HANDLA SMART
HANDLA TESTVINNARE
Vi sammanställer experttester för att hitta den bästa produkten just för Dig!

Test av mobilt bredband

elektronik uppdaterad 15:e September, 2016, Baserad på 6 experttester.

Innan du bestämmer dig för att köpa mobilt bredband, är det viktigt att läsa om de olika operatörerna som finns. Vissa har snabbare hastighet än andra och högre maxtak för surf. Sedan är dumt att betala för mer än du använder, så titta gärna också på vilka operatörer som erbjuder billigast pris för hastigheten du behöver. Glöm heller inte att vissa operatörer kanske inte fungerar så bra i området där du bor, medan andra kan fungera riktigt bra. Det enda du kan göra är egentligen just att läsa om operatörerna, prata med dess kundservice och med andra människor som använder mobilt bredband, för att underlätta ditt beslut.

Flera operatörer har även numera en router för de som vill dela sitt nätverk med andra. Eftersom man annars brukar använda sig av en USB-dongel, så är routern ett mycket bättre alternativ, då måna av de nya teknik prylarna inte har USB-ingångar.

Test.se rekommenderar

Tele2 - bäst i test bland Mobilt bredband 2019
Tele2, bäst i test.

Tele2 - Vi på Test.se har vi valt att rekommendera operatören Tele2. Operatören har förbättrat sina villkor för att få nöjdare kunder. De har också valt att helt sluta låsa sina kunder och har ersatt samtliga abonnemang mot ett enda nytt utan någon bindningstid. I det nya abonnemangen bestämmer kunden själv innehåll och därigenom prisnivå. Genom Mitt Tele2 kan man upp- eller nedgradera innehållet (datamängd, röstsamtal och sms) efter egna önskemål och behov, när man vill. Utöver det blir det enklare att avsluta ett avtal om man är en missnöjd kund, vilket gör att kunden kan fortsätta… Läs mer

Mobilt bredband - Bäst i test

Experttester vi läst (6st)

Nedan listas vilka tester vi läst och använt som underlag för att utse vår testvinnare tillsammans med en sammanfattning.

PC för Alla

Publicerad

PC för Alla har testat vilket mobila bredband man bör välja i Stockholm, respektive Göteborg, om man vill surfa snabbt i mobilen. Tele2 och Telenor ger bäst nätverksprestanda för dig som bor i Stockholm, men i Göteborg är det Telia som utmanar om förstaplatsen. Mobiloperatören Tre är dock inte bäst på någonting, enligt det oberoende, amerikanska mobilanalysföretaget Rootmetrics. Under hösten 2015 genomfördes 25000 tester, 2500 km bilåkning och mätning på 41 olika platser inomhus, för att få fram resultatet. Man har mätt total prestanda, nätverkets tillförlitlighet, nätverkshastighet och prestanda för data, samtal och sms. De telefoner som använts för testet var nya och inköpta i operatörernas egna butiker. Tele2 och Telenor regerar på den sammanlagda prestandatronen i Stockholm, trots att alla fyra nätverken anses ha likvärdig tillförlitlighet och samtalsprestanda. I Göteborg delar Tele2, Telenor och Telia förstaplatsen i totalprestanda och tillförlitlighet. Trion får sällskap av Tre i grenarna samtals- och smsprestanda, medan Tele2 och Telenor får dela topplaceringen i nätverkshastighet och dataprestanda.

Vinnare i det här testet

PC för Alla

Publicerad

Är du trött på att leta efter gratis WiFi-nät? Med mobilt bredband och en reserouter får du tillgång till internet (nästan) överallt. PC för Alla har testat samtliga operatörer och hittat en vinnare! Tele2 är operatören som levererar mest i år. I tidigare test kritiserade PC för Alla Tele2 på grund av prislistan. En hög månadsavgift och ett lågt maxtak berövade företaget guldmedaljen. Men det verkar som att Tele2 tagit till sig av kritiken och nu erbjuder de mer surf till ett lägre pris, vilket för Tele2 till det billigaste valet för alla typanvändare. Här får man även flexibla abonnemang och en bra batteritid på routern. När det kommer till hastigheten ligger de efter Telia och Telenor, men skillnaden är relativt liten och det gör att Tele2 är testets självklara vinnare! På testets andraplats hamnade operatören Tre, som inte hårdsatsat på 4g-nätet. Medan 99 procent kan få 4g hos konkurrenterna, är motsvarande siffra bara 80 procent för Tre. Det här märkt i Bredbandskollens hastighetsmätningar. I PC för Allas tidigare test var det trots det Tre som blev testvinnare. En låg hastighet kompenserades nämligen av en attraktiv prislista, men i år har de höjt priset och försämrat villkoren. Hos Tre finns flexibla abonnemang, fri surf i Danmark och installationen är enkel! Routern är dock låst mot Tre. Telia är tredjepristagaren och imponerar inte lika mycket som man hoppats. Telias Huawei-router är riktigt läcker och liknar en tunn telefon, men det finns en fulare och mer kraftfull router att välja. Maxtaket är lika lågt som Telenors och dessutom dyrt, vilket för Telia ointressant för storförbrukarna. Hastigheten och tillgången till WiFi-surfzoner för snabbare surf drar dock upp betyget igen.

Vinnare i det här testet

PC för Alla

Publicerad

Nu har mobilt bredband med 4g på allvar börjat konkurrera med fast bredband. Idag finns redan teckning i de flesta svenska städerna, men frågan är om man verkligen får den fart man betalar för. PC för alla har testat mobila bredband i tre olika tester: ett på landsbygden, ett i en mellanstor stad och ett i storstaden, för att se vilka abonnemang som fungerar bäst. I Sveriges tre storstäder Malmö, Göteborg och Stockholm har alla operatörer, utom Net 1, stöd för 4G. I hastighetstesterna i Stockholm var det Telia och Tre som nådde upp till bäst hastigheter, därefter kom Tele2 och sist Telenor. Trots att Tre och Telia har småfläckar utan täckning i Göteborg, Stockholm och Malmö, täcker näten, i det stora hela ,städerna nästan fullständigt. Eftersom täckningen är god för alla operatörer i storstäderna, blir istället abonnemangsvillkoren avgörande. Tre vinner då rond 1, tack vare ett lägre pris och högre tak för maxförbrukning. Vinnare i rond 2 blir Tele2, som tillsammans med Telenor, har bäst total 4G-täckning. Det är framför allt kostnaden för storförbrukare av data och maxtaket som gör Tele2 till vinnare, eftersom det är dyrare hos Telenor. Även i rond 3 blir Tele2 vinnare. Även om 3 sopade banan med konkurrenterna när det gällde hastigheten, så konstaterade man att Tele2 hade bäst riksomfattande 4G-täckning. Telenor hamnade inte lågt efter Tele2, men prisskillnaden fick avgöra denna ronden. Abonnemangskostnaderna för Tele2 är betydligt lägre och maxtaket för förbrukning av data var högre. PC för Alla valde därför att utse Tele2 som ”Bäst i test”.

Vinnare i det här testet

Aftonbladet

Publicerad

På Aftonbladet kan man läsa om ett test som gjorts gällande mobila bredband. Mobilt bredband är ett bra alternativ till alla fasta uppkopplingar, samtidigt som man kan ta med sig det till landet eller på resa. I testet redovisas operatörerna som har bäst täckning. En utbyggnad av 4G-näten runt om i Sverige pågår och det sker mycket snabbt. Även de redan befintliga 3G-näten har uppgraderats och fått mycket högre hastigheter. De olika operatörerna räknar med att 99% av befolkningen ska ha tillgång till 4G-nätet vid årsskiftet. I Aftonbladets test är det Telenor och Tele2 som ligger bäst till. Detta beror mest sannolikt på att de delar gemensamt nätbolag och det har hunnit längre i utbyggnaden. De har dessutom att har båda operatörerna tillsammans licenser på alla typer av mobila frekvenser som finns idag. Telenor är den billigaste operatören när det gäller fastpris och bindningstid i 24 månader. I paketet får man fri surf med max hastigheten 80Mbs. Den totala kostnaden för ett år är 3141 kronor. Tele2, som hamnat på andra plats, har samma månadskostnad men erbjuder bara 80GB surf i månaden med hastighet 80Mbs. Bindningstiden för Tele2 är 18 månader och skillnaden för årskostnaden mellan Telenor – som är billigast av alla operatörer – och Tele2 är 1047 kronor. Den dyraste operatören är Telia.

Vinnare i det här testet

PC för Alla

Publicerad

PC för Alla har testat mobila bredband för att hitta de snabbaste 4G-paketen. Mobilt bredband är den optimala lösningen, för den som vill surfa överallt. Dock finns ett problem – eftersom man använder sig av en USB-dongel, krävs det uppkoppling via datorn. Därför lanserar alla operatörerna en lösning för hur man kan dela det mobila uppkoppling: routrar för mobilt bredband. Telenor, som blivit testvinnare, har ett 4G-nät som täcker stora delar av Sverige och i storstäderna för de bra ifrån sig. Dock är Telia bättre, men när det gäller filhämtning och svarstid är de faktiskt marginellt bättre. Trots att Telenor blivit två i hastighetstesterna, så utses de ändå till testvinnare. Det beror på att Telenor är billigare, men ändå erbjuder ett högre ”maxtak” - 100Gb. Telenor använder sig av en D-link-router. Visserligen är den större och klumpigare, men den kan också vara en förklaring till att Telenor uppnår betydligt bättre testvärden än Tele2, trots att de använder samma nätverk. På testets andraplats hamnade, naturligtvis, Telia. Telia var operatören som först var ute med 4G-nätet – i hela världen. Telia gör bäst ifrån sig i testet, men de förlorar på sin snålhet. Deras maxgräns för surf/månad är bara hälften så högt som hos konkurrenterna. Telia är dock en lysande tvåa.  Operatören passar dig som inte är någon storförbrukare eller dig som reser mycket. 3, som hamnat på tredjeplats, var sist ut med sitt 4G-nät. Att vara sist ut är ingen vinnarstrategi och 3 har hamnat efter konkurrenterna. Operatören har bra täckning i de storstadsområdena, men de är ändå långsammare än de övriga.

Vinnare i det här testet

Aftonbladet

Publicerad

På Aftonbladet kan man läsa om ett test som tidningen Mobil utfört av mobila bredband. De stora operatörerna 3, Tele2, Telia och Telenor är alla med i testet och samtliga har testats för att vi ska kunna veta vilken operatör som har det bästa nätet för surf och för röstsamtal. Vinnare i testet av mobilt bredband är 3, som är snabbast i de flesta regionerna i landet - speciellt i de tätbefolkade. I Mobils testresultat kan man se de olika testresultaten. Gällande mobilt bredband är det 3 som blivit testvinnare. 3 är snabbast i de flesta regionerna landet över, speciellt i de tätbefolkade städerna.  Operatören har nästan 1Mb/sekund snabbare hastighet än andraplats-tagaren Telenor och mer än två Mb snabbare än Tele2 och Telia – som för övrigt har nästan identisk hastighet. Att utse en vinnare blir därför ingen svår uppgift. Telia har däremot fått bäst resultat när det gäller röstsamtal. Marginalen till den delade andraplatsen för 3 och Telenor, är dock mindre än en procent.

Vinnare i det här testet

VILKEN BÄST I TEST VINNARE ÄR EGENTLIGEN BÄST?

Hos test.se får du svaret - helt gratis!

Vi samlar tester från de mest seriösa aktörerna i magasin, på TV och på nätet. Vi låter sedan våra redaktörer analysera och utse EN officiell BÄST I TEST produkt!"