VI SAMMANSTÄLLER TESTER

Det är precis vad vi gör, kollar vad andra tycker om produkterna. Idén med Test.se är att sammanställa experttesterna från nätet och tidningarna på ett ställe, låta någon av våra redaktörer analysera dem och rekommendera en produkt. Sidorna uppdateras löpande allt eftersom nya produkter och tester publiceras. Läs mer

Ändrad 11 Januari 2024
Så väljer vi vinnare

Så väljer vi vinnare

Test.se har en lång historia av att utse testvinnare i en mängd olika produktkategorier – men hur väljer vi egentligen ut de bästa produkterna?

I första hand är våra testvinnare produkter som har fått topplaceringar i jämförande tester hos välkända aktörer. Vi lägger mycket tid på efterforskning för att kunna presentera ett så pålitligt och korrekt resultat som möjligt. När urvalet görs lägger vi även stor vikt vid produktrecensioner, både från experter och konsumenter.

Ibland stöter vi dock på produktkategorier där det saknas både tester och recensioner. Detta kan antingen bero på att produkten i fråga är ny på marknaden, eller att produktkategorin är ovanligt begränsad. I dessa fall väljer vi att presentera produkter från välkända och etablerade varumärken inom respektive segment.

Få bästa ljudupplevelsen med en högtalare som är bäst i test 2024

Är du musikälskaren som vill lyssna på musik på bästa sätt? Eller se på film och uppleva actionscenerna med ett ljud precis som det är tänkt? Då ska du kika på högtalarna vi har utsett till bäst i test. Ta del av bästa tipsen i vår köpguide.

Vi har jämfört
 • Typ av högtalare.
 • Frekvensomfång.
 • Förstärkare.
 • Bas.
 • Övriga egenskaper.
Vi på Test.se rekommenderar
Priser visas i samarbete med Prisjakt
Test och produktrecensioner
Bäst i test Test.se - Bäst i test
Argon Audio
Argon Audio Fenris A55
Bäst i test
Bäst i test
Argon Audio
Argon Audio Fenris A55
Trådlösa golvhögtalare med råstarkt hifi-ljud.
Testvinnare hos Prisjakts experter 2023.
Typ: Aktiva golvhögtalare.
Frekvensomfång: 38-22 000 Hz.
Förstärkare: 2 x 50 watt.
D/A-omvandling: 24-bit/48kHz.
Storlek diskant: 0,75".
Storlek bashögtalare: 5,25"
Utrustad med ARC.
HiFi-ljud.
Bluetooth.
3 års garanti.

Argon är ett danskt varumärke som tillverkar högtalare där seriös hifi, pris, användarvänlighet och design kombineras.

Argon Audio Fenris A55 är aktiva golvhögtalare som vi utsett till bäst i test. De har en kompakt design och ingår i Fenris-serien. Ljudkvalitén är nästan samma som Forte-serien men dessa högtalare har något mindre exklusiv finish och lägre pris.

I ett test om bästa golvhögtalare med bas hos Prisjakts experter kom den på första plats. De rekommenderar den till dig som inte vill behöva köpa till en förstärkare, men ändå ha en hög ljudkvalitet. De lyfter även fram priset, som är lägre än många andra modeller i samma klass.

Eftersom högtalarna är aktiva behöver du inte köpa till någon förstärkare – denna är redan inbyggd. Koppla dem till tv:n, vinylspelare eller dator, mobiltelefon eller surfplatta via Bluetooth. Ljudkvaliteten är mycket bra och det är två starka 5,25-tums basar per högtalare med 2 x 50 watts förstärkare. Detta ger ett bra hifi-ljud med bättre bas.

Den digitala förstärkaren är unik och utvecklad av Argon Audio själva. Den rymmer fyra separata kanaler som ska driva bas- och diskantelementen optimalt. Resultatet blir en klarhet och dynamik, som är svår att få annars i denna prisklass.

Högtalarna är utrustade med ARC som gör att HDMI-kabeln har kapacitet att skicka information åt båda hållen. De har även en phono, aux och optisk ingång.

Högtalarna finns i färgerna vit, svart och trä. Fronten i tyg sätts fast med magneter, men de kan även användas utan frontskydd.

 • Butiker & priser
 • Priser för Argon Audio FENRIS A55 Golvhögtalare - Aktiv
  • Fri frakt över 2000 kr, 60 dagars öppet köp
   Köp online, hämta i butik

Bästa premium Test.se - Bästa premium
Bowers & Wilkins
Bowers & Wilkins 702 S3 Golvhögtalare
Bästa premium
Bästa premium
Bowers & Wilkins
Bowers & Wilkins 702 S3 Golvhögtalare
Högtalare som ger ljudupplevelser utöver det vanliga.
Andra plats på test hos Prisjakts experter 2024.
Typ: Passiva golvhögtalare.
Frekvensomfång: 46-28 000 Hz.
Känslighet: 90 dB.
Storlek diskant: 1".
Mellanregister: 6" Continuum FST.
Storlek bashögtalare: 3 x 6,5"
HiFi-ljud.
Wifi.
3 års garanti.

Bowers & Wilkins är ett brittiskt varumärke som grundades 1966 och i utbudet finns hörlurar och högtalare. 1979 kom den legendariske 801-högtalaren och efter det har varumärket varit synonymt med några av världens bästa highend-högtalare.

Bowers & Wilkins 702 S3 är en stor och tung golvhögtalare av hög kvalitet och exklusiv design. 700-seriens flaggskepp ger en speciell musikupplevelse. Detta är en mindre modell av 800-serien, med samma teknik och färre element.

I ett test hos Prisjakts experter kom de på andra plats. De beskrivs som dyrast och för dig som vill ha det allra bästa. De ger bra diskant, mellanregister och bas, men kräver en förstärkare och ett större rum för att ge bästa ljudbilden.

Golvhögtalaren har flera avancerade tekniska lösningar och köper du till en seriös hifi-förstärker får du en storslagen ljudupplevelse. De passar lika bra för filmljud som musik.

Högtalarparet är lika stort som mer prisvänliga 703 S3, men har fått ett tredje baselement som ger ett rent och dynamiskt ljud. Av lite mer påkostade 800 Series har de ärvt det separata diskanthuset på toppen av kabinetten. De har tre 6-tumsbasar och en 6,5-tumsmellanregister per högtalare.

Högtalarna är i storleken B 29 x H 113,8 x D 41 centimeter och finns i färgerna vit, svart och mocha.

 • Butiker & priser
 • Priser för Bowers & Wilkins 702 S3 Golvhögtalare
  • Fri frakt över 2000 kr, 60 dagars öppet köp
   Köp online, hämta i butik

Bästa allround Test.se - Bästa allround
Klipsch
Klipsch Reference Premiere RP-8000F II
Klipsch Klipsch Reference Premiere RP-8000F II - Test
Bästa allround
Klipsch
Klipsch Reference Premiere RP-8000F II
Passiv golvhögtalare med ljud av hög kvalitet.
Tredje plats på test hos Prisjakts experter 2024.
Populärt val hos Prisjakt.
Populärt val hos Pricerunner.
Toppbetyg av kunder hos Klipsch.
Typ: Passiva golvhögtalare.
Frekvensomfång: 35-25 000 Hz.
Känslighet: 98 dB.
Storlek diskant: 1".
Storlek bashögtalare: 8".
Guldpläterade terminaler för bi-wire/bi-amping.
Atmos.
3 års garanti.

Klipsch är ett amerikanskt företag som grundades av Paul W. Klipsch 1946. För audiofiler, biografer och konsertsalar har detta varit förstahandsvalet under många år.

Klipsch Reference Premiere RP-8000F II är passiva golvhögtalare som är ett bra allroundalternativ. Högtalarna har varit en av Klipschs populäraste modeller under 2000-talet och en uppdaterad version kom 2022, med flera förbättringar.

I ett test om bästa högtalare med bas hos Prisjakts experter kom dessa på tredje plats. De beskrivs som bra allround-högtalare som passar för elektronisk som klassisk musik. Även till dig med större rum som vill ha mycket bas när du ser på film.

Golvhögtalarna kommer med dubbla 8-tum kopparfärgade Cerametallic hårtslående basar. De har ett nyutvecklat 90 x 90 Tractrix komposithorn med en ventilerad 1-tums LTS. På baksidan finns en basreflexport som ger ett snabbt luftflöde och minskat blåsljud. De har dubbla högtalaranslutningar bi-wire och bi-amping och anslutning för Atmos Enabled högtalare.

De är i storleken 275 x 1095 x 463 millimeter, väger 28 kilo och finns i färgerna svart och valnöt. Fötter i gjuten aluminium gör att högtalaren står stadigt på golvet. 

 • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Bästa soundbar Test.se - Bästa soundbar
Sony
Sony HT-A7000
Bästa soundbar
Bästa soundbar
Sony
Sony HT-A7000
Soundbar med ljud i premiumklassen.
Bästa för gaming på test hos Techradar 2024.
Testvinnare hos M3 Sveriges Prylsajt 2023.
Bästa premium på test hos Techradar 2023.
Bästa premium på test hos Bäst-i-test.se 2022.
Bästa premium på test hos Pricerunner 2022.
Typ: Soundbar.
7.1.2-kanaligt surroundljud.
Dolby Atmos, DTS: X och 360 Reality Audio.
Två HDMI 2.1-portar.
Slimmad design.
Anpassar ljudet efter rummet.
Bra samspel med Sony Bravia TV.

Japanska Sony är ett multinationellt teknikföretag som grundades 1947. I deras utbud finns förstklassiga produkter som tv, kameror, videokameror, mobiltelefoner, högtalare och PlayStation.

Vill du ha en soundbar till ditt hemmabiosystem rekommenderar vi Sony HT-A7000. Den har ett omslutande 7.1.2-ljud i premiumklassen. Priset är högt, men samtidigt får du ljud i världsklass som många andra soundbars har svårt att matcha.

I ett test hos M3 Sveriges Prylsajt får den betyget 4 av 5 och rekommenderas av M3 Sveriges Prylsajt. I recensionen beskrivs soundbaren som stor, dyr och välljudande.

När Techradar testade 12 soundbars 2023 utsågs den till bästa premium. Enligt dem är den dyr men har en lång hållbarhet och stöd för alla stora rumsliga ljudformat. I ett nytt test från Techradar 2024 fick den betyget 4 av 5 och utsågs till bästa soundbar för gamers. Hos Bäst-i-test.se kom den på andra plats och blev bästa premiumvalet.

Detta är en soundbar som ger en riktigt uppslukande ljudupplevelse. Två uppåtriktade högtalare, fem X-balanserade främre högtalare, två diskanthögtalare och två inbyggda subwoofers ger ett omslutande 7.1.2-kanaligt surroundljud. Sonys första soundbar med Sound Field Optimization-teknik mäter och känner av rummet för att ge dig den mest optimala ljudupplevelse.

Soundbaren har 4K, 4K 120FPS, 8K pass through och Dolby Vision och stöder de senaste formaten. Den är utrustad med två HDMI-ingångar av 2.1-typ. Det går också att koppla upp soundbaren via wifi och bluetooth och det finns stöd för AirPlay 2 och Chromecast.

För att få ett komplett hemmabiosystem kan du bygga ut ljudet med subwoofers och bakre trådlösa högtalare. Soundbaren har en vikt på 8,7 kilo och är i måttet B 1300 x H 80 x D 142 millimeter.

 • Butiker & priser
 • Priser för Sony HT-A7000 7.1.2 Dolby Atmos® Soundbar
  • Nu i Sverige!
   Snabba leveranser
  • Nordens största näthandelsaktör
   Fri frakt över 500 kr, snabb leverans

Bästa trådlösa Test.se - Bästa trådlösa
Marshall
Marshall Emberton II
Bästa trådlösa
Bästa trådlösa
Marshall
Marshall Emberton II
Testvinnande högtalare för dig som vill ha en bärbar modell med ljud i 360 grader.
Testvinnare hos Aftonbladet Plus 2023.
Tredje plats på test hos M3 Sveriges Prylsajt 2023.
Typ: Trådlös högtalare med bluetooth.
Frekvensomfång: 60-20 000 Hz.
Förstärkare: 2 x 10 watt.
Batteritid: 30 timmar.
Trådlös räckvidd: 10 meter.
Vikt: 720 gram.
Mått: 160 x 68 x 76 mm.
Utrustad med Bluetooth.
Vattentålig – IP67.
Kan parkopplas till andra högtalare.
Kan snabbladdas.
1 års garanti.

Marshall är ett varumärke med över 60 års erfarenhet av ljud. I utbudet finns både hörlurar och högtalare.

Önskar du en bärbar och trådlös högtalare till hemmet rekommenderar vi Marshall Emberton II. Kraftfull och kompakt, lätt att bära med sig och dessutom vattentålig.

I ett test om de bästa streaminghögtalarna hos Aftonbladet Plus fick Marshall Emberton II betyget 5 av 5 och utsågs till testvinnare. Enligt testpanelen är den lätt att para ihop med mobilen och använda.

I ett test hos M3 Sveriges Prylsajt kom den trådlösa blutetooth-högtalaren på delad andra plats med betyget 4 av 5. Enligt dem är det en strandhögtalare med imponerande batteritid och bra ljud som ger mycket ljud i förhållande till storlek.

Med den här högtalaren får alla samma lyssningsupplevelse ­– tack vare ett 360-ljud med True Stereohonic. Du styr volym och spår med en integrerad multifunktionsspak. För mer ljud går den att parkoppla flera Marshall Emberton-högtalare.

Högtalaren har en räckvidd på tio meter och lång batteritid på 30 timmar. Efter tre timmars laddning är den fulladdad och 20 minuters laddning ger en speltid på fyra timmar.

Designen är tålig design och en IP67-klassning. Den är i storleken 160 x 68 x 76 millimeter och väger 720 gram.

 • Butiker & priser
 • Priser för Marshall Emberton II - Black & Brass
  • Fri frakt över 2000 kr, 60 dagars öppet köp
   Köp online, hämta i butik
  • Snabba leveranser, hämta utanför butik
   Fri frakt över 300 kr
  • Nu i Sverige!
   Snabba leveranser
  • Nordens största näthandelsaktör
   Fri frakt över 500 kr, snabb leverans
  • Låga priser, stort sortiment och snabb leverans
   Alltid fri frakt
  • Nordens största butikskedja för hemelektronik och vitvaror
   Fri frakt när du hämtar i butik

Ytterligare läsning

Test av högtalare, bäst i test.

Köpguide högtalare

Bra ljud hemma är något som är viktigt för många ljudintresserade och det får du med hjälp av en högtalare av hög kvalitet. Det finns många modeller, storlekar och prisklasser på marknaden att välja mellan. Ditt behov styr vilken du ska köpa. Vissa vill lyssna på sina vinylskivor med högkvalitativa golvhögtalare och andra önskar en soundbar för en äkta hemmabioupplevelse. Vill du ta med högtalaren ut i trädgården eller flytta runt i hemmet ska du välja en bärbar modell. Här guidar vi dig till bästa högtalaren.

Hur fungerar en högtalare?

En högtalare är en dynamisk omvandlare som gör om elektrisk energi till ljudenergi. Den skapar ljud genom att sätta luften i rörelse och skapar ljudvågor som trumhinnorna fångar upp.

Välj mellan trådlös och traditionell högtalare

Det vanligaste är att du väljer mellan trådlösa högtalare och traditionella högtalare som är kopplade till endast ett system. Med trådlösa kan du spela upp musik helt trådlöst och flytta runt de. Traditionella modeller har riktigt bra ljudkvalitet och det kanske du väljer om du är en inbiten musikfantast, och har utrustning som behöver kopplas ihop med sådana högtalare.

Golvhögtalare – ger en fullständig ljudbild

Vill du ha en högtalare med riktigt bra stereoljud och djupa basfrekvenser behöver du gå upp i både pris och storlek. En golvhögtalare har en mer avancerad teknik än en liten bärbar modell och passar dig som är genuint intresserad av musik. Oavsett om du lyssnar från din vinylspelare, Spotify eller Youtube – på fest eller ensam. Den ger en fullständig ljudbild och perfekt upplevelse.

Golvhögtalaren placeras direkt på golvet utan stativ och ger dig allt från djupaste basen till högsta diskanten.

Test av högtalare, bäst i test golvhögtalare.
Golvhögtalare ger bästa ljudbilden och finns som aktiva eller passiva.

Trådlösa högtalare – smidiga att ta med sig

En trådlös och bärbar högtalare är smidig för dig som vill flytta runt den i hemmet. Vill du använda den utomhus på strandfesten eller altanen behöver den vara vattentät och gärna tåla några stötar. Du ansluter din mobiltelefon, surfplatta eller dator till högtalaren via bluetooth eller wifi. Batteritiden är ofta lång - allt från tio till 30 timmar. Laddtiden brukar vara snabb. Kika också på räckvidden – alltså hur långt koppling mellan mobiltelefon och högtalare är. En del går att para ihop med andra trådlösa enheter så att du får ett komplett ljudsystem i hemmet. 

Soundbar till hemmabiosystemet

För att få en riktigt bra hemmabioupplevelse behöver du koppla en soundbar till din tv. Det är en diskret lösning som placeras under tv:n. Perfekt för dig som vill ha bättre ljud med högtalare och förstärkare i en och samma förpackning. Soundbaren kan användas för film, serier, musik eller gaming – till hela familjen helt enkelt!

Test av högtalare, bäst i test.
En soundbar är en mer diskret högtalare som placeras under tv:n.

Smarta högtalare kopplade till smarta hem

En smart högtalare har en inbyggd röstassistent och den styr du med rösten. Med den kan du även styra andra delar av ditt smarta hem, spela upp musik eller få svar på frågor du ställer. Den kan vara kompatibel med till exempel Google Assistant, Siri och Alexa.

Datorhögtalare för videomöten eller gaming

Även om många datorer idag har en bra inbyggd högtalare kan det vara en fördel att köpa externa datorhögtalare. Fundera på vad du ska använda dem till, exempel för videomöten, spela spel, se på film eller lyssna på musik. Även på var du ska placera dem, hur många du har behov av och om de ska vara trådlösa eller trådbundna.

Välj mellan aktiva och passiva högtalare

Du behöver tänka på om du vill ha passiva eller aktiva högtalare. Väljer du aktiva, innebär det att det finns en förstärkare inbyggd i högtalaren. Den går att ansluta direkt till en ljudkälla utan att någon extern förstärkare behöver användas. Det blir mindre kablar och färre enheter i ditt hem.

Väljer du passiva högtalare, får du själv köpa en förstärkare eller använda en befintlig. Det kan dock bli krångligare att hitta en förstärkare som passar högtalarna du har, då alla faktiskt inte passar med varandra.

Både aktiva och passiva golvhögtalare kan anslutas till exempel mobiltelefon med antingen sladd eller trådlöst via bluetooth och wifi.

Jämför egenskaperna

För att välja rätt behöver du jämföra de olika egenskaperna, här är några saker du kan kika på.

Typ av högtalare

Vilken typ är du ute efter? Det finns många olika modeller att välja mellan vad gäller storlek, prisklass, design och hur de kopplas samman med din ljudspelare eller tv.

Aktiv eller passiv

Ska högtalaren vara aktiv eller passiv? Väljer du en aktiv är förstärkaren integrerad vilket gör att du inte behöver köpa någon separat.

Frekvensomfång, diskant, känslighet och ingångar

Jämför saker som frekvensomfång, storlek på diskant och bashögtalare och känslighet. Kika på typ av och ingångar så att du vet att du kan koppla ihop den med dina andra enheter. Allt som du tror kan spela roll för att du ska hitta den perfekta högtalaren till dig och ditt hem.

Storlek, vikt och design

Eftersom många högtalarsystem är stora kan design och storlek spela stor roll. Ofta går det att välja färg så att de passar in i din inredning hemma.

Om förstärkare är integrerad

Är förstärkaren integrerad i högtalaren eller behöver du köpa en separat? Detta är bra att tänka på när du kikar på priset.

Var ska du placera högtalarna?

Fundera på var du ska placera högtalarna. Ska du ska ha dem framme på bordet, fullt synliga, eller lite mer undangömda i bokhyllan. Golvhögtalare är större och placeras direkt på golvet – finns det plats för detta?

Tänk på ljudet

Med högtalare är något av det viktigaste just ljudkvaliteten. De bör återge både bas och diskant på ett balanserat sätt, så att det inte blir ansträngande att lyssna på. De ska både kunna ljudsätta en dramatisk filmscen och lyfta fram musiken perfekt.

Ljudet mäts i hertz

Ljudet mäts i Hertz, som är svängningar per sekund. Det mänskliga örat kan uppfatta frekvenser i området 20 till 20 000 Hertz. Frekvenser under 20 Hertz kallas infraljud och över 20 000 Hertz för ultraljud. Högtalarens bastoner ligger i området 20-200 Hertz och högfrekventa som diskant ligger på mellan 2000 och 20 000 Hertz. I området mellan höga och låga ljud ligger mellanregistret – här ligger till exempel vanligt tal.

För dig som behöver förstärkare

Har du en passiv högtalare behöver du komplettera med en förstärkare. Kika så att det finns rätt anslutningar för att koppla samman den med en förstärkare. Förstärkaren ska dessutom ha en närliggande effekt med högtalarna du har valt.

Populära varumärken:

Länktips:


Några experttester vi har läst:

Prisjakts experter (2024)

Prisjakts expert Johan Eek har gjort en topplista över de bästa golvhögtalare med bra bas. På första plats kom Argon Audio Fenris A55 – en aktiv modell med snygg design, bluetooth och hög ljudkvalitet. På andra plats kom B&W 702 S3, testets dyraste modell. De passar dig som vill ha det allra bästa, är av hög kvalitet och snygg design. Tredje plats gick till Klipsch Reference Premiere RP-8000F som beskrivs som en bra allround och för dig med större rum.

Tillbaka till början – våra toppval


Redaktionen
Test.se

Vanliga frågor

 • Den skapar ljud genom att sätta ett membran i rörelse. Ljudvågor bildas som fångas upp av trumhinnorna så att du uppfattar det som musik.
 • En aktiv högtalare har en förstärkare inbyggd medan en passiv behöver ha en extern.
 • Vi har valt att utse Argon Audio Fenris A55 till de högtalare som är bäst i test. Det är aktiva golvhögtalare med kompakt design, bra ljud och tillgänglig i flera färger.
Innehållsförteckning

Innehåll
Bäst i test:
Argon Audio Argon Audio Fenris A55

Du kanske även är intresserad av:

Newsletter image Test.se logo
Håll dig uppdaterad med Test.se:s nyhetsbrev
Vi meddelar när en ny testvinnare tar över tronen
Exklusiva erbjudanden på vinnare bara på Test.se
Din epostadress
Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev godkänner du test.se sekretesspolicy.
Gå med kostnadsfritt
Tack för din prenumeration!
Du har nu valt att prenumerera på vårt nyhetsbrev.
Stäng