HANDLA SMART
HANDLA TESTVINNARE
Vi sammanställer experttester för att hitta den bästa produkten just för Dig!
kyl- och frysskåp - Bäst i test

Test av kyl- och frysskåp

18 ST PRODUKTER TESTADE

hem & hushåll uppdaterad 4:e September, 2018, Baserad på 7 experttester.

Alla kyl- och/eller frysskåp som går att köpa i Europa ska numera ha en energimärkning mellan A och G, där A är högst. Nu ska skåpen ha minst A i energiklassning. Ta även reda på hur väl skåpen kyler ner din mat och dina varor, så att du får en riktigt bra modell! Men oavsett vilket kyl- och/eller frysskåp du väljer är det viktigt att stanna och tänka till före ditt köp, för att verkligen säkerställa dig om att skåpet ryms på den avsedda platsen med såväl öppen som stängd dörr. På en del modeller kan du ändra dörrens hängning för att passa precis där du tänkt placera den. De mer avancerade modellerna ger dig även stora kontrollmöjligheter i form av olika kyllägen, alarm och finesser – så som vikbara hyllor och separata delar för mejerivaror, vinställ m.m.

Bäst i test: LG GBB59PZEFS

Testresultat
Energisnål Inställbar temperaturzon Anti-frostsystem
Dålig manual
Produktbeskrivning
Specifikationer

Vi på Test.se har valt att rekommendera kyl- och frysskåpet GBB59PZEFS från LG. Kylfrysen är utrustad med en revolutioner linjär kompressor som gör att den kan jobba energisnålt och med jämn temperatur. En låda med egen inställbar temperaturzon kan användas till precis det du behöver för stunden: kött, grönsaker eller fisk. 

Både kylen och frysen har automatisk avfrostning och är enkla att hålla rena. Frysen är försedd med tre lådor, varav den ena är extra stor. Dörrarna kan hängas åt det håll som passar bäst i ditt kök och Zero Clearence-funktionen ser till att dörrarna inte slår i inredning när du ska ta fram det du behöver. 

Visa hela texten
Utförande:
Kyl över frys
Energiklass:
A+++
Energiförbrukning:
172 kWh/år
Volym (kyl/frys):
225/93 liter
Omhängbara dörrar:
Infrysningskapacitet:
10 kg/dygn
Ljudnivå:
37 dB
Mått:
59,5 x 190 x 65 cm
Funktioner:
Anti-fingeravtryck ytfinish, Dynamisk kylning (fläkt), Glashyllor, LED-belysning, Semesterläge

Vi rekommenderar också:

Miele KFN 28132 edt/cs

Utförande:
Kyl över frys
Energiklass:
A++
Energiförbrukning:
232 kWh/år
Volym (kyl/frys):
209/95 liter
Omhängbara dörrar:
Infrysningskapacitet:
9 kg/dygn
Lagringstid vid strömavbrott:
26 timmar
Ljudnivå:
43 dB
Mått:
69 x 186 x 65 cm
Funktioner:
Anti-fingeravtryck ytfinish, Dynamisk kylning (fläkt), Dörrlarm, Frostfri frys, Frostfritt kylskåp, Glashyllor, Semesterläge, Snabbfrysning, Snabbkylning
Visa alla specifikationerna

Kyl- och frysskåp - JÄMFÖRELSETABELL

RELATERADE TESTER

Frysskåp/frysboxar

UPPDATERAD 7:e December, 2015

Experttester vi läst (7st)

Nedan listas vilka tester vi läst och använt som underlag för att utse vår testvinnare tillsammans med en sammanfattning.

Taenk.dk

Publicerad

Det danska Forbrugerrådet Taenk har testat 30 kylfrysar, och två stycken får dela på första platsen och titeln Bäst i test. Vi presenterar kylfrysarna i samma ordning som de presenteras hos Taenk.

Först ut är LG GBB59PZEFS, ett stort skåp som gör bra ifrån sig i alla delmoment. Det håller jämn temperatur och är tystgående. Låg energiförbrukning och automatisk avfrostning är två andra fördelar med skåpet!

Nummer två hos Taenk är Samsung RB38M7998S4 Family Hub 2.0, som i mångt och mycket är väldigt lik kylfrysen från LG men något dyrare. Den har låg energiförbrukning och håller en jämn temperatur. Skåpet är dessutom försedd med två kameror på insidan som fotar innehållet varje gång dörren öppnas. Insidan kan sedan visas på en skärm på dörren för att ge en överblick av vad som finns i skåpet utan att dörren behöver öppnas! 

Den tredje kylfrysen som presenteras är Miele KFN 28132 D edt. Den håller inte riktigt lika jämn temperatur som de två ovan nämnda kylfrysarna, men är ändå klart godkänd. Fryskapaciteten är riktigt bra, den är testets tystaste modell och har låg energiförbrukning.

Vinnare i det här testet

Råd & Rön

Publicerad

Råd &Rön har uppdaterat sitt test av kylfrysar och utsatt produkterna för ännu hårdare tester! Bäst i de nya prövningarna klarade sig LG GBB59PZEFS och Samsung Family Hub 2.0, som båda fått 71 poäng. Kylfrysarna har presterat lika i mångt och mycket, men Samsungs kylfrys är något lättare att hantera medan LG:s fått högre betyg för nedkylning och frysning, temperaturhållning och isolering.

Den tredje kylfrysen som presenteras i Råd & Röns resultatsammanställning är Miele KFN 28132 edt/cs. Den ger ett riktigt bra kvalitetsintryck och upplevs som mer tystgående än de båda testvinnarna.

Vinnare i det här testet

Råd & Rön

Publicerad

Att snabbt få maten kylskåpskall är A och O för att den ska hålla länge. Då duger inte en kylfrys som tar mer än ett dygn på sig innan maten uppnått rätt temperatur. Råd & Rön har noggrant testat detta genom att lasta skåpen med paket som till storlek och temperatur motsvarade matförpackningar. Sedan mättes det hur lång tid det tog att få “maten” kall, respektive frusen. Att det ska ta ett och ett halvt dygn att frysa in paketen och runt ett dygn för att ens få maten kall är helt oacceptabelt. Så var fallet för kylfrysarna i botten av Råd & Röns tabell. Det är överlag knepigt att ställa in temperaturen i skåpen - de rekommenderade temperaturerna stämde ofta dåligt överens med den verkliga temperaturen i skåpen. Bäst i test och vinnare blir Siemens kylfrys KG39EB140 med 77 poäng i samlat betyg. Smeg FC370X2PE snor åt sig andraplats med endast ett poäng (76) än Asko som hamnar på tredjeplats med RFN2284W.

Vinnare i det här testet

Råd & Rön

Publicerad

Konsumenttidningen Råd & Rön har kikat närmare på 12 st kylfrysar som är mellan 183 och 200 cm höga. Man är inte alltför imponerade av kylfrysarnas kapacitet. Den bästa modellen tar hela sju timmar på sig för att få maten kylskåpskall och sex timmar för att frysa in maten till korrekt temperatur. De sämsta kylfrysarnas har frystider uppemot ett dygn och 28 timmar för att kyla ner maten. Råd & Rön anser att dessa resultat inte är acceptabla.
En annan irriterande detalj är de olika separata lådorna för grönsaker och kött/fisk. Lådorna har ingen separat kylning och är egentligen bara olika typer av förvaringslådor. Temperaturen är i vissa fall svår att ställa in. På en av kylfrysarna är den rekommenderade inställningen +6,9 grader, när kylen bör ha +4 grader eller lägre. Testvinnaren heter Bosch KGE36BW40 och får det totala betyget 72 poäng av 100 möjliga. Bosch kylfrys är den produkt som klarar nedkylningen bäst. Råd & Rön utnämner Bosch KGE36BW40 till ”Bra köp”. Volymen är någon mindre än flera av konkurrenterna på grund av den lägre höjden på 185 cm. Bosch kylfrys är tyst och förbrukar lite energi, vilket är positiva egenskaper. Tvåa i Råd & Röns test av kylfrysar är Siemens KG49EBI40. Den är liksom testvinnaren en tyst och energisnål kylfrys, men klarar av nedkylning något sämre. Betyget blir 69 poäng. På plats nummer tre hittar vi Electrolux EN3488MOW. Den kyler maten helt okej och är enkel att hantera. Energiförbrukningen är något större än testvinnaren och kylen är relativt tystlåten.

Vinnare i det här testet

Råd och rön

Publicerad

Råd och rön har testat kombinerade kyl/frysar och testet visade att man verkligen får vad man betalar för. Bäst i test, en trio, är testets dyraste modeller. En del av de billigaste skåpen fick underkänt i betyg, exempelvis Bekos modell. IKEA Lagan som dock är testets absolut billigaste modell får godkänt i ett samlat betyg.
Testvinnarna Bosch och Siemens har en stor nedkylningsförmåga, men de drar en hel del energi. Liebherr har en bra frys, med enorm kapacitet, men den får inte mer än godkänt i nedkylningsförmåga. Även om dessa tre modeller har samma slutbetyg, skiljer sig deras delbetyg åt om man tittar noggrant på jämförelsen och de är alla bra på olika saker.
Nedkylningen av mat ska helst gå så fort som möjligt, för att varorna ska hålla sig fräscha. Även infrysningsförmågan är viktig och efter infrysning ska maten ha en temperatur på -18 grader. Liebherr, som är en av testvinnarna i testet, får högst betyg och klarar av att frysa in hela 19 kilo mat på ett dygn! Dessutom fick Liebherr högst betyg för att kunna hålla kylan, även om strömmen skulle gå!

Vinnare i det här testet

Smartson

Publicerad

Smartson har slängt ihop en guide för dig som ska köpa ett nytt kylskåp. Här redovisas flera olika modeller av kylskåp med en liten beskrivning för varje! Observera att inga kylskåp är betygsatta eller jämförda med varandra, utan istället är detta ett sätt för dig som konsument att se vilka olika typer av modeller det finns och egenskaper de har.
Alla kylskåp har, liksom andra vitvaror som säljs i Europa, en energimärkning (A-G, där A är högst). Kylskåpet från Smeg, FAB50P, ligger i energiklass A+ och är egentligen ett kombinerat kyl- och frysskåp. Dess inredning består av fyra lådor och fyra glashyllor, två ägghållare och en hylla med transparent lock. Skåpen kan köpas i både höger- och vänstervariant! Siemens kylskåp är i ett rostfritt utförande.”Easyclean” gör att fula fingeravtryck inte ska fastna på dörren. Skåpets inredning består av sju hyllor av säkerhetsglas, därav är fem flyttbara. Det finns flaskställ, flyttbar låda och en grönsakslåda, samt två äggfack.
Gorenje R4148W är ett kompakt kylskåp med en kylkapacitet på 134 liter, trots sin lilla storlek. Inredningen består av fyra glashyllor och en grönsakslåda. Dörren är omhängningsbar och har två hyllor. Det finns flaskhållare och äggfack med plats för sex ägg.

Vinnare i det här testet

Råd och rön

Publicerad

Råd och rön har testat kylskåp och det visar sig att inte alla skåp klarar av att kyla ner mycket mat samtidigt. Man testade kylskåpens nedkylningsförmåga, genom att simulera vad som händer i kylskåpet när man plockar in maten efter en storhandling. Även om Miele och Cylinda var de snabbaste modellerna på att kyla maten, tog det hela 9 timmar för maten att nå en acceptabel temperatur efter att den lagts in i kylen. Anmärkningsvärt är skillnaden mellan volymen tillverkarna anger och den volym som blivit uppmätt. Det är nämligen inte ovanligt att det skiljer 60-70 liter! I köket ska det gärna vara tyst, exempelvis när man ska äta, och då vill man inte ha ett kylskåp som för en massa oväsen. Samtliga kylskåp fick höga betyg gällande ljudnivån och vibrationer. De flesta kylskåp har även en huvudströmbrytare för att man ska kunna stänga av kylskåpen, utan att behöva dra ut sladden. Huvudströmbrytaren är riktigt bra att ha på ett kylskåp, då sladden oftast är placerad på baksidan och den kan vara väldigt svår att komma åt.
Alla modellerna i testet har speciella grönsakslådor och ett par av kylskåpen har horisontella flaskhållare. Kylskåpen har även en funktion på dörren som gör att man kan öppna den åt antingen höger eller vänster och samtliga har energiklassen A+, förutom Gorenje som har A++!
Bäst i test är Mieles K12820 SD med 72 poäng. Det här är också ett av testets dyrare kylskåp. Flera av de lite billigare kylskåpen, som Ikeas och det från Cylinda, får nästan
lika bra betyg, men är några tusenlappar billigare.

Vinnare i det här testet

VILKEN BÄST I TEST VINNARE ÄR EGENTLIGEN BÄST?

Hos test.se får du svaret - helt gratis!

Vi samlar produkttester från seriösa aktörer i magasin, på TV och på nätet, och presenterar deras topp 3. Därefter analyserar vi de sammanslagna resultaten och kan på så sätt utse de ultimata testvinnarna inom alla produktkategorier! Här hos oss får du med andra ord ta del av produkternas crème de la crème, och kan på så sätt göra smarta val i alla dina inköp.