HANDLA SMART
HANDLA TESTVINNARE
Vi sammanställer experttester för att hitta den bästa produkten just för Dig!

Test av slagborrmaskiner

verktyg uppdaterad 16:e Maj, 2017, Baserad på 5 experttester.

En slagborrmaskin kan vara bra att ha i verktygslådan när du, exempelvis, ska hänga upp nya hyllor eller tavlor och dina väggar består av hårdare material, så som betong, tegel eller liknande. Dagens slagborrmaskiner för hobbybruk klarar dessutom oftast av fler saker än att bara borra. Med rätt tillbehör kan du även skruva, slipa, polera, fräsa, borsta och röra om. Slagborrmaskiner har en slaggenerator som man kan slå på vid borrning i mycket hårda material, så som betong och sten. Många slagborrmaskiner har en växel med två lägen, oftast finns det på effektstarka maskiner. Tänk också på att det är maskinen som ska göra jobbet när du borrar, så oftast behövs det inte så mycket kraft bakom för att uppnå ett bra resultat. Det är därför bättre att att lägga koncentrationen på maskinens vinkel och placering.

Test.se rekommenderar

Bosch PSB 1000-2 RCE - bäst i test bland Slagborrmaskiner 2023
Bosch PSB 1000-2 RCE, bäst i test.

Bosch PSB 1000-2 RCE - Här på Test.se väljer vi att rekommenderar slagborrmaskinen PSB 1000-2 RCE från Bosch. Den har blivit testvinnare vid två tillfällen av Råd & Rön (2015 och 2017). I senaste testet fick den dela förstaplats med en maskin från Metabo, men Bosch har en billigare prislapp och rekommenderas därför av oss.

Slagborrmaskinen PSB 1000-2 RCE har en extremt kraftig motor på 1000 W och att den är 2-växlad, tillsammans med ergonomisk konstruktion, lämnar inget övrigt att önska. Dessutom är den utrustad med en enhylsig snabbchuck. Auto-lock ger snabba och smidiga verktygsbyten och… Läs mer

Slagborrmaskiner - Bäst i test

Experttester vi läst (5st)

Nedan listas vilka tester vi läst och använt som underlag för att utse vår testvinnare tillsammans med en sammanfattning.

Råd & Rön

Publicerad

Det är stor skillnad på mellan modeller när Råd & Rön testar 25 st slagborrmaskiner med strömsladd. Flera av de billigare maskinerna saknar kraft, men ett högt pris garanterar inte heller att maskinen klarar av jobbet. Utöver kraft bör maskinen ha god ergonomi, lång sladd och gärna vara tvåväxlad. En välbalanserad och inte allt för tung maskin är att rekommendera. Samtliga modeller har gått igenom ett borr- och skruvtest som motsvarar 33 timmars användande, samt borrning i slagborrsläge motsvarande 4,5 timmar vanligt användande. Bäst i test är Bosch PSB 1000-2 RCE och Metabo SBE 1300 som båda får 78 poäng i samlat betyg, av 100 möjliga. Metabos maskin ligger dock något högre i pris än vad Bosch gör. Även på andraplats hamnar Bosch med modellen PSB 850-2 RA som bara fick ett poäng mindre än vinnarna.

Vinnare i det här testet

Gör Det Själv (Nr.1)

Publicerad

Slagborrmaskiner med “gammaldags”  sladd ger mest kraft för pengarna och kan användas till många olika uppgifter, även där batteridrivna maskiner ger upp. Gör Det Själv har testat åtta populära modeller. Kvalitet, ergonomi, vikt och användarvänlighet spelar lika stor roll som hur kraftfull maskinen är. Några modeller är för tunga, andra är dåligt balanserade och några är ärligt talat bara billigt skräp. Bäst i test blir DeWalts slagborrmaskin D21721K som känns som en riktig proffsmaskin. Den är byggd med fokus på uppgiften, utan något onödigt krafs. Behöver man en solid maskin som kan klara av ett byggprojekt som sträcker sig över flera månader, så är DeWalt maskinen man ska välja. Som en allround-maskin känns den lite stor, men vikten och den goda balansen väger näst intill upp det! Stanley Fatmax FME 140K hamnar på andraplats i testet och trots ett relativt lågt pris, upplevs maskinen som en modell ur en annan prisgrupp. Alla knappar sitter bra till och är lätta att använda och balansen i maskinen är i toppklass. Den känns därför aldrig tung. Den vibrerar mer och är inte riktigt lika stark som de dyrare konkurrenterna, men som hobbymaskin är den mer än godkänd. Det är en genomtänkt maskin som ger väldigt mycket för pengarna - det är inte den allra kraftigaste - men den klarar ändå alla uppgifter fint. Makita hamnar på tredjeplats med HP2051J som är solid, men lite för stor för gör-det-självaren. Den är något våldsam och storleken gör att man inte kommer åt i trånga utrymmen, men den passar bra för krävande, dagslånga arbeten.

Vinnare i det här testet

Råd & Rön

Publicerad

Råd & Rön har testat 15 slagborrmaskiner och resultatet är minst sagt blandat. Hälften av maskinerna klarar inte testerna och går sönder. Endast två slagborrmaskiner får betyg över 50 poäng(100 poäng är max). Med andra ord är endast 2 av 15 godkända enligt Råd & Rön. Detta är beklagligt och man kan endast hoppas att tillverkarna gör bättre ifrån sig i kommande tester. Priserna varierar från 450 kr upptill 2200 kr.

Klart bäst i test är slagborrmaskinen från Bosch, PSB 1000-2 RCE. Den får det sammanlagda betyget 75 poäng av 100 möjliga och är definitivt en produkt att rekommendera. Den får fina betyg i alla deltester och imponerar på testpanelen. Priset ligger på ca 1700 kr och då medföljer testets längsta sladd på 4 meter.

Som god tvåa hamnar slagborrmaskinen AEG SB 22-2 E som är några hundralappar dyrare än testvinnaren. Betyget blir 64 poäng och den klarar sig hyggligt i deltesterna. Dess sämsta egenskap är den undermåliga ergonomin. Allra längst ned i botten med 1 poäng(100 max) är den livsfarliga maskinen Einhell RT-ID 10. Använd inte denna, det finns risk för skador på handleder!

Vinnare i det här testet

Råd och rön

Publicerad

Råd och rön har testat 31 slagborrmaskiner och testet visar att flera modeller saknar både ork och hållbarhet. Testet var tufft och bara 12 modeller klarade sig igenom hela utan att gå sönder. De flesta borrarna räcker dock till att göra några tiotal hål, då och då, för att hänga upp tavlor eller liknande. Men ska man borra i riktigt hårt material rekommenderas en av maskinerna som klarar hållbarhetstestet. Alla testets deltagare har ett främre löstagbart handtag och det rekommenderas att alltid använda det. Om borrens kropp fått sig några törnar finns det en liten risk att isoleringen skrapats bort och du kan få en stöt. Bäst i test blev Bosch PSB1000-2RCA med 74 i samlat betyg. Slagborrmaskinen är kraftfull och ergonomisk. Den saknar direkta svagheter, men prislappen på 2300 kronor är testets näst högsta. För bara 700 kronor, men med respektabla 67 i samlat betyg, finns uppstickaren Skil 6565. Maskinen gav visserligen upp när 99% av borr- och skruvcyklerna var avklarade, vilket var precis på målsnöret. Men det ska sägas att även de slagborrar som klarade 100% av momentet kan anses som närmast uttjänta, om än inte trasiga. Andra- och tredjeplats tog AEG, med sina maskiner SB33-2E och SB20-2E. Den allra sämsta maskinen i testet var Einhell P T-ID105. Den gick sönder efter bara en tredjedel av hållbarhetstestet och med en vikt på 3,3 kilo och 7 i samlat betyg, är den både tyngst och sämst.

Vinnare i det här testet

Den moderna hantverkaren

Publicerad

Tidningen Den moderna hantverkaren har testat 13 skruvdragare med slagfunktion och testet visar att modellerna knappt klarar av att få godkända resultat. De skiljer sig mycket mellan maskinerna när det gäller effektivitet och vibration och det visar sig att borren spelar större roll än man kan tro. Först testades samtliga maskiner med tillverkarnas egna borr, men eftersom skillnaden blev för stor, testades alla maskiner med ett och samma borr. Protools slagborrmaskin blev bäst i test och det är den mest effektiva maskinen om man räknar antalet hål per minut. Den har ett överlägset maxvarv och slageffekt. Det är en tyst och behaglig maskin, med tjockt handtag där reglagen är lätta att manövrera. Protool har nämligen tagit fram en maskin med bra balans och lite annorlunda lösning av reglagen. Maskinen är ensam i testet om fyra växlar och ett snabbfäste för att kunna byta hela chucken. Andraplatsen gick till Milwaukee med maskinen HD18PD. Den går stabilt och är riktigt effektiv, ett kraftpaket som bara matar på. Den är dock stor och tung, men det känns att det är kvalitet. Maskinen är välbalanserad och har ett skönt grepp. Den har även robusta knappar och vred, samt en smart, enkel lösning för att koppla på stödhandtaget. Även tredjeplats gick till en Milwaukee maskin – C18PD. Den känns nästan identisk med HD18PD, men den är 300 gram lättare. Maskinen har samma funktioner som HD18PD och en smart lösning för stödhandtaget. C18PD är en riktigt effektiv slagborrmaskin, som matar på utan att man behöver lägga allt för mycket tryck över den för att den ska penetrera betongen.

Vinnare i det här testet

VILKEN BÄST I TEST VINNARE ÄR EGENTLIGEN BÄST?

Hos test.se får du svaret - helt gratis!

Vi samlar tester från de mest seriösa aktörerna i magasin, på TV och på nätet. Vi låter sedan våra redaktörer analysera och utse EN officiell BÄST I TEST produkt!"