HANDLA SMART
HANDLA TESTVINNARE
Vi sammanställer experttester för att hitta den bästa produkten just för Dig!
flytväst - Bäst i test

Test av flytvästar

4 ST PRODUKTER TESTADE

fritid uppdaterad 7:e Augusti, 2020, Baserad på 2 experttester.

Att använda flytväst när man är ute till sjöss är lika självklart som att använda säkerhetsbälte i bilen. Man kan aldrig förutspå vad som kan hända, och skulle olyckan vara framme är det en trygghet att ha en flytväst på sig. Enligt statistiken ökar överlevnadschanserna markant med en flytväst. Det är en väldigt billig, och väldigt lättanvänd livförsäkring!

Vilken typ av väst som är bäst avgörs av en rad faktorer. Vilket typ av farvatten du ska åka i, simkunnighet, ålder, kläder och så vidare. Generellt kan man säga att en vuxen, simkunnig, person klarar sig bra på en flytväst med 50N under normala förhållanden, en så kallad seglarväst. Det är också den typ av väst som rekommenderas till personer som sysslar med vattensporter, lättare segling och fiske eftersom den erbjuder god rörelseförmåga. Barn och icke simkunniga alltid ska ha flytväst med 100N i lyftkraft, oavsett förhållanden. Dessa västar kallas för räddningsvästar. Läs gärna vår sammanställning om flytvästar för barn för att hitta den bästa!

Billig livförsäkring

Enligt undersökningar som Transportstyrelsen och Svenska Livräddningssällskapet gjort, skulle häften av alla de som dött i en drunkningsolycka klarat sig om de använt flytväst. Samma undersökningar visar även att om man hade haft möjlighet att larma, med hjälp av en telefon i vattentätt fodral, skulle mer än hälften ha klarat sig.

När du köper en flytväst, tänk då igenom vem som ska använda den och till vad, ta hänsyn till simkunnighet och vattenvana. Men oavsett vilken flytväst du köper är det viktigt att den är CE-märkt vilket betyder att den lever upp till den standard som EU satt för att flytvästar ska vara säkra.

Hur ska en flytväst sitta?

Det är direkt livsviktigt att en flytväst sitter ordentligt och är riktigt anpassad för den som ska bära den. Är den för liten riskerar den att inte bära din vikt, är den istället för stor är risken att du kan glida ur den.

En flytväst ska sitta stadigt på kroppen och inte glida omkring. Den ska alltså sitta så tight som möjligt mot kroppen, givetvis utan att det trycker för hårt och gör det svårt att andas. Man kan kontrollera hur västen sitter genom att antingen:

  1. Sätt på västen och knäpp alla spännen och dragkedjor.
  2. Lyft armarna över huvudet.
  3. Om västen inte glider upp när du lyfter armarna, sitter den bra!

Eller:

  1. Sätt på västen och knäpp alla spännen och dragkedjor.
  2. Låt armarna hänga längst med kroppen.
  3. Be någon ta tag i västen vid skulderbladen och sedan lyfta rakt upp.
  4. Om västen inte reser sig mer än max några centimeter, sitter den bra!

Uppblåsbara västar ska alltid sitta ytterst för att fungera, inga plagg ovanpå! Risken är annars att västen inte känner av tryckförändringen när du landar i vattnet och inte löses ut.

De flesta västar är försedda med ett så kallat grenband vilket förhindrar att västen glider upp och över huvudet. Grenband kan dock hamna lite i vägen när man rör sig ombord på exempelvis en segelbåt, där är det lätt att fastna i saker. Och om ett granband är för hårt spänt på en uppblåsbar väst, kan det strama och bli besvärligt i ett uppblåst läge och i vattnet är det inte alltid lätt att justera banden.

Flytvästar, eller räddningsvästar, för barn bör alltid ha grenband eftersom det är viktigast att eftersträva bästa möjliga funktion i deras flytvästar.

Vilken storlek på flytväst ska man ha?

En flytvästs lyftkapacitet mäta i Newton (N), för normal fritidsanvändning finns det tre olika flytväst-standarder indelade efter lyftkraft: 50, 100 och 150N. En människa behöver mellan 20 och 30N för att hålla sig flytande, oavsett kroppsstorlek. Inom varje flytstandard kan flytförmågan variera en hel del. En barnflytväst på 100N har exempelvis mindre lyftkraft än en väst på 100N anpassad för en vuxen.

50N:

För simkunnig person som väger 30 kg eller mer. Seglarvästar är den vanligaste typen av flytväst i denna kategori. Flytvästar och flytkläder som kan hålla en person flytande med god marginal. Det krävs dock att personen som bär västen är simkunnig eftersom västens lyftkraft inte är så stark att den kan vända en person i vattnet.

100N: 

Så kallade räddningsvästar som har en rejäl krage och med den mesta lyftkraften placerad framtill. Västen har så mycket lyftkraft att den kan hjälpa till att vända en person till ryggläge. Dessa västar passar för både simkunniga och icke simkunniga personer.

150N: 

Rekommenderas bara till simkunniga personer som väger 40 kg eller mer. Uppblåsbara räddningsvästar som vänder på personen till ryggläge i vattnet. Gasuppblåsningen kan ske både automatiskt och manuellt. Västar som är uppblåsbara har ingen lyftkraft när den inte är uppblåst. Därför är det viktigt att se över dessa västar noga kontinuerligt.

250N: 

Rekommenderas bara till simkunniga personer som väger 40 kg eller mer. Uppblåsbara räddningsvästar som är gjorda för personer som bär tung utrustning inom industriellt bruk. Denna typ av väst har en extrem lyft- och vändförmåga. Finns med både automatisk och manuell gasuppblåsning. Västar som är uppblåsbara har ingen lyftkraft när den inte är uppblåst. Därför är det viktigt att se över dessa västar noga kontinuerligt.

Det är viktigt att flytvästen är ordentligt anpassad för din vikt och kroppsform. Flytvästar delas in i storlekar baserat på användarens ungefärliga kroppsvikt, exempelvis 50-70 kg. Men det är viktigare att västen har bra passform snarare än att det ska stå rätt viktintervall.

Väger man till exempel 75 kilo, och provar en väst med ett viktintervall på 50 till 70 kg som sitter bra, så är det också den västen man ska välja. Flytförmågan kommer att räcka till, med råge! Se till att västen inte är för stor. Risken är att du kan glida ur den, om inte annat kommer det vara påfrestande att försöka simma med en väst som man hela tiden behöver dra ner.

Hur fungerar en uppblåsbar flytväst?

Uppblåsbara flytvästar är i ett uppblåst tillstånd bland det säkraste man kan använda till sjöss eftersom den ger upp till 50% mer lyftkraft än en vanlig seglarväst. De uppblåsbara flytvästarna är de tekniskt mest avancerade, därför rekommenderas de inte till personer som väger mindre än 40 kilo.

En uppblåsbar räddningsväst finns i tre olika utföranden: manuell, halvautomatisk eller helautomatisk. Den manuella västen blåses upp med hjälp av en munventil. Den halvautomatiska har en lina som man rycker i för att aktivera kolsyrepatronen som blåser upp västen. Helautomatiska västar känner av när den befinner sig i vatten och aktiverar själv kolsyrepatronen som blåser upp västen.

Den automatiska västen är den vanligaste varianten. Halvautomatiska och manuella rekommenderas bara till exempelvis fiskare, kappseglare eller räddningspersonal som behöver kunna röra sig i vattnet utan att västen blåses upp.

Uppblåsbara västar behöver kontinuerlig tillsyn av den kolsyrepatron som aktiverar uppblåsningen. En gång om året rekommenderas. Kolsyrepatronen måste bytas ut för varje gång som västen varit uppblåst. Kontroll av den uppblåsbara västen kan antingen göras på tillverkarens servicestationer, eller själv. Instruktioner om hur man går tillväga finns på tillverkarnas hemsidor.

Hur länge håller en flytväst?

En flytväst kan användas i flera år om man ser efter dem ordentligt. Det rekommenderas dock inte att man använder västar som är tillverkade 1994 eller tidigare eftersom de då saknar CE-märkning.

Du kan förlänga livslängden på flytvästen genom att förvara flytvästen upphängd på ett torrt ställe. Flytvästar är gjorda för att tåla väder, vind och slitage. Men det är inte fel att torka av västen ordentligt innan den hängs undan.

Undvik att sitta på västen eller på annat sätt använda den till sånt som den inte är tillverkad för. Detta kan platta till flytmedlet i västen och gör dem mindre tillförlitliga. 

Så, vilken flytväst ska man välja?

Det beror på vad man tänkt syssla med, men den säkraste och bästa västen är i alla fall den som kommer användas. De flesta västar eller flytplagg har någon slags begränsning. De som har bäst lyftkraft kan ofta upplevas som klumpiga och otympliga, medans de västar som är betydligt smidigare att ha på sig har mycket sämre lyftkraft.

De uppblåsbara västarna är otroligt smidiga att bära när de inte är uppblåsta. Men i ett uppblåst läge är de klumpiga vilket gör dem svåra att simma med. Dessutom kräver de en hel del tillsyn för att de överhuvudtaget ska vara säkra.

Välj en väst som du känner dig trygg i, som inte kräver mer tillsyn än vad du mäktar med men framförallt – en du kommer använda!

Läs hela texten - gratis!

Bäst i Test: Baltic Winner

Recensioner
Finns i flera olika utföranden Med visselpipa och handtag i nacken Har flera reflexer
Produktbeskrivning

Vi väljer att utse Baltic Winner till bästa uppblåsbara flytväst. Den har fått bra betyg på Prisjakt och Amazon, men även blivit rekommenderad som väst av hemsidan TillHavs.org. IF säljer även Baltics västar i sin säkerhetsbutik.

Baltic är ett svenskt företag som specialiserat sig på tillverkning av högkvalitativa flytvästar. De har funnits i över 40 år och deras filosofi om att aldrig kompromissa på kvalitet eller funktion har gjort dem till Europas största i branschen.

Baltic Winner är en väst i allround-modell som funkar till det mesta. Den är utrustad med fleecekrage, avtagbart grenband och på vissa modeller går det även att välja på snabbspänne eller integrerad säkerhetssele. Västen finns i flera olika färgkombinationer.

För maximal säkerhet har västen både manuell och automatisk upplåsning. Dessutom är den utrustad mes sex reflexer, visselpipa och lyfthandtag.

Visa hela texten

Köp den till dessa priser idag:

Bäst i Test: Baltic Genua

Recensioner
Ficka med dragkedja Möjlighet att fästa grenband som extrautrustning Kort modell för att den inte ska glida upp när man sätter sig Åtta flytelement för optimal passform för alla kroppstyper
Produktbeskrivning

Som bästa seglarväst väljer vi att utse Baltic Genua som fått höga kundomdömen på Prisjakt och Sportamore. IF säljer även Baltics västar i sin säkerhetsbutik, och det var en seglarväst från Baltic som tog hem segern i försäkringsbolaget Alandias stora test som gjordes 2013.

Baltic är ett svenskt företag som specialiserat sig på tillverkning av högkvalitativa flytvästar. De har funnits i över 40 år och deras filosofi om att aldrig kompromissa på kvalitet eller funktion har gjort dem till Europas största i branschen.

Genua är en av Baltics mest omtyckta västar tack vare passformen och smarta detaljer, exempelvis en ficka med dragkedja och möjlighet att sätta fast ett granband som extra utrustning. Eftersom västen har hela åtta flytkroppar gör det att den formas väldigt bra kring kroppen, detta gör den lämplig för både kvinnor och män.

Modellen är något kortare än de flesta andra västar, helt enkelt för att den inte ska glida upp när man sätter sig ner. Västen finns i flera olika färger.

Visa hela texten

Flytväst - JÄMFÖRELSETABELL

RELATERADE TESTER

Flytväst för barn

UPPDATERAD 7:e Augusti, 2020

Experttester vi läst (2st)

Nedan listas vilka tester vi läst och använt som underlag för att utse vår testvinnare tillsammans med en sammanfattning.

Alandia Försäkring

Publicerad

Alandia Försäkring har testat flytvästar och tar reda på hur olika flytvästar beter sig i förhållanden som deras kunder möter till sjöss. Testpersonerna fick bära kläder som de vanligtvis bär på havet – sådant gör stor skillnad. Därför är Alandias test ett avsteg från rådande testnormer. Flytvästarna har testats i Ålands sjösäkerhetscentrum och i testet ingick sjöräddare från Göteborg, Åland och Helsingfors. Testet utfördes under realistiska förhållanden med simulerade vågor och vindar.  Aningen förenklat kan man säga att båtfolket är delat i två läger: de som föredrar en seglarväst och de som föredrar en uppblåsbar räddningsväst. Båda typerna har sina för- och nackdelar. Seglarvästen är lite klumpigare i båten, men är varmare både ombord och i vattnet. Man måste kunna simma och västen vänder inte personen om den är medvetslös. En uppblåsbar flytväst är diskret att ha på sig och vänder en medvetslös människa. Men att röra sig i vattnet kan vara svårt. Enkelheten hos seglarvästen var det som gjorde att märket Baltics modeller med ett eller flera grenband blev både testvinnare och 2:a. Med ett väljusterat grenband på västen kan den inte skjuta upp över huvudet, medan en väst utan grenband eller med dålig passform kan vara livsfarlig. Mest beröm fick Baltic RIB som var bekväm på land och i vattnet. Det var enkelt att själva släppa ut och fylla på luft och huvan gav ett bra skydd. Baltic Offshore blev testets vinnare och imponerade. Den satt bra på testpersonerna, kändes smidig i vattnet och gav bra med stöd för kroppen.

Vinnare i det här testet

Testfakta

Publicerad

När Testfakta testade tio uppblåsbara flytvästar, var det endast två som fick godkänt. Övriga åtta lyckades inte hålla munnen tillräckligt högt över vattenytan. Med hjälp av en testperson kontrollerade Testfaktas labb om västarna blåstes upp som de skulle när personen hamnade i vattnet, samt om man klarade av att vända personen från magläge med ansiktet i vattnet, till ryggläge. Det mättes också vilken vinkel ansiktet och kroppen fick mot vattenytan när personen bars upp av flytvästen. På dessa punkter klarade sig samtliga västar. Avståndet mellan mun och vattenyta, som var det största problemet för västarna, mättes vid flera tillfällen. Första gången när testpersonen låg stilla i vattnet, sedan efter ett hopp i vattnet med flytvästen uppblåst, från en till tre meters höjd. Bäst i test var Viking med flytvästen Conquest. Inte långt efter hamnade Watski 2Star Pro med högst flytkraft. Dessa två var alltså de enda modellerna i testet som fått godkänt av Testfakta.

Vinnare i det här testet

VILKEN BÄST I TEST VINNARE ÄR EGENTLIGEN BÄST?

Hos test.se får du svaret - helt gratis!

Vi samlar produkttester från seriösa aktörer i magasin, på TV och på nätet, och presenterar deras topp 3. Därefter analyserar vi de sammanslagna resultaten och kan på så sätt utse de ultimata testvinnarna inom alla produktkategorier! Här hos oss får du med andra ord ta del av produkternas crème de la crème, och kan på så sätt göra smarta val i alla dina inköp.