VI SAMMANSTÄLLER TESTER

Det är precis vad vi gör, kollar vad andra tycker om produkterna. Idén med Test.se är att sammanställa experttesterna från nätet och tidningarna på ett ställe, låta någon av våra redaktörer analysera dem och rekommendera en produkt. Sidorna uppdateras löpande allt eftersom nya produkter och tester publiceras. Läs mer om oss

Ändrad 4 Juni 2024
Så väljer vi vinnare

Så väljer vi vinnare

Test.se har en lång historia av att utse testvinnare i en mängd olika produktkategorier – men hur väljer vi egentligen ut de bästa produkterna?

I första hand är våra testvinnare produkter som har fått topplaceringar i jämförande tester hos välkända aktörer. Vi lägger mycket tid på efterforskning för att kunna presentera ett så pålitligt och korrekt resultat som möjligt. När urvalet görs lägger vi även stor vikt vid produktrecensioner, både från experter och konsumenter.

Ibland stöter vi dock på produktkategorier där det saknas både tester och recensioner. Detta kan antingen bero på att produkten i fråga är ny på marknaden, eller att produktkategorin är ovanligt begränsad. I dessa fall väljer vi att presentera produkter från välkända och etablerade varumärken inom respektive segment.

Hitta en vinkyl som är bäst i test 2024

Håll rätt temperatur på dina röda och vita viner med en vinkyl. Dessutom skyddas de från skadligt solljus. Här guidar vi dig till vinkylen som är bäst i test.

Vi har jämfört
 • Hur den monteras.
 • Antal flaskor.
 • Antal temperaturzoner.
 • Om den har LED-belysning och UV-skyddad dörr.
 • Storlek.
 • Ljudvolym.
 • Energiklass och årlig energiförbrukning.
Vi på Test.se rekommenderar
Priser visas i samarbete med Prisjakt
Test och produktrecensioner
Bäst i test Test.se logo
Liebherr
Liebherr UWTgb 1682
Liebherr Liebherr UWTgb 1682 - Test
Bäst i test Test.se logo
Liebherr
Liebherr UWTgb 1682
Vinkyl för 34 flaskor som skyddas med UV-ljus.
Testvinnare hos Råd & Rön 2022.
Installeras som inbyggd.
Rymmer 34 flaskor.
Två temperaturzoner.
LED-belysning.
UV-skyddad glasdörr.
Storlek: H 87 x B 60 x D 58 cm.
Energiklass G.
Ljudvolym: 35 dB.
Årlig energiförbrukning: 146 kWh/år.

Liebherr är ett varumärke som tillverkar kylskåp med innovativ teknik och nyskapande funktioner.

Liebherr UWTgb 1682 är en svart vinkyl där du kan förvara din vinsamling under perfekta förhållanden.

När Råd & Rön testade nio vinkylar kom denna på första plats med betyget 67 av 100. Den fick särskilt höga poäng på UV-skydd, hanterbarhet, kvalitetsintryck, ljud och vibrationer.

Vinkylen installeras i köket som underbyggnad. Den rymmer 34 vinflaskor förelat på fem flaskor. Det finns två temperaturzoner för vitt och rött vin.

Tack vare låga vibrationer, LED-belysning och UV-skyddad glasdörr skyddas ditt vin säkert. Den har ett FreshAir-aktiverat kolfilter som ger bästa luftkvalitet.

Den är i storleken H 87 x B 60 x D 58 centimeter och väger 48 kilo. Den har energiklass G och årlig energiförbrukning på 146 kWh/år.

 • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Bästa klassiska Test.se logo
Cavin
Cavin SW-40B-V2 Scandinavian Collection 40
Cavin Cavin SW-40B-V2 Scandinavian Collection 40 - Test
Bästa klassiska Test.se logo
Cavin
Cavin SW-40B-V2 Scandinavian Collection 40
Klassisk vinkyl med plats för 40 vinflaskor.
Andra plats på test hos Bygghemma 2024.
Installeras som inbyggd.
Rymmer 40 flaskor.
Två temperaturzoner.
LED-belysning.
UV-skyddad glasdörr.
Storlek: H 80 x D 58 cm.
Energiklass G.
Ljudvolym: 40 dB.
Årlig energiförbrukning: 142 kWh/år.
Automatisk avfrostning.

Cavin SW-40B-V2 Scandinavian Collection 40 är en modern och stilren vinkyl som håller dina viner perfekt kylda.

När Bygghemma jämförde tre vinkylar kom denna på andra plats. Den fick betyget 8,4 av 10 med särskilt höga poäng på kapacitet och ljudnivå. Enligt dem passar den dig som vill ha en klassisk modell med två temperarturzoner.

Vinkylen går att bygga in och har fem hyllor i trä och plats för 40 flaskor. Den har två temperaturzoner på 5-20 grader så att du kan kyla både röda och vita viner. Den har en digital display där du kan se och ställa in temperaturen. En UV-skyddad glasdörr ser till att vinet behåller sin smak. LED-belysning gör att du ser flaskorna bättre.

Kylen är i storleken H 80 x D 58 centimeter och har en volym på 40 decibel. Den årliga energiförbrukning är på 142 kWh/år.

 • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Bästa med dubbeldörrar Test.se logo
Thermex
Thermex Winemex 40
Thermex Thermex Winemex 40 - Test
Bästa med dubbeldörrar Test.se logo
Thermex
Thermex Winemex 40
Vinkyl med dubbeldörrar som håller optimal temperatur för dina viner.
Testvinnare hos Bygghemma 2024.
Installeras som inbyggd eller fristående.
Rymmer 40 flaskor.
Två temperaturzoner.
LED-belysning.
Storlek: H 830 - B 89,5 x D 60,5 x 59 cm.
Energiklass G.
Ljudvolym: 39 dB.
Årlig energiförbrukning: 133 kWh/år.

Thermex Winemex 40 är en snygg vinkyl med dubbeldörrar i glas.

När Bygghemma jämförde tre vinkylar utsågs denna till testvinnare. Den fick betyget 8,6 av 10 med särskilt höga poäng på kapacitet och funktioner. Den har låg energiförbrukning, dubbeldörr och passar dig som vill ha en modell med två temperaturzoner.

Vinkylen har plats för 40 flaskor fördelat på tio utdragbara hyllor av FSC-certifierat bokträ. Den har två kylzoner på 5-20 grader – en för rött och en för vitt.

Kylen är utrustad med vibrationsdämpad kompressor, kolfilter och ventilation som ger bra och luktfritt klimat. Den har LED-belysning både upptill och på sidorna.

Vinkylen kan antingen byggas in i köket eller användas fristående. Den är i storleken H 830 - B 89,5 x D 60,5 x 59 centimeter och väger 44 kilo. Den har energiklass G och årlig energiförbrukning på 133 kWh/år. Ljudnivån ligger på 39 decibel.

 • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Bästa design Test.se logo
Smeg
Smeg Classic CVI338
Smeg Smeg Classic CVI338 - Test
Bästa design Test.se logo
Smeg
Smeg Classic CVI338
Snygg vinkyl i rostfritt stål och glasdörr för röda och vita viner.
Tredje plats på test hos Bygghemma 2024.
Installeras som inbyggd.
Rymmer 38 flaskor.
Två temperaturzoner.
LED-belysning.
UV-skyddad glasdörr.
Storlek: H 82,5 x B 59,5 x D 56,6 cm.
Energiklass G.
Ljudvolym: 38 dB.
Årlig energiförbrukning: 143 kWh/år.
Automatisk avfrostning.

Smeg Classic CVI338 är en vinkyl med glasdörr som monteras som en del av ditt kök. Den är av rostfritt stål och har en glasdörr.

När Bygghemma jämförde tre vinkylar kom denna på tredje plats med fina recensioner. Den fick totalpoängen 8,3 av 10 med högt betyg på funktioner och ljudnivå. Enligt dem passar den dig som vill ha en tystgående modell med två temperaturzoner och smarta funktioner.

Vinkylen har en volym på 114 liter och plats för 38 vinflaskor fördelat på fem hyllor i trä. Den har två temperaturzoner på 5-20 grader för rött och vitt vin. Vinerna skyddas av en UV-skyddad glasdörr och ett aktivt kolfilter som håller smaken bra. Den har en LED-display med touchkontroller som du styr kylen med. LED-belysningen gör att du ser flaskorna tydligt. Skulle dörren lämnas öppen eller en temperaturavvikelse ske larmar den.

Kylen står på två justerbara fötter och är i storleken H 82,5 x B 59,5 x D 56,6 centimeter. Den har energieffektivitet G och en energiförbrukning på 143 kWh/år. Ljudnivån ligger på 38 decibel.

 • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Bästa höga Test.se logo
Gram
Gram VS 50781-90 B/1
Gram Gram VS 50781-90 B/1 - Test
Bästa höga Test.se logo
Gram
Gram VS 50781-90 B/1
Perfekt vinkyl för dig som vill ha en smal modell för dina viner.
Testvinnare hos Prisjakts experter 2023.
Installeras som inbyggd eller fristående.
Rymmer 7 flaskor.
LED-belysning.
UV-skyddad glasdörr.
Storlek: H 82 x B 14,8 x D 53 cm.
Energiklass G.
Ljudvolym: 40 dB.
Årlig energiförbrukning: 145 kWh/år.

Gram VS 50781-90 B/1 är en långsmal vinkyl med plats för sju flaskor fördelat på sex hyllor. Här förvaras ditt vin med rätt fuktighet och bästa förhållandet inför servering.

När Prisjakts experter presenterade en topplista över bästa vinkylarna kom denna på första plats och blev bäst i test. Enligt dem är den unik, snygg och passar dig som har begränsad plats i köket eller till exempel ett gammalt bakskåp som du inte längre använder.

Vinkylen har en temperatur på mellan 5 och 20 grader och du ställer in temperaturen på en kontrollpanel på framsidan. Glasdörren är skyddad mot UV-strålar så att smaken inte ska påverkas av sol- eller dagsljus. Glömmer du att stänga dörren eller blir temperaturen för hög kommer kylen att larma.

LED-belysningen avger mindre värme än traditionella ljuskällor och gör det lätt att hitta rätt flaska. Vinkylens luft rengörs av ett aktivt kolfilter och som skyddar vinet.

Kylen är i storleken B 14 x H 82 x D 53 centimeter. Den har ljudvolym 40 decibel – lågt för att vara en kompressorkyl. Kompressorn är upphängd i gummibussningar som minskar vibrationer. Den har energiklass G och den årliga energiförbrukning är på 145 kWh/år.

 • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Ytterligare läsning

En vinkyl håller dina viner kylda till rätt serveringstemperatur. Här öppnar en kvinna en vinkyl i köket.
Håll dina viner rätt kylda med en vinkyl. Den kommer ofta med två olika temperaturzoner för både vitt och rött vin. 

Är du finsmakare när det kommer till vin spelar temperaturen en stor roll. Investera i en vinkyl som kommer med smarta lösningar och gör att ditt vin behåller sin kvalitet och har rätt serveringstemperatur. Här hjälper vi dig att hitta rätt modell för dina viner.

Vad är en vinkyl?

En vinkyl är ett mindre kylskåp med fyra till sex hyllor och plats för runt 30-40 vinflaskor. Den monteras oftast i köket som en del av den befintliga inredningen. Den har tonade glasdörrar och är designad för att synas. En bra vinkyl ska kyla vinet till en stabil temperaturnivå, vara tystgående utan störande vibrationer och inte dra för mycket el.

Varför ska man ha en vinkyl?

Det finns flera anledningar till att köpa en vinkyl. Den håller dina viner fräscha genom att hålla en jämn och optimal temperatur. Den har ofta en dörr med UV-skyddat glas som gör att vinet behåller sin smak. Ett aktivt kolfilter hjälper också till att hålla smaken bra.

Vilken temperatur ska en vinkyl ha?

Vinkylar kommer ofta med två temperaturzoner så att du har möjlighet att kyla olika typer av vin som rött och vitt. Vill du även kyla mousserande vin kan det vara bra att välja en modell med tre temperaturzoner. Temperaturzonerna kan antingen vara fördelas på under- och överkant eller vänster och höger. Temperaturen är på 5-20 grader och den kan du justera via en display på kylskåpet.

Temperatur:

 • Mousserande vin: 6-10 grader
 • Vita viner: 8-10 grader
 • Rosévin: 8-12 grader
 • Röda viner: 16-18 grader

Så snabbt kyler en vinkyl

Det tar längre tid att kyla ner en flaska vin i en vinkyl än i ett vanligt kylskåp. Lägger du in en vinflaska tar det några timmar till någon dag.

Rätt luftfuktighet spelar stor roll

Förutom rätt temperatur är en bra luftfuktighet a och o för att ditt vin ska må bra. Är luftfuktigheten för torr kommer korkarna att torka ut. Är luften däremot för hög kan etiketterna börja mögla. En bra luftfuktighet bör ligga på mellan 50 och 75 procent. På del modeller går det att reglera fuktigheten genom att tillsätta vatten.

UV-skydd skyddar mot solen

De allra flesta vinkylare kommer med en glasdörr så att du ser flaskorna. Solens UV-strålar kan skada vinet eller snabba på mognadsprocessen. Därför har de flesta en dörr med mörkt glas och effektivt UV-skydd. Trots detta avråder ändå experter att du placerar kylen på en solig plats i köket. Värmen gör också att kompressor behöver arbeta onödigt hårt och detta skapar buller och drar mer el.

Vibrationer skadar vinet

Vibrationer är skadligt för vinet och därför är det bra om kylen har så få vibrationer som möjligt. Hyllor av trä ger mindre vibrationer än metall. Det är också bra om kompressorn har en dämpare eller beskrivs som vibrationsfri.

Välj en vinkyl med trähyllor för mindre vibrationer, som den här modellen.
En vinkyl med trähyllor brukar ge mindre vibrationer och gör att vinet mår bättre.

Kolfilter tar bort lukt

Med åren blir vinkorken sämre och då kan dålig lukt släppa igenom. Därför är det viktigt att hålla kylen fri från lukt. Detta kan du göra med ett kolfilter och en bra cirkulation.

Så mycket el drar den

En vinkyl har ofta en energiförbrukning på runt 145 kWh/år.

Larm om temperaturskillnad sker

Det är viktigt att vinets temperatur hålls rätt. Därför har många vinkylare ett larm som varnar om dörren hålls öppen eller en temperaturavvikelse sker.

Monteras integrerad eller fristående

Vinkylare monteras antingen som underbyggda i köket eller som fristående där du själv vill i hemmet. De är ungefär lika stor som en diskmaskin, men finns även i mindre storlekar för dig som har inte har lika stor plats eller så stort behov. Installeringen brukar vara relativt okomplicerad och enkel.

Lås – går den att låsa?

Har du dyra viner som du är extra rädd om? Då kan du välja en modell med lås på. Det går även att montera ett fristående lås, men detta brukar inte vara lika snyggt.

Välj ett vinlagringsskåp för längre förvaring

En vinkyl används för kortidslagring – alltså för förvaring i månader och inte år. Vill du däremot lagra dina viner under flera år ska du köpa ett vinlagringsskåp som kommer med andra egenskaper. Den har ofta bara en temperaturzon, plats för fler flaskor och täckta dörrar. Här kan du lagra viner så länge som 20 år.

Köpa vinkyl – att tänka på!

När du ska köpa en vinkyl finns det flera saker du kan tänka på. Här är några saker.

 • Hur monteras den? Inbyggd eller fristående?
 • Hur många temperaturzoner har den?
 • Hur ser temperaturskillnaden ut?
 • Hur många vinflaskor får plats?
 • Hur snabbt kyler flaskan ner sig?
 • Har den automatisk avfrostning?
 • Finns det lås?
 • Hur hög är ljudnivån?

Vill du ha ett smart kylskåp kan du läsa vårt sammanställande test om det

Länktips:


Så tog vi fram vinnarna i testet

Vi har inte själva utfört testet, utan samlat produkttester från seriösa och oberoende aktörer. Vi jämförde produkterna och utsåg sedan vinnare i flera aktörer. Här är några exerttester vi har utgått från.

Bygghemma (2024)

Bygghemma har jämfört tre inbyggda vinkylar till köket och tittat på kapacitet, funktion, energieffektivitet och ljudnivå. Testvinnare blev Vinkyl Thermex Winemex 40, som fick betyget 8,6 av 10. Den passar dig som vill ha en energisnål modell med två temperaturzoner. På andra plats kom Vinkyl Cavin SW-40B-V2 Scandinavian Collection 40 med betyget 8,4 av 10. Den beskrivs som klassisk och kommer med två temperaturzoner. På tredje plats kom Smeg Classic CVI338 Integrerad med betyget 8,3 av 10. Den är tystgående och kommer med smarta funktioner.

Prisjakts experter (2023)

Prisjakts experter har gjort en topplista över bästa vinkylen i mellanprisklassen. Enligt dem ska en inte enbart vara snygg utan ska vara energisnål och ha en stabil och jämn temperatur. Gram VS 50781-90 B/1 blev bäst i test och beskrivs som både snygg och unik. På andra plats kom Climadiff CC12 som är tyst och kompakt. På tredje plats kom Klarstein Bellevin 8 Uno

Råd & Rön (2022)

Råd & Rön har testat nio vinkylar som kostar mellan 9000 och 33 000 kronor. De har testat egenskaper som temperaturstabiliteten, tiden den tog att kyla ner vinet, isoleringsförmågan, luftfuktighet, kapaciteten på UV-skyddet, energiförbrukning och ljudnivå.

Bäst i test blev Liebherr UWTgb 1682 som fick betyget 67 av 100. På andra plats kom Miele

KWT 6321 UG med betyget 66 av 100. Temptech SOM2DX60DRB kom på trejde plats med betyget 59 av 100 och fick utmärkelsen ”bra köp”.

  Tillbaka till början – våra toppval


  Redaktionen
  Test.se

  Vanliga frågor

  • Med en vinkyl får du en optimal temperatur på dina vita och röda viner. Ett UV-skyddat glas skyddar mot solens farliga strålar som kan försämra smaken.
  • En vinkyl har en energiförbrukning på runt 145 kWh/år.
  • Vi har valt att utse Liebherr UWTgb 1682 till den vinkyl som är bäst i test. Den har plats för 34 flaskor, har två temperaturzoner och en UV-skyddad glasdörr. I ett test hos Råd & Rön utsågs den till testvinnare.
  Innehållsförteckning

  Innehåll