VI SAMMANSTÄLLER TESTER

Det är precis vad vi gör, kollar vad andra tycker om produkterna. Idén med Test.se är att sammanställa experttesterna från nätet och tidningarna på ett ställe, låta någon av våra redaktörer analysera dem och rekommendera en produkt. Sidorna uppdateras löpande allt eftersom nya produkter och tester publiceras. Läs mer om oss


Innehåll
FILTER
Ändrad 4 Juli 2024

Jämför mobilabonnemang – hitta bästa abonnemanget 2024

Är bra täckning, en billig prislapp eller mycket surf viktigast för dig? Här har vi jämfört alla svenska mobiloperatörer för att du enkelt ska hitta det bästa abonnemanget – filtrera efter dina önskemål och se alla alternativ.

Visar 41 abonnemang
0 GB
Typ av abonnemangfello Logo
Surfhastighet upp till 100 Mbit/s
comviq Logo
Surfhastighet upp till 100 Mbit/s
Dubbel surf!
hallon Logo
Surfhastighet upp till 100 Mbit/s
vimla Logo
Surfhastighet upp till 150 Mbit/s
tellus Logo
Surfhastighet upp till 100 Mbit/s
comviq Logo
Surfhastighet upp till 100 Mbit/s
halebop Logo
Surfhastighet upp till 100 Mbit/s
Dubbel surf!
hallon Logo
Surfhastighet upp till 100 Mbit/s
vimla Logo
Surfhastighet upp till 150 Mbit/s
fello Logo
Surfhastighet upp till 100 Mbit/s
vimla Logo
Surfhastighet upp till 150 Mbit/s
tellus Logo
Surfhastighet upp till 100 Mbit/s
tre Logo
Surfhastighet upp till 1000 Mbit/s
fello Logo
Surfhastighet upp till 100 Mbit/s
comviq Logo
Surfhastighet upp till 100 Mbit/s
jämför mobilabonnemang bästa mobilabonnemang
För att du ska hitta det bästa mobilabonnemanget har vi valt att ha med alla stora operatörer på marknaden i vår tjänst – filtrera resultaten för att hitta rätt abonnemang just dig.

Hur hittar jag det bästa mobilabonnemanget?

När det är dags att skaffa ett nytt mobilabonnemang finns det många olika saker som kan vara bra att tänka på. Här har vi samlat en rad punkter som kan vara bra att fundera kring innan du tecknar det nya abonnemanget.

Så mycket surf behöver du

Hur stort surfbehov man har är naturligtvis väldigt individuellt. När du ska välja surfmängd är tipset att fundera på hur ditt mobilanvändande ser ut. Använder du ofta din mobil till streaming av video eller musik? Eller använder du sociala medier frekvent? I så fall är det smarta att välja ett mobilabonnemang där det ingår en lite större datamängd. Om du istället främst vill använda din telefon till samtal och sms räcker det gott med en mindre surfpott. I vår jämförelse hittar du abonnemang med allt från 3 GB till fri surf.

Flera mobilabonnemang erbjuder även möjligheten att spara surf. Om du inte har använt upp hela din datamängd läggs detta till en surfpott som du sedan kan använda kommande månader. Det är dock vanligt förekommande att du inte får spara hur mycket surf som helst, och inte heller hur länge som helst. Undersök vad som gäller hos just din mobiloperatör.

Har du wifi hemma eller inte?

När du ska välja surfmängd är det också bra att fundera på hur ofta du har tillgång till wifi. Om du har wifi hemma och på jobbet är helt enkelt behovet av en stor datamängd mindre. Men om du ofta är på språng eller inte har wifi hemma kan en stor surfmängd vara ett bra val. Vissa mobilabonnemang erbjuder obegränsad surfmängd – då behöver du aldrig vara orolig för att surfmängden ska ta slut!

Bra att veta! Just nu väljer fler och fler operatörer att prissätta sina abonnemang efter surfhastighet istället för surfmängd. Detta betyder att de erbjuder flera olika mobilabonnemang med obegränsad surfmängd – det som skiljer abonnemangen emellan är istället surfhastigheten.

Dataroaming

År 2017 försvann kostnaden för roaming inom EU. Detta innebar att vi från och med då kunde ringa, sms:a och surfa precis som hemma när vi befinner oss utomlands inom EU. Dock finns det fortfarande begränsningar gällande surf. Läs på om de olika abonnemangen och vad som gäller för respektive.

Letar du efter mobilt bredband? Då kan du kolla in vår jämförelse av mobilt bredband!

Vilket är det billigaste mobilabonnemanget?

Oavsett vilken typ av abonnemang du är ute efter är naturligtvis prislappen en viktig faktor. Operatörerna konkurrerar ständigt om att erbjuda så prisvärda abonnemang som möjligt. De lägsta priserna hittar du i stort sett alltid om du vänder dig till någon av lågprisoperatörerna som exempelvis Hallon, Fello eller Vimla. 

Du kommer också undan billigare om du exempelvis väljer ett abonnemang med en låg surfmängd – se dock till att inte välja en så liten mängd att det inte fungerar för ditt dagliga mobilanvändande. Om du vill hitta ett så billigt mobilabonnemang som möjligt, ta gärna en titt på vår sida för just billiga mobilabonnemang genom att följa länken nedan.

Hitta det billigaste mobilabonnemanget

Därför ska du välja familjeabonnemang

Att skaffa ett familjeabonnemang kan vara en bra idé om man är flera som ska skaffa abonnemang samtidigt. Och trots namnet går det lika bra att skaffa familjeabonnemang om ni är ett gäng kompisar!. Med en familjeabonnemang kan ni ha flera mobilnummer kopplade till samma mobilabonnemang. Hur detta kan skilja sig lite mellan de olika operatörerna – ta gärna en titt på vår jämförelse av familjeabonnemang för att hitta det bästa möjliga alternativet.

Mobilabonnemang för student, pensionär eller företag

Det finns flera olika abonnemang att välja på för dig som är student eller pensionär/senior. Som pensionär eller student vill man inte spendera mer än vad man absolut måste, och de flesta abonnemang som erbjuds är minst lika bra som "vanliga". Flera operatörer har studentalternativ och ungdomsrabatt. För att räknas som senior brukas krävas att du är äldre än 55 år, men detta kan skilja sig lite mellan de olika mobiloperatörerna. Gå direkt till jämförelsen av studentabonnemang och seniorabonnemang för att läsa mer och teckna abonnemang.

Om du istället vill teckna ett abonnemang för ditt företag har vi jämfört samtliga operatörer som erbjuder detta alternativ – ta en titt på vår särskilda sida för företagsabonnemang.

Vilken operatör har bäst täckning?

vilken operatör har bäst täckning

När det gäller täckning finns det fyra mobilnät i Sverige; Telia, Tele2, Telenor och Tre. Telia har fått högsta betyg av mätningsföretaget P3, därefter hamnar Tele2. Mobiloperatörerna prioriterar tätbefolkade områden i Sverige, vilket innebär att täckningen kan vara sämre i glesbefolkade områden, som till exempel i Norrland.

Vilken operatör ingår i vilket nät?

vilken operatör tillhör vilket nät

Flera operatörer ingår i de stora mobiloperatörernas nät. Halebop ingår exempelvis i Telias nät och Comviq i Tele2's nät. Detta innebär att täckningen ska vara likadan och att det ska fungera likadant enligt mobiloperatörerna.

Redaktionen på test.se har kontaktat Telia, Tele2, Telenor och Tre för att ta reda på om de har någon typ av prioritering på täckning. Vi har inte fått något konkret svar men de svar vi fått är att det ska vara samma täckning. Vid större evenemang och konserter till exempel så kan det förekomma prioritering på huvudoperatörernas nät. Detta innebär till exempel att Telia har bättre täckning i sådana lägen jämfört med Halebop och Fello.

Välj eSIM och slipp krångel

Liksom allt annat i telekombranschen har även SIM-korten utvecklats under åren, och numera erbjuder många operatörer även ett digitalt SIM-kort i form av eSIM. En fördel med eSIM är att du kan börja använda din nya telefon så snart du köper den. Du slipper även ett fysiskt SIM-kort att ha koll på, och det är dessutom enkelt att byta operatör om du har eSIM.

Vilket är det bästa mobilabonnemanget?

Det är svårt att svara på vilket mobilabonnemang som är bäst. Det är helt enkelt väldigt individuellt, eftersom allas mobilanvändande ser olika ut. Täckning kanske är en viktig punkt för dig som bor på landsbygden, men om du bor i en storstad fungerar de flesta abonnemang lika bra eftersom täckning prioriteras i tätbefolkade områden. Använd dig gärna av vår jämförelsetabell och utgå från vad som är viktigast för dig, så hittar du förhoppningsvis det bästa mobilabonnemanget för dig.

Köpa mobiltelefon med abonnemang

Många operatörer erbjuder även möjligheten att köpa en mobiltelefon samtidigt som du tecknar ett mobilabonnemang. Huruvida detta är ett prisvärt alternativ eller inte kan variera från fall till i fall. Några av de större operatörerna, som exempelvis Telia, Tele2, Halebop och Tre, kan vanligtvis erbjuda ett lägre pris på mobiltelefonen om du köper den samtidigt som du tecknar ett abonnemang hos dem. Ju dyrare abonnemang, desto mer rabatterad brukar mobiltelefonen dessutom vara. En annan fördel med att teckna abonnemang samtidigt som du köper en telefon är att du delar upp din betalning och slipper betala en dyr klumpsumma. Tänk dock på att du vanligtvis binder dig hos operatören i två eller tre år.

abonnemang med telefon
I vår jämförelsetjänst hittar du även abonnemang med telefon – ta gärna en titt på våra särskilda sidor för iPhone och Samsung där du hittar tillverkarnas mest populära modeller och alla operatörers erbjudanden.

Jämför mobilabonnemang – operatörer i vår sammanställning

Fello

Nät: Telia
Surfmängd: 3 - 24 GB
Möjlighet att spara surf: Ja, upp till 25 GB
Pris: 105 - 275 kronor per månad
E-sim: Ja
Fello är en av de mest populära och välkända lågprisoperatörerna, som bland annat lockar kunder tack vare att man erbjuder rabatterat pris under de första månaderna som du tecknar nytt abonnemang. En annan stor fördel med Fello är att de ingår i Telias nät, vilket gör att du får bästa möjliga täckning.
Läs mer och se alla Fellos abonnemang

Hallon

Nät: Tre
Surfmängd: 5 - 100 GB
Möjlighet att spara surf: Ja, upp till 100 GB
Pris: 109 - 359 kronor per månad
E-sim: Ja
Problemfritt att hantera och billigt att skaffa. När det gäller prisvärda mobilabonnemang toppar Hallon ofta många jämförande listor. Dessutom erbjuder man ofta ett rabatterat pris under de första månaderna av abonnemangstiden. Hos Hallon kan du teckna abonnemang med upp till 100 GB surf per månad, och du kan också spara lika mycket surf varje månad. Hallon ingår i Tres nät.
Läs mer och se alla Hallons abonnemang

Telia

Nät: Telia
Surfmängd: 5 - 15 GB (Även obegränsat)
Möjlighet att spara surf: Ja, upp till 50 GB
Pris: 269 - 569 kronor per månad
E-sim: Ja
Telia är Sveriges största mobiloperatör, både när det gäller antalet kunder och omsättning. Förutom att man kan erbjuda den bästa täckningen i landet erbjuder också Telia möjlighet att spara surf – något som de andra stora operatörerna inte gör. Värt att veta är dock att man får vara beredd att betala mer för Telias abonnemang än för de flesta andra. Här erbjuds också abonnemang med fri surf.
Läs mer och se alla Telias abonnemang

Tele2

Nät: Tele2
Surfmängd: 5 - 15 GB (Även obegränsat)
Möjlighet att spara surf: Nej
Pris: 269 - 629 kronor per månad
E-sim: Ja
Tele2 är Sveriges näst största mobiloperatör, och är ett populärt alternativ för många. Tele2 erbjuder enligt jämförande undersökningar det näst bästa nätet i landet med mycket bra täckning i stort sett överallt. Hos Tele2 hittar du abonnemang med varierande surfmängd, och här finns också alternativet att teckna ett mobilabonnemang med fri surf. Tele2 har även börjat erbjuda flera olika mobilabonnemang med obegränsad surf där surfhastigheten är det som skiljer sig.

Comviq

Nät: Tele2
Surfmängd: 3 - 200 GB
Möjlighet att spara surf: Ja, motsvarande som ingår i ditt abonnemang
Pris: 105 - 395 kronor per månad
E-sim: Ja
Comviq är en av de mest etablerade operatörerna på marknaden, och här hittar du mobilabonnemang för alla önskemål – oavsett om du är ute efter mycket eller lite surf. Hos Comviq kan du spara motsvarande lika mycket surf som ingår i ditt abonnemang, om du har ett abonnemang där det ingår 50 GB kan du alltså spara ytterligare 50 GB surf i din surfpott. Comviq ingår i Tele2:s nät.
Läs mer och se alla Comviqs abonnemang

Telenor

Nät: Telenor
Surfmängd: 5 - 20 GB (Även obegränsat)
Möjlighet att spara surf: Nej
Pris: 269 - 569 kronor per månad
E-sim: Ja
Telenor är en stor mobiloperatör på den nordiska marknaden. Företaget startade i Norge, men har funnits i Sverige sedan början av 2000-talet. Hos Telenor hittar du möjlighet att teckna abonnemang med fri surf, vilket är ett perfekt alternativ för dig som inte vill känna dig begränsad i ditt surfande.
Läs mer och se alla Telenors abonnemang

Vimla

Nät: Telenor
Surfmängd: 4 - 100 GB
Möjlighet att spara surf: Ja, upp till 100 GB
Pris: 110 - 370 kronor per månad
E-sim: Nej
Även i Telenors nät finns en lågprisoperatör representerad – här hittar du uppstickaren Vimla. Hos Vimla finns en bredd av olika abonnemang, och du får ofta rabatt på priset under de första månaderna. Man har också generösa regler när det gäller att spara surf, då du har möjlighet att spara upp till 100 GB.
Läs mer och se alla Vimlas abonnemang

mobilabonnemang operatör

Halebop

Nät: Telia
Surfmängd: 3 - 100 GB
Möjlighet att spara surf: Ja, motsvarande som ingår i ditt abonnemang
Pris: 149 - 399 kronor per månad
E-sim: Ja
Halebop har funnits på marknaden i drygt 20 år och ägs sedan 2001 av Telia. Därmed är man också en del av Telias testvinnande nät! Från början erbjöd man bara kontantkort, men numera finns även abonnemang i Halebops utbud. Här kan du hitta abonnemang med upp till 200 GB surf, vilket är mer än vad de flesta andra operatörer kan erbjuda.
Läs mer och se alla Halebops abonnemang

Tellus

Nät: Tele2
Surfmängd: 5 - 100 GB
Möjlighet att spara surf: Ja
Pris: 145 - 345 kronor per månad
E-sim: Ja
Tellus är en del av Tele2:s nät och är en ganska ny aktör när det gäller mobiloperatörer. Likt hos många andra operatörer får du ofta rabatt på priset under de första månaderna. Hos Tellus får du också en gratis månad om du väljer att värva en kompis.
Läs mer och se alla Tellus abonnemang

Chilimobil

Nät: Tre
Surfmängd: Fri surf, välj surfhastighet
Möjlighet att spara surf: Nej
Pris: 179 - 399 kronor per månad
E-sim: Nej
En del operatörer erbjuder möjlighet att teckna mobilabonnemang med fri surf – Chilimobil är en av dem. Denna mobiloperatör ingår i Tres nät och erbjuder, liksom flera andra operatörer, rabatterat pris under de första månaderna när du tecknar ett nytt abonnemang hos dem. Unikt för Chilimobil är att de endast erbjuder abonnemang med fri surf – du väljer istället vilken surfhastighet du önskar.
Läs mer och se alla Chilimobils abonnemang

Tre

Nät: Tre
Surfmängd: 5 - 20 GB (Även obegränsat)
Möjlighet att spara surf: Nej
Pris: 199 - 429 kronor per månad
E-sim: Ja
Tre är landets fjärde största mobiloperatör och kan erbjuda mobilabonnemang som innehåller mellan fem och 20 GB surf. Här hittar du också abonnemang med obegränsad surfmängd.
Läs mer och se alla Tres abonnemang

billigaste mobilabonnemanget

Tillbaka till början


Redaktionen
Test.se

Vanliga frågor

  • Det är svårt att svara på vilken mobiloperatör som är bäst, eftersom det beror mycket på vad du värderar som användare. Behöver du exempelvis mycket surf, har du ofta problem med täckningen eller vill du ha möjlighet att gå till en fysisk butik och ställa frågor kring ditt mobilabonnemang? Använd gärna vår sammanställning där vi jämför alla mobilabonnemang på marknaden, för att du enklast ska hitta det bästa mobilabonnemanget för just dig.
  • Det finns fyra mobilnät i Sverige; Telia, Tele2, Telenor och Tre. När det gäller bäst täckning har Telia har fått högsta betyg av mätningsföretaget P3 Connect Mobile Benchmark. På andra plats hamnar Tele2.
  • Om du har wifi hemma och på jobbet behöver du inte speciellt mycket surf, då kan ett mobilabonnemang med 3-8 GB räcka gott och väl. Men är du ofta iväg där du inte har tillgång till wifi kan ett abonnemang med mycket surf eller fri surf vara ett bra alternativ.
  • De billigaste mobilabonnemangen hittar du i stort sett alltid om du väljer att teckna abonnemang hos någon av lågprisoperatörerna som exempelvis Fello, Vimla eller Hallon.
Innehållsförteckning