VI SAMMANSTÄLLER TESTER

Det är precis vad vi gör, kollar vad andra tycker om produkterna. Idén med Test.se är att sammanställa experttesterna från nätet och tidningarna på ett ställe, låta någon av våra redaktörer analysera dem och rekommendera en produkt. Sidorna uppdateras löpande allt eftersom nya produkter och tester publiceras. Läs mer

Ändrad 27 November 2020
Så väljer vi vinnare

Så väljer vi vinnare

Test.se har en lång historia av att utse testvinnare i en mängd olika produktkategorier – men hur väljer vi egentligen ut de bästa produkterna?

I första hand är våra testvinnare produkter som har fått topplaceringar i jämförande tester hos välkända aktörer. Vi lägger mycket tid på efterforskning för att kunna presentera ett så pålitligt och korrekt resultat som möjligt. När urvalet görs lägger vi även stor vikt vid produktrecensioner, både från experter och konsumenter.

Ibland stöter vi dock på produktkategorier där det saknas både tester och recensioner. Detta kan antingen bero på att produkten i fråga är ny på marknaden, eller att produktkategorin är ovanligt begränsad. I dessa fall väljer vi att presentera produkter från välkända och etablerade varumärken inom respektive segment.

Den bästa handdammsugaren 2021 – bäst i test och populära modeller

En handdammsugare är ett perfekt val för dig som bor mindre, eller om du bara vill kunna komplettera den regelbundna dammsugningen mellan varven. Här har samlat och jämfört de bästa modellerna och utsett en bäst i test.

Vi har jämfört
  • Drifttid.
  • Effekt.
  • Övriga egenskaper.
Vi på Test.se rekommenderar
Test och produktrecensioner
Bäst i test logotype
Dyson
11 Absolute
Bäst i test
Bäst i test
Dyson
11 Absolute
Kvalitativ och stark handdammsugare från populärt varumärke.
Testvinnare hos Aftonbladet Plus.
Bästa premiumval hos bäst-i-test.se.
Topplacerad hos Råd & Rön.
Topplacerad hos M3 Sveriges Prylsajt.
4,7/5 Kundrecensioner hos Pricerunner.
4,5/5 Kundrecensioner hos Prisjakt.
4,9/5 Kundrecensioner hos Mediamarkt.
Drifttid: upp till 60 minuter.
Tre effektlägen.
Utan påse.
Flera munstycken för olika typer av golv.
Med LCD-skärm.

Dyson är ett brittiskt företag som är stortillverkare av påslösa dammsugare. Varumärket har funnits sedan 1991 och tillverkar kvalitativa och populära skaftdammsugare. Deras modeller har vunnit tester i flera år, och Dyson 11 Absolute är inget undantag. Denna modell är även omåttligt populär bland konsumenter.

Dyson 11 Absolute är en effektiv handdammsugare med hög sugkraft. Du kan välja mellan tre olika effektlägen för att få till den perfekta städningen för olika typer av underlag. Dammsugaren har en 2-i-1-funktion som innebär att du kan omvandla den till en mindre, handhållen dammsugare om du exempelvis vill gör rent i trängre utrymmen eller i soffan.

Munstycket på skaftdammsugaren har styva nylonborst som gör att du även enkelt kan göra rent dina mattor. Batteriet är kraftfull, och har en drifttid på upp till 60 minuter när det är fulladdat. Dyson 11 Absolute är designad för att vara tyst och är även utrustad med en lättläst LCD-skärm. Du får med en rad olika munstycken för att kunna anpassa din städning efter underlaget.

  • Butiker & priser

Bästa kombinerade logotype
Philips
Speedpro Max Aqua
Bästa kombinerade
Bästa kombinerade
Philips
Speedpro Max Aqua
Effektiv skaftdammsugare som även kan våttorka.
Toppval hos M3 Sveriges Prylsajt.
4,7/5 Kundrecensioner hos Prisjakt.
Drifttid: upp till 70 minuter.
Tre effektlägen.
Utan påse.
Även för våttorkning.

Philips är ett av de största elektronikföretagen i världen, och företaget grundades i Amsterdam i slutet av 1800-talet. Varumärket står bakom en stor bredd av välkända och populära elektronikprodukter inom många olika kategorier. När det gäller handdammsugare är Speedpro Max en av deras populära serier.

Philips Speedpro Max Aqua är en kraftfull skaftdammsugare som har fått goda kundomdömen. En speciell aspekt med just den här handdammsugaren är att den även kommer med ett munstycke för våttorkning. Med det kraftfulla batteriet kan du städa upp till 70 minuter, beroende på vilket effektläge du väljer. Dammsugaren har ett filtreringssystem i tre steg som säkerställer att du fångar upp så mycket damm, partiklar och allergener som möjligt.

Om du väljer att köpa en Philips Speedpro Max Aqua får du med flera olika munstycken för att kunna anpassa din städning efter underlaget. Skaftdammsugaren är utrustad med en digital display och LED-lampor för att förenkla användningen.

  • Butiker & priser

Bäst för djurhår logotype
Bosch
Zoo ProAnimal BCH6ZOOO
Bäst för djurhår
Bäst för djurhår
Bosch
Zoo ProAnimal BCH6ZOOO
En handdammsugare som är extra bra för djurhår.
4,4/5 Kundrecensioner hos Pricerunner.
4,2/5 Kundrecensioner hos Prisjakt.
4,4/5 Kundrecensioner hos Whiteaway.
4,5/5 Kundrecensioner hos Tretti.
4,4/5 Kundrecensioner hos bosch-home.se.
Drifttid: upp till 60 minuter.
Effekt: 400 W.
Rymmer 0.9 liter.
Utan påse.
Borste speciellt framtagen för djurhår.

Den tyska elektronikkedjan Bosch startade sin verksamhet redan 1886, och är idag ett av de största och mest välkända företagen inom sin bransch. Deras skaftdammsugare är populära bland konsumenter – och Bosch Zoo ProAnimal BCH6ZOOO är extra omtyckt bland djurägare. Denna dammsugare är nämligen utrustad med en borste som är speciellt framtagen för att effektivt fånga upp djurhår.

Bosch Zoo ProAnimal BCH6ZOOO har en drifttid på upp till 60 minuter och tre olika prestandanivåer att välja på. Batterierna är tåliga och laddningsbara som ger extra lång drifttid och väldigt kort uppladdningstid. Dammsugaren har ett bekvämt handtag och väger endast tre kilo. Dammsugaren är utrustad med så kallad SmartSensor Control vilket innebär att prestandan är sensorstyrd, det finns även en LED-lampa som indikerar när rengörings behövs. Det flexibla munstycket gör det lätt att dammsuga runtom och under möbler.

  • Butiker & priser

Ytterligare läsning

bästa skaftdammsugaren

Köpguide:

En handdammsugare eller skaftdammsugare som det också kallas, är ett utmärkt val för dig som bor litet eller som på ett enkelt och smidigt sätt vill komplettera den regelbundna dammsugningen emellanåt. Kanske har du husdjur som fäller tussar med hår, eller barn som gärna slänger hälften av maten på golvet? Då är en handdammsugare en smidig lösning!

Handdammsugare drivs på batteri och laddas i en laddningsstation. Hur lång uppladdningstid dammsugaren har och hur länge batteriet håller varierar från modell till modell, men batterikapaciteten blir bara bättre och bättre. De allra flesta nya handdammsugare kan idag köras i runt 30 minuter innan de behöver laddas igen, vilket utan problem räcker för att putsa till i hemmets hörn och vrår. Eftersom motorn inte är lika kraftig som på en vanlig dammsugare så låter den inte lika högt, men å andra sidan suger den inte lika kraftigt heller, vilket kan vara bra att komma ihåg.

Ett komplement till en vanlig dammsugare

Poängen med en handdammsugare var till en början inte att den skulle vara ett substitut för den klassiska dammsugaren, utan snarare tänkt att vara ett komplement. Men bor du litet och inte känner ett behov av en kraftigare dammsugare kan den såklart räcka långt! Idag är det vanligt att handdammsugare kommer i en 2-i-1-modell, där dammsugaren dels kan användas med ett skaft och rullande munstycke mot golvet, och dels har en avtagbar handenhet som kan plockas ur för att användas där det är svårt att komma åt. Uppsamlingen sker i regel utan påse och uppsamlingsbehållaren sitter på handenheten. När den är full plockar du bara loss handenheten och tömmer den i soporna.

Ergonomiskt och snyggt med skaft

Har handdammsugaren ett skaft är det viktigt att munstycket rullar lätt och smidigt över golvet och att dammsugaren inte är för tung. Skaftet får dessutom inte vara för kort, utan ska vara ergonomiskt och bekvämt att arbeta med under en längre stund. En smidig handdammsugare ska du kunna köra med bara en hand utan problem, och eftersom du inte har en otymplig maskin rullandes efter dig minimerar du risken för att köra in i möbler och trösklar. Att städa är (enligt de flesta, i alla fall) aldrig särskilt roligt, men det blir snäppet roligare om det kan göras utan krångel och slit! De smidiga dammsugarna är oftast snyggt och diskret designade och inte särskilt otympliga, vilket innebär att du enkelt kan ställa den på laddning i ett hörn någonstans i hemmet utan att det ser rörigt eller brötigt ut. Därmed är den också alltid till hands när du behöver den!

Särskilda funktioner

Vissa handdammsugare har till exempel belysning i munstycket som lyser upp vägen framför dammsugaren. På så sätt är det enklare att se till att du inte missar damm och annat smuts. Vissa handdammsugare kommer med utbytbara munstycken anpassade för särskilda ändamål, vilket gör dem ännu mer flexibla. Genom att jämföra några olika modeller får du snabbt en uppfattning av vilken maskin som erbjuder det du vill ha och behöver!


Några experttester vi läst

Aftonbladet Plus (2020)

8 trådlösa batteridrivna dammsugare har blivit testade. Det har länge diskuterats om en skaftdammsugare kan ersätta en traditionell dammsugare eller inte. Modellerna har med åren blivit allt bättre och flera av modellerna presterar bra i testet. De har dock inte samma sugkraft som vanliga dammsugare, men är ofta väldigt smidiga och lättanvända.

Bäst i test blir Dyson V11 Absolute med betyget 4 av 5. Dyson är ledande när det kommer till skaftdammsugare och behåller fortfarande sin topplacering trots starka konkurrenter. Nu har den fått längre batteritid och har ett fantastiskt bra turbo-munstycke som enkelt städar rent soffan från djurhår till exempel. Något som munstycket saknar är LED-belysning så att man ser till att man inte missat något. Aftonbladet har inte utsett någon andra- och tredjeplats men utifrån betygen som dammsugarna fått och vilket omdöme de har så väljer vi att lyfta fram två dammsugare som fått bra omdöme.

Philips Speedpro Max är en stark utmanare till Dyson men Dyson är fortfarande bäst. Därför lyfter vi även fram Dyson V10 Absolute som fått betyget 4 av 5, en poäng mer än Philips Speedpro Max. Om du bor i en lägenhet/hus som inte är allt för stort så kommer denna skaftdammsugare vara perfekt. Den klarar en hel städning på en laddning, dock inte på högst effekt, utan mellan-läget. Munstycket är också riktigt bra, för katt- och hundhår exempelvis.

Xiaomi Dreame V9 blir utsedd till bästa budgetköp med betyget 3 av 5, därför anser vi att den förtjänar en tredjeplats. Den har en okej sugförmåga och batteritid. Men den har en lite sämre förmåga om man kör på eco-läget. Men för det låga priset får du mycket!

Råd & Rön (2019)

I Råd & Röns test delar två skaftdammsugare förstaplatsen. I vanliga fall brukar skaftdammsugare inte vara lika bra som vanliga dammsugare. De brukar vara bäst på att fånga upp smulor och djurhår. Men i detta fall är testvinnarna bättre på att ta upp damm jämfört med flera handdammsugare i testet som är bäst på smulor och djurhår. Handdammsugare brukar oftast används som ett komplement till en vanlig dammsugare, därför bör man enligt Råd & Rön titta på modellerna Bosch BBH73275 och Bosch BCH7ATH32K. Men ska du endast använda en handdammsugare så är vinnarna att föredra. Om man tittar på sugeffekten så har vanliga dammsugare en sugeffekt på ungefär 200 watt, när skaftdammsugare brukar ligga på betydligt lägre siffror.

Dyson V11 Absolute och Dyson V11 Animal Plus delar förstaplatsen. Det är inte speciellt mycket som skiljer de åt. Men som namnet lyder, ska den vara bäst på att ta upp djurhår. Men i testet får de båda 9/10 i betyg gällande djurhår. Sugeffekten skiljer de åt, Absolute har 98,6 W och Animal Plus har 86,2 W. Batteritiden är 7 minuter för Absolute och 14 minuter och 12 sekunder för Animal Plus. Detta räcker helt klart för att städa undan lite smulor men för att städa ett helt hem är tiden för kort. Dyson V8 Absolute hamnar på en andraplats. Den har en sugeffekt på 56,9 W och batteritiden är 8 minuter.

M3 Sveriges Prylsajt (2019)

M3 Sveriges Prylsajt har testat 8 sladdlösa skaftdammsugare. Denna typ har ofta setts som ett komplement till en vanlig traditionell dammsugare men har med tiden blivit allt bättre. Nu kan den i princip ersätta den, om du väljer rätt modell. Du kan välja en billigare modell för att städa snabbt tex brödsmulor. Men länger du lite extra får du en kraftfull sladdlös skaftdammsugare.

Testets vinnare är Xiaomi Roidmi. En snygg och slimmad maskin som vunnit priser som IF Design Award och Red-Dot-utmärkelse. Du laddar den via adapter och fäster den mot ett magnetfäste på väggen. Är dock inte självstående, som flera andra modeller är. En unik funktion är att du kan koppla ihop Roidmi med din smartphone via en app. Där kan du se batteri, hepa-filtrets status och uppdatera mjukvaran. Bra sugkraft och prestanda, till ett bra pris.

Philips Speedpro Max har en riktigt hög kvalitetskänsla och är genomtänkt. Byt enkelt mellan munstycken och du kommer åt under soffor och sängar. Skaftet går även att montera isär så att den kan agera som liten handdammsugare. På ovansidan finns en digital display som indikerar batteriförbrukning och filtrets status.

Electrolux Pure F9 presterar på topp och är väldigt ergonomisk. Den kan anpassas till vem som använder den genom sitt teleskoprör. Den har en låg tyngdpunkt tack vare att motor och behållare finns nedtill. Men den går även att justera i höjdled så att du enklare kan dammsuga under säng och soffa.

Tillbaka till början – våra toppval


Redaktionen
Test.se
testse@qualityunlimited.com

Vanliga frågor

  • Batteritiden varierar mellan olika modeller och vilket effektläge du väljer att dammsugare på. Normalt sett ligger batteritiden någonstans mellan 30 och 60 minuter.
  • Vi har valt att utse Dyson 11 Absolute till den handdammsugare som är bäst i test. Dammsugaren har vunnit flera jämförande tester, och får också genomgående mycket positiva omdömen av konsumenter.
Innehållsförteckning

Innehåll
Bäst i test:
Dyson 11 Absolute

Du kanske även är intresserad av: