HANDLA SMART
HANDLA TESTVINNARE
Vi sammanställer experttester för att hitta den bästa produkten just för Dig!
dammsugare - Bäst i test

Test av dammsugare

41 ST PRODUKTER TESTADE

hem & hushåll uppdaterad 15:e April, 2020, Baserad på 22 experttester.

Även om grundidén med en dammsugare förstås alltid är densamma – att suga upp smuts och damm på ett effektivt sätt – finns det mängder av olika varianter. Olika märken och modeller erbjuder olika egenskaper och specialfunktioner, och viktigt att komma ihåg är att dyrast inte alltid är bäst!

Jag vet allt om dammsugare - klicka här för att gå direkt till testvinnarna!

Energimärkning

Dammsugare är försedda med EU:s energimärkning som visar vilken energieffektivitetsklass den ligger i, rengöringsklassen för matta och hårda golv samt buller- och dammemissionsklass. Energieffektiviteten mäts i A–G, och du bör alltid se till att skaffa en dammsugare som ligger så nära A-klassen som möjligt. Undvik C-klass och sämre. 

Nya krav - bättre för miljön!

Från och med den 1/9 2017 har dessutom reglerna för vilken effekt dammsugarna bör ha ändrats, så nu får nya dammsugare högst ha en effekt på 900 watt. Tidigare låg gränsen på 1600 watt, så det nya kravet kommer spara på miljön avsevärt. Högre effekt betyder inte nödvändigtvis bättre sugkraft, utan munstyckets utformning och filtersystemet spelar också in. En bra dammsugare suger alldeles förträffligt även med en effekt lägre än 900 watt.

Allt under 70 dB är relativt tyst

Olika dammsugare har som sagt olika funktioner och särskilda egenskaper. Fundera på vilka behov du har i ditt hem och leta efter en maskin som kan uppfylla de behoven. Bor du stort? Då kan det vara en bra idé att skaffa en lättkörd och inte alltför tung dammsugare. Provkör den i butiken och känn efter hur lätt det är att dra runt den. Kan dammsugningen hemma hos dig störa sovande barn? Kanske vill du då lägga lite extra pengar på en tystgående modell, helst med en bullernivå runt 60 dB, men allt under 70 dB är relativt tyst. Ha dock i åtanke att det uppmätta ljudet och det upplevda ljudet inte alltid stämmer överens! En dammsugare med lågt decibel kan upplevas som högljudd, och en dammsugare med högt decibel kan upplevas som tyst. 

HEPA-filter eller inte?

Är du eller någon annan i hushållet astmatiker eller allergiker? Då är det extra viktigt att dammsugaren har ett tätt och välfungerande HEPA-filter. Det är ett högeffektivt partikelfilter för luft, och ett sådant ska kunna filtrera bort minst 99,97 % av riktigt små luftburna partiklar. HEPA-filtret är inbyggt i dammsugaren, och HEPA-14 är det allra bästa! För en allergiker är det dumt att nöja sig med något mindre än HEPA-13. Astma- och Allergiförbundet har sammanställt en lista på allergivänliga dammsugare, den listan kan du ta del av här.

Läs hela texten - gratis!

Bäst i test: Electrolux EUO9GREEN UltraOne

Testresultat
Råd och rön 2020,    Råd & Rön 2019,    Råd & Rön 2019,    Bäst-i-Test.se 2019,    Aftonbladet Plus 2018,    Taenk.dk 2018
Miljövänlig Tillverkad av 70% återvunnen plast Tyst
Sämre på mattor och att ta upp djurhår
Produktbeskrivning
Specifikationer

Vi rekommenderar den miljövänliga Electrolux EUO9GREEN UltraOne. En dammsugare tillverkad av 70% återvunnet material och förbrukar mindre energi. Den är enkel att manövrera och enkel att flytta runt tack vare ett handtag framtill så att du enkelt kan lyfta den. Mjuk stötfångare och gummihjul minskar risken för repiga golv och slitage på möbler och väggar. Det finns 5 lägen för olika typer av underlag och effektreglering för att ändra sugstyrkan.

Visa hela texten
Energiklass:
A
Dammbehållare:
Påse
Volym:
5 liter
Dammupptagning:
A / A
Partikelutsläpp:
A
Effekt:
850 W
Energiförbrukning:
26,8 kWh
Ljudnivå:
65 dB
Räckvidd:
12 m
Tillbehör:
Fogmunstycke, Golvborste, Golvmunstycke, Möbelborste, Parkettmunstycke

Köp den till dessa priser idag:

Vi rekommenderar också:

Electrolux ESP72DB Silent Performer

Testresultat
Råd & Rön 2019,    Råd & Rön 2018,    Taenk.dk 2018
Prisvärd Lätt att dra runt Energisnål
Har lite svårt för djurhår i mattor Kan upplevas som plastig
Energiklass:
A+
Dammbehållare:
Påse
Volym:
3,5
Dammupptagning:
A/B
Partikelutsläpp:
A
Effekt:
650 W
Energiförbrukning:
21,4 kWh
Ljudnivå:
70 dB
Räckvidd:
12 m
Tillbehör:
Fogmunstycke, Möbelmunstycke
Visa alla specifikationerna

Köp den till dessa priser idag:

Miele Complete C3 PowerLine

Testresultat
Bäst-i-Test.se 2019,    Aftonbladet Plus 2018
Energiklass:
C
Dammbehållare:
Påse
Volym:
4,5 liter
Dammupptagning:
A / C
Partikelutsläpp:
B
Effekt:
890 W
Ljudnivå:
80 dB
Räckvidd:
12 m
Tillbehör:
Golvmunstycke, Möbelmunstycke, Fogmunstycke
Visa alla specifikationerna

Köp den till dessa priser idag:

Dammsugare - JÄMFÖRELSETABELL

RELATERADE TESTER

Ångtvätt

UPPDATERAD 18:e September, 2020

Robotdammsugare

UPPDATERAD 6:e Maj, 2020

Handdammsugare

UPPDATERAD 14:e Januari, 2020

Grovdammsugare

UPPDATERAD 8:e Oktober, 2018

Experttester vi läst (22st)

Nedan listas vilka tester vi läst och använt som underlag för att utse vår testvinnare tillsammans med en sammanfattning.

Taenk

Publicerad

Danska Taenk har utökat sitt stora test av dammsugare och utvärderat ytterligare 26 produkter.


Av de nya testdeltagarna fick Miele Complete C3 Cat&Dog Powerline SGEF3 högst betyg med 72% och blev utnämnd till bäst i test. Den blev omnämnd som en av de allra bästa dammsugarna och får betyget mycket bra för praktiskt taget alla testets delmoment. Det medföljande turbo-munstycket med roterande borstar hjälper till att effektivt ta bort hår från mattor. Många dammsugare med bra sugförmåga har också en tendens att suga sig fast i golvet, så är dock inte fallet med denna maskin vilket gör den till en av de bättre modellerna. På minuskontot noteras en relativt hög energiförbrukning och ett ganska högt ljud.


Electrolux EUOC92IW näst högst betyg med 71%. Omdömet blev att dammsugaren är en klockren produkt om den främst används på hårda golv. Den
suger enkelt upp damm mellan golvspringor, faktum är att den är så effektiv att den har en tendens att fastna på mjukare underlag som exempelvis mattor. Detta upplevde testpanelen som ett störande moment och något som förtar upplevelsen av att dammsuga. Om du har djur i hemmet råder panelen dig att titta på en annan maskin, men letar du efter en dammsugare som är lättjobbad på plana ytor är detta ett bra alternativ. Dessutom är den tyst med en decibelnivå på 62,5.


Med 66% kom Miele Complete C3 PowerLine SGDF3 på en tredje plats. Den fick mycket bra omdömen för sin förmåga att suga upp hår och damm från mattor. Testpanelen tyckte även att den är användarvänlig med sina knappar och indikatorer och är lätt att underhålla. Det som drog ner betyget något var
den höga energiförbrukningen och att den inte är effektiv när man skall dammsuga mot väggar eller i golvspringor.

Vinnare i det här testet

Råd och rön

Publicerad

Råd och rön har uppdaterat sitt omfattande test av dammsugare och utvärderat ytterligare nio produkter. Bland dessa nyligen testade dammsugare, fanns erkänt kvalitativa märken som Miele, Bissell och Nilfisk representerade.


Det fanns några produkter som placerade sig relativt högt i den totala testsammanställningen, dock förändrar det inte slutresultatet. Det är alltjämt OBH Nordica och två gånger Electrolux som toppar listan med de 135 produkterna.

Vinnare i det här testet

Råd & Rön

Publicerad

Råd & Rön har uppdaterat sitt stora test av dammsugare. En ny modell har kommit in på topplacering. Det är OBH Nordica Silence Force 4A+ som har en poäng mer än tidigare testvinnaren Electrolux EUO9GREEN, som nu hamnar på andraplats. På tredjeplats, men med samma betyg som Electrolux EUO9GREEN ligger Electrolux PD91-ANIMA. 


OBH Nordica Silence Force 4A+ är tystast av toppmodellerna, den ligger på 61 dB och får ett bra betyg gällande minst miljöpåverkan. Electrolux EUO9GREEN låter mer, men inte mycket på 65 dB, även denna modell får ett bra miljöbetyg. Electrolux PD91-ANIMA är ganska högljudd på 71 dB. Dess huvudsakliga uppgift är att prestera bra gällande djurhår, vilket den också gör. 


Vi på test.se har noggrant analyserat och valt ut placeringen baserat på ordningen som Råd & Rön placerat modellerna och det omdöme de fått.

Vinnare i det här testet

Bäst-i-Test.se

Publicerad

De har testat flera dammsugare i olika kategorier och utsett en vinnare inom premium, medelklass och skaftdammsugare. Vi på test.se har valt att presentera deras topp 3 inom medelklassen då det är dammsugare som passar de flesta, när det gäller pris och prestanda. På förstaplats är Electrolux EU09GREEN, till stor del byggd av återvunna material och låter inte mycket. Den tar upp damm enkelt och har flera effektlägen för olika underlag. Dock får den problem på mattor och ta upp djurhår. Den slutar på ett betyg på 96%. Philips FC8721, har även den en hög energiklassning. Den är riktigt bra på att ta bort partiklar i luften men den är ganska högljudd. Städningen får ett godkänt betyg men Philips har problem i trappor, golvspringor och längs väggar. Det finns totalt tre effektlägen, möbler, matta och hårt golv. Tredjeplatsen tar Miele Complete C3 PowerLine som presterar bra men har en lite sämre miljöklassning än konkurrenterna. Även denna har problem med städningen som Philips, vid golvspringor, trappor och längs väggar. Men båda städar med bra slutresultat överlag.

Vinnare i det här testet

Råd & Rön

Publicerad

Råd och rön har har testat 117 dammsugare inom prisspannet 400-5000 kronor. Något som kan vara värt att fundera på är vad du anser är den viktigaste funktionen med dammsugaren. Till exempel, har du husdjur, allergi eller väljer du utifrån miljöaspekt? Två dammsugare delar förstaplatsen på 72 poäng, Electrolux EUO9GREEN och Electrolux PD91-ANIMA. Det som skiljer sig är funktion och pris.

Electrolux EUO9GREEN får ett bra resultat på matta och springor och är tystare. Electrolux PD91-ANIMA får ett bättre betyg när det gäller djurhår - vilket också är dess huvudsakliga inriktning. Men ANIMA är mer högljudd än EUO9GREEN. Båda två är riktigt bra dammsugare som håller vad dom lovar. På tredjeplacering är Electrolux ESP72DB som fått utmärkelsen "bra köp". Betyget är 71 vilket är väldigt nära toppmodellerna. Den är lite lättare och presterar ungefär lika bra.

Vi på test.se har noggrant analyserat och valt ut placeringen baserat på ordningen som Råd & Rön placerat modellerna och det omdöme de fått.

Vinnare i det här testet

Aftonbladet Plus

Publicerad

Aftonbladet Plus har testat 15 dammsugare, och flera av dem är riktigt bra! Favorit i testet är Electrolux EU09GREEN. Den har riktigt god sugförmåga och är testets absolut bästa dammsugare när det kommer till att dammsuga mattor, även om den precis som andra dammsugare gärna fastnar emellanåt. EU09GREEN har fått genomgågende höga betyg och är tystgående.

Efter den klara favoriten följer tre produkter som alla fått samma betyg. Vi på Test.se presenterar här de två första av dessa produkter, i samma ordning som de presenteras av Aftonbladet.

Först ut är Miele Complete C3 PowerLine, som är mycket bra på djurhår. I övrigt är det också en väldigt bra dammsugare, frånsett att ljudnivån är något hög.

Den tredje dammsugaren som presenteras hos i Aftonbladets test är Electrolux PD91-4MG. Den gjorde också väldigt bra ifrån sig i testerna, men är något svårkörd på mattor och låter högre än den testvinnande dammsugaren från Electrolux.

Vinnare i det här testet

Taenk.dk

Publicerad

Forbrugerrådet Taenk har uppdaterat sitt test av dammsugare, och hela 7 maskiner kan stoltsera med titeln Bäst i test! Den första som presenteras hos Taenk.dk har dessvärre utgått från de allra flesta butiker och den andra är en handdammsugare, så vi presenterar här de tre testvinnarna som kommer efter!

Observera att alla dessa tre dammsugare alltså har utsetts till Bäst i test. Vi presenterar dem i den ordning de presenteras hos Taenk.dk.

Electrolux EUO9GREEN UltraOne är en tystgående dammsugare som klarar det mesta med bravur! Det enda den egentligen har lite svårt för är hår i mattor, så för djurägare är det här eventuellt inte det bästa valet.

Electrolux ESP72DB Silent Performer är en riktigt bra dammsugare med energimärkning A+. Den här dammsugaren har också svårt för hår i mattor, men klarar allt annat utmärkt och släpper inte ifrån sig av dammet den suger upp.

De tredje och sista dammsugaren vi tar upp här på Test.se är Philips FC8721/09 Performer Expert. Det är en stor dammsugare med stor kapacitet som är mycket effektiv på framförallt parkett och andra hårda ytor. Den är dessutom relativt tystgående!

Vinnare i det här testet

Råd & Rön

Publicerad

Råd & Rön har uppdaterat sitt dammsugartest, och det är 5 produkter som ligger i toppen med 71 poäng i betyg! Vi presenterar de tre första.

Först ut i Råd & Röns test är Electrolux ESP72DB, som också fått utmärkelsen Bra köp. Dammsugaren fungerar bra på både hårda och mjuka underlag, men har lite svårt för djurhår i mattor och att få upp damm längs med väggen. Den är tystgående och släpper inte ifrån sig några partiklar under städningen. Utblåsfiltret kan dessutom tas av och tvättas!

Den andra dammsugaren som presenteras är Electrolux EUS8GREEN, som är ännu mer tystgående än modellen ovan. Den släpper inte heller ut några partiklar och har ett tvättbart utblåsfilter. EUS8GREEN fungerar bra på alla underlag, men har svårt för djurhår.

Den tredje dammsugaren i testet är Philips FC8721. Den fungerar bra på alla underlag och hanterar djurhår i mattor snäppet bättre än båda maskinerna ovan. Den är dock lite högljuddare och tyngre.

Vinnare i det här testet

Bäst i hemmet

Publicerad

Att dammsuga är väl för de flesta ett sådant där nödvändigt ont som helt enkelt bara måste göras då och då. Se till att vara utrustad med en riktigt bra dammsugare så blir pinan både kortare och enklare! Bäst i hemmet har testat sex olika dammsugare, och allra bäst tyckte de att Electrolux ZuoGreen+ var. ZuoGreen+ har en snygg design med stilrena detaljer och är varken klumpig eller svår att hantera. Den kan dessutom ställas in i olika lägen beroende på vad som ska dammsugas för att ge ett så bra resultat som möjligt. Den klarar alla ytor helt utan problem och håller en relativt låg ljudnivå. Den är dessutom energisnål och rekommenderad av Astma- & Allergiförbundet! Som nummer två i testet kommer en riktig värsting dammsugare, även den från Electrolux. ZuoQuattro är dammsugaren för den kräsne, och precis som ZuoGreen+ är den väldigt kraftfull och effektiv. ZuoQuattro var den dammsugare i Bäst i hemmets test som klarade av mattor allra bäst, och den är både lätt och stabil att använda. ZuoQuattro är också rekommenderad av Astma- & Allergiförbundet, och den enda egentliga anledningen till att den hamnar på andra plats istället för första är det höga priset. På tredje plats hamnade det ekonomiska alternativet Adelberg VC500ECO-B. Den här budgetdammsugaren fungerar fint på nästan alla sorters underlag, men precis som många andra dammsugare får den kämpa en del på mattor. Den är varken tung eller klumpig och är lätt att dra över golvet, men munstycket har en något plastig känsla. Trots dessa brister är det en perfekt dammsugare för det lilla hushållet som inte behöver dammsuga alltför ofta!

Vinnare i det här testet

Råd & Rön

Publicerad

Dammsugare ska inte bara suga bra, utan helst även vara tystgående och ha en låg energiförbrukning. Råd & Rön har testat så många som 92 dammsugare från olika märken som kostar mellan 400 och 5000 kronor. Modellerna är utrustade med antingen påse eller behållare som töms. Bäst i testet med ett samlat betyg på 74 blir Miele Complete C3 Excellence Allergy Ecoline. Strax därefter hamnar Electrolux UltraOne ZUOQUATTRO och Miele Compact C2 Ecoline, som båda fick 73 i samlat betyg. Electrolux SilentPerformer SP1Classic, Electrolux SilentPerformer SP1Green och Philips FC8721 - samtliga med 71/100 i samlat betyg - blir utnämnda till “Bra köp”.

Vinnare i det här testet

Råd & Rön

Publicerad

Det finns många bra dammsugare för drygt tusen kronor, men fortfarande är det många som har svårt med djurhår. Råd & Rön har uppdaterat sitt test med 37 modeller. Så nu finns det sammanlagt 73 dammsugare i Råd & Röns testtabell. I testet har man bl.a. mätt hur mycket damm som sugs upp från hårt golv och mattor, dammsugit djurhår med vanligt munstycke och specialmunstycke och mätt partikelutsläpp. Man har också mätt upp hur mycket dammsugarna låter och bedömt hur lätta dammsugarna är att använda. Det som främst skiljer dammsugarna åt är just hur de kan suga upp djurhår på matta och smuts från golvspringor. Många upplever ett högt och otrevligt ljud för störande. Nu för tiden finns det en hel del dammsugare som fått ner ljudet rejält. Bäst har Electrolux lyckats med modellerna “UltraSilence”. Det är heller inte roligt om dammsugaren fastnar i möbler och därför är det bra om modellerna har lättåtkomliga reglage. Bäst i test är Miele med sin dammsugare Complete C3 Excellence Ecoline som får 74 poäng i slutbetyg. Därefter delar ytterligare en Miele-dammsugare, Compact C2 Excellence Ecoline, andraplats med Electrolux UltraOne ZUOQUATTRO - som båda får 73 poäng, alltså endast 1 poäng lägre än testvinnaren. Complete C3 är dessutom de billigare alternativet av de tre.

Vinnare i det här testet

SVT Plus

Publicerad

SVT Plus har jämfört fyra olika dammsugare med ett pris på mellan 1300-1800 kronor från de storsäljande märkena: Nilfisk, Electrolux, Philips och Miele. Man jämförde ljudnivå, användarvänlighet och sugkraft. Med hjälp av Patrik Norqvist, fysiker vid Umeå Universitet, undersöktes dammsugarnas ljudnivå i huvudhöjd och tystats arbetade Electrolux, medan Miele var mest högljudd. Motorentusiasten Micke Bergström testade hur lätt sladdarna är att dra ut och rulla in, hur lång den är, hur lätt dammsugarna är att svänga och backa, samt hur smidigt de tar sig över trösklar. Electrolux har nästan dubbelt så lång räckvidd som övriga, den går stabilt på golvet och är lättast att backa och blir därför vinnare i detta moment. Sugkraften mättes i två olika moment: först hur nära man måste gå med röret för att dammsugaren ska suga upp en leksaksbit – ju längre avstånd, desto starkare sugkraft. Här handlar det om millimeterskillnader. Electrolux var återigen bäst, men skiljer sig endast nio millimeter från Nilfisk som sög svagast. Därefter testades vilken dammsugare som bäst klarade av att suga upp en sträng av torra riskorn och bönor som strötts ut längs väggen i ett hörn. Ingen modell fick med sig allt skräp på en gång, men Miele och Electrolux gjorde bäst ifrån sig. Sammantaget var det jämnt mellan Miele och Electrolux ,men Electrolux tar en knapp seger även i sugtestet och blir därför bäst i test.

Vinnare i det här testet

Råd & Rön

Publicerad

Det finns många nyheter i Råd och Röns test av dammsugare. Konsumenttidningen har utsatt de nya energimärkta dammsugarna för ett tuffare test än tidigare. Många av dammsugarna klarar golv och mattor utan problem, men katthår är det värre med. De nya EU-kraven som genomfördes 2014 har satt press på tillverkarna. Resultatet är att många nya modeller har lanserats förra året och detta år. Råd och Röns topplista har förändrats en hel del sedan förra testet som kom 2013.
Testvinnaren heter Electrolux UltraOne ZUOQUATTRO och den får slutbetyget 73 poäng. Det är en av få dammsugare som klarar av katthår bra. I övrigt är den bra på golv och mattor, men något sämre på att få damm ur golvspringor. Electrolux UltraOne är en av testets tystaste dammsugare. Priset för testvinnaren är ca 5000 kr och vikten ligger på 8,3 kg. Den mest prisvärda dammsugaren är testtvåan Philips FC8721. Den kostar ca 1500 kr och erhåller slutbetyget 71 poäng. Philips dammsugare har testets största påse, 3,5 liter. Den väger betydligt mindre än testvinnaren och är det givna valet för den prismedvetne konsumenten. På delad tredjeplats hamnar Bosch BGL8PET1 och Miele Complete C3 Celebration Ecoline Plus. De får slutbetyget 69 poäng.

Vinnare i det här testet

Bäst-i-Test.se

Publicerad

När Bäst-i-Test.se har testat dammsugare visar det sig att modellerna skiljer sig åt vad gäller sugförmåga, ergonomi, följsamhet, räckvidd och ljudnivå. Testvinnaren Electrolux UltraOne är bäst på många av dessa områden - en välbalanserad kompromiss mellan lagom högt ljud och tillräckligt bra vakuumeffekt. Dammsugaren klarar av att suga upp smuts på såväl golv, som på tjocka mattor. Reglagen är utmärkta och av- och påknapp, samt att reglaget för sugstyrka, är enkelt att justera med foten.Överlag känns detaljerna mycket påkostade. UltraOne är en närmast fulländad dammsugare! Electrolux Classic Silence tog andraplats och är testets bästa budgetval. Med Classic Silence har man lyckats skala av de funktioner som är mindre betydelsefulla för helhetsintrycket, men bibehåller hög kvalitet på sugeffekt och handhavande. Här får man helt enkelt mycket dammsugare för pengarna. Miele Complete C3 tog tredjeplats och ligger i en lite högre prisklass. Den har också en del smarta funktioner. Modellen har fått ett stort plus för sitt inbyggda fack där man förvara de små munstyckena och för de väldigt tydliga knapparna för av- och påknapp, samt för sladdvindan.

Vinnare i det här testet

Testfakta

Publicerad

Testfakta har testat sju dammsugare som skall uppfylla de nya EU-kraven på energisnålhet. Alla testade dammsugare har en motoreffekt som är under den nya maxgränsen på 1600 watt. De flesta av modellerna har en motoreffekt under 900 watt. Men även om motoreffekten har gått ner, så betyder inte detta att de städar sämre, snarare tvärtom. Tillverkarna har förbättrat både design och utformning, vilket får betydelse på hur bra dammsugarna tar upp damm.

Bäst i test är dammsugaren Electrolux ZUOGREEN. Den imponerar med mycket bra dammupptagning och en väldigt låg ljudnivå. Dammsugaren fungerar mest effektivt på hårt golv, men är inte direkt dålig på matta. För 2600 kr får du en energisnål kvalitetsdammsugare från Electrolux. Slutbetyget blir 4,2 poäng av 5 möjliga.

På delad andraplats hamnar dammsugarna Bosch BSGL5331 och Siemens VSQ8330. Den förstnämnda är den dammsugare i testet som klarar mattor bäst. Siemens dammsugare har mycket låg ljudnivå och bra hållbarhet. Minuspoäng för dammsugning vid kanter och hörn. Slutbetyget för dessa två utmanare blir 4,1 poäng av 5 möjliga.

Överlägset sämst resultat får budgetvalet Clas Ohlson 44-1301. Denna dammsugare är dålig på alla moment, dammupptagning, ljudnivå, hantering och hållbarhet. Ett lågt pris kan inte rädda Clas Ohlsons dammsugare från ett rejält magplask. Betyget blir låga 2,2 poäng.

Vinnare i det här testet

Aftonbladet

Publicerad

Aftonbladet har testat sex olika dammsugare som följer de nya energikraven. EU har infört nya regler kring elförbrukning och effekt, vilket innebär att maxeffekten får ligga på 1 600 Watt. De flesta dammsugare i Aftonbladets test har bra sugförmåga. Det som skiljer dem åt är istället ljud, smidighet och sladdlängd. Ingen av testade dammsugarna får Aftonbladets högsta betyg, men fem av dem får medelbetyg eller högre. Endast en av dem får underkänt.

Bäst i test är dammsugaren Miele Compact C2 EcoLine HEPA. Den får betyget 4 plus av 5 möjliga och imponerar med sin smidighet. Miele är en lätt och kompakt dammsugare som är enkel att använda. Dammsugaren är endast 23 cm bred och dess munstycke glider okomplicerat under möbler. Miele Compact C2 Ecoline HEPA har en låg ljudnivå som inte upplevs som irriterande. Miele har några få minusposter. Sladden skulle kunnat vara längre och sugförmågan på matta är inte optimal. Priset för Miele Compact C2 Ecoline HEPA ligger på ca 2 500 kr.

Två andra dammsugare i testet får samma betyg som testvinnaren. Electrolux UltraSilencer ZUSORIGINR har bra sugförmåga, lång sladd och ett mycket bekvämt teleskophandtag. Medföljer gör ett praktiskt parkettmunstycke och ett 3-i-1 munstycke. Nackdelen med Electrolux dammsugare är dess tyngd och höga energiförbrukning. Bosch Free’e BSGL5331 har testets längsta sladd och en dammpåse som rymmer hela 4,5 liter. Dammsugaren är enkel att använda och rullar smärtfritt fram på golv och mattor. Minuspoäng för det höga priset(2 900 kr) och ett plastigt vred.

Vinnare i det här testet

Råd och rön

Publicerad

Råd och rön har testat 87 stycken dammsugare med Electrolux modeller i topp. Nästan alla dammsugare i testet fick högsta betyg när de testades för sin hållbarhet. På tunna mattor var det bara några modeller som kunde få höga betyg – resten var helt enkelt för effektiva. De sögs in och fastnade i munstycket. Samtliga dammsugare klarade däremot av tjockare, tyngre mattor och hårda golv. Sedan tidigare har Råd och rön påpekat att motorn effekt i dammsugaren inte har någon större betydelse. Trots det har tillverkarna ständigt tjatat om det i sin marknadsföring, enda tills nu. Nu har de motbevisat sig själva. De ”gröna” dammsugarnas motorer har så låg effekt som möjligt. Sugeffekten är viktigare än själva motoreffekten. Men också spelar konstruktionen stor roll, lika så om den har en bra fläkt och ett bra munstycke. Samtliga dammsugare är duktiga på att suga upp djurhår och få bort smuts från våra svensktypiska trägolv. Bullret spelar också stor roll för hur dammsugningen upplevs! Testvinnaren heter Electrolux UOORIGINWR UltraOne. Electrolux har lyckats bra med ljudnivån hos den här modellen – den är verkligen tyst. Även andraplats- och tredjeplats-tagarna, båda modeller från Electrolux, har fått höga betyg för sina ljudnivåer.

Vinnare i det här testet

Icakuriren.se

Publicerad

Icakuriren har testat och betygsatt flera dammsugare och utsett Miele S6230 till 2013’s bästa dammsugare. Den har en fantastisk sugförmåga på alla typer av golv och på mattor och dess hjul är fullt roterbara – de kan alltså rotera i sidledes också! Dammsugaren har ett reglage med tydliga steg och symboler. Men även Bosch Free’e BSGL 52237 har fått högsta betyg. Inte nog med de roterbara hjulen och dess sugförmåga, dammsugaren har även ett slangfäste i form av en kula som gör att man kan röra slangen åt alla möjliga håll. Sladden är dessutom 15 meter, vilket gör att Bosch får längst räckvidd.
Den låter inte allt för hemskt vid användning, men dock är den lite väl tung (7.8kg).
Philips dammsugare FC9194 är en av de modeller som fått en 4 i betyg av Icakuriren. Den här modellen är idealisk för användning på mattor. Den har ett bra munstycke med stora hjul och med rundade och borstklädda hörn. Dammsugaren har även två bärhandtag och en stor påsvolym. Nackdelen är att den repas lätt.
OBSERVERA, att Philips FC9194 säljs i butik från och med mars 2013!

Vinnare i det här testet

Bäst-i-test.se

Publicerad

På Bäst-i-test.se kan man hitta ett test som utfördes 2013, gällande 6 st dammsugare. Testvinnaren Electrolux UltraOne UOORIGINWR fick betyg 10 av 10! Dammsugaren är riktigt tystgående, följsam och har stora hjul som gör det enkelt att dra dammsugaren över trösklar. Kvalitetskänslan håller en hög nivå, trots vissa små skönhetsmissar. Till och med dess munstycke håller en bra klass. Dessutom är dess sugförmåga riktigt hög och den har en räckvidd på 12m.
På andra plats hittar vi Miele S5281. Dammsugaren har tre små vridbara hjul vilket gör att dammsugaren följer med fint runt hörn och möbler. Dock blir den jobbigare att dra över högre trösklar och dess räckvidd är ganska snål (10m). Trots detta har modellen tydliga robusta reglage och har en riktigt stark sugförmåga, med nackdel att dammsugaren är tung!
Elextrolux dammsugare ZE310 Ergospace är av bra materialval och med hög kvalitetskänsla. Därför är det svårt att förstå varför dammsugaren är så billig! Sugförmågan är klart godkänd och med en räckvidd på 13 m (!) är dammsugaren ett riktigt bra budgetköp för de som bor i en lägenhet eller villa i normalstorlek!

Vinnare i det här testet

Råd & Rön

Publicerad

Hos Råd & Rön har man testat och betygsatt dammsugare med Electrolux i toppen!
Samtliga dammsugare har testats på ett flertal golvtyper, samt mattor och även för deras hållbarhet.
Dammsugarna släppte ut få partiklar i rummet vid dammsugning, men den riktigt täta dammsugaren finns inte! Motoreffekten klassas inte vara så viktig som vi skulle kunna tro, utan det är sugförmågan som gör en dammsugare bra, samt hur den är konstruerad!
Som testvinnare hittar vi Electrolux ZUSG3932B UltraSilencer. Dammsugaren är effektiv och ändå väldigt tystgående. UltraSilencer gör rent hemma med minimalt oväsen, men med en kraft på 1800w. Dammsugaren levereras med flera olika tillbehör så att man enkelt kan komma åt överallt. Den är smidig och lätt att använda och har en sladd på 9 meter.

Vinnare i det här testet

Smartson.se

Publicerad

Smartsons testvinnare Samsung VCC8790 har en modern och snygg design och har placerat sin kontrollpanel på handtaget så att man ska slippa böja sig ner. Dammsugaren har ett autoläge som själv avgör hur mycket energi som behövs beroende på vilket underlag du dammsuger. Dammsugaren erbjuder en hög kvalitetskänsla och ger ett extra bra resultat på mattor!
Philips dammsugare, Ergo Fit, har också ett modern utseende med kontrollpanelen på handtaget. Den har dubbla handtag för en bättre ergonomisk arbetsställning. Detta är en effektiv dammsugare som får plus för sitt böjda munstycke som kommer åt överallt och dessutom har borstar i hörnen!
Dysons dammsugare har ett säreget utseende och de har placerat slangen på sidan, vilket innebär att dammsugaren rullar snett. Modellen har gott om tillbehör och har en riktigt bra uppsugningsförmåga, vilket gör att man inte kan klaga på dess effektivitet och resultat.

Vinnare i det här testet

Testfakta

Publicerad

Testfakta gjorde ett test av dammsugare 2010. Testet gjorde i labmiljö av Intertek i storbrittanien och momenten omfattade bland annat dammsugning på hårt golv, matta, längst kanter och sugkraft. De tre pristagarna fick alla bra betyg (4.1 till 4.0 av 5.0) och egenskaperna skiljer sig lite åt. Testvinnaren från Siemens har bäst sugkraft medans andrapristagaren UltraSilencer är tystast.
I Testfaktas test mäts dammsugarnas effektivitet med sugkraft stället för bästa motorstyrka. Men det visar inte heller alltid rätt resultat. En dammsugare är också beroende av ett bra luftflöde - dålig lufttillförsel betyder sämre dammupptagning. Testets bästa dammsugare, Siemens Parquet, är ett tydligt exempel på det. Den har varken högst sugförmåga eller bäst effektivitet men mycket tack vare ett bra luftflöde presterar den ändå bäst.

Vinnare i det här testet

VILKEN BÄST I TEST VINNARE ÄR EGENTLIGEN BÄST?

Hos test.se får du svaret - helt gratis!

Vi samlar produkttester från seriösa aktörer i magasin, på TV och på nätet, och presenterar deras topp 3. Därefter analyserar vi de sammanslagna resultaten och kan på så sätt utse de ultimata testvinnarna inom alla produktkategorier! Här hos oss får du med andra ord ta del av produkternas crème de la crème, och kan på så sätt göra smarta val i alla dina inköp.