VI SAMMANSTÄLLER TESTER

Det är precis vad vi gör, kollar vad andra tycker om produkterna. Idén med Test.se är att sammanställa experttesterna från nätet och tidningarna på ett ställe, låta någon av våra redaktörer analysera dem och rekommendera en produkt. Sidorna uppdateras löpande allt eftersom nya produkter och tester publiceras. Läs mer

Ändrad 1 Februari 2024
Så väljer vi vinnare

Så väljer vi vinnare

Test.se har en lång historia av att utse testvinnare i en mängd olika produktkategorier – men hur väljer vi egentligen ut de bästa produkterna?

I första hand är våra testvinnare produkter som har fått topplaceringar i jämförande tester hos välkända aktörer. Vi lägger mycket tid på efterforskning för att kunna presentera ett så pålitligt och korrekt resultat som möjligt. När urvalet görs lägger vi även stor vikt vid produktrecensioner, både från experter och konsumenter.

Ibland stöter vi dock på produktkategorier där det saknas både tester och recensioner. Detta kan antingen bero på att produkten i fråga är ny på marknaden, eller att produktkategorin är ovanligt begränsad. I dessa fall väljer vi att presentera produkter från välkända och etablerade varumärken inom respektive segment.

Test av routers 2024 - Hitta bäst i test för hemmanätverket

Är ni många i samma hushåll som delar på samma nätverksuppkoppling? Då behöver du också ha en router. Se testvinnande routers och ta del av våra bästa tips inför ditt köp.

Vi har jämfört
 • Typ av enhet.
 • Frekvensband.
 • Wifi-kapacitet.
 • Övriga egenskaper.
Vi på Test.se rekommenderar
Priser visas i samarbete med Prisjakt
Test och produktrecensioner
Bäst i test Test.se - Bäst i test
Netgear
Netgear Nighthawk AX12
Netgear Netgear Nighthawk AX12 - Test
Bäst i test
Netgear
Netgear Nighthawk AX12
En router med mycket hög kapacitet och lång räckvidd.
Testvinnare hos Bäst i hemmet 2023.
Tredje plats på test hos Pricerunner 2022.
Fjärde plats på test hos Bäst-i-test.se 2023.
Testvinnare hos PC För Alla 2020.
Högt betyg hos Tek.no 2019.
Typ av enhet: Trådlös router.
Frekvensband: 2,4 GHz och 5 GHz.
Wifi-kapacitet: 1200 + 4800 + 4800 Mbit/s.
Wifi-betyg: AZ11000.
Trådlös hastighet upp till 10,8 Gbit/sek.
1,8 GHz Quad Core-processor.
5 st Gigabit Ethernet-portar och USB 3.0.
Stöd för wifi 6.
Kapacitet: 12 strömmar.
Antal antenner: 8 st.
Stöd för Alexa och Google Assistant.

Netgear är ett företag som grundades i Kalifornien 1996. De utvecklar och säljer nätverksprodukter som gör det möjligt för dig att få full wifi-täckning och andra smarta lösningar i hemmet. Netgears routers har placerats bra på tester under flera år.

Netgear Nighthawk AX12, eller RAX200 som den också kallas, är en router som har fått toppbetyg på tester hos PC För Alla två år i rad och bra betyg hos både Pricerunner och Bäst-i-test.se.

Det är en kraftfull router som liknar ett rymdskepp med två vingar på vardera sida och åtta antenner. Den har 12-stream AX11000 och är nästa generations trådlösa nätverk AX eller wifi 6. Enligt recensioner har den hög kapacitet, hög hastighet och lång räckvidd. Routern har stöd för 802.11ax-standard och kommer upp i en hastighet på 10,8 Gbit per sekund. Tack vare flera band ger den en högre kapacitet.

Routern går att väggmontera för den som önskar det. Routern har stöd för Alexa och Google Assistant så att du även kan integrera den med ditt smarta hem. I den här uppdaterade modellen finns det en avancerad föräldrakontroll som du sköter med en mobilapp. Du kan köpa till ett virusskydd för extra säkerhet.

 • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Bästa budget Test.se - Bästa budget
ASUS
Asus RT-AX82U
ASUS Asus RT-AX82U - Test
Bästa budget
ASUS
Asus RT-AX82U
En prisvärd men mycket högkvalitativ router med hög hastighet och bra täckning.
Testvinnare hos Bäst-i-test.se 2023.
Testvinnare hos Pricerunner 2022.
Bra betyg på test hos Bäst i hemmet 2022.
Populärt val hos Prisjakt.
Populärt val hos Pricerunner.
Typ av enhet: Trådlös router.
Frekvensband: 2,4 Ghz och 5 Ghz.
Wifi-kapacitet: 5400 Mbit/sek.
Antal antenner: 4 st.
Stöd för wifi 6 och AiMesh.

Asus är ett företag som grundades 1989 i Taiwan och som gör datorer och datortillbehör. Deras produkter är utrustade med senaste tekniken och rankas till en de fem största tillverkarna av datorer.

Asus RT-AX82U är en router som fått första placeringen på test hos både Pricerunner och Bäst-i-test-se och är ett populärt val hos både Prisjakt och Pricerunner. Den är dessutom prisvärd vilket gör att vi utsett den till vårt bästa budgetval.

Routern levererar snabba wifi-hastigheter på upp till 5400 Mbit/sekund i överföringshastighet och hör till både en av de snabbaste och mest smidiga på marknaden just nu. Enligt tester har den både bra täckning och hastighet och den har dubbla frekvensband. Routern är utrustad med de senaste wifitekniken 802.11ax som är wifi 6.

Routern har stöd för Asus egna AiMesh-teknik och har flera bra funktioner. Enligt tester är installationen enkel och snabb du kan göra det både via dator och mobiltelefon.

 • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Bästa premium Test.se - Bästa premium
Asus
Asus ROG Rapture GT-AX11000
Asus Asus ROG Rapture GT-AX11000 - Test
Bästa premium
Asus
Asus ROG Rapture GT-AX11000
En router av hög klass som ger ett snabbt och stabilt internet för många användare.
Andra plats på test hos Bäst i hemmet 2023.
Högt betyg på test hos PC För Alla 2020.
Högt betyg på test hos Datormagazinet.se 2019.
Högt kundbetyg hos Pricerunner.
Typ av enhet: Trådlös router.
Frekvensband: 2,4 GHz och 5 GHz.
Wifi-kapacitet: Upp till 3000 Mbit/sek.
Antal antenner: 4 st.
Stöd för wifi 6 och Mu-mimo.
Stöd för AiMesh.
Enkel att installera.

Asus är ett företag som grundades 1989 i Taiwan och som gör datorer och datortillbehör. Deras produkter är utrustade med senaste tekniken och rankas till en de fem största tillverkarna av datorer.

Asus har flera routers som placerats bra i tester under flera år. Är du ute efter en maxad router av högsta kvalitet med prestanda av toppkvalitet för ett snabbt och stabilt internet rekommenderar vi Asus ROG Rapture GT-AX11000.

Det är en trådlös router som har en kapacitet att leverera upp till 3000 Mb/sekund i överföringshastighet och passar hem med många användare. Från början en gamingrouter som tack vare många finesser passar alla användare. Routern har stöd för AiMesh vilket gör att du tillsammans med andra Asus-routrar kan få ett större wifi-nätverk. Du har även stöd för Mu-mimo som gör att databredden fördelas när flera enheter tar emot data samtidigt och dubbla frekvensband.

Routern har en säker anslutning med kontinuerliga säkerhetsuppdateringar och funktioner som föräldrakontroll och gäståtkomst. Den har fyra antenner, 4 Gb LAN-portar och USB 3-port. Installationen sker enkelt med en app till mobiltelefon.

 • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Bästa mesh-nätverket Test.se - Bästa mesh-nätverket
Netgear
Netgear Orbi AC2200 RBK23
Bästa mesh-nätverket
Bästa mesh-nätverket
Netgear
Netgear Orbi AC2200 RBK23
Ett bra mesh-nätverk som ger en stabil wifi-anslutning i hela hemmet.
Bra betyg hos Techradar 2022.
Testvinnare hos Aftonbladet Plus 2019.
Typ av enhet: Trådlös router.
Wifi-kapacitet: Upp till 2200 Mbit/sek.
Frekvensband: 2,4 och 5 GHz.
Antal antenner: 4 st.
Wifi-standard: 802.11a/b/g/n/ac.
RAM: 512 MB.
Flash-minne: 256 MB.
Enkel att installera.
Bra prestanda.
Utrustad med Mu-mimo.

Netgear är ett företag som grundades i Kalifornien 1996. De utvecklar och säljer nätverksprodukter som gör det möjligt för dig att få full wifi-täckning och andra smarta lösningar i hemmet.

Vi rekommenderar Netgear Orbi AC2200 RBK23 som det bästa mesh-nätverk. Denna typ av router ger dig möjligheten att surfa var du än är i huset eller lägenheten. Paketet består av en router och två enheter som placeras ut i hemmet. En router kopplas in i modemet och sedan fungerar routrarna som satelliter och fördelar anslutningen mellan enheterna. Detta skapar stabil wifi-anslutning överallt i hemmet. Wifi-kapacitet är på upp till 2200 Mbit/sekund och den har dubbla frekvensband.

 • Butiker & priser
 • Priser för Netgear Orbi Micro - AC2200 / Mesh / Backhaul / 3-pack
  • Nordens största marknadsplats
   Trygg ehandel sedan 1999

Bästa räckvidd Test.se - Bästa räckvidd
Ubiquiti
Ubiquiti Amplifi Alien Wifi 6 Mesh Router & Meshpoint
Bästa räckvidd
Bästa räckvidd
Ubiquiti
Ubiquiti Amplifi Alien Wifi 6 Mesh Router & Meshpoint
Wifi 6-router och meshpoint med hög prestanda och lång räckvidd.
Testvinnare hos Prisjakts experter 2023.
Typ av enhet: Trådlös mesh-router och meshpoint.
Frekvensband: 2,4 GHz och 5GHz.
Trådlös hastighet upp till 4,8 Gbit/sek.
Processor: 1 x A53 2.2 GHz
Inbyggd antenn.
Med wifi 6.

Ubiquiti Networks AmpliFi Alien Router and MeshPoint är paket med meshrouter och meshpoint. Tillsammans ger den även dig med stort hem en bra täckning. I ett test om bästa mesh-nätverket hos Prisjakts experter kom den på första plats. Nätverket beskrivs som ett riktigt stjärnskott från Ubiquiti Networks som passar både gamers och dig som vill ha ett stabilt nätverkt. Även om den är dyr får du en router med mycket bra prestanda.

Paketet med router och meshpoint har en snygg design och stödjer wifi 6 som är en högre wifi-standard än någonsin. Med detta paket kan du få ett kraftfullt nätverk som är både snabbt och stabilt oavsett var du befinner dig.

Routern har senaste wifi 6-tekniken som ger 4x nätverkskapacitet och upp till två gånger täckningen. Den kommer upp i höga gigabithastigheter.

Det går att koppla ihop flera enheter för att bygga obegränsad wifi-kapacitet i ditt hem. Prestandan är i toppklass oavsett hur många enheter du ansluter samtidigt. AmpliFi Alien har en 2.2 GHz 64bit fyrkärnig processor och en högpresterande antennmatris. Du ser nätverksstatusen på den pulserande pekskärmen på 4,7 tum som är i färg och har en upplösning på 274 x 1268.

Routern har flexibla gränssnitt och är kraftfull och säker med en Gigabit WAN-port och intern strömförsörjning. Varje router har en integrerad LAN-switch med 4 Gigabit Ethernet-portar. Välj wifi för trådlös anslutning och LAN-portar för trådbunden anslutning.

Installationen är enkel och görs via appen. Här går det att göra inställningar, få statistik och se vem som använder ditt nätverkt. Eftersom routern uppdateras automatiskt kommer nya mjukvaror installeras utan att du behöver tänka på det.

 • Butiker & priser
 • Priser för Ubiquiti Amplifi Alien Wifi 6 Mesh Router & Meshpoint
  • Fri frakt över 2000 kr, 60 dagars öppet köp
   Köp online, hämta i butik
  • Snabba leveranser, hämta utanför butik
   Fri frakt över 300 kr
  • Nu i Sverige!
   Snabba leveranser
  • Låga priser, stort sortiment och snabb leverans
   Alltid fri frakt

Ytterligare läsning

Bäst i test router - se testvinnande routers.

Köpguide router

Med en trådlös router för hemmabruk har du möjlighet att streama, spela och surfa bättre – du får en problemfri nätverksanslutning! Här ger vi dig all information du behöver för att köpa router.

Vad är en router?

En router är det som gör att flera personer i samma hushåll kan dela på samma nätverksuppkoppling. De flesta modellerna idag är trådlösa och låter dig utan surfa via WiFi, men de flesta trådlösa routrar går att använda med kabel också. Tekniken för trådlöst internet har förbättrats avsevärt de senaste åren, och det fortsätter i samma riktning. Men även om de flesta routrar på marknaden är bra så är det mycket som skiljer dem åt, så det finns ett par saker du bör fundera på inför ett köp.

Fördelar med en router

Routern beskrivs ofta som hjärtat i ditt smarta uppkopplade hem och det är en förutsättning för att ditt hemnätverk ska fungera problemfritt. Har du många enheter hemma? Mobiler, datorer, surfplattor, spelkonsoler, tv-apparater och andra smarta och uppkopplade prylar behöver en router för att kopplas samman. Routern används för att de ska prata med varandra men också för att du ska komma ut på nätet.

Hur kopplar man in en router?

Oavsett om du har fiber eller ett modem kopplar du samman detta med din router med en nätverkssladd. Sladden kopplas in där det står ”WAN” eller där det är en symbol av en jordglob. Sedan sätter du i routerns strömkontakt och routern startar. Nu är det dags att konfigurera routern – och då ombeds du att gå till en hemsida för att göra detta. Här kontrollerar du att internetuppkopplingen fungerar, kan välja egna inloggningsuppgifter och välja inställningar.

Routern kopplas in med en nätverkssladd.
Routern kopplas in med en nätverkssladd.

Så byter du lösenord på routern

För att kunna byta lösenord på routern behöver du ha tillgång till det gamla lösenordet. Detta hittar du vanligtvis i manualen eller någonstans på routern. Sedan loggar du in på 192.168.0.1 eller 192.168.1.1 och går in på inställningar för att uppdatera lösenordet. Har du förlorat dina ändrade inloggningsuppgifter kan du fabriksåterställa routern för att kunna logga in med standardinlogget.

Routerns egenskaper

Det som oftast skiljer olika typer av routrar åt är nätverksstandard, räckvidd och hastighet mellan anslutna enheter.

Nätverksstandarden

Nätverksstandard syftar på olika protokoll som gör att routern kan fungera snabbare. Generellt sett är en router med den allra senaste nätverksstandarden snabbast, men även bredbandsroutrar med en äldre standard fungerar fint.

Räckvidden

Räckvidden är ett mått på hur långt signalen nått när du vill ansluta trådlösa enheter. Ju starkare signal desto lättare är det att koppla upp enheterna mot internet. Det finns modeller med inbyggda antenner och det finns de som har externa, och generellt sett har routrar med externa antenner bättre räckvidd.

Hastighet

Den angivna hastigheten på en router visar på hur snabbt den skickar information till en enhet, antingen från internet eller från en annan enhet, när den är ansluten med en kabel. Den trådlösa hastigheten är i regel lägre än den hastighet som finns angiven. Hastigheten anges vanligtvis i Megabit per sekund (Mbps) men i vissa fall i Gigabit per sekund (Gbps).

Ett eller flera kabeluttag?

Det du behöver fundera på är alltså framförallt vad du i regel använder ditt internet till. Vill du kunna surfa snabbt i mobilen och i laptopen? Då ska du skaffa en router med hög trådlös hastighet. Vill du snabbt kunna överföra stora filer mellan enheter som är anslutna till routern så är det en router med hög datahastighet du behöver. En router har alltid minst ett uttag för en kabel, men om du har ett behov av att ha tillgång till flera säkra och stabila anslutningar bör du skaffa en med flera uttag.

Bäst i test router - en router används att säkra nätet hemma.
Se till att routern har tillräckligt många anslutningar för att passa ditt behov.

Dator och internetabonnemang spelar in

Tänk på att hastigheten du surfar i inte bara är beroende av din router! Om nätverkskortet i din dator inte stödjer den senaste nätverksstandarden kommer du inte kunna surfa så snabbt som routern lovar, och om ditt internetabonnemang är av en lägre hastighet spelar det heller ingen roll att din router är supersnabb.

Var ska routern placeras?

När du väl har köpt din router är det en bra idé att försöka placera den så centralt som möjligt i hemmet. De flesta routrar är rundstrålande, så att placera den centralt och lite upphöjt kan göra stor skillnad i hur bra uppkoppling du får. Bor du i ett hus med armerade betongväggar eller i en stor villa kan du behöva skaffa dig flera basstationer, eller så kallade repeaters, som hjälper routern signal att ta sig runt i hela huset.

Vad är ett mesh-nätverk

Nästa generations hemmanätverk kallas mesh-nätverk. Det ger dig bättre hastighet i hela ditt hem, tack vare flera ihopkopplade små routrar som du placerar ut på olika platser i hemmet. En router kopplas in i modemet och sen fungerar routrarna som satelliter och fördelar anslutningen mellan enheterna. Detta skapar stabil WiFi-anslutning överallt i hemmet. De enheter som är anslutna till detta mesh-nätverk byter router till den med starkast signal helt enkelt så att du aldrig tappar anslutning.

Köpa router – att tänka på!

Det finns flera saker du kan tänka på när du ska köpa router. Här är några av de vanligaste!

 • Behöver du en router eller ett meshnätverk?
 • Hur är nätverksstandard och hastighet?
 • Har den rätt kapacitet för din storlek av hem – hur är räckvidden?
 • Passar den till ditt bredband eller dator?
 • Hur många enheter ska anslutas?

Populära varumärken:

Länktips:


Några experttester vi har läst:

Techradar (2022)

Techradar har utsett de bästa trådlösa routrarna och trådlösa mesh-nätverken. Bland de trådlösa routrarna kom Google Nest Wifi på första plats, Asus ZenWiFi AX (XT8) kom på andra plats och på tredje plats kom TP-Link Archer GX90. I testet om bästa mesh-nätverket kom Google Nest Wifi på första plats, Asus ZenWiFi AX (XT8) på andra och Netgear Orbi Pro WiFi 6 på tredje.

Bäst i hemmet (2023)

I ett uppdaterat test hos Bäst i hemmet har man utsett 6 routers som är bäst i test. De vinnande routrarna är avsedda att använda för hemmabruk. Netgear Nighthawk Tri-Band AX12 12-Stream AX11000 blev utsedd till testets vinnare och den bästa routern. På andra plats kommer kraftmonstret Asus ROG Rapture GT AX11000 och tredje plats går till Asus RT AX82U AX5400 som utsågs till den bästa gamingroutern.

Pricerunner (2022)

Pricerunner har testat en urval av marknadens bästa routrar och utsett sex modeller till bäst i test. Egenskaper de jämförde var prestanda och räckvidd, funktioner, design och användarvänlighet. Asus RT-AX82U blev testvinnare med betyget 4,5 av 5. På andra plats kom TP-Link Archer AX50 och tredje plats gick till Netgear Nighthawk AX12 (RAX200).

Bäst-i-test.se (2023)

Bäst-i-test.se testar kontinuerligt routrar från D-Link, Asus och Linksys. De har testat routrarnas användarvänlighet, funktionalitet och installation. På första plats kom Asus RT_AX82U, en komplett, snabb och mångsidig router. På andra plats kom TP-Link Archer AX90. På tredje plats kom Asus RT-AC88U och den beskrivs som en relativ kompakt router med många smarta funktioner. På tredje plats kom Netgear Nighthawk AX12 (RAX200) och detta är en snabb router med bra räckvidd.

Tillbaka till början – våra toppval


Redaktionen
Test.se

Vanliga frågor

 • Med en trådlös router kan du strema spela och surfa bättre – den gör att flera personer i samma husgåll kan dela på samma nätverksuppkoppling.
 • Oavsett om du har fiber eller ett modem kopplar du samman detta med din router med en nätverkssladd.
 • Vi har valt att utse Netgear Nighthawk AX12 till den router som är bäst i test. Den har presterat bra på tester och är en kraftfull router med 12-stream AX11000 och är nästa generations trådlösa nätverk AX.
Innehållsförteckning

Innehåll
Bäst i test:
Netgear Netgear Nighthawk AX12
Newsletter image Test.se logo
Håll dig uppdaterad med Test.se:s nyhetsbrev
Vi meddelar när en ny testvinnare tar över tronen
Exklusiva erbjudanden på vinnare bara på Test.se
Din epostadress
Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev godkänner du test.se sekretesspolicy.
Gå med kostnadsfritt
Tack för din prenumeration!
Du har nu valt att prenumerera på vårt nyhetsbrev.
Stäng