Vi sammanställer experttester för att hitta den bästa produkten just för Dig!

Test av grästrimmers

trädgård uppdaterad 20:e Juli, 2017, Baserad på 11 experttester.

När du ska köpa en ny grästrimmer är det bra att tänka på att välja modell efter din egen arbetssituation. Tänk exempelvis på vilken typ av vegetation du ska trimma, och hur ofta och hur länge du ska använda grästrimmern. Tänk också på att maskinen inte ska ha för höga vibrationer, då den kan bli svårhanterad och för att skakningar belastar din kropp och du blir fortare trött. En större maskin gör ett bättre jobb, så om den skall användas mycket – tänk på att inte köpa en för liten modell. Är maskinen lätt att sköta och hantera är det ett stort plus. Glöm inte att alla grästrimmers inte är anpassade för att passa vänsterhänta personer! Kontrollera också att trimmerhuvud och stänkskydd är testade och CE-godkända tillsammans.

Test.se rekommenderar

Black & Decker GLC3630L20 - bäst i test bland Grästrimmers 2018
Black & Decker GLC3630L20, bäst i test.

Black & Decker GLC3630L20 - På Test.se väljer vi att rekommendera GLC3630L20 som är en batteridriven grästrimmer med teleskopskaft för att kunna anpassas efter användaren. Trimmern blev guldmedaljör hos Gör Det Själv 2016, främst för att dess kvalitetskänsla, effektivitet och en del smarta funktioner.

Tack vare sitt E-Drive (driftsystemet) har trimmern ett växelsystem med högt vridmoment som gör att du klarar trädgårdens utmaningar. På trimmern finns dessutom en valmöjlighet mellan Turbo och Eco - Turbo ger optimal kraft för trädgårdens utmaningar och Eco ger längsta möjliga drifttid. Det tar ungefär en timme att ladda batteriet och… Läs mer

Grästrimmers - Bäst i test

RELATERADE TESTER

Handdrivna gräsklippare

UPPDATERAD 14:e Augusti, 2017

Robotgräsklippare

UPPDATERAD 13:e Juni, 2017

Eldrivna gräsklippare

UPPDATERAD 15:e Februari, 2017

Bensindrivna gräsklippare

UPPDATERAD 7:e Juni, 2016

Experttester vi läst (11st)

Nedan listas vilka tester vi läst och använt som underlag för att utse vår testvinnare tillsammans med en sammanfattning.

Aftonbladet Plus

Publicerad

Aftonbladet har hakat på trenden av batteridrivna verktyg och har testat sex stycken grästrimmers. Först i Aftonbladets test hamnade STIGA SGT 48 AE, en trimmer som klarar ”det mesta och lite till” enligt testpanelen. Den är riktigt kraftfull och tar sig utan problem an både grovt ogräs och rotskott från häckarna. Den har stödhjul i kåpan och är enkel att vinkla för att komma åt överallt. På en delad andraplats ligger Cocraft LXC GT18 och Husqvarna 115/L. Cocraft är en billigare grästrimmer som passar utmärkt för den lite mindre trädgården utan alltför grovt ogräs. För att vara så billig har den dessutom bra drifttid, 25 minuter, och den blir fulladdad igen på under en timme. Husqvarnas grästrimmer är nästan lika kraftfull som en röjsåg och har en riktigt bra balans, vilket gör den skön att hantera. Husqvarnas trimmer är dock bra mycket dyrare än Cocrafts, därför har vi på Test.se valt att placera Cocraft som nummer två och Husqvarna som nummer tre.

Vinnare i det här testet

Gör Det Själv

Publicerad

Tidningen Gör Det Själv har i nummer 10/2017 testat 7 olika batteridrivna grästrimmers. De testade hur bra de olika trimmrarna fungerar i både torrt och fuktigt gräs, längs med kanter och väggar och hur ergonomiska och lätthanterliga de var. De tog också hänsyn till hur lång driftstid de har och hur lång laddtid de har. Absolut bäst i testet visade sig AL-KO GT 36 LI vara. AL-Kos trimmer är lätt att ställa in rätt och därmed även riktigt lätthanterlig. Den är bekväm att hålla i och maskinen klipper jämnt och fint i nästan en timme innan batteriet ger med sig. På andra plats i Gör Det Själv test hamnade STIHLs grästrimmer FSA 56. Trimmern är inte så imponerande i sin utformning, men den levererar riktigt bra på nästan alla punkter. Den är otroligt välbalanserad och det främre greppet kan enkelt ställas in och anpassas till olika arbetsställningar. Huvudet är litet och kommer in i nästan alla skrymslen och vrår. Trimmern är dessutom väldigt tyst, men testpanelen tyckte att den med sin endast 30 minuter långa drifttid tappade en del poäng. På tredje plats i testet hamnade BOSCH ART 23-18 LI, som också fick märkningen ”Bra köp”. Den beskrivs som en maskin som är väl värd pengarna och ett utmärkt val till den lilla trädgården utan för mycket snår. Trimmern klipper riktigt bra, även om den får kämpa en del med högt och segt gräs. Den har ett teleskopskaft som är enkelt att använda och ett vridbart huvud. Drifttiden lämnade dock en del att önska – efter bara 18 minuter måste trimmern laddas om.

Vinnare i det här testet

Gör Det Själv

Publicerad

Gör Det Själv har testat åtta batteridrivna grästrimmers och det visar sig att de har blivit lika starka som de sladdförsedda modellerna. Black & Decker är tillverkaren som klarar testet bäst. Här har man valt bra plastmaterial och gett trimmern ett läckert utförande med snäpplås för justering av skaftlängden. Den är robust och har rikligt med överskott för att klara vanliga jobb på tomten. Den tuggar sig igenom både gräs och nässlor utan besvär! Batteriet ger en gångtid på 42 min, vilket även räcker till en ganska stor trädgård. Ett litet minus är dock att huvudet som kan vinklas 180 grader, inte kan vridas. Stödhandtaget kan flyttas upp och ner, men inte vinklas. På testets andraplats hamnar Gardena EasyCut Li18/23 R som är en billig och lätt trimmer som byggts upp av kvalitetsmaterial och kommer utan tvekan att hålla länge i trädgården. Istället för nylontråd, har Gardena försett sin trimmare med plastkniv som arbetar både fint och mycket tyst. Batteritiden är mycket tillfredsställande, men svaga knivar och lång laddningstid drar ner betyget. Gardena blir ändå utsedd till “Bra köp”. Makitas grästrimmer DUR181 hamnar på tredjeplats och klarar tufft arbete under långa perioder - hela 61 minuter i testet. Om man planerar att arbeta en längre tid är ergonomin viktig och Gör Det Själv hittade ingenting att anmärka på. Den är välbyggd med bra material och de flesta viktiga justeringsmöjligheterna erbjuds.

Vinnare i det här testet

Aftonbladet

Publicerad

Aftonbladet har i samarbete med WiseGuide testat sex sladdlösa grästrimmers. Dessa batteridrivna maskiner är ofta bra för att slippa buller, trassliga sladdar och avgaser. Fyra av de testade grästrimmers klipper med tråd och två av dem klipper med tråd och två av dem klipper med plastkniv. De med tråd får generellt bättre betyg än de med plastkniv i Aftonbladets test.
Bäst i test är Black & Decker 36 V Grästrimmare 30 cm 2.0 Ah(GLC3630L20). Kapacitetsmässigt är den överlägsen de andra grästrimmers. Oavsett om det rör sig om långt ängsgräs eller finlir längs rabattkanter så levererar den. I övrigt är denna välbalanserade maskin skön att jobba med och tråden enkel att byta. Priset för denna topptrimmer är ca 2500 kr och betyget blir 5/5.
På delad andraplats hamnar Ryobi 36 V Lithium+ Grästrimmer(RLT36C3325) och Bosch ART 23-18 LI. Den förstnämnda är kraftfull och har suverän ergonomi. Passar för tyngre jobb, men sämre för precisionsarbete kring kanter. Priset ligger på ca 2500 kr och betyget blir 4/5. Bosch Grästrimmer är den bästa med plastkniv. Om du har en normal villaträdgård är detta ett bra val. Pluspoäng för bekvämt handtag och tåliga knivar. Prismässigt ligger den i mellanklass med sina 1150 kr.

Vinnare i det här testet

Gör Det Själv

Publicerad

Tidningen Gör Det Själv(GDS) har lagom till sommaren testat åtta olika grästrimmers. Fyra av dessa är bensindrivna och fyra är nätanslutna. De batteridrivna finns inte med i detta test. GDS tog med testobjekten till en vildvuxen gräsmatta som dessutom var våt.

Bästa grästrimmern med liten marginal blev Ryobi RLT 26 CDS. Denna bensindrivna trimmer fick slutbetyget 8,4/10 och imponerade på testpanelen med sin effektivitet och hållbarhet. Knapparna är rejäla och skyddskåpan är kraftig. Klippbredden är bred och varvtalet högt vilket ger en mycket effektiv klippning. Priset ligger på ca 1500 kr.

På andraplats endast 0,1 poäng efter testvinnaren återfinns Gardena Powercut 500. Denna nätanslutna maskin är lättskött och klipper tyst och effektivt. Dess huvud går att vinkla i tre olika lägen, vilket är praktiskt när man skall trimma under buskar och bänkar. I övrigt har Gardenas trimmer låg vikt och en bra balans. Den kostar ca 1200 kr.

Vinnare i det här testet

Aftonbladet

Publicerad

Aftonbladet har tagit hjälp av WiseGuide i detta test om batteridrivna grästrimmers. Något som är anmärkningsvärt är att några av de billigaste produkterna klarar sig bäst. Av de testade modellerna använder sig tre av plasttråd och tre av plastblad. Skillnaden är att trådarna är mer förlåtande om du råkar vinkla maskinen fel mot underlaget. Plastbladen är inte lika förlåtande utan gräver sig mer ned i underlaget och kan lämna hål i gräsmattan efter sig.

Vinnaren i Aftonbladets test är Rusta Grästrimmer 18V Li-ion. Denna trimmer använder sig av plastblad och du kan vinkla maskinhuvudet 90 eller 180 grader genom att vrida skaftet. Rustas trimmer fungerar bra på alla underlag och den är enkel att ladda. Priset är också riktigt överkomligt, 700 kr.

En annan billig grästrimmer som klarar sig bra i testet är Cotech LXC GT 18. Cotechs modell använder sig av två trådar, vilket ökar effektiviteten. Andra plus är kort laddningstid och att det är billigt att köpa ett extra batteri. Nackdelen med Cotechs grästrimmer är att den inte fungerar perfekt på grövre material. Övriga grästrimmer i testet får godkända betyg, men eftersom priset på flera av dessa ligger över en tusenlapp får dom inte någon topplacering.

Vinnare i det här testet

Råd & Rön

Publicerad

Råd & Rön har testat 9 st grästrimmers som drivs av 18 volts litiumbatterier. Både kvalitet och pris varierar ganska mycket. Den billigaste grästrimmern ligger på 400 kr och den dyraste ligger på 1700 kr. Det finns inget direkt samband mellan pris och kvalitet, exempelvis testets dyraste grästrimmer får näst sämst betyg. Laddningstiderna för de testade batterierna är väldigt långa, så det gäller att planera din trimtid väl.

Den grästrimmer som får bäst betyg i Råd & Röns test är Gardena Easy Cut Li-18/23R. Den klarar alla sorters gräs; högt gräs, kraftig vegetation och tuvor utan problem. Till skillnad från flera av konkurrenterna använder den sig av en plastkniv istället för en lina. Detta är en fördel jämfört mot linorna eftersom plastkniven inte lika lätt går sönder och trasslar in sig.

En relativt billig trimmer som hamnar högt upp i betygslistan är Clas Ohlson Cotech LXC GT18. Den får nästan lika bra betyg som testvinnaren och kostar drygt 400 kr mindre. Det bästa med Clas Ohlsons grästrimmer är dess batteri. Det tar kort tid att ladda upp och du kan trimma i över 20 minuter.

Vinnare i det här testet

Gör Det Själv

Publicerad

Tidningen Gör Det Själv(GDS) har i detta test trimmat och klippt med tio olika grästrimmers. Fem av dessa är batteridrivna och fem drivs på ström(nätanslutna). Batteridrivna grästrimmers är oberoende av eluttag och begränsas inte av sladdlängden. Dock håller batteriet inte för långa arbetspass och styrkan är inte lika stor som hos de nätanslutna. Fördelen med de grästrimmers som drivs på ström är att man kan jobba hur länge man vill och att de är kraftfullare.
Bäst bland de nätanslutna grästrimmers är Gardena Easycut 400. Den får totalbetyget 8,1/10 och är enkel att jobba med. Den klarar alla arbeten och går att justera i både längd och vinkel. Alla knappar och lås fungerar klanderfritt och ljudnivån är relativt låg. Gardena är definitivt prisvärd med sitt låga pris på 550 kr.
Bäst bland de batteridrivna grästrimmers är Gardena Accucut 450 Li. Den påminner i många avseenden om den nätanslutna versionen. Samma fina funktioner och okomplicerad att jobba med. Ergonomin är på topp och Gardena Accucut levereras med stödhjul vilket hjälper till att precisionsstyra. Det som skiljer Accucut från Easycut är vikten och priset. Den väger 400 gram mer än sin nätanslutna kusin och du får betala ca 1400 kr.

Vinnare i det här testet

Hus & Hem

Publicerad

Hus & Hem har testat åtta batteridrivna grästrimmers. Bäst i test blev Ryobi, som är mycket smidig och skön att använda, då ett axelband ingår. Det avlastar både armar och axlar vid användning. Både gas- och säkerhetsknappar måste tryckas in om trimmern ska starta och dessa är bra placerade, samt i en bra storlek. Ryobis handtag är ergonomiskt utformat och vändbart, så att även vänsterhänta kan använda trimmern utan problem. Grästrimmern är utrustad med tråd med automatiskt utmatning och dess klippbredd är stor. Batteriet är mycket kraftfull och det är enkelt att placera i laddaren. Trimmern klipper sig igenom det mesta, men den är inte reglerbar i längden och batteriet är tungt. Utmärkelsen ”Bästa budgetval” gick till Biltemas grästrimmer. Den är lätt och smidig vid användning, samt att man kan ställa in längden på handtaget då trimmern har teleskopfunktion. Klippresultatet blir mycket bra och den klarar även grövre vegetation bättre än förväntat. Det är en riktigt lättanvänd grästrimmer med stödhjul, till ett lågt pris. Tredjeplats har gått till Gardena AccuCut. Trimmern är utrustad med bra inställningsmöjligheter, exempelvis ställbart klipphuvud och stång med teleskopfunktion. Man får ett bra resultat i lättare vegetation, men vid grövre områden räcker inte dess kraft till. Nackdelarna är att den är lite för kort för långa personer, dess gasknapp är placerad långt bak och det finns ingen säkerhetsknapp för vänsterhänta.

Vinnare i det här testet

Vi i Villa

Publicerad

Vi i Villa har testat och betygsatt fem batteridrivna trimmers, där Bosch blivit bäst i test. Trimmerns motor är stark och den klarar av tjockt, kraftigt ogräs och även små rotskott. Vid montering påträffades lite problem, då skyddskåpan av plast skulle tryckas på med mer kraft än vad man ville använda. Det gick bra tillslut och kåpan höll. Grästrimmern laddas snabbt första gången, den har en behaglig vikt och har en fin, ergonomisk konstruktion. På andra plats har Gardena hamnat, med sin modell AccuCut 450 Li. Det är en effektiv grästrimmer med plastknivar, som enkelt klipper kraftigt ogräs och små rotskott. Batteriet har ingen separat laddare, utan kopplas direkt till ett eluttag med sladd och eftersom inga delar ska skruvas fast, kan trimmern användas direkt när den laddats. Om man vinklar trimmerhuvudet, finns en axel med dubbla hjul som fälls ned när man ska klippa. Utöver det känns trimmern tung, men den är som sagt mycket effektiv. Ryobi, som tagit tredjeplats, är både effektiv och stark. Dess skyddskåpa ska fästas med tre skruvar, men det går snabbt och är enkelt. Trots att trimmern är lite för tung, är den lätt att använda och arbeta med, men den väsnas dock lite mer än de andra modellerna i testet. Däremot verkar Ryobi vara en av de mest hållbara och rejäla maskinerna.

Vinnare i det här testet

Smartson

Publicerad

Smartson har testat och betygsatt elva olika grästrimmers. Bäst i test blev Ryobi RLT36. Det är den enda grästrimmern i testet, där man får med ett enkelt axelband. Bandet gör att trimmern blir smidig och skön att använda, eftersom det avlastar armar och axlar. Grästrimmerns handtag är ergonomiskt utformat och har en behaglig vaddering. Det är även vändbart, för de som är vänsterhänta. Ryobi är utrustad med tråd och har automatisk utmatning, vilket fungerar utmärkt. Dess klippbredd är stor och ligger mellan 28-33 cm. Måttet ställs in via en knapp på skyddsskärmen. För att få igång trimmern måste man trycka in gas- och säkerhetsknappar samtidigt och dessa är bra placerade, samt i bra storlek – vilket gör att man inte blir trött i handen. Grästrimmern är kraftfull, men batteriet är dock tungt. På andra plats hamnade trimmern från Stiga. På denna modell finns det inställningsmöjligheter för handtaget, klippaggregatet och för dess längd. Det saknas dock en säkerhetsknapp för vänsterhänta, även om man kan vrida handtaget, men grästrimmern är effektiv och den klipper bra. Gardena AccuCut 400 Li tar tredjeplats och det är en nätt trimmer med bra inställningar. Dess handtag är stort och går att vinkla, men även här saknas en säkerhetsknapp för vänsterhänta och trimmerns gasknapp kunde suttit längre bak, för bättre balansering. Gardena ger bra resultat vid lättare vegetation, men vid grövre gräspartier räcker inte kraften riktigt till.

Vinnare i det här testet

VILKEN BÄST I TEST VINNARE ÄR EGENTLIGEN BÄST?

Hos test.se får du svaret - helt gratis!

Vi samlar tester från de mest seriösa aktörerna, bl.a Råd & Rön, Testfakta, SVT Plus, Folksam och Aftonbladet. Vi låter sedan våra redaktörer analysera och utse EN officiell BÄST I TEST produkt!"