VI SAMMANSTÄLLER TESTER

Det är precis vad vi gör, kollar vad andra tycker om produkterna. Idén med Test.se är att sammanställa experttesterna från nätet och tidningarna på ett ställe, låta någon av våra redaktörer analysera dem och rekommendera en produkt. Sidorna uppdateras löpande allt eftersom nya produkter och tester publiceras. Läs mer

Ändrad 18 December 2023
Så väljer vi vinnare

Så väljer vi vinnare

Test.se har en lång historia av att utse testvinnare i en mängd olika produktkategorier – men hur väljer vi egentligen ut de bästa produkterna?

I första hand är våra testvinnare produkter som har fått topplaceringar i jämförande tester hos välkända aktörer. Vi lägger mycket tid på efterforskning för att kunna presentera ett så pålitligt och korrekt resultat som möjligt. När urvalet görs lägger vi även stor vikt vid produktrecensioner, både från experter och konsumenter.

Ibland stöter vi dock på produktkategorier där det saknas både tester och recensioner. Detta kan antingen bero på att produkten i fråga är ny på marknaden, eller att produktkategorin är ovanligt begränsad. I dessa fall väljer vi att presentera produkter från välkända och etablerade varumärken inom respektive segment.

NAS-server bäst i test 2024

Ska du köpa en NAS-server och vill veta vilken som är bäst i test? Här presenterar vi testvinnare och andra populära modeller

Vi har jämfört
 • Maxkapacitet och antal hårddiskar.
 • Processor.
 • Övriga egenskaper.
Vi på Test.se rekommenderar
Priser visas i samarbete med Prisjakt
Test och produktrecensioner
Bäst i test Test.se - Bäst i test
Synology
Synology DS220+
Bäst i test
Bäst i test
Synology
Synology DS220+
En mycket populär NAS-server från välkända Synology.
Topplacerad av PC Tidningen.
Toppbetyg av reviewgeek.com.
Populär val Prisjakt.
Populär val Pricerunner.
Maxkapacitet: 32 TB med två hårddiskplatser.
Processor: Dual Core 2,0 GHz.
Max turbohastighet: 2,9 GHz.
RAM-minne: 2 GB installerad, stöd för 6 GB.
Stöd för 25 IP-kameror.

Synology är ett taiwanesiskt företag som är specialiserade på nätverksansluten lagring. Deras NAS-linje som är stationär kallas DiskStation, FlashStation är deras SSD-minnen och de rackmonterade modellerna kallas för RackStation. Synologys produkter finns över hela världen, och de har beskrivits som en långvarig ledare inom lagring för småföretag och hemma-arenorna.

DS220+ är en kompakt och effektiv NAS-lösning från Synology, den har fått mycket fina omdömen från både experter och kunder. Dessutom har den vunnit jämförande test. Den höga prestandan och med ett programpaket som är omfångsrikt, är DS220+ en hårddisk i världsklass. Det är den perfekta enheten för dig som vill använda nasen till mer än bara säkerhetskopiering.

Enheten är enkel att montera och ljudnivån ligger på en behagligt låg nivå. Strömförbrukningen är snål, den drar inte mer än två watt i vila.

 • Butiker & priser
 • Priser för Synology DS220+
  • Nu i Sverige!
   Snabba leveranser

Bästa budget Test.se - Bästa budget
Western Digital
My Cloud EX2 Ultra
Bästa budget
Bästa budget
Western Digital
My Cloud EX2 Ultra
En lite enklare NAS med en maxkapacitet på 8 TB.
Toppbetyg av PC för alla.
Populärt val hos Prisjakt.
Högt kundbetyg hos Webhallen.
Högt kundbetyg hos Pricerunner.
Maxkapacitet: 8 TB med två hårddiskplatser.
Processor: Armada, 1,3 GHz.
RAM-minne: 1 GB.

Western Digital är ett amerikanskt företag som grundades 1970 vars kärnverksamhet är att tillverka komponenter till persondatorer. Numera är företaget mest känt för att tillverka hårddiskar, och tillsammans med Seagate är Western Digital en av världens största tillverkare av hårddiskar.

Western Digital My Cloud EX2 Ultra är en lite enklare NAS-server som har fått ett snittbetyg på 3,9/5 stjärnor av kunder på Pricerunner – vilket är högt i synnerhet med tanke på att det baseras på över tusen unika röster. Denna NAS-enhet har en maxkapacitet på 8 TB och två hårddiskplatser. Den är även installerad med två 4 TB-hårddiskar när du köper den. Western Digital My Cloud EX2 Ultra är utrustad med en Armada-processor på 1,3 GHz.

 • Butiker & priser
 • Priser för Western Digital My Cloud EX2 Ultra
  • Nu i Sverige!
   Snabba leveranser

Bra val Test.se - Bra val
Synology
Synology DS720+
Bra val
Bra val
Synology
Synology DS720+
En populär NAS-server som effektiviserar datahanteringen.
Högt betyg hos PC Tidningen 2020.
Populärt val hos Prisjakt.
Populärt val hos Pricerunner.
Populärt val hos Netonnet.se.
Maxkapacitet: 32 TB med två hårddiskplatser.
Processor: Fyrkärnig Intel Celeron J4125 2 GHz.
Max turbohastighet: 2,7 GHz.
RAM-minne: 2 GB installerad, stöd för 6 GB.
Kan skalas upp till 7 diskar.

Synology är ett taiwanesiskt företag som är specialiserade på nätverksansluten lagring. Deras NAS-linje som är stationär kallas DiskStation, FlashStation är deras SSD-minnen och de rackmonterade modellerna kallas för RackStation. Synologys produkter finns över hela världen, och de har beskrivits som en långvarig ledare inom lagring för småföretag och hemma-arenorna.

Synology DiskStation DS720+ tillhör varumärkets plus-serie som innehåller NAS-servrar som är snabba på datahantering med utökade funktioner för både dataskydd och hantering. Detta är en NAS-server som fick höga betyg på test hos PC Tidningen, där den beskrivs som en lättanvänd, kompakt, välbyggd, lätt att bygga ut och dessutom tyst. Hos Prisjakt och Pricerunner är den ett populärt val bland deras NAS-servar. Hos Netonnet.se hamnar den också i topp.

Detta är en tvåfacks-NAS med stöd för en lagringskapacitet på upp till 32 GB. Med den här NAS-servern lagrar du dina filer säkert med kontinuerlig backup via speglande hårddiskar, både från din dator och mobiltelefon, var du än befinner dig.

Två inbyggda M.2 SSD-platser gör filhanteringen sömnlös. Du kan lägga till ytterligare fem enheter för att utöva lagringskapaciteten. Den nya 4-stjärniga processorn är kraftfull och ökar fotoindexering, svarstider för databaser och webbeffektivitet för PHP-svar.

 • Butiker & priser
 • Priser för Synology DS720+
  • Nu i Sverige!
   Snabba leveranser

Ytterligare läsning

nas server bäst i test

Köpguide

NAS-server har blivit ett populärt sätt att spara filer och data hemma på ett säkert sätt. Man skulle kunna beskriva en NAS-enhet som en liten dator i vilken du sätter i fysiska hårddiskar. Nasen fjärrstyrs genom någon av de plattformar som stöds, antingen din dator eller från din mobil eller surfplatta. För att kunna styra nasen med andra enheter behöver den vara uppkopplad mot internet.

Ett privat moln för lagring

En NAS kan betraktas som ett slags moln som är mycket säkert eftersom det är du själv som styr över det. Du kan nå ditt moln var du än är, så länge du har uppkoppling till internet. Till skillnad från molntjänster som du kan köpa av andra, kan du med hjälp av en NAS själv bestämma hur mycket lagring du behöver och när du behöver den – dessutom behöver du inte betala någon annan för prenumerationer eller för att köpa till mer lagringsutrymme.

Fördelarna med en NAS-server är många. Det är till exempel väldigt skönt att kunna föra över bilder och filmer från telefoner och surfplattor, i synnerhet om ni är flera i familjen. Genom säkra lagringsutrymmen finns det ingen anledning att köpa de dyraste telefonerna med massa lagringsutrymme. Förutom lagring och backup, är det många som använder sin NAS server till att strömma musik och film i hög kvalitet. Det är inte ovanligt med naser som kan strömma i 4K-upplösning. Det blir ungefär som din privata filmbank som du kan strömma till vald enhet, som din privata Netflix eller Viaplay.

NAS-server – olika användningsområden

En NAS-server kan användas till en rad olika saker – allt beror på vad du har för behov och önskemål.

 • Fillagring: Ett vanligt användningsområde för en NAS är helt enkelt att använda den som en lagringsenhet. Genom att servern är ansluten till nätet kan ni enkelt vara flera som sparar era filer, bilder och andra dokument på den. Varje person har också möjlighet att ha en egen privat mapp på nasen som ingen annan kommer åt.
 • Backup: En NAS fungerar även utmärkt som en backup-lösning dit du kan säkerhetskopiera alla dina enheter regelbundet för att vara säker på att ingenting försvinner. Genom att spegla/kopiera din viktigaste data till nasen, har du alltid en redundans utifall någon av dina enheter skulle krascha.
 • Mediaserver: Du kan använda en NAS för att lagra och streama musik och film till exempelvis din tv.
 • Övrigt: Det finns en mängd olika servrar som du kan använda på din NAS, exempelvis mail-server, server för kontohantering och FTP-server.
Bäst i test NAS server NAS enhet användningsområden

Köpa NAS – tänk på det här!

 • Maxkapacitet och antal hårddiskar: Det är optimalt att ha plats för mer än en hårddisk i nasen, gärna två men ännu bättre med fler än så. Den information som lagras på en hårddisk, kan speglas till andra hårddiskar i nasen. Detta är ett mycket säkert sätt att lagra information på. När du köper hårddiskar till din NAS kan det vara värt att välja de hårddiskar som är anpassade för just en NAS. Dessa är mer kompatibla och har längre livslängd än om du väljer “vanliga” hårddiskar.
 • Processor: Likt om du köper en vanlig dator eller hårddisk är det naturligtvis bra att välja en NAS med så kraftfull processor som möjligt. Fundera på vad du kommer att använda din NAS till för att hitta den variant som har rätt processor för just dig.
 • RAM-minne: Att ha ett tillräckligt stort RAM-minne är också betydelsefullt för att din NAS ska fungera på bästa sätt. 2 GB kan vara tillräckligt, men många av de bättre modellerna har till och med 4 GB.

Tillbaka till början – våra toppval


Redaktionen
Test.se

Vanliga frågor

 • NAS står för Network Attatched Storage.
 • En NAS-enhet fungerar ungefär som en extern hårddisk, men med en skillnad att den inte kopplas till en ensam dator – istället kopplas den upp med hjälp av en nätverkskabel till en router som gör att den kan nås av flera datorer enheter. Den kan även nås av enheter utanför routerns räckvidd via internet.
 • Vi har valt att utse Synology DS220+ till bäst i test, den har placerat sig högt i jämförande tester och fått mycket fina omdömen från både experter och konsumenter.
Innehållsförteckning

Innehåll
Bäst i test:
Synology Synology DS220+
Newsletter image Test.se logo
Håll dig uppdaterad med Test.se:s nyhetsbrev
Vi meddelar när en ny testvinnare tar över tronen
Exklusiva erbjudanden på vinnare bara på Test.se
Din epostadress
Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev godkänner du test.se sekretesspolicy.
Gå med kostnadsfritt
Tack för din prenumeration!
Du har nu valt att prenumerera på vårt nyhetsbrev.
Stäng