HANDLA SMART
HANDLA TESTVINNARE
Vi sammanställer experttester för att hitta den bästa produkten just för Dig!
torktumlare - Bäst i test

Test av torktumlare

23 ST PRODUKTER TESTADE

hem & hushåll uppdaterad 21:e September, 2020, Baserad på 11 experttester.

När du köper ny torktumlare är det mycket som kan vara bra att tänka på. Tänk till exempel att alltid se till totalkostnaden och inte bara priset på maskinen, det vill säga både vad maskinen kostar att köpa och hur mycket el den drar per torkning. Det finns flera olika torktumlare med olika egenskaper och det gäller att hitta den som passar bäst för sig själv.

Torkkapacitet

Se till att välja en torktumlare med samma kapacitet som tvättmaskinen. Då slipper du tänka på att dosera exakt rätt mängd till torktumlaren från tvättmaskinen.

Energimärkning

Glöm inte att titta på energimärkningen! Om du ersätter en C-klassad torktumlare med en A-klassad kan du spara cirka 500 kronor per år (räknat på fem tvättar per vecka)! Den högsta märkningen ligger på A+++ och då använder den som allra lägst energi. En torktumlare drar mer energi än en tvättmaskin så det är smart att tänka på detta även om det kan kosta mer.

Ljudvolym

Om du bor i lägenhet så är det bra att tänka på torktumlarens ljudvolym. En bra riktlinje är att utgå från så låg ljudvolym som möjligt så att du inte stör grannarna. Ljudvolymen är även viktig om du bor i hus. Låt inte torktumlaren bli ett störande moment i hemmet.

Smarta funktioner

Självklart är det enkelt att styra torktumlaren direkt via displayen men de senaste åren har flera maskiner utrustats med flera smarta funktioner. Vissa torktumlare har exempelvis senarelagd start, timer-funktion och vissa kan styras via Wi-Fi. Allt för att underlätta vardagen för dig som anser att det är viktigt. 

Läs hela texten - gratis!

Bäst i test: Cylinda TK 5470

Testresultat
Bäst-i-Test.se 2020,    bygghemma.se 2020
Belysning i trumman Automatisk tömning av kondensvattnet Program för uppfräschning
Kan upplevas högljudd
Produktbeskrivning

Till bästa budgetval väljer vi att lyfta fram Cylinda TK 5470 som placerat sig bra i tester. Det är en frontmatad kondenstumlare som är en maskin för alla ändamål. Den har hela 16 olika torkprogram för olika ändamål, dessutom finns ett luftningsprogram på tio minuter som kan fräscha upp kläder. Den automatiska fuktsensorn gör att programmet stoppas när tvätten är torr. Det som gör att denna tumlare sticker ut, är dess förmåga att torka bomullsplagg och skydda syntetplagg från övertorkning. 

Luckan är omhängningsbar, vilket innebär att den kan monteras på både höger och vänster sida. Detta gör att den passar i de flesta typer av badrum. Många torktumlare i den lägre prisklassen, saknar glaslucka där man kan se tvätten - men inte denna modell. Dessutom har den belysning i trumman vilket känns lyxigt. För en rimligt prislapp, får du av Cylinda en prisvärd tumlare!

Visa hela texten

Bäst i test: Miele TCE530 WP

Testresultat
Taenk.dk 2018,    Råd & Rön 2018
Bra miljömärkning A+++ Relativt tyst.
Programmen tar lång tid.
Produktbeskrivning
Specifikationer

Vi rekommenderar Miele TCE530 WP. En torktumlare med flera torkprogram och en kapacitet på 8 kg vilket passar både den lilla och stora familjen. Maskinen är märkt med den bästa energiklassen A+++ och utrustad med timer-funktion så att du kan ställa in när du vill att den ska starta. I denna modell finns integrerad kondensvattenbehållare som tömmer kondensvattnet direkt i diskhon eller vattenlåset så att du slipper hälla ut det själv. Maskinen är relativt tyst och ljudnivån ligger på 66 dB.

Visa hela texten
Ljudnivå:
66 dB
Torkkapacitet:
8 kg
Trumvolym:
120 liter
Värmepump:
Standardprogram (full maskin/halv maskin):
177 min / 106 min
Mått:
B 59,6 x D 63,6 x H 85 cm
Energiklass:
A+++
Energiförbrukning:
171 kWh/år
Anslutningseffekt:
1100 W
Funktioner:
Filterindikator, Senarelagd start, Skrynkelskydd, Display, Luddfilter, Avloppsslang

Vi rekommenderar också:

Samsung DV90N62632W

Testresultat
Taenk.dk 2018,    Råd & Rön 2018
Omdömen Via prisjakt

Ljudnivå:
65 dB
Torkkapacitet:
9 kg
Värmepump:
Standardprogram (full maskin/halv maskin):
188 min / 130 min
Mått:
B 60 x D 60 x H 85 cm
Energiklass:
A+++
Energiförbrukning:
194 kWh/år
Funktioner:
Barnlås, Filterindikator, Sensorstyrning, Senarelagd start, Skrynkelskydd, Display, Avloppsslang
Visa alla specifikationerna

Torktumlare - JÄMFÖRELSETABELL

RELATERADE TESTER

Tvättmaskin

UPPDATERAD 26:e Augusti, 2020

Experttester vi läst (11st)

Nedan listas vilka tester vi läst och använt som underlag för att utse vår testvinnare tillsammans med en sammanfattning.

bygghemma.se

Publicerad

Bygghemma.se har valt ut tre torktumlare i budget-segmentet som de tittat närmare på. De ville utse en bäst i test, och i bedömningen ingick bland annat pris, funktioner, design och energieffektivitet. Redaktionens favorit-tumlare kommer från Electrolux, den fick 8,8 poäng totalt. Tumlaren fick full pott i kundernas omdömen, och en poäng ifrån full poängpott vad gäller energieffektiviteten. Det är en torktumlare som passar den som är ute efter en energisnål produkt, som kan svälja mycket tvätt. På andra plats kom en tumlare från AEG som har många avancerade funktioner, och Cylinda på tredjeplatsen blev omnämnd för sin prisvärdhet och många program. 

Vinnare i det här testet

Bäst-i-Test.se

Publicerad

Bäst i test har gjort en jämförelse av torktumlare och utsett en bäst i test-produkt i varje segment; bästa frånluftstumlare, bästa kondenstumlare och bästa värmepumpstumlare. Här presenteras de bästa kondenstumlarna.


Bästa kondenstumlaren blev Electrolux EW2C327R1. Den var den bästa tumlaren överlag som kommer med en del smarta funktioner och en förhållandevis låg vikt (36 kg). Cylindas modell TK 5470 kom på en andra plats, med sina många olika program och automatisk fuktsensor bedömdes det vara en bra maskin. Faktum är att det finns så många program att välja mellan att det kan vara svårt att veta vilket program som är bäst. Miele TDA150 C kom på tredje plats, en maskin med stor kapacitet men som saknar fuktsensor.

Vinnare i det här testet

Råd & Rön

Publicerad

Råd & Rön har testat flera torktumlare där allt fler har värmepump. Detta gör maskinerna mer energisnåla men kan innebära att det tar lite längre tid att torka och kläderna kan bli skrynkliga. Bäst betyg får två stycken torktumlare från Miele

Båda Miele-maskinerna har kapacitet på 8 kg och får bra omdöme gällande energiförbrukning och torkning. De får båda betyget 5 i skrynklig vilket är något lågt men detta kan som tidigare nämnt bero på just värmepumpen. Samsung DV90N62632W kommer på placeringen tätt därefter med betyget 71. Den har fått ett lite sämre betyg i torkningsförmåga än Miele, men ligger inte långt ifrån och har en kapacitet på 9 kg, alltså 1 kg mer än Miele-maskinerna. Du kan styra denna torktumlaren från din mobil.

Vinnare i det här testet

Taenk.dk

Publicerad

Taenk har testat flera torktumlare och utsett presenterar två maskiner. Bäst i test är Miele TCE530 WP får bra resultat på alla punkter. Den torkar bra och jämnt och energiförbrukningen är låg. Betyget ligger på 72% och tätt efter är Samsung DV90N62632W på 71%. Även denna modell har presterat bra på alla testpunkter. Något som lyfts upp är att den är en av de tystaste torktumlarna, på 65 dB.

Vinnare i det här testet

Råd & Rön

Publicerad

Råd & Rön har uppdaterat sitt test av torktumlare, och högst poäng har Siemens WT47W458DN fått. Den är jämn i sin torkning och dess kondensor fångar upp fukten effektivt. Maskinen är enkel att hantera och har låg energiförbrukning. Det är inte mycket som skiljer torktumlarna i toppen av Råd & Röns test åt, men det som placerar den här framför de andra är framförallt dess förmåga att torka skrynkelfritt!

Efter Siemens maskin följer tre torktumlare som fått lika höga betyg av Råd & Rön. Två av dem har utsetts till "Bra köp", och det är dessa två vi valt att lyfta fram.

Först ut är Samsung DV90K6000CW. Den har stor kapacitet på trumman och är relativt tystgående. Den torkar jämnt och är enkel att hantera.

Den tredje maskinen, som alltså fått samma betyg som den ovan, är en annan torktumlaren från Siemens: WT47W568DN. Det är inte mycket som skiljer den här maskinen från de två ovan, men den har fått högst betyg av de tre i delmomentet "torktid"! Ljudnivån är däremot något högre, även om den kan anses vara relativt tystgående.

Vinnare i det här testet

Råd & Rön

Publicerad

Torra kläder, energisnålt, snabbt och tyst. Det är vad man önskar sig av en torktumlare - men det är svårt att hitta en torktumlare som är bra på allt, visar Råd & Röns test. Med de självrengörande torktumlarna slipper man rensa kondensorn, vilket är en fördel, men det är fortfarande viktigt att rensa luddfiltret. De flesta av torktumlarna i testet är värmepumpsdrivna och behöver i regel 1,5-2 timmar på sig för att torka en stor last bomull så att den blir helt torr. Siemens två maskiner, WT47W458DN och WT47W568DN, toppar listan. 458DN hamnar på förstaplats med 69 poäng i samlat betyg och den lite billigare 568DN på andraplats med 68 poäng. Därefter hamnar Bosch WTW84362SN på tredjeplats, tillsammans med torktumlare från LG, Miele och Siemens med ett betyg på 67 av 100 möjliga.

Vinnare i det här testet

Taenk.dk

Publicerad

Det är stora skillnader på marknadens torktumlare, visar danska konsumentrådet Taenk. När de testade 35 modeller blev både Siemens och Bosch testvinnare, samt fick toppbetyg av svenska Råd & Rön. Siemens modell WT47W568DN har energiklass A++, vilket innebär att den är väldigt miljövänlig och är dessutom utrustad med program, som t.ex. SoftDry som ger en mjuk och skonsam torkning av dina kläder och AutoDry, som mäter klädernas fuktighet och anpassar programmet allt efter hur torra de är. Torktumlaren är användarvänlig och har en display som ger en bra överblick över alla program, t.ex. resterande tid, temperatur och antal varv. Man kan också välja program utefter vilka material man vill torka. Siemens maskin rymmer 8 kg kläder, vilket gör den perfekt för de flesta familjer 3 till 6 personer. Bosch maskin WTW875M8SN har samma energiklass (A++) och även här får det plats 8 kg kläder. Användarvänligheten är mycket bra och den stora LED-displayen ger en klar överblick på programmen. Här använder man sig av en TouchControl när man navigerar sig fram bland alternativen. Här finns ett program som heter SensitiveDrying, vilket motsvarar SoftDry hos Siemens, som torkar kläderna skonsamt. En självrengörande kondensator gör dessutom att maskin själv rensar mikrofilter och kondensator.

Vinnare i det här testet

Råd & Rön

Publicerad

Konsumenttidningen Råd & Rön har i sitt senaste nummer redovisat ett uppdaterat test för torktumlare. Många av testobjekten får riktigt fina betyg och ingen blir direkt sågad. Topplistan domineras av Miele, den tyska tillverkaren som även producerar en rad andra vitvaror. En modernisering av torktumlare har skett de senaste åren och nu är det värmepumpsdrivna enheter som har tagit över marknaden. Anledningen till detta är att de drar en tredjedel så mycket energi som de gamla kondenstumlarna. De värmepumpsdrivna torktumlarna är relativt dyra, men priserna är på väg ned. Med tanke på att de är så pass energisnåla kan man varje år spara ca 500 kr om man använder dem någon gång per vecka. Bäst i test är torktumlaren från Miele, T 7950 EcoComfort som får höga betyg rakt över. Den klarar uppemot 7 kg bomull och är skonsam mot kläderna. Mieles torktumlare är utrustad med en integrerad kondensvattenslang och du behöver inte tömma maskinen utan den töms direkt via slangen i vattenlåset eller diskhon. Priset på testvinnaren är fortfarande högt, du får betala drygt 11 000 kr på de billigaste försäljarna. Två andra maskiner från Miele får lika höga betyg; T 8164 WP och T 8861 WP Edition 111. Även dessa två torktumlare är högt prissatta, så vill du ha den bästa maskinen får du vara beredd på att öppna plånboken.

Vinnare i det här testet

Råd och rön

Publicerad

Att använda en torktumlare är enkelt, men det är också ett energikrävande och bullrigt sätt att torka tvätt på. Råd och rön har testat både värmepumps- och kondenstumlare, och eftersom EU införde en ny energimärkning (maj 2013) är det bara värmepumpstumlarna som når upp i högsta A-klassen. En värmepumpstumlare cirkulerar luften i maskinen och återvinner värmen, vilket ger en längre energiförbrukning. Men de kostar också mer vid inköp en vad en kondenstumlare gör och därför är det fortfarande tveksamt om man sparar in ekonomiskt på att köpa en energisnål torktumlare. De största maskinerna i testet klarar av upp till 9 kilo tvätt och de har blivit snabbare än de var förut – flera tumlare klarar av att få en full last med bomull torr på 1,5 timme. En del låter dock alldeles för högt, vilket har dragit ned det samlade betyget en aning. Samtliga modeller i testet har automatprogram, men man kan också välja att manuellt ställa in tiden. Råd och rön har också testat effektivitet i kondensorn och betyget redovisar hur mycket fukt maskinen tar upp och hur mycket den skickar ut i rummet. Torktumlaren ska helst ta upp så nära 100 procent som möjligt, men maskinen som klarade sig sämst i testet skickade ut hälften av all fukt i rummet. Bäst i test blev Miele T 7950 WP, följd av Electrolux EDH3284 PDW och Miele T 8813 C.

Vinnare i det här testet

Råd och rön

Publicerad

Torktumlarna i Råd och röns test torkar alla bra och jämt, men med en stor skillnad i priserna. Samtliga torktumlare tillhör energiklasserna A eller B. Det är ovanligt att en torktumlare når A-klass då de tar väldigt mycket energi och de tumlare som når dit är utrustade med en värmepump men kostar då mer än övriga. Alla modeller är även utrustade med automatprogram som naturligtvis är lättast att använda, men man kan också ställa in tiden manuellt. Att kläderna blir skrynkliga när man använder torktumlare går inte att komma ifrån. Ett tips då är att ta ut dom när de fortfarande är lite fuktiga för att sedan häng-torka dem.
Mieles torktumlare T 7950 WP blev testvinnaren. Tumlaren rymmer 7 kg tvätt och den har alla traditionella och praktiska funktioner man förväntar sig av en torktumlare. Med automatprogram är det enkelt att sätta på en torkning, men man kan även ställa in sin önskade tid manuellt. Tumlaren har ett ”PerfectDry” torkningssystem som kontinuerligt mäter fuktigheten på tvätten.

Vinnare i det här testet

Torktumlare.org

Publicerad

Torktumlare.org har sammanställt ett test av olika torktumlare och utsett en testvinnare – Mieles modell T 298C LW. Testet baseras på fyra punkter, som anses vara bland de viktigaste när man ska välja torktumlare. Man har testat torktumlarnas energiförbrukning, hur lång tid en torkning tar, tork-kapacitet och torktumlarnas användarvänlighet! Det var ingen av torktumlarna som håller de värden som är angivna av tillverkarna. Som ett exempel var energiförbrukningen på samtliga torktumlare drygt 10% större än vad som blivit angivet!
Miele tog dock första plats i testet, med bra torktider och en låg energiförbrukning. Den är enkel att använda men dock är den också dyrast. Tumlaren är också tystgående och innehåller tekniken för att skonsamt men effektivt torka tvätten. Strax efter Miele hamnar Whirlpool på listan, som är testets billigaste torktumlare. Även Whirlpools torktumlare fick bra betyg i testet, gällande energiförbrukningen och torktiden. Dock var inte lika användarvänlig som Mieles och det var det som blev avgörande för placeringen.

Vinnare i det här testet

VILKEN BÄST I TEST VINNARE ÄR EGENTLIGEN BÄST?

Hos test.se får du svaret - helt gratis!

Vi samlar produkttester från seriösa aktörer i magasin, på TV och på nätet, och presenterar deras topp 3. Därefter analyserar vi de sammanslagna resultaten och kan på så sätt utse de ultimata testvinnarna inom alla produktkategorier! Här hos oss får du med andra ord ta del av produkternas crème de la crème, och kan på så sätt göra smarta val i alla dina inköp.