VI SAMMANSTÄLLER TESTER

Det är precis vad vi gör, kollar vad andra tycker om produkterna. Idén med Test.se är att sammanställa experttesterna från nätet och tidningarna på ett ställe, låta någon av våra redaktörer analysera dem och rekommendera en produkt. Sidorna uppdateras löpande allt eftersom nya produkter och tester publiceras. Läs mer om oss

Ändrad 13 Juni 2024
Så väljer vi vinnare

Så väljer vi vinnare

Test.se har en lång historia av att utse testvinnare i en mängd olika produktkategorier – men hur väljer vi egentligen ut de bästa produkterna?

I första hand är våra testvinnare produkter som har fått topplaceringar i jämförande tester hos välkända aktörer. Vi lägger mycket tid på efterforskning för att kunna presentera ett så pålitligt och korrekt resultat som möjligt. När urvalet görs lägger vi även stor vikt vid produktrecensioner, både från experter och konsumenter.

Ibland stöter vi dock på produktkategorier där det saknas både tester och recensioner. Detta kan antingen bero på att produkten i fråga är ny på marknaden, eller att produktkategorin är ovanligt begränsad. I dessa fall väljer vi att presentera produkter från välkända och etablerade varumärken inom respektive segment.

Test av routers 2024 - Hitta bäst i test för hemmanätverket

Är ni många i samma hushåll som delar på samma nätverksuppkoppling? Då behöver du också ha en router. Se testvinnande modeller och ta del av våra bästa tips inför ditt köp.

Vi har jämfört
 • Typ av enhet.
 • Frekvensband.
 • Wifi-kapacitet.
 • Övriga egenskaper.
Vi på Test.se rekommenderar
Priser visas i samarbete med Prisjakt
Test och produktrecensioner
Bäst i test Test.se logo
ASUS
Asus RT-AX82U
ASUS Asus RT-AX82U - Test
Bäst i test Test.se logo
ASUS
Asus RT-AX82U
En prisvärd men mycket högkvalitativ router med hög hastighet och bra täckning.
Testvinnare hos Bäst-i-test.se 2023.
Testvinnare hos Pricerunner 2022.
Bra betyg på test hos Bäst i hemmet 2022.
Populärt val hos Prisjakt.
Populärt val hos Pricerunner.
Typ av enhet: Trådlös router.
Frekvensband: 2,4 Ghz och 5 Ghz.
Wifi-kapacitet: 5400 Mbit/sek.
Antal antenner: 4 st.
Stöd för wifi 6 och AiMesh.

Asus är ett företag som grundades 1989 i Taiwan och som gör datorer och datortillbehör. Deras produkter är utrustade med senaste tekniken och rankas till en de fem största tillverkarna av datorer.

Asus RT-AX82U är en router som fått första placeringen på test hos både Pricerunner och Bäst-i-test-se och är ett populärt val hos både Prisjakt och Pricerunner. Den är dessutom prisvärd. 

Routern levererar snabba wifi-hastigheter på upp till 5400 Mbit/sekund i överföringshastighet och hör till både en av de snabbaste och mest smidiga på marknaden just nu. Enligt tester har den både bra täckning och hastighet och den har dubbla frekvensband. Den är utrustad med de senaste wifitekniken 802.11ax som är wifi 6.

Den har stöd för Asus egna AiMesh-teknik och har flera bra funktioner. Enligt tester är installationen enkel och snabb du kan göra det både via dator och mobiltelefon.

 • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Bästa premium Test.se logo
Netgear
Netgear Nighthawk AX12
Netgear Netgear Nighthawk AX12 - Test
Bästa premium Test.se logo
Netgear
Netgear Nighthawk AX12
En router med mycket hög kapacitet och lång räckvidd.
Testvinnare hos Bäst i hemmet 2023.
Tredje plats på test hos Pricerunner 2022.
Fjärde plats på test hos Bäst-i-test.se 2023.
Testvinnare hos PC För Alla 2020.
Högt betyg hos Tek.no 2019.
Typ av enhet: Trådlös router.
Frekvensband: 2,4 GHz och 5 GHz.
Wifi-kapacitet: 1200 + 4800 + 4800 Mbit/s.
Wifi-betyg: AZ11000.
Trådlös hastighet upp till 10,8 Gbit/sek.
1,8 GHz Quad Core-processor.
5 st Gigabit Ethernet-portar och USB 3.0.
Stöd för wifi 6.
Kapacitet: 12 strömmar.
Antal antenner: 8 st.
Stöd för Alexa och Google Assistant.

Netgear är ett företag som grundades i Kalifornien 1996. De utvecklar och säljer nätverksprodukter som gör det möjligt för dig att få full wifi-täckning och andra smarta lösningar i hemmet. Netgears routers har placerats bra på tester under flera år.

Netgear Nighthawk AX12, eller RAX200 som den också kallas, är en router som har fått toppbetyg på tester hos PC För Alla två år i rad och bra betyg hos både Pricerunner och Bäst-i-test.se.

Den är en kraftfull och liknar ett rymdskepp med två vingar på vardera sida och åtta antenner. Den har 12-stream AX11000 och är nästa generations trådlösa nätverk AX eller wifi 6. Enligt recensioner har den hög kapacitet, hög hastighet och lång räckvidd. Routern har stöd för 802.11ax-standard och kommer upp i en hastighet på 10,8 Gbit per sekund. Tack vare flera band ger den en högre kapacitet.

Routern går att väggmontera för den som önskar det. Den har stöd för Alexa och Google Assistant så att du även kan integrera den med ditt smarta hem. I den här uppdaterade modellen finns det en avancerad föräldrakontroll som du sköter med en mobilapp. Du kan köpa till ett virusskydd för extra säkerhet.

 • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Bästa budget Test.se logo
TP-link
TP-link Archer AX55 Trådlös router AX3000
Bästa budget
Bästa budget Test.se logo
TP-link
TP-link Archer AX55 Trådlös router AX3000
Prisvärd router med hög kapacitet och stöd för wifi 6.
Testvinnare hos Prisjakts experter 2024.
Andra plats på test hos Tom’s Guide 2024.
Andra plats på test hos Techradar 2024.
Typ av enhet: Trådlös router.
Frekvensband: 2,4 GHz och 5 GHz.
Wifi-kapacitet: 3000 Mbit/s.
Wifi-betyg: AX3000.
4 LAN-portar USB 3.0.
Stöd för wifi 6.
Antal antenner: 4 st.
Kan kopplas ihop med Alexa.
3 års garanti.

Kinesiska TP-Link grundades 1996 och är en världsledande tillverkare av nätverksprodukt och bidrar till ett stabilt internet hemma. De har routers, meshnätverk och switchar i sitt stora utbud. TP-Link Archer AX55 är en prisvärd router med fyra antenner som ger en god täckning.

När Prisjakts experter listade de fem bästa routrarna under 1000 kronor kom denna på första plats. Enligt dem passar den dig som har många trådlösa enheter uppkopplade och vill ha en bra räckvidd – men för en lägre prislapp.

När Tom’s Guide testade årets bästa routers kom denna på andra plats och blev bästa budget. De gav den betyget 4 av 5 och enligt dem är det en prisvärd och kompakt wifi 6-router.

I ett test hos amerikanska Techradar kom den på andra plats med betyget 4 av 5. Även här blev den bästa budgetval. Den låter dig uppgradera till wifi 6 och är ett bra val för dig som vill ha en för att surfa, streama musik och film eller för gaming.

Den har stöd för wifi 6 och kan komma upp i en hastighet om 3000 Mbps. Bandbredden är på 160 MHz. Den är utrustad med fyra LAN-portar med Gigabitstöd. Den har USB 3.0-port så att du kan ansluta trådade enheter som till exempel en extern hårddisk. Du kan ansluta flera enheter utan att det går långsamt.

Routern är säker att använda med bra säkerhetskryptering och WPA3-teknik.


Bästa för gaming Test.se logo
Asus
Asus ROG Rapture GT-AX11000
Asus Asus ROG Rapture GT-AX11000 - Test
Bästa för gaming Test.se logo
Asus
Asus ROG Rapture GT-AX11000
En router av hög klass som ger ett snabbt och stabilt internet för många användare.
Andra plats på test hos Bäst i hemmet 2023.
Högt betyg på test hos PC För Alla 2020.
Högt betyg på test hos Datormagazinet.se 2019.
Högt kundbetyg hos Pricerunner.
Typ av enhet: Trådlös router.
Frekvensband: 2,4 GHz och 5 GHz.
Wifi-kapacitet: Upp till 3000 Mbit/sek.
Antal antenner: 4 st.
Stöd för wifi 6 och Mu-mimo.
Stöd för AiMesh.
Enkel att installera.

Asus är ett företag som grundades 1989 i Taiwan och som gör datorer och datortillbehör. Deras produkter är utrustade med senaste tekniken och rankas till en de fem största tillverkarna av datorer.

Asus har flera routers som placerats bra i tester under flera år. Är du ute efter en maxad modell av högsta kvalitet med prestanda av toppkvalitet för ett snabbt och stabilt internet rekommenderar vi Asus ROG Rapture GT-AX11000.

När Bäst i hemmet gjorde en topplista över de sex bästa routrarna kom denna på andra plats. Enligt dem är detta valet för dig som inte nöjer dig med något utom det bästa. 

I ett test hos Tom's Guide kom den på tredje plats och blev utsedd till bästa för gamers. 

Det är en trådlös modell som har en kapacitet att leverera upp till 3000 Mb/sekund i överföringshastighet och passar hem med många användare. Från början en gamingrouter som tack vare många finesser passar alla användare. Den har stöd för AiMesh vilket gör att du tillsammans med andra Asus-routrar kan få ett större wifi-nätverk. Du har även stöd för Mu-mimo som gör att databredden fördelas när flera enheter tar emot data samtidigt och dubbla frekvensband.

Routern har en säker anslutning med kontinuerliga säkerhetsuppdateringar och funktioner som föräldrakontroll och gäståtkomst. Den har fyra antenner, 4 Gb LAN-portar och USB 3-port. Installationen sker enkelt med en app till mobiltelefon.

 • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Bästa räckvidd Test.se logo
Ubiquiti
Ubiquiti Amplifi Alien Wifi 6 Mesh Router & Meshpoint
Bästa räckvidd
Bästa räckvidd Test.se logo
Ubiquiti
Ubiquiti Amplifi Alien Wifi 6 Mesh Router & Meshpoint
Wifi 6-router och meshpoint med hög prestanda och lång räckvidd.
Testvinnare hos Prisjakts experter 2023.
Typ av enhet: Trådlös mesh-router och meshpoint.
Frekvensband: 2,4 GHz och 5GHz.
Trådlös hastighet upp till 4,8 Gbit/sek.
Processor: 1 x A53 2.2 GHz
Inbyggd antenn.
Med wifi 6.

Ubiquiti Networks AmpliFi Alien Router and MeshPoint är paket med meshrouter och meshpoint. Tillsammans ger den även dig med stort hem en bra täckning. I ett test om bästa mesh-nätverket hos Prisjakts experter kom den på första plats. Nätverket beskrivs som ett riktigt stjärnskott från Ubiquiti Networks som passar både gamers och dig som vill ha ett stabilt nätverkt. Även om den är dyr får du en modell med mycket bra prestanda.

Paketet med router och meshpoint har en snygg design och stödjer wifi 6 som är en högre wifi-standard än någonsin. Med detta paket kan du få ett kraftfullt nätverk som är både snabbt och stabilt oavsett var du befinner dig.

Den har senaste wifi 6-tekniken som ger 4x nätverkskapacitet och upp till två gånger täckningen. Den kommer upp i höga gigabithastigheter.

Det går att koppla ihop flera enheter för att bygga obegränsad wifi-kapacitet i ditt hem. Prestandan är i toppklass oavsett hur många enheter du ansluter samtidigt. AmpliFi Alien har en 2.2 GHz 64bit fyrkärnig processor och en högpresterande antennmatris. Du ser nätverksstatusen på den pulserande pekskärmen på 4,7 tum som är i färg och har en upplösning på 274 x 1268.

Den har flexibla gränssnitt och är kraftfull och säker med en Gigabit WAN-port och intern strömförsörjning. Varje router har en integrerad LAN-switch med 4 Gigabit Ethernet-portar. Välj wifi för trådlös anslutning och LAN-portar för trådbunden anslutning.

Installationen är enkel och görs via appen. Här går det att göra inställningar, få statistik och se vem som använder ditt nätverkt. Eftersom den uppdateras automatiskt kommer nya mjukvaror installeras utan att du behöver tänka på det.

 • Butiker & priser

Bästa mesh-nätverk Test.se logo
ASUS
Asus ZenWiFi AX (XT8)
ASUS Asus ZenWiFi AX (XT8) - Test
Bästa mesh-nätverk Test.se logo
ASUS
Asus ZenWiFi AX (XT8)
Ett säkert, stabilt och snabbt meshnätverk för hemmet.
Testvinnare hos Techradar 2024.
Testvinnare hos Techradar 2023.
Typ av enhet: Trådlös router.
Frekvensband: 2,4 GHz och 5 GHz.
Wifi-kapacitet: 6600 Mbit/s.
2 meshnoder.
1 WAN-port.
Wifi-betyg: AX6600.
Wifi 6-system.
1 LAN-port.
Antal antenner: 6 st.

Asus är ett företag som grundades 1989 i Taiwan och som gör datorer och datortillbehör. Deras produkter är utrustade med senaste tekniken och rankas till en de fem största tillverkarna av datorer.

Asus ZenWiFi AX (XT8) är ett trådlöst och komplett meshnätverk med en total bandbredd på 6600 Mbps.

När Techradar testade och utsåg de bästa routrarna kom denna på första plats och blev bäst i test. Den fick betyget 5 av 5 och erbjuder blixtsnabba hastigheter och flexibel installation.

Routern kommer med sex antenner och ger en stabilt wifi 6 och täckning i hela hemmet. Den är både snabb och pålitlig och det går att ställa in ett eller två nätverk med 2,4 och 5 GHz-band. Den har en inbyggd 4-portswitch, en WAN-port för internetanslutning, tre LAN-portar för till exempel skrivare och stationära datorer och en USB 3.0-port. Routern kommer med bra säkerhetsfunktioner och en avancerad föräldrarkontroll.

Tack vare en exklusiv AiMesh-teknik går det snabbt att installera ett nätverk för hela hemmet. Nätverket går att bygga ut efter behov för dig med en större bostad.

 • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Ytterligare läsning

Bäst i test router - se testvinnande routers.

Köpguide router

Med en trådlös router för hemmabruk har du möjlighet att streama, spela och surfa bättre – du får en problemfri nätverksanslutning! Här ger vi dig all information du behöver inför ditt köp.

Vad är en router?

En router är det som gör att flera personer i samma hushåll kan dela på samma nätverksuppkoppling. De flesta modellerna idag är trådlösa och låter dig utan surfa via WiFi, men de flesta trådlösa routrar går att använda med kabel också. Tekniken för trådlöst internet har förbättrats avsevärt de senaste åren, och det fortsätter i samma riktning. Men även om de flesta routrar på marknaden är bra så är det mycket som skiljer dem åt, så det finns ett par saker du bör fundera på inför ett köp.

Hjärtat i ditt uppkopplade hem

Routern beskrivs ofta som hjärtat i ditt smarta uppkopplade hem och det är en förutsättning för att ditt hemnätverk ska fungera problemfritt. Har du många enheter hemma? Mobiler, datorer, surfplattor, spelkonsoler, tv-apparater och andra smarta och uppkopplade prylar behöver en router för att kopplas samman. Den används för att de ska prata med varandra men också för att du ska komma ut på nätet.

Hur kopplar man in en router?

Oavsett om du har fiber eller ett modem kopplar du samman detta med din router med en nätverkssladd. Sladden kopplas in där det står ”WAN” eller där det är en symbol av en jordglob. Sedan sätter du i routerns strömkontakt och den startar. Nu är det dags att konfigurera den – och då ombeds du att gå till en hemsida för att göra detta. Här kontrollerar du att internetuppkopplingen fungerar, kan välja egna inloggningsuppgifter och välja inställningar.

Routern kopplas in med en nätverkssladd.
Routern kopplas in med en nätverkssladd.

Så byter du lösenord

För att kunna byta lösenord behöver du ha tillgång till det gamla lösenordet. Detta hittar du vanligtvis i manualen eller någonstans på enheten. Sedan loggar du in på 192.168.0.1 eller 192.168.1.1 och går in på inställningar för att uppdatera lösenordet. Har du förlorat dina ändrade inloggningsuppgifter kan du fabriksåterställa routern för att kunna logga in med standardinlogget.

Jämför de olika egenskaperna

Det som oftast skiljer olika typer av routrar åt är nätverksstandard, räckvidd och hastighet mellan anslutna enheter.

Nätverksstandarden

Nätverksstandard syftar på olika protokoll som gör att den kan fungera snabbare. Generellt sett är en router med den allra senaste nätverksstandarden snabbast, men även bredbandsroutrar med en äldre standard fungerar fint.

Räckvidden

Räckvidden är ett mått på hur långt signalen nått när du vill ansluta trådlösa enheter. Ju starkare signal desto lättare är det att koppla upp enheterna mot internet. Det finns modeller med inbyggda antenner och det finns de som har externa, och generellt sett har routrar med externa antenner bättre räckvidd.

Hastighet

Den angivna hastigheten på en router visar på hur snabbt den skickar information till en enhet, antingen från internet eller från en annan enhet, när den är ansluten med en kabel. Den trådlösa hastigheten är i regel lägre än den hastighet som finns angiven. Hastigheten anges vanligtvis i Megabit per sekund (Mbps) men i vissa fall i Gigabit per sekund (Gbps).

Ett eller flera kabeluttag?

Det du behöver fundera på är alltså framförallt vad du i regel använder ditt internet till. Vill du kunna surfa snabbt i mobilen och i laptopen? Då ska du skaffa en router med hög trådlös hastighet. Vill du snabbt kunna överföra stora filer mellan enheter som är anslutna till den så är det en modell med hög datahastighet du behöver. En router har alltid minst ett uttag för en kabel, men om du har ett behov av att ha tillgång till flera säkra och stabila anslutningar bör du skaffa en med flera uttag.

Bäst i test router - en router används att säkra nätet hemma.
Se till att routern har tillräckligt många anslutningar för att passa ditt behov.

Dator och internetabonnemang spelar in

Tänk på att hastigheten du surfar i inte bara är beroende av din router! Om nätverkskortet i din dator inte stödjer den senaste nätverksstandarden kommer du inte kunna surfa så snabbt som den lovar, och om ditt internetabonnemang är av en lägre hastighet spelar det heller ingen roll att den är supersnabb.

Var ska routern placeras?

När du väl har köpt din router är det en bra idé att försöka placera den så centralt som möjligt i hemmet. De flesta routrar är rundstrålande, så att placera den centralt och lite upphöjt kan göra stor skillnad i hur bra uppkoppling du får. Bor du i ett hus med armerade betongväggar eller i en stor villa kan du behöva skaffa dig flera basstationer, eller så kallade repeaters, som hjälper den signal att ta sig runt i hela huset.

Vad är ett mesh-nätverk

Nästa generations hemmanätverk kallas mesh-nätverk. Det ger dig bättre hastighet i hela ditt hem, tack vare flera ihopkopplade små routrar som du placerar ut på olika platser i hemmet. En router kopplas in i modemet och sen fungerar dem som satelliter och fördelar anslutningen mellan enheterna. Detta skapar stabil WiFi-anslutning överallt i hemmet. De enheter som är anslutna till detta mesh-nätverk byter enhet till den med starkast signal helt enkelt så att du aldrig tappar anslutning.

Att tänka på!

Det finns flera saker du kan tänka på när du ska köpa router. Här är några av de vanligaste!

 • Behöver du en router eller ett meshnätverk?
 • Hur är nätverksstandard och hastighet?
 • Har den rätt kapacitet för din storlek av hem – hur är räckvidden?
 • Passar den till ditt bredband eller dator?
 • Hur många enheter ska anslutas?

Populära varumärken:

Länktips:


Några experttester vi har läst:

Tom’s Guide (2024)

Amerikanska Tom’s Guide har testat och betygsatt årets bästa routrar. På första plats kom Asus RT-BE96U, som fick betyget 4,5 av 5. Den har en hög hastighet och stöd för wifi 7. På andra plats kom TP-Link Archer AX55 som blev vald till bästa budget. Den fick betyget 4 av 5 och beskrivs som liten och kompakt. På tredje plats kom Asus ROG Rapture GT-AX11000 med betyget 4,5 av 5. Den utsågs till bästa för gamers och kommer med hög hastighet.

Tom’s Guide – Best Wi-Fi routers for 2024 tested and rated

Techradar (2024)

Amerikanska Techradar har testat de bästa trådlösa routrarna med wifi. På första plats och utsedd till bäst i test kom Asus ZenWiFi AX (XT8), som fick betyget 5 av 5. Den kommer med bra wifi och hög säkerhet. På andra plats kom Asus RT-AX55, som fick betyget 4 av 5 och blev bästa budgetval. Den är kompatibel med wifi 6 och har en användarvänlig app. På tredje plats kom Netgear Nighthawk RAXE300 som blev bästa premiumvalet. Den fick betyget 4 av 5 och har snabbt wifi och enkel att installera.

Techradar – The best WiFi routers in 2024

Bäst-i-test.se (2023)

Bäst-i-test.se testar kontinuerligt routrar från D-Link, Asus och Linksys. De har testat routrarnas användarvänlighet, funktionalitet och installation. På första plats kom Asus RT_AX82U, som beskrivs som komplett, snabb och mångsidig. På andra plats kom TP-Link Archer AX90. På tredje plats kom Asus RT-AC88U och den beskrivs som en relativ kompakt modell med många smarta funktioner. På tredje plats kom Netgear Nighthawk AX12 (RAX200) och detta är en snabb modell med bra räckvidd.

Techradar (2022)

Techradar har utsett de bästa trådlösa routrarna och trådlösa mesh-nätverken. Bland de trådlösa routrarna kom Google Nest Wifi på första plats, Asus ZenWiFi AX (XT8) kom på andra plats och på tredje plats kom TP-Link Archer GX90. I testet om bästa mesh-nätverket kom Google Nest Wifi på första plats, Asus ZenWiFi AX (XT8) på andra och Netgear Orbi Pro WiFi 6 på tredje.

Bäst i hemmet (2023)

I ett uppdaterat test hos Bäst i hemmet har man utsett 6 routrar som är bäst i test. De vinnande modellerna är avsedda att använda för hemmabruk. Netgear Nighthawk Tri-Band AX12 12-Stream AX11000 blev utsedd till testets vinnare. På andra plats kommer kraftmonstret Asus ROG Rapture GT AX11000 och tredje plats går till Asus RT AX82U AX5400 som utsågs till den bästa gamingmodellen.

Pricerunner (2022)

Pricerunner har testat en urval av marknadens bästa routrar och utsett sex modeller till bäst i test. Egenskaper de jämförde var prestanda och räckvidd, funktioner, design och användarvänlighet. Asus RT-AX82U blev testvinnare med betyget 4,5 av 5. På andra plats kom TP-Link Archer AX50 och tredje plats gick till Netgear Nighthawk AX12 (RAX200).

Tillbaka till början – våra toppval


Redaktionen
Test.se

Vanliga frågor

 • Med en trådlös router kan du strema spela och surfa bättre – den gör att flera personer i samma husgåll kan dela på samma nätverksuppkoppling.
 • Oavsett om du har fiber eller ett modem kopplar du samman detta med din router med en nätverkssladd.
 • Vi har valt att utse Asus RT-AX82U till den router som är bäst i test. Den har presterat bra på tester, har en bra överföringshastighet och bra täckning.
Innehållsförteckning

Innehåll
Bäst i test:
ASUS Asus RT-AX82U