HANDLA SMART
HANDLA TESTVINNARE
Vi sammanställer experttester för att hitta den bästa produkten just för Dig!

Bästa matkassen 2023 – jämför alla leverantörer

tjänster uppdaterad 21:e Februari, 2024

Med en färdig matkasse får du varierade måltider och har möjlighet att spara såväl tid som pengar. I vår sammanställning hittar du några av de största och mest populära aktörerna på marknaden – jämför enkelt för att hitta den bästa matkassen för just din situation. 

Snabbval:  Billigt / Vegetariskt / Veganskt / För familjen / Laktosfritt / Glutenfritt


Välj en eller flera inriktningar
Visa alla
Barnvänlig
Laktosfri
Glutenfri
Lättlagad
Billig
Ekologisk
Vegetarisk
Vegansk
Flexitarian
ViktVäktarna
Hälsokasse
Filtrera på leverantörer
Alla leverantörer
Rensa filter

Filter
Visar 6 st matkassar av 31 st.
Glutenfri
För glutenintoleranta
Personer
2
4
Middagar
3
4
5
 
999 kr
Fri frakt.
Beställ här
Världens kök
För en smaklökskittlande resa Nya smaker varje vecka
Personer
2
4
Middagar
3
4
5
Spara upp till 1357 kr på 5 kassar
950 kr
Fri frakt.
Beställ här
Kockens förberedda låda
Förberedda såser, grytor, soppor med mera Snabbt, enkelt och gott Ingen halvfabrikat
Personer
2
4
6
Middagar
4
 
1249 kr
Fri frakt.
Beställ här
Laktosfri
För laktosintoleranta
Personer
2
4
Middagar
3
4
5
 
999 kr
Fri frakt.
Beställ här
Vegokassen
50% EKO Klimatvänligt Lakto-ovo-vegetarisk
Personer
2
4
Middagar
3
4
5
 
849 kr
Fri frakt.
Beställ här
Familjefavoriter
Barnvänligt Snabbt och enkelt
Personer
2
4
6
8
Middagar
4
 
1335 kr
Fri frakt.
Beställ här
Visa fler matkassar    

matkasse bäst i test

Jämför och hitta den bästa matkassen

Att beställa färdiga matkassar online blir allt mer populärt, men hur går det egentligen till? I dag finns det många olika leverantörer av matkassar som har ett brett innehåll för att det ska finnas någonting som passar för alla. Oavsett om du äter specialkost, har särskilda smakpreferenser eller om barnen är lite kräsna där hemma kan du hitta en matkasse som gör vardagen enklare för just din situation.

Köpa färdig matkasse – steg för steg

Börja med att gå igenom vilka krav du har på matkassen och vilken inriktning som du är intresserad av. Jämför de olika leverantörerna och välj om du har några speciella önskemål; till exempel om det ska vara laktosfritt, barnvänligt eller vegetariskt. Sedan väljer du hur många personer ni är och antalet middagar som matkassen ska innehålla. Det vanligaste är mellan tre till fem middagar, men det varierar också hos de olika leverantörerna. Därefter går du vidare till den specifika butiken som du har valt och genomför en beställning. Ingen av matkassarna i vår jämförelse har någon bindningstid, vilket gör att du enkelt kan testa en vecka och se om du gillar konceptet. 

färdig matkasse – pris, rabatter och recept

Hitta rätt inriktning: vegetariskt, glutenfritt eller barnvänligt

De flesta leverantörer av matkassar har en bredd av olika inriktningar i sitt erbjudande för att det ska finnas en variant för alla smaker och behov. Många erbjuder exempelvis veganska och/eller vegetariska matkassar till dig som uppskattar det. Det finns även matkassar som är anpassade för dig som önskar specialkost som bland annat glutenfritt eller laktosfritt. Det är också vanligt att leverantörerna erbjuder barnvänliga matkassar vars innehåll går hem hos hela familjen. Eller varför inte satsa på en matkasse som är extra lättlagad för att få tid över till annat?

Välj recept efter egen smak

En del matkassar i vår jämförelse har bestämda veckomenyer där du helt enkelt får ett visst antal färdiga måltider som du på ett smidigt sätt kan laga efter beskrivning. Fler och fler leverantörer väljer dock att erbjuda receptbanker där du på egen hand sätter ihop din meny varje vecka. Här finns gott om varierande och inspirerande alternativ som ger dig möjlighet att få till den bästa möjliga kombinationen av recept.

Pris och rabatter

Vad kostar då en färdig matkasse? Naturligtvis varierar detta beroende på vilken leverantör du väljer, typen av matkasse och hur många måltider/personer som matkassen räcker till. Ta gärna en titt på vår jämförelsetjänst för att se vad just den typen av matkasse du är intresserad av kostar.

I en del fall upplevs priserna för färdiga matkassar som förhållandevis höga – dock är det viktigt att komma ihåg att du genom att välja en matkasse får välplanerade, varierande måltider som också minskar matsvinnet. Dessutom erbjuder flera av leverantörerna fri frakt och även rabatt för ett antal matkassar om du tecknar en prenumeration.

Kan alla matkassar levereras hem till mig?

Ja, alla matkassar går att få levererade hem direkt – och vissa butiker erbjuder även möjligheten att hämta ut matkassarna i butik. Däremot finns det begränsningar när det gäller vilka städer som matkassarna är tillgängliga i, något som varierar från leverantör till leverantör. På de flesta av butikernas hemsidor har du möjlighet att fylla i ditt postnummer för att se om de levererar matkassar hem till dig och/eller i vilka butiker som du kan hämta matkassarna.

Vilken skillnad är det på att handla själv och beställa en matkasse?

Om du köper mat på nätet som du packar ihop själv får du inte automatiskt med klara recept och färdiga mängder av alla varor. Beställer du däremot en färdig matkasse så är allt redan klart. Du slipper tänka ut veckans meny och du behöver inte räkna ut hur mycket du behöver av alla varor. Veckans meny blir varierad och du får en rad middagar som är näringsberäknade av experter.

Vad finns det för fördelar med att beställa matkasse?

  • Du får en bra variation på rätterna. 
  • Du sparar tid eftersom du slipper handla. 
  • Du får en chans att bli inspirerad och testa nya smaker. 
  • Du bidrar till minskat matsvinn, vilket är bra för miljön. 
  • En färdigpackad matkasse tar bort impulsköpen – så du kan spara pengar!

Jämför matkassar – leverantörer i vår sammanställning

HelloFresh

HelloFresh är en relativt ny spelare på matkassemarknaden i Sverige, men en av de största i världen. Om du väljer HelloFresh får du själv komponera din veckomeny genom att välja mellan tio olika recept. Fokus ligger på svenska råvaror och lättlagade rätter.

Leveransdag: Varierar beroende på var du bor

Tillgänglighet: Hela landet förutom Gotland

Pris: Från 550 kr (erbjuder ofta rabatt på de första fem kassarna)

Antal matkassevarianter: 7

Erbjuder följande inriktningar: Kött och grönt, Familjevänligt, Vegetariskt, Snabbt och enkelt, Kalorismart, Fisk och grönsaker, Mest grönt

Här kan du se alla matkassar från HelloFresh

Linas Matkasse

Linas Matkasse är den största leverantören av matkassar i landet, och var också bland de första på den svenska marknaden att erbjuda denna typ av tjänst. Här hittar du inspirerande recept och stor flexibilitet vilket gör det enkelt att få till den bästa matkassen för just din situation. Du kan välja mellan en stor mängd olika recept och skräddarsy din meny varje vecka.

Leveransdag: Söndag eller måndag

Tillgänglighet: Hela landet

Pris: Från 659 kr (erbjuder ofta rabatt på de första tre kassarna)

Antal matkassevarianter: 9

Erbjuder följande inriktningar: Vegetariskt, Linas Express, Barnfamilj, Vegan, Klassiskt och inspirerande, ViktVäktarna, Enkelt och lättlagat, Laktosfri, Glutenfri

Här kan du se alla matkassar från Linas Matkasse

Middagsfrid

Middagsfrid var först i Sverige med matkassekonceptet, och erbjuder idag hälsosamma och inspirerande recept som passar för de flesta. Det finns en stor flexibilitet i deras utbud och du kan även få hem exempelvis fruktkassar och mellanmålskassar.

Leveransdag: Söndag eller måndag

Tillgänglighet: De flesta större städer i landet

Pris: Från 569 kr (erbjuder ofta rabatt på de första två kassarna)

Antal matkassevarianter: 9

Erbjuder följande inriktningar: Flexitariankassen, Orginalkassen, Supersnabba kassen, Vegokassen, Barnkassen, Kalorismarta kassen, Lättlagade kassen, Fruktkassen, Melliskassen

Här kan du se alla matkassar från Middagsfrid

Matkomfort

Matkomfort har framför allt gjort sig kända för sina såser och grytbaser, som alltid är lagade från grunden av företagets egna kockar. Deras recept är lättlagade och det enda du behöver ha hemma i skafferiet är salt och peppar. Menyerna är även flexibla vilket gör att du exempelvis kan kombinera ihop veckans råvaror efter smak.

Leveransdag: Söndag

Tillgänglighet: Levererar till ett 30-tal städer

Pris: Från 875 kr

Antal matkassevarianter: 5

Erbjuder följande inriktningar: Premium, Vego Premium, Hälsolådan, Familjefavoriter, Bas

Här kan du se alla matkassar från Matkomfort

Mat & Ro

Mat & Ro är ett bra alternativ för dig som vill ha enkel och god husmanskost. En stor del av ingredienserna kommer från lokala producenter och du får lättlagade recept som vanligtvis inte tar mer än en halvtimme att laga.

Leveransdag: Måndag

Tillgänglighet: Från Uppsala och söderut

Pris: Från 859 kr

Antal matkassevarianter: 6

Erbjuder följande inriktningar: Familjekasse, Barnens bästa kasse, Kockens förberedda låda, Proteinkassen vardag, Wellnesskasse, LCHF-kasse

Här kan du se alla matkassar från Mat & Ro

FamilyFood

FamilyFood erbjuder matkassar som passar för hela familjen, och här läggs också en stor vikt vid hållbarhet. Du får noga utvalda råvaror från lokala producenter, som komponeras ihop i varierande recept som är enkla att följa.

Leveransdag: Söndag eller måndag

Tillgänglighet: Från Stockholm och söderut

Pris: Från 859 kr

Antal matkassevarianter: 4

Erbjuder följande inriktningar: FamilyFoods Matkasse, Barnkassen, LCHF Matkasse, Kockens Förberedda Låda

matkasse hello fresh


Sammanfattning av tester vi läst

Vi har läst igenom tester av matkassar och presenterar testkällornas slutsatser.

Bäst-i-Test.se

Bäst i test har testat 14 stycken matkasseleverantörer. När man först jämför matkassarna på marknaden ser de lika ut men det skiljer sig relativt mycket. Det finns flera inriktningar och recept. Du som ska köpa matkasse behöver först se över vilket behov du/ni har. Är det snabblagat, barnvänligt, hälsosamt eller något annat som är extra viktigt? I denna testsammanställning har de kollat på barnvänliga matkassar för familjer. De har undersökt receptvariation, tillagningstid och svårighetsgrad. Men även hur mycket ekologiskt de innehåller, kvaliteten på råvarorna och om du behöver ha några varor hemma innan du får hem kassarna.

Testpanelen bor i Stockholm och består av två familjer med barn mellan 0, 1 år och förskoleålder och två vuxna per familj. Kassarnas innehåll är för 4 personer och testet pågick under två veckor.

Bäst betyg får Middagsfrid Barnkasse med goda recept, lagom långa tillagningstider och bra variation matinnehåll. Båda veckorna innehöll en fiskrätt, allt kött var svenskt och de flesta råvarorna var ekologiska. Något som fått kritik var att man behövde ha vissa ingredienser hemma, till exempel pasta och ris. Detta hade testpanelen velat få med hem direkt i matkassen. En annan punkt som var lite onödig var vissa av receptens moment som kunde ha hoppats över.

På andraplats kommer Hello Fresh Barnkasse, som är relativt ny på den svenska marknaden. Fördelen med Hello Fresh är att du kan välja dina rätter innan leverans. Du kan få ett förbestämt utbud eller bocka i dina egna favoriter. I detta fall har de valt deras familjekasse innehållandes olika varor, dock inte så många fiskrätter men det finns mycket vegetariskt att välja mellan. Recepten är enkla att genomföra och det finns bra bilder på receptbladen. Något som får lite kritik är att vissa recept är ganska tidskrävande och det är flera moment man ska göra. Detta kan vara jobbigt om man vill ha en snabb middag. Men totalt sett är detta en mycket bra matkasse med goda varierande recept, både enkla klassiker och några mer avancerade vego-recept. Men har man matkräsna barn som kan vara skeptiska till nya smaker så kanske detta inte är helt rätt matkasse för er.

Ecoviva Ekologisk Barnvänlig matkasse hamnar på tredjeplatsen. Är du en van matlagare så blir dessa recept inga problem men för dig som inte är så van i köket kan vissa recept vara lite svåra att följa, du får till exempel inga bildexempel. Tidsåtgången blir längre än vad som står angivet. Smakerna är goda, enkla och passar för både barn och vuxna. Det är dock några recept som förvånar smakmässigt, på ett bra sätt. Med denna kasse får du bra varierad mat men vissa recept kanske skulle varit mer barnanpassade. Mängden mat är bra och det blir till och med mat över till en lunchlåda till exempel.

Förstaplats

Middagsfrid Matkasse

Andraplats

HelloFresh

Tredjeplats

Ecoviva Matkasse

Aftonbladet

Färdiga matkassar blir allt mer populära. Men hur bra är egentligen tjänsterna? Och hur nyttigt är innehållet? Aftonbladet har tillsammans med en dietist testat sex vanliga matkassar. Bäst i test är Ecoviva Ekologisk Matkasse. Här får man fyra portioner för fyra dagar med fina, ekologiska råvaror och det anges tydligt i mejl eller sms vad som bör finnas hemma inför att kassen kommer – och det blir rejäla portionsstorlekar med mycket grönsaker. Menyn är varierad och helhetsintrycket är en utmärkt måltid. Kassen får också plus för dess fiberrika grönsaker. Dietisten noterar dock att leverantören har kastat om näringsvärdena för kolhydrater och protein, men rätt redovisat är det bra värden. Tillagningstiden diffar dock något vid den tillagade rätten. 

Mathem Tastelines Matkasse tar silvermedaljen och här får man fyra portioner för fem dagar. Kassen innehåller fräscha råvaror, där allt går att använda. Via webbplatsen får man veta vilka basvaror man bör ha hemma inför leverans. Portionerna blir rejäla och receptet är lättförståeligt. Matlagningen går undan – en snabb rätt tar drygt 20 minuter! Kassen är däremot, enligt dietisten, fattig på fiberrika grönsaker. 

Ica Familj hamnar på tredjeplats. Här får man fyra portioner för fem dagar och alla råvarorna är i bra skick, samt går att använda.Den testade rätten är rejält tilltagen och upplevs som en bra vardagsrätt. Även här kan man se på hemsidan vilka råvaror man behöver ha hemma, men man får ingen påminnelse via mejl eller sms. Kassen innehåller mycket mättat fett, inte så mycket grönsaker och definitivt inte de mest fiberrika.

Förstaplats

Ecoviva Matkasse

Andraplats

Mathem Matkasse

Tredjeplats

Ica Matkasse

Må Bra

Utbudet av matkassar är stort och innehållet varierar. Må Bra har testat vilken matkasse som är nyttigast. Testets vinnare är Coops ekologiska matkasse för två personer med recept för fyra dagar. Drygt hälften av råvarorna är ekologiska, allting är fräsch och här finner man svenskt kött och kyckling, men tonfisk av annat ursprung. Menyn har en bra variation med lättlagade och snabba rätter. Den skapar inspiration med ingredienser som granatäpple, Ajvar relish och stekt päron. Kassen innehåller överlag något små portioner, det är svårt för två personer att bli mätta. Kassen hämtas i butik, packad i kartong med bärvänligt handtag. 

På andraplats hamnar Linas Matkasse Original som levereras hem till dörren. I kassen får man fina råvaror, där ca en femtedel är ekologiska, svenskt kött och kyckling, samt prisbelönad korv. Fisken kommer från Nordostatlanten. Menyn är varierad med soppa, fisk, kyckling, nötkött och korv. Recepten har varierande svårighetsgrad och två rätter går snabbt att göra. Det är att alla varmrätter serveras med sidosallad. 

Middagsfrids Stora Matkasse tar tredjeplats och levereras hem till dörren. Cirka en tredjedel av råvarorna är ekologiska. Menyn är bra och varierad med enkla tips som gör matlagningen roligare, där svenska råvaror används på inspirerande sätt.

Förstaplats

Coop Matkasse

Andraplats

Linas Matkasse

Tredjeplats

Middagsfrid Matkasse

Frågor & svar

Hur fungerar det att köpa matkasse?

Kolla först igenom vilken inrikting av matkasse som du är intresserad av, tex Vegetariskt, Barnvänligt eller Laktosfritt. Sedan väljer du antal personer och hur många middagar du vill att din matkasse ska innehålla. Välj vilken dag som du vill få matkassen levererad och starta sedan en prova-på-period eller prenumeration av matkasse-tjänsten.

Vilka dagar levereras matkassarna?

Det varierar, men de vanligaste dagarna för leverans är söndagar, måndagar eller tisdagar. Vilken dag det blir brukar bero på var du bor.

Har matkassarna någon bindningstid?

Matkasse-leverantörerna som vi jämför hos oss på test.se har ingen bindningstid. Detta innebär att du när som helst kan ändra, pausa eller avsluta en prenumeration. Men tänk på att göra det i tid. De flesta butikerna har specifika regler för ett visst antal dagar innan som du kan göra ändringar i din prenumeration

VILKEN BÄST I TEST VINNARE ÄR EGENTLIGEN BÄST?

Hos test.se får du svaret - helt gratis!

Vi samlar produkttester från seriösa aktörer i magasin, på TV och på nätet, och presenterar deras topp 3. Därefter analyserar vi de sammanslagna resultaten och kan på så sätt utse de ultimata testvinnarna inom alla produktkategorier! Här hos oss får du med andra ord ta del av produkternas crème de la crème, och kan på så sätt göra smarta val i alla dina inköp.