VI SAMMANSTÄLLER TESTER

Det är precis vad vi gör, kollar vad andra tycker om produkterna. Idén med Test.se är att sammanställa experttesterna från nätet och tidningarna på ett ställe, låta någon av våra redaktörer analysera dem och rekommendera en produkt. Sidorna uppdateras löpande allt eftersom nya produkter och tester publiceras. Läs mer om oss

Ändrad 3 Januari 2024
Så väljer vi vinnare

Så väljer vi vinnare

Test.se har en lång historia av att utse testvinnare i en mängd olika produktkategorier – men hur väljer vi egentligen ut de bästa produkterna?

I första hand är våra testvinnare produkter som har fått topplaceringar i jämförande tester hos välkända aktörer. Vi lägger mycket tid på efterforskning för att kunna presentera ett så pålitligt och korrekt resultat som möjligt. När urvalet görs lägger vi även stor vikt vid produktrecensioner, både från experter och konsumenter.

Ibland stöter vi dock på produktkategorier där det saknas både tester och recensioner. Detta kan antingen bero på att produkten i fråga är ny på marknaden, eller att produktkategorin är ovanligt begränsad. I dessa fall väljer vi att presentera produkter från välkända och etablerade varumärken inom respektive segment.

Vilken snöslunga är bäst i test 2024?

Snart är vintern här – och blir det mycket snö kan en snöslunga vara en bra idé! Här presenterar vi tre snöslungor som vunnit tester och fått goda omdömen.

Vi har jämfört
  • Hur snöslungan drivs.
  • Arbetsbredd.
  • Övriga egenskaper.
Vi på Test.se rekommenderar
Priser visas i samarbete med Prisjakt
Test och produktrecensioner
Bäst i test Test.se logo
AL-KO
AL-KO 620E II
AL-KO AL-KO 620E II - Test
Bäst i test Test.se logo
AL-KO
AL-KO 620E II
Testvinnande slöslunga med bra effekt och generös arbetshöjd.
Testvinnare hos Bäst-i-test.se 2023.
Testvinnare hos Pricerunner 2022.
Toppbetyg av kunder hos Granngården.
Toppbetyg av kunder Gardenstore.
Bensindriven.
Arbetsbredd: 62 centimeter.
50 centimeters intagshöjd.
3 liters tank.
Tvåstegsslunga.

Det tyska företaget AL-KO grundades 1931 och har sedan dess skapat professionell trädgårds- och skogsutrustning av hög kvalitet. Deras viktigaste faktorer är komfort, glädje och säkerhet. AL-KO:s gräsklippare och snöslungor har fått bra recensioner och betyg i tester genom åren. 

Den testvinnande slöslungan från AL-KO ger dig mycket effekt för pengarna! Den kom på första plats när Bäst-i-test.se testade 13 olika snöslungor. De beskriver den som kraftfull och som passar områden där det snöar med sällan. 

Arbetsbredden på snöslungan är på 62 centimeter vilket gör den idealisk för att skotta medelstora ytor. De mönstrade gummihjulen ger alltid ett säkert grepp i snön. Den maximala intagshöjden är 51 centimeter. Fem växlar fram och två bak gör att hastigheten anpassas exakt beroende på underlag. Alla reglage är enkla att läsa av och komma åt, tack vare den praktiska kontrollpanelen med inbyggd strålkastare.

Den kraftfulla motorn på 4 ,40 kW ger hög verkningsgrad och låg bränsleförbrukning. Slungan kan skicka iväg snön upp till 15 meter, och utkastet är roterbart i 190 grader. Hjuldriften gör att slungan alltid tar sig fram i den riktning som du önskar.

  • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Bästa premium Test.se logo
Husqvarna
Husqvarna ST 224 Snöslunga
Husqvarna Husqvarna ST 224 Snöslunga - Test
Bästa premium Test.se logo
Husqvarna
Husqvarna ST 224 Snöslunga
Snöslunga av hög kvalitet, eluppvärmt handtag och strålkastare.
Bästa premium på test hos Bäst-i-test.se 2023.
Testvinnare hos Bygghemma.se 2023.
Bästa premium på test hos Pricerunner 2022.
Populärt val hos Prisjakt.
Populärt val hos Pricerunner.
Bensindriven.
Arbetsbredd: 61 cm.
Tvåstegsslunga.
LED-strålkastare.
Stor kastlängd.
Justerbart styre.
Eluppvärmt handtag.
Elstartare.
Vikt: 90 kg.

Det anrika svenska företaget Husqvarna grundades 1689 och var från början stor tillverkare av symaskiner. Idag är de stora inom utomhusprodukter där de bland annat gör gräsklippare, häcksaxar, motorsågar, högtryckstvättar och snöslungor.

Husqvarna ST 224 Snöslunga är en bensindriven tvåstegsslunga för villaägare som vill ha en högpresterande snöslunga till gångar och garageuppfarter. Den kom på andra plats hos Bäst-i-test.se och blev bästa premiumval. De rekommenderar den särskilt för dig som bor med norrländska förhållanden med hög byggkvalitet, grym prestanda och lätt att hantera. Hos Pricerunner beskrivs den som en snöslunga som klarar även de bistraste vinter. De ger betyget 4,5 av 5 och utmärkelsen bästa premiumval. Snöslungan är även ett populärt val bland modellerna hos både Prisjakt och Pricerunner.

Snöslungan kan användas på olika typer av beläggningar tack vare glidskor i plast som är lätta att justera. Den har en effektivt tvåstegssystem med en stor kastlängd – snön matas in och slungas sedan ut av en höghastighetsfläkt. Den har en bredd på 61 centimeter och en vikt på 90 kilo och tillhör en av marknadens med robusta snöslungor.

Du kan justera styret för att få önskad höjd för att få ett mer ergonomiskt arbete. Handtaget är dessutom eluppvärmt för att du ska få en bekväm användning även de kallaste vinterdagarna. Snöslungan har ett drivsystem med friktionshjul som gör att du får en mjuk framdrivning. Med LED-strålkastare är det lättare att jobba när det är mörkt ute. Du kan starta snöslungan med elstartare så att den startar oavsett vad det är för väder.

  • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Bästa breda Test.se logo
Toro
Toro Power Max Heavy Duty 928 OAE
Toro Toro Power Max Heavy Duty 928 OAE - Test
Bästa breda Test.se logo
Toro
Toro Power Max Heavy Duty 928 OAE
Mycket kraftfull slunga med flera funktioner och som är lättkörd.
Höga kundbetyg hos GardenStore.
Höga kundbetyg hos Prisjakt.
Bensindriven.
Arbetsbredd: 71 centimeter.
LED-belysning.
Kan ändra kastriktning.
Tvåstegsslunga.
Kastar snön drygt 19 meter bort.
Kommer med snökedjor, snövallsbrytare och förvaringsöverdrag.

Den populära slungan från Toro har inte gjort många konsumenter besvikna. Arbetsbredden på 71 centimeter är väl tilltagen, och slungan skickar iväg snön drygt 19 meter. Slungan har en intagshöjd på hela 55 centimeter och kan hantera mer än 15 centimeter snö i taget. Det som gör denna typ av snöslunga extra effektiv, är att utmatningen av snön sker i två steg - först finfördelas snön, för att sedan slungas ut av kraftig fläkt.

Den dubbla riktaren gör att kastbredden blir ännu större, dessutom går det att ändra kastriktning. Slungan är framtagen för att fungera även i de tuffaste väderförhållanden, vilket gör att den utan problem kan slunga iväg även blötsnö. Den har drivning på hjulen och är utrustad med växlar både fram och bak. Toro Power Max 928 är helt tillverkad i stål vilket gör den mycket tålig och hållbar.

  • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Ytterligare läsning

Köpguide:

Att vakna upp till en halvmeter snö kan förstås kännas som att vakna upp i en sagovärld – förutsatt att hjälten i din saga inte behöver ta sig till jobbet, förstås. Att behöva börja dagen med att skotta fram en bil eller en garageuppfart leder inte till något annat än svett och tårar, och förmodligen en massa onödig stress. Men med en snöslunga som står redo för tjänst blir det bra mycket lättare!

Det finns i huvudsak två olika sorters snöslungor: de som jobbar i ett steg och de som jobbar i två. En enstegsslunga suger in och blåser ut snön i samma moment, och funkar därför bäst på tunnare, nyfallen snö. En tvåstegsslunga jobbar i två moment: först sugs snön in och hackas sönder, sen blåses den ut. Eftersom den slår sönder snön klarar den av mer och kompaktare snö än en enstegsslunga.

Olika typer av snöslungor

Snöslungor finns i flera olika prisklasser – allt från någon tusenlapp till över 100 000 kronor. Generellt sätt har en dyrare snöslunga fler funktioner och högre komfort, men det innebär inte att den är bättre på att slunga snö!

Enstegsslunga

Som med det mesta andra är det dina behov som borde styra vad du köper! Enstegsslungorna är ofta elektriska (och drivs antingen av ett uppladdningsbart batteri eller med nätanslutning) och inte riktigt lika kraftfulla som de bensindrivna. De är ofta lite mindre och behändigare, rätt mycket billigare och bättre för miljön. För dig med en mindre skottningsyta räcker en enstegsslunga långt!

Tvåstegsslunga

En bensindriven tvåstegsslunga är kraftfullare och kan hantera större mängder snö än en enstegsslunga. Slungorna är i regel bränslesnåla, så några gigantiska miljöbovar är de absolut inte. Den hjälper dessutom till med att driva sig själv framåt; enstegsslungan kräver lite mer kraft från din sida. Tvåstegsslungan är den vanligaste modellen och passar dig som har stora ytor att skotta bäst.

Ställ krav

Det finns ett par krav du bör ställa på din snöslunga: den ska vara försedd med ett säkerhetshandtag som ser till att maskinen stannar om du släpper taget, utkastet ska vara vridbart så att du själv kan bestämma vart den slungade snön ska landa och det ska vara enkelt (eller åtminstone allt annat än omöjligt) att få tag i reservdelar.

Utöver ovan nämnda aspekter finns det många variationer på välfungerande snöslungor. De kan vara försedda med hjul eller larvfötter, där det sistnämnda är dyrare men är överlägset bäst på ytor som inte är plana. En slunga med larvfötter kallas också för snöslunga med banddrift. Har slungan hjul kan de förses med snökedjor som kommer väl till pass om det är väldigt halt. Vissa modeller är försedda med lampor, vilket förstår är till stor hjälp om det finns begränsat med belysning på din gård. Alla dessa finesser är bra, men är det något just du behöver?

Funktioner för din komfort

Förarens komfort blir viktigare och viktigare för tillverkarna, och det är just gällande komforten de flesta utvecklingarna sker. Framdrivning, elektrisk start av bensindrivna slungor, reglage för styrning, elektrisk reglering av utkastet, uppvärmda handtag och annat som gör maskinerna ännu mer bekväma och lätta att hantera finns redan på dyrare maskiner, men de tar sig också ner i de billigare skikten, sakta men säkert.

Kan stå till tjänst i 30 år

En snöslunga är en långsiktig investering: snöslungor har vanligtvis en livslängd på 15–30 år! Så fundera över vad du behöver, inte bara idag utan även de kommande åren. Vet du att du nästa år ska flytta och kommer ha en större eller mindre gård? Kanske finns det då en anledning till att ta med det i funderingarna kring vilken snöslunga du ska välja.

För att slippa reparationer är det viktigt att du ser efter din snöslunga. Rengör alltid slungan efter användning så att snörester inte fryser fast och förstör den. Se också upp med var du kör så att du inte kör in i något som hade kunnat undvikas.

Snöslunga bäst i test olika funktioner

Tänk på säkerheten!

För din egen säkerhets skull ska du vara noga med att alltid använda hörselskydd när du använder din snöslunga! För andras säkerhets skull måste du vara uppmärksam på vart snön slungas. Det kan hända att sten och skräp sugs upp i slungan, så försäkra dig om att inget – och ingen! – kan komma till skada. En säker snöslunga bör vara försedd med en brytbult i inmatningen som ska gå av om du kör på en stor sten eller något annat som kan skada maskinen eller din omgivning. Eftersom brytbulten är gjord för att gå sönder bör den vara enkel att byta ut!

Effektivisera snöskottningen; spara tid – och din rygg

Snöröjning är förstås fantastisk motion, men alla har inte tid för den sortens hurtighet en vardagsmorgon när man redan är sen. Ryggskott som uppstått vid snöskottningen är för övrigt inte särskilt ovanligt – när det är kallt och vi är stressade har kroppen svårare för att klara av den sortens krävande arbete, och därför är det lätt hänt att vi skadar oss. Med en snöslunga finns ingen risk för ryggskott!

Tillbaka till början – våra toppval


Redaktionen
Test.se

Vanliga frågor

  • Välj gärna miljövänlig alkylatbensin till din snöslunga.
  • Vi har valt att utse AL-KO 620E II till den snöslunga som är bäst i test. Denna snöslunga har både vunnit flera jämförande tester och fått positiva recensioner av nöjda kunder.
Innehållsförteckning

Innehåll