VI SAMMANSTÄLLER TESTER

Det är precis vad vi gör, kollar vad andra tycker om produkterna. Idén med Test.se är att sammanställa experttesterna från nätet och tidningarna på ett ställe, låta någon av våra redaktörer analysera dem och rekommendera en produkt. Sidorna uppdateras löpande allt eftersom nya produkter och tester publiceras. Läs mer

Ändrad 5 Oktober 2021
Så väljer vi vinnare

Så väljer vi vinnare

Test.se har en lång historia av att utse testvinnare i en mängd olika produktkategorier – men hur väljer vi egentligen ut de bästa produkterna?

I första hand är våra testvinnare produkter som har fått topplaceringar i jämförande tester hos välkända aktörer. Vi lägger mycket tid på efterforskning för att kunna presentera ett så pålitligt och korrekt resultat som möjligt. När urvalet görs lägger vi även stor vikt vid produktrecensioner, både från experter och konsumenter.

Ibland stöter vi dock på produktkategorier där det saknas både tester och recensioner. Detta kan antingen bero på att produkten i fråga är ny på marknaden, eller att produktkategorin är ovanligt begränsad. I dessa fall väljer vi att presentera produkter från välkända och etablerade varumärken inom respektive segment.

Torktumlarna som är bäst i test 2023

Behöver du köpa en ny torktumlare till hemmet att ha i tvättstugan eller badrummet? Det finns många modeller att välja mellan – med praktiska egenskaper, som kan styras med din mobiltelefon eller som är kombinerade. Här ger vi dig testvinnande torktumlare och en stor köpguide!

Vi har jämfört
 • Typ av torktumlare
 • Torkkapacitet
 • Energiklass
 • Ljudnivå
Vi på Test.se rekommenderar
Priser visas i samarbete med
Test och produktrecensioner
Bäst i test Test.se - Bäst i test
Bosch
Bosch WTX8HKL9SN
Bosch Bosch WTX8HKL9SN - Test
Bäst i test
Bosch
Bosch WTX8HKL9SN
En smart torktumlare med flera praktiska egenskaper som kan styras med en app.
Högt betyg på test hos Råd & Rön 2020.
Högt betyg på test hos Taenk.dk 2020.
Populärt val hos Prisjakt.
Populärt val hos Pricerunner.
Typ: Kondenstumlare.
Torkkapacitet: 9 kg.
Energiklass A++ (före 2021).
Ljudnivå: 62 dB.
Går att styra via mobiltelefonen.
Auto-Clean.
SensitiveDrying-system.
Iron Assist som ångbehandlar.

Bosch grundades i Tyskland 1886 och är en stor elektronikkedja. De har ett stort utbud av hushållsapparater, vitvaror och trädgårdsredskap. Fokus ligger på kvalitet och innovation, allt för att kunden ska få de bästa produkterna till sitt hem.

Bosch WTX8HKL9SN är en omtyckt och energisnål kondenstorktumlare med standardbredden 60 centimeter. Av Råd & Rön har den fått omdömet bra köp, där den med sina höga betyg hamnar på deras tredje plats. Hos danska Taenk fick den också ett högt betyg och placerades bland de bättre torktumlarna. Är du ute efter en smart torktumlare är detta ett bra val för din tvättstuga! Den går dessutom att styra med en app till din mobiltelefon.

Torktumlaren har en hög torkkapacitet på nio kilo och är en kondensortumlare. Tack vare dess varmluftsteknik och trummans struktur får du en skonsam och jämn torkning. Kläderna torkas dessutom skonsamt till den torkgrad som önskas. Torktumlaren är utrustad med en AutoClean-teknologi som betyder att den inte har något luddfilter i luckan. SmartDry-funktionen gör att maskinen automatiskt väljer torkprogram baserat på tvättprogrammet. För att minska behovet av strykning ångbehandlar torktumlaren kläderna. Torktumlaren har en energiklass på A++ (före 2021) och har en ljudnivå på 62 decibel.

 • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med

Bästa budget Test.se - Bästa budget
Cylinda
Cylinda Tk5470x Kondenstumlare - Vit
Cylinda Cylinda Tk5470x Kondenstumlare - Vit - Test
Bästa budget
Cylinda
Cylinda Tk5470x Kondenstumlare - Vit
En prisvärd torktumlare med 16 olika torkprogram.
Högt betyg på test hos Bygghemma.se 2021.
Högt betyg på test hos Bäst-i-Test.se 2020.
Bra betyg hos Råd & Rön 2020.
Populärt val hos Prisjakt.
Populärt val hos Pricerunner.
Typ: Kondenstumlare.
Torkkapacitet: 7 kg.
Energiklass: B.
Standardbredd på 60 cm.
Belysning i trumman.
Automatisk tömning av kondensvattnet.
Program för uppfräschning.

Svenska Cylinda grundades i Jung 1958 och är ett företag som gör alla vitvaror som kan behövas i ditt hem. I deras utbud finns kylskåp, frysar, spisar, ugnar, tvättmaskiner, torktumlare och torkskåp, alla anpassade för svenska förhållanden.

Till bästa budgetval väljer vi att lyfta fram Cylinda TK 5470 som placerat sig bra i tester hos både Bäst-i-test.se, Bygghemma.se och Råd & Rön. Det är en frontmatad kondenstumlare som är en maskin för alla ändamål. Den har hela 16 olika torkprogram för olika ändamål, dessutom finns ett luftningsprogram på tio minuter som kan fräscha upp kläder. Den automatiska fuktsensorn gör att programmet stoppas när tvätten är torr. Det som gör att denna tumlare sticker ut, är dess förmåga att torka bomullsplagg och skydda syntetplagg från övertorkning.

Luckan är omhängningsbar, vilket innebär att den kan monteras på både höger och vänster sida. Detta gör att den passar i de flesta typer av badrum. Många torktumlare i den lägre prisklassen, saknar glaslucka där man kan se tvätten - men inte denna modell. Dessutom har den belysning i trumman vilket känns lyxigt. För en rimligt prislapp, får du av Cylinda en prisvärd tumlare!

 • Butiker & priser
 • Priser för Cylinda Tk5470x Kondenstumlare - Vit
Priser visas i samarbete med

Bästa kombinerade Test.se - Bästa kombinerade
Electrolux
Electrolux EW7W5268E5
Bästa kombinerade
Bästa kombinerade
Electrolux
Electrolux EW7W5268E5
En högkvalitativ kombinerad tvättmaskin och torktumlare för dig som vill spara både tid och plats.
Rekommenderad av Expressen/Leva & Bo 2020.
Populärt val hos Prisjakt.
Populärt val och högt kundbetyg hos Pricerunner.
Högt kundbetyg hos Tretti.se.
Högt kundbetyg hos Whiteaway.se.
Typ: Kombinerad tvättmaskin och torktumlare.
Tvättkapacitet: 8 kg.
Torkkapacitet: 4 kg.
Centrifughastighet: 1600 varv/minut.
Energiklass: A (C).
Storlek: H 84,7 x B 59,7 x D 55,1 cm.
Ljudnivå: 76 dB.
Översvämningsskydd.
LED-display.

Electrolux är ett svenskt företag som grundades 1919 och som är ledande inom vitvaror och hushållsmaskiner. I det breda sortimentet finns bland annat ett stort utbud av tvättmaskiner, torktumlare, diskmaskiner, kylskåp, spisar och dammsugare.

Har du en mindre tvättstuga eller vill få plats med både tvättmaskin och torktumlare i badrummet? Då rekommenderar vi den kombinerade tvättmaskinen och torktumlaren Electrolux EW7W5268E5. Den har fått bra recensioner i Expressens Leva & Bo, höga kundbetyg hos Pricerunner och är ett populärt val hos Prisjakt. Med en tvättmaskin och torktumlare i en och samma maskin blir kläderna både tvättade och torra på samma program.

Tvättmaskinens rotationshastighet ligger på 1600 varv per minut och den har en tvättkapacitet på åtta kilo och en torkkapacitet på fyra kilo. Maskinen har automatiserade program för både vikt och material vilket gör att kläderna slits mindre. Har du bråttom kan du välja det snabbaste programmet, som både tvättar och torkar på endast 60 minuter. Tvättmaskinen har även ett FreshScent-program som fräschar upp kläderna om de endast behöver en uppfräschning. Även om maskinen inte hör till de tystaste på marknaden har den många nöjda kunder som tycker att det är en tvättmaskin och torktumlare med många olika tvättprogram, bra torktid och är lätt att förstå.

 • Butiker & priser
 • Priser för Electrolux EW7W5268E5
  • Boka online, hämta utanför!
   Fri frakt över 500 kr
Priser visas i samarbete med

Ytterligare läsning

Bäst i test torktumlare - se testvinnare.

Köpguide

Det är praktiskt att ha en torktumlare i hemmet, för att snabbt kunna torka tvätten istället för att hänga upp och låta den torka på egen hand. När du köper ny torktumlare är det mycket som kan vara bra att tänka på. Tänk till exempel på att alltid se till totalkostnaden och inte bara priset på maskinen, det vill säga både vad maskinen kostar att köpa och hur mycket el den drar per torkning. Det finns flera olika torktumlare med olika egenskaper och det gäller att hitta den som passar bäst för sig själv.

Är du även intresserad av tvättmaskiner? Se vår sida om testvinnande tvättmaskiner!

Torkkapacitet

Se till att välja en torktumlare med samma kapacitet som tvättmaskinen. Då slipper du tänka på att dosera exakt rätt mängd till torktumlaren från tvättmaskinen. Det vanligaste är att torktumlare har en kapacitet på tre till sex kilo, men det finns också större modeller för det stora hushållet som tar upp till nio kilo.

 • 3,5-5 kilo passar till 1-2 personer.
 • 6-7 kilo passar till 3 personer.
 • 8-9 kilo passar till 4-5 personer.
 • 10-12 kilo passar till fler än 5 personer.

Energimärkning

Glöm inte att titta på energimärkningen! Om du ersätter en C-klassad torktumlare med en A-klassad kan du spara cirka 500 kronor per år (räknat på fem tvättar per vecka)! Den högsta märkningen ligger på A+++ och då använder den som allra lägst energi. Från och med mars 2021 är det en ny energimärkning som gäller för många produkter som kyl och frys, tvättmaskin, kombinerade tvättmaskiner och torktumlare och diskmaskiner. Då ändras skalan A+++ - D till A-G. Dock kommer torktumlarnas gamla märkning att finnas kvar några år till, vilket kan vara bra att känna till. En torktumlare drar mer energi än en tvättmaskin så det är smart att tänka på detta även om det kan kosta mer.

Ljudvolym

Om du bor i lägenhet så är det bra att tänka på torktumlarens ljudvolym. En bra riktlinje är att utgå från så låg ljudvolym som möjligt så att du inte stör grannarna. Ljudvolymen är även viktig om du bor i hus. Låt inte torktumlaren bli ett störande moment i hemmet.

Smarta funktioner

Självklart är det enkelt att styra torktumlaren direkt via displayen men de senaste åren har flera maskiner utrustats med flera smarta funktioner. Vissa torktumlare har exempelvis senarelagd start, timer-funktion och vissa kan styras via wifi och av en app till din mobiltelefon. Allt för att underlätta vardagen för dig som anser att det är viktigt.

Två typer av torktumlare

Det finns två olika typer torktumlare att välja mellan – kondenstorktumlare och frånluftstumlare.

Kondenstorktumlare

Den vanligaste typen av torktumlare är en kondenstorktumlare. Den recirkulerar luften och gör att du inte behöver koppla den till någon frånluftskanal. Kondenstorktumlare kan installeras var du vill, men behöver ha mycket ventilation i rummet. Vattnet från kläderna hamnar i en behållare som behöver tömmas eller som kan kopplas till en slang direkt till avloppet.

Frånluftstumlare

En frånluftstumlare kräver en frånluftskanal som leder bort den fuktiga luften ut i det fria. De drar vanligtvis lite mer eftersom det är ett konstant värmetapp. Många som tidigare har haft den här typen av torktumlare väljer en lika dan för att inte behöva täppa till frånluftskanalerna i huset. En frånluftstumlare ger inte ifrån sig någon fukt och klarar därför att stå i ett mindre rum och är lite mer effektiv än en kondenstorktumlare.

Kombinerad tvättmaskin och torktumlare

Har du endast en liten yta men har behov av både en tvättmaskin och torktumlare? Då ska du köpa en kombinerad tvättmaskin och torktumlare – vilket är en maskin som gör både oc. När tvättprogrammet är slut torkar maskinen tvätten.

Tillbaka till början – våra toppval


Redaktionen
Test.se

Vanliga frågor

 • En torktumlare blir normalt runt 70 grader varm och då torkas kläderna på ett skonsamt sätt. Har du ömtåliga kläder som behöver en ännu lägre temperatur blir också torktiden längre.
 • Hur lång tid det tar för en torktumlare att få tvätten torr beror på vilken modell du har, vilket program du väljer och hur mycket tvätt det är. Det kan ta allt från en till två timmar och har den en sensor baseras tiden på tvätten.
 • Vi har valt att utse Bosch WTX8HKL9SN till den torktumlare som är bäst i test. Det är en smart torktumlare som fått höga betyg och goda kundomdömen. Det är en kondensortumlare med hög torkkapacitet på nio kilo som dessutom får att styra med en app till din mobiltelefon.
Innehållsförteckning

Innehåll
Bäst i test:
Bosch Bosch WTX8HKL9SN