VI SAMMANSTÄLLER TESTER

Det är precis vad vi gör, kollar vad andra tycker om produkterna. Idén med Test.se är att sammanställa experttesterna från nätet och tidningarna på ett ställe, låta någon av våra redaktörer analysera dem och rekommendera en produkt. Sidorna uppdateras löpande allt eftersom nya produkter och tester publiceras. Läs mer

Ändrad 7 Augusti 2022
Så väljer vi vinnare

Så väljer vi vinnare

Test.se har en lång historia av att utse testvinnare i en mängd olika produktkategorier – men hur väljer vi egentligen ut de bästa produkterna?

I första hand är våra testvinnare produkter som har fått topplaceringar i jämförande tester hos välkända aktörer. Vi lägger mycket tid på efterforskning för att kunna presentera ett så pålitligt och korrekt resultat som möjligt. När urvalet görs lägger vi även stor vikt vid produktrecensioner, både från experter och konsumenter.

Ibland stöter vi dock på produktkategorier där det saknas både tester och recensioner. Detta kan antingen bero på att produkten i fråga är ny på marknaden, eller att produktkategorin är ovanligt begränsad. I dessa fall väljer vi att presentera produkter från välkända och etablerade varumärken inom respektive segment.

Bänkdiskmaskinen som är bäst i test 2022!

Har du inte plats för en vanlig diskmaskin, men vill underlätta diskningen där hemma - är en bänkdiskmaskin lösningen! Här har vi gått igenom tester och recensioner och valt ut två riktigt bra produkter.

Vi har jämfört
 • Program: Hur många och vilka program finns att välja på?
 • Energiklass: Skalan går från A till G, där A är bäst och G är sämst.
 • Antal kuvert.
 • Specialfunktioner som exempelvis olika typer av sensorer och självrengöringsalternativ.
Vi på Test.se rekommenderar
Test och produktrecensioner
Bäst i test Test.se - Bäst i test
Bosch
SKS-modeller
Bäst i test
Bäst i test
Bosch
SKS-modeller
Populära bänkdiskmaskiner – små och effektiva
Topplaceringar hos Råd & Rön.
Testvinnare hos Bäst-i-test.
6 program.
Energiklass A+.
Rymmer sex kuvert.
Med flera specialfunktioner som exempelvis Active Water-teknologi och Aqua Sensor-funktion.

Bosch SKS62E38EU och SKS62E32EU är två populära bänkdiskmaskiner som både har fått toppbetyg hos Råd & Rön. Skillnaden mellan de två varianterna är färgen, där modellen med 38 i serienumret är gjord i rostfritt stål, medan den med 32 är vit. Bänkdiskmaskinerna har sex olika program att välja på. Bland annat finns ett program för intensivdisk, ett Eco-program och ett särskilt program för glas som diskar skonsamt i 40 grader.

Bosch har en Active Water-teknologi som sparar vatten och energi, bland annat genom en särskild filterteknologi och snabb uppvärmning. Dessutom har diskmaskinerna en så kallad Aqua Sensor-funktion som innebär att sensorerna reglerar vattenförbrukningen efter hur smutsig disken är, och vilken typ av disk det är.

För att få extra flexibilitet finns även möjlighet att ställa in programmets starttid i förväg, vilket gör att du kan starta diskmaskinen när som helst på dygnet. Med en tydlig display kan du se när diskmaskinen ska starta, och hur lång tid det är kvar när maskinen väl är igång. Här finns även ett Extra Dry-program som gör att även plastburkar och liknande är torra när diskmaskinen är klar.

 • Rostfritt stål: SKS62E38EU
 • Vit: SKS62E32EU
 • Priser för Bosch SKS62E38EU
  • Nordens största marknadsplats
   Trygg ehandel sedan 1999
 • Bosch SKS62E32EU
  • Kundsupport dygnet runt
   Leveranstid på 2-10 arbetsdagar

Bästa budget Test.se - Bästa budget
Electrolux
ESF2400OW
Bästa budget
Bästa budget
Electrolux
ESF2400OW
Effektiv bänkdiskmaskin från Electrolux.
Toppbetyg hos Råd & Rön.
4/5 kundrecensioner hos electrolux.se.
6 program.
Energiklass A+.
6 kuvert.
Har autosensor.
Finns även snabbprogram.
52 dB.
Med display.

Electrolux är världens största tillverkare av vitvaror. Det svenska märket grundades redan 1901 och har under många år jobbat upp en trovärdighet som springer ur kvalitetsprodukter. Det är många som haft vitvaror från Electrolux hemma, och man blir inte marknadsledande om produkterna inte håller måttet.

Det finns inte så många tester gjorda på just bänkdiskmaskiner, men om man ska gå på kundrecensioner och trovärdiga varumärken, så är Electrolux ett tryggt val. När Råd och Rön gjorde ett omfattande test av diskmaskiner var det inte mer än fem stycken bänkdiskmaskiner med, men av de testade maskinerna av bänkmodell så placerade sig Electrolux på en tredjeplats. Tillsammans med positiva kundrecensioner blir bänkdiskmaskinen ESF2400OW från Electrolux ett tryggt val.

Den kompakta bänkdiskmaskinen rymmer upp till 6 kuvert, vilket i sammanhanget får betraktas som generöst. Med sina 6 olika program och 4 olika temperaturinställningar går det att anpassa till vilken disk man än har. Det finns ett så kallat party program som diskar klart på 20 minuter - perfekt när man behöver diska upp glas under festen. Displayen visar bland annat fördröjd start och återstående programtid. Det finns även en indikator som visar när det behöver fyllas på med salt och sköljmedel.

 • Butiker & priser
 • Priser för Electrolux ESF2400OW
  • Objektiva prisjämförelser
   Omdömen och recensioner

Bästa utan vattenanslutning Test.se - Bästa utan vattenanslutning
Scandomestic
Scandomestic SFO100
Bästa utan vattenanslutning
Bästa utan vattenanslutning
Scandomestic
Scandomestic SFO100
Smidig bänkdiskmaskin som inte kräver vattenanslutning.
Positiva omdömen hos Pricerunner.
6 program.
Energiklass A.
Rymmer två kuvert.

Scandomestic är ett danskt företag som grundades 2006. Scandomestic SFO100 är en liten och smidig diskmaskin som bara är 42 centimeter bred och ryms lätt på diskbänken. Diskmaskinen rymmer två kuvert, och passar bra för ett hushåll med en eller max två personer. Scandomestic SFO100 har sex olika program att välja på.

Något väldigt speciellt med den här diskmaskinen är att den inte kräver någon vattenanslutning. Istället fyller du på vattenbehållaren inför varje disk, och kopplar endast en avloppsslang direkt ner i vasken. Bänkdiskmaskinen förbrukar endast en liten mängd vatten per disk, vilket gör den till ett miljövänligt alternativ.

 • Butiker & priser
 • Priser för Scandomestic SFO100
  • Fri frakt och snabb leverans
   Billiga vitvaror

Ytterligare läsning

Köpguide

Även om man bor lite mindre, kanske till och med trångt, kan det vara skönt med en diskmaskin. Men ibland får det helt enkelt inte plats i köksinredningen, det kan också vara så att du bor i hyresrätt där du inte får lov att ändra i köket hur mycket som helst. Då kan en bänkdiskmaskin vara den perfekta lösningen, en slags kompromiss mellan att ha en riktig diskmaskin och inte ha en alls. Att den står på bänken gör den dessutom lätt att flytta om det skulle behövas.

Antal kuvert

Det första steget är att fundera på hur stor diskmaskin du behöver och vilket utrymme du har att tillgå. Golvdiskmaskiner finns i ett par olika dimensioner. Vanligtvis är de mellan 45 och 60 centimeter breda, där 60 centimeter är det mest förekommande. Många normalstora diskmaskiner rymmer 10-15 kuvert, där varje kuvert är det porslin som går åt för uppdukningen för en person.

Om du bor mindre, eller helt enkelt inte behöver en fullstor diskmaskin, kan det vara ett bra alternativ att köpa en bänkdiskmaskin. Bänkdiskmaskiner har en höjd på max 50 centimeter för att rymmas mellan bänk och överskåp. En bänkdiskmaskin rymmer normalt sett 4-6 kuvert.

Diskmaskinens olika program

Fundera över vilka typer av program du vill/behöver ha. De flesta bänkdiskmaskiner har en rad olika program att välja på – allt från intensiv-varianter till snabbprogram och särskilda program för exempelvis glas. Just snabbprogram kan vara något att leta efter när du väljer bänkdiskmaskin. Detta eftersom denna typ av diskmaskin ändå inte används till grövre disk som kastruller och grytor. Bänkdiskmaskinerna låter vanligtvis också mer än vanliga diskmaskiner, vilket gör att det är behagligt om diskningen går snabbt!

De flesta diskmaskiner har automatiska program, dessa är bra att använda om man har mycket blandad disk i maskinen. Men tänk också på att de automatiska programmen drar mer vatten och gör dem mindre ekonomiska.

Energimärkning

Enligt EU måste alla vitvaror vara energimärkta på en skala där A är bäst och G är sämst. Samma märkning visas ofta även annan värdefull information om maskinen, till exempel hur stor volym den har, hur mycket vatten den förbrukar samt hur bra den diskar och torkar. Det finns inget krav på att tillverkaren måste uppge vilken bullernivå en diskmaskin har, men många gör det ändå. Generellt kan man säga att bullernivån på en vanlig diskmaskin bör ligga under 50 dB för att inte vara störande, särskilt om du har ett kombinerat kök och vardagsrum. Men bänkdiskmaskiner upplevs ofta låta mycket mer eftersom de står på köksbänken helt oisolerade. Vanliga diskmaskiner är inbyggda i köksinredningen, vilket såklart dämpar en hel del ljud. 

Tillbaka till början – våra toppval


Redaktionen
Test.se
testse@qualityunlimited.com

Vanliga frågor

 • Det finns ett par olika sätt att installera en bänkdiskmaskin. Det rekommenderade sättet är att skaffa en blandare som har en extra anslutning på sidan som är anpassad för inkoppling av vanliga diskmaskiner och bänkdiskmaskiner. Ett annat alternativ är att koppla in diskmaskinen med en snabbkoppling på din vanliga kökskran och placera avloppsslangen så den tömmer direkt i vasken. Detta är dock ett betydligt sämre alternativ, då många kökskranar inte klarar trycket som uppstår.
 • I vår sammanställning har vi utsett SKS-modellerna från Bosch till bäst i test. Det är populära diskmaskiner som även har placerat sig i topp i Råd & Röns tester.
 • Av naturliga skäl får det inte plats lika mycket i en bänkdiskmaskin som i en vanlig. De modeller som vi rekommenderar rymmer sex kuvert. Bor man i ett litet hushåll om en eller två personer räcker det gott och väl med en maskin för sex kuvert.
Innehållsförteckning

Innehåll
Bäst i test:
Bosch SKS-modeller

Du kanske även är intresserad av: