VI SAMMANSTÄLLER TESTER

Det är precis vad vi gör, kollar vad andra tycker om produkterna. Idén med Test.se är att sammanställa experttesterna från nätet och tidningarna på ett ställe, låta någon av våra redaktörer analysera dem och rekommendera en produkt. Sidorna uppdateras löpande allt eftersom nya produkter och tester publiceras. Läs mer

Ändrad 19 Juli 2021
Så väljer vi vinnare

Så väljer vi vinnare

Test.se har en lång historia av att utse testvinnare i en mängd olika produktkategorier – men hur väljer vi egentligen ut de bästa produkterna?

I första hand är våra testvinnare produkter som har fått topplaceringar i jämförande tester hos välkända aktörer. Vi lägger mycket tid på efterforskning för att kunna presentera ett så pålitligt och korrekt resultat som möjligt. När urvalet görs lägger vi även stor vikt vid produktrecensioner, både från experter och konsumenter.

Ibland stöter vi dock på produktkategorier där det saknas både tester och recensioner. Detta kan antingen bero på att produkten i fråga är ny på marknaden, eller att produktkategorin är ovanligt begränsad. I dessa fall väljer vi att presentera produkter från välkända och etablerade varumärken inom respektive segment.

Den bästa handdammsugaren 2021 – bäst i test och populära modeller

En handdammsugare är ett perfekt val för dig som bor mindre, eller om du bara vill kunna komplettera den regelbundna dammsugningen mellan varven. Här har samlat och jämfört de bästa modellerna och utsett en bäst i test.

Vi har jämfört
 • Drifttid.
 • Effekt.
 • Övriga egenskaper.
Vi på Test.se rekommenderar
Test och produktrecensioner
Bäst i test Test.se - Bäst i test
Dyson
11 Absolute
Bäst i test
Bäst i test
Dyson
11 Absolute
Kvalitativ och stark handdammsugare från populärt varumärke.
Testvinnare hos Aftonbladet Plus.
Bästa premiumval hos bäst-i-test.se.
Topplacerad hos Råd & Rön.
Topplacerad hos M3 Sveriges Prylsajt.
4,7/5 Kundrecensioner hos Pricerunner.
4,5/5 Kundrecensioner hos Prisjakt.
4,9/5 Kundrecensioner hos Mediamarkt.
Drifttid: upp till 60 minuter.
Tre effektlägen.
Utan påse.
Flera munstycken för olika typer av golv.
Med LCD-skärm.

Dyson är ett brittiskt företag som är stortillverkare av påslösa dammsugare. Varumärket har funnits sedan 1991 och tillverkar kvalitativa och populära skaftdammsugare. Deras modeller har vunnit tester i flera år, och Dyson 11 Absolute är inget undantag. Denna modell är även omåttligt populär bland konsumenter.

Dyson 11 Absolute är en effektiv handdammsugare med hög sugkraft. Du kan välja mellan tre olika effektlägen för att få till den perfekta städningen för olika typer av underlag. Dammsugaren har en 2-i-1-funktion som innebär att du kan omvandla den till en mindre, handhållen dammsugare om du exempelvis vill gör rent i trängre utrymmen eller i soffan.

Munstycket på skaftdammsugaren har styva nylonborst som gör att du även enkelt kan göra rent dina mattor. Batteriet är kraftfull, och har en drifttid på upp till 60 minuter när det är fulladdat. Dyson 11 Absolute är designad för att vara tyst och är även utrustad med en lättläst LCD-skärm. Du får med en rad olika munstycken för att kunna anpassa din städning efter underlaget.

 • Butiker & priser
 • Priser för Dyson 11 Absolute

Bästa budget Test.se - Bästa budget
Electrolux
Electrolux ZB5003W
Bästa budget
Bästa budget
Electrolux
Electrolux ZB5003W
En prisvärd handdammsugare för enklare dammsugning.
Testvinnare hos Bäst-i-test.se 2020.
Bra betyg på test hos Pricerunner.
Populärt val och bra kundbetyg hos Pricerunner.
Populärt val hos Prisjakt.
Drifttid: 8 minuter.
Spänning: 3,6 V.
Utan påse.
Mjuka hjul.
Laddas med sladd.

Electrolux är ett svenskt företag som grundades 1919 och är ett företag med ett brett utbud av diskmaskiner, tvättmaskiner, spisar, kylskåp och dammsugare. Deras dammsugare lovar hög prestanda och otrolig dammsugning.

Electrolux ZB5003 är en prisvärd och sladdlös handdammsugare som blev testvinnare hos Bäst-i-test.se och placerats bra på tester hos Pricerunner. Det är Electrolux billigaste modell bland deras handdammsugare. Enligt tester är den kompakt och mycket lätt. Handdammsugaren har en batteritid på upp till tio minuter och är en dammsugare för enklare dammsugning. Tack vare sin aeroteknik ger dammsugaren ett bra luftflöde som gör det lättare att dammsuga till exempel möbler, textilier och små ytor. Med mjuka, ergonomiska hjul rullar handdammsugaren enkelt på bord och andra ytor vilket gör att axlar inte belastas lika mycket. Dessutom repas inte underlaget. Dess handtag bidrar också till en skön dammsugarupplevelse och den är designad för att komma åt på även svåråtkomliga ytor.

Dammsugaren har dubbelfiltrering som gör att partiklar inte fastnar och ger maskinen en bättre sugeffekt. Tack vare cyklontekniken virvlas dammpartiklarna runt och hamnar på rätt plats. Den har en dammbehållare med en volym på 0,5 liter, är utan dammsugarpåse och enligt recensioner – lätt att tömma. Filtret är också lätt att rengöra. Laddningstiden är på 16 timmar vilket är mer än hos andra handdammsugare, vilket testerna också lägger till på minussidan. Du laddar handdammsugaren med en sladd och en lysdiod talar om när det är dags för laddning. Är du ute efter en billig handdammsugare för enklare och snabb städning är Electrolux handdammsugare det bästa valet för dig!

 • Butiker & priser
 • Priser för Electrolux ZB5003W
  • Objektiva prisjämförelser
   Omdömen och recensioner

Bästa lilla Test.se - Bästa lilla
Einhell
Li Solo TE-VC 18
Bästa lilla
Bästa lilla
Einhell
Li Solo TE-VC 18
Smidig handdammsugare med praktiskt förlängningsrör.
Testvinnare hos Pricerunner.
4,5/5 Kundrecensioner hos Proshop.
4,1/5 Kundrecensioner hos Pricerunner.
Drifttid: 15 minuter.
Effekt: 138 watt.
Med förlängningsrör på 46,5 centimeter.

Einhell är ett tyskt företag som startade sin verksamhet år 1964. Einhell säljs i dag världen över och utvecklar effektiva produkter för dig som hemmafixare. Förutom verktyg har man även ett stort utbud av produkter inom exempelvis städ och trädgård.

Einhell Li Solo TE-VC 18 är en smidig handdammsugare utan skaft. Den har bland annat vunnit Pricerunners jämförande test, och har även fått goda kundomdömen av nöjda kunder. Handdammsugaren drivs av ett 18 volts batteri, och ingår i Einhells Power X-Change-familj, vilket innebär att du kan använda samma batteri och laddare till alla produkter i serien. 

Denna handdammsugare har en kapacitet på 540 milliliter. Den har dessutom ett förlängningsrör som är hela 46,5 centimeter långt. Det gör att du även bekvämt kan använda den för att dammsuga på golvet. Notera att denna dammsugare säljs utan laddare och batteri.

 • Butiker & priser
 • Priser för Einhell Li Solo TE-VC 18
  • Betyg 4.4 av 5 på Trustpilot
   Öppet köp 90 dagar
  • Produkter av bra kvalité med låga priser

Bästa kombinerade Test.se - Bästa kombinerade
Bosch
Bosch BCHF216S
Bästa kombinerade
Bästa kombinerade
Bosch
Bosch BCHF216S
Multifunktionell dammsugare som funkar på alla golvtyper.
toppbetyg hos Pricerunner.
Drifttid: upp till 40 minuter.
Spänning: 14.4 V.
Rymmer 0.4 liter.
Utan påse.
Laddningstid: 4-5 timmar.

Den tyska elektronikkedjan Bosch startade sin verksamhet redan 1886, och är idag ett av de största och mest välkända företagen inom sin bransch. Deras skaftdammsugare är populära bland konsumenter, och modellen BCHF216S är ingen undantag. Den har fått många positiva kundrecensioner från nöjda konsumenter. 

Bosch BCHF216S är en multifunktionell handdammsugare med 2-i-1 funktion, du får en handdammsugare och stickdammsugare i ett! Du kan enkelt ta loss handdammsugaren när du behöver dammsuga bord eller liknande, sen är det bara att sätta tillbaka den och fortsätta dammsuga de större ytorna. Batterierna med Bosch patenterade Lithium-Ion teknologi ger lång drifttid och kort uppladdningstid. Med AllFloor-munstycket kan du enkelt dammsuga alla typer av golv, och för snabbt resultat drivs det med 3500 rpm. Dammsugaren är sladdlös och kan stå själv utan dockningsstation vilket är smidigt om du mott i dammsugningen behöver flytta på något.

 • Butiker & priser
 • Priser för Bosch BCHF216S

Ytterligare läsning

bästa skaftdammsugaren

Köpguide:

En handdammsugare eller skaftdammsugare som det också kallas, är ett utmärkt val för dig som bor litet eller som på ett enkelt och smidigt sätt vill komplettera den regelbundna dammsugningen emellanåt. Kanske har du husdjur som fäller tussar med hår, eller barn som gärna slänger hälften av maten på golvet? Då är en handdammsugare en smidig lösning!

Handdammsugare drivs på batteri och laddas i en laddningsstation. Hur lång uppladdningstid dammsugaren har och hur länge batteriet håller varierar från modell till modell, men batterikapaciteten blir bara bättre och bättre. De allra flesta nya handdammsugare kan idag köras i runt 30 minuter innan de behöver laddas igen, vilket utan problem räcker för att putsa till i hemmets hörn och vrår. Eftersom motorn inte är lika kraftig som på en vanlig dammsugare så låter den inte lika högt, men å andra sidan suger den inte lika kraftigt heller, vilket kan vara bra att komma ihåg.

Ett komplement till en vanlig dammsugare

Poängen med en handdammsugare var till en början inte att den skulle vara ett substitut för den klassiska dammsugaren, utan snarare tänkt att vara ett komplement. Men bor du litet och inte känner ett behov av en kraftigare dammsugare kan den såklart räcka långt! Idag är det vanligt att handdammsugare kommer i en 2-i-1-modell, där dammsugaren dels kan användas med ett skaft och rullande munstycke mot golvet, och dels har en avtagbar handenhet som kan plockas ur för att användas där det är svårt att komma åt. Uppsamlingen sker i regel utan påse och uppsamlingsbehållaren sitter på handenheten. När den är full plockar du bara loss handenheten och tömmer den i soporna.

bästa handdammsugaren

Ergonomiskt och snyggt med skaft

Har handdammsugaren ett skaft är det viktigt att munstycket rullar lätt och smidigt över golvet och att dammsugaren inte är för tung. Skaftet får dessutom inte vara för kort, utan ska vara ergonomiskt och bekvämt att arbeta med under en längre stund. En smidig handdammsugare ska du kunna köra med bara en hand utan problem, och eftersom du inte har en otymplig maskin rullandes efter dig minimerar du risken för att köra in i möbler och trösklar. Att städa är (enligt de flesta, i alla fall) aldrig särskilt roligt, men det blir snäppet roligare om det kan göras utan krångel och slit! De smidiga dammsugarna är oftast snyggt och diskret designade och inte särskilt otympliga, vilket innebär att du enkelt kan ställa den på laddning i ett hörn någonstans i hemmet utan att det ser rörigt eller brötigt ut. Därmed är den också alltid till hands när du behöver den!

Särskilda funktioner

Vissa handdammsugare har till exempel belysning i munstycket som lyser upp vägen framför dammsugaren. På så sätt är det enklare att se till att du inte missar damm och annat smuts. Vissa handdammsugare kommer med utbytbara munstycken anpassade för särskilda ändamål, vilket gör dem ännu mer flexibla. Genom att jämföra några olika modeller får du snabbt en uppfattning av vilken maskin som erbjuder det du vill ha och behöver!


Några experttester vi läst

Aftonbladet Plus (2020)

8 trådlösa batteridrivna dammsugare har blivit testade. Det har länge diskuterats om en skaftdammsugare kan ersätta en traditionell dammsugare eller inte. Modellerna har med åren blivit allt bättre och flera av modellerna presterar bra i testet. De har dock inte samma sugkraft som vanliga dammsugare, men är ofta väldigt smidiga och lättanvända.

Bäst i test blir Dyson V11 Absolute med betyget 4 av 5. Dyson är ledande när det kommer till skaftdammsugare och behåller fortfarande sin topplacering trots starka konkurrenter. Nu har den fått längre batteritid och har ett fantastiskt bra turbo-munstycke som enkelt städar rent soffan från djurhår till exempel. Något som munstycket saknar är LED-belysning så att man ser till att man inte missat något. Aftonbladet har inte utsett någon andra- och tredjeplats men utifrån betygen som dammsugarna fått och vilket omdöme de har så väljer vi att lyfta fram två dammsugare som fått bra omdöme.

Philips Speedpro Max är en stark utmanare till Dyson men Dyson är fortfarande bäst. Därför lyfter vi även fram Dyson V10 Absolute som fått betyget 4 av 5, en poäng mer än Philips Speedpro Max. Om du bor i en lägenhet/hus som inte är allt för stort så kommer denna skaftdammsugare vara perfekt. Den klarar en hel städning på en laddning, dock inte på högst effekt, utan mellan-läget. Munstycket är också riktigt bra, för katt- och hundhår exempelvis.

Xiaomi Dreame V9 blir utsedd till bästa budgetköp med betyget 3 av 5, därför anser vi att den förtjänar en tredjeplats. Den har en okej sugförmåga och batteritid. Men den har en lite sämre förmåga om man kör på eco-läget. Men för det låga priset får du mycket!

Råd & Rön (2019)

I Råd & Röns test delar två skaftdammsugare förstaplatsen. I vanliga fall brukar skaftdammsugare inte vara lika bra som vanliga dammsugare. De brukar vara bäst på att fånga upp smulor och djurhår. Men i detta fall är testvinnarna bättre på att ta upp damm jämfört med flera handdammsugare i testet som är bäst på smulor och djurhår. Handdammsugare brukar oftast används som ett komplement till en vanlig dammsugare, därför bör man enligt Råd & Rön titta på modellerna Bosch BBH73275 och Bosch BCH7ATH32K. Men ska du endast använda en handdammsugare så är vinnarna att föredra. Om man tittar på sugeffekten så har vanliga dammsugare en sugeffekt på ungefär 200 watt, när skaftdammsugare brukar ligga på betydligt lägre siffror.

Dyson V11 Absolute och Dyson V11 Animal Plus delar förstaplatsen. Det är inte speciellt mycket som skiljer de åt. Men som namnet lyder, ska den vara bäst på att ta upp djurhår. Men i testet får de båda 9/10 i betyg gällande djurhår. Sugeffekten skiljer de åt, Absolute har 98,6 W och Animal Plus har 86,2 W. Batteritiden är 7 minuter för Absolute och 14 minuter och 12 sekunder för Animal Plus. Detta räcker helt klart för att städa undan lite smulor men för att städa ett helt hem är tiden för kort. Dyson V8 Absolute hamnar på en andraplats. Den har en sugeffekt på 56,9 W och batteritiden är 8 minuter.

M3 Sveriges Prylsajt (2019)

M3 Sveriges Prylsajt har testat 8 sladdlösa skaftdammsugare. Denna typ har ofta setts som ett komplement till en vanlig traditionell dammsugare men har med tiden blivit allt bättre. Nu kan den i princip ersätta den, om du väljer rätt modell. Du kan välja en billigare modell för att städa snabbt tex brödsmulor. Men länger du lite extra får du en kraftfull sladdlös skaftdammsugare.

Testets vinnare är Xiaomi Roidmi. En snygg och slimmad maskin som vunnit priser som IF Design Award och Red-Dot-utmärkelse. Du laddar den via adapter och fäster den mot ett magnetfäste på väggen. Är dock inte självstående, som flera andra modeller är. En unik funktion är att du kan koppla ihop Roidmi med din smartphone via en app. Där kan du se batteri, hepa-filtrets status och uppdatera mjukvaran. Bra sugkraft och prestanda, till ett bra pris.

Philips Speedpro Max har en riktigt hög kvalitetskänsla och är genomtänkt. Byt enkelt mellan munstycken och du kommer åt under soffor och sängar. Skaftet går även att montera isär så att den kan agera som liten handdammsugare. På ovansidan finns en digital display som indikerar batteriförbrukning och filtrets status.

Electrolux Pure F9 presterar på topp och är väldigt ergonomisk. Den kan anpassas till vem som använder den genom sitt teleskoprör. Den har en låg tyngdpunkt tack vare att motor och behållare finns nedtill. Men den går även att justera i höjdled så att du enklare kan dammsuga under säng och soffa.

Tillbaka till början – våra toppval


Redaktionen
Test.se
testse@qualityunlimited.com

Vanliga frågor

 • Batteritiden varierar mellan olika modeller och vilket effektläge du väljer att dammsugare på. Normalt sett ligger batteritiden någonstans mellan 30 och 60 minuter.
 • Vi har valt att utse Dyson 11 Absolute till den handdammsugare som är bäst i test. Dammsugaren har vunnit flera jämförande tester, och får också genomgående mycket positiva omdömen av konsumenter.
Innehållsförteckning

Innehåll
Bäst i test:
Dyson 11 Absolute

Du kanske även är intresserad av: