VI SAMMANSTÄLLER TESTER

Det är precis vad vi gör, kollar vad andra tycker om produkterna. Idén med Test.se är att sammanställa experttesterna från nätet och tidningarna på ett ställe, låta någon av våra redaktörer analysera dem och rekommendera en produkt. Sidorna uppdateras löpande allt eftersom nya produkter och tester publiceras. Läs mer

Ändrad 5 Februari 2024
Så väljer vi vinnare

Så väljer vi vinnare

Test.se har en lång historia av att utse testvinnare i en mängd olika produktkategorier – men hur väljer vi egentligen ut de bästa produkterna?

I första hand är våra testvinnare produkter som har fått topplaceringar i jämförande tester hos välkända aktörer. Vi lägger mycket tid på efterforskning för att kunna presentera ett så pålitligt och korrekt resultat som möjligt. När urvalet görs lägger vi även stor vikt vid produktrecensioner, både från experter och konsumenter.

Ibland stöter vi dock på produktkategorier där det saknas både tester och recensioner. Detta kan antingen bero på att produkten i fråga är ny på marknaden, eller att produktkategorin är ovanligt begränsad. I dessa fall väljer vi att presentera produkter från välkända och etablerade varumärken inom respektive segment.

Här är bästa pannkakspannan 2024

Vill du ha nygräddade pannkakor till frukost? Med en pannkakspanna får du perfekt gräddade pannkakor redo att serveras till familj och vänner. Här får du pannkakspannor som är bäst i test och de bästa tipsen inför ditt köp av stekpanna för pannkakor.

Vi har jämfört
 • Vikt och storlek
 • Vilket material den är tillverkad i
 • Typ av handtag
 • Om den har nonstick-beläggning
 • Rengöring
 • Övriga egenskaper
Vi på Test.se rekommenderar
Priser visas i samarbete med Prisjakt
Test och produktrecensioner
Bäst i test Test.se - Bäst i test
Tefal
Tefal Start Easy pannkakspanna
Tefal Tefal Start Easy pannkakspanna - Test
Bäst i test
Tefal
Tefal Start Easy pannkakspanna
Omtyckt pannkakspanna med non-stickbeläggning.
Testvinnare hos Bastihemmet.se 2023.
Populärt val hos Prisjakt.
Populärt val hos Pricerunner.
Populärt val hos Kitchentime.
Storlek: 25 cm.
Tillverkad i aluminium.
Titan non-stickbeläggning.
Thermo-Signal.
Klarar alla typer av värmekälla.
Enkel att rengöra.
Vikt: 900 gram.

Tefal har i årtionden tillhandahållit produkter med den bästa tekniken och innovativa lösningar för tillagning av mat och dryck. Det är en trovärdig aktör när det gäller hushållsapparater ­– köper man något från Tefal kan man räkna med att det är genuina produkter. Företaget grundades i Frankrike 1954 och är världkända för sin non-stickbeläggnig.

Vi har utsett Tefal Start Easy pannkakspanna 25 cm till den pannkakspanna som är bäst i test. Den har fått fina recensioner, är ett populärt val hos Prisjakt, Pricerunner och Kitchentime och är dessutom ett prisvärt alternativ. När Bäst i hemmet utsåg de bästa pannkakspannorna var Tefals stekpanna en favorit som kom på första plats.

Tefal Start Easy pannkakspanna har en diameter på 25 centimeter och låg vikt på 900 gram. Den har en non-stickbeläggning i titan som gör både matlagning och rengöring enklare. Titanbeläggningen håller tre gånger längre än vanliga Tefal-beläggningar. Tack vare beläggningen kan du använda mindre fett när du steker dina pannkakor.

Thermo-Signal-tekniken talar om när stekpannan har nått den optimala temperaturen på 180 grader och är redo att användas. De grunda kanterna gör det lätt att vända pannkakorna – även när de kastas. Stekpannan är optimal för tillagning av till exempel pannkakor, crêpepannkakor, omelett och ägg. Pannkakspannan kan användas på alla typer av värmekällor, inklusive induktionshäll. Den klarar att vara i ugn upp till 170 grader.

I Tefals sortiment finns även den omtyckta Tefal Easy Chef pannkakspanna som har en rundare insida, men annars många liknande egenskaper.

 • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Bästa gjutjärn Test.se - Bästa gjutjärn
Skeppshult
Skeppshult Traditional Pannkakspanna
Bästa gjutjärn
Bästa gjutjärn
Skeppshult
Skeppshult Traditional Pannkakspanna
Pannkakspanna i gjutjärn från Skeppshult som kommer att gå i arv.
Populärt val hos Prisjakt.
Populärt val hos Pricerunner.
Populärt val hos Cervera.
Testvinnande varumärke.
Storlek: 23 cm.
Tillverkad av gjutjärn.
Trähandtag av bok.
Klarar alla typer av värmekälla.
Håller i generationer.
Naturlig non-stickbeläggning.
Vikt: 2,25 kilo.
25 års garanti.

Skeppshults gjuteri grundades i början av 1900-talet, och har en gedigen erfarenhet av att tillverka stekpannor, grytor och ugnsformar i gjutjärn. Att de tillverkar kvalitativa produkter försäkras av att de lämnar hela 25 års garanti på sina gjutjärnspannor och gjutjärnsgrytor.

Skeppshult Traditional Pannkakspanna 23 cm är omtyckt och ett populärt val hos Prisjakt, Pricerunner och Cervera. Pannkakspannan tillhör Skeppshult Traditional-serie som är en traditionell kollektion med svenskt bokhandtag. Skeppshults gjutjärnsprodukter gjuts i en unik sandform som sedan slås sönder – vilket ger unika stekpannor.

Pannkakspannan är av gjutjärn med naturlig non-stickyta som blir bättre för varje gång du använder den. Tar du hand om din Skeppshultstekpanna kommer den att hålla i generationer!

Stekpannan fungerar på alla typer av spishällar, även på öppen eld. Handtaget i brunbetsad bok gör att du inte bränner dig när du steker pannkakorna. Ett stödhandtag förenklar också hanteringen. Botten är fem centimeter tjock vilket gör att värmen sprids jämnt och ger en fin stekyta. Botten är dessutom konkavt precisionssvarvad så att stekpannan står stabilt på spisen även vid höga temperaturer. Kanterna är handslipade och 1,5 centimeter höga. Pannkakspannan ska rengöras med vatten och inget diskmedel.

Skeppshult har även en pannkakspanna med handtag i valnöt och en med helgjutet handtag.

 • Med trähandtag
 • Med gjutjärnshandtag
 • Priser för Skeppshult - Traditional Pannkakspanna med trähandtag 23 cm
  • Fria returer till butik
   1-3 dagars standardleverans
  • Fri frakt över 495 kr
   Leverans 1-5 dagar
 • Skeppshult Pannkaksstekpanna 23 cm Gjutjärnshandtag

Bästa premium Test.se - Bästa premium
Le Creuset
Le Creuset Toughened pannkakspanna
Bästa premium
Bästa premium
Le Creuset
Le Creuset Toughened pannkakspanna
Grädda frukostpannkakorna med denna högkvalitativa pannkakspanna i aluminium.
Tredje plats på test hos Bastihemmet.se 2023.
Populärt val hos Pricerunner.
Storlek: 24 cm.
Tillverkad i aluminium.
Non-stickbeläggning.
Handtag i rostfritt stål.
Klarar alla typer av värmekälla.
Tål att diskas i diskmaskin.

Le Creuset har sedan 1925 varit ansiktet utåt för robust och kompromisslös kvalitet. Då tillverkningen sker i individuella sandformar blir varje gryta helt unik. Den karakteristiska orangea “volcanic” färgen är det nog många som känner igen, ser man en gryta eller ugnsform i den nyansen vet man instinktivt att det rör sig om kvalité.

Le Creuset Toughened pannkakspanna är en perfekt stekpanna för dig som vill göra lite extra goda pannkakor och crêpes. När Bäst i hemmet listade sina favoriter kom denna på tredje plats. Det är även ett populärt val bland pannkakspannorna hos Pricerunner.

Pannkakspannan är 24 centimeter i diameter och tillverkad av aluminium som effektivt leder värmen. Detta gör den utmärkt till rätter som ska tillagas snabbt. Stekpannan har non-stickbeläggning både invändigt och utvändigt vilket gör att du kan använda mindre stekfett, maten bränner inte fast lika lätt och rengöringen blir lättare. Handtaget är av rostfritt stål.

Du kan använda den här pannkakspannan på alla typer av värmekällor och den tål en temperatur på upp till 260 grader. Den tål även att diskas i diskmaskin.

 • Butiker & priser
 • Priser för Le Creuset Toughened pannkakspanna
  • Fria returer till butik
   1-3 dagars standardleverans
  • Nu i Sverige!
   Snabba leveranser

Bästa kolstål Test.se - Bästa kolstål
De Buyer
de Buyer Mineral B Element Pannkakspanna
Bästa kolstål
Bästa kolstål
De Buyer
de Buyer Mineral B Element Pannkakspanna
Hållbar pannkakspanna i kolstål som ger en fin stekyta på pannkakorna.
Populärt val hos Prisjakt.
Populärt val hos Pricerunner.
Högt kundbetyg hos Bagaren & Kocken.
Toppsäljare hos Kitchentime.
Storlek: 24 cm.
Tillverkad av kolstål
Handtag i härdat stål.
Klarar alla typer av värmekälla.
Rengörs för hand.

Franska De Buyer har tillverkat kökstillbehör sedan 1830. De tillverkar tusentals olika hushållsprodukter av hög kvalitet för krävande kockar. Deras stekpannor är garanterat fria från giftiga ämnen och avger små mängder hälsosamt järn till maten.

De Buyer Mineral B Element Pannkakspanna 24 cm är en omtyckt stekpanna i kolstål. Den är en toppsäljare hos Kitchentime och har högt kundbetyg hos Bagaren & Kocken. Bland pannkakspannorna är den ett populärt val hos både Prisjakt och Pricerunner.

Pannkakspannan är 24 centimeter i diameter och tillverkad av kolstål vilket gör den otroligt slitstark. Tar du hand om stekpannan rätt kommer den att bli bättre ju fler gånger du använder den. Pannkakspannan har en praktisk och ergonomisk design med låga kanter och handtag i härdat stål. Värmefördelningen är också jämn vilket ger en fin stekyta på pannkakorna.

Stekpannan kan användas på alla värmekällor och även på grillen – perfekt om du vill bjuda familj och vänner på pannkakskalas i trädgården. Stekpannan är lätt att rengöra och ska diskas för hand.

Vill du ha en större stekpanna? Pannkakspannan finns även i storleken 26 och 30 centimeter.

 • Butiker & priser
 • Priser för de Buyer Mineral B Element Pannkakspanna 24cm
  • Fria returer till butik
   1-3 dagars standardleverans
  • Fri frakt över 495 kr
   Leverans 1-5 dagar

Bra val Test.se - Bra val
KitchenCraft
KitchenCraft Professionell pannkakspanna
KitchenCraft KitchenCraft Professionell pannkakspanna - Test
Bra val
KitchenCraft
KitchenCraft Professionell pannkakspanna
Kraftig och robust pannkakspanna i kolstål.
Andra plats på test hos Bastihemmet.se 2023.
Högt kundbetyg hos Bagaren & Kocken.
Storlek: 24 cm.
Tillverkad i kolstål.
Non-stickbeläggning.
Nitat handtag.
Klarar alla typer av värmekälla.
Bra värmefördelning.
Kan diskas i diskmaskin.
15 års garanti.

KitchenCraft har flera olika typer av stekpannor i sitt utbud. KitchenCraft Professionell pannkakspanna har en klassisk design med kraftig och gedigen konstruktion. Den har en hög prestanda och lång hållbarhet vilket gör att den passar både hemma och för den professionella kocken.

Hos Bagaren & Kocken är kundbetyget högt och enligt kunderna gräddar stekpannan jämnt och har en fin tyngd. I ett test om bästa pannkakspannan hos Bäst i hemmet kom den på andra plats.

Pannkakspannan har en diameter på 24 centimeter och är tillverkad av kolstål. Den har en non-stickyta som gör det lättare att både grädda pannkakorna och sedan rengöra stekpannan. Den platta basen ger en jämnare värmefördelning och handtaget är nitat.

Du kan använda pannkakspannan på alla typer av värmekällor, även induktion. Det går att diska stekpannan i diskmaskin.

 • Butiker & priser
 • Priser för Kitchen Craft Professionell pannkakspanna, 24 cm non-stick
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Ytterligare läsning

Pannkakspanna bäst i test - hitta bästa stekpannan på test.se.
Grädda dina pannkakor på bästa sätt med en pannkakspanna.

Köpguide pannkakspanna

Vill du ha pannkakor till frukost, lunch eller mellanmål? Pannkakor är dessutom en riktigt favoriträtt på barnkalas! Det finns oändligt många olika recept att välja mellan. För att göra gräddningen lättare ska du använda dig av en stekpanna som är särskilt anpassad för pannkakor. Utbudet är stort ­– här hjälper vi dig att hitta rätt bland pannkakspannorna!

Vad är en pannkakspanna?

En pannkakspanna eller en pannkakslagg är en stekpanna för pannkakor. Den är särskilt anpassad för dig som vill grädda pannkakor och ger en fin stekyta. Kanten är låg och inte högre än vad som behövs för smeten att stanna kvar i pannan. Att använda en pannkakspanna är lika lätt som vilken stekpanna som helst, och snart har du en tallrik pannkakor redo att avnjuta med sylt, grädde och färska bär!

Fördelar med en pannkakspanna

Det går såklart att steka pannkakor i en vanlig stekpanna, men det är mycket lättare med en pannkakspanna. Den låga kanten gör det lättare att både vända och servera pannkakorna.

Vad kan man göra i en pannkakspanna?

I en pannkakspanna går det att göra olika typer av pannkakor och crêpes. Men det går även att tillaga andra typer av rätter – som omelett, ägg, bacon och råraka.

Detta kan du göra i en pannkakspanna:

 • Pannkakor
 • Crêpes
 • Blinier
 • Omelett
 • Ägg
 • Bacon
 • Råraka
 • Paella
Stekpanna för pannkakor - bäst i test.
I en pannkakspanna kan du göra både pannkakor, crêpes, omelett och ägg.

Vilket material är pannkakspannor gjorda av?

Precis som andra stekpannor kan pannkakspannor vara gjorda i flera olika material. De flesta är gjorda i material som gjutjärn, kolstål och aluminium.

Pannkakspanna i gjutjärn

En pannkakspanna i gjutjärn har en mer robust och tung design. Materialet är hållbart och tar du hand om stekpannan på rätt sätt kommer den att hålla livet ut – och gå i arv till nästa generation. Värmen sprider sig jämnt över pannan och du får en fin stekyta på pannkakan. Det går att använda en pannkakspanna i gjutjärn på alla typer av värmekällor, även induktionshäll och öppen eld. För att kunna användas i ugn krävs det att handtaget också är av gjutjärn.

Pannkakspanna i kolstål

Stekpannor av kolstål kan användas på alla typer av värmekällor, även induktionshäll. En del kan även användas i ugn. En pannkakspanna av kolstål är lättare än en stekpanna av gjutjärn och reagerar snabbare på temperaturskillnaderna. Med rätt hantering kommer din pannkakspanna i kolstål hålla i generationer.

Pannkakspanna i aluminium

En pannkakspanna i aluminium har en gjuten aluminiumstomme. För att göra stekpannan magnetisk är en bottenplatta med hål antingen ingjuten i materialet eller monterad på undersidan. Ofta har den en non-stickbeläggning av teflon som ger en fin stekyta och god smak. Non-stickbeläggningen ser också till att maten inte fastnar och gör rengöringen enklare.

Så varm blir en pannkakspanna

Hur varm en pannkakspanna blir beror på material, hur bra värmefördelningen är och din spis. I regel brukar man tala om låg värme, mediumvärme och hög värme. När du gör pannkakor är mediumvärme ett bra val.

 • Låg värme: Cirka 145 grader
 • Mediumvärme: Cirka 180-200 grader
 • Hög värme: Cirka 200-315 grader

Pannkakspannas egenskaper

Har du svårt att bestämma dig för vilken pannkakspanna du ska välja – ser de flesta lika dana ut? Genom att grundligt gå igenom de olika egenskaperna kommer du att hitta en stekpanna som passar bäst för dig och dina pannkaksrätter.

Storlek

En pannkakspanna är rund och har oftast en diameter på 22-25 centimeter. Vissa säljer även en större variant för dig som önskar större pannkakor eller som tänker använda stekpannan för att göra paella. En mindre modell brukar passa för pannkakor eller ägg.

Vikt

Ju lättare en pannkakspanna är desto lättare är den också att hantera – både vid omrörning och flippning. Däremot har en tyngre stekpanna oftast en jämnare värmefördelning. 

Non-stickbeläggning

Om pannkakspannan har en non-stickbeläggning är det lättare att steka pannkakorna och du behöver använda mindre stekfett. Även rengöringen blir enklare eftersom maten inte fastnar lika lätt. Dock är det viktigt att följa tillverkarens rekommendationer så att du inte skadar beläggningen – undvik metallredskap och för hög värme.

Handtagstyp

Precis som på vilken stekpanna som helst kommer pannkakspannor med olika design och material på handtaget. Handtag i trä, plast och silikon leder inte värme vilket gör risken att bränna sig låg. En del handtag är ingjutna i stekpannan och kan bli varma. Vissa stekpannor har även ett stödhandtag som underlättar hanteringen.

Värmekällor

Idag kan många av dagens moderna pannkakspannor användas på alla typer av värmekällor, även induktion. En del klarar även av att användas i ugnen. Planerar du att bjuda på pannkaksfest på altanen? Då ska du leta efter en pannkakspanna som dessutom går att använda på grillen.

Material

För att matcha marknadens olika behov finns pannkakspannor i flera olika material. Vanliga material är till exempel aluminium, gjutjärn och kolstål. Alla material kommer med sina för- och nackdelar och många väljer kanske samma material som de redan har på sina andra stekpannor.

Pannkakspanna bäst i test - hitta bästa stekpannan på test.se.

Köpa pannkakspanna – att tänka på!

Vad ska du tänka på när du ska köpa en pannkakspanna? Här är en bra checklista att med sig in köpet!

 • Vilket material vill du att den ska ha?
 • Vilket material ska det vara på handtaget?
 • Hur stor ska den vara?
 • Ska den gå att köra i diskmaskin, eller går det bra med handdisk?
 • Vilka värmekällor ska den kunna gå att använda till? Ex induktion, ugn och grill.

Så gör du rent en pannkakspanna

När du har stekt färdigt dina pannkakor är det dags att diska pannkakspannan. Detta är något som inte ska behöva ta alltför lång tid. En stekpanna med non-stickbeläggning är ofta väldigt lätt att rengöra eftersom inget fastnar på den. En del pannkakspannor går att diska i diskmaskin – beroende på vilket material den har. Är pannkakspannan av gjutjärn ska den handdiskas utan diskmedel.

Så bränner du in en gjutjärnspanna och kolstålspanna

Har du en pannkakspanna av gjutjärn eller kolstål kommer den oftast inbränd, alltså med ett tunt lager matfett eller matolja. Andra stekpannor måste du bränna in innan du använder dem för första gången. Ibland kommer du även behöva bränna in en gammal plättpanna för att maten har börjat fasta eller att rost har börjat bildas.

Du bränner in din pannkakspanna genom att placera den på spisen på hög värme och hälla på ett tunt lager rapsolja som ska verka i 10-15 minuter. Låt pannkakspannan svalna och skölj sedan av den med varmt vatten. Vid inbränningen bildas en naturlig non-stickbeläggning som skyddar stekpannan samtidigt som maten inte bränner fast. Ju mer du använder din pannkakspanna desto bättre kommer den att bli.

Så tar du hand om en gjutjärnspanna

Tar du hand om din gjutjärnspanna kommer den att hålla livet ut och användas i generationer. Den mår bäst av att värmas upp och kylas ner långsamt. Sätt på medelvärme och låt den stå och verka i några minuter innan du häller i pannkakssmeten.

Så steker du pannkakor

Det kräver lite fingerkänsla att få till perfekta pannkakor – det är vanligt att första pannkakan blir dålig och behöver kasseras. Det brukar vara bäst att använda medeltemperatur. När pannkakan har fått en fin yta stelnar den och det är dags att vända på den. Bränns pannkakans undersida vid innan smeten har hunnit stelna är temperaturen för hög. Om smeten däremot inte stelnar är temperaturen för låg.

Recept på pannkaka

Pannkakor och plättar har samma grundrecept och smeten innehåller bara fem ingredienser.

Ingredienser:
2 ägg
6 dl mjölk
2 ½ dl vetemjöl
½ tsk salt
1 msk smör eller margarin

Gör så här:

Vispa äggen i en skål tillsammans med hälften av mjölken. Häll i mjöl och vispa ihop till en klumpfri smet. Tillsätt sedan resten av mjölken och saltet. Smält matfettet och rör ner det i smeten.

Värm upp pannkakspannan på medelvärme, lägg i matfettet och häll i ett tunt lager med smet. När ytan har stelnat vänder du på plättarna och steker någon minut på andra.

Servera pannkakorna tillsammans med till exempel sylt, grädde, färska bär och nutella.

Receptet kommer från Ica.se, räcker till ungefär fyra personer och tar under 45 minuter att göra.

Andra populära stekpannor

Det finns fler populära stekpannor att använda när du lagar mat. Här är några fler!

Stekpanna

Stekpannan är ett av de mest använda redskapen i köket och den kan användas för att steka kött, fisk, kyckling och grönsaker. Stekpannor finns i flera olika material som gjutjärn, kolstål, rostfritt material och med non-stickbeläggning.

Plättpanna

Med en plättpanna eller ett plättlagg kan du göra runda, jämna och krispiga plättar redo att avnjutas till frukost eller mellanmål. Plättpannor finns i flera olika material som gjutjärn, kolstål och aluminium med teflonbeläggning.

Traktörpanna

En traktörpanna har tagit de bästa egenskaperna från en stekpanna och gryta. I den kan du laga en krämig pastasås eller göra något annat som innehåller sås. Till skillnad från en stekpanna har traktörpannan högre kanter så att du kan koka maten. Stekytan är också större.

Populära varumärken:

Länktips:


Några experttester vi har läst:

Bäst i hemmet (2023)

Bastihemmet.se har valt ut sina sex favoriter när det kommer till bästa stekpannan för pannkakor. Överst på listan hamnade Tefal Start Easy 25 cm, en pannkakspanna i aluminium med non-stickbelagd titan. På andra plats kom KitchenCraft Master Class Induction Ready 24 cm som är en pannkakspanna i kolstål som kan användas på alla värmekällor. På tredje plats kom Le Creuset Toughened Non-Stick 24 cm som är tillverkad i aluminium med tre lagers beläggning.

Tillbaka till början – våra toppval


Redaktionen
Test.se

Vanliga frågor

 • En pannkakspanna är en stekpanna för pannkakor och är gjord i material som aluminium, gjutjärn eller kolstål. Kanterna är låga och insidan är rundad.
 • Pannkakspannan är anpassad för att steka pannkakor. Kanterna är inte högre än att pannkakssmeten ska stanna kvar vilket gör det lätt att vända pannkakorna.
 • Vi har valt att utse Tefal Start Easy pannkakspanna till den pannkakspanna som är bäst i test. Det är en prisvärd stekpanna i aluminium med non-stickbeläggning. Den kan användas på alla typer av värmekällor och är enkel att rengöra.
Innehållsförteckning

Innehåll
Bäst i test:
Tefal Tefal Start Easy pannkakspanna

Du kanske även är intresserad av:

Newsletter image Test.se logo
Håll dig uppdaterad med Test.se:s nyhetsbrev
Vi meddelar när en ny testvinnare tar över tronen
Exklusiva erbjudanden på vinnare bara på Test.se
Din epostadress
Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev godkänner du test.se sekretesspolicy.
Gå med kostnadsfritt
Tack för din prenumeration!
Du har nu valt att prenumerera på vårt nyhetsbrev.
Stäng