HANDLA SMART
HANDLA TESTVINNARE
Vi sammanställer experttester för att hitta den bästa produkten just för Dig!
högtalare - Bäst i test

Test av högtalare

15 ST PRODUKTER TESTADE

elektronik uppdaterad 14:e Maj, 2019, Baserad på 5 experttester.

Bra ljud hemma är verkligen något som är viktigt för många. Det finns många olika modeller och storlekar i olika prisklasser.

Det vanligaste är kanske att du väljer mellan trådlösa högtalare eller traditionella högtalare som är kopplat till endast ett system. Med trådlösa högtalare kan spela upp musik helt trådlöst och flytta runt högtalaren. Traditionella högtalare placerar har riktigt bra ljudkvalitet och det kanske du väljer om du är en inbiten musikfantast, och har utrustning som behöver kopplas ihop med sådana högtalare.

Traditionell högtalare

Först och främst bör man tänka på om man vill ha passiva eller aktiva högtalare. Väljer man aktiva, innebär det att det finns en förstärkare inbyggd i högtalaren och väljer man passiva, får man själv köpa en förstärkare. Det kan dock bli krångligare att hitta en förstärkare som passar högtalarna man har, då alla faktiskt inte passar med varandra. Med högtalare är väl något av det viktigaste just ljudkvaliteten. En högtalare bör återge både bas och diskant på ett balanserat sätt, så att det inte blir ansträngande att lyssna på. Tänk också på om du ska ha dem framme på bordet, fullt synliga, eller lite mer undangömda i bokhyllan. Ska de stå framme, kan det även vara bra att tänka på dess design och konstruktion (om det är viktigt för ägaren).

Vi rekommenderar också:

Focal Aria 926

Testresultat
Ljud & Bild 2016
Omdömen Via prisjakt

Kategori:
Golvhögtalare
Funktioner:
Finns i flera färger
Trådlöst nätverk:
Frekvensomfång max:
28000 Hz
Frekvensomfång min:
45 Hz
Röststyrning:
Visa alla specifikationerna

Högtalare - JÄMFÖRELSETABELL

RELATERADE TESTER

Trådlösa högtalare

UPPDATERAD 7:e September, 2020

Hemmabio-system

UPPDATERAD 8:e Januari, 2020

Förstärkare

UPPDATERAD 26:e September, 2016

Experttester vi läst (5st)

Nedan listas vilka tester vi läst och använt som underlag för att utse vår testvinnare tillsammans med en sammanfattning.

Ljud & Bild

Publicerad

Bra högtalare kan vara skillnaden mellan platta, trista ljudupplevelser på vilopulsnivå och tvättäkta adrenalinkickar oavsett vilken stereo du har. Ljud & Bild har testat ett gäng smala golvhögtalare i prisklassen 15-20000 kronor. Högtalarna har topprestanda och får många poäng tack vare design och byggkvalitet, samt att de sticker ut när det gäller ljudkvalitet och användarvänlighet. Bäst i test blev Focal Aria 926 som klarar av att hantera allt från klassiskt till pop och rock med övertygelse! Dessutom kan man dra upp volymen mycket! Ljudet är energiskt, öppet och klangrikt. Basen är taktfull och högtalarna låter underhållande utan att förstärkaren töms på ström. På testets andraplats hamnar System Audio Saxo 70 som har en bra sammanhållning mellan tonerna och det låter aldrig skarpt. Ändå har högtalarna en exemplarisk förmåga att återge snärten i trumset. Instrument återges med fin detaljering, även längre upp och högtalarna drar lite åt det varma håller i det viktiga röstregistret. Ljudbilden är bred, men tyvärr gräver inte Saxo 70 lika djupt i basregistret som vissa konkurrenter. På testets tredjeplats hamnar Dynaudio Excite X34 som är vackert byggd, låter raffinerat och rent med den mesta musiken och kan ställas nästan var som helst. Högtalarna är ett bra val om man vill ha så bra ljud som möjligt på liten plats - och inte behöver spela så högt.

Vinnare i det här testet

Helsingborgs Dagblad

Publicerad

För många är små högtalare det mest praktiska alternativet. De går till och med att ställa i en bokhylla om man vill, samtidigt som de kan sprida ett fantastiskt ljud. Helsingborgs Dagblad har testat sex modeller som kostar under 6000 kronor. För dessa pengar får man lika bra, tekniskt sett, stativhögtalare som man skulle fått golvhögtalare, som dessutom ser bättre ut och låter bättre. De mindre högtalarna i samma prisklass har som regel bättre element och är mer välkonstruerad. Det ger utslag i bättre dynamik, mer öppen ljudbild och bättre stereoperspektiv. Det märks särskilt tydligt i mellan registret, som ofta är mer sammanhängande och tydligt i en liten högtalare. Bäst högtalare i testet är Bowers & Wilkins modell 685 S2. B&W:s 600-serie har länge varit måttstocken för bra ljud i kompaktklassen och 685 S2 visar var ribban ligger! Högtalaren präglas av ett detaljerat mellanregister och en finkornig konstruktion som släpper igenom fler detaljer än konkurrenterna, och en välbalanserad ljudkaraktär som passar bra för all slags musik. Modellen är byggd för att tilltala de allra flesta och blir därför utsedd till den bästa allroundhögtalaren i testet. Tvåa i testet kommer PSB Imagine XB, som också får titeln ”Bästa köp”. Den här lilla högtalaren är otroligt lättplacerad och gör sig mycket fin i bokhyllan, samt bjuder på överraskande starka toner. Den låter större än den ser ut och har en frisk, rytmisk spelstil. Den är underhållande och har mycket detaljer i ljudbilden. Vissa inspelningar kan dock låta lite fräna i övertonsregistret, men för det mesta uppskattar vi den distinkta diskanten. Klipsch RP-160 blev trea och är en storlek större än de andra testdeltagarna. Här finner vi kraftiga horndiskanter och baselement, vilket hörs tydligt. Med stort och kraftfullt ljud, samt en hög känslighet på hela 95dB, kan Klipsch högtalare ge imponerande resultat även med mindre, billiga förstärkare.

Vinnare i det här testet

Ljud och Bild

Publicerad

Ljud och Bild har testat sex 5.0-högtalarsystem som alla består av golvstående fronthögtalare och har center- och bakhögtalare ur samma serie. Fyra av systemen kostar omkring 10000 kronor och slåss om ”Bäst i test”-titeln. Ljud och Bild har även tagit med två billigare system, i hopp om att någon av dem ska lägga beslag på titeln ”Bästa köp”. Bäst i test blev, trots många om och men, Klipsch Reference 5.0. Högtalarna återger både film och musik med stor fysik och tonerna hänger ihop fint. Responsen är mycket snabb, så att trummor och kulsvärmar smäller till hårt och snabbt. Centerhögtalaren är dock inte våldsamt djup i basen. Q Acoustics 2000i 5.0 har en snygg design, rejäl byggkvalitet och, framför allt, ett väldigt imponerande ljus med massor av detaljer, öppna och klara röster, samt en fyllig bas. De låter utmärkt med musik, men de kan bli lite väl försiktiga i de hårdaste filmscenerna. Dynavoice Challenger 5.0 blev utsedd till ”Bästa köp”. Man får stora och kraftiga högtalare med rejäl tyngd i basen och en förmåga att dundra till när filmeffekterna kräver det. Det negativa är storleken och slagkraften sker lite på bekostnad av precisionen. Basen är inte alltid lika taktfast och det minsta detaljerna uteblir. Men det är trots allt ett system som ger väldigt mycket ljud för pengarna.

Vinnare i det här testet

Ljud & Bild

Publicerad

Ljud & Bild har testat golvhögtalare och utsett Sonus Faber Venere 2,5 till testvinnare. När Venere 2,5 spelar musik, får man ett stort och fylligt mellanregister och den får fram mansröster med rejäl kraft. Detta tjänar även kvinnoröster på, ljusa stämmor har ett fundament längre ner än många tror. Basen är också imponerande. Den är bastant och där finns även fin tyngd. Instrumentens övertoner strålar fram med största självklarhet. Perspektivet är väldigt stort, ljudbilden breder ut sig på bredden och svävar ut i rummet och nästan omringar testpanelen. Enligt Ljud & Bild får man väldigt mycket för pengarna. System Audio Mantra 50 har tagit andraplats. Högtalaren ger en stor och precis ljudbild och det viktiga mellanregistret har fått stort spelutrymme. Ljudbilden är även städad och har bra stereoperspektiv, men utan att vara skoningslöst fokuserad. Basen går inte avgrundsdjupt, men smäller till med övertygande slagkraftighet i övre basregistret. Mantra 50 är luftig och ger en närhet till musiken. KEF R500 tar tredjeplats och har en säregen ljudkaraktär.  Ljudbilden är extremt fokuserad och gör det enklare att höra var instrument och artister är placerade. Ljud & Bild noterar att den har en ganska smal ”sweet-spot”, utanför den faller ljudbilden ihop. R500 är en oerhört ren, prydlig och hifi-korrekt högtalare som briljerar med riktigt bra upplösning i diskant- och mellanregister. Djupbasen anses dock vara en smula för grund.

Vinnare i det här testet

Ljud & Bild

Publicerad

Ljud & Bild har testat och betygsatt ett par aktiva högtalare. Benämningen ”aktiv högtalare” betyder att högtalaren har en inbyggd förstärkare. Testvinnare blev Elac AM 180. Högtalarna har de flesta ingångar man kan tänka sig, men dess nackdel att det endast finns ett litet reglage för volymkontroll på baksidan. Dessa är de enda i testet som kan fylla hela testrummet med användbart ljud. De levererar mer kraft och kan spela högre än de andra högtalarna i testet utan att det distar. Basen är bra, fast och har bra definition på djupet. Kort sagt, är dessa hörlurarna de med klart bäst ljudkvalitet. M-Audio BX5 D2 har hamnat på andraplats, samt blivit utsedda till ”bästa köp” och högtalarna ger mycket för pengarna. Värre är det med anslutningen, där det krävs en kabeladapter för att det saknas RCA-linjeingångar. Högtalarna levererar runt, varmt och behagligt ljud, som redan på en låg volym erbjuder en stor ljudbild med massor av detaljer. Dess bas är fyllig och diskanten är av det snälla slaget, som inte sticks öronen. Sist, men inte minst, hamnade Paradigm Shift A2 på tredjeplats. Dessa högtalare är särskilt rekommenderade av Ljud & Bild. Shift har egentligen bara analoga RCA-linjeingångar, men Paradigm skickar med en Bluetooth-adapter som gör högtalaren trådlös. Basåtergivningen är riktigt bra och kraftfull, den är snabb och exakt, samt att den skiljer fint på basgitarrens olika tonhöjder. Däremot vill högtalarna helst hålla sig på en bekväm volym (85-90 dB) annars blir ljudet platt och det distar.

Vinnare i det här testet

VILKEN BÄST I TEST VINNARE ÄR EGENTLIGEN BÄST?

Hos test.se får du svaret - helt gratis!

Vi samlar produkttester från seriösa aktörer i magasin, på TV och på nätet, och presenterar deras topp 3. Därefter analyserar vi de sammanslagna resultaten och kan på så sätt utse de ultimata testvinnarna inom alla produktkategorier! Här hos oss får du med andra ord ta del av produkternas crème de la crème, och kan på så sätt göra smarta val i alla dina inköp.