VI SAMMANSTÄLLER TESTER

Det är precis vad vi gör, kollar vad andra tycker om produkterna. Idén med Test.se är att sammanställa experttesterna från nätet och tidningarna på ett ställe, låta någon av våra redaktörer analysera dem och rekommendera en produkt. Sidorna uppdateras löpande allt eftersom nya produkter och tester publiceras. Läs mer

Ändrad 31 Januari 2024
Så väljer vi vinnare

Så väljer vi vinnare

Test.se har en lång historia av att utse testvinnare i en mängd olika produktkategorier – men hur väljer vi egentligen ut de bästa produkterna?

I första hand är våra testvinnare produkter som har fått topplaceringar i jämförande tester hos välkända aktörer. Vi lägger mycket tid på efterforskning för att kunna presentera ett så pålitligt och korrekt resultat som möjligt. När urvalet görs lägger vi även stor vikt vid produktrecensioner, både från experter och konsumenter.

Ibland stöter vi dock på produktkategorier där det saknas både tester och recensioner. Detta kan antingen bero på att produkten i fråga är ny på marknaden, eller att produktkategorin är ovanligt begränsad. I dessa fall väljer vi att presentera produkter från välkända och etablerade varumärken inom respektive segment.

Bäst i test borrmaskin 2024

Ska du köpa en ny borrmaskin? Utbudet är stort och modellerna många – här får du testvinnande och populära borrmaskiner. Ta dessutom hjälp av vår köpguide för att hitta rätt borrmaskin.

Vi har jämfört
 • Typ av borrmaskin.
 • Max vridmoment.
 • Hastighet.
 • Storlek.
Vi på Test.se rekommenderar
Priser visas i samarbete med Prisjakt
Test och produktrecensioner
Bäst i test Test.se - Bäst i test
DeWalt
Dewalt DCD791P2
Bäst i test
Bäst i test
DeWalt
Dewalt DCD791P2
Batteridriven borrskruvdragare med hög effekt och kompakt design.
Testvinnare hos Råd & Rön 2022.
Populärt val och högt kundbetyg hos Prisjakt.
Populärt val och högt kundbetyg hos Pricerunner.
Högt kundbetyg hos Proffsmagasinet.
Typ av borrmaskin: Borrskruvdragare.
Max vridmoment: 70 Nm.
Hastighet: 2000 varv/minut.
Storlek: L 173 x B 67 x H 203 mm.
Vikt: 1,5 kg.
Utrustad med LED-ljus.
1 års garanti.

Dewalt är ett amerikanskt företag som grundades 1923 och är ett dotterbolag till Black & Decker. De gör kraftfulla batteridrivna maskiner och har ett stort utbud av borrmaskiner i sitt utbud. Deras produkter är starka, tuffa och pålitliga och har placerats bra på test.

Vi har utsett Dewalt DCD791P2 till den borrmaskin som är bäst i test. Den kom på första plats i ett nytt test hos Råd & Rön där den fick betyget 75 av 100. Den fick särskilt höga poäng på egenskaper som batteri och laddare, hanterbarhet och hållbarhet.

Detta är en batteridriven borrskruvdragare på 18 volt som är utrustad med en kolborstfri motor. Den har en kapacitet att borra i trä upp till 40 millimeter, ett vridmoment på 70Nm och en hastighet upp till 2000 varv/minut på andra växeln. Den har en tvåväxlad transmission i metall som ger maskinen en längre gångtid och hållbarhet. För att få optimal precision har borrmaskinen borrning i 15 steg.

Tack vare sin kompakta design och låga vikt kommer du åt även vid trånga utrymmen. Även LED-ljuset gör det lättare att arbeta. Borrskruvdragare har ett gummerat handtag som ger ett mer ergonomiskt grepp. Det följer med batteri, laddare, bältesklämma i stål, en magnetisk bitshållare och en praktisk förvaringslåda.

 • Butiker & priser
 • Priser för Dewalt DCD791P2
  • Fri frakt över 625kr
   Sedan 2007
  • Nu i Sverige!
   Snabba leveranser

Bästa batteridrivna Test.se - Bästa batteridrivna
Makita
Makita DDF484RTJ
Bästa batteridrivna
Bästa batteridrivna
Makita
Makita DDF484RTJ
En testvinnande borrskruvdragare med hög effekt från populära Makita.
Tredje plats på test hos Råd & Rön 2022.
Bäst i test hos M3 Sveriges Prylsajt 2019.
Testvinnare hos Gör Det Själv 2019.
Höga kundbetyg hos Pricerunner.
Typ av borrmaskin: Borrskruvdragare.
Max vridmoment: 54 Nm.
Hastighet: 2000 varv/minut.
Storlek: L 172 x B 79 x H 261 mm.
Vikt: 1,8 kg.

Makita har tillverkat elektriska handverktyg i över hundra år, och startade sin verksamhet i Japan redan 1915. Företaget har ett brett sortiment av elverktyg, och säljer allt från skruvdragare till vinkelslipar och mängder av olika sågar. Deras verktyg blir ständigt mer och mer populära bland konsumenter och experter även i Sverige.

Makita DDF484RTJ är en effektiv och ergonomisk borrskruvdragare som har vunnit flera jämförande tester, bland annat hos M3 Sveriges Prylsajt och Gör Det Själv. I ett nytt test hos Råd & Rön kom den på delad tredje plats. Den får dessutom goda recensioner av nöjda konsumenter. Det är en batteridriven skruvdragare på en spänning på 18 volt. Vridmomentet är på upp till 54 Nm vilket gör den tillräckligt stark att borra med. Den har en kapacitet att borra i stål upp till 13 millimeter och upp till 28 millimeter i trä. Den har en smidig design som gör att du kommer åt även vid trånga utrymmen.

Maskinen har en kolborstfri motor, vilket ger mer kraft och en längre batteritid – att ladda batteriet tar endast 45 minuter. Med batteri väger borrskruvdragaren 1,8 kilo. Är du ute efter en skruvdragare med borrfunktioner är detta ett bra val för dig!

 • Butiker & priser
 • Priser för Makita DDF484RTJ Borrskruvdragare med batterier och laddare
  • 4.6 av 5.0 i betyg hos Trustpilot
   30 dagars öppet köp

Bästa premium Test.se - Bästa premium
Dewalt
Dewalt DCD791D2
Dewalt Dewalt DCD791D2 - Test
Bästa premium
Dewalt
Dewalt DCD791D2
En välbalanserad kompakt borrskruvdragare av hög kvalitet.
Andra plats på test hos Råd & Rön 2022.
Testvinnare hos Bäst-i-test.se 2022.
Testvinnare på test hos Pricerunner 2022.
Populärt val hos Prisjakt.
Populärt val hos Pricerunner.
Typ av borrmaskin: Borrskruvdragare.
Max vridmoment: 70 Nm.
Hastighet: 0-550/2000 varv/minut.
Storlek: 173 x 67 x 203 mm.
Vikt: 1,5 kg.
Utrustad med LED-belysning.

Dewalt är ett amerikanskt företag som grundades 1923 och är ett dotterbolag till Black & Decker. De gör kraftfulla batteridrivna maskiner och har ett stort utbud av borrmaskiner i sitt utbud. Deras produkter är starka, tuffa och pålitliga.

Dewalt DCD791 är en kompakt, stark och välbalanserad skruvdragare med borrfunktion som blev utsett till bästa premiumval hos Bäst-i-test.se och Pricerunner. I ett test hos Råd & Rön kom den på delad andra plats med betyget 74 av 100. Den är batteridriven med ett 18 voltsbatteri och en kolborstfri motor. Vridmomentet är på 70 Nm och den har en hastighet på 2000 varv per minut. Enligt tester är det en skruvdragare där du får mycket för pengarna.

Skruvborrdragaren klarar att träborra upp till 40 millimeter och att metallborra i upp til 13 millimeter. Den har en tvåväxlad transmission i metall som förlänger livstiden och en 15 positioners momentkontroll som gör din skruvdragning mer exakt. Maskinen är utrustad med LED-ljus så att du lättare kan se när du arbetar. Den har ett gummigrepp som också ökar säkerheten samtidigt som ergonomin blir bättre. Maskinen har en integrerad hållare som gör det enkelt för dig att hänga av den.

 • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Bästa eldrivna Test.se - Bästa eldrivna
Metabo
Metabo BE 650 Borrmaskin
Metabo Metabo BE 650 Borrmaskin - Test
Bästa eldrivna
Metabo
Metabo BE 650 Borrmaskin
En prisvärd borrmaskin som är eldriven och mycket stark.
Populärt val hos Proffsmagasinet.
Typ av borrmaskin: Borrmaskin.
Max vridmoment: 9 Nm.
Hastighet: 2800 varv/minut.
Vikt: 1,8 kg.

Metabo grundades 1924 i Tyskland och gör elverktyg för professionella användare som är hållbara, pålitliga och av hög kvalitet. MetaboBE 650 är en stark nätverksdriven borrmaskin som är ett populärt kundval hos bland annat Proffsmagasinet.

Borrmaskinen har ett varvtal på upp till 2800 varv per minut och en effekt på 650 watt. Den kan borra i upp till 13 millimeter i stål och 30 millimeter i trä. Den har ett halkfritt handtag som gör att du kan borra säkrare och passar både höger- och vänsterhänta. Kabellängden är generös på 2,5 meter.

 • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Bästa slagborren Test.se - Bästa slagborren
Bosch
Bosch DIY Advanced Impact 900
Bosch Bosch DIY Advanced Impact 900 - Test
Bästa slagborren
Bosch
Bosch DIY Advanced Impact 900
En nätverkdsdriven slagborr med två växlar och hög effekt.
Testvinnare hos Bygghemma.se 2024.
Typ av borrmaskin: Slagborr.
Max vridmoment: 73 Nm.
Varvtal: 50–1120/2850 varv/minut.
Slagfrekvens: 48400 slag/minut.
Vikt: 2,8 kg
Skruvdragning, borrning och slagborrning.
Snabbchuck.

Bosch är en tysk stortillverkare av eldrivna verktyg. Verksamheten har bedrivits ända sedan 1800-talet, och sedan dess har företagets utbud utvecklats ständigt. I dag kan Bosch erbjuda två serier av elverktyg; den blå serien som är anpassad för proffs och den gröna serien som riktar sig mer mot hemmafixaren.

Bosch AdvancedImpact 900 är en ultimat slagborr för dig som ska göra lite tyngre jobb och som blivit testvinnare hos Bygghemma.se. Du kan använda den för skruvdragning, borrning och slagborrning. Slagborren är nätverksdriven med en kraftfull motor på 900 watt och en växellåda med två växlar som ger en hög rotationshastighet. Den har en hastighet på upp till 2850 varv per minut och en slagfrekvens på upp till 48400 slag per minut. Det maximala vridmomentet på 72 Nm. Du kan själv välja hastighet eller använda den automatiska hastighetsregleringen.

Med den här slagborren kan du borra i murverk, mjuk betong, metall och trä. I metall är borrdjupet upp till 14 millimeter och i trä är det 30 millimeter. Det är en säker slagborr som stänger av sig om det fastnar en bit. Handtaget är gummerat och bekvämt att hålla i och sladden på 2,5 meter gör att du kan jobba bra.

 • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Bästa borrhammare Test.se - Bästa borrhammare
Dewalt
Dewalt DCH253N
Dewalt Dewalt DCH253N - Test
Bästa borrhammare
Dewalt
Dewalt DCH253N
En borrhammare med hög effekt och många funktioner.
Testvinnare hos Bygghemma.se 2024.
Högt kundbetyg hos Pricerunner.
Typ av borrmaskin: Borrhammare.
Varvtal: 0-1200 varv/min.
Slaghastighet: 0-4500 slag/minut.
Storlek: L 301 x H 202 x B 85 mm.
Vikt: 3 kg.
Slagkraft: 2,1 Joule.
Borrning, skruvdragning och mejsling.
Fästtyp: SDS-Plus.
Utrustad med LED-ljus.

Dewalt är ett amerikanskt företag som grundades 1923 och är ett dotterbolag till Black & Decker. De gör kraftfulla batteridrivna maskiner och har ett stort utbud av sågar i sitt utbud. Deras produkter är starka, tuffa och pålitliga.

Dewalt DCH253N är en batteridriven borrhammare som blivit testvinnare hos Bygghemma.se och fått höga kundomdömen. Det är en kraftfull borrhammare med funktionerna borrning, skruvdragning och mejsel. Med maskinen kan du borra hål i betong, tegel och murverk från 4 till 24 millimeter. Den har en effekt på 400 watt, en hastighet upp till 1200 varv per minut och en slaghastighet på upp till 4500 slag per minut. Dess slageffekt är på max 2,1 Joule.

Jämför du med andra borrhammare i den här prisklassen jar maskinen låga vibrationer vilket gör att du kan arbeta under längre tid utan att bli trött. Den är utrustad med LED-ljus som gör det säkrare för dig att arbeta. När du gör lättare mejsling i kakel och gips har borrhammaren rotationsstopp.

 • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Ytterligare läsning

Bäst i test borrmaskin - se testvinnande borrmaskiner.

Köpguide

Borrmaskinen är en av de vanligaste elverktygen att ha i verktygslådan och det är en praktisk maskin med många funktioner, men som du framförallt använder för att borra med. Du kan använda den för att sätta upp en tavla eller för att snickra ihop en möbel. Ta med vår hjälp reda på vilken sorts borrmaskin du är i behov av – för utbudet är stort!

Så använder du en borrmaskin

En borrmaskin är ett roterande maskinverktyg som du använder för att snabbt och effektivt borra hål med. Du kan även använda den för att skruva i skruvar. Den har en stark motor och för att veta vilken effekt den har pratar man om vridmoment och varvtal och ju högre dessa är desto mer klarar maskinen av. De flesta borrmaskiner har olika storlekar på borren för att du ska kunna påverka hålets storlek.

Fördelar med en borrmaskin

Det finns många anledningar till varför du ska investera i en borrmaskin. Framförallt är det svårt att göra hål utan den. Borrmaskinen är dessutom ett bra alternativ till skruvmejseln och gör att du sparar både kraft och tid när du ska skruva i skruvar.

Borrmaskinens egenskaper

Borrmaskinen har flera egenskaper som kan vara bra att kika på när du ska köpa en ny maskin till hemmet.

Hastighet mäts i varv per minut

För att borrmaskinen ska kunna arbeta effektivt är det bra om den har en hög hastighet – ju högre desto mer orkar den. Hastigheten mäts i varv per minut och det är bra om du kan reglera varvtalet för att få det sorts hål du önskar. 2000 varv per minut brukar en bättre borrmaskin klara av.

Vridmoment mäts i Nm

Ett högt vridmoment är viktigt för att maskinen ska orka dra åt din skruv ordentligt. Detta mäts i Nm. Borrskruvdragaren är så smart att den kan användas både för att skruva i och skruva ur skruvarna.

Kapacitet att borra i trä och stål

En borrmaskin har en kapacitet att borra i både trä och stål. En bra borrmaskin kan borra i stål upp till 13 millimeter och trä upp till 40 millimeter.

Motorn spelar roll

Idag är många elverktyg utrustade med en borstfri eller kolfri elmotor. Den här typen av motor ger både mindre slitage och miljöpåverkan vilket gör att maskinen får en längre hållbarhet.

Batteri, ström eller tryckluft

De flesta borrmaskiner drivs av batteri, medan vissa är elnätdsdrivna. Det finns även borrmaskiner som är tryckluftsdrivna om du hellre föredrar det. Är maskinen batteridriven ska du kika på hur lång batteritid den har och hur snabbt den går att ladda upp. Väljer du en borrmaskin från samma märke som dina andra verktyg kan samma batteri passa. Föredrar du en borrmaskin med sladd är du aldrig beroende av att hålla koll på batterinivån, men däremot måste du ha tillgång till ström och kontroll över sladden. Det är vanligt att använda en förlängningssladd när du kör med sladd för att den ska nå runt överallt.

Ergonomin är viktig

För att borrmaskinen ska vara bekväm att använda en längre tid bör den ha ett gummerat handtag, vara välbalanserad och inte väga för mycket. Även låga vibrationer och lägre ljud bidrar till en bättre ergonomi. Det är dessutom bra om maskinen är utrustad med LED-belysning så att du ser ordentlig var du borrar.

Så väljer du rätt borrmaskin – flera olika modeller

Det finns flera olika sorters borrmaskiner att välja mellan och det är lätt att använda fel borrmaskin till det arbetet du ska utföra. Först måste du ta reda på vad du ska göra och vilket material du ska arbeta i – använder du fel sorts borrmaskin kan både borr och maskin gå sönder. Ofta kan du behöva köpa flera olika borrmaskiner, medan vissa modeller kan användas till varierande jobb. Förutom den traditionella borrmaskinen finns det skruvdragare, borrskruvdragare, slagborr och borrhammare. Här får du en guide till vilken maskin du ska använda när.

Borrmaskin

Den klassiska borrmaskinen är borrmaskinen som du borrar hål med. Den används främst till när du borrar i trä, gips och plast.

Skruvdragare och borrskruvdragare

Många borrmaskiner säljs under namnet skruvdragare och i grunden är det lika dana maskiner, både när det kommer till funktion och motor. Skillnaden är att borrmaskinen gör hål och skruvdragaren har en roterande skruvmejsel som vrider skruven. Den använder du för att skruva ihop till exempel möbler eller upp tavlor på väggarna och du mäter vridmomentet i Nm. Det finns dessutom skruvdragare med borrfunktion, och dessa kallas ofta för borrskruvdragare. Ju högre vridmoment maskinen har desto mer klarar den.

Slagborr

Till skillnad från borrmaskinen så har slagborren fler funktioner än att rotera – den slår även borren fram och tillbaka. På så sätt kan du använda slagborren till hårdare material än vad du kan använda borrmaskinen till, som till exempel tegel och lättbetong. Du kan även stänga av slagfunktionen och använda maskinen att borra med.

Borrhammare

En borrhammare är en kraftigare borrmaskin med slagfunktion. Den slår med mer kraft än slagborrmaskinen, även om den gör samma sort jobb. Du använder borrhammaren för att borra i hårt material som tegel, betong och sten. Även borrhammaren kan användas som en vanlig borr om du slår av hammarfunktionen.

Tips när du ska använda en borrmaskin

 1. Se till att använda rätt sorts borrmaskin och rätt borr för ditt ändamål.
 2. Gör en markering där du ska borra.
 3. Använd rätt hastighet när du borrar, proffsen tipsar om att en större borr kräver lägre hastighet.
 4. Låt borrmaskinen göra jobbet och tryck inte på för mycket när du borrar. En större borr kräver mer jobb från dig.
 5. Se till att hålla borrmaskinen rakt för att hålet inte ska bli snett. En välbalanserad borrmaskin underlättar detta.
 6. Förborra alltid ett mindre hål om du ska göra ett större, då blir hålet snyggare.
 7. Ska du plugga behöver du alltid rensa ut hålet först så att pluggen fastnar ordentligt.

Läs också: Test av skruvdragare

Läs också: Test av borrhammare

Läs också: Test av slagborr

Tillbaka till början – våra toppval


Redaktionen
Test.se

Vanliga frågor

 • En borrmaskin är ett roterande maskinverktyg som du använder för att borra hål med. Många borrmaskiner säljs även under namnet skruvdragare, vilket är skruvdragare med borrfunktion.
 • En elektrisk borrmaskin använder du för att göra hål med och den kan komma väl till pass både när tavlor ska hängas upp eller när du snickrar.
 • Vi har valt att utse Makita DDF484RTJ till den borrmaskin som är bäst i test. Den batteridrivna borrskruvdragaren är kompakt med gummerat grepp, utrustad med kolborstfri motor och batteri på 18 volt.
Innehållsförteckning

Innehåll
Bäst i test:
DeWalt Dewalt DCD791P2

Du kanske även är intresserad av:

Newsletter image Test.se logo
Håll dig uppdaterad med Test.se:s nyhetsbrev
Vi meddelar när en ny testvinnare tar över tronen
Exklusiva erbjudanden på vinnare bara på Test.se
Din epostadress
Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev godkänner du test.se sekretesspolicy.
Gå med kostnadsfritt
Tack för din prenumeration!
Du har nu valt att prenumerera på vårt nyhetsbrev.
Stäng