VI SAMMANSTÄLLER TESTER

Det är precis vad vi gör, kollar vad andra tycker om produkterna. Idén med Test.se är att sammanställa experttesterna från nätet och tidningarna på ett ställe, låta någon av våra redaktörer analysera dem och rekommendera en produkt. Sidorna uppdateras löpande allt eftersom nya produkter och tester publiceras. Läs mer

Ändrad 3 Januari 2022
Så väljer vi vinnare

Så väljer vi vinnare

Test.se har en lång historia av att utse testvinnare i en mängd olika produktkategorier – men hur väljer vi egentligen ut de bästa produkterna?

I första hand är våra testvinnare produkter som har fått topplaceringar i jämförande tester hos välkända aktörer. Vi lägger mycket tid på efterforskning för att kunna presentera ett så pålitligt och korrekt resultat som möjligt. När urvalet görs lägger vi även stor vikt vid produktrecensioner, både från experter och konsumenter.

Ibland stöter vi dock på produktkategorier där det saknas både tester och recensioner. Detta kan antingen bero på att produkten i fråga är ny på marknaden, eller att produktkategorin är ovanligt begränsad. I dessa fall väljer vi att presentera produkter från välkända och etablerade varumärken inom respektive segment.

Vilken snöslunga är bäst i test 2022?

Snart är vintern här – och blir det mycket snö kan en snöslunga vara en bra idé! Här presenterar vi tre snöslungor som vunnit tester och fått goda omdömen.

Vi har jämfört
 • Hur snöslungan drivs.
 • Arbetsbredd.
 • Övriga egenskaper.
Vi på Test.se rekommenderar
Test och produktrecensioner
Bäst i test Test.se - Bäst i test
AL-KO
620E II
Bäst i test
Bäst i test
AL-KO
620E II
Testvinnande slöslunga med bra effekt och generös arbetshöjd.
Testvinnare i jämförande test av Pricerunner.
Testvinnare i jämförande test av bäst-i-test.se.
5/5 Kundrecensioner hos Granngården.
5/5 Kundrecensioner hos Garden Store.
Bensindriven
Arbetsbredd: 62 centimeter.
50 centimeters intagshöjd.
3 liters tank.
Tvåstegsslunga.

Den testvinnande slöslungan från AL-KO ger dig mycket effekt för pengarna! Arbetsbredden på 62 centimeter gör den idealisk för att skotta medelstora ytor, och de mönstrade gummihjulen ger alltid ett säkert grepp i snön. Den maximala intagshöjden är 51 centimeter. Fem växlar fram och två bak gör att hastigheten anpassas exakt beroende på underlag. Alla reglage är enkla att läsa av och komma åt, tack vare den praktiska kontrollpanelen med inbyggd strålkastare.

Den kraftfulla motorn på 4 ,40 kW ger hög verkningsgrad och låg bränsleförbrukning. Slungan kan skicka iväg snön upp till 15 meter, och utkastet är roterbart i 190 grader. Hjuldriften gör att slungan alltid tar sig fram i den riktning som du önskar.

 • Butiker & priser
 • Priser för AL-KO 620E II
  • Objektiva prisjämförelser
   Omdömen och recensioner
  • Öppet köp i 30 dagar
   Fri frakt till butik
  • Fri frakt över 625kr
   Sedan 2007

Bästa premium Test.se - Bästa premium
Toro
Power Max Heavy Duty 928 OAE
Bästa premium
Bästa premium
Toro
Power Max Heavy Duty 928 OAE
Mycket kraftfull slunga med flera funktioner och som är lättkörd.
5/5 Kundrecensioner hos Garden Store.
4/5 Kundrecensioner hos Prisjakt.
Bensindriven.
Arbetsbredd: 71 centimeter.
LED-belysning.
Kan ändra kastriktning.
Tvåstegsslunga.
Kastar snön drygt 19 meter bort.
Kommer med snökedjor, snövallsbrytare och förvaringsöverdrag.

Den populära slungan från Toro har inte gjort många konsumenter besvikna. Arbetsbredden på 71 centimeter är väl tilltagen, och slungan skickar iväg snön drygt 19 meter. Slungan har en intagshöjd på hela 55 centimeter och kan hantera mer än 15 centimeter snö i taget. Det som gör denna typ av snöslunga extra effektiv, är att utmatningen av snön sker i två steg - först finfördelas snön, för att sedan slungas ut av kraftig fläkt.

Den dubbla riktaren gör att kastbredden blir ännu större, dessutom går det att ändra kastriktning. Slungan är framtagen för att fungera även i de tuffaste väderförhållanden, vilket gör att den utan problem kan slunga iväg även blötsnö. Den har drivning på hjulen och är utrustad med växlar både fram och bak. Toro Power Max 928 är helt tillverkad i stål vilket gör den mycket tålig och hållbar.

 • Butiker & priser
 • Priser för Toro Power Max Heavy Duty 928 OAE
  • Objektiva prisjämförelser
   Omdömen och recensioner
  • Betyg 4.4 av 5 på Trustpilot
   Öppet köp 90 dagar

Bästa budget Test.se - Bästa budget
AL-KO
Snowline 46E
Bästa budget
Bästa budget
AL-KO
Snowline 46E
En miljövänlig slunga med låg bullernivå.
4,1/5 Kundrecensioner hos Prisjakt.
4,3/5 Kundrecensioner hos Pricerunner.
4,5/5 Kundrecensioner hos Bauhaus.
Eldriven.
Arbetsbredd 46 centimeter.
Miljövänlig.
Låg bullernivå.
Ställbart handtag.
Väger bara 15 kilo.

Slipp skotta trottoarer och uppfarter för hand med budgetslungan från AL-KO. Den har fått väldigt många positiva recensioner från nöjda kunder hos Prisjakt, Pricerunner och Bauhaus för att nämna några. Den är mycket behändig tack vare det fällbara handtaget, och väger endast 15 kilo. För maximal ergonomi går det att ställa in handtaget så att det passar varje förare bra. Snön kastas som mest sex meter bort.

Denna slöslunga är miljövänlig med sin 230V motor med 2000W effekt. Den låga bullernivån på endast 86 decibel gör att snöröjningen med gott samvete kan utföras på tidiga mornar och sena kvällar utan att störa grannarna. Maskinen har 46 centimeters arbetsbredd och kan ta upp till 20 centimeter hög snö.

 • Butiker & priser
 • Priser för AL-KO Snowline 46E
  • Objektiva prisjämförelser
   Omdömen och recensioner
  • Fri frakt över 625kr
   Sedan 2007

Bästa med banddrift Test.se - Bästa med banddrift
Husqvarna
Husqvarna ST 430T
Bästa med banddrift
Bästa med banddrift
Husqvarna
Husqvarna ST 430T
En banddriven snöslunga för tyngre jobb.
Populärt val hos Söderströms.nu.
Populärt val hos Prisjakt.
Populärt val hos Pricerunner.
Premiumval hos Husqvarna.
Bensindriven.
Arbetsbredd: 76 centimeter.
Tvåstegsslunga.
Lysdiodstrålkastare.
Eluppvärmda handtag.
Fjärrstyrd utkastare.
Vikt: 166,5 kilo.

Det anrika svenska företaget Husqvarna grundades 1689 och var från början stor tillverkare av symaskiner. Idag är de stora inom utomhusprodukter där de bland annat gör gräsklippare, häcksaxar, motorsågar, högtryckstvättar och snöslungor.

Husqvarna ST 430T är en av snöslungorna i Husqvarnas exklusiva 400-serie som är designade för yrkesverksamma som behöver en högpresterande modell. Snöslungan är populär hos både Söderströms.nu, Prisjakt och Pricerunner. Det är en bensindriven snöslunga med banddrift och en väl tilltagen arbetsbredd på 76 centimeter. Den har en hållbarhet och manövrerbarhet som klarar både trottoarer och uppfarter även när snön ligger riktigt tjock. Snöslungan har EFI-teknik med ett system för tuff terränghantering.

Snöslungan startar du enkelt med nyckel och sedan är det bara att köra igång. Instrumentpanelen är kraftig och gjord i stål vilket klarar även tuffare förhållanden. Panelen gör det enkelt att justera utrymmet mellan inmatahuset och marken. Handtaget är eluppvärmt och utkastaren är fjärrstyrd.

 • Butiker & priser
 • Priser för Husqvarna ST 430T
  • Objektiva prisjämförelser
   Omdömen och recensioner

Ytterligare läsning

Köpguide:

Att vakna upp till en halvmeter snö kan förstås kännas som att vakna upp i en sagovärld – förutsatt att hjälten i din saga inte behöver ta sig till jobbet, förstås. Att behöva börja dagen med att skotta fram en bil eller en garageuppfart leder inte till något annat än svett och tårar, och förmodligen en massa onödig stress. Men med en snöslunga som står redo för tjänst blir det bra mycket lättare!

Det finns i huvudsak två olika sorters snöslungor: de som jobbar i ett steg och de som jobbar i två. En enstegsslunga suger in och blåser ut snön i samma moment, och funkar därför bäst på tunnare, nyfallen snö. En tvåstegsslunga jobbar i två moment: först sugs snön in och hackas sönder, sen blåses den ut. Eftersom den slår sönder snön klarar den av mer och kompaktare snö än en enstegsslunga.

Olika typer av snöslungor

Snöslungor finns i flera olika prisklasser – allt från någon tusenlapp till över 100 000 kronor. Generellt sätt har en dyrare snöslunga fler funktioner och högre komfort, men det innebär inte att den är bättre på att slunga snö!

Enstegsslunga

Som med det mesta andra är det dina behov som borde styra vad du köper! Enstegsslungorna är ofta elektriska (och drivs antingen av ett uppladdningsbart batteri eller med nätanslutning) och inte riktigt lika kraftfulla som de bensindrivna. De är ofta lite mindre och behändigare, rätt mycket billigare och bättre för miljön. För dig med en mindre skottningsyta räcker en enstegsslunga långt!

Tvåstegsslunga

En bensindriven tvåstegsslunga är kraftfullare och kan hantera större mängder snö än en enstegsslunga. Slungorna är i regel bränslesnåla, så några gigantiska miljöbovar är de absolut inte. Den hjälper dessutom till med att driva sig själv framåt; enstegsslungan kräver lite mer kraft från din sida. Tvåstegsslungan är den vanligaste modellen och passar dig som har stora ytor att skotta bäst.

Ställ krav

Det finns ett par krav du bör ställa på din snöslunga: den ska vara försedd med ett säkerhetshandtag som ser till att maskinen stannar om du släpper taget, utkastet ska vara vridbart så att du själv kan bestämma vart den slungade snön ska landa och det ska vara enkelt (eller åtminstone allt annat än omöjligt) att få tag i reservdelar.

Utöver ovan nämnda aspekter finns det många variationer på välfungerande snöslungor. De kan vara försedda med hjul eller larvfötter, där det sistnämnda är dyrare men är överlägset bäst på ytor som inte är plana. En slunga med larvfötter kallas också för snöslunga med banddrift. Har slungan hjul kan de förses med snökedjor som kommer väl till pass om det är väldigt halt. Vissa modeller är försedda med lampor, vilket förstår är till stor hjälp om det finns begränsat med belysning på din gård. Alla dessa finesser är bra, men är det något just du behöver?

Funktioner för din komfort

Förarens komfort blir viktigare och viktigare för tillverkarna, och det är just gällande komforten de flesta utvecklingarna sker. Framdrivning, elektrisk start av bensindrivna slungor, reglage för styrning, elektrisk reglering av utkastet, uppvärmda handtag och annat som gör maskinerna ännu mer bekväma och lätta att hantera finns redan på dyrare maskiner, men de tar sig också ner i de billigare skikten, sakta men säkert.

Kan stå till tjänst i 30 år

En snöslunga är en långsiktig investering: snöslungor har vanligtvis en livslängd på 15–30 år! Så fundera över vad du behöver, inte bara idag utan även de kommande åren. Vet du att du nästa år ska flytta och kommer ha en större eller mindre gård? Kanske finns det då en anledning till att ta med det i funderingarna kring vilken snöslunga du ska välja.

För att slippa reparationer är det viktigt att du ser efter din snöslunga. Rengör alltid slungan efter användning så att snörester inte fryser fast och förstör den. Se också upp med var du kör så att du inte kör in i något som hade kunnat undvikas.

Snöslunga bäst i test olika funktioner

Tänk på säkerheten!

För din egen säkerhets skull ska du vara noga med att alltid använda hörselskydd när du använder din snöslunga! För andras säkerhets skull måste du vara uppmärksam på vart snön slungas. Det kan hända att sten och skräp sugs upp i slungan, så försäkra dig om att inget – och ingen! – kan komma till skada. En säker snöslunga bör vara försedd med en brytbult i inmatningen som ska gå av om du kör på en stor sten eller något annat som kan skada maskinen eller din omgivning. Eftersom brytbulten är gjord för att gå sönder bör den vara enkel att byta ut!

Effektivisera snöskottningen; spara tid – och din rygg

Snöröjning är förstås fantastisk motion, men alla har inte tid för den sortens hurtighet en vardagsmorgon när man redan är sen. Ryggskott som uppstått vid snöskottningen är för övrigt inte särskilt ovanligt – när det är kallt och vi är stressade har kroppen svårare för att klara av den sortens krävande arbete, och därför är det lätt hänt att vi skadar oss. Med en snöslunga finns ingen risk för ryggskott!

Tillbaka till början – våra toppval


Redaktionen
Test.se
testse@qualityunlimited.com

Vanliga frågor

 • Välj gärna miljövänlig alkylatbensin till din snöslunga.
 • Vi har valt att utse AL-KO 620E II till den snöslunga som är bäst i test. Denna snöslunga har både vunnit flera jämförande tester och fått positiva recensioner av nöjda kunder.
Innehållsförteckning

Innehåll
Bäst i test:
AL-KO 620E II