VI SAMMANSTÄLLER TESTER

Det är precis vad vi gör, kollar vad andra tycker om produkterna. Idén med Test.se är att sammanställa experttesterna från nätet och tidningarna på ett ställe, låta någon av våra redaktörer analysera dem och rekommendera en produkt. Sidorna uppdateras löpande allt eftersom nya produkter och tester publiceras. Läs mer

Ändrad 5 Maj 2023
Så väljer vi vinnare

Så väljer vi vinnare

Test.se har en lång historia av att utse testvinnare i en mängd olika produktkategorier – men hur väljer vi egentligen ut de bästa produkterna?

I första hand är våra testvinnare produkter som har fått topplaceringar i jämförande tester hos välkända aktörer. Vi lägger mycket tid på efterforskning för att kunna presentera ett så pålitligt och korrekt resultat som möjligt. När urvalet görs lägger vi även stor vikt vid produktrecensioner, både från experter och konsumenter.

Ibland stöter vi dock på produktkategorier där det saknas både tester och recensioner. Detta kan antingen bero på att produkten i fråga är ny på marknaden, eller att produktkategorin är ovanligt begränsad. I dessa fall väljer vi att presentera produkter från välkända och etablerade varumärken inom respektive segment.

Den bästa dammsugaren 2023 - bäst i test

Letar du efter en ny dammsugare? Det finns många olika att välja mellan - vanliga dammsugare, handdammsugare, robotdammsugare och grovdammsugare. Vi har sammanställt dammsugare som blivit utsedda till bäst i test. Ta del av vår stora köpguide för att välja rätt!

Vi har jämfört
 • Vilken dammsugare som är bäst i test
 • Vad ska man tänka på när man väljer dammsugare
 • Dammsugarens funktioner: Allergivänlig, bra för djurhår, lågt partikelutsläpp, miljövänlig
Vi på Test.se rekommenderar
Priser visas i samarbete med
Test och produktrecensioner
Bäst i test Test.se - Bäst i test
Electrolux
Electrolux PD91-ANIMA
Electrolux Electrolux PD91-ANIMA - Test
Bäst i test
Electrolux
Electrolux PD91-ANIMA
En populär och testvinnande dammsugare som gör hemmet rent från både damm och djurhår.
Testvinnare hos Råd & Rön 2022.
Testvinnare hos Taenk.dk 2020.
Populärt val och högt kundbetyg hos Electrolux.
Sköljbart hygienfilter E12 .
Räckvidd: 12 meter.
Sladdlängd: 9 meter.
Ljudvolym: 69 dB.
Motoreffekt: 550 watt.
Antal munstycken: 3 st.

Electrolux är ett svenskt företag som grundades 1919 och som har ett brett utbud av diskmaskiner, tvättmaskiner, spisar, kylskåp, dammsugare och AC.

Electrolux PD91-ANIMA är en populär dammsugare som kombinerar det bästa inom dammsugarteknik och innovation, en hög prestanda och mångsidighet. Dammsugaren blev testvinnare hos Råd & Rön med betyget 72 av 100. Även hos Taenk.dk kom dammsugaren på första plats och utsågs till deras testvinnare. Hos Electrolux själva är det ett populärt val och kundbetygen är höga.

Dammsugaren är särskilt bra för dig som har djur då den har en turboborste med hjul och kraftfull turbin som gör att även djurhår i matta med lång lugg fångas upp. Den dammsuger både hår och damm från besvärliga ytor som trappsteg, möbler och bilstolar. Dammsugarpåsen S-bag® Anti-Odour sluter tätt åt och kapslar in både damm och djurhår. Dessutom ser den till att absorbera obehagliga dofter. Den har ett sköljbart hygienfilter E12.

Dammsugaren har en lång räckvidd på 12 meter med teleskoprör och en sladdlängd på nio meter. Det är en lampa på munstycket som gör att du tydligt ser ytan du dammsuger. Det följer med flera munstycken som turbomunstycke till djurhår, möbelmunstycke och fogmunstycke. Tack vare mjuka gummihjul förhindrar du att golven blir repiga när du dammsuger. På samma gång blir ljudvolymen lägre. Dammsugaren har ett ergonomiskt bärhandtag och även ett greppvänligt handtag när du bär den upprätt. Ljudnivån ligger på en behaglig nivå på 69 decibel.

 • Butiker & priser
 • Priser för Electrolux Pd91-anima Pure
Priser visas i samarbete med

Bästa för djurägare Test.se - Bästa för djurägare
Miele
Miele Complete C3 Cat&Dog Dammsugare
Miele Miele Complete C3 Cat&Dog Dammsugare - Test
Bästa för djurägare
Miele
Miele Complete C3 Cat&Dog Dammsugare
Effektiv dammsugare med turboborste och luktfilter – perfekt för dig med djur.
Andra plats på test hos Råd & Rön 2022.
Testvinnare hos Taenk.dk 2021.
Andra plats på test hos Bäst-i-test.se 2019.
Populärt val hos Prisjakt.
Högt kundbetyg hos Whiteaway.se.
Högt kundbetyg hos Tretti.se.
Ljudvolym: 76 decibel.
Motoreffekt: 890 watt.
Dammsugarpåse med en volym på 4,5 liter.
Mångsidig användning – flera golvstycken.
Räckvidd på 12 meter.
Active AirClean-filter.

Tyska Miele grundades 1899 och redan några år senare tillverkade de sin första tvättmaskin. Hos Miele finns ett stort utbud av tvättmaskiner, torktumlare, diskmaskiner och dammsugare.

Miele Complete C3 Cat&Dog Powerline SGEF3 dammsugare med turboborste och luktfilter och ett idealiskt val för dig med djur. Dammsugaren blev testvinnare hos danska Forbrugerrådet Taenk med betyget 71 procent av 100 procent. Enligt deras test är det en av de bästa dammsugarna på marknaden just nu och den hanterar även hår på mattan perfekt, särskilt med turbomunstycket som följer med. Den klarar både att dammsuga mattor och hårda golv riktigt bra. Hos Råd & Rön kom dammsugaren på en delad andra plats med betyget 71 av 100. Hos oberoende Bäst-i-test.se kom blev dammsugaren utsedd till det näst bästa premiumvalet i ett äldre test om dammsugare. Mieles testvinnande dammsugare får dessutom höga kundbetyg hos Tretti.se och Whiteaway.se och är ett populärt val hos Prisjakt.

Dammsugaren har dammsugarpåse med en volym på 4,5 liter och en arbetsradie på 12 meter vilket gör att den passar till det större hemmet. Den har ett ergonomiskt och smart teleskoprör som gör att du enkelt justerar längden efter personen som ska använda den. Motoreffekten på 890 watt är hög vilket också ger en hög sugeffekt. För att spara på motorn har den en mjuk och behaglig uppstart. Tack vare dess Active AirClean-filter neutraliseras lukt på ett effektivt sätt, vilket är särskilt uppskattat för hem med djur. Ljudvolymen på 76 decibel upplevs av testare som bullrigare än genomsnittet.

I priset ingår ett universalt golvmunstycke, ett turbomunstycke och tre integrerade tillbehör så att du får en så effektiv dammsugning som möjligt. Munstycket har en stödlist för att skydda känsliga möbler. Dammsugaren har tre specialdesignade hjul på 360 grader vilket förhöjer känslan av bekvämlighet när du städar.

 • Butiker & priser
 • Priser för Miele Complete C3 Cat&Dog
Priser visas i samarbete med

Populärt val Test.se - Populärt val
Electrolux
Electrolux EUO9GREEN UltraOne
Populärt val
Populärt val
Electrolux
Electrolux EUO9GREEN UltraOne
Prisvärd dammsugare tillverkad av återvunnen plast.
Topplaceringar hos Råd & Rön 2019-2021.
Testvinnare hos Aftonbladet 2020.
Testvinnare hos Taenk.dk.
Rekommenderad av Astma- och Allergiförbundet.
Populärt val hos Prisjakt.
Populärt val och högt kundbetyg hos Pricerunner.
Populärt val hos Netonnet.se.
Populärt val hos Tretti.se.
Miljövänlig och energisparande.
Motoreffekt: 850 watt.
Ljudnivå: 65 decibel.
Tillverkad av 70% återvunnen plast.
Tystgående och lättrullad.

Electrolux är ett svenskt företag som grundades 1919 och som har ett brett utbud av diskmaskiner, tvättmaskiner, spisar, kylskåp, dammsugare och AC.

Vi rekommenderar den miljövänliga dammsugaren Electrolux EUO9GREEN UltraOne. Den har blivit topplacerad hos Råd & Rön under flera år, blev testvinnare i stort test hos Aftonbladet Plus och även testvinnare hos danska Forbrugerradet Taenk. Dessutom är det en dammsugare som rekommenderas av Astma- och Allergiförbundet vilket är särskilt bra för dig som är känslig för damm eller djur.

Dammsugaren är tillverkad av 70 procent återvunnet material och den förbrukar mindre energi. Den är enkel att manövrera och enkel att flytta runt tack vare ett handtag framtill så att du enkelt kan lyfta den. En mjuk stötfångare och gummihjul minskar risken för repiga golv och slitage på möbler och väggar. Det finns fem lägen för olika typer av underlag och effektreglering för att ändra sugstyrkan. Dammsugaren har en kraftfull motor på 850 watt och en låg ljudnivå på 65 decibel vilket gör den mycket tystgående. Den har en lång räckvidd på 12 meter och en sladd på nio meter.

 • Butiker & priser
 • Priser för Electrolux EUO9GREEN UltraOne
  • Nu i Sverige!
   Snabba leveranser
Priser visas i samarbete med

Bästa handdammsugaren Test.se - Bästa handdammsugaren
Dyson
Dyson V11 Absolute Extra
Dyson Dyson V11 Absolute Extra - Test
Bästa handdammsugaren
Dyson
Dyson V11 Absolute Extra
Marknadsledande, kraftfull handdammsugare i smidig storlek.
Testvinnare hos Råd & Rön 2021.
Andra plats på test hos Pricerunner 2021.
Andra plats på test hos Bäst-i-test.se 2021.
Testvinnare hos Aftonbladet 2020.
Högt betyg hos M3 Sveriges Prylsajt 2021.
Högt betyg på test hos Taenk.dk 2020.
Högt kundbetyg hos Dyson.se.
Ledande varumärke inom handdammsugare.
Kan nästan ersätta en vanlig dammsugare.
Högre sugeffekt än andra handdammsugare.
Unik design.
8 munstycken ingår.
Upp till 60 minuters batteritid.
Fångar upp 99,97 % av alla dammpartiklar.
Garanti på 2 år.

Dyson är en brittisk tillverkare av påslösa dammsugare och företaget grundades 1991. Dysons första skaftdammsugare lanserades 2015 med modellen V6 och efter det har det kommit modeller med förbättrade egenskaper och nya funktioner.

Dyson V11 Absolute Extra är en kraftfull och intelligent sladdlös dammsugare. Den är fortsatt marknadsledande när det kommer till handdammsugare och har en så pass bra förmåga att de faktiskt ofta kan konkurrera med traditionella dammsugare. De kanske inte helt kan ersätta, men har med åren blivit fantastiskt bra. Dyson blev testvinnare i stort test hos Aftonbladet Plus med toppbetyg och hos Pricerunner kom den på andra plats och utsågs till bästa premiumval. Hos Råd & Rön är dammsugaren en av toppmodellerna. M3 Sveriges Prylsajt har tagit fram och recenserat skaftdammsugare och där fick Dyson betyg 4 av 5 och beskrevs som en dammsugare med grym sugkraft, effektiv filtrering och gedigen uppsättning av munstycken.

Dyson V11 Absolute har 60 minuters drifttid och smutsbehållaren rymmer 0,76 liter. Behållaren är transparent så att du ser hur mycket smuts du har sugit upp och töms med en enda rörelse för en mer hygienisk hantering. Den har tre olika dammsugarlägen och kan på egen hand anpassa sig efter vilken typ av golv det är. Dammsugaren drivs av en digital V11-motor och cykloner ger en kraft på över 79 000 gram som slungar iväg partiklar och pollen i behållaren. Detta i kombination med helsystemsfiltrering lyckas dammsugaren fånga upp 99,97 procent av alla partiklar som är så små som 0,3 mikrometer – perfekt för dig med allergi!

Den innovativa designen på dammsugaren gör att du enkelt kan förvandla den till en handhållen dammsugare när du ska städa soffan eller bilen. I paketet får du med olika delar och munstycken så att du enkelt kan komma åt olika ytor och rengöra soffan från katt- och hundhår till exempel. Du får även med en soft roller som gör dammsugningen av hårda golv ännu mer effektiv. Dammsugaren finns även som premiumval under namnet Dyson V11 Absolute Extra Pro.

 • Dyson V11 Absolute Extra
 • Dyson V11 Absolute Extra Pro
 • Priser för Dyson V11 Absolute Extra
 • Dyson V11 Absolute Extra Pro
  • Kundsupport dygnet runt
   Leveranstid på 2-10 arbetsdagar
Priser visas i samarbete med

Bästa robotdammsugaren Test.se - Bästa robotdammsugaren
Roborock
Roborock S7
Roborock Roborock S7 - Test
Bästa robotdammsugaren
Roborock
Roborock S7
Ta städningen till ny nivå med sonisk moppning.
Uppföljare till testvinnande Xiaomi Roborock S5.
Högt betyg på test hos Pricerunner 2021.
Rekommenderas av M3 Sveriges Prylsajt 2021.
Rekommenderas av Techradar 2021.
Populärt val hos Prisjakt.
3 timmars drifttid.
Ljudnivå: 67 decibel.
Volym på dammbehållaren: 0,47 liter.
Sonisk moppteknik.
Slitstark gummiborste.
Automatisk mopplyft med mattsensor.
Klarar en yta om 300 m².
Kompatibel med Google Home.
360 graders lasernavigering.
Effektiv och tystgående rengöring.

Roborock S7 är den senaste serien robotdammsugare från Xiaomi, och uppföljare till storfavoriterna Roborock S5 och Roborock S6. Roborock S5 utseddes 2019 till testvinnare av bland annat Aftonbladet Plus, Techradar och Tek.no – och S7:an har också god potential att gå samma väg som sin föregångare. S7 fick höga betyg på test hos Pricerunner. I en recension av M3 Sveriges Prylsajt beskrevs den nya modellen som en efterlängtad värsting med förbättrad moppfunktion – och gav betyget 4 av 5.

Roborock S7 är en intelligent robotdammsugare som kan både dammsuga och våttorka golvet och lämnar ett skinande resultat. Den har en HyperForce-sugförmåga på 2500 Pa som gör att den fångar upp den allra finaste dammpartiklarna och även når djupare i mattor. Sugförmågan justerar automatiskt och den känner skillnaden mellan golv och matta. Eftersom den är utrustad med både sidoborste och huvudborste kommer den åt även på svåra ställen. Den klarar trösklar som är upp till två centimeter höga. Dammsugaren har en separat vattentank på 300 milliliter, avtagbar moppduk och moppningen sker grundligt. Den har också en ljuddämpande design, vilket gör att den kan rengöra ditt hem utan att störa i vardagen.

Robotdammsugaren är utrustad med ett smart navigationssystem, och i den medföljande appen kan du enkelt följa dammsugarens funktioner. I appen kan du exempelvis planera och styra dammsugarens schema, samt lägga in så kallade No Go-zoner där dammsugaren inte ska arbeta. Dammsugaren kan rengöra ytor på upp till 300 kvadratmeter, och den återgår automatiskt till sin laddstation när batterinivån är nere på 20 procent. Den har en imponerande drifttid på tre timmar. Robotdammsugaren finns i vitt och svart.

 • Roborock S7
 • Roborock S6
 • Priser för Roborock S7
 • Xiaomi RoboRock S6 Robotdammsugare, svart
Priser visas i samarbete med

Ytterligare läsning

Bäst i test dammsugare - se testvinnande dammsugare.

Köpguide

Dammsugare är ett städhjälpmedel som finns i princip varje hem. Dammsugaren underlättar städningen av ditt hus eller lägenhet och kan användas av hela familjen. Även om grundidén med en dammsugare förstås alltid är densamma – att suga upp smuts och damm på ett effektivt sätt – finns det mängder av olika varianter. Olika märken och modeller erbjuder olika egenskaper och specialfunktioner, och viktigt att komma ihåg är att dyrast inte alltid är bäst! Här får du bra tips inför köpet av din nya dammsugare. 

Vill du ha lite mer självgående dammsugning hemma så har vi sammanställt en sida om robotdammsugare och vill du betala för städhjälp så har det med RUT-avdraget blivit billigare att anlita städhjälm hemma. Tips!Flyttochstäd.se kan du komma i kontakt med och få priser från lokala städfirmor.

Så fungerar en dammsugare

En dammsugare har en eldriven vakuummotor som skapar ett undertryck och ett sug som gör att den kan suga upp smuts och damm från golv och andra ytor. Smutsen samlas i en dammsugarpåse utan att virvla tillbaka till rummet. Ett motorfilter ser till att dammet inte når och förstör motorn. Dammsugaren har även ett utblåsningsfilter som rensar luften som åker tillbaka ut i rummet.

Tester på dammsugare. Hepa filter och effekt.

Olika typer av dammsugare

Det finns flera olika typer av dammsugare att välja mellan när du ska köpa dammsugare. Det vanligaste är att ha en golvdammsugare, men det finns också smidiga handdammsugare och praktiska robotdammsugare. En annan variant är grovdammsugaren, som används – precis som namnet säger – vid grövre jobb som en vanlig dammsugare inte klarar av.

Golvdammsugare

En golvdammsugare är den dammsugare som de flesta har hemma i sina städskåp. Det är en traditionell dammsugare som på ett effektivt sätt hjälper dig att få rena och fina golvytor. Den är beroende av ström och kopplas därför in i vägguttaget med en sladd och styrs sedan med hjälp av dig. Dammsugaren kan antingen ha dammsugarpåse eller påslös.

Bäst i test dammsugare.

Den traditionella dammsugaren är den allra vanligaste att ha hemma i städskåpet. 

Handdammsugare

En handdammsugare eller skaftdammsugare är en handhållen dammsugare som drivs av uppladdningsbara batterier och som därför används utan sladd. Den är kompaktare än en vanlig dammsugare och ofta lite mindre effektiv. Det är ett perfekt val av dammsugare om du har en liten bostadsyta som en mindre lägenhet och har mindre förvaringsutrymme eller till husvagnen. Den kan också vara ett bra komplement till din andra dammsugare för att till exempel dammsuga bort frukostsmulorna från köksgolvet.

En handdammsugare passar perfekt för det mindre boendet och dig som vill ha en flexibel dammsugning. 

Robotdammsugare

Har du svårt att hinna med att städa, men önskar ett rent hem? Då är robotdammsugaren ditt förstahandsval av dammsugare eftersom den gör jobbet åt dig. De är smarta och känner av när något är i vägen, ofta går de att schemalägga och många kan även moppa golvet.

Svårt att hinna med städningen? Då rekommenderar vi en robotdammsugare som gör jobbet åt dig!

Grovdammsugare

Håller du på att renovera hemma är det vanligt att ta hjälp av en grovdammsugare för att hålla slipdammet i schack. Motorn i en vanlig dammsugare klarar inte av de partiklar som bildas av att du slipar eller river en vägg utan går sönder. Grovdammsugaren passar även att ha i källaren, garaget eller när du städar bilen.

Grovdammsugaren passar för renoveringsarbeten och klarar att hantera slipdamm utan att skada motorn. 

Med eller utan påse

Det vanligaste är att din dammsugare har en dammsugarpåse där smuts och damm samlas. När påsen är full slänger du den i de vanliga hushållssoporna. En annan typ som blivit mer vanlig på senare år är dammsugare utan påse – cyklondammsugare, vilket betyder att smuts och dammpartiklar istället samlas upp i en behållare. När behållaren är full tömmer du den i hushållssoporna. På sätt sparar du in kostnaden för påsar, men samtidigt kommer du i kontakt med smutsen vilket vissa kan uppleva som ohygieniskt. Vilken modell du väljer beror på vad du själv föredrar, men båda varianterna är vanligtvis lika effektiva när det kommer till dammsugning.

Energimärkning

Dammsugare är försedda med EU:s energimärkning som visar vilken energieffektivitetsklass den ligger i, rengöringsklassen för matta och hårda golv samt buller- och dammemissionsklass. Energieffektiviteten mäts i A–G, och du bör alltid se till att skaffa en dammsugare som ligger så nära A-klassen som möjligt. Undvik C-klass och sämre.

Nya krav på motorn – bättre för miljön!

Reglerna för vilken effekt dammsugaren bör ha ändrades 2017 och efter det får dammsugare högst ha en effekt på 900 watt. Tidigare låg gränsen på 1600 watt, så det nya kravet kommer spara på miljön avsevärt. Högre effekt betyder inte nödvändigtvis bättre sugkraft, utan munstyckets utformning och filtersystemet spelar också in. En bra dammsugare suger alldeles förträffligt även med en effekt lägre än 900 watt.

Ljudvolym – allt under 70 decibel är relativt tyst

Olika dammsugare har som sagt olika funktioner och särskilda egenskaper. Fundera på vilka behov du har i ditt hem och leta efter en maskin som kan uppfylla de behoven. Bor du stort? Då kan det vara en bra idé att skaffa en lättkörd och inte alltför tung dammsugare. Kan dammsugningen hemma hos dig störa sovande barn? Kanske vill du då lägga lite extra pengar på en tystgående modell, helst med en bullernivå runt 60 decibel, men allt under 70 decibel är relativt tyst. Ha dock i åtanke att det uppmätta ljudet och det upplevda ljudet inte alltid stämmer överens! En dammsugare med lågt decibel kan upplevas som högljudd, och en dammsugare med högt decibel kan upplevas som tyst.

Ska det vara HEPA-filter eller inte?

Är du eller någon annan i hushållet astmatiker eller allergiker? Då är det extra viktigt att dammsugaren har ett tätt och välfungerande HEPA-filter. Det är ett högeffektivt partikelfilter för luft, och ett sådant ska kunna filtrera bort minst 99,97 procent av riktigt små luftburna partiklar. HEPA-filtret är inbyggt i dammsugaren, och HEPA-14 är det allra bästa! För en allergiker är det dumt att nöja sig med något mindre än HEPA-13. Astma- och Allergiförbundet har sammanställt en lista på allergivänliga dammsugare.

Dammsugarens egenskaper

Det finns flera saker att särskilt kika på när du ska jämföra och bestämma vilken dammsugare du ska köpa. Här är några av de vanligaste.

Räckvidd på sladd och dammsugare

Bor du stort är det en fördel om dammsugarens räckvidd är stor. En sladd på runt nio meter är bra för då behöver du inte byta väggkontakt när du dammsuger ett större rum. I räckvidden räknas också dammsugaren och slangen in. Tänk dock på att sladden inte ska sträckas för mycket för då utsätts den för onödigt slitage.

Volym på dammsugarpåsen och dammbehållaren

En större dammsugarpåse klarar av naturliga skäl också mer damm och smuts. Har du ett stort hus, djur eller barn som drar in mycket smuts kan en med större volym vara att rekommendera. Då behöver du inte byta påse lika ofta. Samma princip gäller om du har en dammsugare utan påse, en handdammsugare eller en robotdammsugare som istället har en dammbehållare. En större kapacitet på dammbehållaren gör att du inte behöver tömma den lika ofta.

Användarvänligheten

För att få en trevligare och mer bekväm dammsugning bör dammsugaren vara designad på ett användarvänligt sätt. Knappar ska vara bra placerade och handtaget ska kunna regleras efter personen som ska använda den. Dammsugaren ska vara lätt att köra med ett munstycke som inte tar emot och hjul som följer med fint utan att ta emot.

Olika munstycken

För att dammsugaren ska kunna användas till mycket är det bra om det följer med olika typer av munstycken. Turbomunstycke har en roterande borste som fångar upp damm och smuts som gömmer sig i hemmets mattor. Andra munstycken är istället anpassade för hårt golv som trä eller klinkers. Det vanligaste är att det följer med ett kombistycke som klarar båda typerna. Det kan också följa med specialmunstycken som ett textilmunstycke som är en mjuk borste för möbler och ett fogmunstycke som har en smalare öppning och kommer åt på svåra ställen som mellan dynorna i soffan.

Dammsugare har olika munstycken anpassade efter till exempel mattor, hårt golv eller tygmöbler. 

Dammsugare för dig med djur

Har du husdjur som fäller kan du köpa en dammsugare för djur – som är extra bra på att fånga upp djurhår på både golv, textiler och möbler. Samtidigt har den ett filter som kapslar in oönskad lukt.

Hur länge håller en dammsugare?

Hur länge en dammsugare håller beror på kvalitet, hur ofta den används och också på hur du behandlar den. Det är vanligt att köpa ny dammsugare när sugförmågan är dålig, när den låter för mycket eller när den går sönder. En dammsugare av ett bättre märke som tas omhand ordentligt kan ha en livslängd på tio år eller mer. För att få dammsugaren att leva längre ska du rengöra och byta filter med jämna mellanrum, aldrig dammsuga upp vatten, låta bli att dra i slangen eller dunka in den i väggar och hörn. Du ska även byta dammsugarpåse direkt när den är full för annars hindras luftflödet och motorn slits i onödan.

Köpa dammsugare – att tänka på

När du ska köpa dammsugare är det viktigt att kika på flera olika saker för att kunna hitta den modell som passar dig bäst. Här kommer några av de viktigast att ta i beaktning när du står och väljer.

 • Hur sugeffekten är och hur bra den suger upp damm och de minsta partiklarna.
 • Om den ska vara med eller utan påse.
 • Hur mycket den låter.
 • Sladdens räckvidd och längden på handtaget.
 • Kolla på energimärkningen.
 • Hur användarvänligheten är – knappar, reglage och går den att bära?
 • Vilka munstycken och tillbehör som följer med.

Populära leverantörer:

Electrolux

Philips

Miele

Dyson

Länktips:

Astma- och Allergiförbundet om allergivänliga dammsugare

Expressen: så får du din dammsugare att lukta gott

Tillbaka till början – våra toppval


Redaktionen
Test.se

Vanliga frågor

 • I dammsugarens elmotor sitter med flera små magneter, och mellan dessa magneter sitter spolar som även de har magneter på sig. På spolen sitter ett fläkthjul, och allt börjar snurra när dammsugaren ansluts till el. Genom att fläkthjulet roterar åker damm och smuts in i munstycket och fastnar sedan i filtret (=dammsugarpåsen) innan luften blåser ut på dammsugarens baksida.
 • Baserat på flera jämförande tester gjorde de senaste åren, har vi valt att utse ElectroluxEUO9GREEN UltraOne till bäst i test. Dammsugaren är tystgående, fungerar på alla typer av ytor och får upp djurhår.
 • Vilken dammsugare du bör välja beror lite på hur stort hemmet är, hur ofta och var du tänkt använda den. Har du ett hem i flera våningar eller med många dörrar och höga trösklar, är en testvinnande traditionell dammsugare ElectroluxEUO9GREEN UltraOne ett bra alternativ. Har du däremot mycket öppna ytor kan en robotdammsugare vara lösningen för dig, testvinnande Xiaomi MI RoboRock S6 klarar av de flesta typer av underlag och trösklar.
Innehållsförteckning

Innehåll
Bäst i test:
Electrolux Electrolux PD91-ANIMA

Du kanske även är intresserad av: