VI SAMMANSTÄLLER TESTER

Det är precis vad vi gör, kollar vad andra tycker om produkterna. Idén med Test.se är att sammanställa experttesterna från nätet och tidningarna på ett ställe, låta någon av våra redaktörer analysera dem och rekommendera en produkt. Sidorna uppdateras löpande allt eftersom nya produkter och tester publiceras. Läs mer

Ändrad 30 Januari 2024
Så väljer vi vinnare

Så väljer vi vinnare

Test.se har en lång historia av att utse testvinnare i en mängd olika produktkategorier – men hur väljer vi egentligen ut de bästa produkterna?

I första hand är våra testvinnare produkter som har fått topplaceringar i jämförande tester hos välkända aktörer. Vi lägger mycket tid på efterforskning för att kunna presentera ett så pålitligt och korrekt resultat som möjligt. När urvalet görs lägger vi även stor vikt vid produktrecensioner, både från experter och konsumenter.

Ibland stöter vi dock på produktkategorier där det saknas både tester och recensioner. Detta kan antingen bero på att produkten i fråga är ny på marknaden, eller att produktkategorin är ovanligt begränsad. I dessa fall väljer vi att presentera produkter från välkända och etablerade varumärken inom respektive segment.

Köp en bäst i test hammare i stål och glasfiber 2024

En hammare är ett standardverktyg att ha hemma i verktygslådan. Alla borde ha en riktigt bra hammare, oavsett om du ska sätta upp tavlor eller planerar att bygga om. Se hammare som fått bäst i test och se våra bästa tips inför köpet.

Vi har jämfört
 • Totalvikt.
 • Storlek.
 • Klo.
 • Övriga egenskaper.
Vi på Test.se rekommenderar
Priser visas i samarbete med Prisjakt
Test och produktrecensioner
Bäst i test Test.se - Bäst i test
Hultafors
Hultafors TC 16L hammare
Bäst i test
Bäst i test
Hultafors
Hultafors TC 16L hammare
En hammare i stål som ligger riktigt bra i handen med perfekt balans och grepp.
Bra betyg på test hos Smartson.
Hultafors populäraste hammare.
Toppbetyg av kunder hos Bauhaus.
Populärt val hos Bolist.
Populärt val hos Beijer Bygg.
Totalvikt: 720 gram.
Storlek: 16 oz.
Klo: Böjd.
Mått: 34 cm.
Material: Stål.
Rätt vinkel och form på slagytan.
Vibrationsdämpande uretanplugg.
Stålskaft med I-profil.
Tunn klys.

Hultafors är ett anrikt företag som grundades 1883 i Stockholm. De är ett ledande varumärke som erbjuder tillförlitliga och innovativa handverktyg som alltid går att lita på och som är designade för professionella hantverkare. Hos Hultafors finns både hammare, yxor, knivar, vattenpass och tumstockar.

Tillsammans med Hultafors TR är Hultafors TC den mest populära snickarhammaren hos Hultafors och den har fått bra betyg på tester i flera år. Det är en ergonomisk hammare i storleken 16 oz i stål smidd i ett stycke med gummerande handtag med tydligt ändstopp för säkrare grepp. Balansen är av högsta klass vilket gör den lätt att arbeta med. Hammaren har en vibrationsdämpande uretanplugg vilket gör den skön att slå med. Slagytan har en bra vinkel och rätt form. Klysen är smal och kraftfull och gör det lätt att komma åt att dra ut spik utan att lämna märken. Öppningen och vinkeln på klysen ger ett bra grepp om spiken. Att klysen är rundad är också en fördel för att inte riva hål om du hänger hammaren i arbetsbyxorna.

Detta är en mycket bra hammare som passar för alla snickeriarbeten både inomhus och utomhus. Hammaren är 34 centimeter lång och väger 720 gram. Den finns även i en modell med längre skaft och en modell i storleken 20 oz om du skulle föredra en större hammare.

 • Butiker & priser
 • Priser för Hultafors TC 16L Hammare
  • Fri frakt över 625kr
   Sedan 2007

Bra val Test.se - Bra val
Stanley
Stanley FatMax Antivibe hammare
Bra val
Bra val
Stanley
Stanley FatMax Antivibe hammare
En bra balanserad hammare med egenutvecklad teknik för en bättre vibrationsdämpare och ett bra grepp.
Toppbetyg på test hos Smartson.
Bra betyg på test hos Byggnadsarbetaren.
Högt betyg av kunder hos Amazon.
Populärt val hos Hornbach.
Högt betyg av kunder hos Stanley.
Totalvikt: 670 gram.
Storlek: 16 oz.
Klo: Böjd.
Vikt huvud: 453 gram.
Mått: 34,5 cm.
Material: Stål.
Stor slagyta.
Egenutvecklad vibrationsdämpande teknik.
Bra balanserad.

Stanley är ett brittiskt företag som grundades 1843 och som längre varit det första valet för den professionella hantverkaren. De gör kvalitetsverktyg med smarta lösningar och har ett brett utbud av verktyg, maskiner, mätutrustning och instrument. De har många olika sorters hammare i sitt sortiment.

Stanley Fatmax Antivibe är en hammare i stål med böjd klo i storleken 16 oz. Det är en helgjuten snickarhammare med vibrationsdämpare som är gjord med egenutvecklad teknik. På grund av ett bra mönster på gummihandtaget har hammaren ett riktigt bra grepp. Materialet på handtaget är av mjukare material som ger minskad trötthet i armen. Dessutom har handtaget en krok nertill så att hammaren inte riskerar att glida ur handen när du arbetar. Hammaren är välbalanserad och passar både för professionella snickare och hemmafixare och har fått gott betyg vad gäller både att spika och drar ut spikar bra.

Hammaren väger 700 gram och är 34,5 centimeter lång. Hammaren finns även i storleken 20 oz.

 • Butiker & priser
 • Priser för STANLEY FMHT1-51275 FatMax Antivibe Hammare
  • Fri frakt över 625kr
   Sedan 2007
  • Nu i Sverige!
   Snabba leveranser

Bästa i glasfiber Test.se - Bästa i glasfiber
Stanley
Stanley Glasfiber 16 oz hammare
Bästa i glasfiber
Bästa i glasfiber
Stanley
Stanley Glasfiber 16 oz hammare
En prisvärd hammare med skaft i glasfiber och ett handtag med patenterat gummigrepp med diamantmönster.
Bra på test hos Smartson.
Hammare från ett välkänt varumärke.
Populärt val hos Bauhaus.
Totalvikt: 630 gram.
Storlek: 16 oz.
Klo: Böjd.
Vikt huvud: 450 gram.
Material: Glasfiber.
Handtag med patenterat gummigrepp.

Stanley är ett brittiskt företag sedan grundades 1843 och som längre varit det första valet för den professionella hantverkaren. De gör kvalitetsverktyg med smarta lösningar och har ett brett utbud av verktyg, maskiner, mätutrustning och instrument. De har många olika sorters hammare i sitt sortiment.

Stanley Glasfiber är en hållbar hammare med härdad kant för att minska risken för ytsplittring och urflisning. Skaftet sitter sammansatt med hammarens huvud med epoxiharts vilket gör att den är i princip odelbar. Handtaget har ett patenterat gummigrepp med diamantmönster så att hammaren inte glider ur handen på dig. På samma gång absorberar handtaget även slag och vibrationer och blir mer skonsam för din arm. Hammaren har en böjd klo, väger 630 gram och är i storleken 16 oz. Den håller en hög kvalité trots det låga priset och har en bra stabilitet och hållbarhet.

 • Butiker & priser
 • Priser för Hammare Stanley
  • Fri frakt över 625kr
   Sedan 2007
  • Nu i Sverige!
   Snabba leveranser

Ytterligare läsning

Köpa hammare - här är hammare bäst i test.

Köpguide

Att ha en hammare i verktygslådan där hemma är mer standard än att inte ha det. En hammare är också det kanske äldsta verktyget i verktygslådan. Behovet av en hammare hemma finns hos de flesta oavsett om du bor i hyresrätt, bostadsrätt eller villa. Att välja rätt hammare är också viktigt så att du inte slår dig på tummen eller böjer spiken. Vi ger dig all information så att du kan klicka hem rätt hammare.

Vad är en snickarhammare?

En snickarhammare är den vanligaste hammaren och används av både professionella snickare och för hemmabruk. Den består av ett hammarhuvud och ett skaft. Hammarhuvudet kallas för pen och är formad som en klo och delad i två. Det finns både kloformade och raka former på hammaren.

Så använder du en hammare

En hammare används för att slå med, vanligtvis för att slå in spik. Det är ett smidigt verktyg som varken behöver ström eller batteri för att fungera, endast din egen handkraft. Du slår in spiken med ena sidan av hammaren och skulle du vilja dra ut spiken igen så använder du dig av klon som sitter på andra sidan. Du behöver varken vara snickare eller särskilt van för att kunna använda en hammare.

Användningsområden för en hammare

På senare tid har hammaren fått alltmer konkurrens av både skruvdragare och spikpistoler. Men ska du använda hammaren till något mindre eller helt enkelt föredrar hammaren finns det många tillfällen som du kan behöva använda en. För en hantverkare är hammaren det viktigaste verktyget för att kunna utföra sitt jobb. Hemma är det vanligast att använda hammaren när du sätter upp tavlor och hyllor på väggarna eller bygger ihop möbler. Den är också bra att använda när du renoverar, bygger altan eller på annat sätt snickrar. Hammaren används också vid rivningsarbeten.

Hammarens egenskaper

Hammaren har ett flertal egenskaper som kan vara bra att kika på innan du gör ditt val. Välj den med omsorg och med rätt vikt.

Storlek på skaftet och vikt

Design och ergonomi är viktigt för att du inte ska få skador och problem med armbågen. Att hammaren har för litet skaft är ofta boven. Var därför noga med att ta reda på om hammaren verkligen passar din styrka och se också till att hammaren passar de arbetsuppgifter den är menad för. 

En hammare med lägre vikt sliter mindre på kroppen och ju lättare den är desto mindre är risken att få belastningsskador. En lättare hammare svingas också snabbare utan att arbetseffektiviteten för den delen försämras. Skaftets storleks spelar också stor roll när du ska välja hammare. 

De flesta hammare finns i storlekarna 16 oz och 20 oz, vilket avser vikten på hammarens huvud. I de flesta fall räcker det att välja den mindre för hemmabruk, men det är vanligt att välja den större storleken vid professionellt arbete. Den totala vikten för en hammare i storleken 16 oz ligger i snitt på 800 gram och för 20 oz är det runt 900 gram.

Design

Hur hammaren ser ut designmässigt kan också spela stor roll. Hammaren behöver ha en bra balans, vilket betyder viktfördelningen mellan huvud och handtag. Man brukar säga att de hammare med bra balans svingar sig själva. Det är också bra att välja en med ett ergonomiskt handtag med gjutet halkfritt gummihandtag, för att minska belastningen på musklerna. Många hammare har en stötdämpande krage som isolerar vibrationerna till hammarens huvud. Hur stor slagytan är spelar också stor roll för mer träffsäkra spikar.

De vanligaste hamrarna har antingen en böjd eller en rak klo. Båda två varianterna är lika populära. Vissa upplever att det är lättare att komma åt att dra ut spik med en rak klo, medan andra säger att en rak klo lämnar avtryck vid spikutdragningen.

Material

Hammare kan bestå av flera olika material och de vanligaste är av stål eller glasfibrer med gummerade grepp. Är det en stålhammare är det viktigt att stålet är av hög kvalité.

Olika sorters hammare

Det finns en mängd olika hammare på marknaden och den vi skriver om i den här köpguiden är en traditionell snickarhammare. Här listar vi fler vanliga varianter.

Snickarhammare – den vanligaste hammaren

Den vanligaste hammaren är snickarhammaren. Den används till de flesta typer av arbeten och finns i olika storlekar och former. Hammaren används av både professionella hantverkare och hemmasnickare.

Murarhammare – för tegel

En murarhammare används vid murarjobb och har ett tungt och kvadratiskt huvud att klyva tegel med.

Verkstadshammare – till verkstadsjobb

Det finns flera verkstadshammare som du använder i verkstaden och som används till bland annat metall. Hit hör till exempel penhammare, kulhammare, smideshammare, plåtslagarhammare, glasmästarhammare och svetshacka.

Gummiklubba – för träarbeten

En gummiklubba är en hammare med gummi och träskaft. Den är särskilt bra att använda vid de tillfällen du inte vill slå slagmärken på trä.

Köpa hammare – att tänka på

Enligt professionella snickare så behöver inte dyrast alltid vara bäst. Valet av hammare beror på vad ditt behov är och vad som passar dina händer bäst. Titta på design och ergonomi för att inte få skador eller problem med armbågen. Det är ofta för små skaft som är boven. Titta även på vikten så att hammaren verkligen passar din styrka. Det viktigaste är också att köpa en hammare som passar de arbetsuppgifter den är menad för.

Tillbaka till början – våra toppval


Redaktionen
Test.se

Vanliga frågor

 • Hammaren är det vanligaste verktyget att ha i verktygslådan hemma.
 • Hammaren har många användningsområden för dig i hemmet. Allt från att spika upp tavlor på väggarna till att snickra en altan eller vid rivningsarbete när du bygger om.
 • Vi har valt att utse Hultafors TC 16 L till den hammaren som är bäst i test. Det är en hammare i stål som fått goda betyg i många år och som ligger fint i handen och spikar bra. Hammaren kommer från Hultafors som är känt för sina tillförlitliga handverktyg.
Innehållsförteckning

Innehåll
Bäst i test:
Hultafors Hultafors TC 16L hammare
Newsletter image Test.se logo
Håll dig uppdaterad med Test.se:s nyhetsbrev
Vi meddelar när en ny testvinnare tar över tronen
Exklusiva erbjudanden på vinnare bara på Test.se
Din epostadress
Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev godkänner du test.se sekretesspolicy.
Gå med kostnadsfritt
Tack för din prenumeration!
Du har nu valt att prenumerera på vårt nyhetsbrev.
Stäng