VI SAMMANSTÄLLER TESTER

Det är precis vad vi gör, kollar vad andra tycker om produkterna. Idén med Test.se är att sammanställa experttesterna från nätet och tidningarna på ett ställe, låta någon av våra redaktörer analysera dem och rekommendera en produkt. Sidorna uppdateras löpande allt eftersom nya produkter och tester publiceras. Läs mer

Ändrad 6 Februari 2024
Så väljer vi vinnare

Så väljer vi vinnare

Test.se har en lång historia av att utse testvinnare i en mängd olika produktkategorier – men hur väljer vi egentligen ut de bästa produkterna?

I första hand är våra testvinnare produkter som har fått topplaceringar i jämförande tester hos välkända aktörer. Vi lägger mycket tid på efterforskning för att kunna presentera ett så pålitligt och korrekt resultat som möjligt. När urvalet görs lägger vi även stor vikt vid produktrecensioner, både från experter och konsumenter.

Ibland stöter vi dock på produktkategorier där det saknas både tester och recensioner. Detta kan antingen bero på att produkten i fråga är ny på marknaden, eller att produktkategorin är ovanligt begränsad. I dessa fall väljer vi att presentera produkter från välkända och etablerade varumärken inom respektive segment.

Bäst i test datormus 2024

Ska du köpa en ny datormus och vill veta vilken som är bäst i test? Här presenterar vi testvinnare och andra populära modeller.

Vi har jämfört
 • Om musen är sladdlös eller inte. Hur musen styrs.
 • Om musen passar för höger- eller vänsterhänta.
 • Övriga egenskaper.
Vi på Test.se rekommenderar
Priser visas i samarbete med Prisjakt
Test och produktrecensioner
Bäst i test Test.se - Bäst i test
Logitech
Logitech MX Master 3
Logitech Logitech MX Master 3 - Test
Bäst i test
Logitech
Logitech MX Master 3
Trådlös datormus för kreativa med omedelbar precision och många funktioner.
Testvinnare hos Techradar 2023.
Sladdlös datormus med precis lasersensor.
Anpassad för högerhänta.
Ergonomisk utformning.
Kan anslutas till tre olika datorer samtidigt.
Batteritid på 70 dagar.

Logitech är ett schweiziskt elektronikföretag som grundades 1981. I deras sortiment hittar du bland annat tangentbord, webbkameror och högtalare – och de är också stortillverkare av populära datormöss.

Vi har utsett Logitech MX Master 3 till den datormus som är bäst i test. Det är en uppdaterad modell av Logitech MX Master 2, som också presterat bra på test genom åren.

I ett test hos Techradar kom den på första plats och beskrivs som datormusen för den kreative. Priset är högt, en datormusen kommer med många funktioner.

Den här datormusen behåller det bästa från sin föregångare och kompletterar med ett flertal förbättrade egenskaper. Det är en trådlös ergonomisk mus formad efter din handflata och bekväm att använda.

Den har scrollhjul både på ovansidan och sidan och sju programmerbara knappar. Den förbättrar ditt arbetsflöde oavsett om du arbetar med flera olika webbläsarflikar eller bildredigering i Photoshop. Perfekt både för den kreativa personen och kodare. Den är fem gånger mer precis än en standardmus. Det nya MagSpeed™ elektromagnetiska rullningshjulet kan stanna på en pixel och har möjlighet att scrolla 1000 linjer på en sekund.

Du har möjlighet att ansluta datormusen till tre olika enheter samtidigt att bytet med bara ett knapptryck. Musen har ett inyggt batteri med en lång batteritid på 70 dagar. Den laddas med den medföljande mikro USB-C-kabeln.

 • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Bästa premium Test.se - Bästa premium
Razer
Pro Click
Razer Pro Click - Test
Bästa premium
Razer
Pro Click
En kvalitativ datormus som fungerar perfekt på kontoret.
Andra plats på test hos Techradar.
4,5/5 Recension av PCmag.com.
9,5/10 Recension av cgmagonline.com.
Optisk, sladdlös datormus.
Anpassad för högerhänta.
Batteritid på upp till 400 timmar.

Razer är ett amerikanskt företag som grundades 1998 och som tillverkar olika tillbehör till datorer. Framför allt är de stora försäljare av tangentbord och datormöss. Bland deras datormöss finns både optiska varianter och laservarianter, och du hittar modeller som passar såväl för vardagsanvändaren som för storspelaren.

Razer Pro Click är en optisk datormus som bland annat placerade sig i topp i Techradars jämförande test. Den är också populär bland användare och har fått goda kundomdömen. Razer Pro Click är anpassad för att fungera väl på kontoret, bland annat tack vare sin ergonomiska form som gör den bekväm att använda hela arbetsdagar. Datormusen är utrustad med en avancerad optisk sensor som man kallar för Razer 5G.

För anpassad och enkel användning har denna datormus åtta programmerbara knappar. Den har också en ovanligt lång batteritid på hela 400 timmar, och kan anslutas antingen via Bluetooth eller USB. Razer Pro Click kan dessutom anslutas till upp till fyra olika enheter samtidigt.

 • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Bästa gamingmus Test.se - Bästa gamingmus
Razer
Razer DeathAdder V3 Pro
Razer Razer DeathAdder V3 Pro - Test
Bästa gamingmus
Razer
Razer DeathAdder V3 Pro
Gamingmus designad av proffs inom e-sport.
Andra plats på test hos Prisjakts experter 2023.
Populärt val hos Prisjakt.
Populärt val hos Pricerunner.
Sladdlös datormus.
5 programmerbara knappar.
Ergonomisk utformning.
Väger endast 63 gram.
Batteritid på upp till 90 timmar.

Razer är ett amerikanskt företag som grundades 1998 och som tillverkar olika tillbehör till datorer. Framför allt är de stora försäljare av tangentbord och datormöss. Bland deras datormöss finns både optiska varianter och laservarianter, och du hittar modeller som passar såväl för vardagsanvändaren som för storspelaren.

Razer DeathAdder V3 Pro är en trådlös datormus av hög kvalitet och en uppdaterad modell av Razer DeathAdder V2 Pro. Den är ett populärt val hos Prisjakt och Pricerunner. I ett test hos Prisjakts experter om bästa trådlösa musen kom den på andra plats. De rekommenderar den till proffsgamern som vill ha en trådlös datormus.

Datormusen har en klassledande ergonomisk design som gör den bekväm att använda en längre tid. Form och design är framtagna med hjälp av proffs inom e-sport. Musen är 25 procent lättare än tidigare modell och väger endast 63 gram.

Datormusen har en sensor på 30 000 DPI och maxhastighet på 750 IPS – vilket gör den till en stark konkurrent till trådade modeller. Den har allt du kan önska av en gamingmus, som en hållbarhet på 90 miljoner klick, inbyggt minne, RGB, PTFE-behandlade "skates" och fem programmerbara knappar. Batteritiden är på upp till 90 timmar.

 • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Bästa budget Test.se - Bästa budget
Logitech
Logitech M190
Logitech Logitech M190 - Test
Bästa budget
Logitech
Logitech M190
En prisvärd och trådlös mus som passar vänster- och högerhänta.
Högt kundbetyg hos Pricerunner.
Högt kundbetyg hos Amazon.
Trådlös datormus som styrs via optisk sensor.
Fungerar för både höger- och vänterhänta.
Ett AA batteri ger 18 månaders användning.

Logitech är ett schweiziskt företag som grundades 1981, men som numera har sitt säte i Kalifornien. Logitech har specialiserat sig på att tillverka och utveckla bland annat datormöss, tangentbord, webbkameror och andra tillbehör till persondatorer. De är världsledare när det kommer till datormöss och tangentbord. Det är ett företag som under åren byggt upp ett stort förtroendekapital bland konsumenter - med logitech vet du vad du får och blir sällan besviken.

Datormusen M190 är en normalstor datormus som har en behagligt rundad design vilket passar de flesta händer, även de som är lite större. Den är utformad för att passa med handens naturliga rundning. Den har fått 5/5 i betyg baserat på 93 kundrecensioner, vilket innebär att av nästan hundra kunder är alla helnöjda.

Musen är sladdlös och fungerar uppemot tio meter bort från den enhet du jobbar med, praktiskt taget helt utan fördröjningar. Musen behöver endast ett AA batteri för att fungera, och det ger hela 18 månaders drifttid. Dessutom går musen in i ett strömsparläge automatiskt när den inte används. Anslutningen är enkel, det är bara att ansluta USB-mottagaren för att komma igång.

 • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Bästa för Apple Test.se - Bästa för Apple
Apple
Apple Magic Mouse 2
Apple Apple Magic Mouse 2 - Test
Bästa för Apple
Apple
Apple Magic Mouse 2
En sladdlös och stilren datormus som styrs med multi-touch.
Bra betyg på test hos Techradar 2023.
Högt kundbetyg hos Pricerunner.
Högt kundbetyg hos Elgiganten.
Högt kundbetyg hos Webhallen.
Sladdlös datormus med lasersensor.
Fungerar både för höger- och vänterhänta.
Inbyggt batteri som är laddningsbart.
Kompatibel med Mac-datorer.
Ytan på musen har multi-touch.
Stilren och knapplös design.

Apples datormus Magic Mouse 2 är mycket elegant i sin design, stilren utan några krusiduller. Detta gör också att musen kan användas av både höger- och vänsterhänta. Den har ett inbyggt litium-jon-batteri som går att ladda upp, och som inte behöver bytas ut. Porten för lightningkabeln sitter dock på musens undersida vilket gör att du inte kan ladda musen och använda den samtidigt, å andra sidan har du en hel månads användning på två timmars laddning - en mycket bra drifttid.

Musen saknar knappar och styrs istället av multi-touch, en beröringskänslig yta som känner av handen och dess rörelser. Med den funktionen kan du genom en eller två fingrar zooma, svepa eller scrolla. Den intelligenta tekniken gör att musen känner skillnad på om du vill scrolla eller svepa, den känner även av när din hand bara vilar på musen.

Genom olika inställningar kan du skräddarsy musens funktioner, kanske vill du ändra rörelse för en funktion som du använder ofta? Detta göra via System Preferences. Musen styrs med en lasersensor vilket gör att den har mycket hög precision på nästan alla typer av underlag.

 • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Bra val Test.se - Bra val
Logitech
Logitech MX Master 2S
Logitech Logitech MX Master 2S - Test
Bra val
Logitech
Logitech MX Master 2S
Testvinnande och precis datormus med ergonomisk utformning.
Testvinnare i jämförande test av techradar.
4,3/5 Kundrecensioner hos pricerunner.
4,5/5 Recension av PCmag.
4/5 Recension av laptopmag.com.
4,5/5 Kundrecensioner hos techspot.com.
Positiv recension av enkelteknik.se.
Sladdlös datormus med precis lasersensor.
Anpassad för högerhänta.
Ergonomisk utformning.
Kan anslutas till tre olika datorer samtidigt.

Logitech är ett schweiziskt elektronikföretag som grundades 1981. I deras sortiment hittar du bland annat tangentbord, webbkameror och högtalare – och de är också stortillverkare av populära datormöss.

Logitech MX Master 2S är en testvinnande datormus, som dessutom har fått genomgående goda kundomdömen. Bland annat har den fått 4,3/5 stjärnor hos Pricerunner, baserat på nästan 2 000 personers omdömen. Denna trådlösa mus har en ergonomisk utformning vilket gör den bekväm att använda. Datormusen är utrustad med scrollhjul både på ovansidan och sidan, genom vilka du på olika sätt enkelt kan navigera dig.

Tack vare den precisa så kallade Darkfield lasersensorn fungerar datormusen väl på olika underlag. Du kan även justera känsligheten efter vad som passar dig bäst. Logitech MX Master 2S har ett inbyggt batteri med lång batteritid, som du smidigt kan ladda med den medföljande mikro USB-kabeln. En särskild funktion med just denna datormus är att du har möjlighet att ansluta den till tre olika datorer samtidigt, och du byter enkelt mellan de olika genom en knapptryckning.

 • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Ytterligare läsning

Test av datormus, bäst i test.
Vi hjälper dig att välja rätt datormus. Här har vi datormusen Apple Magic Mouse 2.

Köpguide datormus

Oavsett om du behöver en ny datormus till ditt hemmakontor eller vill ha datormusen som är perfekt för gaming kan det vara värt att jämföra vilka olika varianter det finns på marknaden. 

Här listar vi några saker som kan vara bra att tänka på!

 1. Hur är datormusen utformad? En av de allra viktigaste aspekterna vid köp av ny datormus är att hitta en variant som är ergonomisk och bekväm att använda. Kanske vill du ha ett särskilt stöd för tummen, eller en mus där knapparna är placerade på sidan? Datormöss kommer i en mängd olika storlekar och former – fundera på vilken variant som passar bäst för just dig!
 2. Trådlös eller inte? I de allra flesta fall är en trådlös variant att föredra, just för att den är mer smidig och enkel att använda. Glöm inte heller jämföra batteritiden mössen emellan – du vill inte ha en variant som du behöver ladda var och varannan dag. De fall där det kan vara intressant med en datormus med sladd är för dig som är riktigt gaming-intresserad – med sladd minimerar du nämligen eventuella fördröjningar. Dock är dagens sladdlösa möss vanligtvis så pass väl utformade att du väldigt sällan märker någon fördröjning.
 3. För höger- eller vänsterhänta? Alla datormöss fungerar generellt sett väl för högerhänta – detta är tyvärr inte fallet för dig som är vänsterhänt. Om du är vänsterhänt är det därmed extra viktigt att läsa på kring om musen kan användas med båda händerna.
Test av datormus, testvinnare.
Hur är datormusen utformad och är den trådlös eller med sladd? Detta är några bra saker du kan tänka på innan du gör ditt köp. Här testar Test.se en sladdlös datormus från Apple. 

Vem uppfann datormusen?

Den moderna datormusen uppfanns av amerikanen Douglas Engelbart år 1963-1964. Svenska uppfinnaren Håkan Lans har varit omskriven och omtalad som den person som uppfann datormusen, men det är en sanning med modifikation. Lans uppfann och konstruerade en liten enhet som kallades för digitizer. Det var en liten knappförsedd dosa som kunde kopplas samman med en dator med hjälp av en speciell och känslig bräda. På så sätt kunde olika kurvor föras in i datorn. Detta är en slags föregångare till den moderna datormus som sedan Engelbart skulle uppfinna.

Musarm – vad är det och hur undviks det?

Musarm är något som kan uppstå om du jobbar länge vid datorn. Det kan yttra sig som en smärtande handled, arm eller axel. Om du känner av denna typ av smärta efter en dag vid datorn, kan det vara bra att fundera på hur ergonomin kan förbättras. I värsta fall kan musarm leda till kroniska smärtor. Här kommer några tips på hur du kan undvika musarm.

 • Byt ut en gammal och otjänlig datormus. Nya och moderna möss är bättre utvecklade ergonomiskt så att handen och handleden ska få så lite belastning som möjligt, bland annat genom att handens vinkel mot bordet ska vara så naturlig som möjligt. Det är värt varenda krona att införskaffa en modern datormus som är snällare mot handleden.
 • Ju mindre du använder datormusen - desto bättre. Det går förstås inte att jobba en hel dag framför datorn utan att använda musen, men du kan minska användandet genom olika kortkommandon. De flesta program i datorn kan styras med kortkommandon. Det kan vara lite krångligt att lära sig till en början, men när du väl har lärt dig kommer du spara både tid och ömmande leder.
 • Sänk hastigheten. Du kan i kontrollpanelen, eller motsvarande, styra musens funktioner. Bland annat den så kallade dubbelklickhastigheten. Genom att sänka dubbelklickhastigheten kan du tillåta dig att klicka lugnare vilket kommer vara mer skonsamt för din hand.
 • Pausa och sträck ut. När du känner att handen eller handleden börjar bli trött, ta en liten paus! Det behöver inte vara en lång paus, det kan räcka gott med några minuter. Men det kan göra hela skillnaden i det långa loppet. Det är också bra att få in rutiner där du sträcker ut armar, axlar och handleder. Ta någon minut en gång i timmen för att sträcka ut lederna.

Läs också: Test av dator
Läs också: Test av datorskärm

Tillbaka till början – våra toppval


Redaktionen
Test.se

Vanliga frågor

 • De tidiga datormössen styrdes mekaniskt, alltså med hjälp av en styrkula på undersidan. De datormöss som används idag styrs dock antingen optiskt eller via laser.
 • Numera är de flesta datormöss trådlösa, men tidigare hade alla sladd. Namnet datormus kommer helt enkelt från att sladden gjorde att det såg ut som en mus med svans.
 • Vi har valt att utse Logitech MX Master 3 till den datormus som är bäst i test. Den har både vunnit jämförande tester och fått genomgående goda recensioner av nöjda kunder.
Innehållsförteckning

Innehåll
Bäst i test:
Logitech Logitech MX Master 3
Newsletter image Test.se logo
Håll dig uppdaterad med Test.se:s nyhetsbrev
Vi meddelar när en ny testvinnare tar över tronen
Exklusiva erbjudanden på vinnare bara på Test.se
Din epostadress
Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev godkänner du test.se sekretesspolicy.
Gå med kostnadsfritt
Tack för din prenumeration!
Du har nu valt att prenumerera på vårt nyhetsbrev.
Stäng