VI SAMMANSTÄLLER TESTER

Det är precis vad vi gör, kollar vad andra tycker om produkterna. Idén med Test.se är att sammanställa experttesterna från nätet och tidningarna på ett ställe, låta någon av våra redaktörer analysera dem och rekommendera en produkt. Sidorna uppdateras löpande allt eftersom nya produkter och tester publiceras. Läs mer

Ändrad 23 Februari 2024
Så väljer vi vinnare

Så väljer vi vinnare

Test.se har en lång historia av att utse testvinnare i en mängd olika produktkategorier – men hur väljer vi egentligen ut de bästa produkterna?

I första hand är våra testvinnare produkter som har fått topplaceringar i jämförande tester hos välkända aktörer. Vi lägger mycket tid på efterforskning för att kunna presentera ett så pålitligt och korrekt resultat som möjligt. När urvalet görs lägger vi även stor vikt vid produktrecensioner, både från experter och konsumenter.

Ibland stöter vi dock på produktkategorier där det saknas både tester och recensioner. Detta kan antingen bero på att produkten i fråga är ny på marknaden, eller att produktkategorin är ovanligt begränsad. I dessa fall väljer vi att presentera produkter från välkända och etablerade varumärken inom respektive segment.

Här är bästa webbkameran 2024 – Bäst i test

Arbetar du hemifrån och sitter mycket i digitala möten? Eller videochattar, streamar eller producerar film till sociala medier? Då behöver du också en bra webbkamera. Vi ger dig testvinnande webbkameror!

Vi har jämfört
 • Max bildhastighet.
 • Max upplösning.
 • Bildvinkel.
 • Övriga egenskaper.
Vi på Test.se rekommenderar
Priser visas i samarbete med Prisjakt
Test och produktrecensioner
Bäst i test Test.se - Bäst i test
Logitech
Logitech C922 Pro Stream Webcam
Logitech Logitech C922 Pro Stream Webcam - Test
Bäst i test
Logitech
Logitech C922 Pro Stream Webcam
En supersnabb webbkamera designad för seriös streaming.
Testvinnare hos PC För Alla 2020.
Populärt val hos Netonnet.se.
Populärt val hos Mediamarkt.se.
Populärt val hos Prisjakt.
Populärt val och högt kundbetyg hos Pricerunner.
Max bildhastighet: 60 fps.
Max upplösning: 1920 x 1080 pixlar.
Diagonal bildvinkel: 78 grader.
Storlek: B 95 x D 24 x H 29 mm.
Automatisk ljuskorrigering.
Två mikrofoner.
Pluggas in via USB-A.
Sladdlängd: 1,5 meter.
Automatisk ljusreglering
Har stativ.
1 års garanti.

Logitech är en av de största webbkameratillverkarna, något som också märks i vår sammanställning av testvinnande webbkameror. Vi har med flera av deras modeller. Företaget grundades i Schweiz 1981 och de designar produkter som ska underlätta människors vardag i form av datortillbehör och produkter som gör att du kan interagera i den digitala världen.

Logitech C922 Pro är en webbkamera som blivit testvinnare hos tidningen PC För Alla och som är ett populärt kundval hos både Prisjakt och Pricerunner. Trots ett högre pris lever den enligt tester upp till prislappen. Det är en webbkamera som passar bra för videosamtal med arbetskollegorna, men särskilt vid spelastreaming. Enligt Logitech själva är detta en webbkamera för seriös streaming och du kan streama och spela in Full HD-video i 1920 x 1080 pixlar vid 30 fps och upp till 60 fps.

Bildkvalitén blir mycket bra, även vid sämre ljus och den anpassar sig automatiskt för att alltid ge en knivskarp bild. Använder du kameran när du sänder live på kanaler som Twitch eller Youtube kan du anpassa bakgrunden och integrera med din publik. Webbkameran har två flervägsmikrofoner som ger ett mycket bra ljud. Den har automatiskt fokus och en diagonal bildvinkel på 78 grader.

Tack vare en avancerad komprimeringsteknik tar överföring mindre bandbredd. Webbkameran kommer med ett skrivbordsstativ med vridbart fäste som kan förlängas upp till 18,6 centimeter. Enligt tester är det lätt att komma igång med kameran och du ansluter den via USB. Den är kompatibel med Windows 7 eller senare och Mac Os 10.10 eller senare och Chrome OS.

 • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Bästa budget Test.se - Bästa budget
Microsoft
Microsoft LifeCam HD-3000
Microsoft Microsoft LifeCam HD-3000 - Test
Bästa budget
Microsoft
Microsoft LifeCam HD-3000
En prisvärd webbkamera som passar perfekt för Skypemöten.
Högt betyg på test hos Techradar.com 2021.
Populärt val hos Prisjakt.
Populärt val och högt kundbetyg hos Pricerunner.
Max bildhastighet: 30 fps.
Max upplösning: 1280 x 720 pixlar.
TrueColor-teknik.
Inbyggd mikrofon.
Ansluts med USB-2.

Är du ute efter en prisvärd men bra webbkamera rekommenderar vi Microsoft LifeCam HD-3000. Den har fått högt betyg på test hos tekniksajten Techradar.com och är dessutom ett populärt val bland kunderna själva. Enligt tester är det en mycket bra webbkamera för Skypemöten och den har hängt med ett bra tag på marknaden.

Det är webbkamera med en färgrik video i HD-kvalitet som klarar videochatt med 720 pixlar i 16:9-format. Bilden justeras automatiskt tack vare den inbyggda TrueColor-tekniken och ger en bra bild oavsett ljusförhållandet som är i rummet. Webbkameran har flera funktioner som gör dina digitala möten roligare och du kan enkelt ladda upp filmerna på sociala medier. Den ansluts via USB-2 och du kan ställa eller fästa kameran var du vill för att få den perfekta vinkeln.

 • Butiker & priser
 • Priser för Microsoft LifeCam HD-3000
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Bästa för streaming Test.se - Bästa för streaming
Razer
Razer Kiyo Pro
Razer Razer Kiyo Pro - Test
Bästa för streaming
Razer
Razer Kiyo Pro
En webbkamera i premiumklassen specialanpassad för streamare.
Högt betyg på test hos Techradar.com
Populärt val hos Pricerunner.
Max bildhastighet: 60 fps.
Max upplösning: 1920 x 1080 pixlar.
Bildvinkel: 80, 90 och 103 grader.
Storlek: 70 x 40 mm.
Tre bildvinklar.
Anpassningsbar ljussensor.
Inbyggd mikrofon.

Razer är ett världsledande varumärke för gamers och företaget grundades i USA 2005. Razer Kiyo Pro är en webbkamera som fått höga betyg på stort webbkameratest hos tekniksajten Techradar.com och goda kundrecensioner. Enligt test är det en mycket bra och specialanpassad webbkamera för streamare, men den passar även bra för dina digitala möten med arbetet eller familjen. Det är den nyaste webbkameran bland Razers modeller och ett riktigt premiumval för dig som är ute efter det allra bästa.

Webbkameran har en anpassningsbar ljussensor och ger en förstklassig skärpa. Den har tre olika bildvinklar och du kan välja mellan 90, 90 och 103 grader. Du ansluter webbkameran till din dator via USB och kabeln är 1,5 meter lång.

 • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Bästa för content Test.se - Bästa för content
Logitech
Logitech StreamCam
Logitech Logitech StreamCam - Test
Bästa för content
Logitech
Logitech StreamCam
En webbkamera för dig som vill ta ditt innehåll på sociala medier till en annan nivå.
Högt betyg på test hos Techradar.com 2021.
Högt betyg på test hos tidningen Ljud och Bild.
Populärt val hos Netonnet.se.
Populärt val hos Prisjakt.
Populärt val hos Pricerunner.
Max bildhastighet: 60 fps.
Max upplösning: 1920 x 1080 pixlar.
Storlek: B 58 x D 48 x 66 mm.
Två mikrofoner.
Autofokus.
Flexibel montering.
Ansluts med USB-C.
1 års garanti.

Logitech StreamCam är en webbkamera som enligt test hos Techradar.com är den bästa webbkameran för innehållsproduktion. Den är dessutom ett populärt val bland kunder hos Prisjakt och Pricerunner. Med den här webbkameran kan du ta ditt innehåll till nästa nivå och det är den perfekta kameran när du streamar på Twitch eller gör film till Youtube och Instagram-stories. Kameran har två framåtriktade mikrofoner, en bra bildkvalitet och den går att montera på flera olika sätt.

Webbkameran kan filma i Full-HD 1080 pixlar i 60 fps. Du kan även använda porträttläge och filma i 9:16-format, vilket passar Facebook-händelser och Instagram-stories. Kameran har AI-aktiverad ansiktsspårning och automatiskt exponering så att bilden alltid är klar. Du ansluter kameran via USB-C och den är kompatibel med Windows 10 och Mac OS 10.14 eller senare modell. Tillsammans med Logitech Capture får du tillgång till fler funktioner.

 • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Bästa med 4K-upplösning Test.se - Bästa med 4K-upplösning
Logitech
Logitech Brio 4K Stream Edition Webcam
Logitech Logitech Brio 4K Stream Edition Webcam - Test
Bästa med 4K-upplösning
Logitech
Logitech Brio 4K Stream Edition Webcam
En 4K-webbkamera för dig som vill ha den bästa upplösningen för streaming och gaming.
Högt betyg på test hos Techradar.com 2020.
Högt betyg på test hos PC Tidningen.
Populärt val hos Netonnet.se.
Populärt val hos Prisjakt.
Populärt val och högt kundbetyg hos Pricerunner.
Max bildhastighet: 60 fps.
Max upplösning: 4096 x 2160 pixlar/4K.
Diagonal bildvinkel: 65, 78 och 90 grader.
Storlek: 27 × 102 × 27 mm.
Dubbla mikrofoner.
Externt sekretesskydd.

Logitech Brio Webcam 4K är världens mest tekniskt avancerade webbkamera och spelar in med Ultra HD 4K, vilket betyder åtta miljoner pixlar. Enligt tester är det en webbkamera i toppklass. Den har en bildhastighet på 60 fps och har en mycket högkvalitativ bild och detaljrikedom när du har videosamtal, spelar in film till Youtube eller streamar med Twitch. Kamerans HDR-funktion gör att du får en rätt exponerad bild oavsett sämre ljusförhållanden eller motljus. Bildkvaliteten blir inte sämre oavsett hur mycket du zoomar.

Du kan justera bildvinkeln mellan 65, 78 och 90 grader. Du kan montera den på dataskärmen eller ha den stående på stativ. Webbkameran har dubbla 16-bitars mikrofoner med brusreducering som ger ett mycket bra ljud. För att få en säkrare webbkamera som är svår att hacka är den utrustad med externt sekretsesskydd. I priset ingår dessutom en premiumlicens på XSplit i 12 månader. Webbkameran är kompatibel med Windows 7 eller senare, Max OS 10.10 eller senare och Chrome OS. Är du ute efter en framtidssäker webbkamera är detta ett bra val för dig! Det enda negativa är att kameran kräver en snabb internetuppkoppling för att störningar inte ska uppstå.

 • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Ytterligare läsning

Bäst i test webbkamera - se testvinnande webbkameror.

Köpguide

När du arbetar från hemmakontoret kan det behövas hjälpmedel som gör det lättare för dig att ha digitala möten. En bra webbkamera underlättar och är en förutsättning för att få till bra möten. Med en webbkamera är det dessutom lätt att hålla kontakten med nära och kära, särskilt nu under coronapandemin. Den ger också högre upplösning om du spelar datorspel eller skapar filmer för sociala medier. Här ger vi dig bra tips inför ditt val av webbkamera.

Varför ska man köpa en webbkamera?

De flesta bärbara datorer har en inbyggd webbkamera. Men det finns fortfarande stationära datorer som inte har det, och då är det bra att köpa en extern webbkamera som du sedan kopplar på ett enkelt sätt ihop med datorn. Men en extern webbkamera kan även komma bra till pass när du behöver en mer högupplöst bild, bättre ljud och möjlighet att själv välja vinkel.

Detta kan du använda webbkameran till

Som du märker kan du använda en webbkamera till många olika saker. Här kommer de vanligaste!

 • Digitala möten på jobbet via Zoom, Teams, Skype eller liknande tjänst.
 • Videosamtal för att hålla kontakten med familj och vänner.
 • Videostreama när du spelar på till exempel Twitch.
 • Spela in filmer till exempel en Youtube-kanal eller andra sociala medier.

Webbkamerans egenskaper

Det finns många olika externa webbkameror att välja mellan – både enklare och mer avancerade modeller. Ska du använda den för jobbmöten eller prata med äldre släktningar kan du vara ute efter vissa funktioner medan en som spelar spel eller filmar för sin Youtube-kanal kan vara ute efter något annat.

Bildhastighet – mäts i fps

Bildhastigheten mäts i fps och står för bilder per sekund och på en bättre webbkamera ligger den på 60 fps. Är du en seriös stremare brukar en högre bildhastighet vara uppskattad.

Upplösning – mäts i pixlar

Hur bra videokvalitet webbkameran har är en av de viktigaste kriterierna när du väljer kamera. Många billigare webbkameror har en upplösning på 720 pixlar, vilket kan räcka gott då många videotjänster är begränsade till detta. En bättre webbkamera har en Full HD-kapacitet som är på 1920 x 1080 pixlar. En webbkamera i premiumklassen kan ha en upplösning i 4K eller Ultra HD, som är en upplösning på 3840 x 2169 pixlar. Många som spelar in videos som ska redigeras brukar vilja ha den högre upplösningen. Ju fler pixlar desto högre pixeltäthet har bilden och bildkvaliteten blir bättre.

Autofokus

Idag har de flesta webbkameror autofokus, vilket betyder att den själv anpassar sig efter rummets ljusförhållanden. På så sätt får du alltid en klar bild.

Mikrofon – hur är kvalitén?

På de flesta webbkameror finns en mikrofon inbyggd. Köper du en dyrare webbkamera kan den ha två mikrofoner som är placerade på varsin sida av kameralinsen och som ger ett mer naturligt ljud. Är dessa mikrofoner tillräckligt bra kommer du inte behöva komplettera med hörlurar eller headset.

Objektiv och vidvinkel

Webbkamerans objektiv har en brännvidd som anges i synvinkel. Man brukar säga att 60 grader räcker för dig som bara ska få plats med en person i bild och 70 grader är bra för två personer. Ska många få plats i samma bild kan en ännu bredare vidvinkel vara att rekommendera. Samtidigt ger en bred vidvinkel ett fish eye-perspektiv som inte alltid uppskattas. På många webbkameror har du möjlighet att växla mellan olika vidvinklar, vilket kan vara en fördel för många. En bättre webbkamera har ett objektiv i glas, vilket ger en skarpare bild än med en lins i plast.

Montering – går den att justera?

För att få en bra vinkel på kameran är det bra om du kan justera placeringen av kameran. Vissa kommer med ett stativ och andra hänger du på dataskärmen.

Datorns operativsystem spelar roll

Innan du köper webbkameran är det bra att kontrollera att den är kompatibel med din dator – annars kan du behöva uppdatera operativsystemet. Kolla även att kameran går att plugga in i datorn, vilket oftast är med USB.

Hur stor är risken att bli hackad?

Har du en webbkamera finns det också en risk att bli hackad. Webbkameran ska bara vara på när du själv startar den eller om du öppnar ett program som har tillgång till den. Var därför uppmärksam på om kameran är tänd vilket betyder att den är aktiv, eller börjar röra på sig. Får du konstiga meddelanden kan du också ha blivit utsatt för intrång. Har du ett skydd till din webbkamera är det alltid bra att sätta på det, eller på annat sätt täcka över linsen med till exempel en lapp. Du kan koppla ifrån eller plugga ur kameran när den inte används. Det finns även antivirusskydd som är duktiga på att hitta spionprogram och som gör att du kan vidta åtgärder.

Läs också: Test av bärbar dator

Läs också: Test av stationär dator

Tillbaka till början – våra toppval


Redaktionen
Test.se

Vanliga frågor

 • Webbkameran kan användas vid digitala jobbmöten, videochatt med familjen, streaming och för att skapa film till sociala medier. Den externa webbkameran kommer bra till pass om du använder en dator utan inbyggd webbkamera eller önskar en kamera med fler funktioner eller bättre upplösning.
 • Du ansluter webbkameran till din dator och öppnar det program du ska använda med.
 • Vi har valt att utse Logitech C922 Pro till den webbkamera som är bäst i test. Vi har med flera av Logitechs webbkameror i vårt jämförande test om webbkameror. Detta är ett bra val för dig som är ute efter seriös streaming, men den passar även bra för vanliga videosamtal med till exempel arbetskollegor eller familjen.
Innehållsförteckning

Innehåll
Bäst i test:
Logitech Logitech C922 Pro Stream Webcam
Newsletter image Test.se logo
Håll dig uppdaterad med Test.se:s nyhetsbrev
Vi meddelar när en ny testvinnare tar över tronen
Exklusiva erbjudanden på vinnare bara på Test.se
Din epostadress
Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev godkänner du test.se sekretesspolicy.
Gå med kostnadsfritt
Tack för din prenumeration!
Du har nu valt att prenumerera på vårt nyhetsbrev.
Stäng