HANDLA SMART
HANDLA TESTVINNARE
Vi sammanställer experttester för att hitta den bästa produkten just för Dig!
ångtvätt - Bäst i test

Bästa ångtvätten - flera modeller testade

10 ST PRODUKTER TESTADE

hem & hushåll uppdaterad 18:e September, 2020, Baserad på 4 experttester.

Trött på att gnugga med starka kemikalier? Då kan en ångtvätt vara något för dig! Med hjälp av bara het ånga gör du rent så gott som överallt på ett kick.

Jag kan allt om ångtvättar – klicka här för att komma direkt till testvinnarna!

Av oförklarlig anledning har ångtvätten inte riktigt slagit igenom på den svenska marknaden. Hög värme löser effektiv upp smuts och tar samtidigt död på eventuella bakterier, men vatten kan som bekant inte bli varmare än 100 grader utan att omvandlas till ånga. Ångan kan däremot i sin tur uppnå riktigt höga temperaturer! Du får dessutom ut mer av vattnet i förångad form; en liter vatten kan omvandlas till 1 500 liter ånga. Men hjälp av en ångtvätt kan ångan enkelt koncentreras och riktas på  en enda punkt, vilket gör att värmen och dess förmågor utnyttjas så effektivt som möjligt.

Billigt och miljövänligt

Även om maskinen i sig ofta är ganska dyr kostar själva rengöringen dig inget mer än det du betalar för vatten och el. Inget rengöringsmedel behövs ju! Och eftersom det går att få ut så mycket ånga ur vatten kan du rengöra större ytor än du hade kunnat göra med samma mängd vatten i flytande form.

Gör rent överallt

Ånga klarar av så gott som alla sorts smuts och nästan alla sorters underlag! En del smuts kräver lite mer arbete, och vissa ytor större försiktighet, men rent blir det. 

För köket och badrummet är ångrengöring det absolut smartaste alternativet. Fett, kalk och tvålrester löses enkelt upp i höga temperaturer, och ytor av rostfritt stål, glas, keramik och kakel lämpar sig väl för ångrengöring. Kanter och hörn är heller inget problem; ånga tar sig ju fram överallt! Fogar kan vara ett riktigt otyg att försöka få rent, men med skållhet ånga går det i ett huj. Beroende på hur svår smuts det rör och hur stark ångtvätten är kan du behöva skrubba lite med en tvättsvamp eller borste, men det går betydligt enklare än med vanliga rengöringsmedel. Många mer avancerade ångtvättar kommer dessutom med ett särskilt borstmunstycke för just fogar.

Ånga kan också användas för att rengöra och stryka textilier! Med en ångtvätt behöver du inte plocka ner gardinerna för att få bort skrynklor och veck, utan det är bara att föra munstycket över området så rätar tyget ut sig.

Osäker? Testa först!

Vissa ytor kräver lite mer försiktighet, som till exempel kalla fönster, laminatgolv och målade ytor. Kalla fönster behöver värmas upp försiktigt, och är du osäker på andra ytor är det bara att prova på en liten yta innan du går vidare i rengöringen. Genom att anpassa ångtrycket kan du kontrollera och anpassa värmen för känsliga underlag, och dubbla dukar på munstycket kan också vara en bra försiktighetsåtgärd.

Stora skillnader i storlek – och i pris

Ångtvättar kan se väldigt olika ut, och alla modeller har sina fördelar. Den lilla är bra för att rengöra mindre områden, till exempel mellan fogarna i duschen eller i ugnen, medan den stora lämpar sig bäst för stora utrymmen och mattor.

Dyrare är i regel bättre, eftersom de är kraftfullare och har fler funktioner och tillbehör. Men en liten kan göra jobbet riktigt bra, och passar utmärkt för den som vill använda en ångtvätt som ett komplement mer än som sitt huvudsakliga rengöringshjälpmedel.

Ett bra alternativ för allergiker

Ångan tar död på dammkvalster och andra mikroallergener, och allergenerna virvlas inte upp i luften på samma sätt som de kan göra när du dammsuger. I och med att inga kemikalier eller andra medel behövs finns dessutom inget att vara allergisk mot i själva rengöringsmetoden!

Tänk på!

Innan du börjat använda ångtvätten är röret kallare än ångan. Innan röret värmts upp ordentligt kommer därför vattendroppar bildas när den heta ångan transporteras genom det kalla röret. Håll därför röret över ett handfat eller liknande och låt det droppa av där innan det blivit varmt nog. 

Läs hela texten - gratis!

Bäst i test: Kärcher SC 3

Testresultat
Råd och rön 2019
Recensioner
Omdömen Via prisjakt

Väger lite i handen Långt skaft Konstant tillströmning av ånga
Produktbeskrivning
Specifikationer

Rengör ditt hem från upp till 99% av bakterier genom den smidiga ångtvätten från Kärcher! Den kompakta ångtvätten SC 3  möjliggör rengöring helt utan avbrott tack vare den kontinuerligt påfyllningsbara vattentanken. Golvmunstycket är ledat längst ner vid skaftet så att det är lätt att komma under soffor eller bokhyllor. Golvduken som används på munstycken byts enkelt ut utan att man behöver ta i det med händerna, genom att sätta foten på den speciella fliken på moppen och sedan dra av munstycket. Avkalkningspatronen avkalkar vattnet automatiskt och gör därmed att maskinen får längre livslängd. Ångintensiteten kan anpassas beroende på vilken yta som skall rengöras och hur smutsig ytan är. På maskinen finns smart parkering för munstycket samt smart tillbehörsförvaring.

Med alla de tillbehör som går att köpa till denna maskin, blir det tveklöst ett komplett ångtvätt som kan användas i hemmets alla vrår. Enligt Kärcher själva är SC 3 tidernas snabbaste ångtvätt, på bara 30 sekunder är SC 3 redo att användas! 

Visa hela texten
Effekt:
1900 W
Max tryck:
3,5 bar
Uppvärmningstid:
30 sekunder
Volym vattentank:
1 liter
Slanglängd:
2 m
Sladdlängd:
4 m
Vikt:
3,1 kg
Medföljande tillbehör:
Golvrengöringsset, Förlägningsrör (2 x 0.5 m), Handmunstycke, Detaljmunstycke, Liten rundborste, Mikrofiberdukar

Bäst i test: Kärcher SC 5

Testresultat
Bäst i hemmet 2017
Recensioner
Många tillbehör Kraftfull Lätthanterlig
Dyr
Produktbeskrivning
Specifikationer

Vi på Test.se har valt att rekommendera Kärcher SC 5. Den är den självklara vinnaren Bäst i hemmets tester från 2017, och det råder ingen tvekan om att Kärcher SC 5 ger allt och lite till. Kärcher är dessutom inte främmande för ångrengöring (eller rengöring överhuvudtaget!), utan har tidigare placerat sig i topp med andra modeller. 

SC 5 är den absolut kraftfullaste maskinen i sin klass med ett ångtryck på hela 4,2 bar, och den har ett extra stort golvmunstycke som enkelt och smidigt rengör stora ytor åt gången. Den har en avtagbar vattentank som kan fyllas på kontinuerligt, är bekväm och ergonomisk att använda. Kärcher SC 5 klarar av precis allt den utsätts för, och den gör det med bravur – oavsett om det rör sig om fett och smuts i köket eller kalk och avlagringar i badrummet så får SC 5 bort det i ett nafs. Att rengöra ett parkettgolv är inte jobbigare än att dammsuga det, och med lite övning går det riktigt bra att ta ner tapeter med ångtvätten. Den är långt ifrån den billigaste ångtvätten på marknaden, men den är absolut väl värd pengarna.

Visa hela texten
Effekt:
2200 W
Max tryck:
4,2 bar
Uppvärmningstid:
180 s
Volym vattentank:
1,5 l
Slanglängd:
2,5 m
Sladdlängd:
6 m
Vikt:
6 kg
Medföljande tillbehör:
Fönstermunstycke, Golvmunstycke, Handmunstycke, Möbelmunstycke, Precisionsmunstycke, Rundborste, Ångrör

Bästa budgetalternativ: Tristar SR-5240

Testresultat
Bäst i hemmet 2017
Prisvärd Lätthanterlig
Ensidig
Produktbeskrivning
Specifikationer

Om du inte är i behov av (eller vill/kan lägga så mycket pengar på) en så mångsidig ångtvätt finns det som sagt mindre och billigare alternativ! Tristar SR-5240, till exempel. Det är en kraftfull liten maskin som smidigt och effektivt tar bort smuts på mindre ytor. Den lämpar sig särskilt bra för rengöring på lite kluriga ställen, så som till exempel bakom toaletten eller i ugnen. 

Visa hela texten
Effekt:
1050 W
Max tryck:
3 bar
Volym vattentank:
0,3 l
Sladdlängd:
2 m
Vikt:
1,85 kg
Medföljande tillbehör:
Tratt, Mätkopp, Handduksfodral

Frågor & svar

Hur bra är en ångtvätt?

En ångtvätt tar bort upp till 99% av hushållets bakterier, helt utan kemikalier. Detta gör det inte bara till ett mycket effektivt städredskap, det gör det också miljövänligt.

Hur fungerar en ångtvätt?

Vatten hettas up i tanken tills det når kokpunkten, då bildas ånga. Detta brukar ta cirka 1-6 minuter/liter. Sedan är ångan redo att användas för rengöring.

Hur använder man en ångtvätt?

En ångtvätt kan användas på många olika typer av ytor i hemmet. Den skonsamma ångar tar effektivt bort smuts på många olika typer av ytor - exempelvis: parkett, fönster, mattor, möbler, kakel, fogar och väggar. Genom att byta munstycke på ångtvätten anpassas den till varje ny yta.

Vilken ångtvätt är bäst?

Kärcher har flera ångtvättar som placerat sig bra i jämförande tester. Vi har valt att utse Kärcher SC 3 till bäst i test, dels eftersom den placerade sig högst upp i Råd och Röns test av ångtvättar och dels för att den fått goda omdömen i enskilda tester.

Ångtvätt - JÄMFÖRELSETABELL

RELATERADE TESTER

Robotdammsugare

UPPDATERAD 2:e Oktober, 2020

Dammsugare

UPPDATERAD 24:e September, 2020

Handdammsugare

UPPDATERAD 14:e Januari, 2020

Grovdammsugare

UPPDATERAD 8:e Oktober, 2018

Experttester vi läst (4st)

Nedan listas vilka tester vi läst och använt som underlag för att utse vår testvinnare tillsammans med en sammanfattning.

Råd och rön

Publicerad

Råd och Rön har testat sju olika modeller på ångtvättar, där Kärcher har fyra olika modeller representerade. Testet visade att samtliga modeller kunde vara lite knepiga att använda, men i varierande grad. Kärchers modeller SC3 och SC4 fick till slut ihop flest poäng och delar därmed på segern. Båda klarade av att tvätta golv, kakel, diskbänkar och kakel utan problem. 

Vinnare i det här testet

Bäst i hemmet

Publicerad

Bäst i hemmets testpanel har testat åtta olika ångtvättar och fått fram en solklar vinnare: Kärcher SC 5. Kärcher SC 5 klarar av precis allt som testpanelen utsätter den för, och den gör det med bravur – oavsett om det rörde sig om fett och smuts i köket eller kalk och avlagringar i badrummet så får SC 5 bort det i ett nafs. Att rengöra ett parkettgolv upplevdes inte som jobbigare eller svårare än att dammsuga det, och med det rätta handlaget gick det riktigt bra att ta ner tapeter med ångtvätten med. Den har ett ordentligt ångtryck och en vattentank som kan fyllas på kontinuerligt. Den enda egentliga nackdelen anser testpanelen vara att Kärcher SC 5 inte kommer med särskilt många tillbehör. Nästan lika bra som Kärcher SC 5 var den mångsidiga Hoover SteamJet Compact. Hoover har ett med vinnaren likvärdigt ångtryck och vattentanken är lika stor, men den måste fyllas på manuellt och tar ett par minuter extra på sig att bli helt uppvärmd. Den skillnaden till trots gör Hoover ett utmärkt jobb med att göra rent, och Hoover kommer dessutom med fler tillbehör än Kärcher. Det finns ingen direkt utnämnd tredjeplats i Bäst i hemmets test, men ångtvätten Tristar SR-5240 var den ångtvätt som var det bästa budgetalternativet. Tristar är mycket liten och nätt: till skillnad från de andra två tvättarna som tas upp här är det enbart en handenhet. För att vara så liten har den ordentligt tryck, hela 3 bar (jämför med Kärcher och Hoovers 4,2 bar), så fett och smuts är inget problem. Kalk och avlagringar var lite svårare för Tristar, men hjälpte man till med en hushållssvamp gick det fint. Tristar lämpar sig av förklarliga skäl inte till några större ytor, utan passar allra bäst för rengöring i köket eller badrummet.

Vinnare i det här testet

Smartson

Publicerad

Smartson har testat åtta stycken olika ångtvättar och poängsatt dem i fem olika kategorier; Kvalitet, Kapacitet, Funktioner, Design och Prisvärde. Maxpoäng i varje kategori är fem poäng och lägsta poäng man kan få är ett. Testet visar att det är ganska stora skillnader på produkternas kvalitet och pris. Ju mer du betalar desto bättre produkt får du. I princip alla ångtvättar följer detta mönstret i detta test. Den enda produkt som skiljer sig något från de övriga i detta avseende är Coline 347684 som är dyr i förhållande till uppmätt kvalitet.

Testets vinnare är Kärcher SC1402 som får toppbetyg rakt igenom. Kärchers ångtvättar får 24 poäng av maximala 25 poäng. Smartson gillar det faktum att Kärchers ångtvätt ger hög värme och bra tryck. En annan positiv del är att man kan fylla på vatten kontinuerligt utan att stoppa uppvärmningen. Detta gör att man kan hålla på under längre pass, vilket kan vara bra om man har omfattande områden som behöver rengöras. I övrigt lovordas Kärchers ångtvätt för att deras slang är lång och har bra räckvidd. Priset ligger på höga 3700 kr, men detta är motiverat på grund av den höga kvalitet man får för pengarna.

Tvåa i Smartsons test är ångtvätten från Nilfisk-Alto. Deras Steamtec 5 IH får nästan lika bra betyg som testvinnaren, men når inte ända fram. Nilfisk-Altos produkt får höga poäng för att ångan är mycket varm och skapar ett bra tryck mot smuts. Steamtec 5 IH kan också fyllas på under pågående arbete vilket skapar möjlighet för långa pass. Kärchers andra ångtvätt SC1122 är den som kommer på tredjeplats i testet. Den får också genomgående bra betyg och är nästan hälften så dyr som storebror SC1402.

Vinnare i det här testet

ICA-Kuriren

Publicerad

ICA-Kuriren har gjort ett mindre test av ångtvättar. De två ångtvättar som ställs mot varandra är Kärcher SC1402 och Tvins H20 Mop. Ingen av dessa får några toppbetyg, ICA-Kuriren är sparsamma med betygen och ger Kärchers ångtvätt två poäng och Tvins ett poäng. ICA-Kuriren är nästan på gränsen till brutalt negativa i sitt test och sågar ångtvätten som produkt jäms fotknölarna. Det man retar sig mest på är att få ytor tål varm ånga och därför ifrågasätts ångtvättens användningsområde. Ångtvättarna får även kritik för att de inte är miljövänliga, eftersom de drar onödigt mycket ström. Men skall du ändå köpa en ångtvätt rekommenderas Kärcher SC1402, före Tvins H20 Mop.

Vinnare i det här testet

VILKEN BÄST I TEST VINNARE ÄR EGENTLIGEN BÄST?

Hos test.se får du svaret - helt gratis!

Vi samlar produkttester från seriösa aktörer i magasin, på TV och på nätet, och presenterar deras topp 3. Därefter analyserar vi de sammanslagna resultaten och kan på så sätt utse de ultimata testvinnarna inom alla produktkategorier! Här hos oss får du med andra ord ta del av produkternas crème de la crème, och kan på så sätt göra smarta val i alla dina inköp.