VI SAMMANSTÄLLER TESTER

Det är precis vad vi gör, kollar vad andra tycker om produkterna. Idén med Test.se är att sammanställa experttesterna från nätet och tidningarna på ett ställe, låta någon av våra redaktörer analysera dem och rekommendera en produkt. Sidorna uppdateras löpande allt eftersom nya produkter och tester publiceras. Läs mer

Ändrad 3 Mars 2021
Så väljer vi vinnare

Så väljer vi vinnare

Test.se har en lång historia av att utse testvinnare i en mängd olika produktkategorier – men hur väljer vi egentligen ut de bästa produkterna?

I första hand är våra testvinnare produkter som har fått topplaceringar i jämförande tester hos välkända aktörer. Vi lägger mycket tid på efterforskning för att kunna presentera ett så pålitligt och korrekt resultat som möjligt. När urvalet görs lägger vi även stor vikt vid produktrecensioner, både från experter och konsumenter.

Ibland stöter vi dock på produktkategorier där det saknas både tester och recensioner. Detta kan antingen bero på att produkten i fråga är ny på marknaden, eller att produktkategorin är ovanligt begränsad. I dessa fall väljer vi att presentera produkter från välkända och etablerade varumärken inom respektive segment.

Den bästa dammsugaren 2021 - bäst i test och populära dammsugare

Letar du efter en ny dammsugare? Vi har sammanställt dammsugare som blivit utsedda till bäst i test.

Vi har jämfört
 • Vilken dammsugare som är bäst i test
 • Vad ska man tänka på när man väljer dammsugare
 • Dammsugarens funktioner: Allergivänlig, bra för djurhår, lågt partikelutsläpp, miljövänlig
Vi på Test.se rekommenderar
Test och produktrecensioner
Bäst i test logotype
Electrolux
EUO9GREEN UltraOne
Bäst i test
Bäst i test
Electrolux
EUO9GREEN UltraOne
Prisvärd dammsugare tillverkad av återvunnen plast.
Topplaceringar hos Råd & Rön 2019-2020
Testvinnare hos Aftonbladet
Testvinnare hos Taenk.dk
Rekommenderad av Astma- och Allergiförbundet
Miljövänlig och energisparande.
Tillverkad av 70% återvunnen plast.
Tystgående och lättrullad.

Vi rekommenderar den miljövänliga Electrolux EUO9GREEN UltraOne. En dammsugare tillverkad av 70% återvunnet material och förbrukar mindre energi. Den är enkel att manövrera och enkel att flytta runt tack vare ett handtag framtill så att du enkelt kan lyfta den. Mjuk stötfångare och gummihjul minskar risken för repiga golv och slitage på möbler och väggar. Det finns 5 lägen för olika typer av underlag och effektreglering för att ändra sugstyrkan.

 • Butiker & priser
 • Priser för Electrolux EUO9GREEN UltraOne
  • Fri frakt
   365 dagars öppet köp

Bästa budget logotype
Philips
FC9331
Bästa budget
Bästa budget
Philips
FC9331
Påslös dammsugare med bra sugkraft.
4 av 5 hos ExpertReviews.com
4,5 av 5 på Amazon.com
Påslös dammsugare.
Hög sugkraft med 900W motor.
Allergy H13-filter.

Philips FC9331 är en mycket prisvärd påslös dammsugare med god sugeffekt tack vare motorn på 900 W. Den tar bort 99.9% av damm och har en 6 meter lång sladd. Modellen är allergivänlig tack vare Hepa filtret Allergy H13-filter. De tillbehör du får med är ett extra munstycke för hårda golv, fogmunstycke, inbyggt borste och triactive-munstycke. Designen är lik vanliga klassiska dammsugare men skillnaden är det löstagbara behållaren som du tömmer på damm och smuts. Behållaren rymmer 1,5 liter. Ljudvolymen är 76 dB och den väger 4,5 kg.

 • Butiker & priser
 • Priser för Philips FC9331
  • Boka online, hämta utanför!
   Fri frakt över 500kr
  • Fri frakt
   365 dagars öppet köp

Bästa handdammsugaren logotype
Dyson
V11 Absolute
Bästa handdammsugaren
Bästa handdammsugaren
Dyson
V11 Absolute
Marknadsledande, kraftfull handdammsugare i smidig storlek.
Testvinnare hos Råd & Rön
Testvinnare hos Aftonbladet
Ledande varumärke inom handdammsugare
Så pass bra att den nästan kan ersätta en vanlig dammsugare
Högre sugeffekt än andra handdammsugare
Många tillbehör

Dyson V11 Absolute är fortsatt marknadsledande och har en så pass bra förmåga att de faktiskt ofta kan konkurrera med traditionella dammsugare. De kanske inte helt kan ersätta, men har med åren blivit fantastiskt bra. Dyson V11 Absolute har 60 minuters drifttid och smutsbehållaren rymmer 0,76 liter. I paketet får du med olika delar och munstycken så att du enkelt kan komma åt olika ytor och rengöra soffan från katt- och hundhår till exempel.

 • Butiker & priser
 • Priser för Dyson V11 Absolute
  • Boka online, hämta utanför!
   Fri frakt över 500kr

Bästa robotdammsugaren logotype
Xiaomi
Roborock S6
Bästa robotdammsugaren
Bästa robotdammsugaren
Xiaomi
Roborock S6
Flerfaldig testvinnare.
Uppföljare till testvinnande Xiaomi Roborock S5.
4,4 av fem i betyg hos Prisjakt.
2,5 timmars drifttid.
Med en ljudnivå på max 58 dB.
Kompatibel med Google Home.
360 graders lasernavigering.
Effektiv och tystgående rengöring.

Roborock S6 är den senaste serien robotdammsugare från Xiaomi, och är uppföljare till storfavoriten Roborock S5. Roborock S5 utseddes 2019 till testvinnare av bland annat Aftonbladet Plus, Techradar och Tek.no – och S6:an har god potential att gå samma väg som sin föregångare. Roborock S6 kan både dammsuga och våttorka, och har en imponerande drifttid på 2,5 timmar. Robotdammsugaren är utrustad med ett smart navigationssystem, och i den medföljande appen kan du enkelt följa dammsugarens funktioner. I appen kan du exempelvis planera och styra dammsugarens schema, samt lägga in så kallade No Go-zoner där dammsugaren inte ska arbeta. Roborock S6 har också en ljuddämpande design, vilket gör att den kan rengöra ditt hem utan att störa i vardagen. Robotdammsugaren kan rengöra ytor på upp till 250 kvadratmeter, och den återgår automatiskt till sin laddstation när batterinivån är nere på 20 procent.

 • Butiker & priser
 • Priser för Xiaomi Roborock S6
  • Fri frakt
   365 dagars öppet köp
  • Alltid 365 dagars ångerrätt
   Gratis frak över 500 kr.

Ytterligare läsning

Köpguide

Även om grundidén med en dammsugare förstås alltid är densamma – att suga upp smuts och damm på ett effektivt sätt – finns det mängder av olika varianter. Olika märken och modeller erbjuder olika egenskaper och specialfunktioner, och viktigt att komma ihåg är att dyrast inte alltid är bäst!

Energimärkning

Dammsugare är försedda med EU:s energimärkning som visar vilken energieffektivitetsklass den ligger i, rengöringsklassen för matta och hårda golv samt buller- och dammemissionsklass. Energieffektiviteten mäts i A–G, och du bör alltid se till att skaffa en dammsugare som ligger så nära A-klassen som möjligt. Undvik C-klass och sämre.

Nya krav - bättre för miljön!

Från och med den 1/9 2017 har dessutom reglerna för vilken effekt dammsugarna bör ha ändrats, så nu får nya dammsugare högst ha en effekt på 900 watt. Tidigare låg gränsen på 1600 watt, så det nya kravet kommer spara på miljön avsevärt. Högre effekt betyder inte nödvändigtvis bättre sugkraft, utan munstyckets utformning och filtersystemet spelar också in. En bra dammsugare suger alldeles förträffligt även med en effekt lägre än 900 watt.

Tester på dammsugare. Hepa filter och effekt.

Allt under 70 dB är relativt tyst

Olika dammsugare har som sagt olika funktioner och särskilda egenskaper. Fundera på vilka behov du har i ditt hem och leta efter en maskin som kan uppfylla de behoven. Bor du stort? Då kan det vara en bra idé att skaffa en lättkörd och inte alltför tung dammsugare. Provkör den i butiken och känn efter hur lätt det är att dra runt den. Kan dammsugningen hemma hos dig störa sovande barn? Kanske vill du då lägga lite extra pengar på en tystgående modell, helst med en bullernivå runt 60 dB, men allt under 70 dB är relativt tyst. Ha dock i åtanke att det uppmätta ljudet och det upplevda ljudet inte alltid stämmer överens! En dammsugare med lågt decibel kan upplevas som högljudd, och en dammsugare med högt decibel kan upplevas som tyst.

HEPA-filter eller inte?

Är du eller någon annan i hushållet astmatiker eller allergiker? Då är det extra viktigt att dammsugaren har ett tätt och välfungerande HEPA-filter. Det är ett högeffektivt partikelfilter för luft, och ett sådant ska kunna filtrera bort minst 99,97 % av riktigt små luftburna partiklar. HEPA-filtret är inbyggt i dammsugaren, och HEPA-14 är det allra bästa! För en allergiker är det dumt att nöja sig med något mindre än HEPA-13. Astma- och Allergiförbundet har sammanställt en lista på allergivänliga dammsugare.

Tillbaka till början – våra toppval


Redaktionen
Test.se
testse@qualityunlimited.com

Vanliga frågor

 • I dammsugarens elmotor sitter med flera små magneter, och mellan dessa magneter sitter spolar som även de har magneter på sig. På spolen sitter ett fläkthjul, och allt börjar snurra när dammsugaren ansluts till el. Genom att fläkthjulet roterar åker damm och smuts in i munstycket och fastnar sedan i filtret (=dammsugarpåsen) innan luften blåser ut på dammsugarens baksida.
 • Baserat på flera jämförande tester gjorde de senaste åren, har vi valt att utse Electrolux EUO9GREEN UltraOne till bäst i test. Dammsugaren är tystgående, fungerar på alla typer av ytor och får upp djurhår.
 • Vilken dammsugare du bör välja beror lite på hur stort hemmet är, hur ofta och var du tänkt använda den. Har du ett hem i flera våningar eller med många dörrar och höga trösklar, är en testvinnande traditionell dammsugare Electrolux EUO9GREEN UltraOne ett bra alternativ. Har du däremot mycket öppna ytor kan en robotdammsugare vara lösningen för dig, testvinnande Xiaomi MI RoboRock S6 klarar av de flesta typer av underlag och trösklar.
Innehållsförteckning

Innehåll
Bäst i test:
Electrolux EUO9GREEN UltraOne

Du kanske även är intresserad av: