VI SAMMANSTÄLLER TESTER

Det är precis vad vi gör, kollar vad andra tycker om produkterna. Idén med Test.se är att sammanställa experttesterna från nätet och tidningarna på ett ställe, låta någon av våra redaktörer analysera dem och rekommendera en produkt. Sidorna uppdateras löpande allt eftersom nya produkter och tester publiceras. Läs mer

Ändrad 11 Augusti 2023
Så väljer vi vinnare

Så väljer vi vinnare

Test.se har en lång historia av att utse testvinnare i en mängd olika produktkategorier – men hur väljer vi egentligen ut de bästa produkterna?

I första hand är våra testvinnare produkter som har fått topplaceringar i jämförande tester hos välkända aktörer. Vi lägger mycket tid på efterforskning för att kunna presentera ett så pålitligt och korrekt resultat som möjligt. När urvalet görs lägger vi även stor vikt vid produktrecensioner, både från experter och konsumenter.

Ibland stöter vi dock på produktkategorier där det saknas både tester och recensioner. Detta kan antingen bero på att produkten i fråga är ny på marknaden, eller att produktkategorin är ovanligt begränsad. I dessa fall väljer vi att presentera produkter från välkända och etablerade varumärken inom respektive segment.

Torktumlarna som är bäst i test 2024

Behöver du köpa en ny torktumlare till hemmet att ha i tvättstugan eller badrummet? Det finns många modeller att välja mellan – med praktiska egenskaper, som kan styras med din mobiltelefon eller som är kombinerade. Här ger vi dig testvinnande torktumlare och en stor köpguide!

Vi har jämfört
 • Typ av torktumlare
 • Torkkapacitet
 • Energiklass
 • Ljudnivå
Vi på Test.se rekommenderar
Priser visas i samarbete med Prisjakt
Test och produktrecensioner
Bäst i test Test.se - Bäst i test
Bosch
Bosch WTU8769SSN
Bosch Bosch WTU8769SSN - Test
Bäst i test
Bosch
Bosch WTU8769SSN
Tystgående torktumlare med snabb torktid och hög kapacitet på 9 kg.
Testvinnare hos Råd & Rön.se 2022.
Populärt val hos Prisjakt.
Typ: Värmepumpstumlare.
Torkkapacitet: 9 kg
Energiklass A++.
Tystgående.
AntiVibration Design – minskar vibrationerna.
Självrengörande kondensor.
Snabbare torktid.
Standardbredd på 60 cm.
Garanti på 2 år.

Bosch grundades i Tyskland 1886 och är en stor elektronikkedja. De har ett stort utbud av hushållsapparater, vitvaror och trädgårdsredskap. Fokus ligger på kvalitet och innovation, allt för att kunden ska få de bästa produkterna till sitt hem.

Vi har utsett Bosch WTU8769SSN till den torktumlare som är bäst i test. Hos Råd & Rön kom den på delad första plats med betyget 76 av 100 och tilldelades omdömet ”bra köp”. De gav särskilt högt betyg på egenskaper som torkning, energiförbrukning och effektivitet. Den är ett populärt val bland torktumlarna hos Prisjakt och kunderna hos Bosch har gett högt kundbetyg.

Värmepumpstumlaren Bosch WTU8769SSN tillhör Bosch Serie 6 och har en torkkapaciet på 9 kilo. Välj mellan flera olika torkprogram, som handduksprogram, dunprogram, skjortprogram, allergiprogram och skonprogram. Torktiden är snabb och torktumlaren har en möjlighet att torka en hel tvätt upp till 35 minuter snabbare än tidigare.

Torktumlaren har Auto Dy som gör att tvätten torkar till önskad torrhetsgrad och tvätten torkas skonsamt. Tvätten blir stryktorr eller extra torr beroende på vad du önskar. Den har ett SensitiveDrying System som tillför varm luft från alla håll och i kombination med de böjda paddlarna i trumman blir kläderna fluffiga och utan veck.

Tack vare en AntiVibration Design är maskinen tystgående vilket är bekvämt om du till exempel har tvättmaskinen i badrummet eller på samma våningsplan.

Kondensorn är självrengörande vilket underlättar rengöringen – kondensorn hålls fri från ludd och energieffektiviteten bevaras. Torktumlaren är försedd med den nya kylgasen R290 som gör den mer miljövänlig. Den är i måttet 842 x 598 x 613 millimeter och väger 54 kilo.

 • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Bästa mellanpris Test.se - Bästa mellanpris
Electrolux
Electrolux 800 DelicateCare EW8H648G7
Electrolux Electrolux 800 DelicateCare EW8H648G7 - Test
Bästa mellanpris
Electrolux
Electrolux 800 DelicateCare EW8H648G7
Behåll klädernas nykänsla med Electrolux torktumlare i mellanprisklassen.
Testvinnare hos Bygghemma.se 2023.
Populärt varumärke.
Typ: Värmepumpstumlare
Torkkapacitet: 8 kg.
Energiklass: A++.
Standardbredd på 60 cm.
Anpassar temperaturen efter kläderna.
Snabb torktid.
Ljudnivå på 66 dB.
Miljövänligt kylmedel.
10 års garanti på motorn.

Electrolux är ett svenskt företag som grundades 1919 och som är ledande inom vitvaror och hushållsmaskiner. I det breda sortimentet finns bland annat ett stort utbud av tvättmaskiner, torktumlare, diskmaskiner, kylskåp, spisar och dammsugare.

Electrolux 800 DelicateCare EW8H648G7 är effektiv torktumlare. Den blev testvinnare hos Bygghemma.se när de jämförde prisvärda värmepumpstumlare. De gav den betyget 8,8 av 100 och testpanelen rekommenderar den till dig som vill ha en effektiv torktumlare med låg energiförbrukning och lägre prislapp. Det är en enklare modell än vår andra Eletrolux-vinnare vilket gör att designen och funktionerna är något enklare.

Electrolux 800 DelicateCare EW8H648G7 tillhör Electrolux 800 Series, som är en serie i mellanprisklass. Den har en torkkapacitet på 8 kilo. DelicateCare-systemet gör att torktumlaren anpassar temperaturen efter plagget vilket ger en mer skonsam torkning. Detta gör att du även kan torktumla kläder som det är handtvätt på. GentleCare-systemet gör att kläderna torkas vid nästan halva temperaturen. SensiCare-systemet justerar torktiden efter hur blöta plaggen är.

Torktumlaren är i måttet H 85 x B 59,6 x D 63,8 centimeter och väger 47 kilo. Den har energiklass A++ och en ljudnivå på 66 decibel. Du styr inställningarna på en mediumdisplay.

 • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Bästa premium Test.se - Bästa premium
Electrolux
Electrolux EW9H869E9
Electrolux Electrolux EW9H869E9 - Test
Bästa premium
Electrolux
Electrolux EW9H869E9
Smart torktumlare som kan styra med app och hög kapacitet på 9 kg.
Testvinnare hos Råd & Rön 2022.
Testvinnare hos Taenk.dk 2022.
Bästsäljare hos Electrolux.se.
Typ: Värmepumpstumlare
Torkkapacitet: 9 kg.
Energiklass: A+++.
Standardbredd på 60 cm.
Anpassar temperaturen efter kläderna.
Kan styras med app.
5 års garanti.

Electrolux är ett svenskt företag som grundades 1919 och som är ledande inom vitvaror och hushållsmaskiner. I det breda sortimentet finns bland annat ett stort utbud av tvättmaskiner, torktumlare, diskmaskiner, kylskåp, spisar och dammsugare.

Vi har valt att rekommendera torktumlaren Electrolux EW9H869E9. Det är en värmepumpstumlare som tillhör Electrolux 900 Series – deras mest avancerade serie. När Råd & Rön testade torktumlare kom denna på delad första plats med betyget 76 av 100. Den fick särskilt högt betyg på torkning, energiförbrukning och effektivitet i kondensorn. Torktumlaren är en bästsäljare hos Electrolux med högt kundbetyg.

Electrolux EW9H869E9 har en torkkapacitet på 9 kilo. Det är en torktumlare med CycloneCare och 3DSense-teknik som är både skonsam och effektiv mot tvätten eftersom den använder sig av lägre temperatur. GentleCare-systemet ser till att kläderna får en perfekt torkning på bara hälften så hög temperatur. 3DSense-tekniken skannar av tyget och justerar auotmatiskt inställningarna för att du ska få ett perfekt resultat varje gång. DelicateCare-system justerar temperaturen och rörelsen så att dina kläder får rätt behandling.

Du styr torktumlaren med en premiumdisplay. Det går även att koppla upp torktumlaren till wifi och styra den med mobilen via MyElectrolux-appen.

 • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Ytterligare läsning

Bäst i test torktumlare - se testvinnare.

Köpguide

Det är praktiskt att ha en torktumlare i hemmet, för att snabbt kunna torka tvätten istället för att hänga upp och låta den torka på egen hand. När du köper ny torktumlare är det mycket som kan vara bra att tänka på. Tänk till exempel på att alltid se till totalkostnaden och inte bara priset på maskinen, det vill säga både vad maskinen kostar att köpa och hur mycket el den drar per torkning. Det finns flera olika torktumlare med olika egenskaper och det gäller att hitta den som passar bäst för sig själv.

Är du även intresserad av tvättmaskiner? Se vår sida om testvinnande tvättmaskiner!

Torkkapacitet

Se till att välja en torktumlare med samma kapacitet som tvättmaskinen. Då slipper du tänka på att dosera exakt rätt mängd till torktumlaren från tvättmaskinen. Det vanligaste är att torktumlare har en kapacitet på tre till sex kilo, men det finns också större modeller för det stora hushållet som tar upp till nio kilo.

 • 3,5-5 kilo passar till 1-2 personer.
 • 6-7 kilo passar till 3 personer.
 • 8-9 kilo passar till 4-5 personer.
 • 10-12 kilo passar till fler än 5 personer.

Energimärkning

Glöm inte att titta på energimärkningen! Om du ersätter en C-klassad torktumlare med en A-klassad kan du spara cirka 500 kronor per år (räknat på fem tvättar per vecka)! Den högsta märkningen ligger på A+++ och då använder den som allra lägst energi. Från och med mars 2021 är det en ny energimärkning som gäller för många produkter som kyl och frys, tvättmaskin, kombinerade tvättmaskiner och torktumlare och diskmaskiner. Då ändras skalan A+++ - D till A-G. Dock kommer torktumlarnas gamla märkning att finnas kvar några år till, vilket kan vara bra att känna till. En torktumlare drar mer energi än en tvättmaskin så det är smart att tänka på detta även om det kan kosta mer.

Ljudvolym

Om du bor i lägenhet så är det bra att tänka på torktumlarens ljudvolym. En bra riktlinje är att utgå från så låg ljudvolym som möjligt så att du inte stör grannarna. Ljudvolymen är även viktig om du bor i hus. Låt inte torktumlaren bli ett störande moment i hemmet.

Smarta funktioner

Självklart är det enkelt att styra torktumlaren direkt via displayen men de senaste åren har flera maskiner utrustats med flera smarta funktioner. Vissa torktumlare har exempelvis senarelagd start, timer-funktion och vissa kan styras via wifi och av en app till din mobiltelefon. Allt för att underlätta vardagen för dig som anser att det är viktigt.

Två typer av torktumlare

Det finns två olika typer torktumlare att välja mellan – kondenstorktumlare och frånluftstumlare.

Kondenstorktumlare

Den vanligaste typen av torktumlare är en kondenstorktumlare. Den recirkulerar luften och gör att du inte behöver koppla den till någon frånluftskanal. Kondenstorktumlare kan installeras var du vill, men behöver ha mycket ventilation i rummet. Vattnet från kläderna hamnar i en behållare som behöver tömmas eller som kan kopplas till en slang direkt till avloppet.

Frånluftstumlare

En frånluftstumlare kräver en frånluftskanal som leder bort den fuktiga luften ut i det fria. De drar vanligtvis lite mer eftersom det är ett konstant värmetapp. Många som tidigare har haft den här typen av torktumlare väljer en lika dan för att inte behöva täppa till frånluftskanalerna i huset. En frånluftstumlare ger inte ifrån sig någon fukt och klarar därför att stå i ett mindre rum och är lite mer effektiv än en kondenstorktumlare.

Kombinerad tvättmaskin och torktumlare

Har du endast en liten yta men har behov av både en tvättmaskin och torktumlare? Då ska du köpa en kombinerad tvättmaskin och torktumlare – vilket är en maskin som gör både oc. När tvättprogrammet är slut torkar maskinen tvätten.

Tillbaka till början – våra toppval


Redaktionen
Test.se

Vanliga frågor

 • En torktumlare blir normalt runt 70 grader varm och då torkas kläderna på ett skonsamt sätt. Har du ömtåliga kläder som behöver en ännu lägre temperatur blir också torktiden längre.
 • Hur lång tid det tar för en torktumlare att få tvätten torr beror på vilken modell du har, vilket program du väljer och hur mycket tvätt det är. Det kan ta allt från en till två timmar och har den en sensor baseras tiden på tvätten.
 • Vi har valt att utse Bosch WTU8769SSN till den torktumlare som är bäst i test. Den har fått bra betyg på recensioner och gott kundöme. Bosch är kända för sina torktumlare av hög kvalitet. Bosch WTU8769SSN har en torkkapacitet på 9 kilo, är tystgående och har en snabb torktid.
Innehållsförteckning

Innehåll
Newsletter image Test.se logo
Håll dig uppdaterad med Test.se:s nyhetsbrev
Vi meddelar när en ny testvinnare tar över tronen
Exklusiva erbjudanden på vinnare bara på Test.se
Din epostadress
Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev godkänner du test.se sekretesspolicy.
Gå med kostnadsfritt
Tack för din prenumeration!
Du har nu valt att prenumerera på vårt nyhetsbrev.
Stäng