VI SAMMANSTÄLLER TESTER

Det är precis vad vi gör, kollar vad andra tycker om produkterna. Idén med Test.se är att sammanställa experttesterna från nätet och tidningarna på ett ställe, låta någon av våra redaktörer analysera dem och rekommendera en produkt. Sidorna uppdateras löpande allt eftersom nya produkter och tester publiceras. Läs mer

Ändrad 13 April 2021
Så väljer vi vinnare

Så väljer vi vinnare

Test.se har en lång historia av att utse testvinnare i en mängd olika produktkategorier – men hur väljer vi egentligen ut de bästa produkterna?

I första hand är våra testvinnare produkter som har fått topplaceringar i jämförande tester hos välkända aktörer. Vi lägger mycket tid på efterforskning för att kunna presentera ett så pålitligt och korrekt resultat som möjligt. När urvalet görs lägger vi även stor vikt vid produktrecensioner, både från experter och konsumenter.

Ibland stöter vi dock på produktkategorier där det saknas både tester och recensioner. Detta kan antingen bero på att produkten i fråga är ny på marknaden, eller att produktkategorin är ovanligt begränsad. I dessa fall väljer vi att presentera produkter från välkända och etablerade varumärken inom respektive segment.

Test av mobiltelefoner 2021

Ska du köpa en ny mobiltelefon och är ute efter en riktigt bra smartphone. Då ska du välja en testvinnande mobiltelefon – vi ger dig fyra av 2021 års hetaste telefoner. Ta också hjälp av vår köpguide för att hitta rätt!

Vi har jämfört
 • Skärmstorlek.
 • Lagringskapacitet.
 • Antal kameror.
 • Övriga egenskaper.
Vi på Test.se rekommenderar
Test och produktrecensioner
Bäst i test iPhone Test.se - Bäst i test iPhone
Apple
iPhone 12
Bäst i test iPhone
Bäst i test iPhone
Apple
iPhone 12
En supersnabb smartphone med en mycket vass skärm.
Testvinnare hos Pricerunner 2021.
Testvinnare hos M3 Sveriges Prylsajt 2020.
Högt betyg på test hos Techradar 2021.
Högt betyg på test hos Råd & Rön 2021.
Högt betyg på test hos Aftonbladet Plus 2020.
Lagringskapacitet: 64, 128 och 256 GB.
Skärmstorlek: 6,1 tum.
Operativsystem: iOS 14.
Processor: Apple A14 Bionic.
RAM-minne: 4 GB.
Utrustad med en Super Retina XDR-skärm.
Dubbla kameror: 12+12 Megapixel (wide, ultrawide), selfiekamera 12 megapixel.
Storlek: B 71,5 mm x H 146,7 mm x D 7,4 mm.
Vikt: 162 gram.
Finns i fem färger.
Stöd för 5G.

Sedan Apple lanserade den första iPhonen i Sverige 2008 har deras smartphones legat på topp. I slutet på 2020 släppte Apple fyra nya mobiltelefoner och iPhone 12 är mellanmodellen. Mobiltelefonen har placerats högt på tester hos bland annat Råd & Rön, Techradar och M3 Sveriges Prylsajt – vilket gör att vi utsett den till vår bäst i test för iPhones. Enligt tester är det den mest prisvärda iPhonen i standardmodellen på flera år. Det är också den telefon som blivit mest uppgraderad sedan 11-serien och designen har gått tillbaka till den mer kantiga vi såg på iPhone 4 och 5.

iPhone 12 är en snabb mobiltelefon utrustad med stöd för 5G och ett nytt och kraftfullt A14 Bionic-chip som gör den mycket snabb när du laddar ner eller streamar något. Skärmstorleken på 6,1 tum är samma som tidigare modell men telefonen har en Super Retina XDR-skärm som ger en ännu tydligare bild.

Med de avancerade dubbla kamerorna tar du högkvalitativa bilder och blir en mästerfotograf på nolltid – även i svagt ljus med nattfunktionen. Kameran har funktioner som ultravidvinkel, vidvinkel och 4 K HDR-videoinspelning med Dolby Vision. Tack vare Ceramic Shield är skärmen fyra gånger tåligare än andra smartphones om du skulle tappa den. Den har dessutom en branschledande vattentålighet.

Med det uppdaterade iOS 14 får du omgjorda widgets på hemskärmen och ett nytt appbibliotek. iPhone 12 finns med 64, 128 och 256 GB så att du kan välja den lagringskapacitet som passar dig bäst och i färgerna blå, svart, vit, grön och röd. Notera att Apple inte längre skickar med strömadapter eller hörlurar, vilket måste köpas separat om du har behov av detta. iPhone 12 finns dessutom in en mindre storlek med en 5,4-tumsskärm.

 • Butiker & priser
 • Priser för Apple iPhone 12 64GB Blue
  • Boka online, hämta utanför!
   Fri frakt över 500kr

Bäst i test Android Test.se - Bäst i test Android
Samsung
Samsung Galaxy S21 Ultra
Bäst i test Android
Bäst i test Android
Samsung
Samsung Galaxy S21 Ultra
En högkvalitativ kamera med Samsungs bästa kamera.
Testvinnare hos Techradar 2021.
Högt betyg på test hos Pricerunner 2021.
Testvinnare hos Råd & Rön 2021.
Testvinnare hos Taenk.dk 2021.
Lagringskapacitet: 128, 256 och 512 GB.
Skärmstorlek: 6,8-tum.
Operativsystem: Android 11.
Processor: Exynos 2100 (5 Nm).
Kamera: 108 + 10 + 10 +12 megapixlar, selfiekamera 40 megapixlar.
Batteri: 5 000 mAh.
Storlek: 165,1 x 75,6 x 8,9 mm.
Vikt: 227 gram.
Finns i fem färger.

Samsung har under många år varit ledande när det kommer till smartphones. År 2010 lanserades deras första smartphone i Galaxy-serien. Samsung Galaxy S21 Ultra är Samsungs toppmodell för år 2021 som kom i januari. Detta är deras senaste modell i premiumklassen och den har blivit testvinnare och fått höga betyg på tester hos Råd & Rön, Techradar, Pricerunner och Taenk. Är du ute efter en riktigt maxad smartphone med extra allt så är detta enligt tester ett riktigt bra val. Telefonen är utrustat med Samsungs egna Exynos 2100-chipp som gör den oerhört snabb. Skärmen är på 6,8 tum och 120 HZ med tåligt glas och metall och med IP68-klassning. Prestandan är maxad och batteriet på 5000 mAh håller länge, även vid intensivt användande.

När det kommer till kameran är detta en mobil som tar mycket högkvalitativa bilder och Samsungs hittills bästa kamera – och för dig som är ute efter en riktig proffskamera! Den har fyra kameror på baksidan och en på framsidan. Huvudsensorn ligger på 108 megapixlar och telefonen har dubbla telelinser, ultravidvinkel, vidvinkel och 100 x zoom. Nattläget på kameran är också av hög klass och levererar bra bilder även i sämre ljus. Tack vare AI och 3D-analys tar den fantastiska porträtt med oskarp bakgrund. Kameran filmar dessutom i 8 K-video.

Telefonen är kompatibel med S Pen, som tidigare bara har varit exklusivt för Samsungs Note-serie. Mobiltelefonen finns i färgerna svart, silver, titanium och brun och du kan välja en lagringskapacitet på 128, 256 och 512 GB. I den här uppdaterade Samsungmodellen har du dock inte möjlighet att komplettera med ett Micro SD-kort. Nätadapter behöver du köpa separat.

 • Butiker & priser
 • Priser för Samsung Galaxy S21 ULTRA 512 GB - Phantom Silver

Bästa premium Test.se - Bästa premium
Apple
Apple iPhone 12 Pro Max
Bästa premium
Bästa premium
Apple
Apple iPhone 12 Pro Max
Apples mest avancerade mobiltelefon på marknaden 2021, utrustad med proffskamera.
Testvinnare hos Taenk.dk 2021.
Högt betyg på test hos Techradar 2021.
Högt betyg på test hos Råd & Rön 2021.
Testvinnare hos Aftonbladet Plus 2020.
Toppbetyg på test hos Mobil.se 2020.
Lagringskapacitet: 128, 256 och 512 GB.
Skärmstorlek: 6,7 tum.
Operativsystem: iOS 14.
Processor: Apple A14 Bionic.
Utrustad med en Super Retina XDR-skärm.
Tre kameror.
Storlek: B 78,1 mm x H 160,8 mm x D 7,4 mm.
Vikt: 228 gram.
Finns i fyra färger.
Stöd för 5G.

iPhone 12 Pro Max är vår andra testvinnande mobiltelefon från Apple. Det är den senaste modellen i premiumklassen och den mest avancerade av Apples fyra nya modeller för 2021. Telefonen har placerats högt i flera tester som hos oberoende Råd & Rön och experttestarna M3 Sveriges Prylsajt och Aftonbladet Plus. Den är lik iPhone Pro, men har fler funktioner och är större och har bättre batteritid. iPhone 12 Pro Max har fler kameror och mer lagringsutrymme än iPhone 12 och iPhone 12 mini.

iPhone 12 Pro Max är en snabb mobiltelefon utrustad med stöd för 5G och ett nytt och kraftfullt A14 Bionic-chip som gör den mycket snabb när du laddar ner eller streamar något. Mobilen har en större skärmstorlek på 6,7 tum och har en Super Retina XDR-skärm som ger snygga bilder. Den har även Ceramic Shield som gör den fyra gånger tåligare än andra smartphones vid fallskador. Mobiltelefonen är dessutom IP68-klassad vilket gör att den är skyddad mot både väta och stänk.

iPhone 12 Pro Max har den hittills bästa proffskameran bland iPhones och det bästa valet om du gillar att fotografera. Den har en 12 MP-kamera med ultravidvinkel, vidvinkel och teleobjektiv som gör att du kan ta riktigt bra bilder. Sensorn och pixlarna är större och ger både klarare och mer detaljrika bilder. Dessutom har den en avancerad stabiliserande lösning som reducerar oskärpa och många smarta funktioner som gör dina bilder mer effektfulla. Du kan spela in, redigera och spela upp video i biokvalitet med Dolby Vision.

Mobiltelefonen finns i färgerna guld, silver, grå och blå och en lagringskapacitet på 128, 256 och 512 GB. Precis som hos andra nya iPhones följer inte strömadapter eller hörlurar längre med.

 • Butiker & priser
 • Priser för Apple iPhone 12 Pro Max 512GB Graphite
  • Boka online, hämta utanför!
   Fri frakt över 500kr
  • Nordens största marknadsplats

Populärt val Test.se - Populärt val
OnePlus
OnePlus 8 Pro
Populärt val
Populärt val
OnePlus
OnePlus 8 Pro
För dig som väljer bort iPhone och Samsung finns denna Androidtelefon med det lilla extra.
Högt betyg på test hos Techradar 2021.
Testvinnare hos M3 Sveriges Prylsajt 2020.
Högt betyg på test hos Råd & Rön 2021.
Högt betyg på test hos PC-tidningen 2020.
Lagringskapacitet: 128, 256 och 512 GB.
Skärmstorlek: 6,78 tum.
Operativsystem: Android 10.
Processor: Snapdragon 865.
Ramminne: 8 Gb.
Fyra kameror.
Storlek: 165,3 x 74,35 x 8,5 mm.
Vikt: 199 gram.
Stöd för 5G.

OnePlus mobiltelefoner klättrar sig av närmare Samsungs och Apples smartphones. Företaget startade som ett alternativ mobiltelefonmärke och sålde mobiltelefon med hög prestanda till ett lägre pris. Idag ligger priserna ungefär på samma nivå som konkurrenternas.

OnePlus 8 Pro är en smartphone för dig som är ute efter en Androidtelefon med det lilla extra och enligt tester har den en av de bästa skärmarna på marknaden just nu. Den har en 6,78 QHD Fluid AMOLED-skärm med 120 Hz som ger en mycket bra användarupplevelse. Skärmens innehåll syns även tydligt i direkt solljus och färgskärmen har 65 gånger fler färger än tidigare versioner av telefonen. Det är en tunn telefon på endast 8,5 millimeter och en låg vikt på 199 gram.

Mobiltelefonen har fyra kameror på baksidan som täcker alla behov när du ska fotografera eller filma. Huvudkameran är på 48 MP med sensor från Sony, vidvinkel och 3 x optiskt zoom och 30 x digital zoom. Tack vare OIS och EIS kan du filma i 4 K och får knivskarpa klipp. Enligt recensioner är det inte den bästa mobilkameran på marknaden, men absolut en av de bästa i den här prisklassen.

Mobiltelefonen har lång batteritid och snabb laddning – och du kan ladda den trådlöst. Den har stöd för 5G och wifi 6 som är nästa generations wifi-teknik. Den är har en IP68-klassificering som gör att den skyddas mot stänk. Precis som övriga testvinnare så skickar inte OnePlus 8 Pro med några hörlurar, men däremot en laddare.

 • Butiker & priser
 • Priser för OnePlus 8 Pro Onyx Black 8GB+128GB

Ytterligare läsning

Bäst i test mobiltelefon - se testvinnande mobiltelefoner.

Köpguide

Ju längre fram tekniken går desto smartare blir mobiltelefonerna. Idag används de till så mycket mer än att bara ringa eller sms:a. Lyssna på musik, streama en tv-serie, betala lunchen med, googla, se när nästa buss går, hålla kontakten med vänner på sociala medier eller fotografera nära och kära med. I en djungel av möjligheter är det inte alltid lätt att veta vad man faktiskt behöver!

Ska du köpa mobil med abonnemang? Här kan du jämföra mobilabonnemang.

Skräddarsy efter dina behov och önskemål!

I mångt och mycket är det framförallt olika appar och program som gör telefonen mångsidig – genom att själv välja de appar du har användning för får du helt enkelt det just du behöver. Viktigt att kolla på är därför hur hög prestanda telefonen har – vill du ha flera appar igång samtidigt krävs högre prestanda.

Hur mycket lagringsutrymme behöver du?

Mobiltelefonens lagringsutrymme är en annan viktig aspekt av ett mobilköp. Vill du hantera många olika appar och samtidigt ha möjlighet till att ha musik, filmer och serier nedladdade på telefonen och en kamerarulle full av bilder krävs en hel del lagringsutrymme! Mobilerna finns ofta med tre-fyra olika lagringskapaciteter så att du köper den modell som passar ditt behov.

Bättre batteri för färre laddningar

En annan aspekt att ta med i beräkningen om du har för avsikt att använda din mobiltelefon ofta och till mycket, kanske för att spela spel eller sköta mycket jobb, är batteritiden. Att hela tiden behöva hålla koll på batterinivån, bära på en powerbank eller ständigt hålla koll på var närmaste laddningsmöjlighet finns är ingen höjdare. Mobilerna idag får bara bättre och bättre batteritid, just för att vi använder våra telefoner till mer och mer. Mobilladdarna bli också bättre och bättre – många telefoner säljs idag med snabbladdare som kan fylla på batteriet på kort tid när det skulle behövas. Vissa laddare är även trådlösa.

En bra kamera för dig som är fotointresserad

Våra mobiltelefoner får mer och mer också ta över rollen som kamera: mobilen är ju ändå alltid med, så det är supersmidigt att alltid kunna plocka upp mobilkameran och fånga vardagsögonblick. Känner du igen dig i det här kan det vara värt att se hur kameran på just den telefonen du spanat in står sig i jämförelse med andra telefoner. Idag har många mobiltelefoner kameror som kan mäta sig med en riktigt proffskamera med flera linser, många olika inställningar och stora redigeringsmöjligheter.

Vissa telefoner tål mer än andra

Lever du en aktiv livsstil med mycket träning i skog och mark? Eller har du klåfingriga barn hemma som gärna ”lånar” telefonen till både det ena och det andra? Då kan det vara värt att köpa en telefon som tål lite stryk. Hur tålig en telefon är kan du läsa ut av vilken kapslingsklassning den har. Klassningen märks ut med ”IP” följt av två siffror: den första siffran visar hur väl telefonen är skyddad mot damm, inträngande föremål och beröring i de mest riskfyllda delarna (som t.ex. laddningskontakten), och den andra siffran talar om hur bra skydd mot vatten den har. Ju högre siffror desto bättre skydd, och de vanligaste märkningarna idag är IP67 och IP68. IP67 innebär att telefonen är dammtät och vattentålig; den klarar av 30 minuters nedsänkning till en meters djup, och IP68 innebär att telefonen är dammtät och tryckvattentät; den klarar av att sänkas ner i ett vattendjup som anges av tillverkare, vanligtvis 3 meter.

Vill du ha en riktigt tålig telefon så har vi samlat tester av sådana här.

iOS eller Android?

Olika telefoner har olika operativsystem, och det är oftast mellan iOS och Android valet till slut ligger. Dels för att de här två är de vanligaste, men också för att de är de mest utvecklade. iOS är Apples operativsystem, och alltså det som används i iPhones och Ipads, och Android ägs av Google. Android används av flera stora tillverkare, bland annat Samsung, Huawei, LG och Sony. Den självklara nackdelen med iOS är att det finns ett väldigt litet utbud av telefoner. Nackdelen med Android är att det inte alltid är självklart att den senaste telefonen har det senaste systemet – om operativsystem är en viktig faktor för dig är det därför extra viktigt att du läser på om vilken version av Android telefonen stöder innan du köper den! Utöver att utbudet av mobiler rent generellt är större för Android finns det också bra mycket billigare Android-telefoner än iPhones: det är möjligt att få en bra Android-mobil av lite äldre modell för cirka 1 500 kronor, medan den billigaste iPhone-modellen kostar minst det dubbla.

I regel kan man säga att Android passar bäst med Android, medan iOS passar bäst med iOS. Har du redan en Mac-dator, en Ipad och ett konto på Itunes med massor av musik på är det lättast att koppla samman dessa med en iPhone, och om du redan har andra Android-enheter hemma och är en flitig användare av Googles andra tjänster fungerar dessa smidigast ihop med en Android-telefon. Med det sagt är det ändå viktigt att påpeka att det absolut går att kombinera enheter med olika operativsystem! Det är bara lite smidigare att hålla sig till ett och samma.

Gränssnittet och upplägget ser lite olika ut i de olika operativsystemen, och båda har förstås sina för- och nackdelar. Men vad just du anser är en för- eller en nackdel beror mycket på vad du är van vid sedan innan, för det är just dina egna preferenser som i slutändan är avgörande!

Glöm inte bort vad du tycker är viktigt!

Det är egentligen inte särskilt mycket som skiljer de ledande telefonerna åt i fråga om funktion och prestanda. Det är oftast i detaljerna de skiljer sig åt. Hur de placerar sig i olika tester beror till stor del på vilka preferenser den som testat telefonen har. Somliga användare prioriterar vissa funktioner, andra tycker att andra är viktigare. Stirra dig därför inte blind på förstaplatsen – kika på flera telefoner i toppen istället och fundera på vad du anser är viktigt. Andras tester och recensioner kan vara extremt hjälpsamt och vägledande, men i slutändan ska du förstås ha en telefon som erbjuder just det du vill ha!

Tillbaka till början – våra toppval


Redaktionen
Test.se
testse@qualityunlimited.com

Vanliga frågor

 • De två främsta operativsystemen på marknaden är Apple och Android och båda har sina fördelar. Har du andra produkter kan det vara bra att matcha med en mobiltelefon med samma operativsystem för att dessa ska vara kompatibla. Men med dagens teknik kan du kombinera de flesta teknikprylarna med varandra.
 • I vår jämförelse av mobilabonnemang kan du se och jämföra alla olika abonnemang och ställa in operatör, surfmängd och telefon för att passa ditt behov. Just nu är det billigaste abonnemanget Vimla 3 GB för 25 kr/månad.
 • Vi har valt att utse iPhone 12 till den iPhone som är bäst i test just nu. Det är Apples mellanmodell bland fyra nya telefoner och en supersnabb smartphone som placerats bäst i tester. Vi har valt att utse Samsung Galaxy S21 Ultra till en Android som är bäst i test och detta är Samsungs exklusivaste modell på marknaden just nu. Är ute efter en mobiltelefon med mycket bra kamera är detta alternativet för dig!
Innehållsförteckning

Innehåll
Bäst i test iPhone:
Apple iPhone 12