VI SAMMANSTÄLLER TESTER

Det är precis vad vi gör, kollar vad andra tycker om produkterna. Idén med Test.se är att sammanställa experttesterna från nätet och tidningarna på ett ställe, låta någon av våra redaktörer analysera dem och rekommendera en produkt. Sidorna uppdateras löpande allt eftersom nya produkter och tester publiceras. Läs mer

Ändrad 19 December 2023
Så väljer vi vinnare

Så väljer vi vinnare

Test.se har en lång historia av att utse testvinnare i en mängd olika produktkategorier – men hur väljer vi egentligen ut de bästa produkterna?

I första hand är våra testvinnare produkter som har fått topplaceringar i jämförande tester hos välkända aktörer. Vi lägger mycket tid på efterforskning för att kunna presentera ett så pålitligt och korrekt resultat som möjligt. När urvalet görs lägger vi även stor vikt vid produktrecensioner, både från experter och konsumenter.

Ibland stöter vi dock på produktkategorier där det saknas både tester och recensioner. Detta kan antingen bero på att produkten i fråga är ny på marknaden, eller att produktkategorin är ovanligt begränsad. I dessa fall väljer vi att presentera produkter från välkända och etablerade varumärken inom respektive segment.

Bäst i test traktörpanna 2024

Ta två bra ting och kombinera dem, så får du ett ännu bättre slutresultat. Ett exempel på detta är traktörpannan, som har både stekpannans och grytans positiva egenskaper. Vill du även ha en riktigt bra stekpanna? Läs då vår sammanställning över de bästa stekpannorna här!

Vi har jämfört
 • Vilket material traktören är tillverkad i.
 • Vilka storlekar den finns i.
 • Övriga egenskaper.
Vi på Test.se rekommenderar
Priser visas i samarbete med Prisjakt
Test och produktrecensioner
Bäst i test Test.se - Bäst i test
Scanpan
Scanpan - CTX Traktörpanna med lock 28 cm Rostfri
Bäst i test
Bäst i test
Scanpan
Scanpan - CTX Traktörpanna med lock 28 cm Rostfri
Testvinnande traktörpanna som används av Tommy Myllymäki.
Testvinnare hos Kockhuset 2023.
Testvinnare hos Bästihemmet.se 2023.
Toppbetyg av kunder hos Åhléns.
Toppbetyg av kunder hos Bagaren och Kocken.
Toppbetyg av kunder hos Cervera.
Tillverkad i rostfritt stål.
Finns i 26, 28 och 32 centimeter.
Tål alla värmekällor.
Har lock i glas.
Tål ugn upp till 260 grader.
Non-stick beläggning.

Danska Scanpan grundades 1956 och finns utanför Århus. De tillverkar olika stekpannor och kokkärl i olika typer av material. De ligger i framkant när det kommer till att utveckla nya och banbrytande produkter. Scanpan var de första i världen som producerade non-stick beläggningar som inte innehåller de miljöfarliga ämnena PFOA och PFOS. Deras produkter har använts vid flera prestigefyllda tävlingar som EM, SM och VM i matlagning.

Serien CTX är flerfaldigt prisbelönad som har en högklassig beläggning av rostfritt stål. Scanpan CTX används på flera välrenommerade restauranger och Tommy Myllymäki håller den som en av sina favoriter. Traktörpannan tål värme upp till 260 grader, och fungerar lika bra till matlagning som bakning. Pannan har flera viktiga lager som bidrar till hållbarhet, värmefördelningsförmåga och induktionskompabilitet. Den unika non-stick beläggningen gör panna både slitstark och lättarbetad. Att den kan diskas i maskin är ytterligare en stor fördel som underlättar köksarbetet.

 • Butiker & priser: Med lock
 • Butiker & priser: Utan lock
 • Priser för Scanpan - CTX Traktörpanna med lock 28 cm Rostfri
  • Fria returer till butik
   1-3 dagars standardleverans
 • CTX Traktörpanna utan lock 28 cm

Bästa gjutjärn Test.se - Bästa gjutjärn
Skeppshult
Skeppshult Traktörpanna 25 cm
Skeppshult Skeppshult Traktörpanna 25 cm - Test
Bästa gjutjärn
Skeppshult
Skeppshult Traktörpanna 25 cm
En tålig och pålitlig traktörpanna från svenska Skeppshult.
Högt betyg på test hos Kockhuset.se 2023.
Högt betyg på test hos Bästihemmet.se 2023.
Toppbetyg av kunder hos Bagaren och Kocken.
Toppbetyg av kunder hos Cervera.
Tillverkad i gjutjärn med stålhandtag.
Diameter: 25 centimeter.
Finns med stål- eller trähandtag.

Skeppshults gjuteri grundades i början av 1900-talet, och har en gedigen erfarenhet av att tillverka stekpannor, grytor och ugnsformar i gjutjärn. Att de tillverkar kvalitativa produkter försäkras av att de lämnar hela 25 års garanti på sina gjutjärnspannor och -grytor.

Den rejäla traktörpannan från Skeppshult har höga kanter och mäter 25 centimeter i diameter. Pannans botten är fem millimeter tjock och sprider värmen jämnt och ger en fin stekyta. Genom att laga mat i en gjutjärnspanna får maten ett naturligt tillskott av järn vilket förhöjer smaken på maten, men är också en hälsofördel - i synnerhet om du lider av järnbrist. Gjutjärnspannan finns även i storleken 28 centimeter och med lock. 

 • Trähandtag
 • Stålhandtag
 • Butiker & priser: 28 cm & lock
 • Priser för Skeppshult traktörpanna 25 cm Trähandtag
 • Skeppshult traktörpanna 25 cm Stålhandtag
  • Fria returer till butik
   1-3 dagars standardleverans
  • Fri frakt över 495 kr
   Leverans 1-5 dagar
  • Nu i Sverige!
   Snabba leveranser
 • Skeppshult - Traditional Traktörpanna med glaslock/trähandtag 28 cm
  • Fria returer till butik
   1-3 dagars standardleverans
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Bästa populära Test.se - Bästa populära
Fiskars
Fiskars All Steel traktörpanna
Fiskars Fiskars All Steel traktörpanna - Test
Bästa populära
Fiskars
Fiskars All Steel traktörpanna
En mycket populär traktörpanna som är tålig och stilren.
 Andra plats på test hos Bästihemmet.se 2023.
Toppbetyg av kunder hos Bagaren och Kocken.
Toppbetyg av kunder hos Åhléns.
Toppbetyg av kunder hos Kitchentime.
Toppbetyg av kunder hos Pricerunner.
Tillverkad i rostfritt stål
Finns i storleken 26 centimeter.
Tål maskindisk.
Har lock i rostfritt stål.
Ugnssäker upp till 270 grader.
Effektiv och tyst på alla värmekällor.

Fiskars grundades redan 1649 och är ett av västvärldens äldsta företag. Från början var det ett järnbruk som under alla år har utvecklats till att bli en stor aktör när det kommer till trädgårdsverktyg och köksredskap. Det är inte konstigt att Fiskars är förknippat med pålitlighet och kvalitet.

Traktörpannan All Steel är en mycket populär produkt bland konsumenter, och det är inte så konstigt med tanke på alla de fördelar som pannan har. Den är tillverkad i slitstarkt rostfritt stål vilket är lättskött och reptåligt. Den tjocka botten i tre skikt är effektiv och tyst på alla typer av värmekällor. Ytan på pannans insida är tillverkad i patenterade Ceratec°-beläggning, som garanterar överlägsen prestanda och en perfekt stekyta som gör att maten smakar bättre. Pannan tål maskindisk och är ugnssäker upp till 270 grader.

 • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Bästa i koppar Test.se - Bästa i koppar
Eva Trio
Eva Trio Traktörpanna Koppar 24 cm
Bästa i koppar
Bästa i koppar
Eva Trio
Eva Trio Traktörpanna Koppar 24 cm
Traktörpanna i koppar som ger dig full kontroll över matlagningen.
Fjärde plats på test hos Bästihemmet.se 2023.
Tillverkad i rostfritt stål.
Diameter: 24 centimeter.
Tål alla värmekällor.
Kan köras i diskmaskin.
Blir snabbt varm.
Lätt att kontrollera matlagningen.

Eva Solo är ett danskt familjeföretag med funktionell design och deras produkter säljs över hela världen. De har över hundra års erfarenhet av design och produktutveckling av hushållsprodukter.

Eva Trio koppar traktörpanna är en snygg panna med en diameter om 24 centimeter. Den kom på fjärde plats när Bästihemmet.se utsåg marknadens bästa traktörpannor. Där beskrivs den som en traktörpanna som slår konkurrenterna med hästlängder.

Traktörpannan har tre lager som består av koppar, aluminium och rostfritt stål. Konstruktionen gör att du får det bästa från alla världar och pannan blir både slitstark och värmekänslig. Den kommer snabbt upp i höga temperaturer, men samtidigt kyls den också ner fort – vilket gör att du får full kontroll över matlagningen. Den kan användas på alla typer av värmekällor, även induktion. Traktörpannan tål maskindisk.

 • Butiker & priser
 • Priser för Eva Trio Traktörpanna Koppar 24 cm
  • Fria returer till butik
   1-3 dagars standardleverans
  • Fri frakt över 495 kr
   Leverans 1-5 dagar
  • Leverans på 1-4 dagar
   Frakt från 65 kr

Bästa sautepanna Test.se - Bästa sautepanna
Tefal
Tefal Jamie Oliver Cook's Classic Sautepanna
Tefal Tefal Jamie Oliver Cook's Classic Sautepanna - Test
Bästa sautepanna
Tefal
Tefal Jamie Oliver Cook's Classic Sautepanna
Djupare sautepanna i rostfritt stål med lock och två handtag.
Populärt val hos Prisjakt.
Populärt val hos Pricerunner.
Toppbetyg av kunder hos Bagaren och kocken.
Tillverkad i rostfritt stål.
Diameter: 30 centimeter.
Tål alla värmekällor.
Utrustad med lock.
Tål ugn upp till 250 grader.
Non-stick-beläggning.
Lätt att rengöra.

Tefal är ett företag som gör innovativa lösningar för matlagning, komfort i hemmet, skönhet och klädvård. Företaget grundades 1965 då Marc Grégoire använde sina fiskeredskap för att tillverka stekpannor – vilket blev den första non-stick-stekpannan. Deras stekpannor och grytor är tillverkade i Frankrike med Tefals specialkompetens och kvalitetsfokus.

Tefal Jamie Oliver Cook's Classic Sautepanna är ett bra val för dig som vill ha en sautepanna med två handtag och lock. Den är ett populärt val bland traktör/sautépannorna hos Prisjakt och hos Pricerunner toppar den i deras kategori traktörgrytor. Av Tefal och Jamie Oliver beskrivs den som en högkvalitativ och kraftig gryta som kan användas till allt från en fantastisk tagine till risotto.

Sautepannan är elegant, snygg och tillverkad i rostfritt stål vilket ger en överlägsen matlagningsupplevelse. Dessutom är den snygg att placera direkt på bordet. Även handtag och lock är av rostfritt stål. Insidan är tålig och grytan har non-stick-beläggning med titanpartiklar som både gör att den håller längre och gör den lätt att diska. När timglaset försvinner får du en perfekt stektemperatur och tack vare en tjock botten fördelar sig värmen snabb och jämnt. Den har en diameter på 30 centimeter och en extra djup form på 60 millimeter vilket gör att du kan göra ett stort utbud av varierande rätter. Du kan använda den i ugn upp till 250 grader och den är kompatibel med alla värmekällor, inklusive induktionshäll.

 • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Ytterligare läsning

Köpguide traktörpanna

För rätter som ska stekas men ändå innehålla någon slags sås, är traktörpannan perfekt. Exempelvis en bolognese eller annan krämig pastasås. Hade man i de fallen inte haft en traktörpanna, hade det varit tvunget att använda både en stekpanna och kastrull.

Skillnad mellan traktörpanna och stekpanna

Traktörpannan har höga kanter vilket gör det möjligt att koka i den, dessutom kommer de ofta med ett lock. Till skillnad från en kastrull, så har traktörpannan mycket mer stekyta att arbeta med.

Bäst i test traktörpanna - se testvinnande traktörpannor.
En traktörpanna har högre kanter än en stekpanna vilket gör att du även kan koka i den.

Material

Traktörpannor tillverkas i olika material, bland annat; kolstål, gjutjärn och koppar. De olika materialen har olika egenskaper.

Gjutjärn

 • Fungerar på alla värmekällor
 • Ger jämn värmefördelning
 • Tål höga temperaturer, kan användas i ugn

Pannor tillverkade i gjutjärn och riktigt robusta och tåliga. De har i regel lite längre tid att värma upp, men väl uppvärmda håller de värmen bättre än alla andra material. Gjutjärn fungerar på alla värmekällor, inklusive induktion. Genom att laga mat i gjutjärn så berikas maten naturligt av järn vilket inte bara är nyttigt, det ger också maten mer smak.

Det brukar sägas att kärl som är tillverkade i gjutjärn, kan ärvas i generationer. Sköt om din gjutjärnspanna så kommer den betala av sig flera gånger om.

Kolstål

 • Fungerar på alla värmekällor
 • Utmärkta stekegenskaper
 • Tål höga temperaturer

Pannor tillverkade i kolstål är optimala för att steka i och, precis som gjutjärnspannor, mår kärl av denna typ bäst av att bli ordentligt instekta. Räkna med att pannan blir som bäst efter att den använts ordentligt, med tiden kommer stekytan bli mörkare och mörkare vilket är en bra sak! Blandningen består till största del av kol och järn. Kolståls-pannor är magnetiska och fungerar på alla typer av värmekällor, även induktionshällar.

För att bevara den yta som pannan får med tiden, rekommenderas det att använda köksredskap tillverkade av trä, plast eller silikon i kolståls-pannan.

Koppar

 • Fungerar på induktionshäll om botten är tillverkad i rostfritt stål
 • Leder värme snabbt och jämnt
 • Tål maskindisk

Pannor tillverkade i koppar leder värme bäst. I denna typ av pannor sprids värmen snabbt och jämnt vilket gör att du kan laga mat på låg till medelhög temperatur med god effekt. Koppar i sig är inte magnetiskt, men de flesta pannor har en bottenplatta som är innesluten i rostfritt stål vilket gör att de i så fall även kan användas även på induktionshällar.

Kopparpannor kan ändra färg med tiden efter att ha utsatts för maskindisk och hög värme. Detta går att åtgärda genom att polera upp dem med anpassat putsmedel.

Keramisk beläggning

 • Fungerar på alla värmekällor
 • Tåliga med non-stick effekt
 • Kräver mindre matfett vid stekning

Pannor med keramisk beläggning är extra hårda och tåliga. Beläggningen ger även en viss non-stick effekt vilket gör att det krävs mindre matfett vid matlagningen. På så sätt är det lätt att laga mer hälsosam mat. Keramiska pannor tål höga temperaturer. Ytan tillåter att du använder alla typer av köksredskap i den, men för att bäst bevara pannans egenskaper rekommenderas det att använda redskap tillverkade i trä, silikon eller plast.

Rostfritt stål

 • Fungerar på alla värmekällor
 • Tål maskindisk
 • Lång livslängd
 • Ger snabb och jämn värmefördelning och tål höga temperaturer

Pannor som är tillverkade i rostfritt stål är mycket populära, inte minst i restaurangkök. Rostfritt stål är mycket hygieniskt och är lätt att rengöra. Pannan blir varm snabbt och fördelar värmen jämnt. Kärl som är tillverkade i rostfritt stål har oftast en botten som består av flera lager varvat med rostfritt stål och aluminium. Denna blandning gör att pannan värms upp mycket snabbt. Samtidigt gör stålet i pannan att den är magnetisk och hygienisk.

Rostfritt stål är mycket tålig; du kan använda alla typer av redskap i pannan och sedan diska den i maskin. 

Bäst i test traktörpanna olika material

Populära varumärken:

Länktips:

Bäst i test traktörpanna - se testvinnande traktörpannor.
De flesta traktörpannor ska rengöras för hand. Var noga med att läsa manualen först.

Några experttester vi har läst:

Bäst i hemmet (2022)

Bäst i hemmet har utsett åtta traktörpannor från kända varumärken. På första plats kom Scanpan CTX 28 cm och den beskrivs som en storfavorit i kök landet om. På andra plats kom Fiskars All Steel 26 cm/3,2 L och enligt dem är den både snygg och levererar en otrolig prestanda. På tredje plats kom Skeppshult Traditional 28cm och den blev testets bästa traktörpanna i gjutjärn.

Kockhuset (2022)

Kockhuset har utsett de fyra bästa traktörpannorna som finns på marknaden just nu. På första plats kom Skeppshult Traditional 28cm som beskrivs som en premiumpanna för seriösa kockar. På andra plats de Buyer Countypan, som beskrivs som en av de billigaste men också mest populära traktörpannorna på marknaden. På tredje plats och utsedd till bästa traktörpannan i gjutjärn blev Skeppshult Traktörpanna.

Tillbaka till början – våra toppval


Redaktionen
Test.se

Vanliga frågor

 • En traktörpanna är en blandning mellan en kastrull och en stekpanna. Med stekpannans stora stekyta, och kastrullens högre kanter.
 • I en traktörpanna kan du med fördel laga olika grytor eller krämiga pastasåser, men det går såklart lika bra att använda den till att exempelvis steka köttbullar. Det går att använda traktörpannan till att steka, koka och sautera med mera.
 • Vi har valt att utse Scanpans CTX traktörpanna, som fått positiva omdömen av testpaneler och konsumenter.
Innehållsförteckning

Innehåll
Bäst i test:
Scanpan Scanpan - CTX Traktörpanna med lock 28 cm Rostfri

Du kanske även är intresserad av:

Newsletter image Test.se logo
Håll dig uppdaterad med Test.se:s nyhetsbrev
Vi meddelar när en ny testvinnare tar över tronen
Exklusiva erbjudanden på vinnare bara på Test.se
Din epostadress
Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev godkänner du test.se sekretesspolicy.
Gå med kostnadsfritt
Tack för din prenumeration!
Du har nu valt att prenumerera på vårt nyhetsbrev.
Stäng