Plättpanna bäst i test 2024 – gjutjärn och kolstål
Vill du steka plättar till frukost eller mellanmål? Med en plättpanna får du runda, jämna och krispiga plättar redo att avnjutas med sylt, grädde och bär. Vi ger dig modellerna som är bäst i test och delar med oss av de bästa tipsen inför ditt köp.
- Storlek.
- Material.
- Om handtaget är av trä eller gjutjärn.
- Hur många plättar som kan gräddas.
- Övriga egenskaper.
-
ixMed reservation för eventuella ändringar.
Julklipp, rabatt på utvalda produkter.
-
ixMed reservation för eventuella ändringar.
Julklipp, rabatt på utvalda produkter.
-
-
ixMed reservation för eventuella ändringar.
Julklipp, rabatt på utvalda produkter.
-
-
ixGäller på utvalt.
Hitta julklappar till alla som älskar outdoor.
Skeppshults gjuteri grundades av Charles E. Andersson 1906 i Småland. De har en gedigen erfarenhet av att tillverka stekpannor, grytor och ugnsformar i gjutjärn. Att de tillverkar kvalitativa produkter försäkras av att de lämnar hela 25 års garanti på sina gjutjärnspannor och gjutjärnsgrytor.
Vi har utsett Skeppshult Traditional Plättpanna 23cm till bäst i test. Det är en traditionell plättpannna i gjutjärn av hög kvalitet som kan hålla livet ut om du tar hand om den rätt. Den är ett populärt val bland hos Prisjakt och Pricerunner och har högt kundbetyg hos Bagaren & Kocken.
Skeppshults plättpanna är 23 centimeter, tillverkad i gjutjärn och gör sju plättar åt gången. Den har en naturlig non stick-beläggning av svensk ekologisk rapsolja som gör stekpannan bättre med tiden. Är den väl infettad kommer du dessutom inte behöva ha särskilt mycket fett när du steker plättarna. Stekpannan kan användas på alla typer av värmekällor som induktion och gas.
Stekpannan har låga kanter och ett värmetåligt trähandtag i brunbetsad bok som gör att du aldrig bränner dig vid matlagningen. Botten är fem centimeter tjock och sprider värmen jämnt över hela ytan. Tack vare bottens design som är konkavt precisionssvarvad står stekpannan stadigt på spisen, även vid höga temperaturer.
Du diskar stekpannan för hand med varmt vatten utan diskmedel. Alla Skeppshults produkter gjuts i en unik sandform och kanterna slipas för hand – vilket gör att alla produkter är unika.
- Butiker & priser
Skeppshults gjuteri grundades av Charles E. Andersson 1906 i Småland. De har en gedigen erfarenhet av att tillverka stekpannor, grytor och ugnsformar i gjutjärn. Att de tillverkar kvalitativa produkter försäkras av att de lämnar hela 25 års garanti på sina gjutjärnspannor och gjutjärnsgrytor.
Vill du ha en helgjuten plättpanna i gjutjärn rekommenderar vi Skeppshult Original Plättpanna 23cm. Den har samma egenskaper som Skeppshult Traditional, men ett annat handtag. Hos Prisjakt är den ett populärt val och kundbetygen hos Bagaren & Kocken är höga.
Denna robusta stekpanna är tillverkad av gjutjärn och med rätt skötsel kommer den att hålla livet ut. Pannan har en naturlig non stick-yta av svensk ekologisk rapsolja som ger en fin stekyta. Den kan användas på alla värmekällor – som induktion, gas och öppen eld.
Plättpannan är 23 centimeter och kan göra sju plättar samtidigt. Konstruktionen är helgjuten där även handtaget är av gjutjärn. Kanterna är låga och botten är fem centimeter tjock och har en konkav precisionssvarvad design.
Du diskar stekpannan för hand med varmt vatten utan diskmedel. Alla Skeppshults produkter gjuts i en unik sandform och kanterna slipas för hand – vilket gör att alla produkter är unika.
- Butiker & priser
Anders Petter är ett varumärke som erbjuder högkvalitativa produkter som är noga utvalda, till ett bra pris. Stenfors är en serie för dig som ställer höga krav på materialval, hållbarhet och prestanda. I serien finns vattenkokare, wokpanna, gjutjärnspanna och stavmixer.
Vill du ha en prisvärd modell rekommenderar vi Anders Petter Stenfors Plättpanna 25 cm. Det är en klassisk plättlagg av gjutjärn. Det är ett populärt val bland hos Prisjakt och hos Cervera är kundbetyget högt. Nöjda kunder tycker att den fungerar perfekt och ger plättarna en fin färg.
Den har en diameter på 25 centimeter och plats för sju plättar. Kanten är 1,5 centimeter hög och handtaget är av trä. Värmefördelningen är jämn och du får ger en fin stekyta. Man rekommenderar att du använder fett i pannan för bäst resultat. Den kan även användas på induktion.
När du använder gjutjärn är det bra om stekpannan hettas upp och kyls ner gradvis. Hetta därför upp den på medelvärme först och låt verka ett par minuter innan du häller i plättsmeten. Stekpannan ska diskas för hand utan diskmedel.
- Butiker & priser
Franska De Buyer har tillverkat kökstillbehör sedan 1830. De tillverkar tusentals olika hushållsprodukter av hög kvalitet för krävande kockar. Deras stekpannor är garanterat fria från giftiga ämnen och avger små mängder hälsosamt järn till maten.
De Buyer Mineral B Plättpanna 27cm är ett populärt val hos Prisjakt och Pricerunner. Den har en diameter på 27 centimeter och gör tre plättar som är tio centimeter i diameter. Den väger tre kilo.
Plättpannan är tillverkad av extra tjockt kolstål som fördelar värmen bra. Ju mer du använder stekpannan desto bättre kommer den att bli. Den är förbehandlad med naturligt bivax och ska stekas in innan första användningen.
De Buyers plättlagg kan användas på alla värmekällor, inklusive induktion. Den kan även användas i ugnen och klarar en temperatur på upp till 200 grader.
Du rengör stekpannan för hand med varmt vatten och olja och låter verka tills oljan börjar ryka. Sedan häller du ut oljan och torkar ur med hushållspapper.
- Butiker & priser
Nordwik är ett svenskt varumärke som grundades 2017. I deras sortiment finns ett brett utbud av köksprodukter som är inspirerade av nordisk matkultur och design.
Vi rekommenderar Nordwik Gjutjärn Plättpanna 23cm, som är ett populärt val hos Prisjakt och Pricerunner. Den är av gjutjärn och i en klassisk modell med handtag i gjutjärn. Den är 23 centimeter i diameter och kan grädda sju plättar på samma gång. De blir 6,5 centimeter i diameter – och plättjärnet kan användas för att grädda plättar likväl som lyxiga blinier. Den kan användas på alla typer av värmekällor, även på induktionshäll.
Nordwiks plättpanna kommer förinstekt med ett tunt lager matolja. Däremot är det ändå bra att använda mycket fett vid framförallt de första stekningarna. Ju mer du använder den desto bättre kommer beläggningen att bli. Diska stekpanna för hand genom att skölja pannan i vatten och torka ur med hushållspapper. Torka alltid helt torr för att undvika att det bildas rost.
- Butiker & priser
Muurikka är ett varumärke som grundades av Reijo Sistonen i Finland 1976. Idén kom när ett par vänner klyvde en vattenkittel för att kunna steka pannkakor över öppen eld. De första stekhällarna började säljas på lokala bensinstationer i Finland. Idag är namnet Muurikka synonymt med stekhällar, men de har flera produkter i sitt sortiment.
Muurikka Universal Plättpanna 41,5 cm är en universalpanna tillverkad av gjutjärn. Den har bra stekegenskaper, hettas upp jämnt och håller värmen länge. Den kan användas tillsammans med gasbrännare eller öppen eld och tål mycket hög värme. Pannan är behandlad med palmfett.
Den här universalpannan är större än våra andra testvinnare och har en diameter på 42 centimeter. Pannan har sju runda stekytor och kan användas för att tillaga plättar, blinier, olika biffar, ägg, omeletter och rösti. Varje stekyta har en diameter på 13 centimeter.
- Butiker & priser
Vill du ha nygräddade plättar till frukost eller mellanmål? Att grädda plättar låter kanske väldigt enkel – och med rätt typ av stekpanna är det också det! Här guidar vi dig till den bästa plättpannan.
Vad är en plättpanna?
En plättpanna eller en plättlagg är en stekpanna med flera runda stekytor som ger jämna och fina plättar. Med den kan du även göra andra rätter som amerikanska pannkakor och krabbelurer.
Vill du hellre ha en pannkakspanna? Läs vårt test om pannkakspannorna som är bäst i test.
Vilket material är en plättpanna gjord av?
Plättpannor finns i flera olika material som gjutjärn och kolstål, men också i aluminium och teflon.
Gjutjärn
Många plättpannor är tillverkade i gjutjärn. Fördelen med gjutjärn är att det är ett mycket hållbart material som kan hålla livet ut om du tar hand om det på rätt sätt. Värmen sprider sig jämnt i pannan och du får en fin stekyta på plättarna. En i gjutjärn kan användas på alla typer av värmekällor – även induktionshäll och öppen eld. En del gjutjärnspannor kan dessutom användas i ugn, men ska då ha ett handtag i gjutjärn. Däremot är en modell i gjutjärn ofta dyrare och väger mer.
Kolstål
Plättpannor i kolstål är också vanliga och de är ofta en favorit av kockarna själva. De kan användas på alla typer av värmekällor, inklusive induktion. En del klarar dessutom att användas i ugn. Jämfört med en panna i gjutjärn är en i kolstål lättare, reagerar snabbare på temperaturskillnaderna men är också dyrare. Tar du hand om en stekpanna i kolstål kommer den att hålla i generationer.
Teflon
Vill du ha en prisvärd stekpannna med låg vikt ska du välja en i teflon. Den har en non stick-beläggning som gör både gräddning och rengöring enkel. Den kan användas på alla typer av värmekällor, inklusive induktionshäll.
Aluminium
Plättpannor i aluminium är också lite mer prisvärda stekpannor. De kommer med en non stick-beläggning som gör att plättarna inte fastnar lika lätt. Vikten är längre vilket gör hanteringen mer ergonomisk.
Välj mellan handtag i trä eller gjutjärn
Plättpannor som är i gjutjärn har antingen handtag i trä eller gjutjärn. Fördelen med ett trähandtag är att det inte blir varmt så du riskerar inte att bränna dig. Däremot kan du inte använda en gjutjärnspanna med trähandtag i ugnen.
Hur många plättar kan man göra i en plättpanna?
I en plättlagg har du vanligtvis möjlighet att göra sju plättar på samma gång. Det finns även plättpannor för tre plättar – och då har oftast plättarna en större storlek.
Hur stor är en plättpanna?
De flesta plättpannorna har en diameter på 23 centimeter, men det finns även större stekpannor som är 25 eller 27 centimeter stora. Ju större desto större brukar också plättarna bli.
Så använder du en plättpanna
Att steka plättar i en stekpanna är lika lätt som att steka i vilken annan stekpanna som helst. Det viktigaste är att anpassa stekningen efter vilket material stekpannan är tillverkad av. Du häller matfett eller matolja i plättpannan, låter det verka en liten stund och häller sedan i plättsmeten. Plättarna ska stekas någon eller några minuter så att smeten blir fast, sedan vänder du på dem och steker någon minut till.
Många fördelar
Det finns många anledningar till att köpa en plättpanna till hemmet. Här är några fördelar!
Du får runda och fina plättar
Du har möjlighet att grädda runda och fina plättar som alla får samma storlek.
Det går snabbt och smidig
En plättlagg har flera stekytor som gör det lätt och smidigt att grädda plättarna. Du behöver aldrig tänka på formen, utan det räcker att hälla i smeten och sedan gör plättjärnet jobbet åt dig. Kom ihåg att vända plättarna bara!
Kan tillaga flera olika saker
Förutom plättar kan du laga andra rätter som också ska ha den runda och fina formen.
Detta kan du göra
Plättpannan kan användas till mycket mer än vanliga plättar – här får du något att inspireras av!
Plättar
Det vanligaste att göra i ett plättjärn är plättar. Det finns oändligt många olika typer av plättar – allt från klassiska plättar av mjöl, mjölk och ägg till plättar med banan, ärtor, majs och morot. Du kan också lyxa till ett klassisk recept med lite vanilj eller kanel.
Amerikanska pannkakor
Amerikanska pannkakor är tjocka och fluffiga plättar som innehåller bakpulver. De serveras ofta med lönnsirap och färska bär som blåbär och hallon.
Krabbelurer
Krabbelurer är fluffiga plättar som smakar som en blandning mellan amerikanska pannkakor och sockerkaka. De är perfekta till frukosten, utflykten eller fikat.
Blinier
Blinier är en typ av boveteplättar och har sitt ursprung från Ryssland. De serveras som förrätt eller på ett mingel tillsammans med rödlök, kaviar, smetana och citron.
Ägg och omelett
Det går utmärkt att steka ägg i plättpannan med ett perfekt runt resultat. Lika bra går det att göra små omelett som du toppar med till exempel gräddfilsdipp, räkor, kaviar eller gravad lax.
Biffar
Ibland kan det vara svårt att få biffarna lika stora – men med en plättpanna blir det busenkelt. Här kan du göra både köttfärsbiffar och grönsaksbiffar med gott resultat. Den är särskilt bra om biffarna är lite lösare eftersom de inte rinner ut och tappar formen.
Rösti
Rösti är en schweizisk variant av råraka med rå potatis smaksatt med till exempel lök, bacon eller löjrom. Stek i en plättpanna och servera som förrätt på nyår eller någon annan middagsbjudning.
Jämför egenskaperna
Jämför egenskaperna för att hitta den modell som passar dig och dina plättar allra bäst.
Material
Plättpannor är ofta gjorda i gjutjärn och kolstål, men finns även i teflon och aluminium.
Storlek i diameter
Plättpannor kommer i olika storlekar och de flesta har en diameter på 23, 25 eller 27 centimeter. Även stekytan och storleken på plättarna kan variera lite.
Antalet plättar
De flesta plättpannor har en kapacitet att göra sju plättar åt gången. Det finns även de som bara gör tre men större plättar.
Vilka värmekällor den kan användas på
Många av dagens moderna plättpannor kan användas på alla typer av värmekällor, inklusive induktionshäll. En del kan även användas i ugn – var dock noga med att aldrig överstiga temperaturen som rekommenderas.
Att tänka på!
Det finns flera saker du kan tänka på när du ska göra köpa en plättpanna. Här är några saker du kan ta med dig!
- Vilket material vill du ha? Gjutjärn, kolstål, aluminium eller teflon?
- Hur många plättar vill du göra på samma gång?
- Hur stor ska den vara?
- Ska handtaget vara i trä eller gjutjärn?
- Hur lätt är rengöringen?
Så rengör du gjutjärn och kolstål
Plättpannor i gjutjärn eller kolstål ska diskas för hand utan diskmedel. Skölj ur med vatten och torka rent med hushållspapper eller låt de torka genom att värma upp de på spisen. Vissa pannor behöver smörjas in med olja. Se till att din gjutjärnspanna eller kolstålspanna alltid torkas helt torr för att undvika att rost bildas.
Behöver du grovrengöra din stekpanna i gjutjärn eller kolstål ska du täcka botten med grovsalt. Sedan värmer du upp den på hög temperatur under en till två minuter, häll av saltet och torka ur med hushållspapper. Den får en grå färg och behöver därför brännas in på nytt.
En plättpanna i aluminium eller teflon kan diskas med diskmedel. Stekpannor i aluminium ska diskas för hand, annars kan materialet bli svart. En del plättpannor i teflon går att diska i maskin, men de flesta håller längre om du diskar dem för hand.
Så bränner du in en gjutjärnspanna och kolstålspanna
Många plättpannor är tillverkade i gjutjärn och kommer förinbrända, alltså med ett tunt lager matfett eller matolja. Andra behöver du bränna in första gången du använder dem.
Är gjutjärnspannan eller kolstålspannan inte inbränd kommer du att behöva göra detta innan du använder den för första gången. Det kan även hända att du behöver bränna in en gammal stekpanna där maten har börjat fastna eller rost börjat bildas.
Du bränner in stekpannan genom att sätta den på spisplattan på hög värme, lägga på ett tunt lager rapsolja och låta verka i 10-15 minuter. När den har svalnat sköljer du av den med varmt vatten. När du bränner in gjutjärnspannan eller kolstålpanna skapas en naturlig non stickbeläggning som skyddar den samtidigt som maten inte bränner fast. För varje stekning kommer sedan den naturliga beläggningen på stekpannan bli bättre.
Så bränner du in en kolstålspanna:
Så tar du hand om en gjutjärnspanna
En gjutjärnspanna mår bäst av att värmas upp och kylas ner långsamt. Därför är det bra om du sätter på medelvärme först och låter den stå och verka i några minuter innan du häller i plättsmeten. En stekpanna i gjutjärn ska alltid diskas för hand med varmt vatten utan diskmedel.
Recept på plättar
Plättar och pannkakor har samma grundrecept och innehåller bara fem ingredienser.
Ingredienser:
2 ägg
6 dl mjölk
2 ½ dl vetemjöl
½ - ¾ tsk salt
1 msk smör eller margarin
Gör så här:
Vispa äggen i en skål tillsammans med hälften av mjölken. Häll i mjöl och vispa ihop till en klumpfri smet. Tillsätt sedan resten av mjölken och saltet. Smält matfettet och rör ner det i smeten.
Värm upp plättpannan på medelvärme, lägg i matfettet och häll i ett tunt lager med smet. När ytan har stelnat vänder du på plättarna och steker någon minut på andra.
Servera plättarna tillsammans med till exempel sylt, grädde, färska bär och nutella.
Receptet kommer från Ica.se och räcker till ungefär fyra personer
Tips på andra populära stekpannor
Det finns fler populära stekpannor som kan komma väl till användning i köket.
Stekpanna
Stekpannan är en av de mest användbara redskapen i köket och i den kan du steka både kött, fisk, kyckling och grönsaker. Stekpannor finns i flera olika material, storlekar och design.
Wokpanna
Ska du laga wok passar en wokpanna allra bäst. De ser ut som en stekpanna men har höga kanter som lutar utåt. Wokpannor finns i flera olika material och storlekar.
Gjutjärnspanna
En gjutjärnspanna passar perfekt om du vill få en bra yta och steka i höga temperaturer. Materialet är mycket hållbart och med rätt hantering kommer din gjutjärnspanna hålla under många år.
Grillpanna
Vill du få de karaktäristiska ränderna på köttbiten ska du köpa en grillpanna, som är en stekpanna med upphöjda räfflor. De flesta grillpannor är tillverkade i gjutjärn och passar på alla typer av värmekällor, även induktionshäll.
Populära varumärken:
Länktips:
- Wikipedia – Plättar
- Skeppshult – Skötsel
- The Kitchen Lab – Så bränner du in en kolstålpanna
- Grillkung.se – Hantering och Rengöring av Gjutjärnspannor
- Land.se – Fördelar med gjutjärnspanna
Tillbaka till början – våra toppval
Vanliga frågor
-
En plättpanna eller en plättlagg har ofta sju stekytor där du kan steka plättar för att få de runda och fina. Många plättpannor av högre kvalitet är i gjutjärn, men det finns även plattpannor i stål och teflon.
-
Du kan göra både plättar, ägg, omelett och olika typer av biffar. Fördelen är att du får en fin och rund form på det du gräddar eller tillagar.
-
Vi har valt att utse Skeppshult Traditional Plättpanna 23cm till den plättpanna som är bäst i test. Det är en klassisk plättpanna i gjutjärn med trähandtag och plats för sju plättar. Skeppshult är kända för att tillverka gjutjärnspannor av hög kvalitet och många av dem har placerats bra på tester och fått goda recensioner.
- Vi på Test.se rekommenderar
- Vanliga frågor
- Bäst i test : Skeppshult Traditional Plättpanna 23cm
- Bästa helgjutna : Skeppshult Original Plättpanna 23cm
- Bästa budget : Anders Petter Stenfors Plättpanna
- Bästa kolstål : De Buyer Plättpanna Kolstål Lyonnaise Mineral B 3 Blinis
- Bra val : Nordwik Gjutjärn Plättpanna 23cm
- Bästa för utomhus : Muurikka Universal Plättpanna 41,5 cm
- Vad är en plättpanna?
- Vilket material är en plättpanna gjord av?
- Välj mellan handtag i trä eller gjutjärn
- Hur många plättar kan man göra i en plättpanna?
- Hur stor är en plättpanna?
- Så använder du en plättpanna
- Många fördelar
- Detta kan du göra
- Jämför egenskaperna
- Att tänka på!
- Så rengör du gjutjärn och kolstål
- Så bränner du in en gjutjärnspanna och kolstålspanna
- Så tar du hand om en gjutjärnspanna
- Recept på plättar
- Tips på andra populära stekpannor