Vilken snöslunga är bäst enligt test?
Snart är vintern här – och blir det mycket snö kan en snöslunga vara en bra idé! Här presenterar vi snöslungor som vunnit tester och fått goda omdömen.
- Hur snöslungan drivs.
- Arbetsbredd.
- Övriga egenskaper.
Det tyska företaget AL-KO grundades 1931 och har sedan dess skapat professionell trädgårds- och skogsutrustning av hög kvalitet. Deras viktigaste faktorer är komfort, glädje och säkerhet. AL-KO:s gräsklippare och snöslungor har fått bra recensioner och betyg i tester genom åren.
Den testvinnande slöslungan från AL-KO ger dig mycket effekt för pengarna! Den kom på första plats när Bäst-i-test.se testade 13 olika snöslungor. De beskriver den som kraftfull och som passar områden där det snöar med sällan.
Arbetsbredden på snöslungan är på 62 centimeter vilket gör den idealisk för att skotta medelstora ytor. De mönstrade gummihjulen ger alltid ett säkert grepp i snön. Den maximala intagshöjden är 51 centimeter. Fem växlar fram och två bak gör att hastigheten anpassas exakt beroende på underlag. Alla reglage är enkla att läsa av och komma åt, tack vare den praktiska kontrollpanelen med inbyggd strålkastare.
Den kraftfulla motorn på 4 ,40 kW ger hög verkningsgrad och låg bränsleförbrukning. Slungan kan skicka iväg snön upp till 15 meter, och utkastet är roterbart i 190 grader. Hjuldriften gör att slungan alltid tar sig fram i den riktning som du önskar.
- Butiker & priser
Det tyska företaget AL-KO grundades 1931 och har sedan dess skapat professionell trädgårds- och skogsutrustning av hög kvalitet. Deras viktigaste faktorer är komfort, glädje och säkerhet. AL-Kos gräsklippare och snöslungor har fått bra recensioner och betyg i tester genom åren.
AL-KO ST 4048 Li är en batteridriven 1-stegssnöslunga som är både flexibel och prisvärd. Den kom på tredje plats på ett test hos Bäst-i-test.se, som gav den betyget 4 av 5 och omdömet bästa billiga snöslunga. Enligt dem är den stark, behändig och billig.
Med den här snöslungan är det lätt att skotta uppfarten eller trottoaren. Den har ett starkt litiumjonbatterisystem och är både tystgående och lätt att köra med ett bekvämt handtag. En LED-strålkastare förenklar också hanteringen eftersom du lättare ser när du skottar.
En laddning klarar att skotta ytor upp till 200 kvadratmeter. Du kan manuellt styra utmatningsrännan i 180 grader och snön kan flyttas upp till sex meter. Arbetshöjden är på 25 centimeter och klippbredden är på 48 centimeter. Snöslungan finns med och utan batteri och laddare.
- Butiker & priser
Slipp skotta trottoarer och uppfarter för hand med budgetslungan från AL-KO. Den har fått väldigt många positiva recensioner från nöjda kunder hos Prisjakt, Pricerunner och Bauhaus för att nämna några. Den är mycket behändig tack vare det fällbara handtaget, och väger endast 15 kilo. För maximal ergonomi går det att ställa in handtaget så att det passar varje förare bra. Snön kastas som mest sex meter bort.
Denna slöslunga är miljövänlig med sin 230V motor med 2000W effekt. Den låga bullernivån på endast 86 decibel gör att snöröjningen med gott samvete kan utföras på tidiga mornar och sena kvällar utan att störa grannarna. Maskinen har 46 centimeters arbetsbredd och kan ta upp till 20 centimeter hög snö.
- Butiker & priser
Det anrika svenska företaget Husqvarna grundades 1689 och var från början stor tillverkare av symaskiner. Idag är de stora inom utomhusprodukter där de bland annat gör gräsklippare, häcksaxar, motorsågar, högtryckstvättar och snöslungor.
Husqvarna ST 224 Snöslunga är en bensindriven tvåstegsslunga för villaägare som vill ha en högpresterande snöslunga till gångar och garageuppfarter.
Den kom på andra plats hos Bäst-i-test.se och blev bästa premiumval. De rekommenderar den särskilt för dig som bor med norrländska förhållanden med hög byggkvalitet, grym prestanda och lätt att hantera. Snöslungan är även ett populärt val bland modellerna hos både Prisjakt och Pricerunner.
Snöslungan kan användas på olika typer av beläggningar tack vare glidskor i plast som är lätta att justera. Den har en effektivt tvåstegssystem med en stor kastlängd – snön matas in och slungas sedan ut av en höghastighetsfläkt. Den har en bredd på 61 centimeter och en vikt på 90 kilo och tillhör en av marknadens med robusta snöslungor.
Du kan justera styret för att få önskad höjd för att få ett mer ergonomiskt arbete. Handtaget är dessutom eluppvärmt för att du ska få en bekväm användning även de kallaste vinterdagarna. Snöslungan har ett drivsystem med friktionshjul som gör att du får en mjuk framdrivning. Med LED-strålkastare är det lättare att jobba när det är mörkt ute. Du kan starta snöslungan med elstartare så att den startar oavsett vad det är för väder.
- Butiker & priser
Stiga är ett svenskt företag som grundades 1934 av Stiga Hjelmquist och som gör bordtennisprodukter, bordshockeyspel och snowracers. Det är också ett välkänt varumärke inom trädgård och rengöring som lövblåsare, högtryckstvättar och snöslungor.
Stiga ST 5262 P är bensindriven snöslunga och bästsäljare hos Stiga själva. Stiga har ett brett utbud av snöslungor och detta är en av deras mellanprisklassmodeller.
I ett test hos Bäst-i-test.se fick snöslungan betyget 4 av 5. Enligt deras test är detta en högpresterande kvalitetsslunga som är både stabil och rullar lätt över marken. Den kan användas flera gånger i veckan i flera år.
Snöslungan har en arbetsbredd på 62 centimeter och en 250-motor med 252 cc. Den är utrustad med sex växlar framåt och två växlar bakåt. Den beskrivs som tillförlitlig och robust och kan röja undan snö upp till 50 centimeters djup. Kastlängden är på upp till tio meter.
Stigas snöslunga passar för medelstora och stora uppfarter, parkeringsplatser och trottoarer. Praktiska funktioner som LED-strålkastare, uppvärmt handtag och 230 volts elstart gör den smidig att använda under vintern. Reglagen sitter på kontrollpanelen vilket gör de ergonomiska. Hjulen är 14 tum stora och ger ett bra grepp även när du kör på ojämnt underlag.
- Butiker & priser
Att vakna upp till en halvmeter snö kan förstås kännas som att vakna upp i en sagovärld – förutsatt att hjälten i din saga inte behöver ta sig till jobbet, förstås. Att behöva börja dagen med att skotta fram en bil eller en garageuppfart leder inte till något annat än svett och tårar, och förmodligen en massa onödig stress. Men med en snöslunga som står redo för tjänst blir det bra mycket lättare!
Det finns i huvudsak två olika sorters snöslungor: de som jobbar i ett steg och de som jobbar i två. En enstegsslunga suger in och blåser ut snön i samma moment, och funkar därför bäst på tunnare, nyfallen snö. En tvåstegsslunga jobbar i två moment: först sugs snön in och hackas sönder, sen blåses den ut. Eftersom den slår sönder snön klarar den av mer och kompaktare snö än en enstegsslunga.
Olika typer av snöslungor
Snöslungor finns i flera olika prisklasser – allt från någon tusenlapp till över 100 000 kronor. Generellt sätt har en dyrare snöslunga fler funktioner och högre komfort, men det innebär inte att den är bättre på att slunga snö!
Enstegsslunga
Som med det mesta andra är det dina behov som borde styra vad du köper! Enstegsslungorna är ofta elektriska (och drivs antingen av ett uppladdningsbart batteri eller med nätanslutning) och inte riktigt lika kraftfulla som de bensindrivna. De är ofta lite mindre och behändigare, rätt mycket billigare och bättre för miljön. För dig med en mindre skottningsyta räcker en enstegsslunga långt!
Tvåstegsslunga
En bensindriven tvåstegsslunga är kraftfullare och kan hantera större mängder snö än en enstegsslunga. Slungorna är i regel bränslesnåla, så några gigantiska miljöbovar är de absolut inte. Den hjälper dessutom till med att driva sig själv framåt; enstegsslungan kräver lite mer kraft från din sida. Tvåstegsslungan är den vanligaste modellen och passar dig som har stora ytor att skotta bäst.
Ställ krav
Det finns ett par krav du bör ställa på din snöslunga: den ska vara försedd med ett säkerhetshandtag som ser till att maskinen stannar om du släpper taget, utkastet ska vara vridbart så att du själv kan bestämma vart den slungade snön ska landa och det ska vara enkelt (eller åtminstone allt annat än omöjligt) att få tag i reservdelar.
Utöver ovan nämnda aspekter finns det många variationer på välfungerande snöslungor. De kan vara försedda med hjul eller larvfötter, där det sistnämnda är dyrare men är överlägset bäst på ytor som inte är plana. En slunga med larvfötter kallas också för snöslunga med banddrift. Har slungan hjul kan de förses med snökedjor som kommer väl till pass om det är väldigt halt. Vissa modeller är försedda med lampor, vilket förstår är till stor hjälp om det finns begränsat med belysning på din gård. Alla dessa finesser är bra, men är det något just du behöver?
Funktioner för din komfort
Förarens komfort blir viktigare och viktigare för tillverkarna, och det är just gällande komforten de flesta utvecklingarna sker. Framdrivning, elektrisk start av bensindrivna slungor, reglage för styrning, elektrisk reglering av utkastet, uppvärmda handtag och annat som gör maskinerna ännu mer bekväma och lätta att hantera finns redan på dyrare maskiner, men de tar sig också ner i de billigare skikten, sakta men säkert.
Kan stå till tjänst i 30 år
En snöslunga är en långsiktig investering: snöslungor har vanligtvis en livslängd på 15–30 år! Så fundera över vad du behöver, inte bara idag utan även de kommande åren. Vet du att du nästa år ska flytta och kommer ha en större eller mindre gård? Kanske finns det då en anledning till att ta med det i funderingarna kring vilken snöslunga du ska välja.
För att slippa reparationer är det viktigt att du ser efter din snöslunga. Rengör alltid slungan efter användning så att snörester inte fryser fast och förstör den. Se också upp med var du kör så att du inte kör in i något som hade kunnat undvikas.
Tänk på säkerheten!
För din egen säkerhets skull ska du vara noga med att alltid använda hörselskydd när du använder din snöslunga! För andras säkerhets skull måste du vara uppmärksam på vart snön slungas. Det kan hända att sten och skräp sugs upp i slungan, så försäkra dig om att inget – och ingen! – kan komma till skada. En säker snöslunga bör vara försedd med en brytbult i inmatningen som ska gå av om du kör på en stor sten eller något annat som kan skada maskinen eller din omgivning. Eftersom brytbulten är gjord för att gå sönder bör den vara enkel att byta ut!
Effektivisera snöskottningen; spara tid – och din rygg
Snöröjning är förstås fantastisk motion, men alla har inte tid för den sortens hurtighet en vardagsmorgon när man redan är sen. Ryggskott som uppstått vid snöskottningen är för övrigt inte särskilt ovanligt – när det är kallt och vi är stressade har kroppen svårare för att klara av den sortens krävande arbete, och därför är det lätt hänt att vi skadar oss. Med en snöslunga finns ingen risk för ryggskott!
Tillbaka till början – våra toppval
Vanliga frågor
-
Välj gärna miljövänlig alkylatbensin till din snöslunga.
-
Vi har valt att utse AL-KO 620E II till den snöslunga som är bäst i test. Denna snöslunga har både vunnit flera jämförande tester och fått positiva recensioner av nöjda kunder.
- Vi på Test.se rekommenderar
- Vanliga frågor
- Bäst i test : AL-KO 620E II
- Bästa batteridrivna : AL-KO SnowLine 48 Li Snöslunga med batteri och laddare
- Bästa eldrivna : AL-KO Snowline 46E
- Bästa premium : Husqvarna ST 224 Snöslunga
- Bra val : Stiga ST 5262 P
- Olika typer av snöslungor
- Ställ krav
- Funktioner för din komfort
- Kan stå till tjänst i 30 år
- Tänk på säkerheten!
- Effektivisera snöskottningen