VI SAMMANSTÄLLER TESTER

Det är precis vad vi gör, kollar vad andra tycker om produkterna. Idén med Test.se är att sammanställa experttesterna från nätet och tidningarna på ett ställe, låta någon av våra redaktörer analysera dem och rekommendera en produkt. Sidorna uppdateras löpande allt eftersom nya produkter och tester publiceras. Läs mer om oss

Ändrad 8 Januari 2024
Så väljer vi vinnare

Så väljer vi vinnare

Test.se har en lång historia av att utse testvinnare i en mängd olika produktkategorier – men hur väljer vi egentligen ut de bästa produkterna?

I första hand är våra testvinnare produkter som har fått topplaceringar i jämförande tester hos välkända aktörer. Vi lägger mycket tid på efterforskning för att kunna presentera ett så pålitligt och korrekt resultat som möjligt. När urvalet görs lägger vi även stor vikt vid produktrecensioner, både från experter och konsumenter.

Ibland stöter vi dock på produktkategorier där det saknas både tester och recensioner. Detta kan antingen bero på att produkten i fråga är ny på marknaden, eller att produktkategorin är ovanligt begränsad. I dessa fall väljer vi att presentera produkter från välkända och etablerade varumärken inom respektive segment.

Induktionshällarna som är bäst i test 2023

Är du ute efter en ny induktionshäll till spisen i köket? Det finns många olika modeller att välja mellan och här tipsar vi om fem induktionshällar som är bäst i test. I en köpguide får du de bästa tipsen inför ditt köp.

 • Storlek.
 • Antal värmezoner.
 • Särskilda funktioner som underlättar matlagningen.
 • Övriga egenskaper ex barnspärr och äggklocka.
Vi på Test.se rekommenderar
Priser visas i samarbete med Prisjakt
Test och produktrecensioner
Bäst i test Test.se logo
Siemens
Siemens EH975LVC1E
Siemens Siemens EH975LVC1E - Test
Bäst i test Test.se logo
Siemens
Siemens EH975LVC1E
Bred induktionshäll med variabel trippelzon och gott om plats för extra stora grytor och stekpannor.
Testvinnare hos Råd & Rön 2022.
Testvinnare hos Taenk.dk 2022.
Högt kundbetyg hos Siemens.
Storlek: 90 cm.
5 värmezoner.
17 effektnivåer.
32 centimeter trippelzon.
Dual lightSlider – tryck och dra för att juster värme.
FryinSensor Plus – maten bränns inte vid.
PowerBoost – 50 % mer effektiv.
Timer med stoppfunktion.
Barnspärr.

Siemens är ett tyskt multinationellt elektronikföretag med huvudkontor i München som grundades så tidigt som 1847. I Sverige finns företaget på 40 olika orter och har över 4000 medarbetare med huvudkontor i Solna. Företaget står för innovation och kvalitet och de tillverkar vitvaror och hushållsapparater för det moderna hemmet.

Siemens EH975LVC1E är en induktionshäll av hög kvalitet som ingår i Siemens iQ300-serie. De har även iQ500-serie och iQ700-serie och modeller i bredden 60, 70, 80 och 90 centimeter.

Induktionshällen utsågs till bäst i test hos Råd & Rön, en plats de delade med en liknande modell från Bosch. Deras testpanel gav betyget 75 av 100 och man testade bland annat hur snabba och effektiva de var, hur lätt det var att hantera induktionshällarna och hur bra flexzonerna fungerade. Siemens induktionshäll fick särskilt höga poäng på att styra hällen, att använda alla zoner samtidigt, styra överiga funktioner, manual och rengöring. Hos danska Taek.dk kom den också på första plats med betyget 75 av 100.

På den här svarta induktionshällen med ram finns det gott om plats att laga mat. Den är 90 centimeter bred och har en 32 centimeter trippelzon där extra stora grytor och pannor får plats. Den har fem värmezoner och 17 olika effektnivåer. Induktionshällen har Dual lightSlider som innebär att du bara trycker och drar för att justera värmen. En smart FryinSensor Plus-funktion gör att du får full kontroll så att du aldrig mer kommer att bränna vid maten. PowerBoost gör att induktionszonen blir 50 procent mer effektiv. Du kan ställa in en timer som gör att kokzonen stänger av sig när tiden gått klart. Induktionshällen är i storleken 51 x 912 x 520 millimeter.

 • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Bästa smarta Test.se logo
Electrolux
Electrolux HOF850BMF
Electrolux Electrolux HOF850BMF - Test
Bästa smarta Test.se logo
Electrolux
Electrolux HOF850BMF
Induktionshäll med smarta funktioner som gör matlagningen lättare.
Tredje plats på test hos Råd & Rön 2022.
Storlek: 80 cm.
4 värmezoner.
Kokzoner som anpassar sig efter kokkärlen.
Sensorer för assisterad matlagning.
Boil Sensor – låter aldrig vattnet koka över.
Hob2Hood – häll och köksfläkt kopplas samman.
PowerBoost – värmeökning.

Electrolux är ett svenskt företag som grundades 1919 och som har ett brett utbud av diskmaskiner, tvättmaskiner, spisar, kylskåp, dammsugare och AC. De har induktionshällar i storlekarna 60, 70, 80 och 90 centimeter i flera modeller.

Electrolux HOF850BMF är en intelligent induktionshäll av hög kvalitet. Den tillhör Bosch 700 Sense-serien som är en induktionshäll i mellanprisklassen.

Induktionshällen kom på delad tredje plats i ett test hos Råd & Rön där den fick det samlade betyget 72 av 100. Enligt deras test gillade man särskilt manualen, att det gick lätt att styra hällen och möjligheten att använda alla zoner samtidigt.

Induktionshällen är 80 centimeter och har fyra olika värmezoner. Du justerar temperaturinställningarna med touchkontroller och varje kokzon styrs separat. Kokzonerna anpassar sig efter storleken på kokkärlen vilket ger en bra värme utan prestandaförlust. Den har sensorer som hjälper dig med matlagningen och känner bland annat av när vattnet kokar. Med en Boil Sensor känner kommer vattnet aldrig att koka över börjar istället automatiskt att sjuda istället.

Med hjälp av Hob2Hood kommer induktionshällen och köksfläkten att trådlöst kopplas samman och styras automatiskt. Med PowerBoost-funktionen ökar du värmen omedelbart vilket till exempel kan användas för att koka upp vattnet snabbare. Induktionshällen är i storleken 780 x 520 millimeter.

 • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Bästa budget Test.se logo
Electrolux
Electrolux HOI630MF
Electrolux Electrolux HOI630MF - Test
Bästa budget Test.se logo
Electrolux
Electrolux HOI630MF
Prisvärd induktionshäll på 60 centimeter med smarta funktioner.
Andra plats på test hos Bygghemma.se 2023.
Tredje plats på test hos Taenk.dk 2022.
Testvinnare hos Taenk.dk 2020.
Populärt val hos Prisjakt.
Populärt val hos Pricerunner.
Storlek: 60 cm.
4 värmezoner.
Hob2Hood – häll och köksfläkt kopplas samman.
PowerBoost – värmeökning.
Barnlås.

Electrolux är ett svenskt företag som grundades 1919 och som har ett brett utbud av diskmaskiner, tvättmaskiner, spisar, kylskåp, dammsugare och AC. De har induktionshällar i storlekarna 60, 70, 80 och 90 centimeter i flera modeller.

Vi har utsett Electrolux HOI630MF till den induktionshäll som är bästa budget. I ett test hos Bygghemma.se kom den på andra plats med betyget 8,7 av 10. De rekommenderar den till dig som vill ha en prisvärd och lättanvänd induktionshäll. Hos danska Taenk.dk har den också placerats bra på test genom åren och det är ett populärt val hos både Prisjakt och Pricerunner.

Induktionshällen har fyra olika värmezoner och alla har en power boost-funktion vilket gör att uppvärmningen får en extra skjuts. Funktionen Hob2Hood gör att hällen synkroniseras med fläktens ventilationsinställningar så att det aldrig är varken för mycket eller för lite fläkt, alltid automatiskt avvägt.

Med inbyggd timer och touch-kontroller är HOI630MF helt klart en bra vardagshäll med funktioner som förenklar matlagningen!

 • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Bästa prisvärda Test.se logo
AEG
AEG IKB84431FB
AEG AEG IKB84431FB - Test
Bästa prisvärda Test.se logo
AEG
AEG IKB84431FB
Induktionshäll med fyra värmezoner som automatisk anpassar sig efter kokkärlen.
Andra plats på test hos Taenk.dk 2022.
Tredje plats på test hos Råd & Rön 2023.
Högt kundbetyg hos AEG.se.
Storlek 80 cm.
4 värmezoner.
14 effektnivåer.
Hob2Hood – häll och köksfläkt kopplas samman.
PowerBoost – värmeökning.
Äggklocka.
Automatisk avstängning.
Barnlås.

AEG grundades 1883 i Tyskland och är idag en del av Elextrolux-koncernen. Varumärket har ett stort utbud av köks- och hushållsprodulter och i utbudet finns kyl och frys, tvättmaskiner, torktumlare och diskmaskiner.

AEG IKB84431FB är en induktionshäll av hög kvalitet. Den tillhör AEG:s 3000-serie som är deras mest prisvärda induktionshällar. I ett test hos Råd & Rön kom hällen på delad tredje plats med det samlade betyget 72 av 100. Den fick särskilt högt betyg på matlagning, hanterbarhet och ljudnivå. Hos danska Taenk.dk kom AEG:s induktionshäll på delad andra plats med betyget 71 av 100.

Induktionshällen är 80 centimeter bred och har fyra olika värmezoner. Zonerna anpassar sig automatiskt till storleken och formen på kokkärlen. Induktionshällen blir snabbt varm med snabb värmejustering som gör att du får en mat lagad precis som du önskar. Vill du snabba på processen finns Power Boost som som snabbt kokar upp till exempel en stor kastrull med vatten.

Du styr värmen med touchkontroller som går 1-14, vilket går snabbare än om du skulle behöva använda plus- eller minusknappar. Använd den inbyggda timern om du vill att hällen automatiskt stänger av sig efter en viss tid. En Hob2Hood-funktion kopplar trådlöst ihop induktionshällen med köksfläkten som justeras automatiskt efter behovet. Induktionshällen är i storleken 780 x 520 millimeter.

 • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Ytterligare läsning

Bäst i test induktionshäll - hitta bästa induktionshällen.
Byt till en ny induktionshäll och få en snabbare och smidigare matlagning.

Köpguide induktionshäll 

I de flesta moderna hem finns induktionshällen, oftast den svart-blanka spisen som i stort sett helt ersatt keramik-hällen. Induktionshällen är för de flesta ett självklart val vid byte av spis. Dels för att den ser väldigt stilren ut med sin diskreta och enkla design, och dels för att den har många klara fördelar. De är snabbare att jobba med, säkrare och mer energisnåla, vilket i förlängningen också gör dem billigare.

Dessutom har moderna induktionshällar idag flera smarta funktioner. Vad sägs till exempel om inbyggd timer och automatisk temperaturkontroll? Eller förinställda program som gör att hällen kan koka exempelvis såser på egen hand? Hur låter det med en spis som kan synkroniseras med trådlös fläktstyrning? Valmöjligheterna på induktionshällar är oändliga, man kan få dem hur enkla eller avancerade man vill. Det är i alla fall säkert att det är lättare och snabbare än någonsin för en hemmakock att laga mat.

I vår köpguide hjälper vi dig att välja rätt induktionshäll för ditt kök och matlagningsbehov.

Vill du ha en ny 

Vad är en induktionshäll?

En induktionshäll är en modern spis, som värmer kokkärl med hjälp av magnetiskt motstånd istället för direktverkande värme. Hällen ser ut som en blank glasskiva med små markeringar i för att visa var kokzonerna är. En induktionshäll sänks ner i bänkskivan och har därmed stor flexibilitet i var den kan placeras. Moderna hällar har inga vred, utan ett digitalt reglage som styr värmen på spisen.

Hur fungerar en induktionshäll?

Principen bakom en induktionshäll är att det skapas växlande magnetfält som alstrar värme.

 1. Den elektriska spolen under kokplattan får ström när plattan sätts på.
 2. Närt strömmen passerar spolen bildas ett magnetfält med hög frekvens.
 3. I magnetfältet skapas ett elektriskt motstånd mot grytans botten.
 4. Motståndet gör så att värme alstras vilket värmer upp grytan.

På en induktionshäll är det alltså bara botten på kastrullen eller stekpannan som blir varm, själva plattan blir aldrig het som de exempelvis blir på en keramik-häll.

Vilka kastruller fungerar på en induktionshäll?

Eftersom värmen kommer från det elektriska motståndet i magnetfältet, kräver det att kärlen som används på en induktionshäll också är magnetiska. Därför fungerar inte alla kastruller och stekpannor på denna typ av spis.

De kärl som fungerar på induktionshällar är:

 • Rostfritt stål
 • Titan
 • Gjutjärn

De kärl som inte fungerar på en induktionshäll är:

 • Glas
 • Aluminium
 • Koppar

Tänk på att billigare kokkärl innehåller oftast en slags aluminiumblandning. Dessa går att använda på en induktionshäll, men det låter och väsnas väldigt mycket. Det bästa är förstås att köpa riktigt anpassade kastruller till din häll.

Vad händer om man använder fel kastrull?
Det är inte farligt att använda icke-anpassade kärl på en induktionshäll, men uppvärmningen kommer inte att fungera som den är tänkt. Används fel typ av kokkärl kommer det att uppstå en del knäppande, brummande eller ilande ljus som är allt annat än behagliga.

Bäst i test induktionshäll - hitta bästa induktionshällen.
Kokkärl i rostfritt stål, titan och gjutjärn fungerar på en induktionshäll.

Fördelar med induktionshäll

Det finns många fördelar med att köpa en induktionshäll till köket när det är dags för en ny spishäll. Här är några anledningar varför du ska köpa en induktionshäll.

Snabbare justering av värmen

Den stora fördelen med en induktionshäll är den direkta verkan som temperaturreglaget ger. Vill du sänka temperaturen på en kokande gryta, blir temperaturen mycket svalare direkt. Till skillnad från exempelvis en keramik-häll där det tar en stund innan själva plattan blir så sval som reglaget anger.

Lättare rengöring

En annan fördel är enkelheten i att hålla spisen ren. Den platta och blanka ytan gör att mat inte bränner fast så lätt. Det finns även speciella häll-skrapor som gör att det lätt att hålla spisen skinande ren.

Mer brandsäkra

Induktionshällar är också mycket brandsäkrare än andra spisar, eftersom plattan stänger av sig själv när man tar bort kastrullen eller stekpannan. En induktionshäll blir inte heller lika varm som en keramik-platta eftersom det inte är själva glaset i hällen som värms upp, utan bara kärlet som maten lagas i. Tack vare detta, gör det att saker som skulle råka komma i kontakt med plattan på induktionshällen inte fattar eld.

Kokzoner istället för plattor

När det handlar om induktionshällar talar man inte om plattor, utan kokzoner. De flesta hällar har även en så kallad värmezon som anpassar sig efter kärlets botten. När en liten kastrull används aktiveras bara just det området, och skulle du ställa ett avlångt kärl på samma platta aktiveras ett större område. På detta sätt sparas mycket energi då man inte kan värma upp områden där värmen sedan bara försvinner ut i luften.

Jämför induktionshällens egenskaper

För att hitta den induktionshäll som passar dig bäst kan du jämföra de olika egenskaperna.

Storlek

Vilken storlek på induktionshäll du ska köpa beror dels på hur ditt köks ser ut, men också vilka behov familjen har. Induktionshällar finns vanligtvis i storleken 30, 60, 70, 80 och 90 centimeter. En standarshäll är 60 centimeter bred, men i många moderna och större kök är det vanligt att välja en större modell i storleken 80 eller 90 centimeter. Ju större storlek desto fler kokkärl får du plats med – och ju mer mat kan du laga på samma gång! Ska du byta ut din gamla induktionshäll är det vanligaste och enklaste att köpa en som är i samma storlek som den gamla.

Antal kokzoner

En häll har flera olika kokzoner – oftast fyra men det finns allt mellan en och sex beroende på storlek och modell. Fyra kokzoner brukar passa perfekt till hemmakocken.

Flexibla kokzoner

Flexibla kokzonerna innebär att du kan koppla ihop två eller flera zoner för att få en större zon att laga mat på. Perfekt om grytan är större än bara en zon. En del induktionshällar anpassar sig automatiskt så att du inte behöver tänka på storleken.

Effektnivåer

För att kunna justera värmen finns det flera olika effektnivåer att välja mellan. En lite mer avancerad häll kan ha upp till 17 olika effektnivåer. Värmen justeras med touchpanel i flera värmesteg, antingen med 1-17-knappar eller med plus/minusknappar.

Monterad med eller utan ram

Induktionshällar kan monteras med eller utan ram – så att du får den design och känsla du önskar i ditt hem.

Snabbfunktion

Induktionshällar är kända för att vara snabba – och vissa har en särskild snabbfunktion som gör att den värms upp ännu snabbare. Perfekt när du till exempel ska koka upp pastavatten.

Fläkt som kopplas samman

Vill du ha en riktigt smidig matlagning utan matos som sticker i näsan och sätter sig i kläderna? Då kan du välja en induktionshäll som du trådlöst kopplar samman med fläkten och som automatiskt anpassar sig efter behovet. Aldrig något mer matos och du kan fullt ut koncentrera dig på att laga en magisk måltid till familj och vänner.

Timer och automatisk avstängning

Det finns hällar med timers där du kan ställa in hur länge maten ska puttra på spisen. När tiden har löpt ut kommer plattorna att stänga av sig – och risken att maten blir överkokt eller bränns vid är minimal. Perfekt om du till exempel har långkok till söndagens middag på spisen.

Hjälpande sensorer

Väljer du en lite dyrare induktionshäll kan den komma med smarta funktioner som underlättar när du lagar mat. Vissa sänker temperaturen när det finns risk för vattnet att koka över, och börjar att sjuda istället. En del induktionshällar känner av och anpassar värmen efter vad du lagar för att den aldrig ska brännas vid i stekpannan.

Bäst i test induktionshäll - hitta bästa induktionshällen.
Jämför induktionshällens olika egenskaper för att hitta en som passar dig och din matlagning bäst.

Hur många watt drar en induktionshäll?

Induktionshällar är generellt mer energieffektivare än glaskeramikhällar. Enligt Polarpumpen.se drar en induktionshäll 415 kWh/år medan en keramikhäll drar 520 kWh/år. Detta om du räknar med tio timmars användning per vecka.

Vad är en induktionshäll med inbyggd fläkt?

För att kunna få en högre frihet när du designar ditt kök finns det induktionshällar med inbyggd fläkt. Då får du en induktionshäll och fläkt i en och samma produkt och fläkten tar bort os och lukt direkt. Fläkten är inbyggd under spishällen och har ett kraftigt utsug. En inbyggd köksfläkt är särskilt uppskattad om du har spisen i en köksö eller inte vill ha någon synlig fläkt.

Så här fungerar en induktionshäll med inbyggd köksfläkt: 

Köpa induktionshäll – att tänka på!

Innan du ska köpa en induktionshäll finns det flera saker att tänka på – här är några av dem:

 • Vilken storlek på spishällen som passar din bänkskiva.
 • Hur många kokzoner du behöver och de är flexibla.
 • Hur värmestegen är utformade samt hur många och flexibla de är.
 • Vilken design du föredrar, med ram eller utan?
 • Hur tydligt de röda siffrorna syns på hällen.
 • Hur tydliga är symbolerna?
 • Se till att det finns en barnsäkring/låsfunktion på spisen.

Hur många år håller en induktionshäll?

En spis med induktionshäll håller i genomsnitt i 10-12 år innan det är dags att byta ut den mot en ny. Under de här åren brukar tekniken gå framåt och nyare modeller kommer ofta med senaste tekniken och smarta funktioner som gör matlagningen enklare.

Skötselråd – så tar du hand om din induktionshäll

För att din induktionshäll ska hålla samma höga klass behöver du göra rent den efter varje användning. Använd en mikrofiberduk tillsammans med diskmedel eller köksrengöring. Är det en svårare beläggning rekommenderas en hällskrapa.

Tänk på säkerheten när du lagar mat

En spis kommer snabbt upp i höga temperaturer och det gäller att vara varsam när du lagar mat. Även om du har maten på låg värme ska du aldrig lämna den lägre stunder. Idag har många nya induktionshällar smarta funktioner som timers, automatisk avstängning och funktioner som gör att värmen sänks eller plattan helt stänger av sig om något oväntat uppstår.

Populära varumärken:

Länktips:

Läs också: Test av diskmaskin

Tillbaka till början – våra toppval


Redaktionen
Test.se

Vanliga frågor

 • En induktionshäll är en modern spishäll, som värmer kokkärl med hjälp av magnetiskt motstånd istället för direktverkande värme.
 • Det är inte farligt att använda icke-anpassade kärl på en induktionshäll, men uppvärmninen kommer inte att fungera som den är tänkt. Används fel typ av kokkärl kommer det att uppstå en del knäppande, brummande eller ilande ljus som är allt annat än behagliga.
 • Vi har valt att utse Siemens EH975LVC1E till den induktionshäll som är bäst i test. Den ingår i deras iQ300-serie och har fem värmezoner och 17 effektnivåer.
Innehållsförteckning

Innehåll