HANDLA SMART
HANDLA TESTVINNARE
Vi sammanställer experttester för att hitta den bästa produkten just för Dig!
grensåg - Bäst i test

Test av grensågar

9 ST PRODUKTER TESTADE

trädgård uppdaterad 3:e September, 2020, Baserad på 3 experttester.

En grensåg används till all beskärning där det är lite grövre grenar och den sliter inte så mycket på händerna. Den är perfekt att använda när man ska glesa ur och föryngra bukar. Det blir släta och fina snittytor som snabbt läker, vilket är bra för trädet. Grensågen går även att använda på mindre grenar, men den ska inte användas där den blir jordig – då blir den snabbt slö.

Det finns två olika modeller av grensågar som är värda att ha: en kortare med finare skär, som gör det lätt att komma åt mellan grenar och en längre med grövre skär, som klarar av att kapa större grenar. Om du är mycket i trädgården och ofta använder en grensåg, kan det vara värt att investera i bägge modellerna. Det är också bra att skaffa en såg där bladet går att byta ut. De går inte att slipa då de är tandade och behöver därför bytas ut med jämna mellanrum. En vanlig trädgårdsägare sägs behöva byta blad på sin såg, max en gång per år.

Varför ska man använda en grensåg?

Har man någonsin testat att såga av grenar med en fogsvans eller såg, vet man hur besvärligt det kan vara. Den fastnar allt som oftast, och detta har med tandningen på sågen att göra. Vanliga sågar och fogsvansar är gjorda för att såga i torrt, dött virke.

En grensåg däremot, är tandad så att den ska klara av att såga igenom segare virke utan att fastna. Tänderna är nämligen böjda åt olika håll, vilket gör att den sågar bredare än bladet. På så sätt fastnar den inte lika lätt.

Läs hela texten - gratis!

Bäst i test: Silky super accel

Testresultat
Aftonbladet Plus 2020
Recensioner
Ihopvikbar Tunt blad som ändå klarar grova grenar Hållbara lås som är svetsade Sågar i dragläget vilket sparar energi Långt handtag
Produktbeskrivning

Grensågar från Silky tillverkas i Japan av ett företag som specialiserat sig på sågtillverkning sedan 1919, så nog kan man lugnt påstå att rutinen finns där. Det speciella med Silky-sågar är att de sågar i dragläget, detta sparar mycket energi och sliter inte lika mycket på kroppen. Dessutom ger det bättre kontroll över sågningen. Bladet är laserskuret japanskt kvalitetsstål, och eftersom sågen bara sågar i dragläget kan bladet tillverkas tunnare än många konkurrenter. Detta gör att snittet blir precist och extremt fint.

Super accel är en ihopfällbar grensåg som fick högsta betyg i Aftonbladets senaste jämförande test, den har dessutom fått otroligt många topprecensioner av Amazons kunder. Sågen har två vinkellägen vilket är praktiskt om det är ont om utrymme, eller om du står knepigt till. Gummihandtaget är ergonomiskt och ger ett mycket bra grepp. Låsen går inte sönder lätt, eftersom de är svetsade. Faktum är att hela sågen är tillverkad för att hålla, nåt som många kunder vittnat om att den gjort. 

Visa hela texten

Grensåg - JÄMFÖRELSETABELL

RELATERADE TESTER

Lövblåsar

UPPDATERAD 6:e Oktober, 2020

Häcksaxar

UPPDATERAD 18:e Maj, 2020

Sekatörer

UPPDATERAD 12:e April, 2019

Grensaxar

UPPDATERAD 20:e September, 2018

Experttester vi läst (3st)

Nedan listas vilka tester vi läst och använt som underlag för att utse vår testvinnare tillsammans med en sammanfattning.

Aftonbladet Plus

Publicerad

Aftonbladet har låtit sin trädgårdsexpert testa 14 olika grensågar för att kunna utse en bäst i test. Det som ingick i bedömningen var bland annat hur låsets mekanism fungerade, hur skön sågen är att använda, hur bra den sågar och hur prisvärd den är. Den såg som fick utmärkelsen bäst i test heter PM-21 och kommer från ARS. Den beskrevs som en riktigt bra såg som var enkel att använda och sågade bra. Dessutom ansågs den vara klart snyggast av de testade sågarna. Felcos såg 640 fick också höga betyg, mycket tack vare att den sågar riktigt bra och har bra mothåll både fram- och baktill. Detta är något som gör den väldigt säker att arbeta med. Silky Super Accel är en grensåg av japanskt högkvalitativt stål som fick gott omdöme. Sågen har två olika vinkellägen och sågar riktigt bra, även de grövsta grenarna. 

Vinnare i det här testet

Råd och rön

Publicerad

Råd och rön har testat elva hopfällbara grensågar och priserna varierar stort. Testresultaten visar att det inte är bra att snåla vid köp av grensåg, utan att man faktiskt får vad man betalar för, både i kvalitet och bekvämlighet. En av de viktigaste aspekterna är att sågbladet måste sitta fast ordentligt i handtaget och inte glappa. Det är då man får finast snittyta. Om bladet däremot glappar blir snittet hackigt, vilket innebär att svampar och bakterier får bättre grepp. Storleken har också betydelse – bladet får inte vara för kort, men inte heller för långt. Tanken med en hopfällbar grensåg är att de ska få plats i fickan, vilket betyder att sågen måste vara liten och kompakt. De ska även vara lätta att fälla ut och ihop. Testpanelen hos Råd och rön gillade ARS grensåg allra bäst, men dess betyg drogs ner då sågtid, bladets och tändernas hårdhet och slitningen på bladet testades i labbet. Det var det bättre betyget i labbet, som gav Silky testets första plats. Både panelens betyg och labbtesterna visar att det lönar sig att betala lite extra för sin nya grensåg. Det är alltså bättre att köpa en dyrare såg, som man är nöjd med och som håller resten av livet, än att lägga en 50-lapp på en billig modell som inte gör sitt jobb. Råd och röns test visade också att ingen av sågarna hade problem med någon rost och att de dyrare modellerna gav möjlighet att byta blad om så skulle behövas.

Vinnare i det här testet

Smartson

Publicerad

Krister Holmqvist, på Smartson, har testat 10 grensågar med olika snitt. Bäst i test är Shark Saw som får bra betyg i alla testmoment. Sågen är utrustad med ett ergonomiskt handtag som skyddar fingrarna och knogarna vid användning. Handtagets konstruktion gör även sågningen enklare, mer effektiv och mer säker. Det finns plats för att fästa en rem och ett hål i klingan för upphängning av sågen. Lösningen för bladbyte är smart, då inga verktyg krävs. Man trycker på en knapp och drar sedan ut bladet. Trots att sågen har små tänder på bladet, är den mycket effektiv och är en mycket prisvärd grensåg. På andraplats hamnade Razorsaw 164, som har både smarta och tekniska lösningar. Sågen är utrustad med progressiv tandning, vilket innebär att tänderna längst in vid handtaget är mindre än de som sitter placerade längst ut. För att enklare byta blad finns en rullskruv och det behövs inga verktyg. Handtaget är kort och behagligt att hålla i, med ett hål för fästning av rem. Man får med en praktisk slida med låsfunktion och fast bälteshållare. Razorsaw sågar mycket effektivt, men visar tendens till att nypa. Tredjeplats delas av två sågar med samma betyg, dock är det Julas grensåg 702045 som blivit utsedd till ”Bästa budgetval”. Det är en lätt modell som har ett behagligt handtag med bra klack. För att byta blad, krävs dock en skruvmejsel och man får ta bort totalt två skruvar. Även denna modell har hål för fäste av rem och det medföljer en slida med bälteshållare, som dock inte är låsbar. Förhållandevis är sågen effektiv vid kapning rakt av. Eftersom sågen är den billigaste i testet och gör sitt jobb utan att trilskas, är detta ett bra budgetval.

Vinnare i det här testet

VILKEN BÄST I TEST VINNARE ÄR EGENTLIGEN BÄST?

Hos test.se får du svaret - helt gratis!

Vi samlar produkttester från seriösa aktörer i magasin, på TV och på nätet, och presenterar deras topp 3. Därefter analyserar vi de sammanslagna resultaten och kan på så sätt utse de ultimata testvinnarna inom alla produktkategorier! Här hos oss får du med andra ord ta del av produkternas crème de la crème, och kan på så sätt göra smarta val i alla dina inköp.