HANDLA SMART
HANDLA TESTVINNARE
Vi sammanställer experttester för att hitta den bästa produkten just för Dig!
router - Bäst i test

Test av routers - hitta den bästa här

43 ST PRODUKTER TESTADE

elektronik uppdaterad 21:e September, 2020, Baserad på 19 experttester.

En router är det som gör att flera personer i samma hushåll kan dela på samma nätverksuppkoppling. De flesta modellerna idag är trådlösa och låter dig utan surfa via WiFi, men de flesta trådlösa routrar går att använda med kabel också. Tekniken för trådlöst internet har förbättrats avsevärt de senaste åren, och det fortsätter i samma riktning. Men även om de flesta routrar på marknaden är bra så är det mycket som skiljer dem åt, så det finns ett par saker du bör fundera på inför ett köp.

Jag vet allt om routrar - klicka här för att komma direkt till testvinnarna!

Tre viktiga parametrar: nätverksstandard, hastighet och räckvidd

Det som oftast skiljer olika typer av routrar åt är nätverksstandard, räckvidd och hastighet mellan anslutna enheter. Nätverksstandard syftar på olika protokoll som gör att routern kan fungera snabbare. Generellt sett är en router med den allra senaste nätverksstandarden snabbast, men även bredbandsroutrar med en äldre standard fungerar fint. Räckvidden är ett mått på hur långt signalen nåt när du vill ansluta trådlösa enheter. Ju starkare signal desto lättare är det att koppla upp enheterna mot internet. Det finns modeller med inbyggda antenner och det finns de som har externa, och generellt sett har routrar med externa antenner bättre räckvidd. Den angivna hastigheten på en router visar på hur snabbt den skickar information till en enhet, antingen från internet eller från en annan enhet, när den är ansluten med en kabel. Den trådlösa hastigheten är i regel lägre än den hastighet som finns angiven. Hastigheten anges vanligtvis i Megabit per sekund (Mbps)men i vissa fall i Gigabit per sekund (Gbps).

Ett eller flera kabeluttag?

Det du behöver fundera på är alltså framförallt vad du i regel använder ditt internet till. Vill du kunna surfa snabbt i mobilen och i laptopen? Då ska du skaffa en router med hög trådlös hastighet. Vill du snabbt kunna överföra stora filer mellan enheter som är anslutna till routern så är det en router med hög datahastighet du behöver. En router har alltid minst ett uttag för en kabel, men om du har ett behov av att ha tillgång till flera säkra och stabila anslutningar bör du skaffa en med flera uttag.

Dator och internetabonnemang spelar in

Tänk på att hastigheten du surfar i inte bara är beroende av din router! Om nätverkskortet i din dator inte stödjer den senaste nätverksstandarden kommer du inte kunna surfa så snabbt som routern lovar, och om ditt internetabonnemang är av en lägre hastighet spelar det heller ingen roll att din router är supersnabb. När du väl har köpt din router är det en bra idé att försöka placera den så centralt som möjligt i hemmet. De flesta routrar är rundstrålande, så att placera den centralt och lite upphöjt kan göra stor skillnad i hur bra uppkoppling du får. Bor du i ett hus med armerade betongväggar eller i en stor villa kan du behöva skaffa dig flera basstationer, eller så kallade repeaters, som hjälper routern signal att ta sig runt i hela huset.

Om du tycker att ditt bredband strular kan du få bra hjälp på hemsidan Bredbandskollen.se! Där får du hjälp att mäta och förbättra din internethastighet.

Mesh-nätverk

Nästa generations hemmanätverk kallas mesh-nätverk. Det ger dig bättre hastighet i hela ditt hem, tack vare flera ihopkopplade små routrar som du placerar ut på olika platser i hemmet. En router kopplas in i modemet och sen fungerar routrarna som satelliter och fördelar anslutningen mellan enheterna. Detta skapar stabil WiFi-anslutning överallt i hemmet. De enheter som är anslutna till detta mesh-nätverk byter router till den med starkast signal helt enkelt så att du aldrig tappar anslutning.

Läs hela texten - gratis!

Bästa mesh-nätverk: Netgear Orbi AC2200 RBK23

Testresultat
Aftonbladet Plus 2019,    Techradar 2019
Recensioner
Omdömen Via prisjakt

Enkelt att installera. Bra prestanda.
Ganska dyra. Inte så många ethernet-portar.
Produktbeskrivning
Specifikationer

Vi rekommenderar Netgear Orbi som bästa mesh-nätverk. Denna typ av router ger dig möjlighetenatt surfa var du än är i huset eller lägenheten. Tanken är att du ska köpa en eller flera noder och placera ut i hemmet. En router kopplas in i modemet och sen fungerar routrarna som satelliter och fördelar anslutningen mellan enheterna. Detta skapar stabil WiFi-anslutning överallt i hemmet.

Visa hela texten
Typ av enhet:
Trådlös router
Trådlös nätverksstandard:
802.11a/b/g/n/ac
RAM:
512 MB
Flash-minne:
256 MB

Köp den till dessa priser idag:

Bäst i test: Linksys EA7500

Testresultat
Tek.no 2018,    PC För Alla 2018
Recensioner
Produktbeskrivning
Specifikationer

Vi rekommenderar Linksys EA7500. Denna router stödjer MU-MIMO-teknologi vilket betyder att den kan kommunicera med flera enheter samtidigt utan att bli klar med en förfrågan från en klient, och sen gå vidare till nästa. Enkel installation och bra webbgränssnitt dock ser systemet ganska gammalt ut. Det finns en föräldrakontroll där du kan lägga in potentiellt farliga sajter. Prestandan är mycket bra och det finns två USB-portar varav en USB 3.0.

Visa hela texten
Typ av enhet:
Trådlös router, 4-portsswitch (inbyggd)
Programvara:
Drivrutiner, hjälpprogram
Operativsystem:
MacOS (10.X eller högre ), Windows 7, Windows 8.1, Windows 10
Frekvensband:
2,4 GHz/5 GHz
Trådlös nätverksstandard:
802.11a/b/g/n/ac (ac1900)
RAM:
256 MB
Flash-minne:
128 MB
Trådlös säkerhet:
WEP, WPA, WPA2-Enterprise, WPA2
Aktiv kylning:
Anslutningar:
LAN-port (4st), WAN-port (1st), USB-port (2st)
Dataöverföringshastighet:
1,9 Gbps

Köp den till dessa priser idag:

Vi rekommenderar också:

Google WiFi

Testresultat
Techradar 2019
Recensioner
Omdömen Via prisjakt

Typ av enhet:
Trådlös router
Operativsystem:
Apple iOS 8 eller senare, Android 4.0 eller senare
Trådlös nätverksstandard:
802.11a/b/g/n/ac
RAM:
512 MB
Flash-minne:
4 GB
Trådlös säkerhet:
WPA2, WPA, TKIP, AES, WPA2-PSK
Visa alla specifikationerna

Köp den till dessa priser idag:

Linksys Velop

Testresultat
PC För Alla 2019,    Aftonbladet Plus 2019
Omdömen Via prisjakt

Typ av enhet:
Trådlös mesh-router
Trådlös nätverksstandard:
802.11a/b/g/n/ac
RAM:
256 MB
Flash-minne:
256 MB
Anslutningar:
1 LAN-port, 1 WAN-port, Kommunikationsläge: Full-Duplex,
App:
Dataöverföringshastighet:
1300 Mbit/s
Funktioner:
Mobilapp för styrning av funktioner, Stöd för mesh-nätverk
Visa alla specifikationerna

D-link DIR-882

Testresultat
PC För Alla 2018
Recensioner
Omdömen Via prisjakt

Typ av enhet:
Trådlös router, 4-portsswitch (inbyggd)
Programvara:
Drivrutiner, hjälpprogram
Operativsystem:
Apple MacOS X 10.7 Lion, Microsoft Windows 7 / 8 / 8.1 / 10
Frekvensband:
2,4 GHz/5 GHz
Trådlös nätverksstandard:
802.11a/b/g/n/ac (ac2600)
RAM:
128 MB
Flash-minne:
128 MB
Trådlös säkerhet:
WPA, WPA2, WPS
Aktiv kylning:
Anslutningar:
LAN-port (4st), WAN-port (1st), USB-port (2st)
Dataöverföringshastighet:
2,6 Gbps
Visa alla specifikationerna

Köp den till dessa priser idag:

Frågor & svar

Vad är en router?

En router är en apparat som sammankopplar olika nätverk och enheter med varandra. Det är routern som gör att du kan koppla in dig på internet via din telefon, dator eller surfplatta. Den gör också att du exempelvis kan koppla upp dig till en trådlös skrivare. De flesta moderna routrar är trådlösa, då används trådlöst nätverk (Wi-Fi) för att kunna surfa eller streama.

Vad gör en router?

Ordet router kommer från engelskans 'route' vilket betyder riktning eller färdväg. Detta beskriver på ett ungefär vad en router gör - att styra färdvägen för nätverkstrafiken.

Hur loggar jag in på routern?

Genom att logga in på routern kan du exempelvis byta namn eller lösenord på ditt trådlösa nätverk, du kan byta sändningskanal och blockera innehåll. Hur man loggar in beror på vilken router du har. Oftast står adressen och lösenordet på routerns undersida. I annat fall är enklaste sättet att googla (märke på router + logga in) för att få assistans.

Vilken router ska man köpa?

Baserat på nyligen utförda experttester, så har vi valt ut Netgear Orbi AC2200 RBK23 och Linksys EA7500 till bäst i test.

Router - JÄMFÖRELSETABELL

Experttester vi läst (19st)

Nedan listas vilka tester vi läst och använt som underlag för att utse vår testvinnare tillsammans med en sammanfattning.

PC För Alla

Publicerad

PC För Alla har testat nya routrar med WIFI 6 som är den nya standarden för trådlösa nätverk. Testpanelen har undersökt prestanda och räckvidd på 5 olika routrar från tillverkarna Asus, Netgear och TP-link.

I toppen hamnar Netgear Nighthawk AX12. Den är otroligt snabb, har lång räckvidd och hög kapacitet. Den är diskret och har en snygg design men den har inte några extra tjänster men den är lätt att administrera. Detta är Netgears värsting just nu. Därefter delar Asus ROG Rapture GT och TP-link Archer andraplatsen. Båda har bra räckvidd och funktionalitet men Asus ligger lite högre i pris i skrivande stund. TP-link Archer har flera extrafunktioner och bra användarvänlighet. Asus ROG Rapture GT har extra funktioner för spel och har hög prestanda. Men den är ganska stor och otymplig vilket gör att vi på Test.se utser TP-link till andraplatsen, den är dessutom lite billigare.

Vinnare i det här testet

PC För Alla

Publicerad

Mesh-routrar underlättar så att du får täckning i hela hemmet. PC För Alla har testat 11 olika mesh-routrar som inte är allt för dyra. De har utsett en vinnare, men inte andra- och tredjeplacering. Vi på test.se har noga granskat testet och utsett andra- och tredjeplacering baserat på pris och prestanda.

TP-Link Deco M5 blir bäst i test. Systemet består av tre enheter och har dubbla frekvensband och har upp till ca 1300 Mbit/s i kapacitet. Räckvidden ligger på 10 meter och den överlämningen mellan rum fungerar felfritt. Du kontrollerar den via deras app där grundinställningarna är, det finns även rekommenderad placering, föräldrakontroll och gästnätverk med mera. Systemet är lätt att installera, konfigurera och har bra prestanda. Priset ligger strax under 3000 kr. Det som saknas är väggmonteringsfästen och att du inte kan göra så detaljerade inställningar. 

Linksys Velop WHW0103 är ett system som var bland de första kraftfulla systemen i Sverige. Till en början var alla varianter väldigt dyra men nu har de kommit med ett system som passar för mindre krävande användare, därför är även priset lite lägre. Detta system har liknande design med torn-design men som inte är lika höga. Du installerar och styr systemet via appen. Installationen har blivit lättare men det kan vara bra att tänka på att parkoppla enheterna nära huvudroutern innan du placerar ut de på olika platser i hemmet. Detta för att de kan vara känsliga för svag signal vid installationen. Täckningen är utmärkt och prestandan bra, men inte bästa om man jämför med konkurrenter. Överlämningen mellan enheterna funkar felfritt. 

TP-Link Deco M4 är en mer avskalad variant som är prispressad och några funktioner är bortplockade. Exempel på detta är att den saknar inbyggt virusskydd från Trend Micro som finns i Deco M5. Men den har god räckvidd och kan gott och väl täcka en stor bostad. Den presterar faktiskt bättre än Deco M5 gällande räckvidd. Installationen är enkel och automatisk. Det du behöver göra är att skapa ett konto på TP-Link för fjärradministration och välja namn och lösenord på WIFI. Den har stöd för Amazon Alexa och IFTTT. Den funkar bäst i ett medelstort hem med få användare.

Vinnare i det här testet

Techradar

Publicerad

Techradar har testat 10 av de bästa trådlösa routerna 2019. På förstaplacering är Google Wifi som Techradar kallar framtidens trådlösa nätverk. Enkel installation, bra pris och möjlighet att surfa var du än är i huset/lägenheten. Tanken är att du ska köpa en eller flera noder och placera ut i hemmet. Sen scannar du en QR-kod för att surfa trådlöst. Asus RT-AC86U ligger på andraplats. En snabb router som är designad likt Asus kända speldatorer i rött och svart. Den har en riktigt bra hårdvara, snabb hastighet och lång räckvidd, till ett bra pris. Tredjeplaceringen har Netgear Orbi AC2200 RBK23 som är snabb och lite mindre än sin föregångare vilket passar fler. Den har dock färre antenner och ethernet-portar men antagligen tillräckligt många för de flesta. Den är fortfarande ganska dyr men håller en hög kvalitet så det är värt det om du har råd.

Vinnare i det här testet

Bäst-i-Test.se

Publicerad

Bäst i test har testat flera olika typer av routrar inom olika kategorier. Vi har valt att lyfta deras topp tre där en från varje kategori är med.

Synology RT2600AC är bästa mellanklassroutern. Den levererar stabil uppkoppling och bra hastighet. Gränssnittet är lätt att förstå och använda. Du kan även installera ytterligare funktioner som inte är förinstallerade. Den har två USB-portar, varav 1 USB 3.0 och fyra LAN-portar. TP-Link Archer C5400 är utsedd till bästa premiumrouter och har högst betyg i testet på 94%. Den får högst betyg på grund av antalet frekvensband och når upp i en högre total, 5334 Mbps. Överföringshastiheten är snabb och gränssnittet är lätt att använda. Du kan om du vill upprätta ett lösenordsskyddat gästnätverk. ASUS RT-AC66U är testets bästa budgetrouter. Överföringshastigheten är snabb, installationen är enkel och gränssnittet är lätt att använda. Den har allt man kan förvänta sig av en router och är mycket prisvärd.

Vinnare i det här testet

Aftonbladet Plus

Publicerad

Aftonbladet har testat 9 olika wifi-förstärkare, även kallades mesh-routrar som blivit allt mer populärt det senaste för att få bra täckning i hela hemmet. Bäst i test blev Netgear Orbi RBK23 Kit. Med detta system får du snabb hastighet och bra täckning. Det är enkelt att installera systemet, ladda ner appen och koppla in huvudenheten och placera ut dom med lagom avstånd. Sen kan du starta igång och börja surfa. Med D-Link Covr-C1203 får du mest för pengarna. Du installerar enkelt via QR-koder med deras app. Hastigheten är bra, speciellt i huvudenheten. I satelliterna är den lite lägre, cirka 15-20 procent. Men det duger helt klart för vanligt surfande. Velop Linksys hamnar på tredjeplatsen. Räckvidden är bra men inte lika bra som Netgears Orbisystem. Räckvidden är bra och når långt från ena änden av huset ner till tvättstugan som är så långt det går att komma. Dock är inte signalen lika stark men det duger och är helt klart godkänt.

Vinnare i det här testet

PC För Alla

Publicerad

PC För Alla har testat bredbandsroutrar med wifi 5-standard (802.11 acm), och Asus RT-AC5300 är deras favorit! Den har riktigt hög prestanda och flera praktiska funktioner. Den har åtta kraftfulla antenner som ser till att routern håller jämn, stabil och hög hastighet. På långt avstånd med flera hinder i vägen blir signalen dock något svagare. Skulle det vara ett problem för dig kan det lösas genom att routern har inbyggt stöd för mesh-konfiguration. RT-AC5300 har som sagt en del praktiska funktioner; du kan till exempel sätta upp ett gästnätverk och skräddarsy en föräldrakontroll. Routern är försedd med skydd mot skadlig kod och farliga webbplatser. Funktionerna kan styras antingen via ett webbgränssnitt eller en app.

Näst högst betyg i PC För Allas test har TP-link Archer C5400X fått. TP-link kallar C5400X för en gamingrouter, och nog passar den bra för onlinespel! Men den är ett riktigt bra alternativ även för dem som inte ägnar sig så mycket åt gaming. Den har stabil och hög prestanda, men tappar lite vid längre avstånd. Routern kan styras med antingen en eller ett webbgränssnitt, och båda dessa är riktigt användarvänliga trots att de inte har svenskt språkstöd. Ett urval av routerns funktioner, som till exempel föräldrakontroll, kontroll av gästnätverk och trafikprioritering, kan göras i appen, alla andra inställningar måste skötas i webbgränssnittet.

Tre routrar delar på tredjeplatsen, men vi på Test.se har efter analys och övervägning valt att lyfta fram Razer Sila. Det är en riktigt kompakt router med nio inbyggda antenner. Totalt sett har Razer Sila lägre kapacitet än riktigt bra routrar från andra tillverkare, men det betyder inte nödvändigtvis att den ger lägre hastighet till enskilda enheter. Med tanke på det minimalistiska formatet är routern faktiskt överraskande bra! Routern har inte särskilt många extrafunktioner, men är lätt att installera och enkel att hantera.

Vinnare i det här testet

Tek.no

Publicerad

Tek.no har testat flera mesh-nätverk, alltså flera ihopkopplade enheter så att du får bra uppkoppling i hela hemmet. Bäst i test får Linksys EA7500. I detta test är det den enda som stödjer MU-MIMO-teknologi. Det betyder att den kan kommunicera med flera enheter samtidigt utan att bli klar med förfrågan från en klient och sen gå vidare till nästa. Den är enkel att installera och enkelt webbgränssnitt men dock ganska gammalt utseende. Det finns en föräldrakontroll där du kan lägga in potentiellt farliga sajter. Prestandan är mycket bra på 2,4 och 5GHz. Två USB-portar varav en 3.0. Linksys har dock ganska tråkig design och testpanelen anser att den kunde haft fler statusdioder på framsidan.

Nästa router tek.no rekommenderar är Asus RT-AC66U. En ganska gammal router men som fortfarande håller måttet. Den klarar att leverera 5 GHz-signal långt ut i trapphuset. På 2,4 GHz-signalen presterar den dock lite sämre. Denna modell har inte MU-MIMO-stöd så den är begränsad att leverera bästa hastighet till en enhet i taget. Modellen har stöd för mesh vilket innebär att du lan köpa till en till och ställa in flera för att få bättre täckning. Appen funkar smidigt och enkelt förutom att svenskan verkar vara direktöversatt vilket kan vara lite störande. Den lilla lätta Netgear R6260 hamnar på tredjeplaceringen. Storleken kan lura dig att tro att den inte är lika kraftfull i prestandan som de andra. Netgear har bra täckning och presterar bra på både 5 GHz och 2,4 GHz, dock lite sämre på det sistnämnda. Appen och installationen är enkel.

Vinnare i det här testet

PC För Alla

Publicerad

PC För Alla har testat 7 bredbansroutrar för under 1500 kronor, och "Bäst i test" blev Linksys EA7500. Den är diskret designad och kan hängas upp på väggen om så önskas. Den saknar dioder, vilket gör det svårt att snabbt få information om att allt är som det ska bara genom att titta på routern. Routern har bra prestanda och är lätt att komma igång med och använda.

De följande två routrarna har fått samma betyg som Linksys och har båda två utsetts till "Bra köp"!

Först ut är TP-link Archer C9. Modellen har några år på nacken, men har uppdaterats med både ny programvara och nya funktioner, vilket gör att den fortfarande håller måttet! Routern är snygg, om än något skrymmande och iögonfallande. Archer C9 är inte testets kraftfullaste router, men gör ändå bra ifrån sig. Räckvidden är överraskande bra! Routerns gränssnitt har förbättrats, och nu kan alla grundläggande funktioner styras smidigt från en app i telefonen.

Den andra routern som utsetts till "Bra köp" är D-link DIR-882. På nära håll upplevs den som något plastig, men på håll är den snygg. Routern är enkel att installera och gränssnittet är avskalat men rätt smidigt. Vissa funktioner och inställningar kan skötas med en funktionell app. DIR-882 har hög maxkapacitet, men något begränsad räckvidd.

Vinnare i det här testet

PC för Alla

Publicerad

Kraven på våra trådlösa nätverk blir allt högre för varje trådlös pryl man skaffar. Därför har PC för Alla testat 13 maxade routrar som lovar bandbredd och smarta funktioner för att möta dessa krav, både nu och i framtiden. Tre routrar landar på näst högsta betyg - 9 av 10 - Netgear Nightqhawk X6 R8000, Linksys EA9500 och Synology RT2600ac. Observera därför att dessa tre delar förstaplats, oavsett om de hamnar som 1,2 och 3a. Nighthawk har många gånger tidigare stulit guldmedaljen för att dess teknik blir mer och mer avancerad, men konkurrenterna börjar ta sig ikapp och utgör ett hot om tronen. Hos Nighhawk finner man utmärkt prestanda, ett exemplariskt gränssnitt med bra funktionsutbud och en praktisk konstruktion. Däremot finns ingen möjlighet till fjärradministration och ingen helautomatisk konfiguration. Linksys krossade i det här testet alla PC för Allas tidigare hastighetsrekord. Här snackar man värstingrouter med stort V. Det är en snabb router med bra räckvidd, samt många Ethernet-portar. Här arbetar man dessutom i ett smart, molnbaserat gränssnitt. Nackdelarna är få, men dess prislapp kan avskräcka en del och den går ej att montera på väggen. Synology RT2600ac är en nischrouter med grymt webbgränssnitt. Här finner man goda prestanda, en utmärkt användarvänlighet och bra grundfunktionalitet, samt mängder av intressanta NAS-funktioner! Tyvärr har RT2600ac något opraktisk form och den är aningen dyr om den inte är tänkt att utnyttjas som NAS-enhet.

Vinnare i det här testet

PC för Alla

Publicerad

PC för Alla har testat fyra tokbilliga, men imponerande routrar och vinnaren kostar inte ens 400 kronor! Tre av routrarna i testet har fått 8 av 10 möjliga i betyg, D-Link DIR-810L blir utsedd till bäst i test. Det är en extra kompakt router, minst i måtten och mest diskret i ett test där alla modeller är väldigt små och lätta att gömma undan. Dessutom är detta den billigaste routern i testet (då även den billigaste på marknaden). Här finner man ett mycket snyggt och rent webbgränssnitt, dock endast på engelska. Det saknas lite mer avancerade funktioner som t.ex. specifik föräldrakontroll per enhet, men det finns ett sajtfilter och möjlighet att schemalägga surftid. Det finns en app för både mobiler och plattor - med den kan man sköta administrationen på distans. Kombinationen mellan stabila prestanda, superenkel installation och det låga priset gör att DIR-810L är den bästa av de “sämsta”, trots att den saknar både GB-nätverk och USB-port. Enkelhet och pålitlighet vinner! Asus RT-AC51U blir utsedd till “Bra val” och är liten, platt och mycket lätt. Admingränssnittet i webbläsaren finns på många språk, dock inte svenska. Den engelska varianten är dock lätt att begripa, tack vare redigt upplägg och snyggt, grafiskt gränssnitt - vilket dessutom behövs, då det finns en hel del funktioner! Prestandan är bra, men imponerar inte. Det finns stöd för 4G-modem, men tyvärr går routern inte att fjärrstyra och prestanda är bara måttliga på avstånd. På tredjeplats hamnar Linksys med modellen EA6200 som är lite större än övriga, men som i gengäld inte har några utstickande antenner. Hårdvarumässigt är den snäppet bättre på pappret än konkurrenterna - den kör AC900, GB-hastighet på de fasta portarna och har USB 3-port göt anslutning av snabb hårddisk. Routern har en smidig och enkel konfiguration som drar igång första gången man öppnar en webbläsare och är klart på någon minut. Gränssnittet är snyggt och pedagogiskt - det finns dessutom tillgängligt på svenska. Man kan styra Linksys EA6200 med en app!

Vinnare i det här testet

PC för Alla

Publicerad

I samband med att du skaffar fler och fler trådlösa prylar, blir även kravet på ditt WiFi högre. PC för Alla har testat sju maxade routrar som lovar bandbredd och smarta funktioner för att möta kraven nu och i framtiden. Förutom prestanda har man också tittat på routrarnas gränssnitt och användarvänlighet. I funktionsutbud är alla ganska lika varandra. Alla har wpa2- och wps-säkerhet, samt brandväggsfunktion, föräldrakontroll och upnp-stöd. Dessutom finns möjlighet att sätta upp ett gästnätverk på samtliga. Nighthawk X6 R8000 blir testets vinnare och det är Netgears mest avancerade router. Installationen är rena barnleken - man pluggar in med fast kabel och en webbläsare öppnas automatiskt. Installationsguiden (som dessutom är på svenska) ställer in WiFi, uppdaterar programvara och låter dig installera ReadyShare Vault, som är ett väl fungerande backupprogram för att säkerhetskopiera datorn till en USB-disk ansluten till routern. Routern erbjuder utmärkta prestanda och ett exemplariskt gränssnitt. Här finns också en praktisk konstruktion och ett bra funktionsutbud, men tyvärr saknas fjärradministration och ingen helautomatisk konfiguration. Näst på listan hamnar Asus RT SC3200 som också uppvisar bra prestanda och många smarta funktioner. Här erbjuds en hög kapacitet med trippelband och stöd för USB-modem, men routern är dyr. Här finner man också ett bitvis rörigt gränssnitt och på långt håll kan enstaka stabilitetsproblem uppstå. D-link tar tredjeplats med DIR-890L och är den mest iögonfallande router PC för Alla någonsin testat. Utöver denna utstickande design, får routern också höga betyg för prestandan - även det finns begränsade möjligheter till inställningar.  Webbgränssnittet är ljust och spartanskt, men för att komma åt användbara funktioner måste man klicka runt lite.

Vinnare i det här testet

PC för Alla

Publicerad

PC för Alla har testat 5 routrar som är löjligt billiga - men som ändå är riktigt bra. Man behöver inte någon värstingrouter om man bor i en vanlig lägenhet med ett par tre rum. De modeller i testet har stöd för den senaste standarden för WiFi-teknik, 802.11ac. En sådan blir din för mellan 400 - 500 kronor, med undantag för en router som höjts några hundralappar sedan testet gjordes. Bäst i test blev D-Link DIR-810L. Det är en kompakt router, minst i måtten och diskretas i ett test där alla routrar är väldigt små och lätta att ställa i ett hörn och glömma bort. För att komma igång med DIR-810L, så måste man ansluta den med en kabel till datorn eller till ett förkonfigurerat WiFi med bra säkerhet. Gränssnittet är snyggt och rent, men finns dock bara på engelska. Det saknas mer avancerade inställningar som specifik föräldrakontroll per enhet, men det finns ett sajtfilter och möjlighet att schemalägga surftid. Prestanda imponerade på både nära och längre avstånd bakom en och annan vägg. Inte mycket verkar kunna störa ut den, och först på ca 30 meters håll och tre innerväggar bort, blev signalen så svag att man inte kunde strömma YouTube-film i 1080p. Tyvärr fanns ingen USB-port. På testets andraplats hamnar Asus RT-AC51U som också har admingränssnitt som är snyggt och med bra upplägg. Dock finns inte svenska som alternativ här heller. Man kan sätta upp sex separata gästnätverk och det är den enda routern som stödjer mobil bredbandspinne. På avstånd är dock prestandan måttlig. Linksys EA6200 är den tredje modellen i testet. Det är nästan lite fusk att ha den med i testet då den varierar i pris från månad till månad. Den kör AC900, gigabit-hastighet på de fasta portarna och har USB 3-port för anslutning av snabb hårddisk. Routern har snabbare WiFi än övriga på kort avstånd. Här finner man också utmärkta gränssnitt och fjärråtkomst. Däremot tappar routern prestanda på längre håll och är för tillfället förhållandevis dyr.

Vinnare i det här testet

PC för Alla

Publicerad

Kraven på ditt WiFi blir högre för varje trådlös pryl du skaffar. PC för Alla har testat sju maxade routrar som lovar bandbredd och smarta funktioner för att möta kraven nu och i framtiden. Den router som blev bäst i test var Nighthawk X6 R8000 som är Netgears mest avancerade router och dess design har verkligen matchat attityden i namnet. Installationen av routern är rena barnleken! Installationsguiden, som är på svenska, ställer in WiFi och uppdaterar programvara, samt låter dig installera ReadyShare Vault – ett välfungerande backupprogram för att säkerhetskopiera datorn till en usb-disk ansluten till routern. Med Nighthawk får man utmärkt prestanda, ett exemplariskt gränssnitt, en praktisk konstruktion och bra funktionsutbud. Dessvärre finns ingen fjärradministration och ingen helautomatisk uppkoppling. Flera märken fick samma betyg efter Netgear och på andraplats placerar vi TP-link Archer C9. Det är den billigaste routern i testet och på pappret har den lite bättre prestanda än testets andra budgetrouter från Buffalo. I övrigt har den i princip samma funktionalitet som de andra deltagarna i testet. Installationen är relativt enkel och det medföljer en bra, tryckt installationsguide på svenska. Här finns också en mobilapp. Tyvärr går inte routern att väggmontera. Asus RT-AC3200 hamnar på tredjeplats. RT-AC3200 använder tre frekvensband, istället för de vanliga två, och har därför sex antenner. Installationen är enkel, även om den automatiska guiden krånglar. Administrationsgränssnittet är lite mörkt och murrigt, men Asus kryddar med pedagogisk information på Svenska som gör det mesta begripligt. Prestanda är övertygande med hög topphastighet och god räckvidd. Man får många smarta funktioner och stöd för USB-modem, men priset och enstaka stabilitetsproblem på långa avstånd hindrar Asus från att bli testvinnare.

Vinnare i det här testet

Pc för Alla

Publicerad

Datortidningen PC för Alla har testat sju olika routrar i prisspannet 1000 – 1700 kr och har hittat flera riktigt bra produkter. De nya ac-routrarna kan förbättra ditt hemnätverk avsevärt och wifi-standarden 802.11ac höjer prestandan rejält. Flera av de testade routrar får höga betyg, så topplistan är av högsta intresse för dig som vill ha snabbt bredband hemma.

Den bredbandsrouter som får bäst betyg och som blir PC för Alla:s vinnare är D-Link DIR-868L. Designen är annorlunda med sin cylinderform och påminner om Apples produkter i samma kategori. Prestandan är grym och D-Link ger testets högsta hastigheter på normala avstånd. Vid längre avstånd blir den knappt slagen av Asus och Apple. Andra fördelar är bra gränssnitt och finurlig fjärråtkomst. Priset ligger på 1300 kr. Slutbetyget för D-Link DIR-868L blir 9 poäng av 10 möjliga.

På delad andraplats hamnar Zyxel NBG-6716, Linksys EA6900 och Asus RT-AC68U. Den förstnämnda är det bästa budgetalternativet och kostar en tusenlapp. Den har bra hastighet på nära håll och är enkel att installera. Linksys EA6900 har smarta mobilappar och är lätt att använda. Priset är något högt; 1500 kr. Asus RT-AC68U har bra prestanda och gott om praktiska funktioner. Gränssnittet är något krångligt, men den får pluspoäng för sitt 4G-modem stöd. Slutbetyget för dessa tre intressanta utmanare blir 8 poäng av 10 möjliga.

Vinnare i det här testet

Pricerunner

Publicerad

Pricerunner har testat fyra routrar och utsett Asus RT-AC66U som bäst i test.  Installationen är otroligt enkel att utföra och gränssnittet är både snyggt och enkelt, men erbjuder trots det massor av avancerade funktioner. Routerns prestanda och räckvidd imponerar på testpanelen och den klarar av sex trådlösa nätverk med olika säkerhetsinställningar. Man kan dessutom ansluta en hårddisk och få tillgång till en betydlig NAS-funktionalitet. Routern fick plus för att man genom en app för Android och iPhone kommer åt innehållet var man än är. Andraplats gick till D-Link DIR-845L och även här var installationen enkel. Gränssnittet är funktionellt och man kan hitta flera bra inställningsmöjligheter. Både prestanda och räckvidd är riktigt bra och om man kopplar in en USB-disk till routern, omvandlas den till en enkel nätverkshårddisk som man kommer åt via webbläsare, DLNA eller en smartphone. Designen påminner om en modernare kaffebryggare, vilket testpanel tycker om. Linksys EA6500 tog tredje plats och här har man lagt mest fokus på prestanda. Installationen är smidig och gränssnittet snyggt. Däremot är det inte lika lättnavigerat som tidigare nämnda modeller. Routern har stöd för att en USB-disk ska kunna kopplas in, vilken förvandlar routern till en enkel NAS, men den stödjer inte alla sorts hårddiskar. Både routerns prestanda och räckvidd är riktigt bra. Genom appen kan man komma åt inställningsmöjligheter och övervaka routern, men dessvärre kommer man inte åt filerna på USB-disken.

Vinnare i det här testet

IDG.se

Publicerad

Man har testat 5 trådlösa, snabba routrar med Asus RT-AC66U i toppen. Modellen är riktigt bra på att leverera hög prestanda, bra räckvidd och kvalité, även om dess signaler blockeras av väggar och dess hastighet är hög, man kan komma upp i nästan en halv gigabit! Routern har flera bra funktioner, exempelvis: om du kopplar en hårddisk via USB-porten, kan denna bli en filserver, där man kan dela data mellan olika enheter inom samma nätverk och även säkerhetskopiera filer och mappar. Routern är ensam i testet om att leverera ett stöd för 3G-modem som är förkonfigurerad för de fyra stora svenska operatörerna. Ciscos router har hamnat på andraplats och är den näst snabbaste routern i testet med en topphastighet på dryga 400 megabit per sekund. Modellen ger en hyfsad bra signal genom väggar, men inte fullt så bra som Asus. Ciscos starkaste egenskap är dess användarvänlighet och den har ett flertal bra extrafunktioner. Buffalos router är den billigaste i testet, men den har bara en USB-port. Dess gränssnitt och hantering kräver dock goda tekniska kunskaper. Routerns hastighet är godkänt om den har fri sikt, den fungerar alltså inte lika bra genom innerväggar om man inte byter inställningar. Routern klarar det viktigaste och har en enklare tjänst för fjärråtkomst till en USB-ansluten disk via internet.

Vinnare i det här testet

PC för alla

Publicerad

På Pcforalla.se har man testat 4 snabba routrar som ska ge dig ett stabilt nätverk i ditt digitala hem. Idag utsetts våra routers för väldigt mycket, t.ex. att tv:n, några surfplattor och alla smartphones i hemmet ska vara kopplade till samma nätverk, samtidigt som vi fortfarande förväntar oss snabb och stabil internet-uppkoppling och att routern vi har ska leverera bra prestanda. Bäst i test är Belkin, med sin router N750 DB. Man får ett program med routern som gör installationen jätteenkel och programmet är även självgående och uppdaterar sig självt. Med denna modellen når man en riktigt bra hastighet – den kommer upp i över 100 megabit per sekund för både upp- och nedladdning. Med två USB-portar i routern kan man koppla in hårddiskar, skrivare och annan utrustning direkt till enheten och sitt nätverk. Asus har inte hamnat lång efter med sin modell RT-N66U som också är väldigt lätt att installera. Routern kommer upp i extrema hastigheter och är i denna delen av testet den bästa. På avstånd klarar modellen upp- och nedladdning långt över 100 megabit per sekund. Även denna modell har två USB-portar, men modellen har ett par småbuggar i systemet – inget som inte går att leva med. Zyxels router har inte lika höga hastigheter som övriga modeller, men den är ändå snabb, stabil och har en hel del praktiska funktioner.

Vinnare i det här testet

Mobil.se

Publicerad

På mobil.se har man testat 4G-routrar som du ska kunna använda om du bor i ett område där 4G-nätet redan byggts upp. Du kan se på hemsidan som tillhör din operatör om eller när du har tillgång till 4G-nätet. Bäst i test är Huawei B593 som i dagsläget är bunden till Telia. Modellen har två USB-portar. Inbyggd plats för ett simkort, fyra lan- och fyra telefonportar. Den är enkel att installera och du kan själv välja om du vill sätta in simkortet direkt i routern eller i ett modem som du sedan kopplar med USB till routern. Huawei är den som levererar högst hastighet vid upp-och nedladdning och routern är snygg och står stadigt. Andraplats har getts till Dovado Tiny.
Dovado är inte en passande modell om du är den som inte bara vill ha trådlöst närverk utan också USB-uppkoppling. Routern är bara utrustad med en lan- och en wan-port. Givetvis har modellen en USB-port också, men den är upptagen av ditt modem. Dess installation är enkel, men hastigheten är inte lika hög som man hoppats på. D-link DWR-923 är en stor modell, som hamnat på tredje plats. Routern har 3 USB-, en wan-, fyra lan- och två telefonportar. Installationen är relativt enkel, men om man installerar den trådlöst, kan det ibland medföra problem. Hastigheten är godkänd och den genomsnittliga svarstiden är 23.6 millisekunder.

Vinnare i det här testet

PC för alla

Publicerad

PC för Alla har testat 6 olika routrar för trådlös nätverksanvändning i hemmet. Bäst i test är Linksys WRT610N. Routern har, på baksidan, fyra gigabit-portar och en USB-kontakt, där man kan ansluta en USB-disk. Dock saknar modellen en inbyggd skrivarserver. Installationen är enkel och dess webbgränssnitt är rent och lätt att arbeta med. Dessutom finns det massor av inställningar man kan pilla med. Gällande prioritering av nätverkstrafik är denna modellen testets bästa router. Linksys ger också bland den bästa prestandan i testet med en maxhastighet på dryga 56 megabit per sekund och fungerar nästan lika bra när signalen blockeras av väggar.
Zyxels router är en enkel modell med två antenner och dess webbgränssnitt är snyggt och mer grafiskt än de övriga modellernas. Den är enkel att förstå, samt att hantera och trots det låga priset får man en hel del funktioner. Routerns prestanda fungerar bra på korta avstånd med den snabbaste hastigheten i testet (72 megabit per sekund) men på längre avstånd sjönk dess hastighet rejält. Apples router, Airport Extreme, är en modell för sig själv. De trådlösa inställningarna görs via ett program och inte via webbgränssnittet. Routern har tre lan- och en USB-port på baksidan, vilket gör det lätt att ansluta en skrivare eller en disk och dela den med alla i hemmet. Modellen har inget stöd för QOS (quality of service) som ger möjligheten att prioritera trafiken, vilket anses vara en viktig funktion för en router i Apples prisklass.

Vinnare i det här testet

VILKEN BÄST I TEST VINNARE ÄR EGENTLIGEN BÄST?

Hos test.se får du svaret - helt gratis!

Vi samlar produkttester från seriösa aktörer i magasin, på TV och på nätet, och presenterar deras topp 3. Därefter analyserar vi de sammanslagna resultaten och kan på så sätt utse de ultimata testvinnarna inom alla produktkategorier! Här hos oss får du med andra ord ta del av produkternas crème de la crème, och kan på så sätt göra smarta val i alla dina inköp.