VI SAMMANSTÄLLER TESTER

Det är precis vad vi gör, kollar vad andra tycker om produkterna. Idén med Test.se är att sammanställa experttesterna från nätet och tidningarna på ett ställe, låta någon av våra redaktörer analysera dem och rekommendera en produkt. Sidorna uppdateras löpande allt eftersom nya produkter och tester publiceras. Läs mer

Ändrad 31 Januari 2024
Så väljer vi vinnare

Så väljer vi vinnare

Test.se har en lång historia av att utse testvinnare i en mängd olika produktkategorier – men hur väljer vi egentligen ut de bästa produkterna?

I första hand är våra testvinnare produkter som har fått topplaceringar i jämförande tester hos välkända aktörer. Vi lägger mycket tid på efterforskning för att kunna presentera ett så pålitligt och korrekt resultat som möjligt. När urvalet görs lägger vi även stor vikt vid produktrecensioner, både från experter och konsumenter.

Ibland stöter vi dock på produktkategorier där det saknas både tester och recensioner. Detta kan antingen bero på att produkten i fråga är ny på marknaden, eller att produktkategorin är ovanligt begränsad. I dessa fall väljer vi att presentera produkter från välkända och etablerade varumärken inom respektive segment.

Spelkonsol bäst i test 2024 - från ledande varumärken

Är du på jakt efter en ny spelkonsol för att kunna roa dig själv, familjen eller vännerna? Det finns flera stora varumärken på marknaden och vi har valt ut de bästa spelkonsolerna just nu.

Vi har jämfört
 • Typ av spelkonsol.
 • Storlek på spelkonsolen.
 • Övriga egenskaper som ljud, bild och funktioner.
Vi på Test.se rekommenderar
Priser visas i samarbete med Prisjakt
Test och produktrecensioner
Bäst i test Test.se - Bäst i test
Sony
Sony Playstation 5 Slim Disc Edition (PS5)
Bäst i test
Bäst i test
Sony
Sony Playstation 5 Slim Disc Edition (PS5)
En uppdaterad version av PlayStation 5 – kommer med kompaktare design och mer lagring.
Testvinnare hos Prisjakts experter 2023 – uppdaterad modell.
Testvinnare hos Techradar.com 2022 – uppdaterad modell.
Testvinnare hos Bäst-i-test.se 2022 – uppdaterad modell.
Testvinnare hos Pricerunner 2022 – uppdaterad modell.
Rekommenderas av M3 Sveriges Prylsajt.
Populärt val hos Prisjakt.
Sonys senaste spelkonsol.
Typ: Trådlös handkontroll med konsol.
Storlek: 358 × 96 × 216 mm.
Blixtsnabb med SSD-lagring.
Lagring: 1 TB.
Otrolig grafik.
3D-ljudteknik.
Stöd för 8K-skärmar - 2,1 HDMI-uttag.
Wifi 6.
Bluetooth 5,1.
Snabba laddningstider.
Snygg och futuristisk design.
Garanti på 1 år.

Japanska Sony är ett multinationellt teknikföretag som grundades 1947. I deras utbud finns förstklassiga produkter som tv, kameror, videokameror, mobiltelefoner, hörlurar och PlayStation.

Vi har utsett Sony PlayStation 5 till vår testvinnare. Sonys senaste PlayStation kom 2020 och har egenskaper vi aldrig tidigare har sett på en Playstation. En uppdaterad version av PS5 lanserades i december 2023. Den kommer precis som tidigare i två olika versioner – en med och en utan diskstation.

Sony PlayStation 5 Slim Disc Edition har samma prestanda som tidigare modellen. Den kommer med en diskstation och är bakåtkompatibel med flera PlayStation 4-spel. Vill du enbart köpa digitala spel kan du köpa PlayStation 5 Slim Digital Edition som kommer utan diskstation och kostar ungefär 1000 kronor mindre. En nyhet är att den digitala versionen även går att uppgradera till en skivläsarmodell (Ultra HD Blu-ray-läsare) för den som skulle vilja ha det i framtiden.

I den nya versionen är designen mer slimmad och kompaktare än tidigare vilket gör den mindre framträdande vid tv-bänken. Konsolen är i storleken 358 × 96 × 216 millimeter och den digitala versionen är 358 × 80 × 216 mm. Volymen har minskat med 30 procent och vikten med 24 procent. Den kommer med nya sidopaneler – den har numera fyra separata paneler där den övre är glansig och den nedre matt. Lagringen är på 1 TB – istället för på 825 GB. Vill du ha spelkonsolen stående vertikalt behöver du köpa till ett separat ställ, detta ingick tidigare.

Sony PlayStation 5 Slim Disc Edition har snabb inläsning med ultrasnabb SSD-enhet med integrerad I/O som skriver om reglerna för vad en konsol klarar av. Du omsluts av spelet på ett helt nytt sätt och får en djupare spelupplevelse och den har stöd för haptisk feedback, adaptiva avtryckare och 3D-ljudteknik. Grafiken är otrolig och ger ett fantastiskt spel och du kan sugas in i världar på ett helt nytt sätt där ljusstrålar simuleras och skapar verklighetstrogna skuggor.

Handkontrollen är trådlös och utvecklad för nya och spännande upplevelser. Responsiva vibrationer reagerar på dina val du gör i spelet och simulerar miljöfaktorer i vissa spel. Du kan enkelt starta samtal med andra spelare via den inbyggda mikrofonen och kan också dela ditt spelande på sociala medier eller PlayStation Network.

Spelkonsolen har en hög uppdateringsfrekvens och kan leverera upp till 120 bilder per sekund och har stöd för 120 Hz-utsignal och 4K-skärmar – vilket hjälper dig att ta spelandet till en annan nivå. Använder du spelkonsolen på en HDR-tv får du otroligt levande och nyansrika färger. Konsolen har dessutom 2,1 HDMI-uttag som gör att du kan se på film i upp till 8K-upplösning. Med den här spelkonsolen behöver du varken Blu-Rayspelare, Chromecast eller datorer – den här erbjuder allt i ett och samma paket.

Den äldre modellen av spelkonsolen har placerats på topp i flera jämförande tester, fått höga kundbetyg och goda omdömen. Hos Techradar blev PS5 utvald till bäst i test. Där fick den betyg 4,5 av 5 och omdömet att det är en fantastisk konsol som erbjuder en övertygande spelupplevelse för den nya generationen. Hade inte spelkonsolen haft en så stor design hade Sonys spelkonsol fått toppbetyg av dem.

M3 Sveriges Prylsajt gav i sin recension spelkonsolen betyg 4 av 5 och lyfte fram den snygga och futuristiska designen på konsolen och handkontrollens lekfullhet. Den kom på första plats på test hos både Bäst-i-test.se, Pricerunner och Prisjakts experter.

 • Sony Playstation 5 Slim Disc
 • PlayStation 5 Slim Digital Editi
 • Priser för Sony Playstation 5 Slim Disc Edition
  • Snabba leveranser, hämta utanför butik
   Fri frakt över 300 kr
  • Nu i Sverige!
   Snabba leveranser
  • Låga priser, stort sortiment och snabb leverans
   Alltid fri frakt
  • Nordens största butikskedja för hemelektronik och vitvaror
   Fri frakt när du hämtar i butik
 • Sony Playstation 5 Slim Digital Edition
  • Snabba leveranser, hämta utanför butik
   Fri frakt över 300 kr
  • Nu i Sverige!
   Snabba leveranser
  • Låga priser, stort sortiment och snabb leverans
   Alltid fri frakt
  • Nordens största butikskedja för hemelektronik och vitvaror
   Fri frakt när du hämtar i butik
  • Produkter av bra kvalité med låga priser
   Leverans på 1-2 vardagar
  • Leverans inom 1-2 vardagar
   Fri frakt över 3000 kr

Bäst i test Xbox Test.se - Bäst i test Xbox
Xbox
Xbox Series S
Xbox Xbox Series S - Test
Bäst i test Xbox
Xbox
Xbox Series S
En helt digital spelkonsol för dig som vill ha ett mer prisvärt alternativ.
Andra plats på test hos Prisjakts experter 2023.
Bästa billiga hos Techradar.com 2022.
Bästa billiga hos Bäst-i-test.se 2022.
Bästa billiga hos Pricerunner 2022.
Rekommenderas av M3 Sveriges Prylsajt 2021.
Populärt val hos Prisjakt.
Populärt val hos Pricerunner.
Typ: Trådlös handkontroll med konsol.
Storlek: 65 x 151 x 275 mm.
Vikt: 1,9 kg.
3D-ljudteknik.
Blixtsnabb med SSD-lagring.
Helt digital – sparar utrymme.
Xbox minsta spelkonsol.

Xbox från Microsoft gör tv-spelskonsoler av hög kvalitet och låter dig uppleva en ny generation av spel och underhållning. Den första Xbox-spelkonsolen släpptes 2001 och idag finns det både spelkonsoler, spel och tillbehör att välja mellan.

Xbox Series S är nästa generations prestanda i den minsta Xbox-konsolen någonsin. Hos Techradar utsågs den till en av de bästa spelkonsolerna just nu och fick där betyget 3,5 av 5. Enligt deras recension är det en kompakt spelkonsol med kraftfulla specifikationer, som är tystgående och med snabbare laddningstider. Spelkonsolen rekommenderas även av M3 Sveriges Prylsajt där den fick betyget 3 av 5. Enligt deras recension är det en spelkonsol som är billig jämfört med konkurrensen, med stort spelutbud och ultrasnabba laddningstider. Hos Prisjakts experter kom spelkonsolen på andra plats och hos Bäst-i-test.se och Pricerunner blev den bästa billiga. 

Xbox series S ses som en direkt uppföljare av Xbox One S och är ett bra alternativ till det mer kraftfulla storasyskonet Xbox Series X. Den har många samma egenskaper med Series X som samma laddningstider, strålspårning och höga bildhastigheter. Spelkonsolen är helt digital och dessutom mer prisvärd tack vare sin mindre design och en del tekniska kompromisser. Hastigheten och prestandan är mycket bra och eftersom den är helt digital sparar du också utrymme. Du sparar dina spel, sparningar och säkerhetskopior i ett moln som är lätt att komma åt var du än är. Till det negativa hör just att du inte har möjlighet att använda dina fysiska spel i den här enheten eftersom den saknar skivenhet. Den saknar också 4K HD Blu-Ray-spelare och istället för 4K levererar den 1440 pixlar.

Spelkonsolen består av en skräddarsydd SSD och integrerad mjukvara som gör att du kan byta spel genom funktionen Quick Resume. Spelkonsolen har AMD:s Zen 2- och RDNA 2-arkitekturer som genom DirectX-strålningsspårning ger skuggor och verklighetstrogen belysning som skapar mer levande och dynamiska världar. Även ljudet är av hög kvalitet och med 3D Spatial Sound tar du nästa steg i utvecklingen inom senaste ljudtekniken. Du har möjlighet att spela spel från alla Xbox-generationer med hjälp av bakåtkompabilitet.

 • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Bästa för barn Test.se - Bästa för barn
Nintendo
Nintendo Switch OLED (2021)
Bästa för barn
Bästa för barn
Nintendo
Nintendo Switch OLED (2021)
Uppdaterad modell av Nintendo Switch med större OLED-skärm och bättre högtalare.
Fjärde plats på test hos Prisjakts experter 2023.
Bästa från Nintendo på test hos Techradar 2023.
Populärt val och högt kundbetyg hos Prisjakt.
Högt kundbetyg hos Netonnet.se.
Typ: Bärbar konsol och hemkonsol.
Storlek: 7 tums pekskärm.
Skärmupplösning: 1080 px.
Batteritid: Upp till 9 timmar.
Laddtid: 3 timmar.
Mångsidig – tre olika spellägen.
Flera kan spela på samma gång.

Nintendo är ett multinationellt japanskt företag som grundades så tidigt som 1889 och som främst tillverkar spelkonsoler och tv-spel. Från början tillverkade dem handgjorda Hanafuda-spelkort och idag tillverkar de digital underhållning för stora som små. De är också världsberömda för spelserier som Mario, The Legend of Zelda och Pokémon.

Vi har utsett Nintendo Switch OLED 2021 till bästa för barn, även om den också passar bra för hela familjen. Det är en handhållen spelkonsol från 2021 och en vidareutveckling av Nintendo Switch (2019). Den nyare modellen har en större OLED-skärm, bättre högtalare och mer minne.

Nintendo Switch OLED kom på fjärde plats i ett test hos Prisjakts experter när de utsåg bästa spelkonsolen. Den har inte lika hög prestanda som PlayStation och Xbox, men har en annan målgrupp och andra typer av spel. Prisjakts experter lyfter särskilt fram flexibiliteten, partyspelen och OLED-skärmen.

I ett test hos Techradar kom spelet på sjunde plats, fick betyget 4 av 5 och blev bästa från Nintendo. Enligt dem har skärmen perfekt svärta med exakta färger, större skärm och bättre högtalare.

Spelkonsolen är unik, mångsidig och kan användas på flera olika sätt – uppkopplad mot tv:n eller som handhållen. Den består av en dockningsstation, spelkonsol och två handkontroller på var sin sida av konsolen som kallas för Joy-Con. Den har en OLED-skärm på 7 tum och en upplösning på 1080 px som höjer din spelnivå ytterligare en nivå. Kontrasterna blir skarpare och färgerna mer livfulla.

Den nya dockningsstationen kommer med inbyggd LAN-port. Internlagringen är på 65 GB. Den portabla batteritiden är på 3-7 timmar.

 • Butiker & priser
 • Priser för Nintendo Switch OLED Model White
  • Snabba leveranser, hämta utanför butik
   Fri frakt över 300 kr
  • Nu i Sverige!
   Snabba leveranser
  • Låga priser, stort sortiment och snabb leverans
   Alltid fri frakt
  • Nordens största marknadsplats
   Trygg ehandel sedan 1999

Bästa bärbara Test.se - Bästa bärbara
Nintendo
Nintendo Switch Lite
Nintendo Nintendo Switch Lite - Test
Bästa bärbara
Nintendo
Nintendo Switch Lite
En populär handhållen spelkonsol perfekt för dig på språng.
Femte plats på test hos Prisjakts experter 2023.
Bästa billiga från Nintendo hos Techradar.com 2022.
Tredje plats på test hos Bäst-i-test.se 2021.
Tredje plats på test hos Pricerunner 2021.
Populärt val hos Prisjakt.
Högt kundbetyg hos Pricerunner.
Typ: Kompakt och handhållen spelkontroll.
Storlek: 5,5 tums pekskärm.
Skärmupplösning: 1280 x 720 px.
Vikt: 275 gram.
Batteritid: 6 timmar.
Laddtid: 3 timmar.
Kan koppla samman med upp till 8 konsoler.
Finns i fem fina färger.

Nintendo är ett multinationellt japanskt företag som grundades så tidigt som 1889 och som främst tillverkar spelkonsoler och tv-spel. Från början tillverkade dem handgjorda Hanafuda-spelkort och idag tillverkar de digital underhållning för stora som små. De är också världsberömda för spelserier som Mario, The Legend of Zelda och Pokémon.

Vi rekommenderar Nintendo Switch Lite till den bästa bärbara spelkonsolen just nu. I ett äldre test kom på en tredje plats på test hos Pricerunner och Bäst-i-test.se där den utsågs till deras bästa bärbara spelkonsol och fick betyget 4,5 av 5. Hos Techradar blev den utvald till en av årets bästa spelkonsoler där de också lyfte fram att det är en suverän handhållen spelkonsol.

Nintendo Switch Lite är den senaste medlemmen i Nintendo-familjen och det är ett handhållet och mer bekvämt alternativ till den ursprungliga Nintendo Switch. Spelkonsolen passar för dig som varken tycker om eller använder din vanliga Switch i dockat läge. Den har inbyggda handkontroller och ansluts inte till din tv. Den är lika bra som originalet men har en mer kompakt design och väger mindre – perfekt för dig som vill ha med dig spelkonsolen när du är på resande fot.

Spelkonsolen har en LCD-skärm på 5,5 tum och en hög upplösning på 1280 x 720 pixlar. Batteritiden på sex timmar är lång och att ladda tar sedan tre timmar. Då minnet är begränsat kan du behöva köpa ett separat microSD-kort. Du kan koppla upp till åtta Nintedo Switch Lite-konsoler trådlöst och spela mot varandra i spel som har stöd för multiplayer. Spelkonsolen finns i fem fina färger och du kan spela alla spel som har stöd för ”handheld mode”. Har du ett Nintendo Switch-medlemskap kan du spela med vänner över hela världen.

 • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Bra val Test.se - Bra val
Nintendo
Nintendo Switch (2019)
Bra val
Bra val
Nintendo
Nintendo Switch (2019)
En barnvänlig spelkonsol som kan användas stationärt eller på språng.
Testvinnare hos Prisjakts experter 2023.
Bra betyg på test hos Techradar.com 2023.
Andra plats på test hos Bäst-i-test.se 2022.
Andra plats på test hos Pricerunner 2022.
Populärt val hos Prisjakt.
Populärt val hos Pricerunner.
Högt kundbetyg hos Netonnet.se.
Typ: Bärbar konsol och hemkonsol.
Storlek: 6,2 tums pekskärm.
Skärmupplösning: 1280 x 720 px.
Vikt: 297 gram.
Batteritid: Upp till 9 timmar.
Laddtid: 3 timmar.
Mångsidig – tre olika spellägen.
Flera kan spela på samma gång.

Nintendo är ett multinationellt japanskt företag som grundades så tidigt som 1889 och som främst tillverkar spelkonsoler och tv-spel. Från början tillverkade dem handgjorda Hanafuda-spelkort och idag tillverkar de digital underhållning för stora som små. De är också världsberömda för spelserier som Mario, The Legend of Zelda och Pokémon.

Vi har valt att rekommendera Nintendo Switch till den spelkonsol. Spelkonsolen fick bra betyg på test hos Techradar som beskriver den som mångsidig och perfekt för dig som varken behöver den högsta upplösningen eller mest kraftfulla specifikationerna. Hos Prisjakts experter utsågs denna till testvinnare i deras jämförelse mellan de bästa spelkonsolerna för barn. De lyfte fram flexibiliteten och det breda spelutbudet. Hos Bäst-i-test.se och Pricerunner kom den på andra plats och blev bästa bärbara spelkonsolen. 

Nintendo Switch från 2019 är en uppdaterad modell med flera förbättrade egenskaper som strömsnålare processor, vilket ger en batteritid på upp till nio timmar. Det är en unik och mångsidig spelkonsol som går att använda på flera olika sätt. Den har en flexibiliteten att användas både uppkopplad mot tv:n och att koppla loss för att använda som en handhållen spelkonsol. Perfekt för barn där behovet varierar mycket. Konsolen har en 6,2 tums touchskärm och en upplösning på 1280 x 720 pixlar, vilket är lägre än hos både PlayStation och Xbox.

Spelkonsolen består av en dockningsstation, spelkonsol och två handkontroller på var sin sida av konsolen som kallas för Joy-Con. De avtagbara handkontrollerna gör att ni kan vara två som spelar på samma gång och de är lätta att ta av och sätta tillbaka. Som ett alternativ till handkontrollerna finns Nintendo Switch Pro Controller. Eftersom internminnet är relativt litet kan du behöva köpa till ett separat mikroSD.

Under hösten 2021 kom en ny modell som heter Nintendo Switch – OLED model.

 • Butiker: Nintendo Switch 2019
 • Butiker: Nintendo Switch Oled

Ytterligare läsning

Test av spelkonsol, bäst i test Playstation.
PlayStation 5 Slim Standard Edition är den spelkonsol vi utsett till bästa PlayStation.

Köpguide spelkonsol 

Ska du köpa en ny eller kanske din första spelkonsol och undrar vilken modell som är bäst just nu? Idag finns många av de stora spelen på flera olika spelkonsoler – vilket kan försvåra valet när du ska köpa din konsol. Marknaden domineras främst av de stora varumärkena PlayStation, Xbox och Nintendo – och alla tre är riktigt duktiga på vad de gör. Här hjälper vi dig att välja rätt spelkonsol för att du ska få den bästa spelupplevelsen för dig och dina önskemål.

Vad är en spelkonsol?

Har du aldrig använt en spelkonsol kanske det är svårt att veta vad det är! En spelkonsol är en spelmaskin som gör det möjligt för dig att spela tv-spel antingen på egen hand, med familj och vänner eller vänner online. Vill du spela med fler kan du köpa till extra handkontroller och vissa har stöd för så många som upp till fyra inkopplade kontroller samtidigt. Stationära spelkonsoler består av en konsol som ser lite ut som en låda och en trådlöst handkontroll som du kopplar upp till en bildskärm, vanligtvis en tv-apparat. Förutom de stationära spelkonsolerna finns det portabla och handhållna modeller för dig som vill spela spel när du är på språng. Det finns också de spelkonsoler som går att använda både med tv-skärm och som handhållen där du spelar med den inbyggda skärmen.

Olika typer av spelkonsol:

 • Stationär
 • Handhållen
 • Kombination av stationär och handhållen
Bäst i test spelkonsol - se testvinnare.
Välj mellan handhållen och stationär spelkonsol.

Den senaste generationens spelkonsoler

Den nya generationens spelkonsoler kan göra mycket mer än att erbjuda högklassiga spelupplevelser. De kan dessutom verka som en klassisk mediaspelare och med dem kan du hyra eller streama film och tv-serier från de största streamingtjänsterna. Många modeller har inbyggd Blu-Ray med stöd för 4K som är Ultra HD som gör att du kan både se på film av mycket hög kvalitet. Du kan dessutom lyssna på musik och på många modeller även surfa på nätet.

Detta kan du göra med en spelkonsol:

 • Spela spel – fysiskt, digitalt och uppkopplat mot andra online
 • Lyssna på musik
 • Se på film och serier – via skiva, streaming eller genom att hyra
 • Surfa på nätet

Välj mellan fysiska eller digitala spel

Det finns två olika typer av spelkonsoler – de för fysiska och digitala spel och de för endast digitala spel. Till spelkonsoler som är utrustade med en skivenhet kan du köpa fysiska spel – alltså skivor som du matar in på samma sätt som en vanlig CD-skiva, DVD eller Blu-Ray-skiva. Du har också valmöjligheten att köpa spelen digitalt i företagets webbutik. Den digitala spelkonsolen är helt digital – alla spel köps digitalt och du kan inte använda några gamla fysiska spel eftersom skivenhet saknas. Spelen brukar kosta ungefär lika mycket oavsett om de är fysiska eller i digital version. Däremot är det vanligt att den digitala spelkonsolen ligger på ett något lägre pris.

Bäst i test spelkonsol - se testvinnare.
Välj mellan en spelkonsol med med fysiska spel eller endast digitala. Här testar redaktörerna nya PlayStation 5 Slim Standard Edition, som har en avtagbar diskstation. 
Bäst i test spelkonsol - se testvinnare.
Att ta av diskstationen är smidigt och enkelt.
Bäst i test spelkonsol - se testvinnare.

Jämför egenskaperna

Spelkonsoler har en del egenskaper som du kan jämföra i jakten på den perfekta modellen. Ibland kan ett lägre pris kännas lockande medan vissa vill ha det allra bästa och senaste när det kommer till tekniska egenskaper och funktioner.

Bild och upplösning

Många nya spelkonsoler har en hög uppdateringsfrekvens och stöd för 4K-skärmar som ger en fantastisk och mycket skarp bildupplevelse. Levande färger och en bra grafik hjälper dig att nå målet i ditt spelande. Jämför gärna laddningstider, bildkvalitet och upplösning om bildkvalitet är av högsta prioritet. Vissa har funktioner där ljusstrålar simuleras för att skapa verklighetstrogna skuggor. En handhållen spelkonsol har vanligtvis lägre upplösning – av såklart naturliga skäl. Skärmen är mindre och behöver därför inte vara lika högupplöst för att ge en bra spelupplevelse.

Ljud

Förutom en hög nivå på bildkvaliteten spelar ljudet också stor roll när det kommer till hur spelkänslan är. Många spelkonsoler har 3D-ljudteknik som gör att du omsluts av spelet på ett otroligt sätt.

Storlek

Storleken på konsol och handkontroll kan spela stor roll när du gör ditt val. Vissa varumärken släpper sina spelkonsoler i olika storlekar och kvaliteter. Du måste få plats med konsolen i ditt vardagsrum, eller där du planerar att placera ditt tv-spel. Handkontrollen ska ha rätt storlek för att vara bekväm att hålla i handen, samtidigt som knappar ska vara lätta att nå.

Hårddisk

Spelkonsoler kommer med olika storlekar på hårddisken. Räcker inte den storlek du har köpt går det att bygga ut den om den är utrustad med USB 3,0.

Batteritid

En handhållen kontroll är vanligtvis trådlös och behöver därför laddas med jämna mellanrum. Det är vanligt att kontrollen håller i flera timmar – allt från sex upp till nio timmar. Att få en fulladdad kontroll kan ta runt tre timmar.

Bäst i test spelkonsol.
Idag är den handhållna kontrollen sladdlös och håller i flera timmar.

Spelkonsolens historia

Den första spelkonsolen såg dagens ljus så tidigt som 1972 i USA och då släppte Magnavox sin Magnavox Odyssey. Samtidigt utvecklade Atari sitt populära arkadspel Pong till tv-spel för hemmabruk. Dessa två ses som den första generationens spelkonsoler. Under åren har flera varumärken tillkommit och försvunnit, men man brukar säga att spelkonsolens intåg på marknaden var ett faktum när Nintendo 8 bitars lanserades 1983.

Populära varumärken – PlayStaton vs Xbox

Idag finns det framförallt tre marknadsledande varumärken att välja mellan när det kommer till spelkonsoler – PlayStation, Xbox och Nintendo. PlayStation och Xbox spelar i samma liga och vilket team du tillhör är väldigt individuellt. Enligt tester vi har tagit del av brukar dock PlayStations spelkonsoler placeras högst på listorna.  

PlayStation

PlayStation tillverkas av japanska Sony, som är ett multinationellt teknikföretag som grundades 1947. I deras utbud finns förstklassiga produkter som tv, kameror, videokameror, mobiltelefoner, hörlurar och PlayStation. Den första PlayStation-konsolen kom 1994 och fick namnet PlayStation X – en CD-baserad spelkonsol som var en av de första med 3D-spel. Under hela 1990-talet domineras tv-spelsbranschen av Sonys PlayStation. År 2000 kom uppföljaren PlayStation 2 som efterföljdes av flera populära spelkonsoler. PlayStation 3 kom 2006 och var deras första modell med trådlösa handkontroller och en av de första av den sjunde generationens spelkonsoler. Deras senaste modell PlayStation 5 lanserades i Europa under november 2020 och uppdaterades med två nya versioner december 2023. 

Test av spelkonsol, se testvinnare.
December 2023 lanserades en uppdaterad version av PlayStation 5.
Test av spelkonsol.
Nya PlayStation 5 är kompaktare och väger mindre än tidigare modellen.

Xbox

Xbox från Microsoft gör tv-spelskonsoler av hög kvalitet och låter dig uppleva en ny generation av spel och underhållning och idag finns det både spelkonsoler, spel och tillbehör att välja mellan. Microsofts lanserade sin första Xbox i USA 2001 och gjorde samtidigt spelkonsolerna till ett fullfjädrat mediacenter. Med sina stationära konsoler med Xbox 360 gjorde Xbox den sjunde generationens spelkonsoler. Xbox One kom 2014 och tillhör den åttonde generationens spelkonsoler och blev den första konsolen som erbjöd spel online. Till skillnad från PlayStation har Xbox gjort det möjligt att spela spel från deras äldre konsoler. I november 2020 släpptes de senaste modellerna Xbox Series X och Xbox Series S.

Nintendo

Nintedo är ett multinationellt japanskt företag som grundades så tidigt som 1889 och som främst tillverkar spelkonsoler och tv-spel. Från början tillverkade de handgjorda Hanafuda-spelkort och idag gör de digital underhållning för stora som små. Nintendo började sin tv-spelsbana med att lansera sin 8-bitarsmaskin NES i Sverige 1986, vilket satte fart på den somnande tv-spelsmarknaden. 1996 kom deras Nintendo 64. Nintendo startade den sjunde generationens spelkonsoler genom att göra den första bärbara spelkonsolen Nintendo DS år 2004. När Nintendo Wii kom 2006 blev revolutionerade den här konsolen spelindustrin med sina rörelsekänsliga handkontroller. Nintendo Switch kom 2017, med en uppdaterad modell 2019. Samma år kom den nerbantade och handhållna spelkonsolen Nintendo Switch Lite – som är ett populärt val för barn.

Spelkonsol för barn

Det finns många roliga spel som är anpassade för barn och som låter familjens yngsta medlemmar sjunga, dansa eller dyka in i okända världar för att fånga skatter. Barnen kan både röra sig och lära sig nya saker. Det är bra att välja en spelkonsol som inte är för avancerad så att barnet kan klara av att hantera den själv. Tänk dock på att aldrig låta barnet spela spel avsedda för en äldre målgrupp – spel kan vara skrämmande och är man liten är det svårt att förstå vad som är på riktigt och vad som är på låtsas. Se det istället som en stund av tid tillsammans, då hela familjen gör något trevligt ihop. Åldersgränser som anges för spel är 3, 7, 12, 16 och 18 år och dessa är viktiga att följa.

När det kommer till barn och tv-spelande är det också viktigt att tänka på tiden som barnet spenderar framför sitt tv-spel. Läkare rekommenderar till exempel att den sammanlagda tiden för tv- eller datorspelande aldrig ska överstiga två timmar per dag för barn mellan 7 och 12 år. 

Bäst i test spelkonsol - bästa spelkonsolen.
Det finns spelkonsoler som är mer anpassade för barn - Nintendo Switch är ett bra exempel.

Läs också: Bäst i test VR-glasögon

Länktips:

Tillbaka till början – våra toppval


Redaktionen
Test.se

Vanliga frågor

 • En spelkonsol är en enhet som gör att du ska spela tv-spel. Spelkonsolen kopplas vanligtvis upp mot en tv-skärm och består av en handkontroll och en konsol.
 • Vi har valt att rekommendera Nintendo Switch till den bästa spelkonsolen till barn. Det är en flexibel spelkonsol som kan användas både uppkopplad till tv:n och som handhållen.
 • Vi har valt att utse Sony PlayStation 5 till den spelkonsol som är bäst i test. PlayStation är stora när det kommer till spelkonsoler och detta är deras senaste toppmodell. Den har vunnit flera jämförande tester och är PlayStations senaste toppmodell.
Innehållsförteckning

Innehåll
Bäst i test:
Sony Sony Playstation 5 Slim Disc Edition (PS5)
Newsletter image Test.se logo
Håll dig uppdaterad med Test.se:s nyhetsbrev
Vi meddelar när en ny testvinnare tar över tronen
Exklusiva erbjudanden på vinnare bara på Test.se
Din epostadress
Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev godkänner du test.se sekretesspolicy.
Gå med kostnadsfritt
Tack för din prenumeration!
Du har nu valt att prenumerera på vårt nyhetsbrev.
Stäng