VI SAMMANSTÄLLER TESTER

Det är precis vad vi gör, kollar vad andra tycker om produkterna. Idén med Test.se är att sammanställa experttesterna från nätet och tidningarna på ett ställe, låta någon av våra redaktörer analysera dem och rekommendera en produkt. Sidorna uppdateras löpande allt eftersom nya produkter och tester publiceras. Läs mer

Ändrad 4 Augusti 2022
Så väljer vi vinnare

Så väljer vi vinnare

Test.se har en lång historia av att utse testvinnare i en mängd olika produktkategorier – men hur väljer vi egentligen ut de bästa produkterna?

I första hand är våra testvinnare produkter som har fått topplaceringar i jämförande tester hos välkända aktörer. Vi lägger mycket tid på efterforskning för att kunna presentera ett så pålitligt och korrekt resultat som möjligt. När urvalet görs lägger vi även stor vikt vid produktrecensioner, både från experter och konsumenter.

Ibland stöter vi dock på produktkategorier där det saknas både tester och recensioner. Detta kan antingen bero på att produkten i fråga är ny på marknaden, eller att produktkategorin är ovanligt begränsad. I dessa fall väljer vi att presentera produkter från välkända och etablerade varumärken inom respektive segment.

Hitta den bästa datorskärmen 2024

En bra datorskärm är något som kommer underlätta kontorsarbete en hel del, i synnerhet om du har en laptop med lite mindre skärm. Här har vi tagit hjälp av jämförande tester och kundrecensioner för att kunna välja ut de bäst modellerna 2021.

Vi har jämfört
 • Skärmstorlek.
 • Upplösning.
 • Övriga egenskaper.
Vi på Test.se rekommenderar
Priser visas i samarbete med Prisjakt
Test och produktrecensioner
Bäst i test Test.se - Bäst i test
BenQ
PD3200U
Bäst i test
Bäst i test
BenQ
PD3200U
Stor 4K-skärm som håller vad den lovar.
Bäst i test enligt Techradar.com.
4,3/5 Kundrecensioner hos Pricerunner.
Bra betyg hos Amazon.com.
Skärmstorlek: 32 tum.
Skärmupplösning: 4K, 3840 x 2160.
Uppdateringsfrekvens: 60 Hz.

BenQ är ett taiwanesiskt företag som grundades 1984. I deras sortiment hittar du bland annat mobiltelefoner, kameror och olika datorkomponenter och -tillbehör. BenQs produkter säljs i dag världen över och deras datorskärmar är populära både på arbetsplatser och bland privatpersoner.

BenQ PD3200U utsågs 2020 till testvinnare av Techradar.com, och har även fått goda kundrecensioner såväl hos Pricerunner som på Amazon.com. BenQ PD3200U är en 4K-skärm med en upplösning på 3840 x 2160, IPS-panel och en storlek på 32 tum. Datorskärmen erbjuder en skarp bild med bra färgåtergivning, och med sin generösa storlek är den ett bra alternativ både för hemmakontoret och för hobbyspelaren.

Datorskärmen tillhörande anslutningar är HDMI, DVI, displayport och mini-displayport. Här finns även ett flertal ingående USB 3-anslutningar. För att du ska kunna få till en bekväm arbetsställning framför datorn är skärmen justerbar. Förutom att du kan höja/sänka den inom ett intervall på 15 centimeter kan du även rotera den 90 grader och luta den 20 grader. Skärmen har en uppdateringsfrekvens på 60 Hz, vilket är en tillräcklig frekvens för att bilden inte ska upplevas som hackig.

Om du är intresserad av en något mindre skärm erbjuder BenQ även en motsvarande variant av PD3200U som istället är 27 tum stor, och helt enkelt har fått namnet PD2700U.

 • 27 tum
 • 32 tum
 • Priser för BenQ PD3200U
  • Nu i Sverige!
   Snabba leveranser
 • BenQ PD2700U

Bästa premium Test.se - Bästa premium
Asus
Pro Art PA329C
Asus Pro Art PA329C - Test
Bästa premium
Asus
Pro Art PA329C
Testvinnande och högkvalitativ 4K-skärm.
Bästa 4K-skärm enligt PC för Alla.
5/5 Kundrecensioner hos Pricerunner.
Bra betyg hos Amazon.com.
Skärmstorlek: 32 tum.
Skärmupplösning: 4K, 3840 x 2160.
Uppdateringsfrekvens: 76 Hz.

Asus är ett taiwanesiskt företag som grundades 1989. Varumärket tillverkar både datorer och en stor bredd av datorkomponenter. Bland annat erbjuder man datorskärmar, webbkameror, nätverksprodukter och grafikkort.

Asus Pro Art PA329C utsågs till testvinnare när PC för Alla gjorde ett stort jämförande test av 4K-skärmar. Detta är en påkostad premiumskärm som lämnar väldigt lite att önska. Asus Pro Art PA329C har en 32 tum stor skärm och IPS-panel. Skärmen erbjuder en perfekt färgåtergivning och har en uppdateringsfrekvens på hela 76 Hz. När det gäller bildingångar hittar du såväl displayport som HDMI och USB C. Det finns dessutom hörlursingång, och de inbyggda högtalarna bjuder på bra ljudkvalitet.

Denna mångsidiga bildskärm är också justerbar för att den ska vara bekväm att använda. Du kan höja den inom ett intervall på 13 centimeter och du kan vrida den 45 grader. Den går också att tilta 20 grader.

 • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Bästa budget Test.se - Bästa budget
AOC
27P1
Bästa budget
Bästa budget
AOC
27P1
Prisvärd datorskärm perfekt för hemmaanvändaren.
Bäst i test hos Pricerunner.
4,3/5 Kundrecensioner hos Pricerunner.
Skärmstorlek: 27 tum.
Skärmupplösning: 1920 x 1080.
Uppdateringsfrekvens: 60 Hz.

Liksom både BenQ och Asus har AOC sitt säte i Taiwan. Verksamheten startade 1967 och fokus har hela tiden legat på utveckling av bildteknik. I dag är man specialiserade på att tillverka just skärmar.

AOC 27P1 utsågs 2020 till testvinnare i Pricerunners jämförande test av datorskärmar. Detta är ett prisvärt alternativ som passar bra för hemmaanvändare. Skärmen har en storlek på 27 tum och en uppdateringsfrekvens på 60 Hz. Upplösningen är Full HD, 1920 x 1080.

Denna datorskärm har ett flertal olika ingångar för att den ska vara kompatibel med så många tillbehör som möjligt. Du hittar såväl displayport, som DVI, HDMI och VGA. Det finns också ingång för hörlurar samt fler USB 3.0. Om du är ute efter en lite mindre skärm tillverkar även AOC motsvarande skärm även i 24 tums storlek.

 • 24 tum
 • 27 tum
 • Priser för AOC 27P1 24 tum
  • Produkter av bra kvalité med låga priser
   Leverans på 1-2 vardagar
 • AOC 27P1 27 tum

Bästa bredbild Test.se - Bästa bredbild
Samsung
C34J791
Bästa bredbild
Bästa bredbild
Samsung
C34J791
Böjd skärm med stilren design och hög prestanda.
Testvinnande bredbildsskärm hos PC för Alla.
4,1/5 Kundrecensioner hos Pricerunner.
4,1/5 Kundrecensioner hos Prisjakt.
Skärmstorlek: 34 tum (21:9).
Skärmupplösning: 3440 x 1440.
Uppdateringsfrekvens: 100 Hz.

Samsung är ett anrikt företag som tillverkar bland annat vitvaror och hemelektronik. Moderföretaget grundades redan 1934, medan Samsung Electronics drog igång sin verksamhet på 1960-talet. Bland Samsung Electronics produkter hittar du exempelvis kameror, TV-apparater, skrivare och datorer. Och även testvinnande datorskärmar!

Samsung C34J791 valdes 2020 till den bästa breda bildskärmen av PC för Alla. Skärmen har ett bildförhållande på 21:9 och en upplösning på 3440 x 1400. Diagonalt mäter skärmen 34 tum och har en böjd QLED-panel. Samsung C34J791 har en stilren design och är höj- och sänkbar. Skärmen har en skarp färgåtergivning och inbyggda högtalare som levereras bra ljudkvalitet. Uppdateringsfrekvensen är på 100 Hz vilket ger ett bra flyt i bilden.

När det gäller bildingångar finns här displayport, HDMI och Thunderbolt. Du har också tvåportars-USB och hörlursuttag. Böjningen på skärmen är gjord för att du ska få en så bekväm användarupplevelse som möjligt.

 • Butiker & priser
 • Priser för Samsung C34J791
  • Nu i Sverige!
   Snabba leveranser

Ytterligare läsning

Köpguide:

En datorskärm är ett utmärkt komplement till din laptop för att du ska kunna arbeta behagligt. Många sitter med en laptop som har en 13 tums skärm, vilket kan känns lite litet om du ska sitta en längre stund framför datorn. Där kommer en ordentlig datorskärm göra hela skillnaden.

Vilken datorskärm ska jag köpa?

Det finns en uppsjö av olika datorskärmar att välja mellan, och vilken du ska välja beror helt på vilka behov du har och hur din skärm är tänkt att användas. Här följer en guide över saker att fundera på när du ska köpa en datorskärm.

Upplösning

Datorskärmens upplösning är det som avgör hur mycket information som skärmen ger, en stor skärm visar inte per automatik mer än en liten skärm gör och vice versa. När det skrivs om upplösning, handlar det om hur många pixlar skärmen visar.

Varje pixel, eller bildpunkt, styrs enskilt och är oberoende av andra pixlar. Det innebär helt enkelt att ju mer pixlar en skärm har, desto mer detaljrikedom kan den visa. En hög upplösning gör också att du kan få mer utrymme att arbeta på, eftersom alla program på datorn är uppbyggda i pixlar. Du kan med andra ord få plats med mer på en skärm, ju högre upplösning en skärm har.

Vanliga upplösningar

1080p - Kallas även Full HD och är den vanligaste upplösningen på datorskärmar. Skärmar som har mellan 24 och 27 tum passar bra med denna upplösning. Denna upplösning har 1080 pixlar på höjden och 1920 pixlar på bredden.

1440p - Upplösning med 1440 pixlar på höjden, medans antalet pixlar på bredden kan variera. Denna upplösning börjar bli vanligare eftersom den erbjuder bättre skärpa och mer detaljrikedom än Full HD. Passar bra för skärmar som är 27 tum.

2160p - Denna typ av upplösning kallas också för 4K och är den standard som de flesta skärmtillverkare strävar efter. 4K är vanligast på skärmar som är 27 tum eller större, och ger en otrolig upplösning. Med 4K är det en solklar fördel med en större skärm, på en mindre skärm kan du behöva zooma eller skala ner för att få full effekt av upplösningen. En liten skärm med 4K kommer inte upplevas som så detaljerad som den faktiskt är, för det krävs en lite större skärm.

Storlek på skärmen

En annan sak fundera på, är vilken storlek på skärm du behöver. Vissa behöver ha flera skärmar samtidigt, medans andra tycker det duger att jobba med laptopens egna skärm. Det finns olika för- och nackdelar med stora och små skärmar.

Stor skärm

En stor skärm har den uppenbara fördelen att du kan se mycket mer på längre avstånd, nackdelen är att du bör sitta en bit ifrån skärmen för att slippa röra för mycket på huvudet fram och tillbaka för att inte riskera att få ont i nacken.

En större skärm har även högre energiförbrukning än en liten skärm.

Liten skärm

Mindre skärmar är smidiga eftersom de inte är lika platskrävande som de stora skärmarna. De kan dock vara i minsta laget om du exempelvis arbetar med bildhantering där du behöver kunna se många små detaljer som en liten skärm inte kan erbjuda.

Flera skärmar eller böjd skärm

Många som arbetar med flera skärmar parkopplar två mindre skärmar med varandra för att på så sätt få mer arbetsyta där fler fönster får plats. Detta kan på sikt ge besvär eftersom det blir en påfrestning för ögat varje gång som de vandrar från en ljus bildskärm, över en mörk ram och sedan till en ljus bildskärm igen. Detta gör att musklerna i ögonen måste jobba onödigt hårt varje gång som blicken vandrar fram och tillbaka mellan skärmarna.

För att undvika detta kan du antingen välja skärmar som har mycket smal eller ingen ram alls, eller genom att skaffa en vid skärm som är böjd. Detta segment av skärmar kallas Ultra Wide, det är skärmar som är lika höga som en standardskärm men med ett bredare bildförhållande än klassisk wide screen (16:9). De böjda skärmarna har också fördelen att de ger en omslutande känsla eftersom man kan sitta lika nära som framför en standardskärm.

Välj en datorskärm som är bekväm att använda!

För att datorskärmen ska vara bekväm att använda är det viktigt att den går att anpassa efter användaren. Följande aspekter kan vara bra att titta efter när du ska köpa en ny skärm.

 • Höj- och sänkbar: De flesta datorskärmar går att höja och sänka för att du ska få till en lagom höjd. Oftast anges ett visst intervall, som 15 centimeter, som visar hur stor höjdskillnad du kan ha på skärmen.
 • Vridbarhet: En annan praktisk funktion är hur mycket skärmen kan vridas i sidled – en aspekt som inte minst är intressant om du använder flera skärmar bredvid varandra. Detta brukar anges i antal grader.
 • Lutning: Det kan också vara bra att undersöka om skärmen går att luta, eller tilta som det också kan kallas. Även detta brukar mätas i antal grader. 

Tillbaka till början – våra toppval


Redaktionen
Test.se

Vanliga frågor

 • Datorskärmar mäts i tum, och det är bildskärmens diagonal som mäts. Du kan enkelt mäta själv genom att ta ett måttband och mäta diagonalt över skärmen. Tänk på att endast mäta bildskärmen, alltså inte ramen.
 • Börja med att stänga av skärmen och låt den svalna ordentligt. Ta sedan en mikrofiberduk och fukta den lätt. Stryk sedan försiktigt trasan över skärmen, gnugga varsamt på eventuella fläckar. Om det skulle behövas, kan du även hälla ett par droppar diskmedel i vattnet.
 • Vi har valt att utse BenQ PD3200U till bäst i test. Den har både vunnit och placerat sig högt i jämförande tester. Dessutom har den fått mycket positiva kundrecensioner, bland annat på amazon och pricerunner.
Innehållsförteckning

Innehåll
Bäst i test:
BenQ PD3200U
Newsletter image Test.se logo
Håll dig uppdaterad med Test.se:s nyhetsbrev
Vi meddelar när en ny testvinnare tar över tronen
Exklusiva erbjudanden på vinnare bara på Test.se
Din epostadress
Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev godkänner du test.se sekretesspolicy.
Gå med kostnadsfritt
Tack för din prenumeration!
Du har nu valt att prenumerera på vårt nyhetsbrev.
Stäng