HANDLA SMART
HANDLA TESTVINNARE
Vi sammanställer experttester för att hitta den bästa produkten just för Dig!
råsaftcentrifug - Bäst i test

Test av råsaftcentrifug

19 ST PRODUKTER TESTADE

hem & hushåll uppdaterad 24:e September, 2020, Baserad på 8 experttester.

En råsaftcentrifug används för att göra klar och fräsch juice utan fruktkött. Fruktköttet samlas i en behållare och kan användas i bakning eller matlagning av den som så önskar! I en råsaftcentrifug slungas frukterna och grönsakerna runt, vilket gör att även hårdare frukt och grönt effektivt pressas på juice. Det finns både stora och små modeller och bara du vet vad har störst nytta av. Har du gott om utrymme och en stor familj kan det vara bra att välja en större modell. En råsaftcentrifug låter i regel rätt mycket, vilket kan vara värt att ha i åtanke om du gärna vill använda maskinen på morgonen. Av säkerhetsskäl bör du med barn i hemmet välja en maskin som inte kan starta utan att alla delar är på plats!

Bäst i test: Philips Avance Collection Juicer XXL Tube

Testresultat
SVT Plus 2016,    Expressen 2013
Omdömen Via prisjakt

Relativt tystgående Smidigt rengöringsprogram
Tung
Produktbeskrivning
Specifikationer

Vi på Test.se har valt att rekommendera råsaftcentrifugen Philips – Avance Collection Juicer XXL Tube (HR1871). Centrifugen erbjuder två hastigheter och den klarar av att centrifugera både hårda frukter och mjuka grönsaker. Den medföljande juicekannan har en kapacitet på 1,6 liter och fruktköttsbehållaren rymmer 2,5 liter. Maskinen har dessutom utrustats med en sil som ser till att inget annat än ren juice passerar igenom. Inmatningsröret har en diameter på 80 mm, vilket gör det möjligt att göra juice av stora frukter och grönsaker som äpplen, morötter och rödbetor utan att först behöva skära dem i små bitar.

Visa hela texten
Effekt:
1 000 W
Juicebehållare:
1,6 liter
Fruktköttsbehållare:
2,5 liter
Justerbar hastighet:
2 lägen
Inmatningshålets storlek:
80 mm
Dimensioner:
51,5 x 30 x 37,6 cm
Produktvikt:
6,3 kg
Funktioner:
Program för snabbrengöring, Droppstopp

Bästa budgetval: Bosch VitaJuice 2 MES25AO

Testresultat
SVT Plus 2016
Enkel att hantera Enkel att rengöra
Något högljudd
Produktbeskrivning
Specifikationer

Bosch råsaftcentrifug VitaJuice 2 är ett lite billigare och riktigt bra alternativ! Den var inte långt ifrån förstaplatsen i SVT:s test och var till och med den maskin i testet som var enklast att hantera. Både ihopsättning och rengöring går enkelt och smidigt! Den har ett stort inmatningshål, droppstopp och fungerar bara om alla delar är korrekt fastsatta. 

Visa hela texten
Effekt:
700 W
Juicebehållare:
1,25 liter
Fruktköttsbehållare:
2 liter
Justerbar hastighet:
2 lägen
Inmatningshålets storlek:
73 mm
Dimensioner:
31,2 x 31 x 18 cm
Produktvikt:
5 kg
Funktioner:
Droppstopp, Automatisk avstängning

Vi rekommenderar också:

Electrolux PerfectJuice ESF 2000

Testresultat
Metro 2013,    Expressen 2013
Effekt:
800 W
Juicebehållare:
0,8 liter
Fruktköttsbehållare:
2 liter
Justerbar hastighet:
2 lägen
Dimensioner:
32,3 x 40,2 x 22 cm
Produktvikt:
4,5 kg
Funktioner:
Säkerhetslås
Visa alla specifikationerna

Köp den till dessa priser idag:

Braun Multiquick J500

Testresultat
Icakuriren 2012
Omdömen Via prisjakt

Effekt:
900 W
Juicebehållare:
1,3 liter
Fruktköttsbehållare:
2 liter
Justerbar hastighet:
2 lägen
Funktioner:
Droppstopp
Visa alla specifikationerna

Råsaftcentrifug - JÄMFÖRELSETABELL

RELATERADE TESTER

Juicepressar

UPPDATERAD 17:e November, 2015

Experttester vi läst (8st)

Nedan listas vilka tester vi läst och använt som underlag för att utse vår testvinnare tillsammans med en sammanfattning.

Bäst i Hemmet

Publicerad

Bäst i hemmet har testat och jämfört sex olika modeller av råsaftcentrifuger och utsett en bäst i test. I deras bedömning ingick bland annat hur bra centrifugen finfördelar frukten och grönsakerna, hur lätt den var att rengöra och vilken kvalitet maskinen höll. Den centrifug som fick högst betyg och testpanelens stora favorit, var The Nutri Juicer. Det är en högkvalitativ produkt med en av marknadens bästa motorer som håller länge! Trots den kraftiga motorn på 1200W, arbetar den tyst och effektivt. Panelen var särskilt imponerade över den låga värmeöverföringen som gör att frukt och grönsaker bibehåller vitaminer och mineraler mer. Philips centrifug HR1921/20 är en liten maskin som trots den kompakta storleken utmanar de övriga centrifugerna. Handhavandet och rengöring är otroligt simpel, dessutom är den snyggt designad. Tristars råsaftcentrifug är ett billigt alternativ som passar de flesta, speciellt de som inte tidigare har erfarenhet av att använda råsaftcentrifuger. 

Vinnare i det här testet

SVT Plus

Publicerad

Vitaminbomber och granatäpplen - SVT Plus har hakat på juicetrenden och testar tre råsaftcentrifuger. Man testade hur enkla de är att använda, hur mycket de lever om, samt vilket maskin som lyckas pressa ut mest saft ur råvarorna. I testet fanns modeller från Andersson, Bosch och Philips med prislappar från 499 kr och upp till 1690 kr. För att ta reda på hur lätta maskinerna var att använda tog man hjälp av tre restaurangstudenter vid Fridhemsgymnasiet i Umeå. De fick en dag på sig att montera, använda och diska centrifugerna och eftersom ingen av dom har någon särskild erfarenhet av att använda redskapet, stötte de på en del tekniska problem längs vägen. Två av tre testare var dock överens om att Bosch modell var enklast att använda. Den var enkel att rengöra och enkel att sätt ihop/ta isär. Den tredje höll på Philips - lätt att ta isär/sätta ihop, lätt att rengöra och gav god juice. Efter användartestet prövades maskinernas ljudnivå. Fysikern Patrik Norqvist har hjälp Plus att se vilken centrifug som arbetar tystast - skillnaden var 7 decibel mellan vinnaren och jumbon. Det kanske inte låter så mycket, men 3 decibel högre betyder dubbelt så hög ljudintensitet. Philips arbetade på en 73,9 dB ljudnivå, Bosch på 76,0 dB och Andersson på en 81,0 dB ljudnivå. För att se hur bra råsaftcentrifugerna kan pressa ut saft ur frukt och grönsaker har man använt 1 kg rödbetor som utmaning. Rotfrukten är hård och centrifugerna fick verkligen arbeta för att omvandla betorna till juice. Resultatet var tydligt - den dyraste maskinen från Philips vann. Den fick ut 602 gram saft och distanserade tvåan, lågprisvarianten Andersson, med 73 gram. Philips kanna är dessutom bättre konstruktion, vilket gör det lättare att få ut all juice. Två av tre i användarpanelen gillade Bosch Råsaftcentrifug allra bäst, medan den tredje rösten föll på Philips. Men Philips var mest skonsam för öronen och den gav dessutom mest saft och blev därför testvinnare.

Vinnare i det här testet

Metro

Publicerad

Gratistidningen Metro har testat årets julklapp 2013; råsaftcentrifugen. Anledningen till att just den blev årets julklapp är flera, men en av de viktigaste orsakerna är nog den pågående hälsotrenden. Råsaftcentrifugen är ett nyttigt alternativ och vill du pigga upp dig själv i vintermörkret kan du med fördel tillsätta en rejäl bit ingefära i juicen. Nackdelen med juicepress är självklart diskningen, men några av testobjekten är lättdiskade och går enkelt att köra i diskmaskinen.

Fem råsaftcentrifuger är testade och man har lånat samtliga av elektronikföretaget Media Markt. De testade råvarorna har varit äpple, morot, apelsin och ingefära. Pluspoäng har givits för råsaftcentrifuger som producerar mycket juice och även för hur praktiska de är att använda, diska och plocka isär.

Bäst i test enligt Metro är råsaftcentrifugen OBH Nordica 6749 som får till en intensiv smak av äpple. Tillverkningen av juice går blixtsnabbt och det är bra fart i maskinen. Förutom detta är maskinen snygg att se på och betyget blir 4 poäng av 5 möjliga. Priset ligger på cirka 1000 kr.

Electrolux ESF2000 får samma betyg som testvinnaren, men har några minusposter som gör att den inte ror på OBH Nordica 6749. Den klarar tyvärr inte av hela äpplen, men producerar däremot mest juice av alla testade råsaftcentrifuger. Troligtvis tack vare de dubbla filtren. Du får betala cirka 990 kr för Electrolux ESF2000.

Två andra råsaftcentrifuger som får hyggliga betyg är Bosch MES20A0 och Russel Hobbs. Den förstnämnda arbetar fort och effektivt, men smaken blir av någon konstig anledning inte helt bra. Russel Hobbs är lite svår att plocka isär, men den medföljande borsten underlättar rengöringen av maskinen.

Vinnare i det här testet

Expressen

Publicerad

Råsaftcentrifugen blivit utsett till årets julklapp! Expressen har, tillsammans med WiseGuide, testat fem råsaftcentrifuger. Bland modellerna skiljer det tusenlappar i pris, men också flera deciliter i färdig juice. Samtliga modeller är utvärderade efter design, kvalitet, kapacitet, funktionalitet och prisvärde. Philips Avance Collection Juicer XXL Tube var den råsaftcentrifug som blev utsedd som bäst i test. Råsaftcentrifugen har ett cirkapris på 1500 kronor och det medföljer en tillbringare med lock och separator, samt ett recepthäfte. Det första intrycket av centrifugen är att den är lite otymplig, men det blir trots allt snabbt en favorit! Det går utmärkt att lägga i grova bitar och större mängder, utan att maskinen protesterar. Eftersom alla delarna tål maskindisk är den dessutom väldigt enkel att rengöra, samt att dess hällpip är avtagbar. Bortsett från att spärrhandtaget är lite väl trögt och att det blir en del stänk, så har centrifugen det mesta man kan önska sig – däribland ett dovt arbetsljud. På testets andraplats hamnade Magimix Le Duo Plus XL. Priset skiljer sig en del från Philips – cirkapris 2900 kronor! – men den här råsaftcentrifugen är mycket väl genomtänkt! Man slipper stänkt och oväsen under själva användandet och efteråt finns minimalt med rester. Centrifugen består av få delar, vilket för rengörandet enklare. Delarna tål dessutom maskindisk och med i priset får man en rengöringsspatel. Le Duo Plus XL ger mycket juice som kan drickas direkt, utan att man måste ta bort skum. Den tar dock lång tid att använda, tomater blir snarare en kräm än juice och priset är en nackdel. Man får med en citruspress! Electroluc PerfectJuice ESF 2000 hamnade på tredjeplats och ligger i samma prisklass som testvinnaren. Centrifugen är effektiv, snabb och lättanvänd, samt ger mest färdig juice. ”Du kan i stort sett bara hålla påmataren mot livsmedlen för att de ska centrifugeras”, skriver Expressen. Det negativa som kan sägas om råsaftcentrifugen är att det skvätter en del, den står ostadigt och har, precis som Philips, ett trögt spärrhandtag. Den är utrustad med två filter, för att man ska kunna få ut så mycket juice som möjligt, men det innebär samtidigt mer delar att rengöra. Till råsaftcentrifugen medföljer en tillbringare med lock och skumseparator.

Vinnare i det här testet

Icakuriren

Publicerad

Icakuriren har testat sju råsaftcentrifuger och det har visat sig att de är högljudda och svåra att diska. Bäst i test är Philips. Den ger mest juice och lämnar efter sig ett torrt avfall, vilket tyder på att den fått ut all saft ur frukterna och grönsakerna. Den är dessutom lätt att montera, samt att diska, men en nackdel är att den är högljudd. Den är även stor och klumpig, men den levereras med en sladdvinda och den har en bra passform. På testets andra plats hamnade modellen från Bosch. Den är tystgående och lätt att montera. Även denna modell har en sladdförvaring och bra passform. Dock samlas det fruktrester i lock och andra delar, samt att den är svår att diska och få rent. På tredje plats i testet hamnade en modell från Braun – Multiquick 5,4293. Modellen är lätt att montera och att diska, samt att modellen har sladdvinda och en mycket bra passform. Däremot är även denna modellen svår att diska och det samlas fruktrester i locket och i andra skrymslen. Menuett, däremot, var den råsaftcentrifug som fick sämst betyg! Det är även den billigaste modellen och visst lyckas den pressa ur någorlunda med juice, men den lämnar mycket fruktkött och hela fruktbitar efter sig.

Vinnare i det här testet

Smartson

Publicerad

Smartson har testat 8 råsaftcentrifuger i prisklassen 500-3300 kronor. Bosch MES20A0 blev bäst i test och detta är en modell som är genomtänkt på de flesta områdena. Dess kvalitets nivå är hög och alla dess små detaljer, så som vred och kraftfulla sugproppar, håller också hög klass. Modellen är lätt monterad och presterar mycket bra, även på lägsta hastighet. Behållaren för fruktkött har en stor kapacitet, vilket gör att den klarar av större mängder och dess juicekanna rymmer mycket. Det finns en skumseparation som filtrerar bort skum vid servering och dess arbetsljud är fullt godkänt. På andra plats i testet hamnade Moulinex. Modellen ger en hög kvalitetskänsla och den står stadig, men hjälp av rejäla sugproppar. Maskinen är kraftfull på bägge hastigheterna och man får juice med fint fruktkött. Även denna modellen har en skumseparation, men lite skum följer ändå med vid servering. Dess låsbygel är lätthanterlig, men kräver lite kraft vid stängning och modellen har en praktisk sladdgömma. På tredjeplats hamnade Oscar 930Pro. Denna modellen skiljer sig, från de övriga produkterna, i design och konstruktion. Den är rejäl, men inte lika skrymmande som de andra och den är svår att montera. Däremot är det inga problem vid användning. Matningsröret är dock smalt, så allt måste skäras i mindre bitar. Man får en relativt skumfri juice med bitar av frukt!

Vinnare i det här testet

Digitala Hemmet

Publicerad

Digitala Hemmet – en ny hemsida på IDG.se – har testat och betygsatt råsaftcentrifuger. Bäst i test är Bosch (Styline) MES20A0. Den står stadigt, tack vare sugproppar undertill och hela konstruktionen känns stabil. Det medföljer en kanna med tillhörande skumavskiljare och en rengöringsborste, som underlättar rengöringen av centrifugen. Skumavskiljaren fungerar bra och den färdiga juicen innehåller inget fruktkött. Även om inmatningshålet är det största i testet, måste man dela exempelvis äpplen och eftersom det inte finns någon separat citruspress, måste man både skala och dela apelsinerna först. Philips hamnade på andra plats. Den ser nästintill identisk ut med Bosch, med samma tillbehör. Modellen har en snyggt välv design med två låsklämmor och även med den här centrifugen måste man dela frukterna innan man kan pressa dem. Den färdigpressade juicen håller en god konsistens och saknar helt fruktkött. Coline råsaftcentrifug hamnade på tredjeplats och det är en liten modell. Trots dess lilla format, gör inmatningsröret bra ifrån sig. Det skvätter dock en hel del när saften flödar ut och ner i kannan – det blir mycket skum och lite fruktkött.

Vinnare i det här testet

Pricerunner

Publicerad

Pricerunners testpanel har provsmakat juice från fyra olika råsaftcentrifuger. Bäst i test är Philips HR1881. Det är en robust och kraftfull modell, gjord av aluminium. Behållaren för fruktkött är på två hela liter, vilket betyder att man kan pressa juice länge innan den måste bytas och juicekannan rymmer 1,5 liter juice, samt att en skumseparation medföljer. Philips är den modell som gör att minst fruktkött går till spillo, vilket betyder att du får mest juice per frukt om du väljer den här. På andraplats hamnade Tefal by Jamie Oliver. Det är den kraftfulla motorn på 900 watt som gör den här maskinen till en prisvärd centrifug. Den har även en läcker och robust design, samt den är enkel att rengöra. Även denna modellen har en behållare för fruktkött på två liter, så att du kan pressa juice länge utan att behöva tömma den. Dess juicekanna är på en liter och en skumavskiljare medföljer. Det saknas ett dropp-stopp med det finns en avtagbar droppbricka i rostfritt stål. Tredjeplats har gått till Tefal Elea Duo Juicer. Detta är en kombinerad råsaftcentrifug och juicepress. Den är liten och smidig, samt att den är lätt att ta isär och rengöra. En stor del av fruktköttet slits sönder och slungas upp på sidorna i behållaren och dess inmatningshål är litet, vilket betyder att man måste dela större frukter först. Behållaren för fruktkött är på 0,7 liter, men det medföljer ingen juicekanna.

Vinnare i det här testet

Vi har provat!

VILKEN BÄST I TEST VINNARE ÄR EGENTLIGEN BÄST?

Hos test.se får du svaret - helt gratis!

Vi samlar produkttester från seriösa aktörer i magasin, på TV och på nätet, och presenterar deras topp 3. Därefter analyserar vi de sammanslagna resultaten och kan på så sätt utse de ultimata testvinnarna inom alla produktkategorier! Här hos oss får du med andra ord ta del av produkternas crème de la crème, och kan på så sätt göra smarta val i alla dina inköp.