VI SAMMANSTÄLLER TESTER

Det är precis vad vi gör, kollar vad andra tycker om produkterna. Idén med Test.se är att sammanställa experttesterna från nätet och tidningarna på ett ställe, låta någon av våra redaktörer analysera dem och rekommendera en produkt. Sidorna uppdateras löpande allt eftersom nya produkter och tester publiceras. Läs mer om oss

Ändrad 28 Maj 2024
Så väljer vi vinnare

Så väljer vi vinnare

Test.se har en lång historia av att utse testvinnare i en mängd olika produktkategorier – men hur väljer vi egentligen ut de bästa produkterna?

I första hand är våra testvinnare produkter som har fått topplaceringar i jämförande tester hos välkända aktörer. Vi lägger mycket tid på efterforskning för att kunna presentera ett så pålitligt och korrekt resultat som möjligt. När urvalet görs lägger vi även stor vikt vid produktrecensioner, både från experter och konsumenter.

Ibland stöter vi dock på produktkategorier där det saknas både tester och recensioner. Detta kan antingen bero på att produkten i fråga är ny på marknaden, eller att produktkategorin är ovanligt begränsad. I dessa fall väljer vi att presentera produkter från välkända och etablerade varumärken inom respektive segment.

Hitta en sticksåg som är bäst i test 2024

En sticksåg är ett verktyg som kan användas till många arbeten och med den kan du både figursågning och raka avkapningar. Här guidar vi dig till de bästa sticksågen.

Vi har jämfört
 • Om den drivs av sladd eller batteri.
 • Effekt.
 • Slagfrekvens.
 • Sågdjup i trä och stål.
 • Övriga egenskaper.
Vi på Test.se rekommenderar
Priser visas i samarbete med Prisjakt
Test och produktrecensioner
Bäst i test Test.se logo
Metabo
Metabo STEB 65 Quick
Metabo Metabo STEB 65 Quick - Test
Bäst i test Test.se logo
Metabo
Metabo STEB 65 Quick
Denna populära sticksåg är perfekt för allroundarbeten.
Testvinnare hos Gör Det Själv 2023.
Eldriven sticksåg.
Effekt: 450 watt.
Slagfrekvens: 3000 slag/minut.
Sågdjup i trä: 65 mm.
Sågdjup i stål: 6 mm.
Ljudnivå: 98 dB.
Handtag med softgrip-yta.
Kan ansluta till en allsugare.
Verktygslöst byte av sågblad.

Metabo grundades 1924 i Tyskland och gör elverktyg för professionella användare som är hållbara, pålitliga och av hög kvalitet. De ligger även i framkant vad gäller batteridrivna verktyg.

Metabo STEB 65 Quick är en eldriven sticksåg som vi utsett till bäst i test. När Gör Det Själv testade sticksågar med batteri kom denna på första plats och blev testvinnare med betyget 9 av 10. De beskriver sticksågen som en perfekt allroundmaskin som är bra på allt. Enligt testet är den solid och klarar långvarig hantering.

Sticksågen har en effekt på 450 watt. Den har ett sågdjup i trä på 65 millimeter och ett sågdjup i stål på 6 millimeter. Den har en slagfrekvens på 3000 slag/minuten. Sticksågen är säker och bekväm att använda och utrustad med ett glidsäkert bygelhandtag och spånblåsningsfunktion.

Du byter sågblad utan verktyg, vilket ger ett snabbt och smidigt byte. Sticksågen är i storleken 21 x 21 x 6,5 centimeter och väger 1916 gram.

 • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Bästa eldrivna Test.se logo
Makita
Makita 4351FCTJ
Bästa eldrivna
Bästa eldrivna Test.se logo
Makita
Makita 4351FCTJ
Användarvänlig eldriven sticksåg med stort sågdjup.
Testvinnare hos Bygghemma.se 2023.
Tredje plats på test hos Råd & Rön 2016.
Populärt val hos Prisjakt.
Populärt val hos Pricerunner.
Eldriven sticksåg.
Effekt: 720 watt.
Slagfrekvens: 2800 slag/minut.
Sågdjup i trä: 13,5 mm.
Sågdjup i stål: 1 mm.
Ergonomiskt grepp.
Pendelrörelse i tre steg.
LED-belysning.
Verktygslöst byte av sågblad.

Makita har tillverkat elektriska handverktyg i över hundra år, och startade sin verksamhet i Japan redan 1915. Företaget har ett brett sortiment av elverktyg, och säljer allt från skruvdragare till vinkelslipar och mängder av olika sågar. Deras verktyg blir ständigt mer och mer populära bland konsumenter och experter även i Sverige.

Makita 4351FCTJ är en kraftfull eldriven sticksåg med hög effekt och låg sladd på 2,5 meter. Den utsågs till testvinnare av Bygghemma.se där den fick 8,9 av 10 i betyg. De rekommenderar den till dig som önskar en kraftfull sticksåg med stort sågdjup.

Sticksågen har en hög effekt på 720 watt och en slaglängd på 26 millimeter. Pendelrörelsen går att ställa in i tre lägen och du kan reglera varvtalet efter vilket material du sågar i. Sågdjupet är på 135 millimeter i trä och 10 millimeter i stål.

Det ergonomiska greppet med gummibeklätt handtag ger en maskin med låg vibrationsnivå. Maskinen är utrustad med LED-belysning för att ge god sikt över materialet du sågar i. Sågbladet byts verktygslöst.

Makitas sticksåg är i måttet 271 x 73 x 187 millimeter och väger 2,5 kilo. I priset ingår det en praktisk väska att förvara sticksågen och tillbehören i.

 • Butiker & priser

Bästa batteridrivna Test.se logo
Ryobi
Sticksåg Ryobi ONE+ R18JS-0 18V
Ryobi Sticksåg Ryobi ONE+ R18JS-0 18V - Test
Bästa batteridrivna Test.se logo
Ryobi
Sticksåg Ryobi ONE+ R18JS-0 18V
Batteridriven sticksåg med LED-belysning och justerbar såghastighet.
Andra plats på test hos Bäst-i-test.se 2024.
Populärt val hos Prisjakt.
Batteridriven sticksåg.
18 volt.
Slagfrekvens: 2100 slag/minut.
Sågdjup i trä: 101 mm.
Sågdjup i stål: 6 mm.
Pendelrörelse i fyra steg.
LED-belysning och blåsare.
Verktygslöst byte av sågblad.

Ryobi är ett företag som grundades i Japan 1943 och de är en världens största producenter av elverktyg. De gör prisvärda verktyg med proffsegenskaper och de erbjuder både batteridrivna och elektriska.

Ryobi R18JS är en batteridriven sticksåg på 18 volt perfekt för arbeten som kapning, figursågning. Den kom på andra plats i ett test om Bäst-i-test.se som gav den betyget 4 av 5. De beskriver sticksågen som stark och uthållig.

Sticksågen har en hastighet på 1100-2100 slag/minut och ger ett snabbt resultat. Den kan användas med bara en hand och såghastigheten går att anpassa. Sticksågen är stabil oavsett hur tjockt material du sågar i och såghastighet. Den sågar 101 millimeter i trä och 6 millimeter i stål. Slaglängden är på 25 millimeter.

Maskinen är utrustad med LED-belysning så att du ser bättre och blåsare. Eftersom sticksågen har ett verktygslöst snabbfäste går sågbytet enklare. Den väger 2,1 kilo och är i storleken 27 x 23 x 9 centimeter. Notera att batteri och laddare köps separat.

 • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Bästa kompakta Test.se logo
Bosch
Bosch PST 700 E
Bästa kompakta
Bästa kompakta Test.se logo
Bosch
Bosch PST 700 E
Kompakt sticksåg med låg vikt som är lätt att använda.
Andra plats på test hos Gör Det Själv 2023.
Eldriven sticksåg.
Effekt: 500 watt.
Slagfrekvens: 3100 slag/minut.
Sågdjup i trä: 70 mm.
Sågdjup i stål: 4 mm.
Minimala vibrationer.
Soft Grip-handtag.
Verktygslöst byte av sågblad.

Bosch grundades i Tyskland 1886 och är ett företag som gör ett stort utbud av produkter till hushållsapparater, vitvaror, trädgårdsredskap och maskiner. Idag kan Bosch erbjuda två serier av elverktyg; den blå serien som är anpassad för proffs och den gröna serien som riktar sig mer mot hemmafixaren.

Bosch PST 700 E är en eldriven sticksåg som tillhör Boschs easy-serie som passar små till mellanstora arbetsuppgifter. I ett test om eldrivna sticksågar kom den på andra plats med det samlade betyget 8,5 av 10. Den fick särskilt höga poäng på precision, snittkvalitet och helhetsintryck. Enligt testet är det en sticksåg med låg vikt som inte tar stor så stor plats. Den är lätt att såga med, framförallt vid snitt som är kurviga. Hastigheten går att reglera, med dock inte särskilt exakt.

Sticksågen har en låg vikt på 1700 gram, är kompakt och lätt att använda. Av Bosch själva beskrivs den som en smidig sticksåg från topp till tå. Den har en effekt på 500 watt och en slagfrekvens på 500-3100 slag/minut. Sågdjup i trä är på 70 millimeter och sågdjup i stål på 4 millimeter.

Eftersom sticksågen har minimala vibrationer vilket ger en bra kontroll. Tillsammans med ett Soft Grip-handtag får du en sticksåg som är bekväm att såga med.Sågbladet byts ut verktygslöst vilket ger ett mer effektivt arbete.

 • Butiker & priser

Bästa budget Test.se logo
Einhell
Einhell TE-JS 18 LI-SOLO
Bästa budget
Bästa budget Test.se logo
Einhell
Einhell TE-JS 18 LI-SOLO
Prisvärd ergonomisk sticksåg för hemmafixare.
Tredje plats på test hos Bäst-i-test.se 2024.
Fjärde plats på test hos Gör Det Själv 2023.
Populärt val hos Pricerunner.
Batteridriven sticksåg.
Slagfrekvens: 2400 slag/min
Sågdjup i trä: 80 mm.
Sågdjup i stål: 10 mm.
Utrustad med arbetslampa.
Ergonomiskt utformad.

Einhell är ett tyskt företag som ger hemmafixare en möjlighet genom att göra användarvänliga och effektiva verktyg. Företaget grundades 1964 och är idag marknadsledande inom verktyg.

Vi har utsett Einhell TE-JS 18 LI-SOLO till bästa budget. Denna batteridrivna sticksåg kom på fjärde plats i ett test hos Gör Det Själv, där den fick det samlade betyget 7,8 av 10. Av dem beskrivs sticksågen som stor och robust med rejäla knappar och grepp. Handtaget är behagligt och det är lätt att få bra kontroll över maskinen.

I ett test hos Bäst-i-test.se kom sticksågen på tredje plats och fick 4 av 5 i betyg. Enligt dem är den kraftfull och har en lång batteritid.

Sticksågen har ett sågdjup i trä på 80 millimeter och ett sågdjup i stål på 10 millimeter. Slagfrekvensen är på 2400 slag/minut.

Detta är en sticksåg som varken är dyrast, bäst eller mest effektiv. Men, den utför ändå det jobb som en sticksåg ska göra. Även om det finns förbättringspotential på maskinen har den ändå en del funktioner som hittas hos de dyraste modellerna. Att kunna justera bottenplattan utan verktyg är verkligen inte fel. Att den har en arbetslampa och gummiförsett handtag är inte heller dåligt. Hos en så billig såg hade man kunnat tänka sig att tillverkaren kompromissat bort mycket i form av extra funktioner – men inte i detta fallet.

 • Butiker & priser

Ytterligare läsning

Sticksåg bäst i test.
En sticksåg är ett mångsidigt verktyg som kan användas till både raka kapningar och figursågningar. 

Köpguide sticksåg

En sticksåg är elverktyget som är oumbärligt för många – faktum är att det bara är borr- och skruvmaskiner som slår den i popularitetstävlingar. Oavsett om du ska såga hål för en diskho, kapa en bräda eller såga urtag i en gipsvägg så kommer sticksågen komma väl till pass. Här hjälper vi dig att välja rätt sticksåg!

Vad är en sticksåg?

En sticksåg är en liten, smidig, och väldigt mångsidig såg och det är inte svårt att förstå varför den är många hantverkares bästa vän. Utöver det så är det ett relativt billigt verktyg vilket såklart sänker trösklarna för att man ska göra inköpet.

Så fungerar en sticksåg

När sticksågen jobbar är det bra om sågbladet pendlar lite fram och tillbaka samtidigt som det åker upp och ner. Detta maximerar effekten och gör att sågen på ett mer effektivt sätt kan tugga sig igenom även de grövre materialen. Det man behöver tänka på att vid större pendelutslag blir materialet lättare fransigt i kanterna. Pendlingar bör kunna justeras i flera olika steg. Det är också en fördel om reglaget för pendlingen sitter lättillgängligt och är lätt att läsa av.

Innan du börjar såga kan det vara en bra idé att testa maskinen på en övningsyta för att kontrollera att inställningarna och bladet är korrekt för ändamålet.

När använder man en sticksåg?

Sticksågen är ett multifunktionellt verktyg som du kan göra både figursågning och raka avkapningar. Den är smidig att använda när du ska göra mer precisa jobb, runda former eller arbetar i ett utrymme som är mer begränsat. Du kan såga i både hårda och mjuka material, som olika träslag, plats och metall. Det går även att såga i material av olika tjocklek, dock är det viktigt att anpassa sågbladet efter vad du såga i.

Här är några vanliga jobb som du kan använda sticksågen till:

 • För att kapa en bräda eller regel
 • Såga ut för en diskho
 • Såga ett urtag i en gipsvägg
Sticksåg bäst i test.
Använd sticksågen för att kapa brädor, såga ut för diskmedel eller för att såga ett urtag i en gipsvägg. 

Välj en sticksåg med bra pendelfunktion

Ska man införskaffa en modell, för att såga mycket i trä, kan man fundera på att skaffa en maskin med bra pendelfunktion. Den gör arbetet mycket mer effektivt och ger riktigt fina snitt. Man bör också tänka på att det underlättar att ha ett verktygsfritt bladbyte, med enkla snabbfästen. Det finns även flera olika sticksågar med massor av olika funktioner, exempelvis lasersikte och spånblåsning. Hade du tänkt använda sticksågen mestadel för att såga långa och spikraka snitt, kanske cirkelsågen är ett bättre alternativ för dig.

Låga vibrationer är viktigt

När du ska köpa en sticksåg, är en låg vibrationsnivå en av de främsta sakerna du bör tänka på. En maskin som vibrerar mycket kan bli jobbig att hålla stadig och det kan resultera i att sågsnittet inte blir så rakt som man hoppats på. Dessutom kan den belasta kroppen onödigt mycket om den skakar för mycket.

Bladen på de billigare maskinerna tenderar att wobbla, detta gör precisionen sämre och anstränger kroppen mer. Det kan därför vara värt att lägga ner extra pengar på ett dyrare variant, med lägre vibrationsnivå, om du vet att det är ett verktyg som du kommer arbeta mycket med. Sköter man om sin sticksåg så kan den hänga med i många år – se därför en bra sticksåg som en investering för både plånboken och kroppen.

Olika modeller och varianter av sticksåg

Det finns flera olika typer av sticksåg som sticksåg med stavhandtag, med bygelhandtag och kombinerad stick- och tigersåg.

Sticksåg med stavhandtag

Sticksåg med stavhandtag är en variant där man använder den runda motorn som handtag - ungefär på samma sätt som du håller i en borrmaskin. Den andra handen stabiliserar genom att hålla runt knoppen i maskinens främre del. Fördelen som många upplever med denna variant är att du kommer närmare arbetsmaterialet och upplever därmed att det är lättare att kontrollera sågningen. Denna modellen är populär bland svenska hantverkare.

Sticksåg med bygelhandtag

Har sticksågen bygelhandtag får du ett fast och stadigt grepp. Den fungerar utmärkt när du håller sågen uppifrån, det är dock svårare att jobba med den underifrån. En fördel med denna typ av handtag, är att den kan vara lättare att hålla i om du har små händer och tycker stavhandtaget blir för stort och klumpigt. Det enda sättet att ta reda på vilken modell som är bäst för just dig är helt enkelt att prova sig fram – klämma och känna.

Kombinerad stick- och tigersåg

En kombinerad stick- och tigersåg är en tigersåg som även kan användas som sticksåg. Detta genom att använda olika typer av sågblad.

Sticksåg med batteri eller sladd

Som med de flesta moderna verktyg, går även sticksåg att köpa som både batteri- och nätdriven. Batteridriven är ett bekvämt alternativ då den går att använda överallt. Även om det finns tillgång till ström kan det vara skönt att slippa sladden vilken kan upplevas vara i vägen. Att behöva byta batteri kan vara ett störningsmoment i arbetet, här är förstås bra batterier en avgörande faktor. Eldrivna sågar har fördelen att det går att jobba oavbrutet med konstant maskineffekt.

Sticksåg bäst i test.
Sticksågar kommer med antingen sladd eller batteri.

Så väljer du rätt sågblad

Det är A och O att använda ett riktigt anpassat sågblad till ändamålet för att få ett så snyggt resultat som möjligt. Det finns olika legeringar, tandantal och slipningar på bladen och alla har de egenskaper som passar olika bra beroende på vilket material som skall sågas. Det spelar ingen roll om du tänkt såga i trä, gjutjärn eller plexiglas – du kan var säker på att det finns ett specialanpassat sågblad till just ditt ändamål. Det finns så kallade progressiva sågblad, de har olika stora tänder där de mista är placerade närmast infästningen. Detta minimerar risken för flisigt resultat.

Jämför sticksågens egenskaper

För att hitta rätt sticksåg för din typ av arbete kan du jämföra de olika egenskaperna.

Handtag

Det är viktigt att känna att du får ett bra grepp om maskinen så att den inte glider ur händerna. När du ska köpa en sticksåg kan du välja mellan bygel- eller stavhandtag.

Vibrationsdämpning

Låga vibrationer ger snyggare resultat och hjälper bibehålla kontrollen. Om sticksågen har låga vibrationer är den också skönare att arbeta med.

Byte av sågblad

Att kunna byta sågblad på en sticksåg måste kunna göras utan massa verktyg på enkelt och smidigt sätt. Vill du ha en smidig sticksåg ska du välja en som byter sågblad verktygslöst. Det är viktigt att infästningen är stabil för att undvika att bladet wobblar.

Arbetsljus

En sticksåg kan kommer med olika varianter av belysning som anger sågens riktning och gör det lättare att följa markerat spår, vanligast är dock laser. Stroboskopljus blinkar i takt med bladets rörelse, vilket gör att bladet ser ut att stå stilla och därmed blir ännu lättare att jobba med.

Bottenplattan

Sticksågens bottenplatta ska vara enkel att lossa och vinkla för geringsågning. Viktigt att den är helt plan och helst har en kant så att den kan kombineras med en styrskena. Dessutom enkel att vinkla.

Reglage

Det är bra om sticksågens hastighet och pendling kan justeras enkelt. Helst ska reglagen vara placerade så det går att ändra hastighet medan du arbetar.

Spånblås

Är sticksågen utrustad med spånblås blåser den bort spån från arbetsmaterialet du jobbar med. Detta för att du ska ha fri sikt och lättare kunna hålla spåret. Den kan kopplas ifrån om det istället monteras på en spån- eller dammsug.

Tillbehör

Det finns flera olika tillbehör till sticksågen. Bland annat cirkelanslag, parallellanslag eller sågskena. Allt för att underlätta ditt arbete och för att slutresultatet ska bli så bra som möjligt.

Andra typer av sågar

Det finns många olika typer av sågar du kan ha användning för när du renoverar, bygger eller av andra anledningar behöver såga i något.

Tigersåg

Tigersågen är en bra såg om du ska göra rivningsarbeten och andra tuffa arbeten som att riva väggar och dörrar. Den är smidigare än en motorsåg men starkare än en sticksåg.

Cirkelsåg

En cirkelsåg är en såg som kan användas till många olika arbeten – allt från att kapa reglar till plywood och spånskivor. Cirkelsågen är ger rakare sitt än sticksågen och är snabbare, men är inte lika mångsidig.

Kap- och geringsåg

Kap- och geringsågen är perfekt för arbeten där du ska såga vinklar och göra exakta kapningar. Den ger exakta snitt i sneda vinklar och används när du ska kapa lister, brädor och plankor.

Bordssåg

Med en bordssåg är det lätt att klyva plank, brädor och lister och annat virke som behöver sågas med precision. Den är bra när du ska hålla på med finsnickeri och klarar större bitar.

Populära varumärken:

Länktips:


Några experttester vi har läst:

Bäst-i-test.se (2023)

Bäst-i-test.se testar kontinuerligt sticksågar från populära varumärken som Bosch, Ryobi och Einhell. De har med fem sticksågar i sitt uppdaterade test.

På första plats kom Bosch PST 18 LI SOLO som utsågs till bäst i test. Den fick betyget 4 av 5 och har en bra figursågning, uttag för dammsugare och behändig storlek. På andra plats kom Ryobi R18JS, som fick betyget 4 av 5. Den beskrivs som stark och uthållig, men dammar. På tredje plats kom Einhell TE-JS 18 Li, som fick betyget 4 av 5. Den beskrivs som kraftfull, användarvänlig och lätt att förstå sig på för nybörjare.

Gör Det Själv (2023)

Gör Det Själv har testat sju olika eldrivna sticksågar. Alla sticksågarna var försedda med nya fintandade blad. I testet lät dem sticksågarna göra ett snitt i en vit laminatskiva, jämförde hastighet, ergonomi och kvalitet.

Testvinnare blev METABO STEB 65 QUICK som fick det samlade betyget 9 av 10. Den beskrivs som en bländande allroundmaskin som är bra på allt utan att fallera på någon egenskap. På andra plats kom BOSCH PST 700 E med det samlade betyget 8,5 av 10. Den är liten och kompakt och lätt att arbeta med, särskilt vid kurviga snitt. På tredje plats kom BLACK+DECKER KS701PE som utsågs till bra köp. Den fick det samlade betyget 7,8 av 10 och är lätt att hantera med bra grepp.

Tillbaka till början – våra toppval


Redaktionen
Test.se

Vanliga frågor

 • Du använder sticksågen för att såga ut formen och figurer. Den är också användbar när du arbetar i trängre utrymmen.
 • En eldriven sticksåg brukar ha en watt på mellan 450 och 700.
 • Vi har valt att utse Metabo STEB 65 Quick till den sticksåg som är bäst i test. Den har en slagfrekvens på 3000 slag/minut och ett sågdjup i trä på 65 mm. Detta är en perfekt allroundmaskin.
Innehållsförteckning

Innehåll
Bäst i test:
Metabo Metabo STEB 65 Quick