tagit tredjeplats, är både effektiv och stark. Dess skyddskåpa ska fästas med tre skruvar, men det går snabbt och är enkelt. Trots att trimmern är lite för tung, är den lätt att använda och arbeta med, men den väsnas dock lite mer än de andra modellerna i testet. Däremot verkar Ryobi vara en av de mest hållbara och rejäla maskinerna.

Vinnare i det här testet

Smartson

Publicerad

Smartson har testat och betygsatt elva olika grästrimmers. Bäst i test blev Ryobi RLT36. Det är den enda grästrimmern i testet, där man får med ett enkelt axelband. Bandet gör att trimmern blir smidig och skön att använda, eftersom det avlastar armar och axlar. Grästrimmerns handtag är ergonomiskt utformat och har en behaglig vaddering. Det är även vändbart, för de som är vänsterhänta. Ryobi är utrustad med tråd och har automatisk utmatning, vilket fungerar utmärkt. Dess klippbredd är stor och ligger mellan 28-33 cm. Måttet ställs in via en knapp på skyddsskärmen. För att få igång trimmern måste man trycka in gas- och säkerhetsknappar samtidigt och dessa är bra placerade, samt i bra storlek – vilket gör att man inte blir trött i handen. Grästrimmern är kraftfull, men batteriet är dock tungt. På andra plats hamnade trimmern från Stiga. På denna modell finns det inställningsmöjligheter för handtaget, klippaggregatet och för dess längd. Det saknas dock en säkerhetsknapp för vänsterhänta, även om man kan vrida handtaget, men grästrimmern är effektiv och den klipper bra. Gardena AccuCut 400 Li tar tredjeplats och det är en nätt trimmer med bra inställningar. Dess handtag är stort och går att vinkla, men även här saknas en säkerhetsknapp för vänsterhänta och trimmerns gasknapp kunde suttit längre bak, för bättre balansering. Gardena ger bra resultat vid lättare vegetation, men vid grövre gräspartier räcker inte kraften riktigt till.

Vinnare i det här testet

VILKEN BÄST I TEST VINNARE ÄR EGENTLIGEN BÄST?

Hos test.se får du svaret - helt gratis!

Vi samlar produkttester från seriösa aktörer i magasin, på TV och på nätet, och presenterar deras topp 3. Därefter analyserar vi de sammanslagna resultaten och kan på så sätt utse de ultimata testvinnarna inom alla produktkategorier! Här hos oss får du med andra ord ta del av produkternas crème de la crème, och kan på så sätt göra smarta val i alla dina inköp.