HANDLA SMART
HANDLA TESTVINNARE
Vi sammanställer experttester för att hitta den bästa produkten just för Dig!
induktionshäll - Bäst i test

Test av induktionshällar

15 ST PRODUKTER TESTADE

hem & hushåll uppdaterad 24:e Juli, 2020, Baserad på 6 experttester.

I de flesta moderna hem finns induktionshällen, den svart-blanka spisen (emellanåt vit) som i stort sett helt ersatt keramik-hällen. Induktionshällen är för de flesta ett självklart val vid byte av spis. Dels för att den ser väldigt stilren ut med sin diskreta och enkla design, och dels för att den har många klara fördelar. De är snabbare att jobba med, säkrare och mer energisnåla, vilket i förlängningen också gör dem billigare. Dessutom har moderna induktionshällar idag flera smarta funktioner.

Vad sägs till exempel om inbyggd timer och automatisk temperaturkontroll? Eller förinställda program som gör att hällen kan koka exempelvis såser på egen hand? Hur låter det med en spis som kan synkroniseras med trådlös fläktstyrning? Valmöjligheterna på induktionshällar är oändliga, man kan få dem hur enkla eller avancerade man vill. Det är i alla fall säkert att det är lättare och snabbare än någonsin för en hemmakock att laga mat.

Vad är en induktionshäll?

En induktionshäll är en modern spis, som värmer kokkärl med hjälp av magnetiskt motstånd istället för direktverkande värme. Hällen ser ut som en blank glasskiva med små markeringar i för att visa var kokzonerna är. En induktionshäll sänks ner i bänkskivan och har därmed stor flexibilitet i var den kan placeras. Moderna hällar har inga vred, utan ett digitalt reglage som styr värmen på spisen.

Hur fungerar en induktionshäll?

Principen bakom en induktionshäll är att det skapas växlande magnetfält som alstrar värme.

 1. Den elektriska spolen under kokplattan får ström när plattan sätts på.
 2. Närt strömmen passerar spolen bildas ett magnetfält med hög frekvens.
 3. I magnetfältet skapas ett elektriskt motstånd mot grytans botten.
 4. Motståndet gör så att värme alstras vilket värmer upp grytan.

På en induktionshäll är det alltså bara botten på kastrullen eller stekpannan som blir varm, själva plattan blir aldrig het som de exempelvis blir på en keramik-häll.

Vilka kastruller fungerar på en induktionshäll?

Eftersom värmen kommer från det elektriska motståndet i magnetfältet, kräver det att kärlen som används på en induktionshäll också är magnetiska. Därför fungerar inte alla kastruller och stekpannor på denna typ av spis. De kärl som fungerar på induktionshällar är:

 • Rostfritt stål
 • Titan
 • Gjutjärn

De kärl som inte fungerar på en induktionshäll är:

 • Glas
 • Aluminium
 • Koppar

Tänk på att billigare kokkärl innehåller oftast en slags aluminiumblandning. Dessa går att använda på en induktionshäll, men det låter och väsnas väldigt mycket. Det bästa är förstås att köpa riktigt anpassade kastruller till din häll.

Fördelar med induktionshäll

Den stora fördelen med en induktionshäll är den direkta verkan som temperaturreglaget ger. Vill du sänka temperaturen på en kokande gryta, blir temperaturen mycket svalare direkt. Till skillnad från exempelvis en keramik-häll där det tar en stund innan själva plattan blir så sval som reglaget anger.

En annan fördel är enkelheten i att hålla spisen ren. Den platta och blanka ytan gör att mat inte bränner fast så lätt. Det finns även speciella häll-skrapor som gör att det lätt att hålla spisen skinande ren.

Induktionshällar är också mycket brandsäkrare än andra spisar, eftersom plattan stänger av sig själv när man tar bort kastrullen eller stekpannan. En induktionshäll blir inte heller lika varm som en keramik-platta eftersom det inte är själva glaset i hällen som värms upp, utan bara kärlet som maten lagas i. Tack vare detta, gör det att saker som skulle råka komma i kontakt med plattan på induktionshällen inte fattar eld.

När det handlar om induktionshällar talar man inte om plattor, utan kokzoner. De flesta hällar har även en så kallad värmezon som anpassar sig efter kärlets botten. När en liten kastrull används aktiveras bara just det området, och skulle du ställa ett avlångt kärl på samma platta aktiveras ett större område. På detta sätt sparas mycket energi då man inte kan värma upp områden där värmen sedan bara försvinner ut i luften.

Saker att fundera över innan du köper en induktionshäll:

 • Hur många kokzoner du behöver.
 • Hur värmestegen är utformade samt hur många och flexibla de är.
 • Vilken design du föredrar, med ram eller utan?
 • Hur tydligt de röda siffrorna syns på hällen.
 • Hur tydliga är symbolerna?
 • Se till att det finns en barnsäkring/låsfunktion på spisen.
Läs hela texten - gratis!

Bäst i test: Siemens ED651FSB5E

Testresultat
Taenk.dk 2020,    Råd och rön 2020
Produktbeskrivning

Electrolux har har flera olika populära modeller på induktionshällar, men just denna har blivit utsedd till en testvinnare av Råd och Rön samt placerat sig bra i det oberoende testet som  taenk.dk gjorde. 

Denna modell är 60 cm bred och utrustad med CombiZone, QuickStart och ReStart-funktion. PowerBoosten gör att plattan värmen upp kärlet mycket snabbare, något som sparar mycket matlagningstid. QuickStart-funktionen gör att hällen automatiskt känner av, och sätter på, den kokzon kärlet står på. Den kanske smartaste funktionen, ReStart, gör att hällen kommer ihåg dina senaste inställningar. Detta är en funktion som är speciellt bra om man lagar mycket samma mat om och om igen. 

CombiZonen gör att två zoner kan parkoppas så att även större kastruller och grytor får plats. Detta är en induktionshäll som har många smarta funktioner som även vanliga hemmakockar kan uppskatta, till ett inte helt orimligt pris!

Visa hela texten

Bäst i test: Electrolux HOI630MF

Testresultat
Taenk.dk 2020,    bygghemma.se 2020
Produktbeskrivning

Electrolux HOI630MF är en modell som placerat sig bra i jämförande tester, att den dessutom kostar lite mindre än testvinnaren från Siemens gör att den får våran utmärkelse bästa budgetval. 

Hällen har fyra olika värmezoner och alla har en power boost-funktion vilket gör att uppvärmningen får en extra skjuts. Funktionen Hob2Hood gör att hällen synkroniseras med fläktens ventilationsinställningar så att det aldrig är varken för mycket eller för lite fläkt, alltid automatiskt avvägt.

Med inbyggd timer och touch-kontroller är HOI630MF helt klart en bra vardagshäll med funktioner som förenklar matlagningen!

Visa hela texten

Köp den till dessa priser idag:

Frågor & svar

Vad händer om man använder fel kastrull på en induktionshäll?

Det är inte farligt att använda icke-anpassade kärl på en induktionshäll, men uppvärmningen kommer inte fungera som den är tänkt. Används fel typ av kokkärl kommer det uppstå en del knäppande, brummande eller ilande ljud som är allt annat än behagliga.

Induktionshäll - JÄMFÖRELSETABELL

Experttester vi läst (6st)

Nedan listas vilka tester vi läst och använt som underlag för att utse vår testvinnare tillsammans med en sammanfattning.

Taenk.dk

Publicerad

Taenk.dk har gjort ett test av 15 olika induktionshällar. Det som bedömdes var bland annat funktioner, användarvänlighet, energiförbrukning och säkerhet. Utifrån dessa parametrar fick hällarna ett samlat procentuellt betyg. De två modellerna som fick bäst betyg, AEG och Electrolux, landade på 71% och blev båda utsedda till bäst i test. 


Det var fem olika modeller som alla fick 68% och därmed konkurrerar om tredjeplatsen. Där väljer vi ut att lyfta fram den billigaste varianten, en modell från Siemens. 

Vinnare i det här testet

Råd och rön

Publicerad

Råd och Rön har gjort ett stort test av induktionshällar med 37 olika modeller. Priserna på de testade produkterna varierade och kostade mellan 2500 kronor och 15 000 kronor. Det blev en trippel slam för Siemens som tog hem första, andra och tredje plats. Bland toppmodellerna, fick andraplacerade modellen från Siemens utmärkelsen ‘Bra köp’, mycket tack vare en prislapp som är lägre än de flesta andras, 

Vinnare i det här testet

bygghemma.se

Publicerad

Bygghemma.se har valt ut tre populära induktionshällar och jämfört dem mot varandra för att utse en bäst i test. I redaktionens bedömning ingick pris, design, funktioner och kundomdömen. Slutpoängen skiljde inte de olika modeller åt mer än på decimaler, men det som drog upp betyget ordentligt på Siemens hällen var alla bra funktioner tillsammans med många nöjda kunder. 

Vinnare i det här testet

Råd & Rön

Publicerad

Råd & Rön har testat 8 induktionshällar. Modellerna är billiga standardhällar med måtten ca 60x50 centimeter. Samtliga är hållbara, enkla att hantera och lätta att rengöra - men man kan också konstatera att flexzonerna, som vissa hällar är utrustade med, inte fungerar alls. I topp hamnar Whirlpool ACM 802/NE, den blir utsedd till bäst i test. Hällen får 69 i betyg, av 100 möjliga, och blir tätt följd av IKEAs modell Otrolig, med betyget 68. IKEAs häll var dock dyrast av de testade, så den var inte prisvärd nog att bli utsedd till “Bra köp”. Alla modeller är likvärdiga funktionsmässigt och vad gäller energieffektiviteten. Koktider och nedkylningstider varierar något emellan modellerna, men det är inte många minuters skillnad. Dock varnar Råd & Rön för Bosch PUE631BB2E, som saknar ett överkokningsskydd!

Vinnare i det här testet

Testfakta

Publicerad

Testfakta har testat nio induktionshällar där samtliga modeller håller jämn kvalitet, men istället skiljer sig åt i hur lätta det är att hålla snygga och rena. De faktorer som spelat in i testet är: snabbhet, effektförbrukning, reptålighet, rengöring och jämnhet i temperatur. Induktionshällarna är snabbare, smartare och mer energisnåla än de klassiska spisplattorna och keramikhällarna. Prestandamässigt är hällarna, som sagt, jämna och bra allihop – de kokar upp två liter vatten på mellan 4 till 5 minuter. Det är två till tre gånger snabbare än vad gjutjärn eller keramik klarar av. En annan stor fördel med en induktionshäll är att värmen försvinner så fort man lyfter bort kastrullen eller stekpannan. Det innebär att risken för att bränna fast mat är betydligt mindre än hos andra typer av spisar. Bäst i test blev Siemens med sin modell EH651FE17E. Den är både snabbast, den drar minst el och har jämnast temperaturfördelning. Den får även högt betyg när det gäller rengöring. På andraplats i testet hamnade Bosch med PIE654F17E. Induktionshällen var reptålig och hade en snabb tid för uppvärmning. Sist, men inte minst, kom Electrolux EHH6540FOK – med riktigt snabb uppvärmning.

Vinnare i det här testet

Råd och rön

Publicerad

Råd och rön har testat 16 induktionshällar. Bland annat har man testat värmehållning, temperatursäkerhet, överkokningsskydd, energieffektivitet och hanterbarhet. Vad gäller kvaliteten är det inte mycket som skiljer hällarna åt, med undantag för Samsung CTN464KC01/XEE – som fått mycket lågt betyg för dålig temperaturhållning. Fördelarna med en induktionshäll är att den är snabb och säker, samt energisnålare och lättare att rengöra än glaskeramikhällar. Hällen känner av storleken på det kokkärl som placeras på den och då aktiveras magnetfältet under kärlet, vilket gör att det aldrig dras mer energi än vad som behövs. AEG HK654200FB blev bäst i test, framför allt tack vare hällens höga betyg för hanterbarhet. Den är utrustad med en tydlig inställningspanel och den har en bra bruksanvisning – vilket är en klar fördel. På andraplats i testet hamnade Electrolux med modellen EHH6540FOK och på tredjeplats Husqvarna med modellen QHI6504P. Vissa induktionshällar hade svårlästa inställningspaneler, med flera symboler som liknade varandra, samt dålig kontrast mellan de svarta panelerna och de röda siffrorna. Något som skiljer samtliga hällar åt är dess prislapp. Den billigaste i testet kommer från IKEA och kostar 3000 kronor (blev utsedd till ”Bra köp”) och den dyraste från Miele kostar drygt 10000 kronor. Samtliga induktionshällar på marknaden måste alltid installeras av en elektriker.

Vinnare i det här testet

VILKEN BÄST I TEST VINNARE ÄR EGENTLIGEN BÄST?

Hos test.se får du svaret - helt gratis!

Vi samlar produkttester från seriösa aktörer i magasin, på TV och på nätet, och presenterar deras topp 3. Därefter analyserar vi de sammanslagna resultaten och kan på så sätt utse de ultimata testvinnarna inom alla produktkategorier! Här hos oss får du med andra ord ta del av produkternas crème de la crème, och kan på så sätt göra smarta val i alla dina inköp.