VI SAMMANSTÄLLER TESTER

Det är precis vad vi gör, kollar vad andra tycker om produkterna. Idén med Test.se är att sammanställa experttesterna från nätet och tidningarna på ett ställe, låta någon av våra redaktörer analysera dem och rekommendera en produkt. Sidorna uppdateras löpande allt eftersom nya produkter och tester publiceras. Läs mer

Ändrad 19 December 2022
Så väljer vi vinnare

Så väljer vi vinnare

Test.se har en lång historia av att utse testvinnare i en mängd olika produktkategorier – men hur väljer vi egentligen ut de bästa produkterna?

I första hand är våra testvinnare produkter som har fått topplaceringar i jämförande tester hos välkända aktörer. Vi lägger mycket tid på efterforskning för att kunna presentera ett så pålitligt och korrekt resultat som möjligt. När urvalet görs lägger vi även stor vikt vid produktrecensioner, både från experter och konsumenter.

Ibland stöter vi dock på produktkategorier där det saknas både tester och recensioner. Detta kan antingen bero på att produkten i fråga är ny på marknaden, eller att produktkategorin är ovanligt begränsad. I dessa fall väljer vi att presentera produkter från välkända och etablerade varumärken inom respektive segment.

Bäst i test switch till ditt hemmanätverk 2024

Ska du köpa en switch till ditt hemmanätverk? Det är enklare nätverksutrusning som gör det möjligt för dina datorer och andra enheter att prata med varandra. Vi ger dig populära switchar och en stor köpguide så att du väljer rätt modell.

Vi har jämfört
  • Antal portar.
  • Om den är administrerad eller oövervakad.
  • Datalänkprotokoll.
  • Om den har PoE.
  • Övriga egenskaper.
Vi på Test.se rekommenderar
Priser visas i samarbete med Prisjakt
Test och produktrecensioner
Bäst i test Test.se - Bäst i test
Netgear
Netgear GS108
Netgear Netgear GS108 - Test
Bäst i test
Netgear
Netgear GS108
En driftsäker och testvinnande switch med åtta portar.
Testvinnare hos Techradar.com 2021.
Populärt val hos Prisjakt.
Högt kundbetyg hos Pricerunner.
Populärt val och högt kundbetyg hos Netonnet.se.
Antal portar: 8.
Administrerad: Nej.
Datalänkprotokoll: Ethernet, fast Ethernet, Gigabit Ethernet.
PoE: Nej.
Full duplex.
Storlek: H 27 x B 158 x D 27 mm.
Netgear livstidsgaranti.

Netgear är ett företag som grundades i Kalifornien 1996. De utvecklar och säljer nätverksprodukter som gör det möjligt för dig att få full wifi-täckning och andra smarta lösningar i hemmet. Netgear gör både populära routers och switchar som fått bra omdömen och betyg på test.

Netgear 8-Port GS108 är en switch som utsetts till testvinnare hos Techradar och är ett populärt val hos Prisjakt och Pricerunner. Den har en robust konstruktion och mycket hög prestanda och i test beskrivs den som en liten men tuff switch. Nöjda kundomdömen säger att den både är prisvärd och driftsäker. Det är en switch med åtta portar med 10/100/1000 megabit per sekund. Den har en kapacitet att hantera tung trafik i både hemmamiljö och på kontor. Switchen har full duplex och Gigabit Ethernet. Däremot är den inte utrustad med PoE och är oövervakad.

Switchen är i storleken H 27 x B 158 x D 27 millimeter och får plats på till exempel ett skrivbord. När du köper en switch från Netgear har du lyxen ha få livstidsgaranti.

  • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Bästa budget Test.se - Bästa budget
TP-LINK
TP-LINK TL-SG1008D
TP-LINK TP-LINK TL-SG1008D - Test
Bästa budget
TP-LINK
TP-LINK TL-SG1008D
En prisvärd och testvinnande switch med åtta portar.
Testvinnare hos Techadvisor.com 2021.
Högt kundbetyg hos Amazon.
Antal portar: 8.
Administrerad: Nej.
Datalänkprotokoll: Ethernet, fast Ethernet, Gigabit Ethernet.
PoE: Nej.
Full duplex.
Storlek: H 25 x B 158 x D 101 mm.
Kan monteras på väggen.
Garanti på 3 år.

Kinesiska TP-Link grundades 1996 och är en världsledande tillverkare av nätverksprodukt och bidrar till ett stabilt internet hemma. De har routers, meshnätverk och switchar i sitt stora utbud.

TP-Link TL-SG1008D är en switch som utsetts till testvinnare hos Tech Advisor from IDG. Det är en switch med åtta portar med 10/100/1000 megabit per sekund. Enligt nöjda kundomdömen är det en prisvärd och effektiv switch som är lätt att plugga in i routern och som är mycket tystgående. Den är i plast och har en stilren design som passar snyggt in i ditt hem. Portarna sitter på baksidan medan aktivitetslamporna är placerade på framsidan. Den har Ethernettypen Gigabit Ethernet, är oövervakad och har ingen PoE.

Switchen är i skrivbordsstorlek med måtten H 25 x B 158 x D 101 millimeter och den går bra att montera på väggen. Du har tre års garanti på den här TP-Link-switchen. Vill du hellre ha en modell med fem portar rekommenderar vi TP-Link TL-SG1005D.

Priser visas i samarbete med Prisjakt

Bästa administrerade Test.se - Bästa administrerade
Ubiquiti
Ubiquiti UniFi USW-Lite-8 POE-switch
Ubiquiti Ubiquiti UniFi USW-Lite-8 POE-switch - Test
Bästa administrerade
Ubiquiti
Ubiquiti UniFi USW-Lite-8 POE-switch
En administrerad switch med PoE+.
Populärt val hos Prisjakt.
Populärt val hos Pricerunner.
Antal portar: 8.
Administrerad: Ja.
Datalänkprotokoll: Gigabit Ethernet.
Stöd för PoE+.
Storlek: H 31,7 x B 163,7 x D 99,6 mm.
Kan monteras på väggen.

Ubiquiti Networks är ett amerikanskt teknikföretag som grundades i Kalifornien 2005 – nu med huvudkontor i New York. De tillverkar trådlös datakommunikation till kunder som vill ha det lilla extra av sitt trådlösa wifi-nätverk.

Ubiquiti Networks UniFi Switch Lite 8-POE är en switch som är populär på produktjämförelsesajterna Prisjakt och Pricerunner. Det är en kompakt switch med åtta portar och 10/100/1000 megabit per sekund. Fyra av portarna av stöd för PoE+ och switchen har en PoE-budget på 52 watt. Den har Ethernettypen Gigabit Ethernet. Det är en administrerad switch som konfigureras och hanteras via en app till mobilen.

Switchen är i skrivbordsstorlek med måtten H 31,7 x B 163,7 x D 99,6 millimeter och har en vikt på 460 gram. Den drivs med den medföljande nätadaptern på 60 watt och du har möjlighet att montera den på väggen om så önskas.

  • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Ytterligare läsning

Bäst i test switch - se testvinnande switchar.

Köpguide

Ska du köpa en switch till hemmet? Här får du all nödvändig information så att du kan hitta rätt switch för ditt ändamål.

Vad är en switch?

En switch används för att koppla ihop flera nätverksenheter, då det oftast finns fler nätverksuttag än portar på routern. Du kan säga att switchen är som en fördelardosa, eller en växel för fasta nätverk som ansluts till din router med en nätverkskabel. Sedan kan flera enheter ansluta med kabel för att ansluta till ditt nätverk och på företag är det vanligtvis datorer, styrsystem, servrar och annan hårdvara. Men även hemma kan prylarna bli många. Switchen gör det möjligt för nätverksenheter att lokalt byta data med varandra, som att spela spel eller skicka filer. Samtidigt blir trafiken i nätverket mer effektivt.

Därför ska du köpa en switch

Idag är många enheter trådlösa och då kan det vara lätt att glömma att det fortfarande finns saker som behöver anslutas via kabel. Även om du streamar dina serier, filmer och program trådlöst till tv:n behöver du ändå koppla in tv:n. Larm, övervakningskameror och hubbar kan också behövas kopplas in med en nätverkskabel – en Ethernetkabel. En switch gör det möjligt för dig att få en stabil och säker anslutning till internet oavsett hur många enheter du använder.

Switch eller router?

Det är säkert många som har hört talas om routrar och switchar, men som har dålig koll på vad som skiljer dessa åt. Båda gör det möjligt för dig att byta information med andra nätverksenheten eller nätverk. Funktionen är i grunden samma för båda enheterna och ibland är de sammankopplade, men deras funktioner är olika.

Switchar skapar lokala nätverk medan routrar ansluter nätverken till varandra. Routern har ofta ett begränsat antal nätverksuttag och vi kan förklara det som att switchen är ett grenuttag för nätverket. Du kan inte ansluta till internet med en switch eftersom den inte har möjlighet att hålla koll på att nätverkstrafik från internet skickas till rätt enhet.

Extern eller inbygg switch

Det vanligaste typen av switch är den externa apparaten som kopplas in efter routern. Det andra alternativet är att köpa en router som har en inbyggd switch med en eller flera portar. Switchens portar märks då med LAN, medan routerns nätverksport märks med WAN.

Olika sorters switchar

Det finns två sorters switchar som passar för olika sorters behov. Välj mellan en unmanaged switch och en managed switch.

Unmanaged switch – inte administrerad

En unmanaged switch, eller med ett annat ord – oövervakad switch, är en modell som fungerar på en gång när du har installerat den i ditt nätverk. Den behöver inte konfigureras och det är enkelt att komma igång. Den har en mindre processorkapacitet än en managed switch och är vanligt i mindre närverk och routrar med inbyggd switch.

Managed switch – administrerad

En managed switch, eller en administrerad switch är en konfigurerbar switch som har en större kapacitet och flexibilitet än en unmanaged switch. Den här switchen kan du övervaka och konfigurera lokalt över nätverk eller göra inställningar till på internet. Det vanligaste är att den här typen av switch är en fristående enhet och inte inbyggd i en router.

Antal portar och kapacitet

En switch har flera antal Ethernet-portar som kan ha olika maxhastigheter som de kan synkronisera med, vanligtvis 1 Gbps, 2,5 Gbps, 5 Gbps eller 10 Gbps. Kapaciteten mäts i megabit per sekund och ju högre denna siffra är desto bättre prestanda har switchen. De flesta behöver ha en gigabitswitch med fem till åtta portar, men det finns även modeller med ännu fler portar. Det är också viktigt att titta på den maximala effekten som switchen kan ge.

PoE och PoE+

Har switchen Power over Ethernet (PoE), innebär det att du kan driva enheten via Ethernet-porten. Detta gör att antalet kablar hålls nere vilket också förenklar installationen. Från början utvecklades detta för företagsmarknaden men idag är det vanligt även i hemmiljöer. Ska du koppla in enklare enheter ska du välja en switch med PoE. Ska du koppla in ännu mer avancerade enheter behöver du ha PoE+. Man talar ofta om PoE-budgeten som avser den totala effekten som switchen kan tillhandahålla över alla aktiva portar. Denna är ibland lägre än den maximala effekten som switchen har.

Läs också: Bäst i test router

Tillbaka till början – våra toppval


Redaktionen
Test.se

Vanliga frågor

  • En switch är kort beskrivet en fördelardosa för fasta nätverk som ansluts till din router med en nätverkskabel. Sedan kan flera enheter ansluta med kabel för att ansluta till ditt nätverk. Det vanligaste är att switchen är en extern enhet, men det finns även modeller där den är inbyggd i routern.
  • En switch gör det möjligt för nätverksenheter att lokalt byta data med varandra, som att spela spel eller skicka filer. Samtidigt blir trafiken i nätverket mer effektivt.
  • Vi har valt att utse Netgear 8-Port GS108 till den switch som är bäst i test. Det är en driftsäker switch med åtta portar som vunnit test och fått mycket bra omdömen av nöjda användare.
Innehållsförteckning

Innehåll
Bäst i test:
Netgear Netgear GS108
Newsletter image Test.se logo
Håll dig uppdaterad med Test.se:s nyhetsbrev
Vi meddelar när en ny testvinnare tar över tronen
Exklusiva erbjudanden på vinnare bara på Test.se
Din epostadress
Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev godkänner du test.se sekretesspolicy.
Gå med kostnadsfritt
Tack för din prenumeration!
Du har nu valt att prenumerera på vårt nyhetsbrev.
Stäng