Vakuumförpackaren som är bäst i test 2024
Att vakuumförpacka mat har blivit allt mer populärt och används bland annat när du lagar mat med en sous vide, men också för att förlänga matens livslängd upp till fem gånger så länge. Vi ger dig vakuumförpackare som är bäst i test och bra tips inför ditt köp. Vinnarna baseras på test, kundbetyg och recensioner.
- Storlek
- Antal förseglingslägen
- Tillbehör som följer med
- Övriga egenskaper
-
-
-
ixMed reservation för eventuella ändringar.
Julklipp, rabatt på utvalda produkter.
-
ixMed reservation för eventuella ändringar.
Julklipp, rabatt på utvalda produkter.
-
FoodSaver är ett varumärke som erbjuder produkter som håller din mat fräsch upp till fem gånger så länge. De har flera olika vakuumförpackare att välja mellan så att du hittar en som passar dig. Alla maskinerna håller en hög kapacitet, är smidiga och har en nytänkande design.
Vi har utsett Foodsaver V2860 till den vakuumförpackare som är bäst i test. I recensioner beskrivs den som en riktigt bra maskin som gör att du kan förpacka både saftigare mat, ägg och mer ömtåliga varor som chips. Vakuumförpackaren kom på tredje plats på test hos Bäst-i-test.se som gav den betyget 4,5 av 5. Enligt dem har den en utmärkt förpackningskvalitet och är både lätt att använda och rengöra.
Med den här kompakta vakuumförpackaren håller du maten färsk länge och den behåller även sin smak. Den har en bra förpackningskvalitet och lämnar inga luftfickor kvar. Maskinen är i storleken L 42,8 x B 29 x H 11 centimeter och är av rostfritt stål. Du kan välja mellan två hastighetsinställningar och vakuumpuls för att få en maximal kontroll när du vakuumar maten. Den har tre olika vakuumlägen – ett för vanlig vakuumförsegling, ett för mat med mycket vätska och ett för endast försegling.
Vakuumförpackaren har flera smarta funktioner, som förloppsindikator som visar hur långt du har kört och en bra handsfreefunktion. Den kommer med en inbyggd förvaring för plastrulle och skäranordning som gör att du kan anpassa påsens storlek efter innehållet. Förseglingen sker med en bred svetsfog och det går att göra ytterligare en manuell svetsfog vid behov.
Enligt recensioner är vakuumförpackaren lätt att hålla ren och det följer med en droppkopp som är lätt att ta loss och diska ren. I förpackningen följer det med tio påsar, en plastrulle på 28 centimeter, en burk och en slang med munstycke.
- Butiker & priser
FoodSaver är ett varumärke som erbjuder produkter som håller din mat fräsch upp till fem gånger så länge. De har flera olika vakuumförpackare att välja mellan så att du hittar en som passar dig. Alla maskinerna håller en hög kapacitet, är smidiga och har en nytänkande design.
FoodSaver Flow FFS006X är en vakuumförpackare som vi utsett till bästa premium. Den blev testvinnare hos Prisjakts experter och beskrivs som en stor och avancerad vakuumförpackare.
I ett test hos Pricerunner kom den på första plats med toppbetyget 5 av 5. Den beskrivs som en smart och nytänkande vakuumförpackare för den som vill kunna hantera många påsar. Hos Bäst-i-test.se blev den också vinnare och beskrivs som en modell med unik design och hög kapacitet.
Vakuumförpackaren tömmer automatiskt förpackningar på luft och ökar livslängden på maten med fem gånger. Det finns fyra olika vakuumlägen – ett för vanlig vakuumförsegling, ett för mat med mycket vätska, ett för monteringsläge och ett för försegling. För högre kontroll finns även en pulsfunktion. Förslutningsremsan är bred för att ge extra slitstyrka.
Vaakumförpackaren är till skillnad från många andra modeller byggd på höjden vilket gör att den tar liten plats på köksbänken. Den har en inbyggd rullförvaring och integrerad skäranordning så att du kan anpassa påsen efter innehållet. För en enkel rengöring har vakuumförpackaren en praktisk droppbricka som kan diskas i diskmaskin.
- Butiker & priser
OBH Nordica är ett företag som gör nordisk design och smarta funktioner för matlagning, städning och hårstyling. Deras slogan är ”Designing Good Life” – och syftar på underlätta så att du får tid till något annat.
OBH Nordica Supreme Food Sealer Supreme 7949 är en prisvärd vakuumförpackare i rostfritt stål som vi valt att utse till bästa budget – perfekt till sous vide.
Enligt recensioner är den snabb, effektiv och enkel att använda. Av Prisjakts experter beskrivs vakuumförpackaren som billig, pålitlig och med lyxiga detaljer.
Hos Bäst-i-test.se kom vakuumförpackaren på andra plats och blev bästa budgetvalet med betyget 4 av 5. I ett äldre test hos Testfakta presterade vakuumförpackaren bäst och fick totalbetyget 4,7 av 5 och den klarade att vakuumera alla livsmedel bäst utan anmärkning.
Vakuumförpackaren är kraftfull med en effekt på 130 watt och en hög sugkapacitet på 12L/minut. På bara några minuter kan du marinera både fisk och kött och matvarorna hålls färska fem gånger längre. Påsarna töms effektivt på luft utan att bilda luftfickor.
Du kan vakuumförpacka både torra och våta matvaror och den har både anti-krossfunktion och automatisk marineringsfunktion. Påsarna kan användas i både sjudande vatten och mikrovågsugn. Vakuumförpackaren är enkel att använda och knapparna är lätta att förstå sig på. Den har en integrerad skäranordning som gör det lätt att skära av påsen.
I startpaketet ingår en påsrulle på 3 m x 22 cm och en påsrulle på 3 m x 28 cm. Plastpåserullen förvaras i maskinen. Till skillnad från många andra modeller saknar den här en droppkopp som gör rengöringen lite svårare.
- Butiker & priser
Champion är ett svenskt varumärke inom hemelektronik som grundades 1938. I deras utbud finns ett brett sortiment inom hem och hushåll. Här hittar du populära köksassistenter, slow cooker, sous vide, vattenkokare och äggkokare.
Champion CHVF410 är en prisvärd men helautomatisk och högklassig vakuumförpackare. Den är ett populärt val bland vakuumförpackarna på Prisjakt. I ett test hos Råd & Rön utsågs den till bäst i test med särskilt höga betyg på kvalitetsintrycket. Även vakuumförslutning, hanterbarhet och energiförbrukning fick höga poäng.
Med den här vakuumförpackaren är det lätt att marinera kött och andra livsmedel. Den har en sugkapacitet på 20 L/minut och kan användas både hemma och på restaurang. För att klara en högre belastning har maskinen dubbla pumpar och pulsefunktion som gör att du lättare kan kontrollera förpackningen.
Vakuumförpackaren har en integrerad hållare för plastrullen och inbyggd skärare. Den kommer med en vakuumrulle i storleken 30 x 300 centimeter och en vakuumslang.
- Butiker & priser
Anova är ett amerikanskt varumärke som grundades 2013 och som tillverkar sous vide och vakuumförpackare.
Anova Precision Vacuum Sealer är en prisvärd vakuumförpackare och en av Anovas billigaste modeller. Den kom på tredje plats på test hos Prisjakt Experter, som beskriver den som billig, liten och lättanvänd. Enligt dem är storleken dess första fördel, men den saknar till exempel plats för rullar och inbyggd skärare som de övriga vinnarna. Därför är det en perfekt vakuumförpackare för nybörjare. Även Anovas plastpåsar säljs för ett lågt pris och känns robusta.
Med den här vakuumförpackaren kan du förvara dina matvaror under längre tid och skyddar till exempel maten mot frostskador. Den är också perfekt när du vill tillaga din mat med en sous vide.
Vakuumförpackaren är lätt att använda och har en pålitlig vakuumförsegling. Den har pulsfunktion som gör det lättare att hantera fuktigt innehåll. En kompakt design gör att den kan förvaras i lådan eller skåpet.
- Butiker & priser
Vill du förlänga hållbarheten på din mat, undvika frostskador i frysen eller laga mat i en sous vide? Då kan du vakkumförpacka dina livsmedel. Idag är det inte bara jägare och köttproducenter som gör det – utan allt fler har hittat charmen med vakuumpaketerad mat.
Vakuumpaketering gör du lättast med hjälp av en vakuumförpackare. Vad är en vakuumförpackare och hur använder du den? Här ger vi dig fördelarna med en vakuumförpackare och hjälper dig att välja rätt modell.
Med en vakuumförpackare vakuumförpackar du livsmedel
En vakuumförpackare är en maskin som du vakkumförpackar dina livsmedel med som får dina råvaror att hålla upp till fem gånger så lång tid som normalt. Detta utan att maten förlorar sin smak.
En vakuumförpackare ska:
- Ha en pump som suger ut luften ordentligt
- Försegla påsen bra
- Vara lätt att rengöra
Så fungerar en vakuumförpackare
Vakuumförpackaren suger ut all luft och syre ur påsen med hjälp av en pump, så att livsmedlets smak, konsistens och näringsvärde bevaras. Sedan förseglas påsen med en svetsfog så att det inte blir något läckage.
Du använder dig av plastpåsar som är tjockare än vanliga fryspåsar och som du förseglar i ena änden efter packningen. Det kan även följa med eller köpas till en plastrulle som du själv anpassar längden och förseglar innan du fyller med livsmedel. Kom ihåg att inte fylla påsen för mycket – lämna gärna minst sju centimeter mellan till exempel köttet och påsens öppning. Placera heller aldrig något vasst i påsen för då finns det risk att den går sönder och luft kommer in.
När du ska använda vakuumförpackaren behöver påsen vara ren, torr och fri från veck. Fyll den med innehåll och försegla sedan genom att stänga maskinens lock och trycka på knappen. Det är vanligt att det finns olika inställningar beroende på om innehåller är torrt eller flytande. Sedan sker vakuumpackningen automatiskt.
Tänk på hygienen – tvätta händerna före vakuumförpacknignen
När du vakuumförpackar är det viktigt at du tänker på hygienen så att det inte bildas några bakterier i livsmedlen du ska förpacka. Tvätta både händer och redskap ordentligt innan du börjar.
Fördelar med en vakuumförpackare
Det finns många fördelar med att köpa en vakuumförpackare till hemmet. Här är några av anledningarna!
Maten hålls färsk fem gånger längre
Vakuumförpackaren gör att dina råvaror håller upp till fem gånger så länge. Livsmedlets smak, konsistens och näringsvärde bevaras i vakuumpåsen. När maten förvaras i kylskåp eller frysen kommer den i kontakt med syre som gör att maten ändras. Med en vakuumförpackare tas syret bort. Att ha en vakuumförpackare hemma blir dessutom billigare i längden eftersom du kan köpa mat på kampanj och förvara i kyl eller frys en längre tid.
Skydd mot frostskador i frysen
Genom att vakuumförpacka mat som ska frysas in försvinner risken för frysskador. När du fryser in kött i en vanlig plastpåse kapslas luften in i påsen vilket leder till mikroorganismer som kan leda till att både bakterier och mögel bildas. Förvaras köttet i en vanlig plastpåse får du ett frysskadat kött som håller i max sex månader. Om du istället vakuumförpackar ditt kött håller det i frysen i två till tre år – med samma goda smak som när du frös in det. Samtidigt tar plastpåsarna mindre plats som vakuumpaketerade.
För sous vide-matlagning
Påsarna som du använder till en vakuumförpackare är tjockare än vanliga fryspåsar vilket gör att de är mer hållbara och tål mer. Det gör att du kan tillaga maten direkt i påsen – i ugn eller med en sous vide.
Lättare att marinera råvarorna
Ska du marinera köttet? Det kan du göra på ett mer effektivt sätt med en vakuumförpackare. Porerna i fisken eller köttet öppnas sig och marineringen går snabbare.
Jämför vakuumförpackarens egenskaper
När du ska köpa vakuumförpackare kan du kika på de olika egenskaperna, tillbehören och funktionerna för att välja rätt modell. Här är några saker du kan jämföra.
Inbyggd skärare
Många dyrare och mer avancerade vakuumförpackare kommer med en inbyggd skärare, som underlättar arbetet. Det gör packningen mer effektiv och du behöver inte skära för hand.
Inbyggd förvaring för plasten
Har vakuumförpackaren en inbyggd förvaring för plastrullen underlättar det hanteringen. Du sparar plats och slipper leta efter plasten när de är dags att packa dina livsmedel.
Antal plastpåsar och rullar
Det är vanligt att det följer med plastpåsar och rullar i förpackningen. Dessa kan du sedan rengöra ordentligt och återanvända. När påsarna eller plastrullarna är slut kan du köpa nya – kontrollera bara att du köper rätt modell och storlek som passar till din maskin.
Antal inställningar
Vill du själv kunna styra förseglingen av påsarna ska du välja en vakuumförpackare som har olika inställningar när det kommer till hastighet och vakuumläge. Då kan du till exempel ställa om in det är en torr eller fuktig mat du ska paketera och sedan anpassar sig maskinen efter det. En pulsfunktion ger också en bättre kontroll under packningen.
Vad kan man vakuumförpacka?
Du kan vakuumförpacka många olika livsmedel, som kött, köttfärs, kyckling, fisk, grönsaker och örter. Det går att vakuumförpacka både torra och blöta livsmedel. Vill du kan du förpacka torrvaror som mjöl och kaffe.
Du kan även vakuumförpacka dina hygienartiklar inför en resa så att inget läcker, eller mobiltelefonen om du ska åka båt, sup eller kajak och inte vill att den ska bli blöt. Smycken och bestick håller sig också fina längre om de förvaras i vakuumpåsar.
Så länge håller vakuumförpackad mat
Mat som är vakuumförpackad håller upp till fem gånger så länge som normalt. Det gör att din mat håller längre både i kyl och frys.
Exempel med vakuumförpackning i frys:
- Kött: 2-3 år
- Köttfärs: 1 år
- Fisk: 2 år
- Grönsaker: 2-3 år
- Bröd: 1-3 år
Exempel utan vakuumförpackning i frys:
- Kött: 6 månader
- Köttfärs: 4 månader
- Fisk: 6 månader
- Grönsaker: 8 månader
- Bröd: 6-12 månader
Källa: Electrolux Home
Vem ska använda en vakuumförpackare?
Idag är det inte bara jägare eller köttkonsumenter som har behov att vakuumförpacka livsmedel och andra matvaror. Här är några olika målgrupper som kan ha nytta av en vakuumförpackare.
Den som vill att varorna håller längre
Eftersom vakuumförpackad mat håller längre både i kyl och frys kommer du att kunna förvara den längre tid. Perfekt om du till exempel kommer över ett stort parti kött eller köper en större mängd mat på kampanj när du storhandlar. Genom att dela upp maten i flera portioner och sedan vakuumförpacka och lägga i kylen eller frysa in sparar du mycket pengar.
Hemmaodlaren
Det går även att vakuumförpacka ömtåliga livsmedel som frukt och bär. Har du växthus hemma eller odlar mycket i trädgården eller pallkragar kommer du att kunna njuta av frukt, bär, grönsaker och annan odling även på vintern. Genom att vakuumförpacka det du odlat bibehålls smaken.
Den med sommarstuga
Det går även fint att vakuumförpacka torrvaror, som kaffe och mjöl. Lämnar du torrvarorna kvar i sommarstugan på vintern? Då kan du vakuumförpacka dem så håller de sig fräscha ända fram till sommaren igen. Dessutom finns det ingen risk för ovälkomna gäster att komma åt och förstöra dina torrvaror.
Den som vill minska vakuumsvinnet
Idag slängs onödigt mycket mat – dessutom mat som fortfarande är ätbar. Genom att ta tillvara på resterna och vakuumförpacka dessa minskar du både matsvinnet och sparar pengar. Det finns även vakuumförpackare med lådor som gör att du kan spara matresterna i kylen – då behöver du inte äta dem dagen efter utan kan till och med vänta i några dagar.
Så lagar du mat sous vide
När du tillagar maten sous vide gör du det i ett vattenbad tillsammans med en sous vide-cirkulator som ser till att den får rätt temperatur. Du placerar påsen med mat, kryddor och en marinad i badet och sedan kokas ingredienserna till en perfekt konsistens. Köttet blir mörare, fisken saftigare och grönsakerna får mer vitaminer. Sous vide-maskiner kommer antingen med eget vattenkärl eller endast cirkulatorer som du fäster på ett valfritt kärl du har hemma.
Skötselråd av vakuumförpackare
Du torkar rent vakuumförpackaren med en fuktig trasa med lite diskmedel och torkar sedan rent med en ren handduk. Många modeller har en avtagbar droppbricka som ibland går att köra i diskmaskin. Vakuumpåsarna kan tvättas rena med diskmedel och varmt vatten.
Vad kostar en vakuumförpackare?
En vakuumförpackare kostar allt mellan 700-800 kronor upp till 2000 kronor. Ju dyrare den är desto mer avancerad brukar den vara.
Populära varumärken:
Länktips:
- Electrolux Home – Så fungerar en vakuumförpackare
- Tretti.se – Vad är egentligen fördelen med att vakuumförpacka matvaror?
- Kitchentime – Marinera med vakuum
- Ica.se – Sous vide - metoden för perfekt matlagning
Tillbaka till början – våra toppval
Vanliga frågor
-
En vakuumförpackare är en maskin som du vakkumförpackar dina livsmedel med. Perfekt om du vill förlänga hållbarheten på maten eller laga mat i en sous vide.
-
Vakuumförpackaren tar bort syret så att livsmedlets smak och konsistens bevaras.
-
Vi har valt att utse FoodSaver V2860 till den vakuumförpackare som är bäst i test. Den har en kompakt design och tre olika vakuumlägen.
- Vi på Test.se rekommenderar
- Vanliga frågor
- Bäst i test : FoodSaver V-2860 Vakuumförpackare
- Bästa premium : FoodSaver Vakuumförpackare Flow FFS006X
- Bästa budget : OBH Nordica - Vacuum Sealer Supreme Vakuumförpackare 130W
- Bästa billiga : Champion CHVF410 Vakuumförpackare
- Bästa för nybörjare : Anova Vakuumförpackare
- Med en vakuumförpackare vakuumförpackar du livsmedel
- Så fungerar en vakuumförpackare
- Tänk på hygienen – tvätta händerna före vakuumförpacknignen
- Fördelar med en vakuumförpackare
- Jämför vakuumförpackarens egenskaper
- Vad kan man vakuumförpacka?
- Så länge håller vakuumförpackad mat
- Vem ska använda en vakuumförpackare?
- Så lagar du mat sous vide
- Skötselråd av vakuumförpackare
- Vad kostar en vakuumförpackare?