VI SAMMANSTÄLLER TESTER

Det är precis vad vi gör, kollar vad andra tycker om produkterna. Idén med Test.se är att sammanställa experttesterna från nätet och tidningarna på ett ställe, låta någon av våra redaktörer analysera dem och rekommendera en produkt. Sidorna uppdateras löpande allt eftersom nya produkter och tester publiceras. Läs mer om oss

Ändrad 31 Januari 2024
Så väljer vi vinnare

Så väljer vi vinnare

Test.se har en lång historia av att utse testvinnare i en mängd olika produktkategorier – men hur väljer vi egentligen ut de bästa produkterna?

I första hand är våra testvinnare produkter som har fått topplaceringar i jämförande tester hos välkända aktörer. Vi lägger mycket tid på efterforskning för att kunna presentera ett så pålitligt och korrekt resultat som möjligt. När urvalet görs lägger vi även stor vikt vid produktrecensioner, både från experter och konsumenter.

Ibland stöter vi dock på produktkategorier där det saknas både tester och recensioner. Detta kan antingen bero på att produkten i fråga är ny på marknaden, eller att produktkategorin är ovanligt begränsad. I dessa fall väljer vi att presentera produkter från välkända och etablerade varumärken inom respektive segment.

Bäst i test – Den bästa batteridrivna borrhammaren 2024

Använd en borrhammare för att utföra ditt hemmaprojekt både lättare och mer effektivt. Vi ger dig testvinnande borrhammare och en stor köpguide så att du kan hitta det verktyg som passar dig bäst.

Vi har jämfört
 • Kraftkälla.
 • Varvtal.
 • Slaghastighet.
 • Slagkraft.
 • Övriga egenskaper.
Vi på Test.se rekommenderar
Priser visas i samarbete med Prisjakt
Test och produktrecensioner
Bäst i test Test.se logo
Dewalt
Dewalt DCH253N
Dewalt Dewalt DCH253N - Test
Bäst i test Test.se logo
Dewalt
Dewalt DCH253N
En kraftfull borrhammare med låga vibrationer.
Testvinnare hos Bygghemma.se 2024.
Högt kundbetyg hos Pricerunner.
Kraftkälla: Batteri.
Varvtal: 0-1200 varv/min.
Slaghastighet: 0-4500 slag/minut.
Slagkraft: 2,1 Joule.
Borrning, skruvdragning och mejsling.
Fästtyp: SDS-Plus.
Storlek: L 301 x H 202 x B 85 mm.
LED-ljus.

Dewalt är ett amerikanskt företag som grundades 1923 och är ett dotterbolag till Black & Decker. De gör kraftfulla batteridrivna maskiner och har ett stort utbud av sågar i sitt utbud. Deras produkter är starka, tuffa och pålitliga.

Dewalt DCH253N är en batteridriven borrhammare som vunnit tester hos Bygghemma.se och har fått höga kundomdömen. Den passar dig som är ute efter en kraftfull borrhammare med låga vibrationer. Det är en borrhammare som passar för borrning av hål i betong, tegel och murverk från 4 till 24 millimeter. Du kan använda den för borrning, skruvdragning och mejsel. Den har en effekt på 400 watt, en hastighet upp till 1200 varv per minut och en slaghastighet på upp till 4500 slag per minut. Slageffekt är på max 2,1 Joule.

Borrmaskinen har låga vibrationer om man jämför med borrmaskiner i den här klassen, vilket gör att du kan arbeta längre utan att bli trött. Ljudnivån ligger på 97 dB. Maskinen är utrustad med LED-ljus som ökar synligheten när du arbetar. För lättare mejsling i kakel och gips har borrhammaren rotationsstopp.

 • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Bästa kombihammare Test.se logo
Makita
Makita DHR182Z
Makita Makita DHR182Z - Test
Bästa kombihammare Test.se logo
Makita
Makita DHR182Z
En batterdriven borrhammare med många funktioner och hög slaghastighet.
Testvinnare hos Gör Det Själv 2020.
Kraftkälla: Batteri.
Varvtal: 0-1350 varv/min.
Slaghastighet: 0-5000 slag/min.
Slagkraft: 1,7 Joule.
Fästtyp: SDS-Plus.
Hammarborrning, borrning och bilning.
Storlek: 280 x 298 x 73 mm.
Kolborstfri motor.
Ergonomiskt grepp och stödhandtag.

Makita har tillverkat elektriska handverktyg i över hundra år, och startade sin verksamhet i Japan redan 1915. Företaget har ett brett sortiment av elverktyg, och säljer allt från skruvdragare till vinkelslipar och mängder av olika sågar. Deras verktyg blir ständigt mer och mer populära bland konsumenter och experter även i Sverige.

Makita DHR182Z är en batteridriven borrhammare på 18 volt med flera funktioner. Den blev testvinnare bland batteridrivna borrhammare hos Gör Det Själv vilket gör att vi utsett den till vår bäst i test. Enligt tester är det en uthållig borrhammare med bra ergonomi. Det är en kombihammare med de tre funktionerna hammarborrning, borrning och bilning. Den har en slagkraft på 1,7 Joule och ett varvtal på 1350 varv per minut. Kapaciteten i betong är på 18 millimeter och trä är på 24 millimeter.

Maskinens SDS-fäste gör att du får ett säkert grepp om borret och du kan även ställa in djupstopp så att du inte borra mer än du vill. Det gummerade handtaget är ergonomiskt och gör arbetet mer skonsamt för din kropp. Stödhandtaget gör också att du får ett säkrare grepp när du arbetar och LED-belysningen ger bättre sikt. I priset ingår inte batterier och laddare. Du har även möjlighet att köpa till en utsugningskasett som gör att du får en renare arbetsyta.

 • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Bästa budget Test.se logo
Einhell
Einhell Herocco
Einhell Einhell Herocco - Test
Bästa budget Test.se logo
Einhell
Einhell Herocco
En prisvärd borrhammare med hög effekt och många funktioner.
Högt betyg på test hos Gör Det Själv 2020.
Kraftkälla: Batteri.
Varvtal: 0-1200 varv/minut.
Slaghastighet: 0-5500 slag/minut.
Skruvning och borrning.
Chuckstorlek: 10 mm.
Slagenergi: 2,2 Joule.
Fästtyp: SDS-Plus.
Utrustad med djupstopp.
Ergonomiskt grepp och stödhandtag.
Borrning, slagborrning och mejlsling.
LED-lampa.
Ergonomiskt handtag och extrahandtag.
Utrustad med borrdjupsstopp.

Einhell är ett tyskt företag som ger hemmafixare en möjlighet genom att göra användarvänliga och effektiva verktyg. Företaget grundades 1964 och är idag marknadsledande inom verktyg.

Einhell Herocco är en roterande och batteridriven borrhammare som fått högt betyg på test hos Gör Det Själv. I testet hade borrhammaren bäst ergonomi, trots att det var den tyngsta maskinen. Trots en högre vikt är maskinen välbalanserad och lätt att hantera. Det är en prisvärd borrhammare som är tillförlitlig med funktionerna borrning, slagborrning eller mejsling och särskilt anpassad för att borra i betong. Den har en slaghastighet på upp till 5500 slag per minut, ett varvtal på upp till 1200 varv per minut och en slagkraft på 2,2 Joule. Borrkapaciteten i betong är på 20 millimeter.

Borrhammaren har en borstlös motor som ger både mer kraft och en längre batteritid. Tack vare vibrationskudden i handtaget ger den mindre vibrationer. Borrhammaren är utrustad med ett extra handtag med soft grip för högre säkerhet när du arbetar. Borrhammaren har har även LED-belysning för att lysa upp arbetsområdet. Den har ett SDS-plus-chuck och ett oändligt borrdjupsstopp av metall. Batteri och laddare köps separat, men eftersom borrhammaren ingår i Power X-Change-familjen kan du använda samma batterier. Det följer med en praktiskt transportlåda.

 • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Populärt val Test.se logo
Makita
Makita DHR243Z
Makita Makita DHR243Z - Test
Populärt val Test.se logo
Makita
Makita DHR243Z
En kraftfull borrhammare som även kan användas för bilning.
Tredje plats på test hos Bygghemma.se 2024.
Högt kundbetyg hos Pricerunner.
Kraftkälla: Batteri.
Varvtal: 0-950 varv/minut.
Slaghastighet: 0-4700 slag/minut.
Slagenergi: 2,1 Joule.
Effekt: 18 watt.
Fästtyp: SDS-Plus.
Borrfunktion, slagfuktion och bilning.
Storlek: 353 x 85 x 213 mm.
Vikt: 3,4 kilo.

Makita DHR243Z är en batteridriven borrhammare som fått högt betyg på test hos Bygghemma.se och bra kundbetyg hos Pricerunner. Borrhammaren har ett SDS-Plus-fäste och tre-funktionsomkopplare som gör att du kan växla mellan borr, slag och bilning.

Borrhammaren har ett varvtal på upp till 950 varv per minut och en slaghastighet på upp till 4700 slag per minut. Slagkraften ligger på 2,1 Joule och den har en kapacitet på 24 millimeter i betong och 13 millimeter i stål. Tack vare det ergonomiska handtaget och en bra viktfördelning har maskinen en bra arbetsställning. Det går enkelt att byta mellan SDS-Plus och snabbchuck. Motorn är kolborstfri vilket ger en högre effektivitet och fler hål under en och samma batteriladdning.

 • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Bästa lilla Test.se logo
Bosch DIY
Bosch DIY Uneo Maxx
Bosch DIY Bosch DIY Uneo Maxx - Test
Bästa lilla Test.se logo
Bosch DIY
Bosch DIY Uneo Maxx
En av markandens minska batteridrivna borrhammare.
Andra plats på test hos Bygghemma.se 2024.
Kraftkälla: Batteri.
Varvtal: 0-900 varv/min.
Slaghastighet: 0-5000 slag/minut.
Slagkraft: 0,6 Joule.
Hammarborrning, borrning och skruvdragning.
Fästtyp: SDS-Quick.
Vikt: 1,4 kg.
Storlek: 387 x 339 x 113 mm.

Bosch grundades i Tyskland 1886 och är ett företag som gör ett stort utbud av produkter till hushållsapparater, vitvaror, trädgårdsredskap och elverktyg som borrmaskiner.

Bosch Uneo Maxx är en batteridriven borrhammare med låg vikt på 1,4 kilo och en av marknadens minsta modeller. Det gör den perfekt när du använder i trånga utrymmen.

I ett test hos Bygghemma.se kom den på andra plats med betyget 8,6 av 10. Den beskrivs som liten och smidig och kan även användas som skruvdragare.

Borrhammaren har en kraftfull pneumatiska hammarmekanism som gör det möjligt att hamna även i hårdare material som betong, murbruk, metall, trä och kakel. Slageffekten ligger på max 0,6 Joule och slagfrekvensen på 0-5000 slag/minut. Vibrationsnivån ligger på 13 m/s² och den har en ljudnivå på 96 decibel.

Den är utrustad med SDS-Quick som gör att du kan byta tillbehör på endast tre sekunder. Det följer med betong- och universalborrar i två olika storlekar, fyra långa bits och adapter.

Det följer med batteri, laddare och en praktisk förvaringsväska.

 • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Ytterligare läsning

Bäst i test borrhammare - se testvinnande borrhammare.

Köpguide borrhammare

När du håller på med byggprojekt hemma finns det en hel del verktyg att införskaffa för att få ett mer effektivt arbete. En borrhammare är ett sådant verktyg som kan göra att dina byggprojekt löper på mycket smidigare. Här ger vi dig all information kring vad en borrhammare kan användas till och vad du ska tänka på när du ska köpa en.

Vad är en borrhammare?

En borrhammare är en kraftig borrmaskin med slagfunktion som du använder för att borra i hårt material som tegel, betong och sten. Den är kraftfullare och mer effektiv än en slagborrmaskin, som är en maskin du använder när du arbetar med material som är hårdare än vad en skruvdragare klarar av. Borrmaskinen gör samma jobb som en slagborrmaskin, fast snabbare och med mindre ansträngning. Borrhammaren är både tyngre och kostar mer än en slagborr.

Användningsområden

 • Göra hål i tegel, betong och sten.
 • Rivning av betong och kakel.
 • Göra stora hål i till exempel tegel för ventilation.

Så fungerar en borrhammare

En borrhammare har en hammarmekanism som arbetar mot borren och du använder den för att borra eller bila i tuffare material. Kolven komprimerar luften ovanför den vilket ger stötar som förmedlas till borret. En borrhammare kan ha olika funktioner som till exempel slagfunktioner och borrkapacitet. Om du vill borra i lättare material byter du bara lätt till simpel borrfunktion.

Olika sorters borrhammare

Det finns olika sorters borrhammare som är bra för olika typer av jobb.

Fäste med SDS-Plus

Borrhammare med liten chuck är vanligast när du arbetar i betong, tegel eller sten. Då använder du en borrhammare med ett SDS-Plus-fäste.

Utbytbar chuck

Vill du ha en borrhammare för flera olika arbeten finns modeller med utbytbar chuck. Då kan du lätt växla mellan maskinens hammar- och borrfunktion.

Större modell

Kommer du att göra rivningsarbeten eller andra större jobb ska du välja en kraftigare borrhammare med ett SDS-Max-fäste eller bilmaskin.

Fördelar med en borrhammare

Det finns många fördelar med att köpa en borrhammare.

 • Du kan borra enkelt i de flesta material, som de hårda materialen tegel, betong och sten. Arbetet blir både snabbare och kraftfullare.
 • Borrhammaren kan ha flera funktioner så att du inte behöver ha olika borrar för olika material.
 • Det är mer ergonomiskt att använda en borrhammare än en vanlig borrmaskin.

Batteri eller sladd

Borrhammare kan antingen drivas med batteri eller med ström. Att ha batteri eller strömkabel är ungefär lika vanligt. Vill du slippa krångla med sladd ska du välja en batteridriven borrhammare. Då får du antingen med eller köper separat ett uppladdningsbart batteri. Väljer du en maskin med sladd behöver du aldrig tänka på att ladda batterier, men däremot på att sladden ska vara tillräckligt lång för att komma åt.

Borrhammarens egenskaper

Det finns flera saker att kika på när du ska jämföra och hitta rätt borrhammare. Här kommer de vanligaste egenskaper.

Slaghastighet

Slaghastigheten berättar hur många gånger din borrhammare träffar ytan varje minut. Det anges i slag per minut eller BPM. Vanligaste är 4500-5500 slag per minut, där högre betyder högre prestanda.

Varvtal

Ju högre varvtal din borrhammare har desto högre är effekten. Detta mäts i varv per minut, eller RPM.

Anslagsenergi – Joule

Borrhammarens anslagsenergi eller slagkraft mäts i Joule (J) och för att den ska vara bra bör den ligga på 1-2 Joule.

SDS-fäste

För att det ska vara lätt att montera borret har borrhammaren ofta ett SDS-fäste. Det finns fyra varianter av SDS-fästen där SDS-Plus är den vanligaste.

Handtag

De flesta borrhammare är utrustade med två handtag för en högre säkerhet. Det extra handtaget gör att maskinen blir mer stabil att använda och gör det också mer bekvämt att borra. Handtagen bör vara ergonomiska och gummibeklädda för en högre ergonomi. Huvudhandtaget ska dessutom vara tillräckligt stort så att du kan använda den tillsammans med en arbetshandske.

Köpa borrhammare – att tänka på!

Det finns en hel del faktorer att ta hänsyn till när du ska köpa en ny borrhammare. Fundera på hur ofta du ska använda maskinen och om du kanske till och med kan dela den med en bekant. Köper du en maskin som det ingår en chuck för trä- och metallborrning, så slipper du betala en ytterligare utgift på mellan 500 till 1000 kronor.

Maskiner med låg ljudnivå är ett plus, eftersom grannarna inte blir speciellt störda. Det är faktiskt en stor skillnad mellan 98 och 106 decibel!

Tänk också på att låga vibrationer gör att kraftiga skakningar inte överförs till händer och armar. Därför är det viktigt att maskinen har mindre skakningar.

Tillbaka till början – våra toppval


Redaktionen
Test.se

Vanliga frågor

 • En borrhammare är en kraftig borrmaskin som används när du borrar i hårt material som sten, tegel och betong. Den är mer kraftfull och effektiv än en slagborr.
 • Borrhammaren har en hammarmekanism som arbetar mot borren. Kolven komprimerar luften ovanför den vilket ger stötar som förmedlas till borret.
 • Vi har valt att utse Dewalt DCH253N till den borrhammare som är bäst i test. Det är en kraftfull borrhammare med låga vibrationer som fått bra testresultat hos Bygghemma.se. Amerikanska Dewalt gör kraftfulla och pålitliga maskiner och har ett brett utbud.
Innehållsförteckning

Innehåll
Bäst i test:
Dewalt Dewalt DCH253N