VI SAMMANSTÄLLER TESTER

Det är precis vad vi gör, kollar vad andra tycker om produkterna. Idén med Test.se är att sammanställa experttesterna från nätet och tidningarna på ett ställe, låta någon av våra redaktörer analysera dem och rekommendera en produkt. Sidorna uppdateras löpande allt eftersom nya produkter och tester publiceras. Läs mer om oss

Ändrad 9 Februari 2024
Så väljer vi vinnare

Så väljer vi vinnare

Test.se har en lång historia av att utse testvinnare i en mängd olika produktkategorier – men hur väljer vi egentligen ut de bästa produkterna?

I första hand är våra testvinnare produkter som har fått topplaceringar i jämförande tester hos välkända aktörer. Vi lägger mycket tid på efterforskning för att kunna presentera ett så pålitligt och korrekt resultat som möjligt. När urvalet görs lägger vi även stor vikt vid produktrecensioner, både från experter och konsumenter.

Ibland stöter vi dock på produktkategorier där det saknas både tester och recensioner. Detta kan antingen bero på att produkten i fråga är ny på marknaden, eller att produktkategorin är ovanligt begränsad. I dessa fall väljer vi att presentera produkter från välkända och etablerade varumärken inom respektive segment.

Hitta den bästa smarta mobiltelefonen som är bäst i test 2024

Ska du köpa en ny mobiltelefon och är ute efter en riktigt bra smartphone. Då ska du välja en testvinnande mobiltelefon – vi ger dig några av årets hetaste mobiltelefoner. Ta också hjälp av vår köpguide för att hitta rätt!  Köp mobiltelefon med abonnemang – här jämför du alla operatörer.

Vi har jämfört
 • Skärmstorlek.
 • Lagringskapacitet.
 • Antal kameror.
 • Övriga egenskaper.
Vi på Test.se rekommenderar
Priser visas i samarbete med Prisjakt
Test och produktrecensioner
Test.se testar mobiltelefoner - iPhone 15 Pro.
Här testar Test.se nya iPhone 15 Pro.
Bäst i test iPhone Test.se logo
Apple
iPhone 15 Pro Max
Apple iPhone 15 Pro Max - Test
Bäst i test iPhone Test.se logo
Apple
iPhone 15 Pro Max
Apples toppmodell och årets bästa iPhone för dig som vill ha en proffskamera.
Andra plats på test hos Råd & Rön 2024.
Testvinnare hos Råd & Rön 2023.
Testvinnare hos M3 Sveriges Prylsajt 2024.
Tredje plats på test hos Techradar 2023.
Populärt val hos Prisjakt.
Populärt val hos Pricerunner.
Lagringskapacitet: 256 och 512 GB och 1 TB.
Skärmstorlek: 6,7 tum.
Operativsystem: iOS 17.0.2.
Processor: Apple A17 Pro.
Upplösning: 2796 x 1290 pixlar.
RAM: 8 GB.
Utrustad med en Super Retina XDR-skärm.
Bakre kamera: 48 MP + 12 MP + 12 MP.
Främre kamera 12 MP.
Storlek: 159,9 x 76,7 x 8,25 mm.
Vikt: 221 gram.

Sedan Apple lanserade den första iPhonen i Sverige 2008 har deras smartphones legat på topp. I september 2023 släppte Apple fyra nya mobiltelefoner – iPhone 15 Pro Max, iPhone 15 Pro, iPhone 15 Plus och iPhone 15.

Vi har utsett iPhone 15 Pro Max till den bästa mobiltelefon från Apple. Detta är deras största och mest avancerade mobiltelefon.

I ett test hos Råd & Rön från 2023 kom iPhone 15 Pro Max på första plats med betyget 82 av 100. Egenskaper som kamera och video, skärm, tålighet, ljud, prestanda, hanterbarhet och prestanda fick högt betyg. I ett uppdaterat test från 2024 halkade mobilen dock ner till andra plats, då nya Samsung S24 Ultra fick ett poäng mer och blev testvinnare. 

När M3 Sveriges Prylsajt testade mobiltelefoner i toppsegmentet fick iPhone 15 Pro Max och iPhone 15 Pro betyget 4,5 av 5 och kom på delad första plats med bland annat Samsung Galaxy S23. Enligt dem passar nya iPhone dig som vill ha det bästa – med bra kameror, snabb processor och nytt tillverkningsmaterial.

Hos Techradar kom nya iPhonen på tredje plats med betyget 4,5 av 5. Enligt deras testpanel är detta den bästa iPhone du kan köpa. Om du vill ha en mindre telefon rekommenderar de även iPhone 15 Pro med 6,1 tums skärm, men då får du en något "sämre" kamera.

iPhone 15 Pro Max är smidd rymdindustriklassat titan och har en baksida i texturerat matt glas. Framsidan i Ceramic Shield är också tåligare än tidigare mobiltelefoner från iPhone. Super Retina XDR-skärmen på 6,7 tum är alltid på och har en upplösning på 2796 x 1290 pixlar. Med ProMotion ökar uppdateringsfrekvensen till 120 Hz. Mobiltelefonen har ett omvälvande och helt nytt A17 Pro-chip som ger grafik i proffsklass. Den bidrar också till en längre batteritid. Den nya snabbknappen är flexibel och den enkla vägen till dina favoritfunktioner.

Tack vare det kraftfulla proffskamerasystemet kan du ta bilder i toppklass med sju objektiv. Du får superhög upplösning och fler färger och detaljer med huvudkameran med 48 MP. Den har en 12 MP ultravidvinkelskamera som gör den till en mycket mångsidig mobilkamera. Det går också att ta skarpare närbilder på längre avstånd med 5xzoom.

En kraschdetektering ger dig en tryggare vardag. Är du till exempel med i en bilolycka kommer din mobiltelefon kunna tillkalla hjälp om du inte kan göra det själv.

Nytt för 2023:s modeller är att iPhone laddas med USB-C-kontakt – samma laddare som du laddar din Mac eller iPad med. Överföringshastigheten blir också högre.

iPhone 15 Pro Max kommer erbjuder en lagringskapacitet på 256 och 512 GB och 1 TB och har ett ramminne på 8 GB. Den är i storleken 159,9 x 76,7 x 8,25 millimeter och väger 221 gram. Mobiltelefonen är IP68-klassad.

 • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Bäst i test Android Test.se logo
Samsung
Samsung Galaxy S24 Ultra
Samsung Samsung Galaxy S24 Ultra - Test
Bäst i test Android Test.se logo
Samsung
Samsung Galaxy S24 Ultra
Ny mobiltelefon från Samsung med smarta AI-funktioner.
Testvinnare hos Råd & Rön 2024.
Andra plats på test hos M3 Sveriges Prylsajt 2024.
Testvinnare hos Techradar 2023 – ny modell.
Lagringskapacitet: 256 och 512 GB och 1 TB.
Minne: 12 GB.
Skärmstorlek: 6,8-tum.
Operativsystem: Android 14.
Kamera: 200 + 50 + 10 + 12 megapixlar.
Batteri: 5 000 mAh.
Storlek: 162,3 x 79 x 8,6 mm.
Vikt: 232 gram.
IP68-klassad.

Samsung har under många år varit ledande när det kommer till smartphones. År 2010 lanserades deras första smartphone i Galaxy-serien och efter det har deras mobiltelefoner toppat listorna.

I januari 2024 kom Samsung med de tre nya modellerna Galaxy S24 Ultra, Galaxy S24+ och Galaxy S24. Vi har utsett Samsung Galaxy S24 Ultra till bästa Android, som är deras premiummodell. Med de nya modellerna är framtiden här – idag. Du får möjlighet att nå nya nivåer av kreativitet, produktivitet och möjligheter.

I ett uppdaterat test hos Råd & Rön kom mobiltelefonen på första plats med betyget 83 av 100, vilket är ett poäng mer än iPhones bästa modell. Strax därefter kommer Samsungs äldre modell Samsung Galaxy S23 Ultra. 

M3 Sveriges Prylsajt har recenserat de nya modellerna. Enligt dem är den nya designen med plattare skärm mycket tilltalande. Den har en ny generation av systemkretsar utrustade för AI.

I ett nytt test hos M3 Sveriges Prylsajt kom mobiltelefonen på delad andra plats med betyget 4 av 5. Den beskrivs som en toppmobil fullspäckad med AI. 

Mobil.se har också recenserat de nya modellerna och lyfter särskilt fram egenskaper som AI-stödd direkt översättning och bildbehandling. Med hjälp av AI-funktionerna kan du ringa in ett objekt i en bild eller film och få fram en sökning på Google.

Nya Samsung Galaxy S24 Ultra finns med lagringskapaciteten 256 och 512 GB och 1 TB. Den är i storleken 162,3 x 79 x 8,6 millimeter och väger 232 gram. Den bygger på den ikoniska Ultra-designen men med en ännu mer premiumkänsla. Designen är slimmad med kant-till-kant-skärm och en yta av titan som gör den mycket hållbar. Välj mellan flera olika mineralinspirerade färger.

Skärmen på 6,8-tum har Samsungs ljusaste skärmstyrka någonsin och tillsammans med en 120 Hz adaptiv uppdateringsfrekvens ser du dina favoritserier med bästa ljuset.

Kameran är förbättrad med en 200 megapixels vidvinkelkamera som låter dig ta bilder med hög detaljrikedom. Ultravidvinkelkameran är på 12 megapixlar vilket gör att mer syns i bilden. Space Zoom har blivit fem gånger bättre jämfört med tidigare modell och är nu på 50 megapixlar. Tack vare Nightography3-teknologi får du skarpa bilder med levande färger även när det är mörkt. Den nya ProVisual-motorn känner igen objekt, minskar brus och förbättrar bildens färgton.

Det kraftfulla 5000 mAh-batteriet gör att telefonen får en lång batteritid. Den nya processorn Snapdragon 8 Gen 3 for Galaxy är Samsungs snabbaste. Den gör att du får en smidig upplevelse, bättre spelupplevelse och fullt kan utnyttja kraften från AI-funktionerna.

Galaxy AI ändrar bilden av vad en Samsungsmobil kan göra och hur vi kommunicerar, skapar och connectar. Detta förändrar både vardagen och tar dig vidare i en ny era.

Tillsammans med mobilen följer det med en S Pen och USB Typ-C-kabel.

 • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Bästa lilla iPhone Test.se logo
Apple
iPhone 15 Pro
Apple iPhone 15 Pro - Test
Bästa lilla iPhone Test.se logo
Apple
iPhone 15 Pro
Mobiltelefon med högkvalitativ kamera och hållbar konstruktion.
Testvinnare hos M3 Sveriges Prylsajt 2024.
Fjärde plats på test hos Råd & Rön 2024.
Tredje plats på test hos Råd & Rön 2023.
Populärt val hos Prisjakt.
Populärt val hos Pricerunner.
Lagringskapacitet: 128, 256 och 512 GB och 1 TB.
Skärmstorlek: 6,1 tum.
Operativsystem: iOS 17.0.2.
Processor: Apple A17 Pro.
Upplösning: 1920 x 1080 px.
RAM: 8 GB.
Utrustad med en Super Retina XDR-skärm.
Bakre kamera: 48 MP + 12 MP + 12 MP.
Främre kamera 48 MP.
Storlek: 146,6 x 70,6 x 8,25 mm.
Vikt: 187 gram.

Sedan Apple lanserade den första iPhonen i Sverige 2008 har deras smartphones legat på topp. I september 2023 släppte Apple fyra nya mobiltelefoner – iPhone 15 Pro Max, iPhone 15 Pro, iPhone 15 Plus och iPhone 15.

Vi har valt att utse iPhone 15 Pro till en av marknadens bästa mobiltelefoner. Detta är en av deras mest avancerade modeller och den har många samma egenskaper som iPhone 15 Pro Max, men är mindre och har inte fullt lika avancerad kamera. Apples Pro-modell har länge toppat listorna, men har i år sprungits om av sin storebror.

I ett test hos Råd & Rön från 2023 kom mobiltelefonen på tredje plats med betyget 80 av 100. Den fick särskilt höga poäng på egenskaper som skärm, tålighet, ljud, prestanda, anslutningar, hanterbarhet och säkerhet. I ett uppdaterat test från 2024 har telefonen halkat ner till en fjärde plats, fast med samma poäng. 

När M3 Sveriges Prylsajt testade mobiltelefoner i toppsegmentet fick iPhone 15 Pro Max och iPhone 15 Pro en gemensam recension med betyget 4,5 av 5. De kom på delad första plats med bland annat Samsung Galaxy S23. Enligt dem passar nya iPhone dig som vill ha det bästa – med bra kameror, snabb processor och nytt tillverkningsmaterial.

Den nya iPhonen är tillverkad i ett starkt rymdindustriklassat titan och har en baksida i texturerat matt glas. Framsidan är av Ceramic Shield vilket gör den mycket tålig – den står emot vatten, stänk och damm.

Mobiltelefonen har en Super Retina XDR-skärm på 6,1 tum med ProMotion som ökar uppdateringsfrekvensen till 120 Hz. Skärmen är alltid på vilket gör att du aldrig behöver trycka på den för att hålla dig uppdaterad. Via snabbknappen kommer du snabbt åt dina favoritfunktioner som kamera, tyst läge, genväg och röstmemo.

Ett nytt A17 Pro-chip ger grafik i proffsklass och i spel får du detaljerade miljöer. Det nya chippet gör också att batteriet räcker hela dagen.

Telefonen är utrustad med en proffskamera som ger stor frihet att komponera dina bilder. Den har sju olika objektiv och kan ta bilder i superhög upplösning med fler färger och detaljer. Huvudkameran har 48 MP och du kan ta närbilder på långt håll med 3x zoom.

En kraschdetektering ger dig en tryggare vardag. Är du till exempel med i en bilolycka kommer din mobiltelefon kunna tillkalla hjälp om du inte kan göra det själv.

Nytt för 2023:s modeller är att iPhone laddas med USB-C-kontakt – samma laddare som du laddar din Mac eller iPad med. Överföringshastigheten blir också högre.

iPhone 15 Pro erbjuder en lagringskapacitet på 128, 256 och 512 GB och 1 TB och har ett ramminne på 8 GB. Den är i storleken 146,6 x 70,6 x 8,25 millimeter och väger 187 gram. Mobiltelefonen är IP68-klassad.

 • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Bästa Google-telefon Test.se logo
Google
Google Pixel 8 Pro
Google Google Pixel 8 Pro - Test
Bästa Google-telefon Test.se logo
Google
Google Pixel 8 Pro
En proffstelefon av Google och bra alternativ till iPhone och Samsung.
Fjärde plats på test hos Techradar 2023.
Andra plats på test hos M3 Sveriges Prylsajt 2023.
Rekommenderas av Aftonbladet Plus 2023.
Lagringskapacitet: 128, 256 och 512 GB.
Skärmstorlek: 6,7 tum.
Operativsystem: Android 14.
Processor: Tensor G3.
Upplösning: 1344 x 2992 px.
RAM: 12 GB.
Bakre kamera: 50 MP + 48 MP + 48 MP.
Främre kamera 10,5 MP.
Storlek: 162,6 x 76,5 x 8,8 mm.
Vikt: 213 gram.

Google Pixel är en serie med surfplattor, bärbar datorer och mobiltelefoner. Den första smarttelefonen kom 2016 och hösten 2023 lanserade Google de uppdaterade mobiltelefonerna Google Pixel 8 Pro och Google Pixel 8. Med sina senaste modeller har Google visat att de är en bra konkurrent till iPhone och Samsung.

I ett test hos Techradar kom Google Pixel 8 Pro på fjärde plats och utsågs till bästa Android-telefon. Enligt dem har Googles senaste Pro-modell en finslipad design och nya bra kamerafunktioner.

I ett test hos M3 Sveriges Prylsajt fick telefonen betyget 4 av 5 och beskrivs som en mobiltelefon full av AI och andra smarta funktioner.

När Aftonbladet Plus recenserade den nya mobiltelefonen gav dem betyget 4 av 5. Enligt dem är det ett bra alternativ om du inte vill betala för en iPhone, men samtidigt vill ha en premiumtelefon.

Den nya mobiltelefonen är lik sin föregångare designmässigt, men kommer med flera finslipade egenskaper. Det är en mobiltelefon på proffsnivå som beskrivs som stilren, kraftfull och säker. Den är utrustad med en ny Tensor G3-processor som är Googles mest kraftfulla chip och kommer med flera nya AI-funktioner. Mobiltelefonen har en lagringskapacitet på 128, 256 och 512 GB och ett kraftfullt batteri på 5050mA.

Skärmen på 6,7 tum har FullHD och en uppdateringsfrekvens på 120 Hz som ger starka och korrekta färger. Telefonen har tre kraftfulla kameror med ett särskilt teleobjektiv på 5x zoom, bättre autofokus och full upplösning. Pixel hjälper dig att få felfria bilder genom att kombinera liknande foton och ta fram den som är bäst – perfekt om någon råkade blinka under fotograferingen. Tack vare mörkerläget kommer dina filmer att bli tydliga även i mörkret.

Samtalsljudet är förbättrat så att bakgrundsljus sänks och rösten förstärks. Skulle du vara med i en bilolycka och inte kan ringa efter hjälp gör din Google Pixel det åt dig.

Mobiltelefonen är i storleken 162,6 x 76,5 x 8,8 millimeter och väger 213 gram. Deras nya mobiltelefon lovar en uppdatering av mjukvaran för sju år. Den är IP68-klassad vilket gör att den står emot både vatten och repor.

 • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Bästa äldre iPhone Test.se logo
Apple
iPhone 14 Pro
Apple iPhone 14 Pro - Test
Bästa äldre iPhone Test.se logo
Apple
iPhone 14 Pro
Apples mest avancerade mobiltelefon på marknaden 2022, utrustad med proffskamera.
Högt betyg på test hos Råd & Rön 2024.
Fjärde plats på test hos Råd & Rön 2023.
Testvinnare hos Techradar 2022.
Andra plats på test hos Råd & Rön 2022.
Andra plats på test hos M3 Sveriges Prylsajt 2022.
Populärt val hos Prisjakt.
Lagringskapacitet: 128, 256 och 512 GB och 1 TB.
Skärmstorlek: 6,1 tum.
Operativsystem: iOS 16.
Processor: Apple A16 Bionic.
Upplösning: 1179 x 2556 px.
RAM: 6 GB.
Utrustad med en Super Retina XDR-skärm.
Bakre kamera: 48 MP + 12 MP + 12 MP.
Främre kamera 12 MP.
Storlek: 147,5 x 71,5 x 7,9 mm.
Vikt: 206 gram.
Batteri: 3200 mAh.

Sedan Apple lanserade den första iPhonen i Sverige 2008 har deras smartphones legat på topp. I september 2022 släppte Apple fyra nya mobiltelefoner. Vi har valt att rekommendera iPhone 14 Pro - även om det inte är den nyaste modellen längre är det fortfarande ett bra val. 

I ett äldre test hos M3 Sveriges Prylsajt har man testat nya iPhone 14 Pro och iPhone Pro Max och gav ett gemensamt omdöme – betyget 4,5 av 5. Telefonerna beskrivs som en smula mer, en smula bättre men är en dyrare upplevelse. Båda modellerna har samma färger, design och nyheter men iPhone Pro är mindre och lättare att sköta med en hand. Enligt deras test är telefonerna blixtsnabba, har en ljusstark skärm, bra operativsystem och mycket bra kamera.

I ett äldre test hos Techradar utsågs iPhone 14 Pro och iPhone Pro Max till bästa mobilen för dig som vill ha en Apple-produkt. Designen är lik tidigare modell, men här får du en av de lyxigaste och mest välbyggda mobiltelefoner på marknaden just nu. Även om priset är högt har iPhone aldrig levererat en bättre mobil.

I ett äldre test hos Råd & Rön kom iPhone 14 Pro på en andra plats med betyget 79 av 100. Kamera, video, skärm och prestanda fick höga betyg men batteritiden något sämre. Även tålighet, ljud, hanterbarhet och säkerhet fick höga betyg. I ett nytt test från 2023 kom mobiltelefonen på fjärde plats. 

iPhone 14 Pro kommer i färgerna djuplila, guld, silver och rymdsvart och med lagringskapaciteten 128, 256 och 512 GB och 1 TB – så valmöjligheterna är stora! Telefonen har måtten 147,5 x 71,5 x 7,9 millimeter och väger 206 gram. Den har en Super Retina XDR-skärm på 6,1 tum som alltid är på och en upplösning på 2556 × 1179 pixlar. Framsidan har ett tåligt glas i Ceramic Shield som är bättre än alla andra smartphonesglas på marknaden just nu. Runt telefonen sitter en ram av rostfritt stål av kirurgisk kvalitet vilket också bidrar till en riktigt hållbar mobil. Den är IP68-klassad vilket betyder att den är vattentålig ner till sex meter djup i 30 minuter.

Mobiltelefonen är utrustad med en proffskamera, en huvudkameran med 48 MP och möjlighet att ta bilder i svagt ljus. Kameran har andra generationens optisk bildstabilisering med sensorförskjutning, ultravidvinkel, 6x optisk zoomomfång och upp till 15x digital zoom. Du kan ta snygga bilder i porträttläge, ha nattläge och fotografera i RAW. Även videomöjligheterna är proffsiga med möjlighet till cinematiskt läge, att spela in med Dolby Vision HDR i 4K och att använda actionläge som gör att du får mjukare tagningar utan skakningar.

iPhonen kommer också med hög säkerhet och är utrustad med en kraschdetektering som känner av du till exempel varit med om en allvarlig olycka och då larmar SOS. Den har en supersnabb 5G-uppkoppling. Det enda negativa är att iPhone fortfarande inte har någon USB-C.

 • iPhone 14 Pro
 • iPhone 15 Pro
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Bästa äldre Android Test.se logo
Samsung
Samsung Galaxy S23 Ultra
Samsung Samsung Galaxy S23 Ultra - Test
Bästa äldre Android Test.se logo
Samsung
Samsung Galaxy S23 Ultra
En högkvalitativ mobiltelefon med Samsungs bästa kamera.
Tredje plats på test hos Råd & Rön 2024.
Testvinnare hos Techradar 2023.
Andra plats på test hos Råd & Rön 2023.
Andra plats på test hos M3 Sveriges Prylsajt 2023.
Populärt val hos Prisjakt.
Lagringskapacitet: 256 och 512 GB och 1 TB.
Minne: 8 GB/12GB.
Skärmstorlek: 6,8-tum.
Operativsystem: Android 13.
Kamera: 200 + 10 + 10 +12 megapixlar.
Batteri: 5 000 mAh.
Storlek: 163,4 x 78,1 x 8,9 mm.
Vikt: 233 gram.

Samsung har under många år varit ledande när det kommer till smartphones. År 2010 lanserades deras första smartphone i Galaxy-serien och efter det har deras mobiltelefoner toppat listorna.

I februari 2023 kom Samsung med de tre nya modellerna Galaxy S23 Ultra, Galaxy S23+ och Galaxy S23. Även om det under 2024 har kommit en ny modell håller Samsung Galaxy S23 Ultra fortfarande hög kvalitet. 

När Techradar testade marknadens bästa mobiltelefoner utsågs Samsungs mobiltelefon till bäst i test med betyget 4,5 av 5. Den beskrivs som stor, kraftfull och har mer än vad de flesta användare egentligen har behov av.

I ett test hos Råd & Rön från 2023 kom mobiltelefonen på delad andra plats med betyget 81 av 100. Den fick särskilt höga poäng på kamera och video, skärm, tålighet, ljud, prestanda, anslutningar, hanterbarhet och säkerhet. I ett uppdaterat test har en ny Samsung kommit som toppar listan. Den äldre mobiltelefonen ligger dock kvar på delad tredje plats eftersom den fortsatt håller en hög standard. 

När M3 Sveriges Prylsajt testade mobiltelefoner i toppsegmentet fick Galaxy S23 Ultra betyget 4 av 5. De beskriver telefonen som en tungviktare med mycket av det mesta, som mycket kraftfull, utmärkt ljud och bild och förbättrad video.

Samsung Galaxy S23 Ultra finns med lagringskapaciteterna 256 och 512 GB och 1 TB. Mobiltelefon har den snabbaste processorn en Galaxy hittills har haft. I kombination med det kraftfulla 5000 mAh-batteriet kan du använda mobiltelefonen längre än någonsin. Den har en hög IP68-klassning med skärmglas av Gorilla Glass Victus 2 och hållbart aluminium, Armor Aluminium.

Samsung Galaxy S23 Ultra har en Dynamisk Super AMOLED 2x-skärm med upp till 120 Hz uppdateringsfrekvens som återger färgerna på ett bra sätt. Skärmen är ljusstark även utomhus i starkt solljus.

Mobiltelefonen har Samsungs bästa kamera – filma i 8K och fota med 200 megapixel som ger en extrem detaljrikedom. Kameran är lika bra oavsett om det är dag eller natt. Den har en avancerad AI som låter dig ta bilder och filma på proffsnivå. Den har fyra kameror baktill, telefoto, ultravidvinkel och djup. Tack vare laserfokus får du omedelbar skärpa. Du får även detaljerade bilder i inzoomat läge med 3x och 10x optisk zoom. Vill du lägga fokus på motivet och inte bakgrunden kan du använda Portrait Mode vid fotografering eller Auto Framing när du filmar. Med Single Take fångas det bästa motivet automatisk och AI väljer ut de bästa bilderna. Med Object Eraser kan du ta bort objekt eller människor från bilden. Med hjälp av 3D och AI tar du dina selfies till nästa nivå.

Samsung Galaxy S23 Ultra är i storleken 163,4 x 78,1 x 8,9 millimeter och väger 233 gram. Det följer med en integrerad S Pens om gör det lättare för dig att låta kreativiteten flöda.

 • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Ytterligare läsning

Bäst i test mobiltelefon - se testvinnande mobiltelefoner.
Det finns många mobiltelefoner på marknaden - vi hjälper dig att välja rätt! Här testar redaktionen iPhone 15 Pro Max.

Köpguide mobiltelefon

Ju längre fram tekniken går desto smartare blir mobiltelefonerna. Idag används de till så mycket mer än att bara ringa eller sms:a. Lyssna på musik, streama en tv-serie, betala lunchen med, googla, se när nästa buss går, hålla kontakten med vänner på sociala medier eller fotografera nära och kära med. I en djungel av möjligheter är det inte alltid lätt att veta vad man faktiskt behöver!

Ska du köpa mobil med abonnemang? Här kan du jämföra mobilabonnemang.

Skräddarsy efter dina behov och önskemål!

I mångt och mycket är det framförallt olika appar och program som gör telefonen mångsidig – genom att själv välja de appar du har användning för får du helt enkelt det just du behöver. Viktigt att kolla på är därför hur hög prestanda telefonen har – vill du ha flera appar igång samtidigt krävs högre prestanda.

Bäst i test mobiltelefon - se testvinnande mobiltelefoner.
Hur mycket minne behöver du ha? Hur bra ska kameran vara? Ta reda på hur ditt behov ser ut innan du väljer mobil.

Hur mycket lagringsutrymme behöver du?

Mobiltelefonens lagringsutrymme är en annan viktig aspekt av ett mobilköp. Vill du hantera många olika appar och samtidigt ha möjlighet till att ha musik, filmer och serier nedladdade på telefonen och en kamerarulle full av bilder krävs en hel del lagringsutrymme! Mobilerna finns ofta med tre-fyra olika lagringskapaciteter så att du köper den modell som passar ditt behov. De flesta har en lagring på 128, 256 och 512 GB och 1 TB.

Bättre batteri för färre laddningar

En annan aspekt att ta med i beräkningen om du har för avsikt att använda din mobiltelefon ofta och till mycket, kanske för att spela spel eller sköta mycket jobb, är batteritiden. Att hela tiden behöva hålla koll på batterinivån, bära på en powerbank eller ständigt hålla koll på var närmaste laddningsmöjlighet finns är ingen höjdare. Mobilerna idag får bara bättre och bättre batteritid, just för att vi använder våra telefoner till mer och mer. 

Mobiltelefoner kommer med snabbladdare  

Mobilladdarna bli också bättre och bättre – många telefoner säljs idag med snabbladdare som kan fylla på batteriet på kort tid när det skulle behövas. Vissa laddare är även trådlösa. 

Mobiltelefon - bäst i test.
Nya iPhone 15 Pro kommer med den nya USB-C-laddaren. 

En bra kamera för dig som är fotointresserad

Våra mobiltelefoner får mer och mer också ta över rollen som kamera: mobilen är ju ändå alltid med, så det är supersmidigt att alltid kunna plocka upp mobilkameran och fånga vardagsögonblick. Känner du igen dig i det här kan det vara värt att se hur kameran på just den telefonen du spanat in står sig i jämförelse med andra telefoner. Idag har många mobiltelefoner kameror som kan mäta sig med en riktigt proffskamera med flera linser, många olika inställningar och stora redigeringsmöjligheter.

Test av mobiltelefon - bäst i test.
iPhone 15 Pro Max och iPhone 15 Pro kommer med en proffskamera med 5xzoom och 3xzoom.

Vissa telefoner tål mer än andra

Lever du en aktiv livsstil med mycket träning i skog och mark? Eller har du klåfingriga barn hemma som gärna ”lånar” telefonen till både det ena och det andra? Då kan det vara värt att köpa en telefon som tål lite stryk. Hur tålig en telefon är kan du läsa ut av vilken kapslingsklassning den har. Klassningen märks ut med ”IP” följt av två siffror: den första siffran visar hur väl telefonen är skyddad mot damm, inträngande föremål och beröring i de mest riskfyllda delarna (som t.ex. laddningskontakten), och den andra siffran talar om hur bra skydd mot vatten den har. Ju högre siffror desto bättre skydd, och de vanligaste märkningarna idag är IP67 och IP68. IP67 innebär att telefonen är dammtät och vattentålig; den klarar av 30 minuters nedsänkning till en meters djup, och IP68 innebär att telefonen är dammtät och tryckvattentät; den klarar av att sänkas ner i ett vattendjup som anges av tillverkare, vanligtvis 3 meter.

Vill du ha en riktigt tålig telefon så har vi samlat tester av sådana här.

iOS eller Android?

Olika telefoner har olika operativsystem, och det är oftast mellan iOS och Android valet till slut ligger. Dels för att de här två är de vanligaste, men också för att de är de mest utvecklade. iOS är Apples operativsystem, och alltså det som används i iPhones och Ipads, och Android ägs av Google. Android används av flera stora tillverkare, bland annat Samsung, Huawei, LG och Sony. Den självklara nackdelen med iOS är att det finns ett väldigt litet utbud av telefoner. Nackdelen med Android är att det inte alltid är självklart att den senaste telefonen har det senaste systemet – om operativsystem är en viktig faktor för dig är det därför extra viktigt att du läser på om vilken version av Android telefonen stöder innan du köper den! Utöver att utbudet av mobiler rent generellt är större för Android finns det också bra mycket billigare Android-telefoner än iPhones: det är möjligt att få en bra Android-mobil av lite äldre modell för cirka 1 500 kronor, medan den billigaste iPhone-modellen kostar minst det dubbla.

I regel kan man säga att Android passar bäst med Android, medan iOS passar bäst med iOS. Har du redan en Mac-dator, en Ipad och ett konto på Itunes med massor av musik på är det lättast att koppla samman dessa med en iPhone, och om du redan har andra Android-enheter hemma och är en flitig användare av Googles andra tjänster fungerar dessa smidigast ihop med en Android-telefon. Med det sagt är det ändå viktigt att påpeka att det absolut går att kombinera enheter med olika operativsystem! Det är bara lite smidigare att hålla sig till ett och samma.

Gränssnittet och upplägget ser lite olika ut i de olika operativsystemen, och båda har förstås sina för- och nackdelar. Men vad just du anser är en för- eller en nackdel beror mycket på vad du är van vid sedan innan, för det är just dina egna preferenser som i slutändan är avgörande!

Bäst i test mobiltelefon.
iPhone 15 Pro Max är just nu den bästa iPhonen du kan köpa.
Bäst i test mobiltelefon - se testvinnande mobiltelefoner.
Samsung är den största aktören på marknaden när det kommer till Android. Här testar Test.se Samsung Galaxy S22 Ultra som är en äldre testvinnare.
OnePlus 10 Pro - se alla testvinnande mobiltelefoner på test.se.
Redaktionen på Test.se har testat OnePlus 10 Pro, som är ett prisvärt alternativ till dig som vill ha en Android-telefon.  

Glöm inte bort vad du tycker är viktigt!

Det är egentligen inte särskilt mycket som skiljer de ledande telefonerna åt i fråga om funktion och prestanda. Det är oftast i detaljerna de skiljer sig åt. Hur de placerar sig i olika tester beror till stor del på vilka preferenser den som testat telefonen har. Somliga användare prioriterar vissa funktioner, andra tycker att andra är viktigare. Stirra dig därför inte blind på förstaplatsen – kika på flera telefoner i toppen istället och fundera på vad du anser är viktigt. Andras tester och recensioner kan vara extremt hjälpsamt och vägledande, men i slutändan ska du förstås ha en telefon som erbjuder just det du vill ha!

Solcellsladdare till mobiltelefon

Ska du ha med dig telefonen när du campar eller vandrar kan det vara bra att köpa en solcellsladdare. Den ger dig möjlighet att ladda mobilen, surfplattan eller kameran oavsett var du är. 

Bäst i test solcellsladdare till mobilen.

PC För Alla tipsar om 5 saker att tänka på inför mobilköpet: 

Populära varumärken:

Länktips:

Tillbaka till början – våra toppval


Redaktionen
Test.se

Vanliga frågor

 • De två främsta operativsystemen på marknaden är Apple och Android och båda har sina fördelar. Har du andra produkter kan det vara bra att matcha med en mobiltelefon med samma operativsystem för att dessa ska vara kompatibla. Men med dagens teknik kan du kombinera de flesta teknikprylarna med varandra.
 • I vår jämförelse av mobilabonnemang kan du se och jämföra alla olika abonnemang och ställa in operatör, surfmängd och telefon för att passa ditt behov. Just nu är det billigaste abonnemanget Vimla 3 GB för 25 kr/månad.
 • Vi har valt att utse iPhone 15 Pro Max till den iPhone som är bäst i test just nu. Det är Apples mest avancerade mobiltelefon just nu. Vi har valt att utse Samsung Galaxy S23 Ultra till den Android som är bäst i test och detta är Samsungs exklusivaste modell på marknaden just nu. Är ute efter en mobiltelefon med mycket bra kamera är detta alternativet för dig!
Innehållsförteckning

Innehåll
Bäst i test iPhone:
Apple iPhone 15 Pro Max

Du kanske även är intresserad av: