HANDLA SMART
HANDLA TESTVINNARE
Vi sammanställer experttester för att hitta den bästa produkten just för Dig!

Test av matkassar

mat & dryck uppdaterad 4:e Februari, 2016, Baserad på 3 experttester.

Det blir allt mer populärt att ”plocka” och beställa mat på internet. Sedan kan man antingen hämta matkassen i butik eller få den levererad hem till dörren. Leverantörerna blir fler och fler och de erbjuder sina egna speciellt utformade kassar, så det finns något för alla smaker. Hittills har det främst varit hushåll i storstadsregionerna och södra Sverige som kunnat handla via aktörer som Mathem, Mat.se och Coop.se. Matleveranserna varierar mellan de olika aktörerna – vissa levererar varje vecka och andra varannan vecka.

Nedan har vi sammanställt tester av online tjänster där man får en färdig matkasse hemlevererad eller hämtningsklar i butik – och det finns något för alla.


Observera att den här sidan handlar om färdigkomponerade matkassar. Letar du efter matbutiker på nätet finns en bra prisjämförelse på Pengar.se.

Test.se rekommenderar

Middagsfrid Matkasse - bäst i test bland Matkassar 2019
Middagsfrid Matkasse, bäst i test.

Middagsfrid Matkasse - Här på Test.se väljer vi att rekommendera Middagsfrids matkasse. Den stora kassen kostar 925 kronor, men har ett prova-på-pris: 599 kr. Matkassen innehåller vardagslyx för hela familjen, hela veckan. Den stora matkassen är den mest kompletta kassen och den innehåller fem recept som passar hela familjen, men förslag på hur du kan anpassa rätterna för även de allra minsta barnen. Det ingår alltid minst en kötträtt, en vegetarisk rätt, en fiskrätt och en fågelrätt.

“Jag driver Middagsfrid för att jag vill förändra världen. Jag kämpar för hög matkvalitet och för den äkta råvaran. Jag… Läs mer

Matkassar - Bäst i test

Experttester vi läst (3st)

Nedan listas vilka tester vi läst och använt som underlag för att utse vår testvinnare tillsammans med en sammanfattning.

Aftonbladet

Publicerad

Färdiga matkassar blir allt mer populära. Men hur bra är egentligen tjänsterna? Och hur nyttigt är innehållet? Aftonbladet har tillsammans med en dietist testat sex vanliga matkassar. Bäst i test är Ecoviva Ekologisk Matkasse. Här får man fyra portioner för fyra dagar med fina, ekologiska råvaror och det anges tydligt i mejl eller sms vad som bör finnas hemma inför att kassen kommer – och det blir rejäla portionsstorlekar med mycket grönsaker. Menyn är varierad och helhetsintrycket är en utmärkt måltid. Kassen får också plus för dess fiberrika grönsaker. Dietisten noterar dock att leverantören har kastat om näringsvärdena för kolhydrater och protein, men rätt redovisat är det bra värden. Tillagningstiden diffar dock något vid den tillagade rätten. Mathem Tastelines Matkasse tar silvermedaljen och här får man fyra portioner för fem dagar. Kassen innehåller fräscha råvaror, där allt går att använda. Via webbplatsen får man veta vilka basvaror man bör ha hemma inför leverans. Portionerna blir rejäla och receptet är lättförståeligt. Matlagningen går undan – en snabb rätt tar drygt 20 minuter! Kassen är däremot, enligt dietisten, fattig på fiberrika grönsaker. Ica Familj hamnar på tredjeplats. Här får man fyra portioner för fem dagar och alla råvarorna är i bra skick, samt går att använda.Den testade rätten är rejält tilltagen och upplevs som en bra vardagsrätt. Även här kan man se på hemsidan vilka råvaror man behöver ha hemma, men man får ingen påminnelse via mejl eller sms. Kassen innehåller mycket mättat fett, inte så mycket grönsaker och definitivt inte de mest fiberrika.

Vinnare i det här testet

Bäst-i-Test.se

Publicerad

Idag finns ett stort utbud av matkassar att beställa för direktleverans till hemmet. Leverantörerna är vid en första väldigt snarlika, även om priset varierar, men vid en närmare granskning visar det sig att upplägg och inriktning kan skilja sig åt i en relativt stor utsträckning. Bäst-i-Test.se har jämfört fem olika matkassar med inriktning på barnfamiljer. Bäst i test blev Middagsfrids barnkasse. Här får man fyra portioner för fyra dagar och kassen levereras varje vecka. Kassen blev vinnare för att den innehåller en bra kombination av varierande recept, rimliga tillagningstider och testets bästa utbud av grönsaker och sallad till måltiderna. Även om vissa recept inte kändes så barnvänliga på pappret, föll de ändå väl ut hos barnen i testfamiljerna. En del av råvarorna i recepten (exempelvis ris eller pasta) skulle man redan ha hemma, vilket testfamiljerna inte tyckte om. De hade hellre betalat lite extra och få det med i kassen. På andraplats hamnade Matkomfort Familjefavoriter. De sticker ut från övriga utbudet, både i kostnad och upplägg. Kassen kostar ett par hundra kronor mer än övriga kassar men motiverar sitt pris med de absolut kortaste tillagningstiderna. Såserna kommer, exempelvis, helt färdiglagade. Presentationen vid leveransen är den absolut bästa i testet. I kassen finns alla ingredienser med – det enda man behöver ha hemma är i princip salt och peppar. Det enda som fattas i recepten är grönsaker och sallad till de vuxna. Linas Matkasse är antagligen en av de mer välkända aktörerna på marknaden, även för den som inte vet så mycket om matkassar. Maten är mycket god och håller en jämn kvalitet. Receptvariationen är dessutom bland de bättre och receptboken känns professionell. Även i Linas Matkasse krävdes det att man måste ha några ingredienser hemma.

Vinnare i det här testet

Må Bra

Publicerad

Utbudet av matkassar är stort och innehållet varierar. Må Bra har testat vilken matkasse som är nyttigast. Testets vinnare är Coops ekologiska matkasse för två personer med recept för fyra dagar. Drygt hälften av råvarorna är ekologiska, allting är fräsch och här finner man svenskt kött och kyckling, men tonfisk av annat ursprung. Menyn har en bra variation med lättlagade och snabba rätter. Den skapar inspiration med ingredienser som granatäpple, Ajvar relish och stekt päron. Kassen innehåller överlag något små portioner, det är svårt för två personer att bli mätta. Kassen hämtas i butik, packad i kartong med bärvänligt handtag. På andraplats hamnar Linas Matkasse Original som levereras hem till dörren. I kassen får man fina råvaror, där ca en femtedel är ekologiska, svenskt kött och kyckling, samt prisbelönad korv. Fisken kommer från Nordostatlanten. Menyn är varierad med soppa, fisk, kyckling, nötkött och korv. Recepten har varierande svårighetsgrad och två rätter går snabbt att göra. Det är att alla varmrätter serveras med sidosallad. Middagsfrids Stora Matkasse tar tredjeplats och levereras hem till dörren. Cirka en tredjedel av råvarorna är ekologiska. Menyn är bra och varierad med enkla tips som gör matlagningen roligare, där svenska råvaror används på inspirerande sätt.

Vinnare i det här testet

VILKEN BÄST I TEST VINNARE ÄR EGENTLIGEN BÄST?

Hos test.se får du svaret - helt gratis!

Vi samlar tester från de mest seriösa aktörerna i magasin, på TV och på nätet. Vi låter sedan våra redaktörer analysera och utse EN officiell BÄST I TEST produkt!"