HANDLA SMART
HANDLA TESTVINNARE
Vi sammanställer experttester för att hitta den bästa produkten just för Dig!

Test av hammare

verktyg uppdaterad 15:e Juni, 2015, Baserad på 3 experttester.

Även om skruvdragare och spikpistoler är riktigt stora konkurrenter, är hammaren fortfarande ett måste för snickaren i verktygslådan. För att du ska kunna välja rätt hammare för just dig, finns en del att tänka på. Anders Samuelsson och Anders Franzén är vana snickare och säger att dyrast inte alltid är bäst. Det är viktigt att testa hammaren i butiken, dvs. känna på greppet och balansen. Design och ergonomi är viktigt för att man inte ska få skador och problem med armbågen. Det är ofta för små skaft som är boven. Var noga med att känna efter om hammaren verkligen passar din styrka och se också till att hammaren passar de arbetsuppgifter den är menad för.

Test.se rekommenderar

Vaughan Stål - bäst i test bland Hammare 2020
Vaughan Stål, bäst i test.

Vaughan Stål - Här på Test.se har vi valt att rekommendera en hammare från Vaughan som också blev testvinnare hos Byggarbetaren nr.9 (2014). Hammaren är utrustad med tubstålskaft och en patenterad rekyldämpning i form av en hickoryplugg i ögat med förlängning in i handtaget, som förhöjer styrkan och mycket effektivt absorberar vibrationer. Handtaget är fastsatt med huggen stålkil och epoxylimmat. Överlag är detta en riktigt bra hammare och den ger ett bra drag vid spikning. Även grepp och balans är bra egenskaper hos Vaughans snickarhammare. Läs mer

Hammare - Bäst i test

Experttester vi läst (3st)

Nedan listas vilka tester vi läst och använt som underlag för att utse vår testvinnare tillsammans med en sammanfattning.

Byggnadsarbetaren nr.9

Publicerad

Hammaren från Vaughan har vunnit Byggnadsarbetarens hammartest förr – i ett test från sommaren 1995 – och gör det nu igen. I Byggnadsarbetarens nya test av hammare, är det Vaughan med stålskaft som vann testet, då fyra av fem snickare gav hammaren högsta betyg när det gäller spikvänlighet. Det blev dessutom en dubbelseger, då Vaughans hammare med glasfiberskaft tog andraplats. Allra bäst omdömen fick hammaren med stålskaft för den möjligtvis viktigaste egenskapen för en hammare – hur bra den är att spika med – men båda hamrarna från Vaughan är har ett bra driv vid spikningen. På tredjeplats hamnade hammaren från Hultafors. En av snickarna som testat hamrarna, Thomas Lövgren, tyckte att Hultafors var bäst. Han tyckte att den hade bra balans och inte någon direkt svag punkt.

Vinnare i det här testet

GP

Publicerad

Hammare kan tyckas vara likadana, men det är just i detaljerna som man märker skillnaderna. Med hjälp av Wiseguide har GP testat åtta märken i olika prisklasser. Testets vinnare blev Hultafors TG 16, trots att resultatet är riktigt jämnt i toppen. TG 16 har nära nog ett perfekt grepp och mycket bra balans. Den är okomplicerad, snabb och med låg vikt. Det finns inga direkta minus hos hammaren. Stanleys hammare Fatmax tog andraplats och håller hög kvalitet. Den är utrustad med bekväm beläggning på greppet och har rejält böjda klor. Några av de minus som hammaren får är att den har ett högt pris och är en av de tyngsta modellerna i testet. Eastwing E3-16C håller också hög kvalitet. Den är snabb och har en läcker utformning. Däremot har den ett högt pris, detaljmissar och låter mycket under användning. Sämst betyg får Julas Snickarhammare med magnet. Greppet är direkt dåligt, den lyser inte av kvalitet men har å andra sidan ett lågt pris.

Vinnare i det här testet

Smartson

Publicerad

Smartson har testat snickarhammare. Bland byggproffsen har den hederliga hammaren allt mer fått konkurrens av skruvdragare och spikpistoler, men förblir ett ovärderligt redskap för både proffs och amatörer. Modellerna i testet kostar från 60 till 640 kronor och kategoriseras i klassen 16 oz (ounces), vilket motsvarar vikten 454 gram på hammarens huvud. Testvinnaren är Stanley Fatmax Antivibe. Den har ett toppengrepp som man inte tappar i första taget och har en välmönstrad gummering, samt en bra krok på handtaget nertill. Den är även välbalanserad och ger ett bra tillslag för både proffset och den mindre vana hemmafixaren. Grepp, design och vibrationsdämpning imponerar i alla testmoment. Fatmax Antivibe presterar lika bra som en dubbelt så dyr hammare och ger precis vad snickarna förväntar sig vid spikutdragning. Man får helt enkelt väldigt mycket hammare för pengarna. Hultafors TC 16 L tog andraplats och har ett mycket pålitligt grepp med det räfflade och gummerade handtaget. Dess balans är av högsta klass, vilket ger bra flyt i arbetet och arbetet blir i stort sett vibrationsfritt på både 3- och 4-tums spik. Hultafors har även fått högsta betyg gällande materialval och konstruktion. Den är lite dyr, men det resulterar i en hållbar investering. Stanley Fiberglass kommer näst på listan och har ett allt för smalt grepp för en medelstor hand, men det är överlag ett bra handtag. Den är också lite framtung, vilket beror på den låga vikten, men den är lagom för hemmafixaren med mer känsla än kraft. Stanleys hammare har en hög kvalitet för prisklassen. Dessutom har den bra stabilitet och hållbarhet.

Vinnare i det här testet

VILKEN BÄST I TEST VINNARE ÄR EGENTLIGEN BÄST?

Hos test.se får du svaret - helt gratis!

Vi samlar tester från de mest seriösa aktörerna i magasin, på TV och på nätet. Vi låter sedan våra redaktörer analysera och utse EN officiell BÄST I TEST produkt!"