VI SAMMANSTÄLLER TESTER

Det är precis vad vi gör, kollar vad andra tycker om produkterna. Idén med Test.se är att sammanställa experttesterna från nätet och tidningarna på ett ställe, låta någon av våra redaktörer analysera dem och rekommendera en produkt. Sidorna uppdateras löpande allt eftersom nya produkter och tester publiceras. Läs mer

Ändrad 17 Mars 2023
Så väljer vi vinnare

Så väljer vi vinnare

Test.se har en lång historia av att utse testvinnare i en mängd olika produktkategorier – men hur väljer vi egentligen ut de bästa produkterna?

I första hand är våra testvinnare produkter som har fått topplaceringar i jämförande tester hos välkända aktörer. Vi lägger mycket tid på efterforskning för att kunna presentera ett så pålitligt och korrekt resultat som möjligt. När urvalet görs lägger vi även stor vikt vid produktrecensioner, både från experter och konsumenter.

Ibland stöter vi dock på produktkategorier där det saknas både tester och recensioner. Detta kan antingen bero på att produkten i fråga är ny på marknaden, eller att produktkategorin är ovanligt begränsad. I dessa fall väljer vi att presentera produkter från välkända och etablerade varumärken inom respektive segment.

Hitta grensågen som är bäst i test till trädgården 2024

Med en bra grensåg är det lätt att få trädgården att blomstra. Beskär dina träd och buskar hemma med en testvinnande manuell grensåg! Här hjälper vi dig att välja rätt grensåg.

Vi har jämfört
 • Grensågens totala längd.
 • Sågbladets längd.
 • Vikt.
 • Material.
 • Kapacitet.
 • Övriga egenskaper.
Vi på Test.se rekommenderar
Priser visas i samarbete med Prisjakt
Test och produktrecensioner
Bäst i test Test.se - Bäst i test
Felco
Felco 640 grensåg
Felco Felco 640 grensåg - Test
Bäst i test
Felco
Felco 640 grensåg
Grensåg i ergonomisk böjd form med specialbehandlade rakbladsvassa sågtänder.
Andra plats på test hos Aftonbladet Plus 2020.
Längd: 49,6 cm.
Sågbladets längd: 27 cm.
Vikt: 365 gram.
Material: Rostfritt stål.
Kapacitet att såga grenar upp till 10 cm.
Hopfällbar grensåg.
Ergonomiskt handtag.
Hölster i plast och bälteshållare ingår.

Felco är ett företag som grundades i Schweiz 1945. De erbjuder ett stort utbud av trädgårdsverktyg av hög kvalitet som tål att användas länge. Förutom grensågar gör de omtyckta och populära sekatörer och grensaxar.

Vi har utsett Felco 640 till den grensåg som är bäst i test. Det är en grensåg och kvalitetssåg med schweizisk standard där hölster ingår. Den ger en oumbärlig hjälp när du ska beskära dina träd och buskar hemma i trädgården. I ett test hos Aftonbladet Plus kom Felcos grensåg på en delad andra plats med betyget 5 av 5 – samma poäng som testvinnaren. Handtaget är bekvämt och sågresultatet är mycket bra. Enligt testet har knivens hölster ett bra lås och ett snabbspänne som gör att den snabbt går att ta bort från bältet.

Grensågen har ett böjt sågblad som är ergonomiskt utformad. Den böjda formen gör att sågen bara sågar när du drar den mot dig. Handtaget har antiglid som gör att grensågen är både bekväm att använda med bra balans och liten vibration. Sågbladet är i kromat högkvalitativt stål som står emot rost bra. De specialbehandlade rakbladsvassa sågtänderna gör att du kan göra precisa skär utan kantbildning. När sågbladet har förlorat sin skärpa ska denna inte slipas utan bytas ut och nytt blad finns som reservdel.

Grensågen är 496 millimeter lång, utrustad med sågblad på 270 millimeter och har en kapacitet att såga grenar upp till 10 centimeter.

 • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Bästa budget Test.se - Bästa budget
Felco
Felco 600 grensåg
Felco Felco 600 grensåg - Test
Bästa budget
Felco
Felco 600 grensåg
Liten, smidig och prisvärd grensåg med ergonomiskt handtag.
Tredje plats på test hos Aftonbladet Plus 2020.
Femte plats på test hos Råd & Rön 2013.
Populärt val hos Pricerunner.
Populärt val hos Prisjakt.
Populärt val hos Gardenstore.
Populärt val hos Granngården.
Längd: 35 cm.
Sågbladets längd: 16 cm.
Vikt: 160 gram.
Kapacitet att såga grenar upp till 5 cm.
Hopfällbar grensåg.
Ergonomiskt handtag.

Felco är ett företag som grundades i Schweiz 1945. De erbjuder ett stort utbud av trädgårdsverktyg av hög kvalitet som tål att användas länge. Förutom grensågar gör de omtyckta och populära sekatörer och grensaxar.

Felco 600 är en liten och smidig grensåg som ger ett rent och precist snitt och som vi har valt till vårt bästa budgetval. Grensågen kom på en delad tredje plats på ett test hos Aftonbladet Plus med betyget 4 av 5 och beskrivs som en av de minsta på marknaden. Enligt testet är handtaget bekvämt och ligger perfekt i handen och det är lätt att fälla upp bladet med pekfinger och tumme. Bladet är kort men grensågen klarar ändå av att såga riktigt tjocka grenar och sågresultatet är bra. Detta är en grensåg som hängt med ett tag och i ett äldre test om grensågar hos Råd & Rön kom den på en femte plats. I deras test får den särskilt högt betyg för handtaget, bladkvaliteten och säkerheten.

Grensågen är hopfällbar med specialbehandlade sågtänder som är värmebehandlade och hårdförkromade vilket ger en lång hållbarhet. Sågen sågar endast när du drar den mot dig. Den är 35 centimeter lång med ett blad på 16 centimeter som har en kapacitet att såga grenar med en tjocklek om upp till 5 centimeter. Handtaget är ergonomiskt med halkskydd vilket gör den både säker och bekväm att använda. När sågbladet är slitet ska det inte slipas utan istället bytas ut.

 • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Bästa böjda blad Test.se - Bästa böjda blad
ARS
ARS GR-17
ARS ARS GR-17 - Test
Bästa böjda blad
ARS
ARS GR-17
Hopfällbar grensåg med böjt blad från japanska varumärket ARS.
Tredje plats på test hos Aftonbladet Plus 2020.
Andra plats på test hos Råd & Rön 2013.
Populärt val hos Gardenstore.
Längd: 37,7 cm.
Sågbladets längd: 17 cm.
Vikt: 175 gram.
Bekvämt handtag.

ARS är ett japanskt varumärke som grundades 1876. De är världsledande när det kommer till beskärningsverktyg för trädgård och skog. I utbudet finns till exempel häcksax, grensax, grensåg och sekatör.

ARS GR-17 är en hopfällbar grensåg i mindre storlek med böjt blad. Den kom på delat tredje plats på ett test hos Aftonbladet Plus. Enligt testet är handtaget bekvämt och grensågen sitter skönt i handen. Den är lätt att låsa och öppna och känns smidig att använda. Den har ett kort blad men har bra tänder vilket ger ett bra sågresultat. Kroken i änden på handtaget ger dessutom ett bra stöd i draget. I ett äldre test hos Råd & Rön kom grensågen på en andra plats med betyget 80 av 100. Här har sågresultatet och handtaget fått höga betyg och testpanelen tycker att grensågen känns bra i handen och är skön att såga med.

Grensågen har en totallängd på 37,7 centimeter med ett svängt blad på 17 centimeter där varje tand har slipats till exakt skärpa. Bladet är både hårdförkromat, rosttrögt och impulshärdat vilket ger en grensåg som håller i många år och för många olika arbeten. Med den här sågen är det lätt att få snyggare träd och buskar i trädgården. Handtaget är bekvämt och det unika patenterade bladet är midjeslipat och ger rena snitt med mindre ansträngning. Grensågen finns även med ett rakt blad.

 • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Bra val Test.se - Bra val
Silky
Silky Gomtaro 300
Bra val
Bra val
Silky
Silky Gomtaro 300
En proffsig grensåg med rakt, smalt blad som ger rena och exakta snitt.
Tredje plats på test hos Aftonbladet Plus 2020.
Längd: 43,5 cm.
Sågbladets längd: 30 cm.
Vikt: 405 gram.
Bekvämt handtag.
Finns i flera storlekar.

Silky är ett japanskt företag som har tillverkat sågar sedan 1919. I sitt utbud har de ett brett utbud av olika sågar, bland annat flera testvinnande grensågar.

Silky Gomtaro 300 är en proffsig grensåg att använda för trädvård och är ett bra verktyg för dig som ska beskära träd och buskar hemma. Den kom på delad tredje plats på ett test hos Aftonbladet Plus med betyget 4 av 5. Enligt deras test har grensågen ett skönt gummihandtag och sågen är smidig att använda vilket gör att det går snabbt att såga. Grensågen har ett hölster som den sitter ordentligt fast i och ett snabbspänne som gör det lätt att plocka av den.

Grensågen har ett blad av japanskt kvalitetsstål som är hårt men samtidigt flexibelt tack vare metallens mjuka kärna. Den har ett rakt och smalt blad som gör det enkelt att använda den i trånga utrymmen. De vassa tänderna gör att du får rena och raka snitt som gör det lättare för trädet att återhämta sig efter beskärningen. Grensågen har en längd på 43,5 centimeter och sågbladets längd är på 30 centimeter.

Handtaget i gummi gör att grensågen är bekväm att hålla i och arbeta med. Samtidigt hjälper gummit till att fånga upp vibrationer. Sågen går inte att fälla ihop, men det följer med ett hölster i hårdplast som du kan fästa i ditt bälte eller med en benrem. Tack vare en klack på sågen sitter den kvar ordentligt i hölstret. Alla delar på grensågen går att byta ut och den kan användas av både höger- och vänsterhänta.

Grensågen finns i flera längder, även med bladlängden 24 och 27 centimeter.

 • Butiker & priser
 • Priser för Silky Gomtaro Hölstersåg

Bästa lilla Test.se - Bästa lilla
Gardena
Gardena Trädgårdssåg 135 P
Gardena Gardena Trädgårdssåg 135 P - Test
Bästa lilla
Gardena
Gardena Trädgårdssåg 135 P
En grensåg med kortare sågblad och bekvämt handtag.
Tredje plats på test hos Aftonbladet Plus 2020.
Längd: 34 cm.
Sågbladets längd: 13,5 cm.
Vikt: 220 gram.
Ergonomiskt och vinklat handtag.
Garanti på 25 år.

Tyska Gardena grundades 1961 och företaget gör trädgårdsredskap till miljontals villaägare och trädgårdsinnehavare. De gör både trädgårdsredskap och smarta bevattningssystem till stora och små trädgårdar.

Gardena Garden 135 P 8742 är en lättanvänd och fällbar trädgårdssåg som tillhör nya generationens Gardena-sågar. Grensågen beskrivs som den bästa hobbysågen för den lilla trädgården i ett test hos Aftonbladet Plus. Där kom den på en delad tredje plats med betyget 4 av 5. Enligt deras test är det en liten såg för den lilla busken med bra drag och kort blad.

Hos Gardena själva beskrivs grensågen som en lättanvänd och utrymmesbesparande såg för trädbeskärning. När du inte använder den går sågen enkelt att fälla ihop och hänga i bältet eller förvara i byxfickan. Grensågen har en totallängd på 34 centimeter och en sågbladslängd på 13,5 centimeter som gör det lätt för dig att beskära tjockare grenar. Det korta bladet går att ställa in i tre olika lägen, vilket är särskilt praktiskt vid de tillfällen som det är svårt att komma åt. Sågbladet är hårt förkromat och har precisionstandning med trippelslipning som ger fina och exakta snitt.

Ett glidstopp längst ut på handtaget gör att grensågen inte glider dig ur handen när du sågar. Handtaget är ergonomiskt och lätt vinklat vilket gör att grensågen sitter bekvämt och säkert i handen. Du har en lång garantitid på Gardenas grensåg – på hela 25 år!

 • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Ytterligare läsning

Bäst i test grensåg - grensåg att beskära träd och buskar med.
Med en bra grensåg beskär du enkelt och på ett skonsamt sätt dina träd och buskar.

Köpguide grensåg

Ska du beskära och glesa ut träd och buskar hemma i din trädgård? Då kommer en riktigt bra grensåg vara ett bra hjälpmedel och din bästa vän! Den är dessutom skonsam mot dina träd och buskar. Här ger vi dig tips på saker att tänka på inför ditt val av grensåg.

Vad är en grensåg?

En grensåg, eller en japansåg som den också ibland kallas, används till all beskärning där det är lite grövre grenar och den sliter inte så mycket på händerna. Den är perfekt att använda när du ska glesa ur och föryngra buskar. Det blir släta och fina snittytor som snabbt läker, vilket är bra för trädet. Grensågen går även att använda på mindre grenar, men den ska inte användas där den blir jordig – då blir den lätt slö.

Bäst i test grensåg - grensåg att beskära träd med.
På en grensåg är tänderna böjda åt olika håll vilket gör att den inte fastnar lika lätt.

Varför ska man använda en grensåg?

Har du någonsin testat att såga av grenar med en fogsvans eller såg, vet du hur besvärligt det kan vara. Den fastnar allt som oftast, och detta har med tandningen på sågen att göra. Vanliga sågar och fogsvansar är gjorda för att såga i torrt, dött virke. En grensåg däremot, är tandad så att den ska klara av att såga igenom segare virke utan att fastna. Tänderna är nämligen böjda åt olika håll, vilket gör att den sågar bredare än bladet. På så sätt fastnar den inte lika lätt. Den ger raka och rena snitt vilket gör att trädet lätt kan återhämta sig efter beskärningen.

Varför ska man beskära buskar och träd?

När en buske eller ett träd börjar bli för tätt behöver du beskära de för att glesa ut och föryngra. Du tar bort de grenar som är tjockast och äldst och föryngrar på så sätt busken eller träder.

Olika typer av grensåg

Det finns två olika modeller av grensågar som är värda att ha: en kortare med finare skär, som gör det lätt att komma åt mellan grenar och en längre med grövre skär, som klarar av att kapa större grenar. Om du är mycket i trädgården och ofta använder en grensåg, kan det vara värt att investera i bägge modellerna.

Grensågens egenskaper

För att kunna välja den grensåg som passar dig och din trädgård bäst är det bra att jämföra de olika egenskaperna.

Bladet

Många grensågar har ett blad av högkvalitativt stål som står emot rost på ett effektivt sätt. Bladet kan antingen vara rakt eller böjt och har vassa sågtänder som är böjda åt olika håll. Det finns även grensågar som går att fälla ihop, vilket ger en mer kompakt och säker förvaring.

Längd och vikt

Det är vanligt att vikten på en grensåg ligger på från 150 gram upp till 400 gram. Tänk på att ju tyngre en grensåg är desto mer sliter du på kroppen när du använder den. Storleken och längden på såg och bladet spelar också stor roll i ditt val. En mindre grensåg kan ha en bladlängd på 13-17 centimeter medan en som är större kan vara så lång som 25 till 30 centimeter. Har du en buske med tjocka grenar är det bra att välja en grensåg som har ett längre blad. Ibland uppger även leverantören hur tjocka grenar grensågen klarar av att hantera, vilket kan vara allt från fem upp till tio centimeter i diameter.

Ergonomiskt handtag

Det är inte bara bladet som spelar roll när du ska välja en grensåg – även handtaget har stor betydelse. Ett gummibeklätt handtag gör grensågen både mer bekväm och säker att använda. Samtidigt hjälper gummit till att fånga upp vibrationer och sågningen blir mer skonsam för dina händer, armar och axlar. Är handtaget lätt vinklat bidrar det också till en bättre ergonomi.

För höger- och vänsterhänta

De flesta grensågar är anpassade för att kunna användas av både höger- och vänsterhänta. Men är du vänsterhänt är det dock alltid bra att dubbelkolla så att den såg du tänkt köpa verkligen passar dig.

Hölster till sågen

Vissa grensågar har ett hölster i plast som du kan förvara sågen i, vilket är särskilt praktiskt när du vill ha händerna fria om du ska klättra och såga. Hölstret är utrustat så att du kan fästa det i bältet eller med en benrem så att den inte fladdrar runt. Har grensågen en klack på handtaget hjälper denna också till att hålla sågen ordentligt på plats.

Välj en grensåg med utbytbara blad

För att förlänga hållbarheten på grensågen är det bra att skaffa en såg där bladet går att byta ut. Grensågar går inte att slipa då de är tandade och behöver därför bytas ut med jämna mellanrum. En vanlig trädgårdsägare kan behöva byta blad på sin såg max en gång per år.

Vad kostar en grensåg?

Det finns grensågar i alla prisklasser, allt från runt hundra kronor upp till 600-800 kronor. Det är inte alltid det stämmer, men överlag brukar de grensågar som kostar lite mer också vara av högre kvalitet, tåla mer och ha en längre hållbarhet. Har du bara några grenar att beskära kan det räcka med ett billigare och enklare alternativ, men välj gärna en grensåg från ett välkänt varumärke.

Skötselråd av grensåg

För att grensågen ska hålla samma höga kvalitet under många år behöver du också ta hand om den på rätt sätt. Torka därför alltid rent sågen efter varje användning så att den är både ren och torr under förvaringen. I slutet av säsongen är det dessutom bra att smörja in bladet med olja för att förhindra rostangrepp. Om grensågen är slö finns det risk att du skadar trädet eller busken. På grund av tänderna går det inte att slipa en grensåg, men det är däremot är vanligt att det går att byta ut hela bladet om det blir slött.

Köpa grensåg – att tänka på!

Det finns många saker att tänka på när du ska köpa grensåg – här har vi samlat det viktigaste.

 • Har grensågen lagom långt blad för att passa till det du ska beskära?
 • Är handtaget ergonomiskt så att grensågen blir bekväm att använda?
 • Är grensågen hopfällbar?
 • Ingår det ett hölster?
 • Om du är vänsterhänt – är grensågen anpassad för dig?

När ska man beskära träd och buskar?

För att trädgården ska grönska behöver både träd och buskar må bra – något de gör när du kontinuerligt beskär dem. Vilken tid på året du ska beskära dem beror på vilket sort du har. De flesta träd och buskar mår bäst av att bli beskurna under sensommar och höst. Den bästa tiden att göra detta på är under JAS, som står för juli, augusti och september. Under sensommaren är savflödet inte lika omfattande, vilket betyder att skadorna på buskar och träd läker snabbare och saven torkar ut. Vissa träd och buskar klarar dock av att beskäras under våren, som till exempel fruktträd som äpple och päron. Det är dessutom lättare att beskära vissa träd när de saknar löv. Även rosor och klängväxter tål att beskäras under vårvintern innan knopparna har spruckit ut. Dock ska du aldrig beskära träd eller buskar när temperaturen är under tio grader.

Det är bra att beskära buskar och träd regelbundet.
För att träd och buskar ska må bra behöver de beskäras kontinuerligt.

Att tänka på när du beskär träd

Det är alltid trevligare att beskära träd en solig dag och dessutom torkar snitten upp snabbare. Se till att grensågen eller det trädgårdsredskap du använder är vasst för att inte skada trädet. Använd dig av en stadig stege, rejäla skor och handskar för att minska risken för skador. Börja med att ta bort döda, sjuka eller skadade grenar. Gallra bort vattenskotten – ungefär en tredje del ska tas bort varje år. Se till att alltid balansera upp trädet, något du gör genom att såga av en eller flera grenar. När du sågar bort en större gren kan detta behöva göras i flera steg för att undvika fläktskador på stammen. En gren ska aldrig konkurrera med andra grenar, ta därför alltid bort närliggande grenar – de ska inte heller skava mot varandra. De ska växa utåt och bilda en luftig krona vilket gör att du ska ta bort de grenar som växer inåt. Ett färdigbeskuret träd ska vara luftigt och innehålla både gamla grenar, grenar som är några år och några ett- eller tvååriga skott.

Andra typer av trädgårdsredskap vid beskärning

Det finns fler trädgårdsredskap du kan använda när du ska beskära träd, buskar och häckar. Här är några fler för att du ska lyckas med din trädgård.

Sekatör

En sekatör är en behändig sax som du kan använda för att klippa både blommor och mindre grenar med. Detta är en av de vanligaste och också billigaste trädgårdsredskap för dig som vill göra det fint i trädgården.

Häcksax

Med en häcksax klipper du häcken snygg på ett enkelt och effektivt sätt. Är häcken stor är det bra att köpa en batteridriven häcksax som gör att arbetet går ännu smidigare.

Grensax

Med en grensax klipper du grenar på buskar och träd effektivt och vissa modeller klarar både tunnare och tjockare grenar. Grensaxen kan även komma väl till pass när du röjer sly.

Populära varumärken:

Länktips:


Några expertester vi har läst:

Aftonbladet Plus (2020)

Aftonbladet Plus har tillsammans med Bosse Rappne, trädgårdsmästare på Ulriksdals slottsträdgård, testat 14 grensågar. Grensågarna har en prisklass på mellan någon hundralapp upp till 600 kronor. I testet tittade Bosse Rappne på låset, komforten, vikten, sågförmågan och priset. Testets vinnare och Rappnes favorit blev ARS PM-21, som beskrivs som testets snyggaste grensåg men också bästa. Den fick betyg 5 av 5. På delad andra plats kom Silky super accel som också fick betyg 5 av 5 och den beskrivs som en snygg och bra grensåg. På delad andra plats med betyget 5 av 5 kom även Felco 640 som beskrivs som en grensåg med bra mothåll.

Råd & Rön (2013)

I ett äldre test hos Råd & Rön testade man elva hopfällbara grensågar där den billigaste kostade 50 kronor och den dyraste 450 kronor. Testpanelen bestod av tio vana trädgårdsarbetare, hälften män och hälften kvinnor – som alla beskär träd yrkesmässigt. Vinnare blev Silky PocketBoy 170 med betyget 87 av 100. På andra plats kom ARS G-17 hopfällbar såg PRO med betyget 80 av 100. På tredje plats kom Bahco 396-JT med betyget 74 av 100.

Tillbaka till början – våra toppval


Redaktionen
Test.se

Vanliga frågor

 • En grensåg är en vass såg som du använder för att beskära träd och buskar med hemma.
 • Du använder en grensåg till tjockare grenar som en grensax inte klarar av.
 • Vi har valt att utse Felco 640 till den grensåg som är bäst i test. Det är en grensåg i en ergonomiskt böjd form med specialbehandlade rakbladsvassa sågtänder som klarar grenar som är upp till 10 centimeter tjocka. Handtaget har antiglid och är bekvämt att använda när du beskär dina träd och buskar.
Innehållsförteckning

Innehåll
Bäst i test:
Felco Felco 640 grensåg
Newsletter image Test.se logo
Håll dig uppdaterad med Test.se:s nyhetsbrev
Vi meddelar när en ny testvinnare tar över tronen
Exklusiva erbjudanden på vinnare bara på Test.se
Din epostadress
Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev godkänner du test.se sekretesspolicy.
Gå med kostnadsfritt
Tack för din prenumeration!
Du har nu valt att prenumerera på vårt nyhetsbrev.
Stäng