VI SAMMANSTÄLLER TESTER

Det är precis vad vi gör, kollar vad andra tycker om produkterna. Idén med Test.se är att sammanställa experttesterna från nätet och tidningarna på ett ställe, låta någon av våra redaktörer analysera dem och rekommendera en produkt. Sidorna uppdateras löpande allt eftersom nya produkter och tester publiceras. Läs mer om oss

Ändrad 22 Mars 2024
Så väljer vi vinnare

Så väljer vi vinnare

Test.se har en lång historia av att utse testvinnare i en mängd olika produktkategorier – men hur väljer vi egentligen ut de bästa produkterna?

I första hand är våra testvinnare produkter som har fått topplaceringar i jämförande tester hos välkända aktörer. Vi lägger mycket tid på efterforskning för att kunna presentera ett så pålitligt och korrekt resultat som möjligt. När urvalet görs lägger vi även stor vikt vid produktrecensioner, både från experter och konsumenter.

Ibland stöter vi dock på produktkategorier där det saknas både tester och recensioner. Detta kan antingen bero på att produkten i fråga är ny på marknaden, eller att produktkategorin är ovanligt begränsad. I dessa fall väljer vi att presentera produkter från välkända och etablerade varumärken inom respektive segment.

Här är fotoskrivaren som är bäst i test 2024

Tar du fina bilder som du vill kunna skriva ut av hög kvalitet? Med en fotoskrivare kan du skriva ut dina favoritbilder både snabbt och enkelt! Vi ger dig de bästa fotoskrivarna och en läsvärd köpguide att ta del av innan du gör ditt val av fotoskrivare!

Vi har jämfört
 • Vad det är för typ av skrivare.
 • Storlek på utskrift och upplösning.
 • Utskriftshastighet.
 • Antal patroner.
 • Hur du skriver ut.
 • Kvalitet på bilderna.
 • Övriga egenskaper.
Vi på Test.se rekommenderar
Priser visas i samarbete med Prisjakt
Test och produktrecensioner
Bäst i test Test.se logo
Canon
Canon Pixma G620
Canon Canon Pixma G620 - Test
Bäst i test Test.se logo
Canon
Canon Pixma G620
Bläckstråleskrivare som ger utskrifter med naturlig färgåtergivning.
Testvinnare hos Techradar 2023.
Typ av skrivare: Bläckstråleskrivare.
Storlek på utskrift: Upp till A4.
Utskriftsupplösning: Upp till 600 x 1 200 dpi.
Utskriftshastighet: 3,9 bilder/minut.
Antal patroner: 6 st.
Papperskapacitet: 100 ark.
Skriver ut från mobil, surfplatta eller dator.
Skriver ut med USB, Bluetooth eller wifi.
Dubbelsidig utskrift.
Naturlig färgåtergivning.
Garanti på 2 år.

Canon är ett japanskt företag som tillverkar produkter inom bildhantering och i utbudet finns både kameror, skrivare och tjänster för lagring och delning av foton. Företaget grundades 1937.

Vi har utsett Canon Pixma G620 till den bästa fotoskrivaren. Den gör det lätt att förvandla dina foton till professionella utskrifter så att du kan spara dina minnen i bokhyllan.

När Techradar testade fotoskrivare kom denna på första plats. De beskriver den som en skrivare med bra balans mellan pris och prestanda.

Detta är en bläckstråleskrivare som har möjlighet att skriva ut i A4 eller mindre. Den använder sig av sex olika färgämnesbaserade bläck som ger utskrifter med naturlig färgåtergivning. Eftersom detta är en MegaTank-skrivare fyller du på befintlig flaska med bläck stället för att köpa bläckpatroner. Det ger en skrivare med bläck som håller till 3800 foton.

Det är automatisk dubbelsidig utskrift och skrivaren skriver ut 3,9 bilder per minut. Den är användarvänlig och det går att skriva ut från både mobiltelefon och surfplatta.

 • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Bästa premium Test.se logo
Epson
Epson EcoTank ET-8550
Epson Epson EcoTank ET-8550 - Test
Bästa premium Test.se logo
Epson
Epson EcoTank ET-8550
Fotoskrivare som kan skriva ut upp till A3 – för den kreativa familjen!
Andra plats på test hos Techradar 2023.
Bästa premium på test hos Bastihemmet.se 2023.
Populärt val hos Prisjakt.
Typ av skrivare: Bläckstråleskrivare.
Storlek på utskrift: Upp till A3+.
Utskriftsupplösning: Upp till 5760 x 1440 DPI.
Utskriftshastighet: 32 bilder/minut.
Antal patroner: 6 st.
Papperskapacitet: 100 ark.
Skriver ut från mobil, surfplatta, dator, SD-kort och USB-minnen.
Skriver ut med USB, Bluetooth eller wifi.
Dubbelsidig utskrift.

Epson grundades 1942 i Japan och är ett företag som gör skrivare, kvittoskrivare, skannrar och projektorer. De arbetar både mot både företag, privatpersoner och dig med hemmakontor.

Epson EcoTank ET-8550 är en multifunktionsskrivare som vi utsett till bästa premium-fotoskrivare. Den tillhör en av marknadens bästa fotoskrivare och du kan skriva ut, kopiera och skanna med den. Hos Prisjakt är det ett populärt val bland multifunktionsskrivarna. Den kom på andra plats när Techradar testade fotoskrivare och blev deras bästa premium.

När Bäst i hemmet utsåg bästa fotoskrivarna utsågs Epsons skrivare till bästa premiumvalet. Av dem beskrivs den som en väldesignad och rejäl skrivare med många funktioner.

Detta är en bra skrivare för den kreativa familjen! Bläckstråleskrivare har ett innovativt bläcksystem med sex färger som ger en hög kvalitet på utskrifterna. Fotoskrivaren har ett lågt pris per utskrift vilket gör det till en kostnadseffektiv investering och bläcket räcker till ungefär 2300 sidor. Skriver du ut mycket tjänar du snart in det höga priset. När bläcket är slut fyller du enkelt på flaskorna.

Fotoskrivaren har möjlighet att skriva ut foton upp till A3+-storlek på alla typer av papper. Den skriver ut dubbelsidig utskrift upp till A4. Du kan skriva ut bilderna via flera olika anslutningsmöjligeheter som dator, mobil och surfplatta. Via en stor pekskärm på 10,9 centimeter kan du bläddra mellan olika funktioner och även skriva ut från SD-kort och USB-minnen.

 • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Bästa portabla Test.se logo
Polaroid
Polaroid Hi-print Portabel fotoskrivare
Polaroid Polaroid Hi-print Portabel fotoskrivare - Test
Bästa portabla Test.se logo
Polaroid
Polaroid Hi-print Portabel fotoskrivare
En portabel fotoskrivare som ger kvalitetsutskrifter direkt från mobilen.
Högt betyg på test hos Bäst i hemmet 2021.
Populärt val hos Prisjakt.
Populärt val hos Pricerunner.
Typ av skrivare: Portabel fotoskrivare.
Storlek på utskrift: 54 x 86 mm.
Utskriftshastighet: 1 kort under en minut.
Skriver ut bilder från mobilen via Bluetooth.
Trådlös med batteri för 20 utskrifter.
Vatten- och smutståliga utskrifter.
Laddas med USB-kabel.

Polaroid är en av originaltillverkarna för direktfilmskameror. I deras utbud finns både direktfilmskameror, mobila skrivare, kamerafilter, färgfilm och objektivsskydd. Det amerikanska företaget grundades 1937.

Polaroid Hi-print är en bärbar fotoskrivare som får plats i din väska eller jackficka och som skriver ut bilder av hög kvalitet. Vi har valt att utse den till den bästa portabla fotoskrivaren. Den kom på fjärde plats på test hos Bäst i hemmet med betyget 4,6 av 5. Hos både Prisjakt och Pricerunner är den populära val när det kommer till fotoskrivare.

Sublimeringsskrivaren är liten och lätt att ta med sig och helt trådlös med batteri för 20 utskrifter. Den är snabb, användarvänlig och perfekt för den som har kreativa idéer. Med den här portabla fotoskrivaren kan du fota och skriva ut dina favoritbilder på nolltid. Skrivaren ger utskrifter i den kreditkortsstora storleken 54 x 86 millimeter, och skriver ut självhäftande baksidor som gör att du kan klistra dem på datorn, en möbel eller där du vill. Skrivaren ger både vatten- och smutståliga utskrifter av hög kvalitet.

Med hjälp av den här skrivaren kan du ge liv åt dina mobilfoton och minnen och appen stödjer både iOS och Android. Det är trådlös uppkoppling från din telefon via Bluetooth, perfekt om du vill skriva ut på språng. I appen kan du även släppa loss kreativiteten med hjälp av fotoredigeringsverktyg, filter, effekter, ramar och stickers.

Till skrivaren ingår ett färgband och tio fotopapper med två kassetter i varje paket. Den kräver inget bläck eftersom det sitter i fotopappret. Batteriet är inbyggt och du laddar det med en mobilladdare eller powerbank.

 • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med Prisjakt


Bästa professionella Test.se logo
Epson
Epson SureColor SC-P900
Epson Epson SureColor SC-P900 - Test
Bästa professionella Test.se logo
Epson
Epson SureColor SC-P900
En bläckstråleskrivare av hög kvalitet för utskrifter upp till A2+.
Rekommenderas av Digitalfoto för alla 2021.
Rekommenderas av Ljud & Bild 2020.
Populärt val hos Prisjakt.
Typ av skrivare: Bläckstråleskrivare.
Storlek på utskrift: A2, A3, A3+, A4, A5, Foto (10x15), ANSI A.
Utskriftsupplösning: 5760 x 1440 dpi.
Antal patroner: 10 st.
Inmatningsfack: 120 ark.
Hanterar flera olika utskriftsmedier.
Tätad för skydd mot damm och smuts.

Epson grundades 1942 i Japan och är ett företag som gör skrivare, kvittoskrivare, skannrar och projektorer. De arbetar både mot både företag, privatpersoner och dig med hemmakontor.

Epson SureColor SC-P900 är en bläckstråleskrivare som skriver ut högkvalitativa foton i upp till A2+ och som riktar sig till professionella fotografer och kreatörer. Därför har vi valt den till vårt bästa premiumval.

Skrivaren rekommenderas av Digitalfoto för alla och enligt dem är det en skrivare i absolut toppklass som passar till fotografer som skriver ut mycket och som önskar något av bästa kvalitet. Enligt deras recension är det en fotoskrivare som lockar fram deras bredaste leende – vilket känns som ett mycket gott betyg. Skrivaren rekommenderas även av Ljud & Bild när de jämför proffsskrivare för hemmabruk. Den är dessutom mycket omtyckt av användarna själva och det är lätt att använda, byta patron och växla mellan olika utskriftsmedier. Hos Epson själva säger man att fotoskrivaren har utvecklas för designmedvetna proffs som värdesätter skarpa bilder med stort djup.

SC-P900 är en uppdaterad modell av föregångaren och tidigare favoriten SC-P800. Den nya skrivaren har fått en uppdaterad teknik som ger ännu bättre utskrifter, är ännu mer användarvänlig och har en förbättrad tätning som ger ett bra skydd mot damm och smuts.

Skrivaren ger högkvalitativa fotoutskrifter med ett 10-färgers bläcksystem som ger ett stort tonomfång för både färg- och svartvit utskrift. Den ger ett högre Dmax än tidigare Epson-modeller vilket ger en högre maximal svärta och framförallt större tonomfång för blått. Detta tack vare ett nyutvecklat bläck och ett nytt ytbehandlingssystem.

Skrivaren är kompakt, snygg och har en pekskärm på 4,3 tum som sitter på ovansidan. Den har tre olika pappersmatningar vilket gör att den kan hantera ett brett medieutbud. Den kan skriva ut på upp till 17 tum med rullhållare, som köps som tillval.

 • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Bästa bläckstråleskrivare Test.se logo
Canon
Canon Pixma TS8350 Bläckstråleskrivare
Bästa bläckstråleskrivare
Bästa bläckstråleskrivare Test.se logo
Canon
Canon Pixma TS8350 Bläckstråleskrivare
En multifunktionell skrivare med högkvalitativa foton för den som vill vara kreativ.
Testvinnare hos Bastihemmet.se 2023.
Andra plats på test hos Bäst-i-test.se 2022.
Högt betyg på test hos Pricerunner 2021.
Populärt val hos Prisjakt.
Populärt val och högt kundbetyg hos Pricerunner.
Typ av skrivare: Bläckstråleskrivare.
Storlek på utskrift: Upp till A4.
Utskriftsupplösning: Upp till 4 800 x 1 200 dpi.
Utskriftshastighet: 10 bilder/minut (färg).
Antal patroner: 6 st.
Inmatningsfack: 20 fotoark.
Skriver ut från mobil, surfplatta eller dator.
Skriver ut med USB, Bluetooth eller wifi.
Flexibel pappershantering.
Högkvalitativa bilder.
Garanti på 1 år.

Canon är ett japanskt företag som tillverkar produkter inom bildhantering och i utbudet finns både kameror, skrivare och tjänster för lagring och delning av foton. Företaget grundades 1937.

Canon Pixma TS8350 är en prisvärd bläckstråleskrivare med funktioner för den kreativa och den modell vi valt att utse till bäst i test. Den kom på fjärde plats i ett äldre test om skrivare hos Pricerunner och utsågs till den bästa fotoskrivaren. Den fick betyget 4 av 5 och beskrivs som en skrivare med fantastisk färgåtergivning, mycket svärta som ger snabba utskrifter.

I ett test om skrivare hos Bäst-i-test.se kom den på andra plats och utsågs till bästa fotoskrivaren med betyget 4 av 5. Den beskrivs som en prisvärd skrivare för foton som ger snabba utskriver av hög kvalitet.

Hos Canon själva beskrivs den som en förstklassig multifunktionell skrivare för fotoutskrifter av hög kvalitet med flera olika materialalternativ – perfekt för det kreativa hemmet. Användarna själva ger ett toppbetyg och säger att den är lättanvänd och med hög funktionalitet.

Den här kompakta skrivaren tillhör Canons eleganta Pixma-serie som är anpassad för hemmabruk och professionellt bruk, som ger både enastående dokument- och fotoutskrifter. Tack vare FINE-teknik och sex separata bläckpatroner ges foton av labbteknik – som håller upp till 100 år i album. Enligt test ger den mörka svärtan ett fantastiskt djup i bilderna. Du har möjlighet att skriva ut på flera olika utskriftsmaterial vilket ger en kreativ och obehindrad utskriftsupplevelse. Den har en flexibel pappershantering och kan skriva ut både nagelklistermärken och bilder utan kanter.

Du skriver ut dina foton trådlöst via wifi eller Bluetooth eller med USB vilket kan göras från din mobiltelefon, surfplatta eller dator. Den har en kapacitet på att skriva ut i färg med en hastighet om 10 bilder per minut, vilket är snabbt om du jämför med många andra skrivare. Skrivaren har en 10,8 tums stor pekskärm där du kan smidigt och enkelt kan navigera i skrivarens menyer. Vill du inte byta bläckpatron lika ofta kan du köpa till större patroner.

 • Butiker & priser

Ytterligare läsning

Bäst i test fotoskrivare - se testvinnande fotoskrivare.

Köpguide

Gillar du att fotografera och önskar att göra dina digitala bilder analoga, för att göra ett eget fotoalbum, rama in och sätta upp på väggen eller kunna dela med dig av till familj och vänner? Då kanske du planerar att köpa en fotoskrivare! Med en fotoskrivare behöver du inte skicka efter dina bilder på framkallning och det går dessutom både snabbt och enkelt att få bilderna i din hand. Det finns både billigare och dyrare fotoskrivare beroende på vad du är ute efter och modeller som är så små att de får plats i fickan. Här får du våra bästa tips inför ditt val av fotoskrivare!

Vill du hellre ha en vanlig skrivare? Då ska du ta del av vårt sammanställande test om skrivare.  

Vad är en fotoskrivare?

Vad är en fotoskrivare och vad skiljer sig denna mot en vanlig traditionell skrivare? En fotoskrivare är en skrivare som du skriver ut dina digitala foton med. Fotoskrivare finns i både mer avancerade varianter för fotolabb och som enklare och billigare modeller för hemmabruk. Vissa fotoskrivare är endast avsedda att skriva ut högkvalitativa bilder med. Andra är multifunktionsskrivare som du kan använda till fler saker, som att skriva ut vanliga textdokument, scanna eller kopiera med.

Olika typer av fotoskrivare

Den vanligaste typen av fotoskrivare är bläckstråleskrivare och sublimeringsskrivare, även om det också finns vissa laserskrivare som också kan kvalificera sig under samma benämning.

Bläckstråleskrivare – klassisk skrivare

En bläckstråleskrivare är en skrivare som skriver ut med hjälp av bläck. Den kan ha allt från en till tio bläckpatroner och ju fler desto mer djup får bilden. Detta är den vanligaste fotoskrivaren som de flesta köper idag, mycket tack vare att den vanligtvis går att använda till mer än att skriva ut bilder. De flesta bläckstråleskrivarna kan skriva ut i upp till A4.

Sublimeringsskrivare – fickskrivare

Bläckstråleskrivare dominerade länge marknaden, men sedan 2005 har sublimeringsskrivare tagit fler marknadsandelar. Detta är en skrivare som inte använder sig av en bläckpatron för att skriva ut. Istället använder den sig av en teknik där färgämnen en plastfilm hettas upp så snabbt att de sublimeras. Därefter kondenseras färgen på pappret och efter det läggs det på ett skyddande lager.

Det är vanligt att portabla skrivare, så kallat fickskrivare, använder sig av den här tekniken. Fördelen med fickskrivaren är att den är så pass liten och lätt att den får plats i fickan eller handväskan. Den här typen av skrivare är perfekt om du till exempel vill ge en kopia på gruppbilden du tog på festen. Det är också ett mycket populärt val om din tonåring önskar dekorera sitt rum med ögonblicksbilder. Eftersom den portabla skrivaren är liten – blir bilderna också små, vilket är bra att känna till. En portabel fotoskrivare passar därför sämre om du ska skriva ut förstorningar att sätta upp på väggen.

Laserskrivare

En laserskrivare skriver ut med hjälp av laser, något den gör med hög hastighet. Även om vissa laserskrivare kan användas för att skriva ut foton blir kvaliteten över lag inte lika bra som hos en bläckstråleskrivare.

Bäst i test fotoskrivare - se testvinnande fotoskrivare.

Välj mellan en klassisk bläckstråleskrivare och en portabel skrivare du kan ta med dig i fickan eller handväskan. 

Fördelar med en fotoskrivare

Det finns många fördelar med att köpa en fotoskrivare till ditt hem. Här är några av anledningarna!

Du får en fysisk bild

Det fanns en tid då de flesta framkallade bilder och satte in dem i en ram på väggen eller i ett album. Idag stannar de flesta bilder tyvärr i mobiltelefonen eller delas på sociala medier. Men visst är det något härligt med att få en fysisk kopia på den bild du har tagit på familj eller vänner? Kanske göra en snygg fotovägg med minnen att spara till framtiden, ha en bild på din älskade katt vid nattduksbordet, ge bort kort på barnen till mor- och farföräldrar eller spara semesterresan i ett album. Att bläddra i ett fysiskt album är mycket roligare än att visa dem i ett digitalt fotoalbum. Skulle din mobil eller dator gå sönder och du saknar backup som extern hårddisk eller molntjänst är dessutom bilderna borta – för alltid! Är du hobbyfotograf och brinner för fotografering är det extra kul att kunna visa fotograferingarna för andra. Med en fotoskrivare är det lätt och bekvämt att få en fysisk bild!

Bra kvalitet på bilderna

Med en bra fotoskrivare får du en utmärkt kvalitet på bilderna. Skulle du skriva ut på en skrivare som inte besitter samma egenskaper blir resultatet inte lika bra.

Flexibelt – du styr själv

När du skriver ut dina bilder med en fotoskrivare styr du resultatet själv och att du kan skriva ut dem precis när du vill. Istället för att göra en beställning hos en fotoframkallningsleverantör kan du få bilden utskriven bara några minuter senare. Det är också en fördel att du får olika och smarta funktioner, exempelvis att du kan direktkoppla kameran till skrivaren! Däremot är det dyrare att skriva ut dina bilder hemma jämfört med hos ett fotolabb och det tar relativt lång tid om du ska skriva ut många bilder samtidigt.

Bäst i test fotoskrivare - se testvinnande fotoskrivare.

Med en fotoskrivare kan du ta vara på dina bilder genom att spara en fysisk kopia. 

Skriva ut trådlöst

Idag skriver de flesta skrivare ut trådlöst via wifi eller Bluetooth. På så sätt kan du skriva ut utan att behöva koppla ihop din mobiltelefon eller dator med en sladd. Smidigt och du kan befinna dig var du vill i bostaden när du gör dina utskrifter.

Bäst i test fotoskrivare - se testvinnande fotoskrivare.

Med de flesta fotoskrivare kan du skriva ut trådlöst via wifi eller Bluetooth, direkt från din mobiltelefon. 

Storleken på utskriften

När du väljer skrivare ska du också fundera på vilken storlek du vill ha på dina fotoutskrifter. Det finns fotskrivare som kan skriva ut för A3, medan de vanligaste är för A4. Det finns även portabla fotoskrivare som skriver ut bilder i storleken av ett kreditkort.

Upplösningen mäts i dpi

Upplösningen på skrivaren beskriver hur skarpa bilder du kan få vid utskriften. Upplösningen mäts i dpi eller dots per inch (bildpunkter per tum), på samma sätt som du mäter antalet pixlar i en kamera. Skriver du inte ut några stora bilder kan det gå bra med ett lägre pixelantal, men vill du däremot ha knivskarpa bilder krävs det lite mer. Den vanligaste upplösningen för en bläckstråleskrivare är på 1200 dpi och hos sublimeringsskrivare är upplösningen lägre, vanligtvis på 300 dpi. Sublimeringsskrivarens upplösning kan verka låg, men de jobbar lite annorlunda jämfört med en bläckstråleskrivare. En bläckstråleskrivare arbetar med raster, där basfärgerna placeras i enstaka prickar som gör att ögat upplever det som en enda färg. En sublimeringsskrivare jobbar istället med att blanda färgerna så att hela upplösningen kan användas för att återge detaljer istället för att bara simulera nyanser.

Antal färger och bläckpatroner

Väljer du att köpa en bläckstråleskrivare som fotoskrivare ska du kika på antalet bläckpatroner och färger den har. Ju fler färger desto bättre återges detaljerna i fotografiet vid utskriften. En fotoskrivare med fler färger kommer också med en dyrare prislapp.

Det bästa är att köpa originalbläckpatroner, även om det finns tredjepartsleverantörer av detta också. Med en originalbläckpatron är du säker på att patronen passar och att bläcket är av hög kvalitet.

Har du en billigare bläckstråleskrivare bör du skriva ut med jämna mellanrum för att bläcket inte ska riskera att torka. Annars finns risken att du måste byta bläckpatron i förtid.

Val av papper för utskriften

När du skriver ut med en fotoskrivare gör du det på ett särskilt fotopapper. Val av fotopapper spelar sedan stor roll på både slutresultat och hållbarhet. Det finns både glansigt och matt papper, med olika tjocklekar och kvaliteter. Vill du vara lite mer kreativ kan du välja ett fotopapper med klistermärkesstöd så att du kan skriva ut bilder och klistra fast dem i fotoböcker eller på andra ytor. Det finns även papper som du sedan kan stryka fast på tyg.

Bäst i test fotoskrivare - se testvinnande fotoskrivare.

När du skriver ut med en fotoskrivare ska du använda ett fotopapper, som antingen är glansigt eller matt. 

Hastighet på utskriften

Kommer du att skriva ut många bilder kan det vara relevant att ta reda på hur snabb skrivaren är – vilket ibland beräknas på antal sidor per minut. En bättre fotoskrivare skriver ut 10 färgfotografier på en minut. Ju snabbare desto fler fotografier hinner du skriva ut under samma tid. Skriver du bara ut en bild i taget och inte har behov av den allra snabbaste skrivaren kanske inte hastigheten är den viktigaste egenskapen. Om du däremot ska skriva ut till exempel textdokument kan hastigheten spela stor roll. En snabb portabel fotoskrivare kan skriva ut en bild på 10-15 sekunder och ska du skriva ut många bilder kan det vara relevant att välja en som är snabb. Efter det tillkommer en torkningstid på en till två minuter.

Utskriftskostnad

Även om en skrivare är billig kan det bli dyrt i längden att skriva ut med den – hur länge säger leverantören att bläckpatronen räcker? Har skrivaren bara två bläckpatroner kommer du att behöva byta ut hela patronen när en av färgerna är slut, istället för endast den färgen som är slut. Det vanligaste formatet när du skriver ut är 10 x 15 och då kan du räkna med att ett varje bild kostar över en krona, då enbart för fotopappret. Skriver du ut i A4 kan du hitta fotopapper som kostar runt två kronor.

Köpa fotoskrivare – att tänka på!

Först ska du tänka på vilket behov du har eftersom det är onödigt med funktioner som du ändå inte kommer att använda. Lika frustrerande kan det vara om din skrivare saknar funktioner som du hade önskat. Det du bör tänka på innan du köper en fotoskrivare är att vissa modeller är aningen begränsade när det gäller andra typer av utskrifter (exempelvis textdokument).

Skriver du ut många bilder, kanske du vill ha en skrivare som är billig i drift? Tänk då på att inköpspriset oftast är dyrt om du samtidigt vill ha bra kvalitet på dina bilder. Förutom själva priset på skrivaren tillkommer en kostnad för bläckpatroner och fotopapper.

Fundera också på vilken storlek på bilderna du vill ha, för att kunna välja mellan en klassisk skrivare som kan skriva upp i A4 eller en fickskrivare som skriver ut i storleken om ett kreditkort.

Praktisk ordlista!

När man pratar om skrivare kommer det upp en hel del ord och varianter på skrivare som kan vara bra att känna till. Därför har vi gjort en ordlista som ska förenkla för dig.

 • Multifunktionsskrivare – en skrivare som kan skriva ut, scanna och kopiera.
 • Bläckstråleskrivare – en skrivare som skriver ut med bläckpatron.
 • Laserskrivare – en skrivare som skriver ut med laser.
 • Fotoskrivare – en skrivare som är särskilt anpassad för att skriva ut fotografier. Det kan både vara en sublimeringsskrivare och en bläckstråleskrivare.
 • Sublimeringsskrivare – en skrivare som använder en teknik där bläcket sitter i fotopappret.
 • Fickskrivare – en liten och smidig fotoskrivare som skriver ut bilder, vanligtvis en sublimeringsskrivare.

Läs också: Bäst i test mobiltelefon
Läs också:
 Bäst i test systemkamera 

Populära leverantörer:

Canon
Polaroid
Fujifilm
Epson

Länktips:

Sublimeringsskrivare – Wikipedia

Fotoskrivare – Wikipedia

Bläckstråleskrivare – Wikipedia

Digitalfoto för alla – 5 saker du bör känna till när du köper en fotoskrivare

Några expertkällor vi har läst:

Pricerunner (2021)

Pricerunner har testat åtta olika skrivare för hemmet och hemmakontoret. Det har tittat på egenskaper som att skrivaren måste vara snabb samtidigt som den ska skriva ut både fotografier och texter av hög kvalitet. I deras test utsågs Canon Pixma TS8350 till den bästa fotoskrivaren och den beskrivs som prisvärd, snabb, kompakt och med fantastisk färgåtergivning.

Bäst i test (2021)

Bäst i test har testat nio skrivare från kända märken som Brother, HP och Canon och valt vinnare som levererar den högsta kvaliteten till ett rimligt pris. Några faktorer som har vägt tungt är kvalitet på utskriften, prestanda och funktioner. På andra plats kom CANON Pixma TS 8350 som utsågs till testets bästa fotoskrivare. Den beskrivs som snabb, kompetent och lättinstallerad.

Bäst i hemmet (2021)

Bäst i hemmet har uppdaterat sitt test om fotoskrivare och valt ut fem favoriter. På första plats kom Canon Pixma iP110, på andra kom HP Envy Photo 6220 AiO, på tredje kom HP Officejet Pro 9014 och på fjärde plats kom Polaroid Zip Portabel fotoskrivare

Digitalfoto för alla (2020)

Bonniertidningen ”Digitalfoto för alla” har sammanställt bra saker att tänka på när du köper en fotoskrivare och rekommenderat flera modller. HP Envy Pro 6420 beskriver dem som en bra multiskrivare för hobbyfotografer som vill kunna skriva ut bilder då och då. De rekommenderar Canon Pixma G650 till dig som är ute efter en fotoskrivare i mellanklassen. Vill du ha en fotoskrivare i absolut topplass tipsar dem om Epson SureColor SC-P900.

Tillbaka till början – våra toppval


Redaktionen
Test.se

Vanliga frågor

 • En fotoskrivare är en skrivare som du skriver ut högkvalitativa foton med. Det är antingen en bläckstråleskrivare eller sublimeringsskrivare.
 • Hur stora utskrifterna blir beror på vilken skrivare du har valt. De flesta fotoskrivare skriver ut i upp till A4, medan de som är lite mer högkvalificerade kan skriva ut i A3 eller A2. Väljer du en bärbar fotoskrivare skriver dem ut i kreditkortsstorlek.
 • Vi har valt att utse Canon Pixma G620 till den fotoskrivare som är bäst i test. Det är en bläckstråleskrivare som skriver ut högkvalitativa foton för den som vill vara kreativ. Canon är stora när det kommer till skrivare och har ett brett sortiment i sitt utbud.
Innehållsförteckning

Innehåll
Bäst i test:
Canon Canon Pixma G620

Du kanske även är intresserad av: