HANDLA SMART
HANDLA TESTVINNARE
Vi sammanställer experttester för att hitta den bästa produkten just för Dig!

Test av stationära datorer

elektronik uppdaterad 15:e Juli, 2020, Baserad på 7 experttester.

Idag är det inte många som väljer en stationär dator framför en bärbar. Främst är det de som spelar mycket som föredrar den stationära varianten eftersom processorns hastighet och minnets storlek har stor betydelse och dessa, samt prestanda och grafik, ofta är bättre i en stationär dator. Även skärmen spelar stor roll för en spelfantast. Men är man ingen ”gamer” krävs kanske inte en lika bra dator. Det finns alltså billigare/enklare modeller som duger gott och väl till internetsurf, användning i Word m.m. Viktigt att tänka på vid köp av stationär dator är att alla tillbehör kanske inte medföljer. I dessa fallen kan man behöva köpa mus, musmatta, tangentbord m.m. separat. Detta gäller också operativsystemet som datorn måste ha för att andra program ska fungera. Windows och Mac OS har länge varit de mest populära operativsystemen.

Test.se rekommenderar

Apple iMac 27 tum 5k - bäst i test bland Stationära datorer 2024
Apple iMac 27 tum 5k, bäst i test.

Apple iMac 27 tum 5k - Här på Test.se har vi valt att rekommendera Apples iMac som blev guldmedaljör hos PC för Alla när de fastställde 2016s bästa modeller. Datorn har nu utrustats med en imponerande och storslagen 27-tums Retina 5k-skärm. Den levererar ett bredare färgomfång - med upp till 25 procent fler färger - och dessutom blir texten knivskarp och bilder, samt videos, blir levande och detaljrika.

Apple iMac har en imponerande tunn design på endast 5 mm. I datorn finner vi fyrkärnig Intel Core i5-processor och grafikprocessorn AMD Radeon R9 M380, samt WiFi med… Läs mer

Stationära datorer - Bäst i test

RELATERADE TESTER

Bärbara datorer

UPPDATERAD 23:e Augusti, 2019

Experttester vi läst (7st)

Nedan listas vilka tester vi läst och använt som underlag för att utse vår testvinnare tillsammans med en sammanfattning.

PC för Alla

Publicerad

Notebook, platta, allt-i-ett och mini-pc i all ära, men det smartaste datorköpet är fortfarande ofta den stora lådan. PC för Alla har testat sex prisvärda PC som levererar idag och håller i framtiden! Man får utan problem en snabb och stabil hem-PC med allt som behövs för mellan fem-tio tusen kronor, lite beroende på vilka krav man har. Bäst i testet är Puppis, från Net2World. Istället för installationsinstruktioner, får man en utmärkt, liten guide med grundläggande handhavande råd för den som är ovan. Det som ingår - förutom Windows - är ett sex månaders säkerhetspaket från Eset. Till specarnas sett är det mycket dator för pengarna. Core i5-processor och snäppet kraftfullare grafikkort än konkurrenterna, ett GeForce GTX 1060. Datorn vinner utan tvekan i prestandamätningarna. Det finns alltså inte mycket att klaga på, förutom liten lagringsplats (256 GB ssd) och relativt påtagligt fläktljud. På testets andraplats hamnar Komplett Gamer GTX1050Ti Edition som är sammansatt av bra tredjepartskomponenter, vilket att det ändå känns som att man får en märkesdator (utan nackdelarna). Datorlådan är rymlig med stort ventilationsgaller framtill och bra luftflöde rakt igenom. Man får kraftfull grafik, 3 års garanti och tangentbord och mus på köpet. Däremot finns inget DVD-fack och ingen SSD. Liontech hamnar på tredjeplats och är ett småföretag med ett gäng PC-experter i en butik och verkstad, men också en webbutik som skeppar datorprylar över hela landet. Liontech levererar den enda datorn i testet med två diskar, en 128 GB ssd och en 1 TB vanlig mekanisk. Här får man goda prestanda och den är tyst i drift, men datorn är bitvis trång på insidan.

Vinnare i det här testet

PC för Alla

Publicerad

PC för Alla presenterar ett test gällande de bästa stationära datorerna från 2016. Apple hamnar på första plats eftersom ingen av de andra toppmodellerna lyckades peta ner iMac från tronen. IMac är en riktigt kraftfull dator, men trots det är det en exemplariskt tyst dator med nästan omärkbar fläktkylning. Inuti datorn finner man en fyrkärnig Core i5-processor i desktop-utförande, AMD Radeon-grafik som är pigg nog för en hel del spel och en hårddisk på 1 terabyte - en traditionell mekanisk hårddisk - den som vill ha snabba söktider, kan byta ut den mot en SSD. När PC för Alla testade MSI Gaming 24 i mars, då såldes den som en 4k-gamingdator, men hårdvaran klarade inte av att köra PC-spel i 4k-upplösning, men spel i 1080p klarade den av galant. Tittade man istället på allt annat datorn kunde som t.ex. foto- och videoredigering, Skypesamtal, media, surf och liknande, så hade datorn både prestandan och en grym skärm för det. Asus Zen Aio Pro hamnar på testet tredjeplats och liknar iMac på många sätt. Den fick utmärkelsen “Bra val”, trots att det medföljande tangentbordet och musen är lite väl plastiga i jämförelse med allt annat som är i lyxig metall. Här finner man Intel Core i7 6700T, GeForce GTX 960M och en generöst stor, och framför allt monstruöst snabb, SSD.

Vinnare i det här testet

M3 Sveriges Prylsajt

Publicerad

En bra stationär dator behöver varken kosta skjortan eller ta onödigt utrymme. Sveriges Prylsajt har testat sju stationära datorer med små burkar som ger dig allt du behöver för upp till 6000 kronor. Eftersom långt ifrån alla vill ha ett stort, flåsande spelmonster eller vill bygga ihop en egen, så har marknaden för små, smarta, extra kompakta och faktiskt riktigt prisvärda datorer blivit bredare i år än på länge. HP Pavilion Mini blir testets vinnare som har en stilrent rundad form och elegant matta ytor. Här finner man modern teknik på de flesta punkter, med Broadwell-processor och moderna protokoll och uppkopplingsalternativ. På WiFi-sidan saknar vi dock ac-standarden, men lyckligtvis är prestanda över WiFi i n-klass riktigt bra. Även processor och grafik övertygar. Det är samma hårdvara här som i de flesta nya, bättre, ultratunna bärbara - en dubbelkärnig Intel Core i5 och 8 GB minne. I Pavilion Mini finns en mekanisk hårddisk på 1 TB, eftersom tanken är att man ska kunna använda den som ett mediecenter och då behövs det extra lagring. Det enda negativa är att det inte finns ac-WiFi och att det är något snålt med USB-platser. Asus blir utsedd till “Bra val” med sin dator Vivo PC. Det är en relativt stor låda med ett snyggt yttre med borstad metallyta upptill och fasade kanter runt om. Det finns gott om USB-portar, displayport och HDMI-utgång, något som börjar bli allt vanligare på konsument-datorer. Här finns en hyfsat snabb Core i5-processor av senaste Broadwell-generation som gör både jobb och grafikprestanda imponerande och det hjälps dessutom upp av en hyfsat pigg SSD. Till skillnad från de andra datorerna i testet har Asus ett så kallat WiFi Go som innebär att datorn kan fungera som en router och mobil hotspot. Apple tar tredjeplats med Mac Mini som är en elegant, välbyggd och behändig dator med fyra USB-portar, vilket ibland kan kännas lite snålt. Datorn imponerar inte prestandamässigt, men den är inte direkt en besvikelse heller. En Core i5-processor sitter i, men den är rejält långsamt. Eftersom det är en Mac så kör den OSX, vilket är stilrent och lättarbetat.

Vinnare i det här testet

PC för Alla

Publicerad

En stationär dator är fortfarande det smartaste valet när man vill ha mest för pengarna och vågar gå lös med skruvmejsel då och då. När PC för Alla testade ett gäng stationära datorer blev Inet Home i5 utsedd till bäst i test. Inet är den största datorbutiken som vågade ställa upp med en egen dator till testet - en dator som kanske hör hemma i 7000 kronors klassen, men som känns betydligt dyrare. Home i5 har stilrena, släta ytor och en stor lucka framtill som döljer luftintag för fläkt och dvd-brännaren. Chassit har ljuddämpande sidor, är öppningsbart från både höger och vänster, samt att luckorna har smart låsningsmekanism som gör datorn smidig att komma in i. Det finns plats för en drös extra hårddiskar och i datorn sitter en Intel Core i5-processor med modellnamn 4660. Här finns dock bara en måttlig grafikprestanda och kanske en något onödigt dyr låda. Liontech Home Premium hamnade på andraplats och kostade över PC för Allas pristak, men de valde då att köpa den utan grafikkort. Det innebar att de fick en bra dator som de sedan kunde utrusta med ett dyrt eller billigt grafikkort utefter eget tycke. Liontech har den minsta datorlådan i testet och ett kompaktare moderkort som inte rymmer lika många expansionsplatser. Ett grafikkort och ett extrakort kan man få plats med, sen är det fullt. Chassit är ljuddämpat med mjuka material och detta, tillsammans med extra stor och tyst processorfläkt, gör att datorn är väldigt trevligt tyst. Här finns dock en för liten SSD för PC för Allas tycke. Sist, men inte minst, hamnar Compless Prime 313 på tredjeplats och Compless egen slogan är “Mer dator för mindre pengar”. Prime 313 är byggd i en Thermaltake-låda, en enkel svart låda med ett stort galler framtill för bra luftflöde, plastfönster på sidan och rejäla ventilationshål bakåt och uppåt. Här finns ingen ljuddämpning, vilket gör datorn något högljudd. Prime 313 har inget separat grafikkort, utan bara Intels inbyggda grafik i processorn. Här finns en Intel Core i5 4690K - en extra snabb fyrkärnig Haswell-processor. Tyvärr är datorn något högljudd och det finns snålt med lagringsutrymme.

Vinnare i det här testet

PC för Alla

Publicerad

PC för Alla har testat åtta stationära datorer där Net2World Omni Pro blivit utsedd till vinnare. Net2World är inte de mest bekanta svenska tillverkarna med egna stationära datorer. Men Omni Pro bevisar att de kan leverera prisvärt med hög kvalitet. Bakom frontluckan – som täcker hela framsidan – finns en DVD- och Bluray-enhet och en kontroll som reglerar fläktarna i tre olika lägen. Fläktarna går för övrigt väldigt tyst, även på ”medelläget”. Det kan bero på ett extra dammfilter som satts in i datorn, som även ljuddämpar. Om man ser till prestandan är Omni Pro en av de bästa datorerna i testet. Datorn har en Intel Core i7-processor och trots att grafikkortet inte är lika kraftfullt som andra i testet, är det ändå nära. Det finns gott om plats invändigt om man senare vill uppgradera datorn – det finns bl.a. plats för hårddiskar, extra PCI express-kort. På andra plats hamnade Billig Teknik med Speldator XLL Deluxe. Billig Teknik är lite av en nykomling och inte det mest glamorösa av varumärken. Men här får man lite av både lågt pris och lyxdator. Priset ligger strax under det dyraste i testet – men man får en hel del för pengarna. XXL Deluxes prestanda är bland de bättre, främst tack vare en snabb SSD. Datorlådan är relativt liten och enkel, men ändå funktionell. Den har ingen ljudisolering och processorfläkten är Intels vanliga. Trots det är XXL Deluxe relativt tystgående. Tredjeplats har gått till Thor Mode. Thor Computer är CDONs eget datormärke som byggs åt dem av en svensk underleverantör. Thor Mode är den mest kraftfulla datorn i testet med en Intel Core i7-processor, ett GTX 670-grafikkort och 16 GB minne. Att Thor Computer satsat på att bygga en speldator märks, då man får med Microsofts Sidewinder-tangentbord, en spelmus och en musmatta. Thor Mode för lite oväsen av sig, men med så hög processorprestanda får man oftast stå ut med det. Utöver det är datorn välbyggd och enkel att uppgradera med en handfull kort eller/och diskar.

Vinnare i det här testet

PC för Alla

Publicerad

En bra stationär dator behöver inte ta mer plats än ett mjölkpaket. PC för Alla har testat sju maxade mini-pc som kostar från 3200 kronor och uppåt. I testet finns modeller som ger oss maximalt med modern teknik, funktioner och prestanda i minsta möjliga skal. Med en sådan liten PC får man stå ut med lite ”normalt” bakgrundssurr, om det innebär att man får en dator vars råstyrka man kan lita på i vått och torrt. Datorerna i detta testet klarar alla av snygg uppspelningar av HD-video, Flash-baserade webbströmmar som Youtube i hög upplösning, hantering av videosamtal i god kvalitet och spelgrafik, från enklare på vissa – till mer avancerade på andra. Datorerna kan delas upp i två grupper – fyra dyra och snabba modeller med Intel Core-processorer och tre, inte riktigt lika snabba, med AMD Fusion. Bäst i test blev ett riktigt muskelknippe med extra allt – Asrock Vision3D 252B. Detta är den näst dyraste datorn i testet, och dessutom har den en dold kostnad – den säljs utan operativsystem. Det betyder att du måste en tusenlapp till om du behöver ny Windows-licens. Datorn har flera bra och smarta anslutningsmöjligheter, bland annat 9 USB-portar (både 2 och 3), e-sata, digitalt och analogt ljud i 7.1-surround, en kortläsare och ett fack flr CD-, DVD- och Blu-ray-skivor. Datorn har rejält med prestanda – med tanke på dess ringa storlek. Den ligger många steg före alla konkurrenterna i maximalprestanda, tack vare 8 GB-minne, bättre grafikkort och en snabb hårddisk. Det enda negativa att säga om Asrock är att priset är högt! På testets andraplats hamnade på Acer Revo 70. Acer Revo har en AMD Fusion-processor E-450 och en inbyggd Radeon-grafik, vilket gör att man kommer ganska långt prestandamässigt och all hantering av media, kontorsprogram och webb sköts problemfritt. Det finns olika varianter av Revo att välja bland. Acer skickar med en fjärrkontroll som är idealisk för soffsurfaren – på kontrollens baksida finns ett kompakt litet tangentbord. På tredjeplats hamnade Apple Mac mini. Mini har samma snabba Intel Core-processorer som de nya, bättre, bärbara datorer. Anslutningarna som finns är USB-, HDMI-, Firewire- och Thunderbolt-utgångar. Datorns nya processorn innebär en rejäl prestandaökning och den är utrustad med Radeon HD 6630M. Mini funkar för mediehantering och de flesta spel, men den drar mer ström och är aningen mer högljudd än föregångaren. Den är trots det fortfarande tystast av datorerna i testet.

Vinnare i det här testet

IDG.se

Publicerad

På IDG.se finns ett test gällande stationära speldatorer. Liontech är den enda tillverkaren i testet som har en SSD-disk och Windows 7 förinstallerat på datorn. En SSD är en sådan betydelsefull prestandahöjare att det borde vara standard i alla bättre datorer. Den i Xtreme STX – som också är testvinnare – är en liten och snabb SSD på 60 GB. När det gäller spelgrafik finns det bara två datorer i testet som presterar bättre än Xtreme STX – i datorn sitter ett Geforce GTX 650. Datorlådan är en stor, svart Coolermaster-monolit och inuti är det mycket redigt och rent byggt. Det finns mycket plats för extra hårddiskar, en extra optisk enhet och några PCI-kort. Datorn arbetar tystgående, tack vare ett ljuddämpande material i själva lådan, men framför allt tack vare relativt tysta fläktar i chassit och kraftenheten, samt en extra stor och lågvarvig processorkylare.  På andra p,lats i testet hamnade Acer Predator G3610. Inuti Predator är det svårt att få plats med annat än ett PCI-expresskort, men en smart detalj är att man inte behöver öppna datorn för att bygga ut med mer hårddisk – det finns plats för en 3,5-tums disk bakom en lucka framtill. Predator väsnas mer än genomsnittet i testet och processorfläkten är liten och snurrar snabbt. Datorn har fått en riktigt ”Gamer”-design och det matchas ac en riktigt bra spelprestanda – bland de bästa i testet. Det är den enda datorn som har AMD Radeon-grafik istället för Nvidia Geforce och kortet presterar snäppet bättre än sina konkurrenter. Tillsammans med en Intel Core i7 på fyra gånger 3,4 gigahertz och 12 GB minne, är det inte mycket man saknar i prestanda. Sist, men inte minst, hamnade JME Data Pro Gamer iX.13. Datorn klarade sig förvånansvärt bra i prestandatesterna – och ingen kan svara på varför. Trots att den är utrustad med Intel Core i7 2500k får den lika bra resultat i som Acer Predator, eller t.o.m. Bättre i många moment. Grafikkortet har en överklockad GPU, men det beror på kortet och är ganska vanligt. iX.13 är utrustad med en hårddisk som rymmer hela två terabyte, vilket gör datorn snabb – men processorn i sig borde inte bli snabbare, vilket förvånar testpiloterna. I datorn finns det mycket utrymme för uppgradering och den är mycket genomtänkt ihopsatt. Den är dessutom mycket tyst, med förutsättningar att man inte pressar datorn för hårt.

Vinnare i det här testet

VILKEN BÄST I TEST VINNARE ÄR EGENTLIGEN BÄST?

Hos test.se får du svaret - helt gratis!

Vi samlar tester från de mest seriösa aktörerna i magasin, på TV och på nätet. Vi låter sedan våra redaktörer analysera och utse EN officiell BÄST I TEST produkt!"