HANDLA SMART
HANDLA TESTVINNARE
Vi sammanställer experttester för att hitta den bästa produkten just för Dig!
torktumlare - Bäst i test

Test av torktumlare

15 ST PRODUKTER TESTADE

hem & hushåll uppdaterad 5:e September, 2018, Baserad på 7 experttester.

När man köper ny torktumlare är det mycket man bör tänka på. Tänk till exempel på att alltid se till totalkostnaden och inte bara priset på maskinen, det vill säga både vad maskinen kostar att köpa och hur mycket el den drar per torkning. Det finns flera olika torktumlare med olika egenskaper och det gäller att hitta den som passar bäst för sig själv. Glöm inte att titta på energimärkningen! Om du ersätter en C-klassad torktumlare med en A-klassad kan du spara cirka 500 kronor per år (räknat på fem tvättar per vecka)!

Bäst i test: Siemens WT47W568DN

Testresultat
Effektiv kondensor, Energisnål,
Inget ljus i trumman, Inte den mest effektiva anti skrynkel-funktionen
Produktbeskrivning
Specifikationer

Eftersom vår tidigare rekommendation utgått har vi här på Test.se valt att rekommendera Siemens torktumlare WT47W568DN. Tumlaren har energiklass A++, vilket innebär att den torkar mycket effektivt och snålt. Kondensorn rengörs noggrant efter varje torkning, flera gånger, vilket resulterar i att ludd försvinner och ger maskinen konstant låg energiförbrukning.

SoftDry-systemet innebär en mjuk och skonsam torkning av dina kläder och AutoDry-systemet mäter av hur torra dina kläder är och anpassar programmet utefter fukten som finns kvar i kläderna. Den stora displayen visar all relevant information på ett överskådligt sätt och där väljer du också praktiska funktioner som programförlopp, temperatur, hastighet och resttid. 

Visa hela texten
Ljudnivå:
64 dB
Torkkapacitet:
8 kg
Trumvolym:
112 liter
Värmepump:
Standardprogram (full maskin/halv maskin):
138 min/92 min
Mått:
59,8 x 84,2 x 59,9 cm
Energiklass:
A++
Energiförbrukning:
233 kWh/år
Anslutningseffekt:
1 000 W
Funktioner:
14 program, Barnlås, Display, Filterindikator, Kalluftningsprogram, Luddfilter, Senarelagd start, Sensorstyrning, Skrynkelskydd

Torktumlare - JÄMFÖRELSETABELL

RELATERADE TESTER

Tvättmaskiner

UPPDATERAD 13:e Mars, 2019

Experttester vi läst (7st)

Nedan listas vilka tester vi läst och använt som underlag för att utse vår testvinnare tillsammans med en sammanfattning.

Råd & Rön

Publicerad

Råd & Rön har uppdaterat sitt test av torktumlare, och högst poäng har Siemens WT47W458DN fått. Den är jämn i sin torkning och dess kondensor fångar upp fukten effektivt. Maskinen är enkel att hantera och har låg energiförbrukning. Det är inte mycket som skiljer torktumlarna i toppen av Råd & Röns test åt, men det som placerar den här framför de andra är framförallt dess förmåga att torka skrynkelfritt!

Efter Siemens maskin följer tre torktumlare som fått lika höga betyg av Råd & Rön. Två av dem har utsetts till "Bra köp", och det är dessa två vi valt att lyfta fram.

Först ut är Samsung DV90K6000CW. Den har stor kapacitet på trumman och är relativt tystgående. Den torkar jämnt och är enkel att hantera.

Den tredje maskinen, som alltså fått samma betyg som den ovan, är en annan torktumlaren från Siemens: WT47W568DN. Det är inte mycket som skiljer den här maskinen från de två ovan, men den har fått högst betyg av de tre i delmomentet "torktid"! Ljudnivån är däremot något högre, även om den kan anses vara relativt tystgående.

Vinnare i det här testet

Råd & Rön

Publicerad

Torra kläder, energisnålt, snabbt och tyst. Det är vad man önskar sig av en torktumlare - men det är svårt att hitta en torktumlare som är bra på allt, visar Råd & Röns test. Med de självrengörande torktumlarna slipper man rensa kondensorn, vilket är en fördel, men det är fortfarande viktigt att rensa luddfiltret. De flesta av torktumlarna i testet är värmepumpsdrivna och behöver i regel 1,5-2 timmar på sig för att torka en stor last bomull så att den blir helt torr. Siemens två maskiner, WT47W458DN och WT47W568DN, toppar listan. 458DN hamnar på förstaplats med 69 poäng i samlat betyg och den lite billigare 568DN på andraplats med 68 poäng. Därefter hamnar Bosch WTW84362SN på tredjeplats, tillsammans med torktumlare från LG, Miele och Siemens med ett betyg på 67 av 100 möjliga.

Vinnare i det här testet

Taenk.dk

Publicerad

Det är stora skillnader på marknadens torktumlare, visar danska konsumentrådet Taenk. När de testade 35 modeller blev både Siemens och Bosch testvinnare, samt fick toppbetyg av svenska Råd & Rön. Siemens modell WT47W568DN har energiklass A++, vilket innebär att den är väldigt miljövänlig och är dessutom utrustad med program, som t.ex. SoftDry som ger en mjuk och skonsam torkning av dina kläder och AutoDry, som mäter klädernas fuktighet och anpassar programmet allt efter hur torra de är. Torktumlaren är användarvänlig och har en display som ger en bra överblick över alla program, t.ex. resterande tid, temperatur och antal varv. Man kan också välja program utefter vilka material man vill torka. Siemens maskin rymmer 8 kg kläder, vilket gör den perfekt för de flesta familjer 3 till 6 personer. Bosch maskin WTW875M8SN har samma energiklass (A++) och även här får det plats 8 kg kläder. Användarvänligheten är mycket bra och den stora LED-displayen ger en klar överblick på programmen. Här använder man sig av en TouchControl när man navigerar sig fram bland alternativen. Här finns ett program som heter SensitiveDrying, vilket motsvarar SoftDry hos Siemens, som torkar kläderna skonsamt. En självrengörande kondensator gör dessutom att maskin själv rensar mikrofilter och kondensator.

Vinnare i det här testet

Råd & Rön

Publicerad

Konsumenttidningen Råd & Rön har i sitt senaste nummer redovisat ett uppdaterat test för torktumlare. Många av testobjekten får riktigt fina betyg och ingen blir direkt sågad. Topplistan domineras av Miele, den tyska tillverkaren som även producerar en rad andra vitvaror. En modernisering av torktumlare har skett de senaste åren och nu är det värmepumpsdrivna enheter som har tagit över marknaden. Anledningen till detta är att de drar en tredjedel så mycket energi som de gamla kondenstumlarna. De värmepumpsdrivna torktumlarna är relativt dyra, men priserna är på väg ned. Med tanke på att de är så pass energisnåla kan man varje år spara ca 500 kr om man använder dem någon gång per vecka. Bäst i test är torktumlaren från Miele, T 7950 EcoComfort som får höga betyg rakt över. Den klarar uppemot 7 kg bomull och är skonsam mot kläderna. Mieles torktumlare är utrustad med en integrerad kondensvattenslang och du behöver inte tömma maskinen utan den töms direkt via slangen i vattenlåset eller diskhon. Priset på testvinnaren är fortfarande högt, du får betala drygt 11 000 kr på de billigaste försäljarna. Två andra maskiner från Miele får lika höga betyg; T 8164 WP och T 8861 WP Edition 111. Även dessa två torktumlare är högt prissatta, så vill du ha den bästa maskinen får du vara beredd på att öppna plånboken.

Vinnare i det här testet

Råd och rön

Publicerad

Att använda en torktumlare är enkelt, men det är också ett energikrävande och bullrigt sätt att torka tvätt på. Råd och rön har testat både värmepumps- och kondenstumlare, och eftersom EU införde en ny energimärkning (maj 2013) är det bara värmepumpstumlarna som når upp i högsta A-klassen. En värmepumpstumlare cirkulerar luften i maskinen och återvinner värmen, vilket ger en längre energiförbrukning. Men de kostar också mer vid inköp en vad en kondenstumlare gör och därför är det fortfarande tveksamt om man sparar in ekonomiskt på att köpa en energisnål torktumlare. De största maskinerna i testet klarar av upp till 9 kilo tvätt och de har blivit snabbare än de var förut – flera tumlare klarar av att få en full last med bomull torr på 1,5 timme. En del låter dock alldeles för högt, vilket har dragit ned det samlade betyget en aning. Samtliga modeller i testet har automatprogram, men man kan också välja att manuellt ställa in tiden. Råd och rön har också testat effektivitet i kondensorn och betyget redovisar hur mycket fukt maskinen tar upp och hur mycket den skickar ut i rummet. Torktumlaren ska helst ta upp så nära 100 procent som möjligt, men maskinen som klarade sig sämst i testet skickade ut hälften av all fukt i rummet. Bäst i test blev Miele T 7950 WP, följd av Electrolux EDH3284 PDW och Miele T 8813 C.

Vinnare i det här testet

Råd och rön

Publicerad

Torktumlarna i Råd och röns test torkar alla bra och jämt, men med en stor skillnad i priserna. Samtliga torktumlare tillhör energiklasserna A eller B. Det är ovanligt att en torktumlare når A-klass då de tar väldigt mycket energi och de tumlare som når dit är utrustade med en värmepump men kostar då mer än övriga. Alla modeller är även utrustade med automatprogram som naturligtvis är lättast att använda, men man kan också ställa in tiden manuellt. Att kläderna blir skrynkliga när man använder torktumlare går inte att komma ifrån. Ett tips då är att ta ut dom när de fortfarande är lite fuktiga för att sedan häng-torka dem.
Mieles torktumlare T 7950 WP blev testvinnaren. Tumlaren rymmer 7 kg tvätt och den har alla traditionella och praktiska funktioner man förväntar sig av en torktumlare. Med automatprogram är det enkelt att sätta på en torkning, men man kan även ställa in sin önskade tid manuellt. Tumlaren har ett ”PerfectDry” torkningssystem som kontinuerligt mäter fuktigheten på tvätten.

Vinnare i det här testet

Torktumlare.org

Publicerad

Torktumlare.org har sammanställt ett test av olika torktumlare och utsett en testvinnare – Mieles modell T 298C LW. Testet baseras på fyra punkter, som anses vara bland de viktigaste när man ska välja torktumlare. Man har testat torktumlarnas energiförbrukning, hur lång tid en torkning tar, tork-kapacitet och torktumlarnas användarvänlighet! Det var ingen av torktumlarna som håller de värden som är angivna av tillverkarna. Som ett exempel var energiförbrukningen på samtliga torktumlare drygt 10% större än vad som blivit angivet!
Miele tog dock första plats i testet, med bra torktider och en låg energiförbrukning. Den är enkel att använda men dock är den också dyrast. Tumlaren är också tystgående och innehåller tekniken för att skonsamt men effektivt torka tvätten. Strax efter Miele hamnar Whirlpool på listan, som är testets billigaste torktumlare. Även Whirlpools torktumlare fick bra betyg i testet, gällande energiförbrukningen och torktiden. Dock var inte lika användarvänlig som Mieles och det var det som blev avgörande för placeringen.

Vinnare i det här testet

VILKEN BÄST I TEST VINNARE ÄR EGENTLIGEN BÄST?

Hos test.se får du svaret - helt gratis!

Vi samlar produkttester från seriösa aktörer i magasin, på TV och på nätet, och presenterar deras topp 3. Därefter analyserar vi de sammanslagna resultaten och kan på så sätt utse de ultimata testvinnarna inom alla produktkategorier! Här hos oss får du med andra ord ta del av produkternas crème de la crème, och kan på så sätt göra smarta val i alla dina inköp.