VI SAMMANSTÄLLER TESTER

Det är precis vad vi gör, kollar vad andra tycker om produkterna. Idén med Test.se är att sammanställa experttesterna från nätet och tidningarna på ett ställe, låta någon av våra redaktörer analysera dem och rekommendera en produkt. Sidorna uppdateras löpande allt eftersom nya produkter och tester publiceras. Läs mer om oss

Ändrad 28 Maj 2024
Så väljer vi vinnare

Så väljer vi vinnare

Test.se har en lång historia av att utse testvinnare i en mängd olika produktkategorier – men hur väljer vi egentligen ut de bästa produkterna?

I första hand är våra testvinnare produkter som har fått topplaceringar i jämförande tester hos välkända aktörer. Vi lägger mycket tid på efterforskning för att kunna presentera ett så pålitligt och korrekt resultat som möjligt. När urvalet görs lägger vi även stor vikt vid produktrecensioner, både från experter och konsumenter.

Ibland stöter vi dock på produktkategorier där det saknas både tester och recensioner. Detta kan antingen bero på att produkten i fråga är ny på marknaden, eller att produktkategorin är ovanligt begränsad. I dessa fall väljer vi att presentera produkter från välkända och etablerade varumärken inom respektive segment.

Bäst i test tigersåg 2024

En tigersåg är ett bra verktyg att använda vid rivningsarbeten och tuffare jobb. Det är en elektrisk såg som klarar många olika material. Se populära tigersågar som fått bra betyg och goda recensioner och ta hjälp av köpguide.

Vi har jämfört
 • Slaglängd.
 • Slagfrekvens.
 • Övriga egenskaper.
Vi på Test.se rekommenderar
Priser visas i samarbete med Prisjakt
Test och produktrecensioner
Bäst i test Test.se logo
Bosch
Bosch GSA 18V-32 Tigersåg
Bosch Bosch GSA 18V-32 Tigersåg - Test
Bäst i test Test.se logo
Bosch
Bosch GSA 18V-32 Tigersåg
En tigersåg med lång slaglängd, låga vibrationer, hög slagfrekvens och många inställningar.
Testvinnare hos Bäst-i-test.se 2024.
Andra plats på test hos Bäst-i-test.se 2023.
Populärt val hos Pricerunner.
Slaglängd: 32 mm.
Slagfrekvens: 0-2500 slag/minut.
Sågdjup i trä: 230 mm.
Batterispänning: 18 volt.
Vikt: 4,1 kg.
Bra vibrationsdämpning.
Många inställningsmöjligheter.

Bosch grundades i Tyskland 1886 och är ett företag som gör ett stort utbud av produkter till hushållsapparater, vitvaror, trädgårdsredskap och elverktyg. I deras Professional-serie finns professonella elverktyg som är framtagna för att göra kvalitetsjobb. Deras tigersågar sågar i både trä och stålplåt och flera har fått bra betyg på tester och recensioner.

Bosch GSA 18V-32 är en sladdlös tigersåg med 18 volt som kombinerar en hög effekt med bekväm hantering och många inställningsmöjligheter. I ett test hos Bäst-i-test.se blev den bäst i test med betyget 4,5 av 5. Den beskrivs som kraftfull med många funktioner och god ergonomi. 

Detta är tigersågen i Boschs utbud som har längst slaglängd, vilket är på 32 centimeter. Tigersågen har en slagfrekvens på 0-2500 slag per minut och klarar även tjockare material. Den har ett sågdjup i trä på 230 millimeter och ett sågdjupet i metall på 175 millimeter. Du reglerar enkelt hastighet med en steglös ratt på ovansidan av maskinen.

Tigersågen är välbalanserad med ett ergonomiskt handtag som är lätt gummerat så att du får ett stadigt grepp. Den klarar både trånga utymmen och att användas över huvudhöjden. Maskinen har låga vibrationer vilket gör att du kan använda den under längre arbetspass utan att trötta ut kroppen. Enligt recensioner är det lätt att byta sågblad utan verktyg. Maskinen väger 4,1 kilo och batteriet laddad på 30-45 minuter. En stor fördel är att tigersågen är kompatibel med Bosch Professional 18 V-batterier och laddare. Bosch ger en garanti på tre år.

 • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Bästa premium Test.se logo
Makita
Makita DJR187Z Tigersåg
Makita Makita DJR187Z Tigersåg - Test
Bästa premium Test.se logo
Makita
Makita DJR187Z Tigersåg
En slimmad, driftsäker och enkel tigersåg med hög slagfrekvens .
Populärt val hos Pricerunner.
Populärt val hos Prisjakt.
Högt kundbetyg hos Proffsmagasinet.se.
Slaglängd: 32 mm.
Slagfrekvens: 0-3000 slag/minut.
Sågdjup i trä: 255 mm.
Sågdjup i metall: 130 mm.
Batterispänning: 18 volt.
Vikt: 3,7 kg.
Smalt och säkert handtag.
Verktygsfritt blad.

Makita Oy ägs av japanska maskintillverkaren Makita Corporation som grundades 1915. De är ledande tillverkare inom elverktyg och produkterna håller hög kvalité. Många produkter används av professionella användare och i sortimentet finns allt från skruvdragare, till mutterdragare och motorsågar.

Makita DJR187Z är en slimmad, enkel och driftsäker tigersåg med en slaglängd på 32 millimeter och en slagfrekvens på 0-3000 lag per minut. Den har en kolborstfri motor och hastighetsjustering. Sågdjupet i trä är på 255 millimeter och sågdjupet i metall är på 130 millimeter. Bladet går att byta enkelt utan verktyg. Handtaget är smalt med ett säkert arbetsgrepp.

Tigersågen har ett skyddssystem som stänger av maskinen när batteriet är för lågt och därför förlänger batteriets livslängd. Maskinen kommer utan batteri och laddare. Makita erbjuder förlängd garanti på tre år.

 • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Bästa budget Test.se logo
Ryobi
Tigersåg Ryobi One+ RRS1801M
Ryobi Tigersåg Ryobi One+ RRS1801M - Test
Bästa budget Test.se logo
Ryobi
Tigersåg Ryobi One+ RRS1801M
En prisvärd och lätt tigersåg som är enkel att använda med bra vibrationsdämpare.
Tredje plats på test hos Bäst-i-test.se 2024.
Populärt val hos Pricerunner.
Högt kundbetyg hos Pricerunner.
Högt kundbetyg hos Prisjakt.
Slaglängd: 22 mm.
Slagfrekvens: 0-3100 slag/minut.
Sågdjup i trä: 180 mm.
Batterispänning: 18 volt.
Vikt: 1,9 kg (exkl. batteri).
Anti-vibrationsteknologi.

Ryobi är ett företag som grundades i Japan 1943 och de är en världens största producenter av elverktyg. De gör prisvärda verktyg med proffsegenskaper och de erbjuder både batteridrivna och elektriska.

Ryobi RRS1801M Solo är en prisvärd och sladdlös tigersåg med en slaglängd på 22 millimeter. Det är enkel och användarvänlig universalsåg med ställbar sågfot som kan användas på flera olika material, men enligt recensioner som bäst i mjukare trä. Sågdjupet i trä är på 180 millimeter och tigersågens slagfrekvensen är på 0-3100 slag per minut. Det följer med ett blad för trä och ett för metall och du växla mellan olika blad utan att använda verktyg. Den har både variabel hastighet, broms och det finns en brytare för start och stopp på båda sidorna av handtaget. Handtaget har ett mjukt grepp för en bättre ergonomi.

Tigersågen har en utmärkt anti-vibrationsteknik som gör att maskinen gör den mer bekväm att använda under längre arbeten. Den har ett batteri som köps separat. Väljer du ett större batteri får du också en längre batteritid.

 • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Bästa korta Test.se logo
Milwaukee
Milwaukee M18 FHZ-0X Tigersåg
Milwaukee Milwaukee M18 FHZ-0X Tigersåg - Test
Bästa korta Test.se logo
Milwaukee
Milwaukee M18 FHZ-0X Tigersåg
En tigersåg med hög slagfrekvens och låg vikt.
Populärt val hos Pricerunner.
Populärt val hos Prisjakt.
Slaglängd: 22 mm.
Slagfrekvens: 0-3000 slag/minut.
Batterispänning: 22 volt.
Vikt: 1,98 kg (exkl. batteri).
Vridbart anhåll.
Belysning.

Milwaukee är ett amerikanskt företag som grundade 1924 och som tillverkar innovativa elverktyg och tillbehör för professionella användare. I deras utbud finns bland annat cirkelsågar, tigersågar, häcksaxar, sticksågar och multiverktyg.

Milwaukee M18 FHZ-0X Solo är en 18-volts kolborstfri tigersåg. Maskinen har en maxhastighet på 3000 varv per minut och en slaglängd på 22 millimeter som ger en kontrollerad kapning. Den har ett vridbart anhåll som gör det lättare att komma åt när du arbetar. Den inbyggda LED-belysningen förbättrar synligheten när du kapar.

Tack vare sitt patenterade FIXTEC bladfäste går det snabbt och enkelt att byta blad. Tigersågen kommer utan batteri och laddare och den är kompatibel med alla Milwaukees M18-batterier. Milwaukee har en förlängd garanti på tre år.

 • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Populärt val Test.se logo
Dewalt
Dewalt DCS367N Tigersåg
Dewalt Dewalt DCS367N Tigersåg - Test
Populärt val Test.se logo
Dewalt
Dewalt DCS367N Tigersåg
Kompakt och batteridriven tigersåg med justerbart sågblad.
Populärt val hos Prisjakt.
Populärt val hos Pricerunner.
Slaglängd: 28,6 mm.
Slagfrekvens: 0-2900 slag/minut.
Batterispänning: 18 volt.
Vikt: 2,3 kg.
Mått: 363 x 203 mm.
Justerbart sågblad i 4 positioner.
LED-lampa.
1 års garanti.

Dewalt grundades i USA 1923 och är ett dotterbolag till Black & Decker. De gör kraftfulla batteridrivna maskiner och har ett stort utbud av sågar i sitt utbud. Deras produkter är starka, tuffa och pålitliga.

Dewalt DCS367N är ett populärt val bland tigersågarna hos både Prisjakt och Pricerunner - och är därför en modell vi valt att rekommendera. Det är en tigersåg med 18 volt och ett justerbart sågblad i fyra positioner. Den har en slaglängd på 28,6 millimeter och en slagfrekvens på 2900 slag/minut.

Tigersågen är kompakt som ger bra åtkomst när du jobbar i trånga utrymmen. Motorn är centralt placerad vilket ger en bra balans när du använder den. För att du lättare ska se har tigersågen en LED-lampa. Notera att batteri och laddare köps separar.

 • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Ytterligare läsning

Bäst i test tigersåg - se testvinnande tigersågar.

Köpguide tigersåg

Tigersågen är ett verktyg som kan användas vid rivningsjobb och tuffare jobb för effektiv sågning. Den är smidigare än en motorsåg men starkare än en sticksåg. Här hjälper vi dig att välja rätt tigersåg.

Vad är en tigersåg?

En tigersåg är en aggressiv, tuff och flexibel maskindriven såg med stark motor som du använder vid tyngre jobb, som när du till exempel river väggar eller kapar rör hemma. Tigersåg kallas också för rivningssåg och är en slags sticksåg som klarar de flesta material. Trä, metall, plast, glasfiber, gips – detta är några av alla material som tigersågen klarar att ta sig igenom. Det är ingen precisionssåg utan den används för att slå sönder och är ett bra verktyg när du inte vill använda dina andra sågar.

Så använder du en tigersåg

Tigersågen är utrustad med ett långt blad som åker fram och tillbaka när den arbetar och i de flesta fall använder du ett tvåhandsgrepp. Den har en viss pendeleffekt och bladet kommer ut horisontellt och pekar rakt fram. Tigersågen har flera användningsområden där rivningsarbeten är den vanligaste. Börja alltid med ett jack i väggen innan du sågar och tänk på att inte ha för bråttom. Sågen kan också användas av jägare när de tar hand om fällt vilt eller när du ska röja i trädgården.

Välj rätt sågblad till tigersågen

Tigersågen är ett mångsidigt verktyg som klarar olika arbetsuppgifter beroende på vilket blad du använder. Därför gäller det att välja det sågblad som passar för arbetet du ska utföra. Bladen är lätta att byta och du behöver vanligtvis inte använda något verktyg.

Olika blad

 • Tigersågblad för trä: ofta längre och mer grovtandade.
 • Tigersågblad för metall: mer fintandade och passar hårdare material.
 • Rivningssågblad: grovtandade sågblad som passar hårdare material.

Egenskaper

Tigersågar har olika egenskaper som kan vara bra att jämföra när du ska välja rätt maskin.

Slagfrekvens

Du mäter hastigheten med antal slag per minut och ju högre desto snabbare slår kolven. En bättre maskin ligger på runt 3000 slag per minut. Vill du kunna ändra hastigheten under arbetets gång ska du köpa en tigersåg med justerbar hastighet.

Slaglängd och sågdjup

Slaglängden är längden på kolven. Ju längre denna är desto mer av sågbladet används när du sågar. Även sågdjupen är bra att kika på, och ju högre sågdjup desto mer klarar maskinen.

Anhåll

Tigersågar kan ha anhåll som antingen går att justera eller som sitter fast. Ett justerbart anhåll är en bra investering eftersom du får optimal användning av ditt sågblad och samtidigt får ett stadigt anhåll mot materialet du arbetar med.

Vikt

En tigersåg som är lättare är också oftast lite mindre och smidigare att använda i trånga utrymmen. Men vissa tycker att de med lite mer tyngd ger mindre vibrationer. Idag finns det många tigersågar som har bra antivibrations-teknologi som gör maskinen mer bekväm att arbeta med. Det är också viktigt att ha ett bra grepp vilket du får med gummerad yta och en välbalanserad maskin.

Batteridriven eller eldriven tigersåg?

De flesta tigersågar är batteridrivna, men det finns även modeller som går på ström om du hellre föredrar sladd. Väljer du en batteridriven tigersåg slipper du hålla koll på en sladd eller ha tillgång till ett eluttag. Idag håller de batteridrivna tigersågarna längre och eftersom rivningsarbeten ofta innefattar olika arbeten hinner du ladda batteriet emellan. Batteriet tar oftast bara någon timme att ladda upp sig. En nätansluten såg har oftast lite starkare motor och du behöver aldrig oroa dig över att något batteri kommer att ladda ut mitt i ett arbete.

Köpa tigersåg – att tänka på

Det finns flera saker du kan tänka på innan du köper tigersåg.

 • Ska tigersågen gå på batteri eller vara eldriven?
 • Vad ska du använda den till? Detta styr vilka sågblad du behöver ha.
 • Är maskinen tyngre klarar den oftast tyngre jobb, men ska du såga i lättare material kan det räcka med en mindre modell.
 • Har du behov av belysning och justerbar hastighet?
 • Ska du kapa tjockare material behöver slaglängden vara längre.

Skötselråd av tigersåg

När du är färdig med sågen räcker det att blåsa rent den från dammpartiklar. Sköter du den ordentligt kan den hålla i upp till 15 år. Har du en nätansluten tigersåg behöver du också kontrollera sladden med jämna mellanrum.

Andra sorters sågar

Det finns fler bra sågar för hemmafixaren. Sticksåg och cirkelsåg är två andra populära sågar. Sticksågen är särskilt bra till allt från plywood till parkett och när du ska såga olika former och är enkel att använda. Den stora skillnaden mellan en tigersåg och en sticksåg är att sticksågens blad helst ska gå vertikalt och att den inte klarar lika grova jobb. Tigersågen har också ett längre och grövre blad. Cirkelsågen använder du till att kapa virke och när du ska göra långa och raka snitt.

Populära varumärken:

Länktips:

Tillbaka till början – våra toppval


Redaktionen
Test.se

Vanliga frågor

 • En tigersåg är en slags sticksåg som kan användas i olika material som trä, metall och plast, glasfiber och gips. Med sitt flexibla blad kan den användas vid rivningsarbeten eller när du ska ta dig igenom en vägg.
 • Det finns flera teorier om varifrån namnet kommer. En teori är att tigersågen är snabb och har vassa tänder, precis som en tiger.
 • Vi har valt att utse Bosch GSA 18V-32 till den tigersåg som är bäst i test. Detta är en tigersåg från ett välkänt varumärke med lång slaglängd, hög slagfrekvens och låga vibrationer. Sågen har fått goda betyg på tester och är ett populärt kundval av tigersåg.
Innehållsförteckning

Innehåll
Bäst i test:
Bosch Bosch GSA 18V-32 Tigersåg