VI SAMMANSTÄLLER TESTER

Det är precis vad vi gör, kollar vad andra tycker om produkterna. Idén med Test.se är att sammanställa experttesterna från nätet och tidningarna på ett ställe, låta någon av våra redaktörer analysera dem och rekommendera en produkt. Sidorna uppdateras löpande allt eftersom nya produkter och tester publiceras. Läs mer

Ändrad 3 Januari 2022
Så väljer vi vinnare

Så väljer vi vinnare

Test.se har en lång historia av att utse testvinnare i en mängd olika produktkategorier – men hur väljer vi egentligen ut de bästa produkterna?

I första hand är våra testvinnare produkter som har fått topplaceringar i jämförande tester hos välkända aktörer. Vi lägger mycket tid på efterforskning för att kunna presentera ett så pålitligt och korrekt resultat som möjligt. När urvalet görs lägger vi även stor vikt vid produktrecensioner, både från experter och konsumenter.

Ibland stöter vi dock på produktkategorier där det saknas både tester och recensioner. Detta kan antingen bero på att produkten i fråga är ny på marknaden, eller att produktkategorin är ovanligt begränsad. I dessa fall väljer vi att presentera produkter från välkända och etablerade varumärken inom respektive segment.

Skidhjälm bäst i test 2022

Åk säkert i skidbacken med en hjälm, det är en billig och effektiv försäkring som skyddar huvudet och hjärnan vid en eventuell kollision. Komplettera med en testvinnande skidjacka för att få den absolut bästa skidupplevelsen!

Vi har jämfört:
 • Skidhjälmens vikt.
 • Vilken typ av rotationsskydd hjälmen har.
 • Övriga egenskaper
Vi på Test.se rekommenderar
Test och produktrecensioner
Bäst i test Test.se - Bäst i test
Sweet Protection
Switcher MIPS Helmet
Bäst i test
Bäst i test
Sweet Protection
Switcher MIPS Helmet
Högkvalitativ skidhjälm med rotationsskydd och justerbart ventilationssystem.
Topplacerad hos Outdoorgearlab.
5/5 stjärnor hos Outnorth.
Vikt: 580 gram.
Med MIPS rotationsskydd.
Urtagbart foder.
Har fäste för goggles.

Sweet Protection är ett norskt företag som startade sin verksamhet år 2000. Företagets målsättning är att skapa produkter med hög kvalitet och god funktionalitet. Sweet Protection är bland annat kända för sina mångsidiga skidhjälmar, men i deras sortiment hittar du även hjälmar för exempelvis cykelsport och andra typer av skyddsutrustning.

Sweet Protection Switcher MIPS är en avancerad skidhjälm för bästa säkerhet. Hjälmen har fått goda betyg av experter i jämförande tester, och dessutom mycket positiva omdömen av nöjda kunder. Med denna skidhjälm får du en kombination av låg vikt med ett starkt skal, och hjälmen är även förstärkt på de mest kritiska områdena.

Skidhjälmen har ett magnetisk hakspänne vilket gör den enkel att justera även med skidhandskarna på. Den är utrustad med MIPS rotationsskydd, som är en funktion som gör hjälmen säkrare exempelvis vid ett snett islag. Sweet Protection Switcher MIPS har ett justerbart ventilationssystem med 22 ventiler för högsta bekvämlighet. På insidan av hjälmen hittar du material som är både tvättbart och fuktavvisande. Hjälmen finns även i en rad olika färger, för att det ska finnas någonting som passar för alla smaker.

 • Butiker & priser
 • Priser för Sweet Protection Switcher Mips Helmet
  • Objektiva prisjämförelser
   Omdömen och recensioner

Bäst för junior Test.se - Bäst för junior
POC
Pocito Fornix Spin
Bäst för junior
Bäst för junior
POC
Pocito Fornix Spin
Lätt och säker skidhjälm för barn och ungdomar.
Omtyckt serie från kvalitativt varumärke.
Vikt: 410 gram.
Med SPIN rotationsskydd.
Har fäste för goggles.
Med ett NFC Medical id-chip.

POC är ett svenskt företag som grundades av Stefan Ytterborn i början på 2000-talet. På den tiden var det mest barn och störtloppsåkare som använda hjälm vid skidåkning, så det fanns ett hål i marknaden som behövde fyllas. Företaget började tillverka hjälmar som skulle erbjuda ett bättre skydd och vara mer estetiskt tilltalande än vad de få konkurrenterna kunde erbjuda. Idag är POC en storspelare på marknaden för skidhjälmar och har arbetat upp ett rykte som leverantör av kvalitetshjälmar – det är inte för intet som POCs hjälmar syns ofta i skidbacken.

POC Pocito Fornix Spin är en vidareutveckling av den populära juniorhjälmen POC Pocito Fornix. En betydande skillnad mellan de två modellerna är att denna är utrustad med POC:s rotationsskydd SPIN, som innebär att huvudet skyddas mot skador vid rotationsvåld då hjälmen rör sig relativt med huvudet. Hjälmen har dessutom ett NFC Medical id-chip som kan lagra ditt barns medicinska identitet och kan läsas av med en smartphone.

Denna skidhjälm väger 410 gram och har även ett fäste för goggles. Den finns i två olika storlekar; XS-S och M-L. För extra synlighet i skidbackarna kommer hjälmen i olika starka färger, och är dessutom utrustad med reflekterande detaljer.

 • Butiker & priser
 • Priser för Fornix Spin
  • Fri frakt över 495 kr
   Leverans på 1-3 vardagar
  • Nu i Sverige!
   Snabba leveranser

Bra val Test.se - Bra val
POC
POC Obex Spin
Bra val
Bra val
POC
POC Obex Spin
En populär och stilren hjälm med fokus på hög säkerhet.
Höga betyg hos Outdoorgearlab.
Toppbetyg av kunder hos Outnorth.
Toppbetyg hos Stadium.
Toppbetyg av kunder hos Outdoorexperten.
Vikt: cirka 460 gram.
Med SPIN rotationsskydd.
Justerbar ventilation och passform.
Finns i flera färger och storlekar.

POC är ett svenskt företag som grundades av Stefan Ytterborn i början på 2000-talet. På den tiden var det mest barn och störtloppsåkare som använda hjälm vid skidåkning, så det fanns ett hål i marknaden som behövde fyllas. Företaget började tillverka hjälmar som skulle erbjuda ett bättre skydd och vara mer estetiskt tilltalande än vad de få konkurrenterna kunde erbjuda. Idag är POC en storspelare på marknaden för skidhjälmar och har arbetat upp ett rykte som leverantör av kvalitetshjälmar - det är inte för intet som POCs hjälmar syns ofta i skidbacken.

POC Obex Spin är en prisbelönt hjälm som passar lika bra på korta och längre turer i skidbacken. Den avancerade designen och materialen gör att hjälmen är optimerad för att ge maximalt skydd till minimal vikt. Hjälmen har ett ABS-skal och ett stötdämpande EPS-foder invändigt. Den är också utrustad med POCs unika SPIN-teknologi som skyddar huvudet och hjärnan mycket bra vid rotationsrörelser. Genom att plattor, som är fästa på hjälmens insida, roterar i samma riktning som huvudet vid en kollision minskar kraften som huvudet utsätts för. På hjälmens ovansida finns justerbar ventilation som ger ett jämnt luftflöde som minskar risken för imma. Hjälmen finns i flera olika färger och kommer i storlekarna 51-62.

 • Butiker & priser
 • Priser för Poc Obex Spin
  • Objektiva prisjämförelser
   Omdömen och recensioner
  • Nu i Sverige!
   Snabba leveranser

Ytterligare läsning

Köpguide:

Det är för de flesta lika självklart att använda hjälm när man åker skidor precis som när man träningscyklar, om inte annat så borde det vara det. Moderna skidhjälmar är både lätta och snygga vilket gör att motståndet för att bära hjälm är mycket litet. Här har vi valt ut de bästa skidhjälmarna, och för att få hjälp att hitta rätt kan du ta del av vår köpguide nedan

Hur ska skidhjälmen sitta?

Storlek

Det viktigaste när du ska köpa en ny skidhjälm är att se till att välja rätt storlek på hjälmen. En skidhjälm ska sitta bekvämt och stabilt på ditt huvud, den ska inte röra sig när du skakar huvudet fram och tillbaka och inte heller luta bakåt utan sitta rakt på huvudet. En tumregel är att den främre delen av hjälmen ska sitta en liten bit ovanför dina ögonbryn. För att få reda på vilken hjälmstorlek du har kan du mäta omkretsen på ditt huvud. Även om tillverkarna kallar de olika storlekarna för exempelvis S och M finns det alltid centimetermått angivna som kan hjälpa dig att hitta rätt.

Tänk på! När du köper en skidhjälm till barn är det viktigt att välja en som passar i storlek just nu. En hjälm är inget som barnet ska “växa i” – att välja en för stor storlek är istället en säkerhetsrisk.

Passform

Som nämnt bör en skidhjälm sitta stabilt och bekvämt, men inte klämma åt på någon del av huvudet. Det ska inte glipa mellan hjälmens kant och dina goggles, och hjälmen ska sitta bra på ditt huvud utan mössa. För att justera storleken på din hjälm finns det normalt sett både en justerbar hakrem och möjlighet att anpassa hjälmens inre storlek.

storlek skidhjälm

Hur ofta ska man byta skidhjälm?

Hur ofta en skidhjälm behöver bytas ut är individuellt, och det är svårt att ange något särskilt tidsspann. Faktorer som påverkar är istället hur ofta du använder din hjälp, och hur utsatt din hjälm är för stötar och smällar vid användning. Hjälmen kan få skador både på insidan och på utsidan som gör att dess funktion och säkerhet minskar. Ett tips är att regelbundet se över och kontrollera hjälmen för att säkerställa att det inte finns några skador.

Rotationsskydd

De flesta skidhjälmar är, precis som cykelhjälmar, utrustade med ett rotationsskydd. Det kallas ibland MIPS, men även SPIN är vanligt förekommande. Det varierar lite från tillverkare till tillverkare. Kort innebär det att hjälmen är utrustad med rörliga plattor inuti som vid en kollision följer med huvudets rörelser. Detta minskar trycket på huvudet och minimerar skaderisken på huvud och hjärna.

Skidhjälmar – specialfunktioner

 • Integrerat visir: En del skidhjälmar kommer med ett integrerat visir. Detta kan exempelvis vara ett bra alternativ för dig som har glasögon, då vanliga glasögon sällan sitter på ett bra sätt under goggles.

 • Inbyggda hörlurar: Det finns även vissa modeller som har inbyggda hörlurar. Detta kan vara skönt om du åker mycket själv och vill spisa musik under tiden. Det rekommenderas dock inte att lyssna på musik i skidbacken om du inte är en rutinerad åkare eller om du åker i en backe som är mycket trafikerad.

 • GPS: Om du är en person som åker mycket off-pist är det inte fel med en skidhjälm som har inbyggd GPS. På så sätt kan dina nära alltid hålla koll på vart du är om det skulle bli svårt att hitta tillbaka eller om du skulle råka ut för en olycka. Detta är också en mycket bra funktion på hjälmar till barn och ungdomar.

Läs också: Test av skidjacka
Läs också: Test av skidbyxor 

Tillbaka till början – våra toppval


Redaktionen
Test.se
testse@qualityunlimited.com

Vanliga frågor

 • Det är svårt att säga hur ofta en skidhjälm behöver bytas ut, då det snarare har att göra med hur ofta du använder hjälmen och hur mycket hjälmen har utsatts för smällar. Ta för vana att regelbundet kontrollera din hjälm för att se att det inte finns skador på vare sig insidan eller utsidan.
 • När du väljer skidhjälm är det viktigt att ta hänsyn till storlek och passform. Välj en skidhjälm som sitter stabilt med framdelen strax ovanför dina ögonbryn. Hjälmen ska sitta stadigt och bekvämt, men inte trycka på någon punkt på ditt huvud.
 • Vi har valt att utse Sweet Protection Switcher MIPS till den skidhjälm som är bäst i test. Denna hjälm har både presterat bra i jämförande tester och fått goda omdömen av nöjda kunder.
Innehållsförteckning

Innehåll
Bäst i test:
Sweet Protection Switcher MIPS Helmet