VI SAMMANSTÄLLER TESTER

Det är precis vad vi gör, kollar vad andra tycker om produkterna. Idén med Test.se är att sammanställa experttesterna från nätet och tidningarna på ett ställe, låta någon av våra redaktörer analysera dem och rekommendera en produkt. Sidorna uppdateras löpande allt eftersom nya produkter och tester publiceras. Läs mer

Ändrad 27 Februari 2024
Så väljer vi vinnare

Så väljer vi vinnare

Test.se har en lång historia av att utse testvinnare i en mängd olika produktkategorier – men hur väljer vi egentligen ut de bästa produkterna?

I första hand är våra testvinnare produkter som har fått topplaceringar i jämförande tester hos välkända aktörer. Vi lägger mycket tid på efterforskning för att kunna presentera ett så pålitligt och korrekt resultat som möjligt. När urvalet görs lägger vi även stor vikt vid produktrecensioner, både från experter och konsumenter.

Ibland stöter vi dock på produktkategorier där det saknas både tester och recensioner. Detta kan antingen bero på att produkten i fråga är ny på marknaden, eller att produktkategorin är ovanligt begränsad. I dessa fall väljer vi att presentera produkter från välkända och etablerade varumärken inom respektive segment.

Bänkdiskmaskinen som är bäst i test 2024

Har du inte plats för en vanlig diskmaskin, men vill underlätta diskningen där hemma - är en bänkdiskmaskin lösningen! Här har vi gått igenom tester och recensioner och valt ut två riktigt bra produkter.

Vi har jämfört
 • Program.
 • Energiklass.
 • Antal kuvert.
 • Specialfunktioner.
Vi på Test.se rekommenderar
Priser visas i samarbete med Prisjakt
Test och produktrecensioner
Bäst i test Test.se - Bäst i test
Bosch
Bosch SKS62E32EU / Bosch SKS62E38EU
Bosch Bosch SKS62E32EU / Bosch SKS62E38EU - Test
Bäst i test
Bosch
Bosch SKS62E32EU / Bosch SKS62E38EU
Populära bänkdiskmaskiner – små och effektiva
Topplaceringar hos Råd & Rön 2022.
Testvinnare hos Bästihemmet.se 2022.
Populärt val hos Prisjakt.
Populärt val hos Pricerunner.
Populärt val hos MediaMarkt.se.
6 program.
Energiklass A+.
Rymmer sex kuvert.
Med flera specialfunktioner som exempelvis Active Water-teknologi och Aqua Sensor-funktion.

Bosch grundades i Tyskland 1886 och är ett företag som gör ett stort utbud av produkter till hushållsapparater, vitvaror och trädgårdsredskap

Bosch SKS62E38EU och SKS62E32EU är två populära bänkdiskmaskiner som både har fått bra betyg på ett test hos Råd & Rön, i kategorin bänkdiskmaskiner. De utsågs till testvinnare hos Bästihemmet.se och är ett populärt val och Prisjakt och Pricerunner. 

Skillnaden mellan de två bänkdiskmaskinerna är färgen, där modellen med 38 i serienumret är gjord i rostfritt stål, medan den med 32 är vit. Bänkdiskmaskinerna har sex olika program att välja på. Bland annat finns ett program för intensivdisk, ett Eco-program och ett särskilt program för glas som diskar skonsamt i 40 grader.

Bosch har en Active Water-teknologi som sparar vatten och energi, bland annat genom en särskild filterteknologi och snabb uppvärmning. Dessutom har diskmaskinerna en så kallad Aqua Sensor-funktion som innebär att sensorerna reglerar vattenförbrukningen efter hur smutsig disken är, och vilken typ av disk det är.

För att få extra flexibilitet finns även möjlighet att ställa in programmets starttid i förväg, vilket gör att du kan starta diskmaskinen när som helst på dygnet. Med en tydlig display kan du se när diskmaskinen ska starta, och hur lång tid det är kvar när maskinen väl är igång. Här finns även ett Extra Dry-program som gör att även plastburkar och liknande är torra när diskmaskinen är klar.

 • Vit: SKS62E32EU
 • Rostfritt stål: SKS62E38EU
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Bästa budget Test.se - Bästa budget
Electrolux
Electrolux ESF2400OW
Electrolux Electrolux ESF2400OW - Test
Bästa budget
Electrolux
Electrolux ESF2400OW
Effektiv bänkdiskmaskin från Electrolux.
Bra betyg på test hos Bästihemmet.se 2022.
Tredje plats på test hos Råd & Rön 2022.
Populärt val hos Prisjakt.
Populärt val hos Pricerunner.
Högt betyg av kunder hos Electrolux.se.
6 program.
Energiklass A+.
6 kuvert.
Har autosensor.
Finns även snabbprogram.
52 dB.
Med display.

Electrolux är världens största tillverkare av vitvaror. Det svenska märket grundades redan 1901 och har under många år jobbat upp en trovärdighet som springer ur kvalitetsprodukter. Det är många som haft vitvaror från Electrolux hemma, och man blir inte marknadsledande om produkterna inte håller måttet.

Det finns inte så många tester gjorda på just bänkdiskmaskiner, men om man ska gå på kundrecensioner och trovärdiga varumärken, så är Electrolux ett tryggt val. När Råd och Rön gjorde ett omfattande test av diskmaskiner var det inte mer än fem stycken bänkdiskmaskiner med, men av de testade maskinerna av bänkmodell så placerade sig Electrolux på en tredje plats. Tillsammans med positiva kundrecensioner blir bänkdiskmaskinen ESF2400OW från Electrolux ett tryggt val.

Den kompakta bänkdiskmaskinen rymmer upp till 6 kuvert, vilket i sammanhanget får betraktas som generöst. Med sina 6 olika program och 4 olika temperaturinställningar går det att anpassa till vilken disk man än har. Det finns ett så kallat party program som diskar klart på 20 minuter - perfekt när man behöver diska upp glas under festen. Displayen visar bland annat fördröjd start och återstående programtid. Det finns även en indikator som visar när det behöver fyllas på med salt och sköljmedel.

 • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Bästa utan vattenanslutning Test.se - Bästa utan vattenanslutning
Scandomestic
Scandomestic SFO101
Scandomestic Scandomestic SFO101 - Test
Bästa utan vattenanslutning
Scandomestic
Scandomestic SFO101
Smidig bänkdiskmaskin som inte kräver vattenanslutning.
Populärt val hos Prisjakt.
Populärt val hos Pricerunner.
6 program.
Energiklass A.
Rymmer två kuvert.

Scandomestic är ett danskt företag som grundades 2006 och är en ledande tillverkare av vitvaror.

Scandomestic SFO101 är en liten och smidig diskmaskin som bara är 42 centimeter bred och ryms lätt på diskbänken. Diskmaskinen rymmer två kuvert, och passar bra för ett hushåll med en eller max två personer. Scandomestic SFO100 har sex olika program att välja på och med två av dessa kan du tvätta frukt och grönsaker i en särskild korg. Du kan också använda diskmaskinen och BabyCare-programmet för att diska nappflaskor.

Något väldigt speciellt med den här diskmaskinen är att den inte kräver någon vattenanslutning. Istället fyller du på vattenbehållaren inför varje disk, och kopplar endast en avloppsslang direkt ner i vasken. Bänkdiskmaskinen förbrukar endast en liten mängd vatten per disk, vilket gör den till ett miljövänligt alternativ.

 • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Bästa lilla Test.se - Bästa lilla
Scandomestic
Scandomestic SFO 2203 W
Scandomestic Scandomestic SFO 2203 W - Test
Bästa lilla
Scandomestic
Scandomestic SFO 2203 W
Mindre bänkdiskmaskin med låg vattenförbrukning, timer och sex olika program.
Bra betyg på test hos Bästihemmet.se 2022.
Populärt val hos MediaMarkt.se.
6 program.
Energiklass F.
Rymmer 6 kuvert.
Timerfunktion.

Scandomestic är ett danskt företag som grundades 2006 och är en ledande tillverkare av vitvaror.

Scandomestic SFO 2203 W är en mindre bänkdiskmaskin som utmärker sig genom att ta liten plats. Perfekt för dig med mindre hem eller som bor ensam. Den utsågs till bästa lilla bänkdiskmaskinen på ett test hos Bästihemmet.se som beskriver den som en praktisk diskmaskin för dig med mindre plats.

Diskmaskinen är i storleken H 438 x B 550 x D 500 millimeter och rymmer sex kuvert. Den har sex olika program så möjligheterna att diska köksutrustning av olika typer av material är stor. Den har en inbyggd timerfunktion så att du själv kan välja när disken ska köras.

Diskmaskinen har en låg vattenförbrukning på 6,5 liter per programcykel, energiklass F och en låg ljudvolym på 49 decibel.

 • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Bra val Test.se - Bra val
Bosch
Bosch SKS50E42EU
Bosch Bosch SKS50E42EU - Test
Bra val
Bosch
Bosch SKS50E42EU
Bänkdiskmaskin med sex kuvert för dig som tänker på miljön och plånboken.
Populärt val hos Prisjakt.
Populärt val hos Pricerunner.
Populärt val hos MediaMarkt.se.
5 program.
Energiklass F.
Rymmer 6 kuvert.
EcoSilence Drive – tystgående och energisnål motor.
10 års garanti.

Bosch grundades i Tyskland 1886 och är ett företag som gör ett stort utbud av produkter till hushållsapparater, vitvaror och trädgårdsredskap.

Bosch SKS50E42EU är en bänkdiskmaskin för dig som vill kunna diska i maskin trots mindre plats i köket. Den är ett populärt val hos både Prisjakt, Pricerunner och återförsäljaren Mediamarkt.

Bänkdiskmaskinen är 55 centimeter bred, rymmer sex kuvert och du kan välja mellan fem olika program. Du kan till exempel välja ett särskilt glasprogram som diskar och torkar dina finglas skonsamt. Bosch diskmaskiner har en funktion med en glasskyddsteknik som ger konstant hårdhetsgraden eftersom mjukt vatten kan orsaka glaskorrosion.

Detta är ett bra val för dig som tänker på miljön – den har en låg energiförbrukning med energiklass F. Tack vare en LoadSensor-funktion läser diskmaskinen av mängden disk och använder endast den mängd vatten som behövs. Den innovativa ActiveWater-teknologin sparar också vatten och energi genom optimerad filterteknologi, snabb uppvärmning och en kraftfull pump. Du har en lång rostgaranti på 10 år.

 • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Ytterligare läsning

Bäst i test bänkdiskmaskin - se testvinnande bänkdiskmaskiner.
En bänkdiskmaskin är en smidig lösning för dig som bor mindre men som önskar att kunna diska i maskin.

Köpguide bänkdiskmaskin

Även om man bor lite mindre, kanske till och med trångt, kan det vara skönt med en diskmaskin. Men ibland får det helt enkelt inte plats i köksinredningen, det kan också vara så att du bor i hyresrätt där du inte får lov att ändra i köket hur mycket som helst. Då kan en bänkdiskmaskin vara den perfekta lösningen. Här guidar vi dig till den bästa bänkdiskmaskinen!

Vad är en bänkdiskmaskin? 

En bänkdiskmaskin en slags kompromiss mellan att ha en riktig diskmaskin och inte ha en alls. Att den står på bänken gör den dessutom lätt att flytta om det skulle behövas. Du placerar den på köksbänken och du kopplar antingen in den med en permanent vattenanslutning eller en manuell lösning där du kopplar slangen till vattenkranen varje gång du ska använda den. Bänkdiskmaskin passar dig som är en till två personer i hushållet.

Fördelar med en bänkdiskmaskin

Det finns många fördelar med att använda en diskmaskin framför att diska för hand. Det är både en vardagslyx att slippa diska för hand, men det är också mer miljövänligt

Därför ska du ha en diskmaskin:

 • Det är enklare än att diska för hand – mindre disk på bänken och mer tid till annat.
 • Disken blir renare.
 • Det är mer miljövänligt eftersom du använder mindre vatten.

Så stor är en bänkdiskmaskin

När du köper en bänkdiskmaskin spelar både storleken på den och hur mycket den rymmer stor roll. 

Storleken på diskmaskinen

Det första steget är att fundera på hur stor diskmaskin du behöver och vilket utrymme du har att tillgå. Golvdiskmaskiner finns i ett par olika dimensioner. Vanligtvis är de mellan 45 och 60 centimeter breda, där 60 centimeter är det mest förekommande. Om du bor mindre, eller helt enkelt inte behöver en fullstor diskmaskin, kan det vara ett bra alternativ att köpa en bänkdiskmaskin. Bänkdiskmaskiner har en höjd på max 50 centimeter för att rymmas mellan bänk och överskåp. 

Antal kuvert

Många normalstora diskmaskiner rymmer 10-15 kuvert, där varje kuvert är det porslin som går åt för uppdukningen för en person. En bänkdiskmaskin är mindre och det är vanligt att den rymmer vanligtvis fyra till sex kuvert. Kuvert betyder måttet på diskmaskinens kapacitet. Du räknar med ungefär tre kuvert per person, vilket är det porslin som går åt i uppdukningen för en person. 

Vem passar bänkdiskmaskinen för? 

Står du och väljer mellan en traditionell golvdiskmaskin och en bänkdiskmaskin? Bänkdiskmaskinen passar vissa personer bättre än andra. 

Dig med ett mindre hem 

En bänkdiskmaskinen passar dig som kanske har ett mindre hem med ont om plats, eftersom det är den minsta typen av diskmaskin. 

Till det lilla hushållet

Bor du i ett singelhushåll är behovet av en stor diskmaskin kanske inte lika stor som hos en barnfamilj. Då passar en bänkdiskmaskin bra eftersom den har en kapacitet för en till två personer i hushållet. 

Diskmaskinens olika program

Fundera över vilka typer av program du vill/behöver ha. De flesta bänkdiskmaskiner har en rad olika program att välja på – allt från intensiv-varianter till snabbprogram och särskilda program för exempelvis glas. Just snabbprogram kan vara något att leta efter när du väljer bänkdiskmaskin. Detta eftersom denna typ av diskmaskin ändå inte används till grövre disk som kastruller och grytor. Bänkdiskmaskinerna låter vanligtvis också mer än vanliga diskmaskiner, vilket gör att det är behagligt om diskningen går snabbt!

De flesta diskmaskiner har automatiska program, dessa är bra att använda om man har mycket blandad disk i maskinen. Men tänk också på att de automatiska programmen drar mer vatten och gör dem mindre ekonomiska.

Bäst i test bänkdiskmaskin - se testvinnande bänkdiskmaskiner.
En bänkdiskmaskin har ofta flera olika program så att du kan välja ett som passar för varje tillfälle.

Diskmaskinens energimärkning

Enligt EU måste alla vitvaror vara energimärkta på en skala där A är bäst och G är sämst. Samma märkning visas ofta även annan värdefull information om maskinen, till exempel hur stor volym den har, hur mycket vatten den förbrukar samt hur bra den diskar och torkar. Det finns inget krav på att tillverkaren måste uppge vilken bullernivå en diskmaskin har, men många gör det ändå. Generellt kan man säga att bullernivån på en vanlig diskmaskin bör ligga under 50 dB för att inte vara störande, särskilt om du har ett kombinerat kök och vardagsrum. Men bänkdiskmaskiner upplevs ofta låta mycket mer eftersom de står på köksbänken helt oisolerade. Vanliga diskmaskiner är inbyggda i köksinredningen, vilket såklart dämpar en hel del ljud. 

Populära varumärken:

Länktips:

Tillbaka till början – våra toppval


Redaktionen
Test.se

Vanliga frågor

 • Det finns ett par olika sätt att installera en bänkdiskmaskin. Det rekommenderade sättet är att skaffa en blandare som har en extra anslutning på sidan som är anpassad för inkoppling av vanliga diskmaskiner och bänkdiskmaskiner. Ett annat alternativ är att koppla in diskmaskinen med en snabbkoppling på din vanliga kökskran och placera avloppsslangen så den tömmer direkt i vasken. Detta är dock ett betydligt sämre alternativ, då många kökskranar inte klarar trycket som uppstår.
 • I vår sammanställning har vi utsett SKS-modellerna från Bosch till bäst i test. Det är populära diskmaskiner som även har placerat sig i topp i Råd & Röns tester.
 • Av naturliga skäl får det inte plats lika mycket i en bänkdiskmaskin som i en vanlig. De modeller som vi rekommenderar rymmer sex kuvert. Bor man i ett litet hushåll om en eller två personer räcker det gott och väl med en maskin för sex kuvert.
Innehållsförteckning

Innehåll

Du kanske även är intresserad av:

Newsletter image Test.se logo
Håll dig uppdaterad med Test.se:s nyhetsbrev
Vi meddelar när en ny testvinnare tar över tronen
Exklusiva erbjudanden på vinnare bara på Test.se
Din epostadress
Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev godkänner du test.se sekretesspolicy.
Gå med kostnadsfritt
Tack för din prenumeration!
Du har nu valt att prenumerera på vårt nyhetsbrev.
Stäng