HANDLA SMART
HANDLA TESTVINNARE
Vi sammanställer experttester för att hitta den bästa produkten just för Dig!

Bästa matkassen 2023 – jämför alla leverantörer

tjänster uppdaterad 21:e Februari, 2024

Att välja en vegetarisk kost är inte längre svårt, och även bland vegetariska matkassar blir utbudet större och större. Bland annat finns det vegetariska matkassar som är glutenfria, laktosfria eller ekologiska, och det finns även kassar som är speciellt utformade för att passa hela familjen. 

SnabbvalBilligastEkologisktBarnvänligtGlutenfrittLaktosfritt


Välj en eller flera inriktningar
Visa alla
Barnvänlig
Laktosfri
Glutenfri
Lättlagad
Billig
Ekologisk
Vegetarisk
Vegansk
Flexitarian
ViktVäktarna
Hälsokasse
Filtrera på leverantörer
Alla leverantörer
Rensa filter

Filter
Visar 4 st matkassar av 31 st.
Vegetariskt
Grönsaker och proteiner Skräddarsy din egen kasse Håll koll på veckomenyn i appen
Personer
2
4
Middagar
3
4
5
Spara upp till 1357 kr på 5 kassar
950 kr
Fri frakt.
Beställ här
Vegokassen
50% EKO Klimatvänligt Lakto-ovo-vegetarisk
Personer
2
4
Middagar
3
4
5
 
849 kr
Fri frakt.
Beställ här
Vegetarisk
Vegetariska moderna rätter Välj mellan 20 rätter
Personer
2
4
Middagar
3
4
5
 
999 kr
Fri frakt.
Beställ här
Vego Premium
Helt vegetarisk Ekologiska grönsaker
Personer
2
4
6
Middagar
3
 
1205 kr
Fri frakt.
Beställ här
Visa fler matkassar    

Barnvänliga, vegetariska matkassar

De flesta vegetariska matkassarna fungerar alldeles utmärkt för barnfamiljer. Men vill man vara extra säker på att innehållet är särskilt anpassat för även de yngre i familjen kan man välja en matkasse som leverantören själv har märkt ut som barnvänlig. Dessa hittar du enkelt i vår jämförelse ovan. 

Lakto-ovo-vegetariska matkassar

I vår jämförelse är de flesta vegetariska matkassarna lakto-ovo-vegetariska, vilket innebär att recepten innehåller mejeriprodukter och ägg. Därför rekommenderar vi att du går igenom veckomenyerna och ingredienslistorna för att se vilka produkter som är vegetariska och vilka som är lakto-ovo-vegetariska, för att därmed kunna välja den matkasse som passar just dina önskemål. 

Ekologiska, vegetariska matkassar

Det finns flera ekologiska matkassar som är vegetariska. Alla matkassar från Simple Feast är vegetariska eller veganska, och dessutom 100 procent ekologiska. Även innehållet i matkassarna från Årstiderna är till 100 procent ekologiskt, och matvarorna i Ecovivas matkassar är till 90 procent ekologiska/miljömärkta. 

Finns det veganska matkassar?

Ja, det finns  veganska matkassar från Årstiderna och Simple Feast. Hos Årstiderna kan man välja mellan Veganska Matkassen eller Glutenfria Vegankassen. Hos Simple Feast kan man välja mellan Family Feast Vegansk och Green Feast Vegansk.

Bara sallad?

I dag är det vanligt att välja en vegetarisk kosthållning. Många väljer att äta vegetarisk mat till hundra procent, medan andra satsar på att byta ut en eller ett par middagar i veckan. Numera har också de flesta stenkoll på att vegetarisk mat är betydligt mycket mer än bara sallader och grönsaker – alternativen på livsmedel är många och nya produkter poppar hela tiden upp på marknaden. Om du är noggrann med att få i dig alla viktiga näringsämnen är vegetarisk kost precis lika bra som en “traditionell” kosthållning med kött, fisk och fågel.

Viktiga livsmedel för dig som äter vegetariskt

I alla kosthållningar som innebär att man väljer bort något livsmedel är det viktigt att de livsmedel man äter innehåller all näring som kroppen behöver. Som vegetarian kan det bland annat vara bra att tänka på att äta följande:

  • Baljväxter som exempelvis ärtor, bönor, tofu- eller andra sojaprodukter är viktiga i en vegetarisk kosthållning och innehåller bland annat protein, järn, zink och andra mineraler/näringsämnen. Sojaprodukter fungerar ofta bra som substitut till kött och fisk.
  • Grönsaker och rotfrukter
  • Fullkornsprodukter, som bland annat fullkornsbröd, -pasta och råris. Både fullkornsprodukter, grönsaker och rotfrukter innehåller kolhydrater som fyller på dina energidepåer.
  • Fett, exempelvis rapsolja. Rapsolja är en bra källa till omega-3, något som vegetarianer kan behöva lite extra då man inte äter fisk (vilket pescetarianer gör).
  • Bär och frukt

Innehållet i samtliga vegetariska matkassar är noga uträknat för att du som vegetarian ska få i dig de livsmedel och näringsämnen som du behöver. Du kan även gå igenom näringsdeklarationen för varje maträtt för att läsa mer om exakt vad du får i dig. 

Frågor & svar

Hur fungerar det att köpa matkasse?

Kolla först igenom vilken inrikting av matkasse som du är intresserad av, tex Vegetariskt, Barnvänligt eller Laktosfritt. Sedan väljer du antal personer och hur många middagar du vill att din matkasse ska innehålla. Välj vilken dag som du vill få matkassen levererad och starta sedan en prova-på-period eller prenumeration av matkasse-tjänsten.

Vilka dagar levereras matkassarna?

Det varierar, men de vanligaste dagarna för leverans är söndagar, måndagar eller tisdagar. Vilken dag det blir brukar bero på var du bor.

Har matkassarna någon bindningstid?

Matkasse-leverantörerna som vi jämför hos oss på test.se har ingen bindningstid. Detta innebär att du när som helst kan ändra, pausa eller avsluta en prenumeration. Men tänk på att göra det i tid. De flesta butikerna har specifika regler för ett visst antal dagar innan som du kan göra ändringar i din prenumeration

VILKEN BÄST I TEST VINNARE ÄR EGENTLIGEN BÄST?

Hos test.se får du svaret - helt gratis!

Vi samlar produkttester från seriösa aktörer i magasin, på TV och på nätet, och presenterar deras topp 3. Därefter analyserar vi de sammanslagna resultaten och kan på så sätt utse de ultimata testvinnarna inom alla produktkategorier! Här hos oss får du med andra ord ta del av produkternas crème de la crème, och kan på så sätt göra smarta val i alla dina inköp.