VI SAMMANSTÄLLER TESTER

Det är precis vad vi gör, kollar vad andra tycker om produkterna. Idén med Test.se är att sammanställa experttesterna från nätet och tidningarna på ett ställe, låta någon av våra redaktörer analysera dem och rekommendera en produkt. Sidorna uppdateras löpande allt eftersom nya produkter och tester publiceras. Läs mer

Ändrad 23 Januari 2023
Så väljer vi vinnare

Så väljer vi vinnare

Test.se har en lång historia av att utse testvinnare i en mängd olika produktkategorier – men hur väljer vi egentligen ut de bästa produkterna?

I första hand är våra testvinnare produkter som har fått topplaceringar i jämförande tester hos välkända aktörer. Vi lägger mycket tid på efterforskning för att kunna presentera ett så pålitligt och korrekt resultat som möjligt. När urvalet görs lägger vi även stor vikt vid produktrecensioner, både från experter och konsumenter.

Ibland stöter vi dock på produktkategorier där det saknas både tester och recensioner. Detta kan antingen bero på att produkten i fråga är ny på marknaden, eller att produktkategorin är ovanligt begränsad. I dessa fall väljer vi att presentera produkter från välkända och etablerade varumärken inom respektive segment.

Hitta den bästa bärbara datorn 2023 — Bäst i test

Ska du köpa en ny bärbar dator? Det finns många laptops på marknaden – vi ger dig de bästa just nu och en stor köpguide som hjälp att hitta rätt modell!

Vi har jämfört
 • Skärmstorlek.
 • Batteritid.
 • Lagringskapacitet och RAM-minne.
 • Mått och vikt.
 • Övriga egenskaper.
Vi på Test.se rekommenderar
Priser visas i samarbete med
Test och produktrecensioner
Bäst i test Test.se - Bäst i test
Apple
Apple MacBook Air M2 (2022)
Apple Apple MacBook Air M2 (2022) - Test
Bäst i test
Apple
Apple MacBook Air M2 (2022)
Apples senaste MacBook Air som har det nya M2-chippet som ger en riktigt snabbt dator.
Testvinnare hos Techradar 2023.
Testvinnare hos PC För Alla 2022.
Rekommenderas av Ljud & Bild 2022.
Populärt val och toppbetyg av kunder hos Prisjakt.
Populärt val hos Pricerunner.
Skärmstorlek: 13 tum.
Batteritid: Upp till 18 timmar.
Lagringskapacitet: 256 GB, 512 GB, 1 eller 2 TB SSD-lagring.
RAM-minne: 8-24 GB.
Mått: B 30,41 x D 21,5 x H 1,13 cm

Apple grundades 1976 och 1989 lanserade de sin första bärbara dator under namnet Macintosh Portable. I sortimentet finns även stationära datorer, mobiltelefoner, surfplattor och smartklockor.

Apple MacBook Air M2 (2022) är den senaste bärbara datorn från Apple och den lanserades i mitten av 2022. När PC För Alla testade bärbara datorerna i den lägsta viktklassen kom Apples nya Air på delad första plats med betyget 5 av 5. De beskriver det som en kraftfull laptop och den bästa bärbara datorn du kan köpa just nu. Det är en bra dator för dig som vill ha en tunn, lätt och kraftfull dator.

Apples nya bärbara dator har en ny modernare design i aluminium som gör den både tunnare och lättare. Den är omgjord efter det nya M2-chippet och är både tunn, snabb och strömsnål med en lång batteritid på upp till 18 timmar.

Det nya chippet är ännu bättre än M1-chippet och du får en dator med en mer kraftfull åttakärning processor. Den ger fängslande bilder och du kan jobba med videoströmmar i 4K och 8K ProRes. Datorn har en Liquid Retina-skärmen på 13,6 tum som är MacBook Airs både största och mest ljusstarka skärm. Den är i storleken B 30,41 x D 21,5 x H 1,13 centimeter och har en upplösning på 2560 x 1664 pixlar. Du har tre mikrofoner, fyra högtalare och rumsligt ljud.

Magic Keyboard har en rad funktions­tangenter i full höjd som gör att du snabbare kommer åt genvägar du ofta använder. Force Touch-styrplattan är större och gör att du kan arbeta med mer precision. Du låser upp MacBooken med Touch ID, vilket ger en högre säkerhet.

 • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med

Bästa Windows Test.se - Bästa Windows
Microsoft
Microsoft Surface Laptop 5
Microsoft Microsoft Surface Laptop 5 - Test
Bästa Windows
Microsoft
Microsoft Surface Laptop 5
Bärbar dator med pekskärm från Windows.
Fjärde plats på test hos Techradar 2023 – Uppdaterad modell.
Högt kundbetyg hos Prisjakt.
Skärmstorlek: 13,5 tum och 15 tum.
Batteritid: Upp till 18 timmar.
Lagringskapacitet: 256 GB.
RAM-minne: 8 GB.
Wifi 6 och Bluetooth 5.1.

Microsoft Surface Laptop 5 är en uppdaterad modell av Microsoft Surface Laptop 4, som kom på fjärde plats på ett test hos Techradar. De beskriver den äldre modellen som en dator med hög byggkvalitet, design och pekskärm.

Microsoft Surface Laptop 5 datorn lanserades i oktober 2022 och har nya Windows 11 som förinstallerad. Datorn har en blixtsnabb hastighet och den 12:e generationens Intel Core-processor byggd på Intel Core-plattformen. Den är både snygg och smidig med en pekskärm på antingen på 13,5 tum eller 15 tum. Den mindre datorn är särskilt perfekt för dig som är mycket på språng. Skärmen är högupplöst och du streama film och tv-serier med ljud från Dolby Atmos. HD-kameran har Windows Hello och studiomikrofoner så att du kan få tydliga konferenssamtal.

Datorn har ett RAM-minne på 8 GB och en lagringskapacitet på 256 GB. Med Windows 11 är det lätt att skräddarsy datorn efter behov med appar som integreras med varandra. Den har en lång batteritid på upp till 18 timmar. Du har smidiga anslutningsmöjligheter som Wifi 6, Bluetooth 5.1 och USB-C/Thunderbolt 4.

 • Butiker & priser: 13,5 tum
 • Butiker & priser: 15 tum
Priser visas i samarbete med

Bästa premium Test.se - Bästa premium
Apple
Apple MacBook Pro 16 (2019)
Apple Apple MacBook Pro 16 (2019) - Test
Bästa premium
Apple
Apple MacBook Pro 16 (2019)
Apples mest kraftfulla bärbara dator någonsin.
Testvinnare hos Macworld.se 2021.
Högt betyg hos Techradar 2021.
Testvinnare hos Pricerunner 2021.
Högt betyg hos Bäst-i-test.se 2021.
Populärt val hos Prisjakt.
Populärt val och högt kundbetyg hos Pricerunner.
Toppbetyg av kunder hos Amazon.
Skärmstorlek: 16 tum.
Batteritid: Upp till 11 timmar.
Lagringskapacitet: 512 GB, 1 TB eller 8 TB SSD-lagring.
RAM-minne: 16, 32 eller 64 GB.
Batteritid: Upp till 11 timmar.
Mått: H 1,62 x B 35,79 x D 24,59 cm.
Vikt: 2,0 kilo.

Amerikanska Apple grundades 1976 och 1989 lanserade de sin första bärbara dator under namnet Macintosh Portable. I sortimentet finns även stationära datorer, mobiltelefoner, surfplattor och smartklockor.

Den bästa bärbara datorn i premiumklass från Apple just nu är Apple MacBook Pro 16 (2019). Den blev testvinnare hos Macworld med betyget 5 av 5 och fick högt betyg och gott omdöme på stort test om bärbara datorer hos Techradar. Datorn utsågs till testvinnare på test hos Pricerunner och hos oberoende Bäst-i-test fick den titeln ”bästa multimediadatorn”. Apple MacBook Pro finns även med 13 tum som också utsetts till testvinnare och som en smalare modell med namnet Apple MacBook Air.

Den här uppdaterade datorn kom 2019 och Apple MacBook Pro 16 är Apples mest kraftulla dator med en fantastisk 16 tums retinaskärm, nytt och förbättrat tangentbord och både bättre högtalare och mikrofon. Skärmen är större än tidigare då den har gått från 15 till 16 tum. Bildkvalitén är bra med en upplösning om 3072 x 1920 pixlar och en pixeltäthet på 226 pixlar per tum. Datorn har blixtsnabba processorer och den senaste generationens grafikprocessor.

Du kan beställa din dator med upp till 64 GB RAM-minne och upp till 8 TB SSD-lagring, vilket gör den till en perfekt dator för till exempel videoredigering. Batteritiden är på upp till 11 timmar. Datorn har dock få portar vilket gör att du kan behöva en adapter. Välj mellan färgerna silver och rymdgrå.

 • MacBook Pro 16 tum
 • MacBook Pro 13 tum
 • Priser för Apple MacBook Pro 16 (2019)
 • Apple MacBook Pro 13
  • Nu i Sverige!
   Snabba leveranser
Priser visas i samarbete med

Bästa prisvärda Test.se - Bästa prisvärda
Apple
MacBook Air 13 (2020)
Apple MacBook Air 13 (2020) - Test
Bästa prisvärda
Apple
MacBook Air 13 (2020)
En tunn bärbar dator från Apple med marknadens längsta batteritid.
Tredje plats på test hos Techradar 2023.
Testvinnare hos Techradar 2021.
Testvinnare hos PC för alla 2021.
Högt betyg hos Macworld 2020.
Populärt val hos Prisjakt.
Populärt val och högt kundbetyg hos Pricerunner.
Skärmstorlek: 13 tum.
Batteritid: Upp till 18 timmar.
Lagringskapacitet: 256 GB, 512 GB, 1 eller 2 TB SSD-lagring.
RAM-minne: 8 eller 16 GB.
Mått: B 30,41 x D 21,24 x H 1,61 centimeter.
Vikt: 1,29 kg.

Amerikanska Apple grundades 1976 och 1989 lanserade de sin första bärbara dator under namnet Macintosh Portable. I sortimentet finns även stationära datorer, mobiltelefoner, surfplattor och smartklockor.

Vi har utsett MacBook Air 13 (2020) - M1 är en äldre modell och tidigare testvinnare, som fortfarande håller hög standard. Den blev testvinnare hos Techradar i ett test om bästa bärbara datorn. Hos PC För Alla blev den testvinnare i stort test om bärbara datorer i den lägsta viktklassen med betyget 5 av 5. Hos Macworld får den betyget 4 av 5. MacBook Air på 13 tum är Apples lättaste och tunnaste laptop och en av de mest populära modellerna. Den här bärbara datorn är utrustad med Apples egendesignade M1-processor som gör både prestanda och grafik bättre. Datorns batteritid är en av de bättre på marknaden – 18 timmar är svårslaget! Eftersom den saknar fläkt är datorn också mycket tystgående.

Laptopen har en retinaskärm med en skärmupplösning på 2560 x 1600 pixlar som ger mycket detaljrika bilder. HD-kameran ger en skarp bild vid videosamtal och datorn är utrustad med tre mikrofoner som fångar upp din röst bra istället för omgivningens ljud. Datorn är kompatibel med den senaste generationen wifi 6. RAM-minnet är på upp till 16 GB och lagringskapaciteten är på upp till 2 TB SSD-lagring. Datorn väger 1,29 kilo och är i storleken B 30,41 x D 21,24 x H 1,61 centimeter. Föredrar du en större skärm finns den bärbara datorn även som 16 tum. Datorn finns i guld, rymdgrått och silver.

 • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med

Bästa budget Test.se - Bästa budget
Lenovo
Lenovo IdeaPad Duet Chromebook
Lenovo Lenovo IdeaPad Duet Chromebook - Test
Bästa budget
Lenovo
Lenovo IdeaPad Duet Chromebook
Prisvärd och kombinerad dator och surfplatta.
Andra plats på test hos Techradar 2023.
Skärmstorlek: 10,1 tum.
Batteritid: Upp till 22 timmar.
Lagringskapacitet: 64-128 GB.
RAM-minne: 4 GB.
Operationssystem: Google Chrome OS.
Mått: B 23,98 x D 15,98 x H 0,735 cm.

Lenovo är ett kinesiskt företag som grundades 1984 och de är världens största datortillverkare baserat på antalet sålda datorer. Företaget har köpt upp både IBM och Motorola och idag säljer de både datorer, smarttelefoner, surfplattor och tv-apparater.

Lenovo IdeaPad Duet Chromebook är en prisvärd laptop som dessutom kan användas som surfplatta. Den kom på andra plats på test hos Techradar när de listade de 17 bästa bärbara datorerna just nu och blev testets billigaste laptop. De beskriver den som en helt suverän och prisvärd laptop.

Du kan använda datorn som en bärbar dator tillsammans med ett stort och responsivt tangentbord, eller som en surfplatta på 10,1 tum. Den har en hög upplösning på 1920 x 1200 pixlar och skärmen har en hög ljusstyrka med skarpa detaljer och exakta färger.

Datorn har ett RAM-minne på 4 GB och en lagringskapacitet på upp till 138 GB. Batteritiden på är på upp till 22 timmar.

 • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med

Ytterligare läsning

Bäst i test - bärbar dator, laptop - Redaktionen på Test.se.
På marknadens finns det flera stora leverantörer av datorer. Här har vi en MacBook Pro.

Köpguide bärbar dator

Vid köp av en ny bärbar dator finns en hel del saker att hålla reda på. Först och främst bör du tänka på vad datorn ska användas till och hur mycket. Här ger vi dig all tips och råd inför ditt köp av ny laptop.

Ska du ha en dator till arbetet eller utbildning, bör du kanske titta mer på anslutningsportar, program och batteritid, medan en privat dator kanske ska vara liten, lätt, smidig och ha ett rimligt pris. Det är väl helt klart att man vill ha bra prestanda oavsett hur den ska användas, men om du bara ska surfa, betala räkningar eller liknande, behöver du då maxad prestanda? Oavsett ska du vara kräsen när du väljer din nya dator. Se till att du får det du behöver och det kan vara bra att räkna in försäkringar och eventuella reparationer i totalpriset.

Vilken typ av dator vill du ha?

En vanlig, traditionell bärbar dator känner du antagligen igen. Den har ett klassiskt inbyggt tangentbord, du använder musen via pekplatta och den har en vanlig skärm. Men det finns vissa modeller som har touchskärm. Vissa har till och med en skärm som går att ta loss så att den fungerar som en surfplatta. Denna sistnämnda modell ger dig stor flexibilitet eftersom den har två användningsområden och den är lätt och smidig att bära med sig.

Bäst i test bärbar dator - se testvinnande bärbara datorer.
Det finns många olika bärbara datorer att välja mellan - fundera på vilka krav du har!

Operativsystem

Det vanligaste är att man väljer mellan Windows och MacOS när det gäller operativsystem. Men det finns även Chrome OS.

Windows operativsystem är det vanligaste bland bärbara datorer, företag använder sig ofta av Windows. Många program är speciellt framtagna för Windows 11, som är den senaste uppdateringen. Om du är gamer och spelar mycket är det smart att välja Windows operativsystem eftersom de flesta spel är framtagna för detta operativsystem.

MacOS är Apples egna operativsystem som är utformat för att vara enkelt att lära sig. Om du illustrerar, redigerar bilder och foton så är macOS speciellt anpassat för detta. När det gäller program finns många framtagna för MacOS, till exempel Office-program.

Chrome OS är också enkelt att använda och fungerar väldigt bra om du surfar, kollar e-post och sociala medier. Lagring är molnbaserad vilket innebär att du inte lagrar på själva enheten. Då har du allt tillgängligt på nätet och på andra enheter, till exempel din mobil.

Saker som är bra att kolla upp

 • Batteritiden är avgörande om du ofta byter plats eller använder datorn på platser där du inte har tillgång till ström. Men ska du ha datorn vid ett skrivbord, stående på samma plats, kopplad till ström är kanske batteritid inte lika viktigt.
 • Skärmen är väldigt viktig om du håller på med bild- och videoredigering. Både storleksmässigt och upplösningen. Spelar du ska du kolla efter om skärmen har TN- eller IPS-teknologi. TN-skärmar passar bra för gaming eftersom responstiden är snabb. Men färgåtergivningen kan vara sämre med TN. IPS-skärmar passar för bild- och videoredigering då färgkvaliteten är bättre. IPS är ofta dyrare.
 • Storlek och vikt är bra att tänka igenom eftersom du inte vill ha en klumpig dator om du ofta flyttar runt på den. Skärmens storlek kan variera mycket.

Olika portar

Utvecklingen av bärbara datorer går fort. Det finns flera portar som idag är standard som inte ens fanns för några år sedan. Därför är det bra att kolla igenom vad din tidigare dator har och jämföra med en ny för att se om du har några tillbehör som inte längre funkar med en ny dator. Då kan det behövas adaptrar eller nya tillbehör.

 • HDMI - port som används för TV-apparater, bildskärmar och andra prylar.
 • USB - för olika typer av tillbehör så som tangentbort, mus, hårddiskar osv. Det finns två olika sorters, standard är USB Type-A och den senaste standarden Type-C.
 • Minneskortsläsare - vissa datorer har inbyggda minneskortsläsare, andra har separata adapters för minneskortläsare. Se över ditt behov om detta är en viktig punkt för dig eller inte.
 • Nätverksport - de flesta nya datorerna har inbyggt wif och bluetooth vilket gör att nätverkskabel oftast inte behövs. Men om du vill använda nätverkskabel så finns det fortfarande modeller som erbjuder detta.
 • Displayport - används för bildskärmar, speciellt för högupplösta skärmar. Om du köper en gamingdator är det smart att se till att den har en displayport så att du får så bra bildkvalitet som möjligt.
Bäst i test bärbarbar dator - se testvinnande laptops.
Fundera på vilken typ av dator du vill ha och vilket operativsystem den ska ha.

Ordlista

HDD - hårddisk

SSD - fyller samma funktion som hårddisk men utan känsliga rörliga delar. Snabbare, tystare och stöttålig.

HD (High Definition) - upplösning med cirka 1 miljon bildpunkter (1366x768)

Full HD (Full High Definition) - upplösning med cirka 2 miljon bildpunkter (1920x1080)

4K UHD (Ultra High Definition) - upplösning med cirka 8 miljoner bildpunkter (3840x2160)

TN (Twisted Nematic) - bildskärmspanel med bra responstid

IPS (In-Plane Switching) - bildskärmspanel med bra färgkvalitet och betraktningsvinklar

Uppdateringsfrekvens - hur ofta en pixel kan byta bild, räknas i Hz. Antalet Hz är det maximala antalet bilder per sekund som en skärm kan byta bild. Det har alltså att göra med hur bra flyt det blir i bilden.

Processor CPU - centralprocessor eller huvudprocessor är enheten som utför program i en dator, utför beräkningar och datahantering. Detta är datorns viktigaste del.

RAM-minne - en av de viktigaste delarna i datorn, det är datorns primärminne. RAM står för Random Access Memory. RAM levererar data och program till CPU. För enkel användning av datorn räcker ofta 2-4 GB RAM men använder du datorn för tyngre applikationer ska du kolla efter 8 till 16 GB RAM-minne.

Grafikkort - om du tänkt spela in med datorn är grafikkortet en viktig komponent. Grafikkort genererar bilden som man ser på skärmen.

Tillbaka till början – våra toppval


Redaktionen
Test.se

Vanliga frågor

 • Hur lång batteritiden på en dator är beror på vilken modell du köper. Idag ligger de flesta bärbara datorer på runt 10 timmars batteritid, medan vissa kan hålla i upp till 15 timmar.
 • En bärbar dator av tunn design kan väga runt ett kilo, men det finns även datorer som väger allt från två kilo och några kilo till. Är du ute efter en lättare modell kan du köpa en med 13 tum som har en tunn design.
 • Vi har valt att utse MacBook Air 13 M2 (2022) - M1 till den bärbara dator som är bäst i test. Den är en uppdaterad modell och Apples senaste MacBook Air som har det nya M2-chippet. Den är tunn, snabb och snygg. Apple är ledande när det kommer till datorer i premiumklassen.
Innehållsförteckning

Innehåll
Bäst i test:
Apple Apple MacBook Air M2 (2022)
Håll dig uppdaterad med Test.se:s nyhetsbrev
Vi meddelar när en ny testvinnare tar över tronen
Exklusiva erbjudanden på vinnare bara på Test.se
Din epostadress
Gå med kostnadsfritt
Tack för din prenumeration!
Du har nu valt att prenumerera på vårt nyhetsbrev.
Stäng