HANDLA SMART
HANDLA TESTVINNARE
Vi sammanställer experttester för att hitta den bästa produkten just för Dig!

Test av borrhammare

verktyg uppdaterad 10:e April, 2019, Baserad på 5 experttester.

Det finns en hel del faktorer att ta hänsyn till när du ska köpa en ny borrhammare. Fundera på hur ofta du ska använda maskinen och om du kanske till och med kan dela den med en bekant. Köper du en maskin som det ingår en chuck för trä- och metallborrning, så slipper du betala en ytterligare utgift på mellan 500 till 1000 kronor. Maskiner med låg ljudnivå är ett plus, eftersom grannarna inte blir speciellt störda. Det är faktiskt en stor skillnad mellan 98 och 106 decibel! Se till att prova maskinen så mycket som möjligt innan köp. Känn på grepp, tyngd och funktionsknappar, så att du vet att maskinen passar just dina händer. Tänk också på att låga vibrationer gör att kraftiga skakningar inte överförs till händer och armar.

Test.se rekommenderar

DeWalt DCH 253 - bäst i test bland Borrhammare 2021
DeWalt DCH 253, bäst i test.

DeWalt DCH 253 - Vi här på Test.se har valt att rekommendera borrhammaren DCH 253 från DeWalt. borrhammaren blev bäst i test i tidningen Gör Det Själv (Nr 1) under 2016, främst för att maskinen är otroligt stark! DCH 253 känns som en proffsmaskin - nästan lite väl stark och robust för gör-det-självaren.

DeWalt DCH 253 är idealisk för borrning av hål för ankarfästning i betong, tegel och murverk från 4 till 24 mm. Här finns också ett rotationsstopp för lättare mejsling i kakel och gips, samt vitt LED-ljus med fördröjning. Denna maskinen har lägst vibrationer i… Läs mer

Borrhammare - Bäst i test

Experttester vi läst (5st)

Nedan listas vilka tester vi läst och använt som underlag för att utse vår testvinnare tillsammans med en sammanfattning.

Gör det själv nr 3 2019

Publicerad

Gör det själv har testat 7 starka borrhammare där alla i testet lätt klarade att borra sig igenom betong. Det som skilde sig åt var hur fort det gick. Testets vinnare blev Bosch GBH 2-26 F, en lättanvänd borrmaskin som säkerställer ett toppresultat när det gäller ergonomi. Den är den enda borrmaskinen i testet där du kan byta ut borrpatron. Bosch PBH 2500 RE får utmärkelsen ”bra köp” och hamnar på en andraplats. Den överraskar med sin lätta vikt, något som annars brukar vara negativt för kraften i borrningen. Den är enkel att använda och resultatet blir riktigt bra. Strax efter i betyg hamnar Metabo KHE 2444, den är enkel att använda och knapparna sitter bra placerade. Den har ett bra pris och får ett bra testresultat.


Vinnare i det här testet

Gör Det Själv (Nr 1/2016)

Publicerad

Borrhammaren är oumbärlig om du ska borra i betong. Gör Det Själv har testat åtta av de mest sålda modellerna för att utse den bästa. I testet ingår både 12- och 18-volts, batteridrivna maskiner. Den bästa är DeWalt DCH 253 som är otroligt stark, men nästan lite våldsam. Modellen är stark och robust som egentligen är lite för mycket för gör-det-självaren. Den slår snabbt ner borren i en betongkloss och borrar helt utan problem i trä. Här finns inbyggd mejselfunktion och SDS-chuck och man kan byta borr utan att använda sig av verktyg. Maskinens handtag är trångt, men dämpar vibrationerna bra. På testets andraplats hamnar Bosch GBH 18 V-EC som är en mycket snabb, stark men tämligen dyr maskin. Allt är rejält och robust på denna maskin som utan några som helst problem borrar snabbt i betong. Det är enkelt att byta borr och batteriet sätts enkelt på plats där det låses. Här finns ett bra, rymligt handtag med halksäker beläggning. Den kolborstfria motorn är mindre, lättare och starkare än traditionella elektromotorer. Milwaukee tar tredjeplats med M 12 CH-402C som är liten och suverän, med ett attraktivt pris. Den kolborstfria motorn på 12 volt är mindre och lättare än de med kolborste, men den är lika stark. Modellen är överraskande bra i betong och i trä. En bra balans och låg vikt gör att man kan hålla maskinen med endast en hand, framför allt för att vibrationerna inte märks. Utöver dessa modeller blir Bosch UNEO MAXX till ett “bra köp” för att det är en perfekt maskin för mindre uppgifter!

Vinnare i det här testet

Gör Det Själv

Publicerad

Tidningen Gör Det Själv har gett sig i kast med att testa åtta olika borrhammare. Man har kikat närmare på områdena; Styrka, Funktion, Hantering och Ergonomi. Betygen är viktade och Styrka och Ergonomi står för 30 % vardera och Funktion och Hantering står för 20 % vardera. Förutom detta har man också bedömt hur prisvärd maskinen är i förhållande till dess kvalitet.

Testvinnaren heter AEG BBH 18 och är en tung och kraftig borrhammare som har imponerande styrka. Den klarar av att göra 79 st hål i 7 cm tjock betong vilket ger den toppbetyg inom kategorin Styrka. Maskinen saknar lampa, men har ett lättinställt djupstopp och klarar lätt att växla mellan borrhammare till mejselhammare. AEG:s borrhammare har riktigt bra vibrationsdämpning vilket underlättar långa arbetspass. Cirkapriset för AEG BBH 18 ligger på 5300 kr och slutbetyget blir 8,3 poäng av 10 möjliga.

Näst bäst i test är borrhammaren Milwaukee M18 BH. Den har liten slagkraft, men kompenserar detta med en hög slagfrekvens. I styrketestet klarar den av att göra 56 hål, vilket är fullt godkänt. Milwaukee har flera bra funktioner, bland annat en lampa som lyser upp ytan där du skall borra. Du kan välja mellan att borra med slag och utan slag med hjälp av funktionsväljaren. Milwaukee är en slank och elegant maskin som har fin balans och viktfördelning. I kategorin Ergonomi får den testets högsta betyg. Slutbetyget för Milwaukee M18 BH blir 8,1 poäng av 10 möjliga och priset ligger på knappt 5000 kr.

Om du inte har lust att lägga nästan 5000 kr på en borrhammare, så finns det ett bra budgetalternativ i testet. Bosch Uneo 10,8 LI-2 är en enkel och lättskött maskin som har ett överkomligt pris. För cirka 1700 kr får du en maskin som både är ergonomisk, lätt och tyst. Nackdelen med Bosch borrhammare är att den inte är speciellt bra på att borra djupa hål i betong. Men använder du den då och då till enklare uppgifter är den att rekommendera.

Vinnare i det här testet

Hemhyra.se

Publicerad

Hem & Hyra testar åtta borrhammare, från 1500 kronor till 3500 kronor. Tommy Johansson från Skogsholms byggservice anlitades som hjälp vid testet och testmaterialet var 50 mm tjocka trädgårdsplattor i betong plattor, samt 40 mm tjocka skivor av Ölandskalksten. Kriterierna för borrhamrarna är design, kvalitet, kapacitet, funktioner och dess prisvärde. En borrhammare är, precis som det heter, en hammare som slår på ett borr. Det är ett mycket effektivt verktyg för att kunna borra i hårda material, så som betong, sten eller tegel. Hem & Hyras test visar däremot att en maskin som är stor, tung och dyr, inte alltid är det bästa alternativet. Överlag blev alla borrhammare i testet godkända, eftersom det gjorde sitt jobb snabbt och bra. Efter att man samlat alla betygen för deltesterna, utsågs Black & Decker KD750 till testvinnare. Detta är en prisvärd maskin, utrustad med bra och många funktioner. Maskinen har en hög kapacitet och man får med extrachuck. Nackdelarna med Black & Decker är att det medföljer en dålig manual, den har kortsladd och tillverkaren har gjort en del missar detaljmässigt. Trots det är detta den bästa borrhammaren i testet. På andraplats hamnade DeWalt. Det är en kraftfull borrhammare med låg ljudnivå. Dessutom ingår extrachuck även här. Tredjeplatsen har gått till Skil Masters 1790, som är maskinen som borrar bäst.

Vinnare i det här testet

Smartson

Publicerad

Smartson har testat 10 borrhammare och utsett Makita som bäst i test. Det är en eldriven borrhammare, med en effekt på 800 watt. Maskinen är snygg designad och trots att den är tung (3,6 kg) så är den enkel att hantera. En nackdel är att det krävs en rejäl vänster hand för att greppa runt maskinen. Borrhammaren har rejält med kraft och den borrar effektivt i betong. Den har heller inga problem i trä eller metall. Borrhammaren är utrustad med SDS-chuck och en extrachuck för borrning i just trä och metall. Det är mycket enkelt att byta mellan dessa. Om man ska dra i en skruv, krävs dock ett mycket mjukt handlag så att skruven inte försvinner. Dess ljudnivå är hög och den får plus för en gummisladd på 4 meter. På andraplats hamnade Milwaukee. Denna borrhammaren passar för tunga och rejäla jobb. Det går fort och smidigt att borra i betong och trä. Inte heller i metall är det några problem, även om det är svårt att hålla låg hastighet på borret. Milwaukee är batteridriven och dess ljudnivå är godkänd. På tredjeplats hamnade Einhell RT-ID 65, som är en eldriven och prisvärd borrhammare. Maskinen är behaglig att hålla i och är utrustad med många trevliga finesser. I trä är den lite småseg, men effektiv i metall och betong. Nackdelar är att maskinen är högljudd och den luktar lite konstigt. Det är ingen fördel att sladden är i plast, men däremot att den lång – 3 meter.

Vinnare i det här testet

VILKEN BÄST I TEST VINNARE ÄR EGENTLIGEN BÄST?

Hos test.se får du svaret - helt gratis!

Vi samlar tester från de mest seriösa aktörerna i magasin, på TV och på nätet. Vi låter sedan våra redaktörer analysera och utse EN officiell BÄST I TEST produkt!"