Få snyggaste trädgården med en sekatör som är bäst i test 2024
För att få en fin trädgård behöver du ta hand om den och då har du stor hjälp av sekatören. Vi ger dig de bästa tipsen inför ditt köp av sekatör och flera modeller att välja mellan.
- Vilken längd den har.
- Den maximala grendiameter.
- Om den har sidoskär eller mothåll.
- Ergonomi.
- Övriga egenskaper.
Fiskars grundades 1649 i Finland och är ett av de äldsta företagen i västvärlden. De gör ett brett utbud av smarta lösningar för vardagen med produkter till kök, hushåll och trädgård. Bland deras trädgårdsredskap finns sekatörer, grensaxar, häcksaxar och trädgårdssaxar.
Vi har utsett Fiskars Xseries PGX P961 Sidoskär L till bäst i test. Fiskars har tre olika produktserier när det kommer till sekatörer och X-series är deras mest avancerade serie. Det är en modell med sidoskär som du klipper friska grenar och kvistar med.
Den rekommenderar den till dig vill ha en kraftfull modell med ergonomiskt handtag.
Sekatören har en klippkapacitet på 26 millimeter, vilket gör den kraftfull och till ett bra hjälpmedel i ditt trädgårdsarbete. Skäret är i härdat kolstål med PTFE-beläggning som ger mindre klibbighet och renare snitt.
En smart PowerGear-teknik ökar klippkraften så mycket som upp till 3,5 gånger. Eftersom handtaget går att rotera kan du använda alla handens fingrar vilket gör att du inte blir lika trött vid tyngre jobb. Den passar både stora och medelstora händer – både höger- och vänsterhänta. SoftGrip-handtaget ger både ett säkert och bekvämt grepp. Ett lås med skjutspärr skyddar bladet under både förvaring och transport.
Detta är en kompis som följer med dig och din trägård under lång tid – garantitiden är på hela 25 år.
- Butiker & priser
ARS är ett japanskt företag som är en världsledande aktör inom beskärningsverktyg. De har funnits sedan 1876 och har därför hunnit samla på sig en lång erfarenhet.
Vi har utsett ARS VS-8XZ till vårt bästa premiumval. ARS:s sekatörer kommer i flera olika storlekar, VS-8XZ passar dig med stora händer och VS-7XZ passar dig som med mindre händer. VS-8XZ blev bästa premiumvalet när Pricerunner utförde ett test om sekatörer och kom på deras andra plats. Den fick betyget 4,5 av 5 och beskrivs som en lyxig sekatör för den kräsne. Även ARS VS-7XZ har placerats bra på test genom åren.
Detta är en sylvass sekatör som ligger bekvämt i handen och utför klippning med bästa resultat och klarar grenar som har en diameter upp till 22 millimeter. Den höga kvaliteten på stålet och livstidsgaranti visar att den hamnar inom premiumkategorin och kostar därefter. Skärbladen är tillverkade av hårdkromad stål vilket ger en hög kvalitet när det gäller friktion, slitage och ett utmärkt rostskydd. Den röda färgen är ett stort plus eftersom att den är lätt att hitta, när du lägger ifrån dig den i trädgården.
Det spelar ingen roll om du är höger- eller vänsterhänt, den passar båda. Låset är lätt att komma åt och sitter på ovansidan.
- Butiker & priser
Tyska Gardena grundades 1961 och gör trädgårdsredskap till miljontals villaägare och trädgårdsinnehavare världen över. I sitt utbud finns både trädgårdsredskap och smarta bevattningssystem till stora och små trädgårdar.
Gardena Classic 8754 är en prisvärd sekatör som vi har valt till bästa budget. Hos Bäst-i-test.se kom den på plats fyra med betyget 3,5 av 5 och blev deras bästa billiga sekatör. Deras testpanel beskriver den som en budgetsekatör som är enkel att använda med trådsax och nedåtvinklade skärblad.
Sekatören har en låg vikt men har en genomsnittlig längd som gör att du kommer åt bra överallt. Den har nedåtvinklade skärblad, något som inte är lika vanligt – men som mer handlar om tycke och smak. Det övre bladet är i klibbskyddat rostfritt stål och det undre är i endast rostfritt stål.
Den här sekatören har en kapacitet att beskära grenar som är upp till 18 millimeter tjocka, vilket är något lägre än de som är av dyrare modell. Den är utrustad med en liten trådsax längst in på skärbladet som gör det möjligt att klippa en tunnare ståltråd. Handtaget är ergonomiskt, kan justeras i två steg och både höger- och vänsterhänta kan använda sekatören. Med ett enhandsgrepp kan du stänga och låsa den efter användningen.
- Butiker & priser
Felco är ett företag som grundades i Schweiz 1945 och de tillverkar ett stort utbud av trädgårdsverktyg av hög kvalitet som tål att användas länge. Förutom grensågar gör de omtyckta och populära sekatörer och grensaxar.
Felco nr 2 är en sekatör i klassisk modell sedan 1948, med rullhandtag som passar för alla typer av beskärningsarbeten. På ett test hos Aftonbladet Plus kom den på andra plats och den beskrivs som en riktigt proffsig sekatör inom samma prisklass. Enligt dem har den en hög kvalitet, det är lätt att byta skär och sköter du den rätt kan du använda den livet ut och sedan låta den gå i arv. I ett test hos oberoende Råd & Rön kom sekatören på andra plats med betyget 86 av 100.
Sekatören har en längd på 215 millimeter, väger 240 gram och har en kapacitet att kapa grenar som är upp till 25 millimeter tjocka. Skärbladet är i härdat stål och ger snitt som är både rena och exakta. Handtaget är i aluminium och sekatören beskrivs som lätt, robust och bekväm att använda när du sysslar med trädgårdsarbete. Den är utrustad med en stötdämpande kudde som reducerar belastning på både händer och handleder. En extrafunktion som finns med i denna modell är en skåra längst in så att du kan klippa av ståltråd.
- Butiker & priser
Fiskars grundades 1649 i Finland och är ett av de äldsta företagen i västvärlden. De gör ett brett utbud av smarta lösningar för vardagen med produkter till kök, hushåll och trädgård. Bland deras trädgårdsredskap finns sekatörer, grensaxar, häcksaxar och trädgårdssaxar.
Fiskars P83 PowerStep är en sekatör med mothåll som passar bra när du ska beskära torra grenar – och designen passar extra bra för äldre personer. Hos Bäst-i-test.se kom den på första plats med betyget 4 av. I ett äldre test utsågs den till det bästa seniorvalet eftersom det är en lätt modell som gör arbetet enklare för dig med lite svagare nypor.
Precis som Fiskars andra sekatörer så bygger den här på ergonomi, innovation, design och hög materialkvalitet. Tillsammans med den låga vikten på 140 gram och ett greppvänligt handtag i SoftGrip blir arbetet lättare och kroppen belastas mindre. Handtaget följer handens rörelser vilket också gör trädgårdsarbetet roligare.
Sekatören har en klippkapacitet på 24 millimeter i diameter och passar både för höger- och vänsterhänta. Den är utformad så att beskärningen kan genomföras i ett, två eller tre steg – beroende på hur tjock grenen är. Så även om du inte besitter styrkan så går det lätt att kapa även tjockare grenar.
Den är 19 centimeter lång vilket är kortare än genomsnittet och har trubbig nos, och därför kan det vara något svårare att komma åt inne bland buskarna.
Skärbladet har en PTFE-beläggning och på ovansidan finns en säker låsningsfunktion som gör att du inte råkar att skära dig när sekatören inte används.
- Butiker & priser
Köpguide sekatör
Har du en trädgård med buskar och andra mindre växter behöver du ha en sekatör som gör att du kan beskära dem. Det finns sekatörer i alla prisklasser och modeller från flera stora varumärken. Klipper du en gång om året eller är du mycket ute i trädgården? Du kanske inte behöver den dyraste, det kanske räcker med en billigare varianten. Vi hjälper dig att hitta rätt sekatör och ger de bästa tipsen och råden.
Vad är en sekatör?
En sekatör är en mindre trädgårdssax som du kan beskära grenar, buskar, blommor och andra växter med. Den är grövre än en vanlig trädgårdssax och klarar därför tuffare jobb, men är mindre än en grensax. Det räknas till grundutrustningen för dig med trädgård och är en av de billigaste trädgårdsredskapen du kan köpa. Den har ett skärande blad vars egg är slipat i en bågform.
Olika typer av sekatörer
Det finns två olika sekatörer som dominerar marknaden – sekatörer med sidoskär och med mothåll.
Sekatör med sidoskär – för levande växter
Sekatörer med sidoskär är den klart vanligaste modellen och mest mångsidiga. Den fungerar ungefär som en sax med bågformade metallskär som korsar varandra. En sekatör med sidoskär rekommenderas när du ska klippa färska grenar och den ger både rena och skarpa snitt. Ett rent snitt gör att växten läker snabbare och då mår den också bättre.
Sekatör med mothåll – för döda och hårda växter
Sekatörer med mothåll använder ett vinklat blad som klipper mot ett annat. Den är ett bra val för dig som ska klippa döda eller hårda grenar och passar särskilt bra när du ska rensa på våren.
När ska man använda sekatör?
Sekatören är ett trädgårdsverktyg som är perfekt att använda för att beskära fruktträden, formklippa olika buskar och till att ansa rosor. Den kan användas under hela växtsäsongen, men det är en fördel om du rensar ordentligt en gång per säsong.
Till detta använder du sekatören:
- Beskära fruktträden.
- Formklippa buskar.
- Ansa rosor.
- Underhålla blomrabatten.
Fördelar med en sekatör
Med hjälp av en sekatör kan du ta hand om din trädgård och beskära buskar och träd utan att de tar skada. En sekatör är liten och behändig och kan komma till användning vid många olika tillfällen under ditt trädgårdsarbete. Den är lätt att använda och tar dessutom inte stor plats vid förvaring. Alternativet är sax, men den klarar inte av att hantera större grenar, utan bara mindre växter och blommor.
Ska jag välja grensax eller sekatör?
Det finns många olika trädgårdsredskap på marknaden och ibland kan det vara svårt att veta vad som är till vad. När ska man använda en grensax och till vad passar sekatören bäst? Grensaxen är kraftfullare än sekatören och passar bättre när du ska kapa tjockare grenar. En vanlig tumregel är att sekatören kan beskära grenar som är upp till en diameter på 20-25 millimeter, vilket är ungefär som ett normalstort finger. Grensaxen har ett längre skaft och även större skäryta och klarar att hantera grenar som har en diameter upp till 40 millimeter. Planerar du att klippa ner en buske börjar du med grensaxen och gör detaljjobbet med sekatören.
Sekatörens egenskaper
En sekatör har flera egenskaper som du kan titta på i ditt val. Här är några av de saker som du kan jämföra.
Storlek och vikt
Storlek och vikt är också avgörande, har du små händer kan du välja en mindre modell till exempel. En vanligt längd brukar ligga runt 19-20 centimeter, vilket gör att du också kommer åt lättare. Ju mer sektören väger desto tyngre ligger den i handen och kan då bli jobbigare att arbeta med under längre tid.
Maxkapacitet
Sekatören fungerar på grenar som har en diameter mellan ungefär mellan 18 och 22 millimeter, alltså inte mycket tjockare grenar.
Ergonomiskt handtag
För att du ska orka klippa med sekatören en längre stund är det en fördel om handtaget är ergonomiskt, vilket ofta innebär att den har något som kallas för rullhandtag. Detta innebär att handtaget ”rullar ner” när du öppnar och stänger det. Beroende på dina händers storlek finns det dessutom mer eller mindre lämpliga sekatörer att hitta och vissa kommer i flera storlekar under liknande namn. Det finns även långa sekatörer som är utrustade med ett långt skaft och denna kallas för stångsekatör.
Utväxling
Vill du ha mer kraft i klippet ska du välja en sekatör med utväxling. Med detta menas att sekatören hjälper till att ge mer kraft vilket är särskilt bra om grenarna är större och hårdare.
Material
Tänk över materialet, vill du att den ska hålla länge är metall ett bättre alternativ än delar med plast som lätt kan knäckas.
Säkerhetslås
Det är viktigt att sekatören har ett säkerhetslås eftersom detta är ett vasst verktyg som kan bli farlig om den hamnar på tvären eller hos ett litet barn. I princip alla sekatörer kan stängas och låsas med ett enhandsgrepp. Detta innebär att låsningen blir så enkel som möjligt och dessutom säker eftersom du kan använda andra handen till att hålla i dig om du till exempel står på en stege.
Skötselråd av sekatör
För att din sekatör ska hålla längre med ett vasst skärblad behöver du ta hand om den på rätt sätt – och det behöver dessutom inte ta särskilt lång tid. En bra start är att göra rent den efter varje användning och detta kan du enkelt göra med en fuktig trasa och lite diskmedel. Det går också bra att använda kokande vatten eller rödsprit som gör att eventuella trädsjukdomar inte riskerar att sprida sig mellan dina trädgårdsredskap. Med jämna mellanrum behöver du smörja in skärbladet med någon form av olja, antingen olja från macken eller en vanlig matolja. Skulle du få rost går detta att gnugga bort med lite stålull. Det är också en bra idé att slipa bladet om det blir slött, för att inte skada trädet eller växterna.
Hur du använder sekatören spelar också stor roll. Du ska aldrig vrida den i sidled för då kan den gå sönder. Istället ska du vrida den i skärets riktning och är grenen tjock ska du gunga den tills du har kommit igenom. Du ska vända sekatören åt rätt håll, alltså med skärsidan åt det hållet som grenen ska vara kvar. När du inte använder sekatören ska den förvaras torrt.
Allas har en bra artikel om hur du slipar och oljar sekatören på bästa sätt.
Köpa sekatör – att tänka på!
Vid jämförelse av de olika testers resultat visar det sig att både kvalitet och priser varierar stort. Ett högt pris behöver inte automatiskt betyda att du får en bättre produkt. Flera budgetalternativ bland sekatörerna håller hög kvalitet. Det finns flera bra saker att tänka på när du ska köpa en sekatör. Ta del av vår checklista!
- Hur tjocka grenar ska den ha kapacitet att kapa?
- Ska den ha sidoskär eller mothåll?
- Hur lång är den?
- Hur mycket väger den?
- Vilket material är den i?
- Är handtaget ergonomiskt?
- Finns det ett säkerhetslås och går det att stänga med ett enhandsgrepp?
I ett test hos Aftonbladet Plus har trädgårdsmästaren Bosse Rappne testat 11 sekatörer och delat med sig om sina bästa tips inför köpet. Han har flera tips på saker du kan tänka på inför ditt köp av sekatör.
– Det första jag gör är att titta på hur sekatören ligger i handen, det är det viktigaste. Den ska känns bekväm att klippa med. Jag tittar också på låsen, hur de ser ut och om det går att öppna med enhandsgrepp. Står du till exempel på en stege vill du inte släppa taget för att behöva använda båda händerna till att öppna sekatören. Jag tycker att det är ett grundkrav att sekatören ska gå att öppna med en hand. Sedan tittar jag på om de har utbytbara skär vilket naturligtvis förlänger livstiden väldigt mycket, säger Bosse Rappne.
Andra typer av trädgårdsredskap
Det finns fler användbara trädgårdsredskap för dig som ska beskära träd, buskar eller rensa i rabatterna. Den stora skillnaden handlar om hur tjocka grenar trädgårdsredskapet har kapacitet att hantera.
Grensax
Grensaxen använder du för att klippa träd och buskar effektivt, och många har en kapacitet att hantera både tunnare och tjockare grenar. Du kan även använda den när du ska röja sly.
Grensåg
En grensåg använder du för att beskär träd och buskar på ett snabbt och effektivt sätt, för att glesa ut och föryngra dem. Grensågen kan beskära både mindre och tjockare grenar.
Se fler populära trädgårdsredskap i filmen nedan:
Länktips:
- Wikipedia – Sekatör
- Aftonbladet Plus – Bosse Rappne testar 11 sekatörer
- Verktygshandlarn – Sekatör, grensax eller grensåg
Några experttester vi har läst:
Bäst-i-test.se (2023)
Bäst i test har testat 16 vanliga sekatörer och utsett en vinnare. I bedömningen har de tagit hänsyn till skärpa, ergonomi, kvalitet, säkerhet och färg. Fiskars PowerGear X PX92 har utsetts till vinnare under flera år. Den ligger bra i handen och har en riktigt bra klippkapacitet. Modellen sticker ut med sin långa garantitid, i 25 år. Rullhandtaget får beröm och gör att det går enkelt att gå på tjockare grenar. Men den har några svagheter när det gäller hållbarhet och att den kan upplevas vara lite skranglig. Men trots detta behåller den ändå en topplacering med ett bra pris. På andraplats har vi en premiumsekatör, ARS VS-8R som beskrivs som sekatörernas krutpaket med rullhandtag och otroligt vassa blad. På tredje plats kom Fiskars P83 PowerStep som också blev det bästa seniorvalet och bästa budget blev Gardena Classic 8754.
Aftonbladet Plus (2019)
Aftonbladet har testat 11 sekatörer i olika utföranden. Den erfarne trädgårdsmästaren Bosse Rappne är personen som testat modeller i flera prisklasser från 60 kronor upp till 850 kronor och han påpekar att det skiljer sig, du får vad du betalar för. Den bästa sekatören i testet är ARS VS-7XZ. Den klipper utmärkt, har det bästa låset och är tillverkad av bra stål. En sekatör av hög kvalitet som kan gå i arv om du sköter den på rätt sätt. På andraplats har vi Felco nr 2, också en riktigt proffsig sekatör inom samma prisklass. En extrafunktion som finns med i denna modell är en skåra längst in så att du kan klippa av ståltråd. Den fungerar för både vänster- och högerhänta men finns i flera olika storlekar så att du kan välja den som passar dig bäst. På tredjeplats är ARS VS-8XR som även den fungerar för vänster- och högerhänta. Klipper utmärkt och har ett rullhandtag som passar dig som klipper mycket och ofta.
Råd & Rön (2019)
Råd & Rön har testat nio olika sekatörer från kända varumärken. De bästa modellerna kostar lite mer, men det går att hitta även billigare och bra sekatörer. På första plats kom Fiskars P83 PowerStep med betyget 92 av 100. På andra plats kom Felco nr 2 med betyget 86 av 100 och på tredje plats kom 74 av 100.
Tillbaka till början – våra toppval
Vanliga frågor
-
En sekatör är en mindre trädgårdssax som du kan beskära grenar, buskar, blommor och andra växter med. Det räknas till grundutrustningen för dig med trädgård och är en av de billigaste trädgårdsredskapen du kan köpa.
-
För att slipa sekatören plockar du först isär den och rengör delarna med vatten och diskmedel. Sedan slipar du bladet på den fasade och vassa sidan, i riktningen med eggen upp och samma vinkel hela tiden.
-
Vi har valt att utse Fiskars Xseries PGX P961 Sidoskär L till den sekatör som är bäst i test. Den har sidoskär och ett praktiskt rullhandtag som passar både höger- och vänsterhänta. Sekatören har dessutom en PowerGear-teknik som ökar klippkraften.
- Vi på Test.se rekommenderar
- Vanliga frågor
- Bäst i test : Fiskars Xseries P961
- Bästa premium : ARS Sekatör VS-8XZ
- Bästa budget : Gardena Sekatör Classic
- Bästa för större grenar : Felco Sekatör 2
- Bästa för äldre : Sekatör Fiskars PowerStep P83 Mothåll
- Vad är en sekatör?
- Olika typer av sekatörer
- När ska man använda sekatör?
- Fördelar med en sekatör
- Ska jag välja grensax eller sekatör?
- Sekatörens egenskaper
- Skötselråd av sekatör
- Köpa sekatör – att tänka på!
- Andra typer av trädgårdsredskap