HANDLA SMART
HANDLA TESTVINNARE
Vi sammanställer experttester för att hitta den bästa produkten just för Dig!
flytväst för barn - Bäst i test

Test av flytvästar för barn

6 ST PRODUKTER TESTADE

till barn uppdaterad 7:e Augusti, 2020, Baserad på 2 experttester.

Att välja en bra flytväst till sitt barn kan vara livsavgörande vid en olycka. Att barn ska bära en flytväst när de befinner sig på en båt, är förstås en självklarhet. Men det är nog så viktigt att se till att barn bär flytväst även i anslutning till vatten, exempelvis på bryggor och klippor. Flytvästar är inte ett alternativ till att inte ha koll på barnen, utan ett hjälpmedel om barnet skulle trilla i vattnet. 

Flytvästar för barn är speciellt anpassade efter deras kroppar. Barn har nämligen större huvud i förhållande till kroppen, än vad en vuxen person har. Därför är flytvästar för barn utrustade med en ordentlig krage som gör att barnets ansikte vänds uppåt om det skulle hamna i vattnet.

Den skrämmande sanningen är nämligen att den största dödsorsaken bland barn i åldrarna ett till sex är drunkning, och de flesta drunkningsolyckor sker i anslutning till mindre sjöar eller vattendrag. Där är flytvästen inte lika självklar som på ett öppet hav. Ta alltid det säkra före det osäkra! Läs gärna vår sammanställning av flytvästar för att hitta de bästa för vuxna personer.

Flytväst eller räddningsväst

När man talar om flytvästar till barn är det så kallade räddningsvästar man ska titta efter, det är flytvästar som har en ordentlig krage. Det är den säkraste västen för alla som inte kan simma, men även för barn som faktiskt är simkunniga. Skulle olyckan vara framme är det inte ovanligt att drabbas av panik, då kan sim-kunskaperna kännas långt borta.

Hur ska flytvästen sitta på barnet?

Det är direkt livsviktigt att flytvästen är riktigt anpassat till barnets vikt. Är den för liten är risken stor att den inte bär barnets vikt, men det är lika illa om den är för stor eftersom barnet då riskerar att glida ur den. Köp inte en väst för barnet att växa i, byt hellre ut västen allteftersom barnet växer.

För att enklast kontrollera om västen sitter bra på kroppen kan man ta tag i den vid skuldrorna och lyfta barnet. Barnets haka och öron ska inte kunna glida igenom halsöppningen.

Kontrollera att grenremmen är spänd så att barnet inte glider ur västen, men inte för spänd eftersom det kan påverka västens flytförmåga. Runt fem centimeter mellan band och gren är lagom.

Se till att ditt barns flytväst…

…är riktigt anpassat efter barnets vikt.

…är CE-märkt vilket innebär att den är testad och godkänd enligt Eus regler.

…har en flytförmåga på 100N eller högre.

…är färgad i gult, rött eller orange för att den tydligt ska synas.

…har en väl tilltagen krage.

…är lätt för en vuxen att ta på, men svår för barnet att ta av.

I övrigt gäller alla kontroller och det underhåll för västen som en flytväst för vuxna kräver. Ingen flytväst bör användas i mer än tio år, oavsett om den är synbart sliten eller inte. Och det viktigaste av allt – håll alltid barnet under uppsikt! Flytvästen är ingen barnvakt!

Tänk på!

Precis som med cykelhjälmar, är det lättare att få barn att använda flytvästar om du som vuxen också gör det. Barn gör ju som bekant inte som vuxna säger, barn gör som vuxna gör.

Läs hela texten - gratis!

Har visselpipa och lyfthandtag i nacken Finns i alla storlekar Grenbands-byxa på de minsta modellerna
Produktbeskrivning

Vi väljer att utse Baltics räddningsvästar för barn som bäst i test. Tyvärr har det inte gjorts många tester på flytvästar för barn, och de som har gjorts har några år på nacken. Baltics västar för barn har fått höga betyg på prisjakt av konsumenter, det är även de västarna som försäkringsbolaget IF säljer i sin säkerhetsbutik. Västen har också fått högsta betyg av konsumenter på Sportamores hemsida.

Baltic är ett svenskt företag som specialiserat sig på tillverkning av högkvalitativa flytvästar. De har funnits i över 40 år och deras filosofi om att aldrig kompromissa på kvalitet eller funktion har gjort dem till Europas största i branschen.

Baltic har flera räddningsvästar för barn, men här väljer vi att fokusera på Pro Sailor eftersom det är just den modellen som fått högsta betyg i de webbshopar som vi tittat på. Det är en väst som utvecklats med fokus på högsta säkerhet och bästa passform. Designen har förbättrats och förfinats genom åren för att passa kroppen ännu bättre vilket medför snabbare vändningar i vattnet och en oslagbar komfort.

Som med alla Baltics modeller på räddningsvästar, är Pro Sailor försedd med visselpipa, lyfthandtag i nacken, grenband och tåligt tyg i fluorescerande färger. Västarna som är gjorda för de allra minsta har en grenbandsbyxa för maximal säkerhet.

Visa hela texten

Köp den till dessa priser idag:

Flytväst för barn - JÄMFÖRELSETABELL

RELATERADE TESTER

Flytväst

UPPDATERAD 7:e Augusti, 2020

Experttester vi läst (2st)

Nedan listas vilka tester vi läst och använt som underlag för att utse vår testvinnare tillsammans med en sammanfattning.

Praktiskt Båtägande Nr 5/Baltic

Publicerad

I testet som utförts av Praktiskt Båtägande är majoriteten av babyflytvästarna föredömligt bra och alla klarar av de viktiga vändningstestet. Men istället har någon tillverkare satt design före komfort och en annan valt ett spänne som riskerar att öppna sig vid fel tillfälle. Av tolv testade flytvästar är det två som inte rekommenderas: O’Neill Infant och Biltema Baby. Bäst i testet är Helly Hansens Kid Safe och Baltic Bambi som delar första plats. Kid Safe passar barn mellan 5-15 kg och blev en vinnare med alla rätt. Flytelementen på framsidan är avfasande så att västen upplevs som smidig. Det bidrar troligtvis också till att barnet vänds rätt så snabbt. Midjebandet är brett, de dubbla grenbanden är rejäla och flärpen i rumpan har resår. Blixtlåset är enkelt att greppa med en ring. Det finns lyfthandtag upptill, samt ett ventilationshål som underlättar torkning. Baltic Bambi är en flytväst för barn upp till 15 kg. Den blev favoritvästen för många.Västen har bra flytkraft, vänder barnet snabbt och är lätt att ta på och av med endast fyra fästpunkter. Den fleecefodrade kragen gör västen mysig och blixtlås, samt att spännen upplevs som rejäla. Grenbandet har en alternativ fästpunkt för de minsta barnen och ett brett midjeband. Det är lätt att komma åt lyfthandtagen. Plastimo Typhoon finns till barn i storlek 3-10kg och 10-20 kg. Västen är enkel och ger ett lite billigt intryck. Ändå får den höga betyg vad gäller komfort, rörlighet och flytläge. Den är mjuk i tyget, kort i ryggen och har rejäla lyfthandtag i kragen. Den är lätt att ta på och av, samt att spännen och blixtlås är bra. Dock är midjebandet smalt.

Vinnare i det här testet

Testfakta

Publicerad

Testfakta har testat sju vanliga räddningsvästar för barn, enligt den europeiska säkerhetsstandarden. Västarna är i storleken 15-35 kg. Man testade västarna i flera moment: Fribord vid fall i vattnet, Kropps- och ansiktsvinkel, Tid det tar för att vända barnet rätt, samt Stabilitet och slagsida. Två av de sju flytvästarna klarade inte av kraven som ställdes på dem. Varken Baltics eller Plastimos västan kunde hålla munnen tillräckligt högt över vattenytan. Båda tillverkarna skyller de dåliga testresultaten på att laboratoriet använt sig av provdockor istället för riktiga barn som de själva testat västarna med. Av etiska skäl hade laboratoriet inte kunnat utföra alla moment, ifall flytvästarna hade burits av levande barn, det är främsta anledningen till att man använde sig av en provdocka. Bäst i testet var Regatta Soft, tätt följd av Helly Hansens Junior Safe. Se filmer från testet på Testfaktas hemsida.

Vinnare i det här testet

VILKEN BÄST I TEST VINNARE ÄR EGENTLIGEN BÄST?

Hos test.se får du svaret - helt gratis!

Vi samlar produkttester från seriösa aktörer i magasin, på TV och på nätet, och presenterar deras topp 3. Därefter analyserar vi de sammanslagna resultaten och kan på så sätt utse de ultimata testvinnarna inom alla produktkategorier! Här hos oss får du med andra ord ta del av produkternas crème de la crème, och kan på så sätt göra smarta val i alla dina inköp.