Köpguide kyl- och frysskåp
Ett kombinerat kyl- och frysskåp är ofta standard i vanliga hushåll. Fördelen med kylfrys är att allt är samlat i samma enhet och det rymmer lagom mycket matvaror för ensamhushåll, två personer eller en liten familj.
Energiklass
Alla kyl- och/eller frysskåp som går att köpa i Europa ska numera ha en energimärkning mellan A och G, där A är högst. Nu ska skåpen ha minst A i energiklass. Ta även reda på hur väl skåpen kyler ner din mat och dina varor, så att du får en bra modell. Du kan spara stora summor om du väljer en kylfrys som har en bra energiklass, gärna A+++ som är den absolut bästa.
Storlek, placering och finesser
Oavsett vilket kyl- och/eller frysskåp du väljer är det viktigt att stanna och tänka till före ditt köp, för att verkligen säkerställa dig om att skåpet ryms på den avsedda platsen med såväl öppen som stängd dörr. På en del modeller kan du ändra dörrens hängning för att passa precis där du tänkt placera den. Tänk även igenom vad du har intill kylfrysen, vissa modeller presterar bäst, energimässigt om det finns luft runtom.
De mer avancerade modellerna ger dig stora kontrollmöjligheter i form av olika kyllägen, alarm och finesser – så som vikbara hyllor och separata delar för mejerivaror, vinställ m.m. Vissa modeller är utrustade med en digital smart skärm och kamera på insidan som håller koll på innehållet och vad som behöver handlas.
Optimal temperatur i kyl- och frysskåp
I bruksanvisningen av kylfrysar brukar tillverkaren ange de optimala temperaturinställningarna för just den modellen. Men standardinställningen brukar vara +4 grader i kylen och -18 grader i frysen, som överensstämmer med livsmedelsverket rekommendation. Om kyl- och frysskåpet har en digital termometer integrerat kollar du av denna för att se att rätt temperatur hålls. Om en sådan inte finns, kan du mäta temperaturen med en kyl- och frystermometer som du placerar på valfri plats.
Placering av matvaror i kylskåpet
- Längst ner i kylen är det som kallast, därför är det bra att placera känsliga varor här så som till exempel kött, fisk och kyckling.
- I mitten av kylen kan du placera det mesta men något av det vanligaste man gör är att ställa mjölkpaketet i kylskåpsdörren, gör inte det. I dörren är det som varmast. Placera istället mjölken i mitten av kylen, gärna så långt in som möjligt.
- På kylens översta plan förvarar du matvaror som inte behöver så låg kyla som möjligt. Förslagsvis pålägg, glasburkar etc.
- Det är vanligt att kylskåp har lådor för grönsaker etc, tänk på att inte blanda för mycket i dessa. Många är speciellt anpassade för tex grönsaker, håll grönsaker och frukt separerat eftersom att mogen frukt riskerar att göra grönsakerna dåliga fortare.
- I dörren förvarar du matvaror som har en längre hållbarhet, så som ketchup, senap, drycker, tomatpuré med mera.
Läs också: Test av smart kylskåp