HANDLA SMART
HANDLA TESTVINNARE
Vi sammanställer experttester för att hitta den bästa produkten just för Dig!

Test av induktionshällar

hem & hushåll uppdaterad 1:a Juni, 2017, Baserad på 3 experttester.

Det finns klara fördelar med induktionshäll, gentemot andra typer av spisar, exempelvis: de är snabbare, mer energisnåla och dessutom säkrare. Utöver det finns det ofta fler funktioner som underlättar väsentligt vid matlagning. Fundera först över hur många kokzoner du behöver på din häll. Sen är det också bra att se över de olika värmestegen och hur många de är, samt hur flexibla de är. En del induktionshällar har även en PowerBoost-funktion, vilket gör att det går fortare vid exempelvis uppkokning. Hällarnas design kan också skilja sig åt, bland annat om de har ram eller inte, huruvida kontrasten mellan den svarta panelen och de röda siffrorna är bra och hur symbolerna ser ut. Det är viktigt att det är tydligt både på inställningspanelen och i bruksanvisningen. Har man barn, bör man titta på en häll med barnsäkring.

Test.se rekommenderar

Siemens EH651FE17E - bäst i test bland Induktionshällar 2020
Siemens EH651FE17E, bäst i test.

Siemens EH651FE17E - Vi på Test.se har valt att rekommendera induktionshällen från Siemens – EH651FE17E. Det är en 60 cm bred häll med en ramlös design och fyra induktionszoner. Samtliga zoner är utrustade med PowerBoost som ökar induktionshällens effekt med 50 procent och sparar tid, exempelvis vid uppkokning. Funktionen är även mycket bra vid tillagning av större mängder mat. Man styr zonerna med hjälp av en touchkontroll i framkant, där man kan välja mellan 17 olika effektnivåer och det syns sedan tydligt vilka zoner man valt, samt vilka som är varma. Hällen är dessutom utrustad med en… Läs mer

Induktionshällar - Bäst i test

Experttester vi läst (3st)

Nedan listas vilka tester vi läst och använt som underlag för att utse vår testvinnare tillsammans med en sammanfattning.

Råd & Rön

Publicerad

Råd & Rön har testat 8 induktionshällar. Modellerna är billiga standardhällar med måtten ca 60x50 centimeter. Samtliga är hållbara, enkla att hantera och lätta att rengöra - men man kan också konstatera att flexzonerna, som vissa hällar är utrustade med, inte fungerar alls. I topp hamnar Whirlpool ACM 802/NE, den blir utsedd till bäst i test. Hällen får 69 i betyg, av 100 möjliga, och blir tätt följd av IKEAs modell Otrolig, med betyget 68. IKEAs häll var dock dyrast av de testade, så den var inte prisvärd nog att bli utsedd till “Bra köp”. Alla modeller är likvärdiga funktionsmässigt och vad gäller energieffektiviteten. Koktider och nedkylningstider varierar något emellan modellerna, men det är inte många minuters skillnad. Dock varnar Råd & Rön för Bosch PUE631BB2E, som saknar ett överkokningsskydd!

Vinnare i det här testet

Testfakta

Publicerad

Testfakta har testat nio induktionshällar där samtliga modeller håller jämn kvalitet, men istället skiljer sig åt i hur lätta det är att hålla snygga och rena. De faktorer som spelat in i testet är: snabbhet, effektförbrukning, reptålighet, rengöring och jämnhet i temperatur. Induktionshällarna är snabbare, smartare och mer energisnåla än de klassiska spisplattorna och keramikhällarna. Prestandamässigt är hällarna, som sagt, jämna och bra allihop – de kokar upp två liter vatten på mellan 4 till 5 minuter. Det är två till tre gånger snabbare än vad gjutjärn eller keramik klarar av. En annan stor fördel med en induktionshäll är att värmen försvinner så fort man lyfter bort kastrullen eller stekpannan. Det innebär att risken för att bränna fast mat är betydligt mindre än hos andra typer av spisar. Bäst i test blev Siemens med sin modell EH651FE17E. Den är både snabbast, den drar minst el och har jämnast temperaturfördelning. Den får även högt betyg när det gäller rengöring. På andraplats i testet hamnade Bosch med PIE654F17E. Induktionshällen var reptålig och hade en snabb tid för uppvärmning. Sist, men inte minst, kom Electrolux EHH6540FOK – med riktigt snabb uppvärmning.

Vinnare i det här testet

Råd och rön

Publicerad

Råd och rön har testat 16 induktionshällar. Bland annat har man testat värmehållning, temperatursäkerhet, överkokningsskydd, energieffektivitet och hanterbarhet. Vad gäller kvaliteten är det inte mycket som skiljer hällarna åt, med undantag för Samsung CTN464KC01/XEE – som fått mycket lågt betyg för dålig temperaturhållning. Fördelarna med en induktionshäll är att den är snabb och säker, samt energisnålare och lättare att rengöra än glaskeramikhällar. Hällen känner av storleken på det kokkärl som placeras på den och då aktiveras magnetfältet under kärlet, vilket gör att det aldrig dras mer energi än vad som behövs. AEG HK654200FB blev bäst i test, framför allt tack vare hällens höga betyg för hanterbarhet. Den är utrustad med en tydlig inställningspanel och den har en bra bruksanvisning – vilket är en klar fördel. På andraplats i testet hamnade Electrolux med modellen EHH6540FOK och på tredjeplats Husqvarna med modellen QHI6504P. Vissa induktionshällar hade svårlästa inställningspaneler, med flera symboler som liknade varandra, samt dålig kontrast mellan de svarta panelerna och de röda siffrorna. Något som skiljer samtliga hällar åt är dess prislapp. Den billigaste i testet kommer från IKEA och kostar 3000 kronor (blev utsedd till ”Bra köp”) och den dyraste från Miele kostar drygt 10000 kronor. Samtliga induktionshällar på marknaden måste alltid installeras av en elektriker.

Vinnare i det här testet

VILKEN BÄST I TEST VINNARE ÄR EGENTLIGEN BÄST?

Hos test.se får du svaret - helt gratis!

Vi samlar tester från de mest seriösa aktörerna i magasin, på TV och på nätet. Vi låter sedan våra redaktörer analysera och utse EN officiell BÄST I TEST produkt!"