VI SAMMANSTÄLLER TESTER

Det är precis vad vi gör, kollar vad andra tycker om produkterna. Idén med Test.se är att sammanställa experttesterna från nätet och tidningarna på ett ställe, låta någon av våra redaktörer analysera dem och rekommendera en produkt. Sidorna uppdateras löpande allt eftersom nya produkter och tester publiceras. Läs mer

Ändrad 22 Mars 2024
Så väljer vi vinnare

Så väljer vi vinnare

Test.se har en lång historia av att utse testvinnare i en mängd olika produktkategorier – men hur väljer vi egentligen ut de bästa produkterna?

I första hand är våra testvinnare produkter som har fått topplaceringar i jämförande tester hos välkända aktörer. Vi lägger mycket tid på efterforskning för att kunna presentera ett så pålitligt och korrekt resultat som möjligt. När urvalet görs lägger vi även stor vikt vid produktrecensioner, både från experter och konsumenter.

Ibland stöter vi dock på produktkategorier där det saknas både tester och recensioner. Detta kan antingen bero på att produkten i fråga är ny på marknaden, eller att produktkategorin är ovanligt begränsad. I dessa fall väljer vi att presentera produkter från välkända och etablerade varumärken inom respektive segment.

Bäst i test handdammsugare och skaftdammsugare 2024

En handdammsugare är ett perfekt val för dig som bor mindre, eller om du bara vill kunna komplettera den regelbundna dammsugningen mellan varven. Här har samlat och jämfört de bästa modellerna och utsett en bäst i test.

Vi har jämfört
 • Drifttid.
 • Effekt.
 • Övriga egenskaper.
Vi på Test.se rekommenderar
Priser visas i samarbete med Prisjakt
Test och produktrecensioner
Bäst i test Test.se - Bäst i test
Bosch
Bosch BSS81POW
Bosch Bosch BSS81POW - Test
Bäst i test
Bosch
Bosch BSS81POW
En testvinnande skaftdammsugare som är ett perfekt komplement till den vanliga dammsugaren.
Tredje plats på test hos Råd & Rön 2022.
Högt betyg på test hos Smartworld 2022.
Andra plats på test hos Bästihemmet.se 2022.
Testvinnare hos Råd & Rön 2021.
Andra plats på test hos Bäst i hemmet 2021.
Populärt val och högt kundbetyg hos Mediamarkt.
Drifttid: 35 minuter.
Utan påse.
Kapacitet: Behållare på 1,4 liter.
Två hastighetslägen.
Låg ljudvolym.
Flera munstycken och tillbehör följer med.

Den tyska elektronikkedjan Bosch startade sin verksamhet redan 1886, och är idag ett av de största och mest välkända företagen inom sin bransch. De har ett stort utbud av produkter som hushållsapparater, vitvaror och trädgårdsredskap. Deras skaftdammsugare är populära bland konsumenter.

Bosch BSS81POW är en skaftdammsugare som effektivt håller dina golv rena. I ett test från 2021 hos Råd & Rön kom handdammsugaren på delad första plats med det samlade betyget 67. Både skaftdammsugaren och handdammasugaren fick höga betyg och den klarade att dammsuga både djurhår, hårt golv och mattor med bra resultat. I ett nytt test hos Smartworld fick den betyget 4 av 5 och där beskrivs den som en skaftdammsugare som är ett perfekt kompliment till den vanliga dammsugaren.

Dammsugaren är sladdlös, har en stark motor och en bra sugförmåga och två hastighetslägen. Det följer med flera munstycken och tillbehör som gör det möjligt för dig att städa hela hemmet effektivt. Allt från golv och tak till möbler och bilen. Dammsugaren har ett filter som filtrerar luften tre gånger vilket leder till att luften filtreras till 99,9 procent och gör den renare att andas. Dessutom behöver filtret aldrig bytas ut, istället rengörs det med RotationClean.

Dammbehållaren på 1,4 liter och är både lätt att hantera och tömma tack vare dess Easy Clean System. Den förbättrade isolering med mindre vibrationer gör dammsugarens ljudvolym lägre. Med det nya 5,0 Ah-batteriet har dammsugaren sex procent mer kapacitet. Att batteritiden är utbytbart bidrar också till en längre driftstid. På ett batteri kan du dammsuga i 35 minuter och sedan behöver det ladda i cirka en timme. Dessutom kan du använda samma batteri som till Bosch andra produkter som borrmaskin, häcksax och såg.

 • Butiker & priser
 • Priser för BOSCH BSS81POW Unlimited ProPower Skaftdammsugare
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Bästa premium Test.se - Bästa premium
Dyson
Dyson V15 Detect
Dyson Dyson V15 Detect - Test
Bästa premium
Dyson
Dyson V15 Detect
Detta är Dysons mest kraftfulla och intelligenta dammsugare.
Testvinnare hos Smartworld 2023.
Testvinnare hos Bästihemmet.se 2023.
Bästa premium på test hos Bäst-i-test.se 2022.
Bästa premium på test hos Pricerunner 2022.
Toppbetyg hos M3 Sveriges Prylsajt 2021.
Populärt val hos Prisjakt.
Populärt val och toppbetyg hos Pricerunner.
Populärt val hos Netonnet.
Dysons mest avancerade modell.
Drifttid: 60 minuter.
Effekt: 660 watt.
Utan påse.
Kapacitet: Behållare på 0,76 liter.
Hygienisk tömning.
Med LCD-skärm.
2 munstycken och 8 tillbehör följer med.

Dyson är ett brittiskt företag som är stortillverkare av påslösa dammsugare. Varumärket har funnits sedan 1991 och tillverkar kvalitativa och populära skaftdammsugare.

Dysons modeller har vunnit tester i flera år, bland annat Dyson 11 Absolute, som länge varit omåttligt populär bland konsumenter. Nu har de kommit med kommit med en ny modell som heter Dyson v15 detect och som vi utsett till bäst i test. Den utsågs till bäst i test när Smartworld betygsatte de bästa skaftdammsugarna just nu, med betyget 5 av 5. De beskriver det som den mest avancerade skaftdammsugaren som de hittills har testat. Dammsugaren kom även på första plats när Bäst i hemmet utsåg de bästa handdammsugarna.

Dyson v15 är en stabil dammsugare med många funktioner. Hos Dysons själva beskrivs dammsugaren som den mest kraftfulla, intelligenta och sladdlösa dammsugaren. Skaftdammsugaren har en drifttid på 60 minuter och har flera olika munstycken som gör att du kommer åt att rengöra både golv, madrasser och svårtåtkomliga platser.

Dammsugaren räknar och mäter storleken på dammpartiklarna, anpassar sugkraften automatiskt och dessutom finns det vetenskapliga bevis på att den kan utföra rengöring på djupet. När dammsugaren dammsuger lyser dammet upp av laser och dammsugaren upptäcker dammpartiklar som du normalt inte ser. Den har ett avancerat 5-stegsfilter vilket gör att dammsugaren släpper ut renare luft ut i ditt hem. På LCD-skärmen får du information om vad som försvinner när du dammsuger.

Eftersom dammsugaren är påslös har den en behållare där smuts och damm samlas. Den har sedan en hygienisk tömningsmekanism som gör att innehållet förs djupt ner i soptunnan. Dammsugaren är dessutom lätt att rengöra då borsthuvudet kan tvättas av under vatten och behållare och tillbehör torkas av. Istället för att placera dammsugaren i en laddstation plockar du bort batteriet och laddar den separat.

 • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Bästa för djur Test.se - Bästa för djur
Miele
Miele Triflex HX2 Cat & Dog Power
Miele Miele Triflex HX2 Cat & Dog Power - Test
Bästa för djur
Miele
Miele Triflex HX2 Cat & Dog Power
Handdammsugare som effektivt dammsuger upp djurhår.
Testvinnare hos Råd & Rön 2022.
Drifttid: 60 minuter.
Laddar på cirka 3 timmar.
Utan påse¬ – behållare på 0,5 liter.
Utrustad med lampor.
Laddare, vägghållare och flera munstycken följer med.
Garanti på 5 år.

Miele är ett tyskt företag som tillverkar vitvaror och hushållsmaskiner av hög kvalitet. Företaget grundades 1899 och har därför en gedigen erfarenhet och står för innovation, design och lång livslängd.

Miele Triflex HX2 Cat & Dog Power är en sladdlös och lätt handdammsugare med 3-i-1-funktion, vilket gör att den kan användas på tre olika sätt. I ett uppdaterat test hos Råd & Rön kom den på första plats med det samlade betyg 69. Den fick höga poäng på både skaftdammsugaren och handdammsugaren.

Handdammsugaren är särskilt designad för dig med djur och samlar upp hår och päls effektivt. Med den får du både golv och möbler rena från damm och smuts. Den har ett HEPA AirClean-filter som ger hemmet en extra ren luft. Filtret fångar upp små partiklar och allergener och filtrerar till 99,999 procent – perfekt för allergiker.

Den extra breda borsten gör att du kan dammsuga större ytor på kortare tid. Den unika luftkanalen gör att handdammsugaren får en stark sugkraft och den känner av vilket golv du dammsuger.

Eftersom dammsugaren är utrustad med lampor ser du alltid vad du dammsuger upp – och aldrig missar dammet i hörnen. Den är påslös och smutsen fångas upp i en dammbehållare på 0,5 liter. När den är full vrider du behållare ett varv och tömmer den direkt i papperskorgen. Du kan förvara dammsugaren på väggen vilket gör att du sparar golvyta som kan användas till andra saker. PowerUnit-enheten kan sättas fast både uppe och nere på skaftet så att du lättare kommer åt under möbler eller smala utrymmen. Handenheten går att ta loss så att du lättare kan rengöra soffor eller bilsäten.

Det följer med ett extra litiumjonbatteri och en laddningsstation som gör att du får en lång livslängd. Den har en drifttid på mellan 15 och 60 minuter beroende på vilken sugeffekt du använder och behöver sedan laddas i runt tre timmar.

 • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Ytterligare läsning

Bästa skaftdammsugaren - bäst i test.

Köpguide handdammsugare och skaftdammsugare

En handdammsugare eller skaftdammsugare som det också kallas, är ett utmärkt val för dig som bor litet eller som på ett enkelt och smidigt sätt vill komplettera den regelbundna dammsugningen emellanåt. Kanske har du husdjur som fäller tussar med hår, eller barn som gärna slänger hälften av maten på golvet? Då är en handdammsugare en smidig lösning!

Vad är en handdammsugare?

Handdammsugare drivs på batteri och laddas i en laddningsstation. Hur lång uppladdningstid dammsugaren har och hur länge batteriet håller varierar från modell till modell, men batterikapaciteten blir bara bättre och bättre. De allra flesta nya handdammsugare kan idag köras i runt 30 minuter innan de behöver laddas igen, vilket utan problem räcker för att putsa till i hemmets hörn och vrår. Eftersom motorn inte är lika kraftig som på en vanlig dammsugare så låter den inte lika högt, men å andra sidan suger den inte lika kraftigt heller, vilket kan vara bra att komma ihåg.

Bäst i test handdammsugare - se testvinnande handdammsugare.
En handdammsugare är sladdlös och smidig att använda för smulor och damm.

Skillnaden mellan handdammsugare och skaftdammsugare?

Handdammsugare kan vara ett brett begrepp och som i många fall också innefattar skaftdammsugare. Skillnaden mellan dessa två är att en handdammsugare är en mindre handhållen dammsugare utan skaft. En skaftdammsugare är en mix av en handdammsugare och en traditionell dammsugare. Den har ett ergonomiskt skaft som gör att du står upp när du dammsuger. De flesta skaftdammsugare har en 2-i-1-lösning där du kan använda den löstagbara handenheten för att till exempel dammsuga bordet rent från frukostsmulorna eller vill dammsuga bilen.

bästa handdammsugaren

Fördelar med en handdammsugare

Varför ska du köpa en handdammsugare till hemmet, när denna oftast inte har samma uppsugningsförmåga som en traditionell dammsugare? Det finns flera anledningar till att satsa på en mindre dammsugare, eller att ha som komplement.

Ett komplement till en vanlig dammsugare

Poängen med en handdammsugare var till en början inte att den skulle vara ett substitut för den klassiska dammsugaren, utan snarare tänkt att vara ett komplement. Den är både lätt att förvara och ta fram för att dammsuga efter frukosten, gruset efter barnen i hallen, eller hörnen i vardagsrummet. Idag är vissa handdammsugare av så hög kvalitet att de till och med kan ersätta den vanliga dammsugaren.

Den är mindre

Bor du litet och inte känner ett behov av en kraftigare dammsugare kan en handdammsugare räcka långt! Du kanske inte har lika stora förvaringsmöjligheter eller har en mindre boendeyta som går snabbare att städa. Många skaftdammsugare är dessutom snygga och går bra att ha stående framme.

Den är multifunktionell

Idag är det vanligt att skaftdammsugare kommer i en 2-i-1-modell, där dammsugaren dels kan användas med ett skaft och rullande munstycke mot golvet, och dels har en avtagbar handenhet som kan plockas ur för att användas där det är svårt att komma åt. Tillsammans med de medföljande tillbehören blir det en multifunktionell dammsugare. Detta gör att du kan dammsuga allt från golv, möbler och väggar till bilen genom att växla mellan de olika munstyckena.

Du behöver ingen påse

Uppsamlingen av smuts och damm sker i regel utan påse och uppsamlingsbehållaren sitter på handenheten. När den är full plockar du bara loss handenheten och tömmer den i soporna. På så sätt sparar du in kostnaden för dammsugarpåsar, men det är också mer miljövänligt.

Den är sladdlös

Eftersom handdammsugaren går på ett uppladdningsbart batteri behöver du aldrig tänka på en sladd som både kan vara i vägen och har behov av el för att fungera. Därför är en handdammsugare också ett populärt val av dammsugare när du ska städa bilen eller att ta med i husvagnen eller husbilen.

En handdammsugares egenskaper

Handdammsugare har flera olika egenskaper som du kan jämföra mellan när du ska göra ditt val. Vilken modell du ska välja beror på vad du ska ha den till, hur ditt hem och behov ser ut och andra önskemål. Märkena på handdammsugare är många och det finns ett brett utbud av modeller att välja mellan.

Ergonomiskt och snyggt med skaft

Har handdammsugaren ett skaft är det viktigt att munstycket rullar lätt och smidigt över golvet och att dammsugaren inte är för tung. Skaftet får dessutom inte vara för kort, utan ska vara ergonomiskt och bekvämt att arbeta med under en längre stund. En smidig handdammsugare ska du kunna köra med bara en hand utan problem, och eftersom du inte har en otymplig maskin rullandes efter dig minimerar du risken för att köra in i möbler och trösklar. Att städa är (enligt de flesta, i alla fall) aldrig särskilt roligt, men det blir snäppet roligare om det kan göras utan krångel och slit! De smidiga dammsugarna är oftast snyggt och diskret designade och inte särskilt otympliga, vilket innebär att du enkelt kan ställa den på laddning i ett hörn någonstans i hemmet utan att det ser rörigt eller brötigt ut. Därmed är den också alltid till hands när du behöver den!

Storlek på behållaren

En handdammsugare är i de flesta fall påslös och har istället en behållare där damm och smuts samlas. Storleken kan ligga på allt från 0,8 upp till 1,5 liter när det kommer till de riktigt stora skaftdammsugarna.

Uppsugningsförmåga

En skaftdammsugare har bättre uppsugningsförmåga än en traditionell handdammsugare. Hur effektivt den suger är av allra största prioritet för att den ska passa dig. Har du djur bör den klarar av djurhår och har du barn ska den till exempel klara att dammsuga upp både smulor och grus. Hur bra uppsugningsförmågan är kan du bland annat se på effekten, men läs också på om den har särskilda funktioner. Det finns handdammsugare som är särskilt gjorda för dig med djur.

Filtersystem

Dammsugarens filtersystem spelar en stor roll när det kommer till förmåga att avlägsna damm och luftburna partiklar från luften. Filtret finns i dammsugaren för att dammet inte ska virvla runt och på nytt landa på golv och möbler. Många modeller är utrustade med ett HEPA-filter, vilket gör att dammsugaren rengör luften effektivt från även de minsta partiklarna.

Drifttid och laddningstid

En handdammsugares drifttid varierar en hel del. Skaftdammsugare har i regel längre batteritid än en handdammsugare. Medan en skaftdammsugare kan ha en batteritid på 30-60 minuter ligger en handdammsugare istället på 10-15 minuter innan den behöver laddas. Det är också bra att kika på vad det är för typ av batterier och hur dammsugaren laddas. Ibland laddas dammsugaren i ett ställ och ibland går batteriet att avlägsna och ladda på annan plats. Om den har fler än ett batteri blir drifttiden ännu längre och ibland passar batteriet även ihop med andra produkter från samma varumärke.

Utbytbara munstycken

Vissa handdammsugare kommer med utbytbara munstycken anpassade för särskilda ändamål, vilket gör dem ännu mer flexibla. Det kan vara särskilda munstycken för olika typer av golv, mattor, möbler och mindre varianter som gör att du lättare kommer åt på annars svåråtkomliga ställen. Genom att jämföra några olika modeller får du snabbt en uppfattning av vilken maskin som erbjuder det du vill ha och behöver!

Belysning

Vissa handdammsugare har till exempel belysning i munstycket som lyser upp vägen framför dammsugaren. På så sätt är det enklare att se till att du inte missar damm och annat smuts.

Bäst i test handdammsugare - se testvinnande handammsugare.
Med en handdammsugare kan du dammsuga mellan dammsuningarna.

Vem behöver en handdammsugare?

En handdammsugare kan passa till de flesta hem – här är några exempel.

 • Du som har mindre hem eller mindre behov av klassisk dammsugare.
 • Du som har behov av en mindre dammsugare att komplettera med, exempel om du har små barn eller djur.
 • Du som har allergier och har behov att dammsuga ”mellan” de vanliga dammsugningarna.
 • Du som har ett stort hus och vill ha en extra dammsugare på något av våningsplanen.

Köpa handdammsugare – att tänka på!

När du ska köpa handdammsugare finns det flera bra saker att tänka på innan du gör ditt val. Här kommer några av de saker du kan ta med dig.

 • Är du ute efter en mindre handdammsugare eller en skafthanddammsugare med 2-i-1-lösning?
 • Vilka munstycken följer med?
 • Hur stor kapacitet har dammbehållaren?
 • Hur många hastighetsinställningar finns det?
 • Vilka typer av golv och andra underlag klarar den av?
 • Vad väger den och hur stor är den?
 • Hur ergonomiskt är skaftet och går det att justera i höjd?
 • Vilka särskilda egenskaper besitter den?

Andra typer av dammsugare

Det finns fler dammsugare att välja mellan än handdammsugare. Här är några fler modeller.

Klassisk dammsugare

De flesta hushåll har idag en klassisk dammsugare för att kunna städa bort damm, smuts och andra partiklar som gör golv och andra ytor smutsiga.

Robotdammsugare

Vill du ha det som allra mest bekvämt ska du köpa en robotdammsugare, som dammsuger ditt hem helt på egen hand. Du ställer in var den ska dammsuga och hur ofta den ska göra det – sedan sköter roboten resten. En robotdammsugare underlättar vardagen för många och gör att du efter en lång dag på arbetet kommer hem till ett nystädat hem.

Handdammsugare för 12 volt

Ska du välja dammsugare till husvagnen eller husbilen ska du kika på en handdammsugare för 12 volt, som passar med 12 volt-uttaget. Då slipper du använda en omvandlare.

Centraldammsugare

En centraldammsugare är en fast monterad dammsugare som du kopplar till ett rörsystem i ditt hem. Motorn sitter oftast i källaren eller i ett förråd och dammbehållaren töms några gånger per år. Till detta hör ett antal utsug som du kopplar till en slang. Fördelen med en centraldammsugare är att du slipper dra med dig dammsugaren runt när du dammsuger.

Grovdammsugare

En grovdammsugare eller våtdammsugare hjälper dig med de tuffaste jobben och kan komma väl till pass när du städar bilen eller behöver dammsuga spån efter en renovering.

Populära varumärken:

Länktips:


Några experttester vi läst

Smartworld/M3 Sveriges Prylsajt (2022)

Smartworld och M3 Sveriges Prylsajt har testat 14 sladdlösa skaftdammsugare. Denna typ har ofta setts som ett komplement till en vanlig traditionell dammsugare men har med tiden blivit allt bättre. Nu kan den i princip ersätta den, om du väljer rätt modell. Du kan välja en billigare modell för att städa snabbt tex brödsmulor. Men länger du lite extra får du en kraftfull sladdlös skaftdammsugare. Dyson V15 Detect var den skaftdammsugare som fick högst poäng – betyget 5 av 5. Samsung Jet 70 Pet, Bosch Series 8 Unlimited, Electrolux Pure 9 och Roborock H7 fick alla betyg 4 av 5.

Råd & Rön (2021)

Råd & Rön har i sitt uppdaterade test testat 109 olika modeller. I testet testade de att dammsuga upp damm och smulor på hårt golv, cornflakes på matta, djurhår, smulor i springor, dammupptagning mot vägg, cornflakes och confetti. Bosch BSS81POW blev bäst i test och hade ett samlat poäng på 67. Platsen delas med Samsung Jet 75 som fick samma antal poäng. På tredje plats med poängen 66 kom Dyson v11 Absolut Extra.

Tillbaka till början – våra toppval


Redaktionen
Test.se

Vanliga frågor

 • Batteritiden varierar mellan olika modeller och vilket effektläge du väljer att dammsugare på. Normalt sett ligger batteritiden någonstans mellan 30 och 60 minuter.
 • En handdammsugare eller skaftdammsugare är ett bra komplement till din vanliga dammsugare – och kan ibland även ersätta den. Men denna kan du komplettera städningen och med bra munstycken och tillbehör kommer du åt på de flesta ställen i ditt hem.
 • Vi har valt att utse Bosch BSS81POW till den handdammsugare som är bäst i test. Det är en skaftdammsugare som bland annat utsetts till testvinnare hos Råd & Rön. Den är sladdlös, har en stark motor och hög sugförmåga. Bosch tillverkar produkter av hög kvalitet och du kan använda samma batteri på flera av dem.
Innehållsförteckning

Innehåll

Du kanske även är intresserad av:

Newsletter image Test.se logo
Håll dig uppdaterad med Test.se:s nyhetsbrev
Vi meddelar när en ny testvinnare tar över tronen
Exklusiva erbjudanden på vinnare bara på Test.se
Din epostadress
Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev godkänner du test.se sekretesspolicy.
Gå med kostnadsfritt
Tack för din prenumeration!
Du har nu valt att prenumerera på vårt nyhetsbrev.
Stäng